Posts

Showing posts from September 4, 2011
PERJANTAI 09.09.11

1. PA:n johtajat vahvistavat Abbasia myöten, että esitys omasta valtiosta etenee kuten on suunniteltu huolimatta USA:n ja EU:n pyynnöistä siirtää sen käsittelyä YK:ssa ja varoituksista, että se vahingoittaa sekä palestiinalaisia että israelilaisia.
ENSIMMÄINEN hämminki näyttää syntyneen siitä, että joku yksityinen ryhmä lähetti esityksen YK:n pääsihteerille kirjeessä, jonka virallisuuden PA:n Auktoriteetti kiireesti kielsi. Abbas haluaa itse esitellä PA:n laatiman esityksen Palestiinan valtiosta 20. syyskuuta New Yorkissa.
USA:n presidentti Obaman hallitus vahvistaa, että se tulee estämään myönteisen päätöksen Palestiinan valtiosta YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta PA:n johto vakuuttaa jatkavansa sen käsittelyä YK:n yleiskokouksessa. Siellä he laskevat saavansa ylivoimaisen enemmistön, eikä yhdelläkään jäsenmaalla ole mahdollisuutta estää sitä veto-oikeudellaan.

TOINEN hämminki on syntynyt lainoppineiden keskustellessa, kenellä on oikeus edustaa palestiinalaisia…
TORSTAI 08.09.11

1. ISRAELIN mahdollisuudet vaikuttaa kriittisiksi kehittyneisiin Turkin suhteisiin ovat kovin vähäiset, sillä sen avain on turkkilaisten käsissä, eikä siellä nähdä tarvetta muuttaa nykyistä diplomaattista suuntausta, sanovat jotkut tarkkailijat. Toiset kuten Alon Liel, joka yritti välittää Israelin ja Syyrian välillä muutama vuosi sitten, katsovat, että Netanyahun kyvyttömyys aloittaa rauhakeskustelut PA:n johdon kanssa, on syynä Turkin dramaattiseen käyttäytymiseen, jonka rajuus yllätti kaikki. Tämä tuskin on oikea arvio, sillä pääministeri Erdoganin AKP puolueen saatua vaalivoiton 2002, hän alkoi systemaattisesti muuttaa maansa sisäpoliittista tilannetta luodatakseen Turkin pois perustajansa Atatyrkin sekulaarista hallintomallista islam-johtoiseksi tasavallaksi Iranin mallin mukaan. Tähän kuuluu armeijan aseman hajottaminen, jonka roolina on Atatyrkin perinnön säilyttäminen, aloittaen oikeustoimet lukuisia kenraaleita ja sen muita johtajia - jopa eläkkeellä olevia –…
KESKIVIIKKO 07.09.11

1. TURKIN pääministeri Recep Tayiip Erdoganin kovat rangaistustoimet Israelia vastaan alkavat selkiintyä. Aamun uutisista päätellen aiemmat tiedot niistä eivät liioitelleet, vaan Turkin hallitus tarkoitti uhkauksillaan täyttä totta. Erdogan sanoi puheessaan turkkilaisen päivälehti Todays Zalman mukaan tähän tapaan: ”Kauppasuhteet, sotilassuhteet, koskien sotilasteollisuuden tuotteiden suhteita, me keskeytämme ne täydellisesti. Tätä prosessia tulevat seuraamaan toiset päätökset,” Erdogan selvitti jatkaen: ”Israel on aina käyttäytynyt hemmotellun lapsen tavoin kaikkia sitä koskevia YK:n tekemiä päätöksiä kohtaan. Se kuvittelee voivansa jatkaa hemmotellun lapsen tavoin ja pääsevänsä siitä rangaistuksetta.”

