TORSTAI 08.09.11

1. ISRAELIN mahdollisuudet vaikuttaa kriittisiksi kehittyneisiin Turkin suhteisiin ovat kovin vähäiset, sillä sen avain on turkkilaisten käsissä, eikä siellä nähdä tarvetta muuttaa nykyistä diplomaattista suuntausta, sanovat jotkut tarkkailijat. Toiset kuten Alon Liel, joka yritti välittää Israelin ja Syyrian välillä muutama vuosi sitten, katsovat, että Netanyahun kyvyttömyys aloittaa rauhakeskustelut PA:n johdon kanssa, on syynä Turkin dramaattiseen käyttäytymiseen, jonka rajuus yllätti kaikki. Tämä tuskin on oikea arvio, sillä pääministeri Erdoganin AKP puolueen saatua vaalivoiton 2002, hän alkoi systemaattisesti muuttaa maansa sisäpoliittista tilannetta luodatakseen Turkin pois perustajansa Atatyrkin sekulaarista hallintomallista islam-johtoiseksi tasavallaksi Iranin mallin mukaan. Tähän kuuluu armeijan aseman hajottaminen, jonka roolina on Atatyrkin perinnön säilyttäminen, aloittaen oikeustoimet lukuisia kenraaleita ja sen muita johtajia - jopa eläkkeellä olevia – vastaan, syyttäen heitä hallituksen vastaisen kapinan lietsomisesta. Erdogan sai uutta vauhtia viimeisistä vaaleista, jotka hänen puolueensa voitti suurilukuisesti.

TURKIN pääministeri Erdogan sanoo nyt, että ”Israel on käyttäytynyt hemmotellun lapsen tavoin, joka saatuaan nuhteita – kuten toistuvista YK:n ja sen elimien päätöksistä ilmenee – on jatkanut entistä itsetietoista politiikkaansa välittämättä maailman mielipiteistä, ja tämä on nyt lopettava”. Erdogan katsoo, että IDF:n väkivaltainen turkkilaisen Mavi Marmara aluksen miehitys Välimerellä, jossa 9 turkkilaissyntyistä IHH aktivistia sai surmansa, oli suora hyökkäys Turkin ylpeyttä ja itsetuntoa vastaan, ”eikä hän tule sallimaan sen loukkaamista, olkoon hinta mikä tahansa”. Hänen päämääränään on palauttaa Turkin muinainen suurvalta-asema, joka sillä oli Ottomaanisulttaanien aikoina. Hänen hallituksensa ulkoministeri Ahmet Davitoglu julisti vain muutamia kuukausia sitten, että Turkin päämääränä on ongelmattomien suhteitten luominen kaikkien lähivaltioitten kanssa. Tarkkailijat toteavat, että Erdogan on pystynyt muutaman viime kuukauden aikana rettelöimään lähes kaikkien niiden valtioitten päämiesten – jopa Iranin - kanssa, joihin oli tarkoitus luoda ongelmattomat suhteet. Tämä heiveröinen kiiltokuva on nyt pahoin kärsinyt armottomasta todellisuudesta.

YMPÄRISTÖMINISTERI Gilad Erdogan (Likud) toteaa, että Netanyahu teki oikean päätöksen kieltäytyessään pyytämästä anteeksi sitä, että IDF puolustaessaan laillisesti asetettua Gazan kaistan kauppasaartoa, pysäytti sen murtamiseksi lähetetyn laivasaattueen väkivalloin, koska Mavi Marmara alus kieltäytyi suuntaamasta matkaansa Ashdodin satamaan, jossa sen lasti olisi tarkistettu ja sallitut tavarat kuljetettu maanteitse Gazaan, kuten muittenkin laiva-saattueen alusten kuljettamat avustustarvikkeet, joita Mavi Marmarasta ei löydetty.