Erdogan käsitteli puheessaan Palmerin komitean raporttia Mavi Marmaran tapauksesta todeten, ettei sillä ole mitään merkitystä Turkin kannalta. Hän kutsui IDF:n merivoimien sotilaitten toimia ”epäinhimillisiksi sekä terrorismin ja raakuuden toimiksi, eikä Turkki an…
TIISTAI 06.09.11

1.ISRAELIN ja Turkin väliset suhteet ovat kehittyneet rumiksi, voi aamun uutisten perusteella kuvailla tapahtumien viimeistä kehitystä. Israelin passilla matkustavat erotetaan Istanbulin lentoasemalla muista matkustajista, heidän passinsa takavarikoidaan, heidät viedään erillisiin lukittuihin huoneisiin, joissa heidät käsketään riisuutumaan alusasuilleen ja heidän vartalonsa tunnustellaan käsin samalla tavoin kuin USA:n ”käsinkopeloijat”. Samalla heidän käsi-tavaransa käydään huolellisesti läpi. Prosessi voi kestää tunnin puolitoista, jonka jälkeen heidät vapautetaan ja heidän passinsa palautetaan. Kyselyihin miksi tällainen kohtelu ei vastata ollenkaan, tai annetaan ymmärtää, että virkailijat toimivat saamiensa ohjeitten mukaan huomautuksella: ”Näinhän tekin teette Tel Avivin kentällä”.

Samaan aikaan Turkin lehdet ovat julkaisseet artikkeleita, joissa kerrotaan turkkilaisten matkustajien samantapaisista kokemuksista Ben Gurionin lentoasemalla, jonka virkailijat kiel…
MAANANTAI 05.09.11

1. ISRAELIN turvallisuuskabinetti pui eilen illalla myöhään ”Turkin kriisiä”, kuten tulehtuneita välejä maiden välillä kutsutaan JP:n artikkelissa. Selvennyksenä aiempiin tietoihin: Palmerin komitean raporttia Mavi Marmaran tapauksesta ei julkistettu virallisesti perjantaina, se mitä siitä kerrottiin julkisuudessa, oli NYT:n julkisuuteen vuotanut versio raportista. Se lienee oikea, mutta joka tapauksessa se ärsytti ennen kaikkea Turkin johtajia, jotka odottivat raportin tuomitsevan Israelin – minkä se osittain tekikin – ja tukevan Turkin kantaa, mitä se ei tehnyt. Spekulaatiot Israelissa pyrkivät arvioimaan, mitä todellisia vaikutuksia Turkin johdon uhkauksilla ja suhteitten katkaisemisella lopulta on. Turkin diplomaattisten ja kaupallisten suhteitten menetys on Israelille joka tapauksessa menetys, joskin sitä korvaa suhteitten lämpeneminen Kreikan kanssa, joka oli aiemmin yksi kriittisimmistä Israelin arvostelijoista.

KREIKAN puolustusministeri Panagiotis Beglitis…
SUNNUNTAI 04.09.11

1. ISRAELIN ja Turkin suhteet saivat viikonvaihteen aikana suunnan, jonka vaikutukset alkavat tuntua välittömästi, eivätkä ne lupaa hyvää Israelille, jonka ulkomaiset suhteet ovat ilman tätäkin heikentyneet kaiken aikaa. Turkin ulkoministeri ilmoitti jo ennen Mavi Marmaran välikohtausta Välimerellä 31.05.2010 käsittelevän ns. Palmerin komitean julkistamista Israelin ulkoministerin karkottamisesta, ja lisäsi siihen neljä muuta: Turkki alistaa Gazan kaistan merisaarron laillisuuden Haagin kansainvälisen oikeuden ratkaistavaksi, vaikka YK:n asettama Palmerin komitea tunnustaa sen laillisuuden; Turkki katkoo kaikki sotilaalliset yhteydet Israelin kanssa; Turkin laivasto alkaa partioida Välimeren itäosan alueilla, mikä rajoittaa Israelin laivaston liikkumavapautta; Turkki uhkaa asettaa sotalaivojaan turvaamaan tulevia avustussaattueita Gazan kaistalle. Yksi Turkin vaatimuksista on ollut, että Gazan kauppasaarto tulee lopettaa anteeksipyyntö- ja korvausvaatimusten ohella…