Erdan selittää, että Israel halusi YK:n tutkimusta tapauksesta, ja sen valmistuttua hyväksyi sen, mutta Turkin hallitus kuitenkin reagoi sen havaintoihin ärtyneesti hyläten sen jatkaen vaatimuksiaan, että Netanyahun tulee esittää virallinen anteeksipyynti, maksaa korvaukset uhrien omaisille ja lopettaa Gazan kaistan kauppasaarto. On huomattava, että saarron tarkoituksena on pelkästään estää sellaisten tarvikkeiden vienti Gazaan, joita terroristit voivat käyttää aseitten ja pommien valmistukseen. Israel kuljettaa päivittäin satoja rekka-autollisia kaikenlaisia tarvikkeita Gazaan, jopa silloinkin, kun rajaterminaaleja pommitetaan raketeilla ja kranaateilla, kuten toistuvasti tapahtuu. Lisäksi Egypti avasi Rafahin terminaalin Siinailta, jonka kautta kulkee lähes valvomaton liikenne Gazan kaistalle. Laivakuljetukset Gazaan ovat tarpeettomia, eikä sen satama pysty vastaanottamaan suuria aluksia.

ERDAN toteaa, ettei Israelin hallitus ole katsonut suhteita lopullisesti katkenneiksi, vaan odottaa niiden ajan myötä palaavan ennalleen, sillä ne hyödyntävät molempia maita. Diplomaattisista ongelmista huolimatta maitten välinen kauppa kasvoi 27 % 7 viimeisen kuukauden aikana, josta suurimman osan muodostivat vientiartikkelit Israelista, eikä Erdoganin julistamat sanktiot koske normaaleja kauppasuhteita, eivät ainakaan vielä.
Erdan toteaa, ettei Israelilla ole varaa menettää Turkin kauppasuhteita. Turkin talouden arvo on 700 miljardia, kuten Israelin pankin pääjohtaja Fischer totesi, ja Turkki toimii väliportaana Euroopan markkinoille. Turkki menettää paljon myös israelilaisten turistien pyrkiessä välttämään suosittuja lomakohteita siellä valiten niiden sijaan Kreikan ja muitten Etelä-Euroopan maitten palveluita.
Erdan arvioi, että Erdoganin tarkoituksena on häpäistä Israelia julkisesti edistääkseen kansallisia tavoitettaan ja omaa henkilökohtaista imagoaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237121, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237011

2. VARAPÄÄMINISTERI Moshe Yaalon ihmetteli eilen, miten voi luottaa hallitukseen, joka etsii yhteyksiä terrorijärjestöihin kuten Hamas ja niitä tukeviin valtioihin kuten Iran? Yaalon jatkoi puhettaan todeten, että AKP-puoleen saatua vallan Turkissa, se on järjestelmällisesti pyrkinyt tuhoamaan Atatyrkin luoman ei-uskonnollisen hallintomallin ja rakentamaan sen tilalle islam-johtoisen uskonnollisen hallinnon. Turkki katkaisi kaikki sotilaalliset kauppasuhteet ja yhteistoimintamuodot Israelin kanssa ja karkotti Israelin lähettilään maasta uhaten samalla haastavansa Israelin merivoimat Välimeren itäpäässä, mihin sisältyy sotilaallisen välikohtauksen mahdollisuus. Harva Israelissa uskoo, että konflikti kehittyisi avoimeksi sodaksi, mutta virhepäätelmiä on tehty ennenkin.

YAALON ilmoitti myös käsityksenään, ettei kysymys ole anteeksipyynnöstä, vaan paljon suuremmista kysymyksistä, joita Erdogan kehittelee kaikessa hiljaisuudessa. Israel on vain suosittu syntipukki, jota lyödään aina tarvittaessa, kuten tsaarin Venäjällä oli sanonta: ”Lyö juutalaista ja pelasta Venäjä”. Yaalon katsoo, että Turkki on liittynyt niiden muslimimaitten joukkoon, joitten päämääränä on Israelin tuhoaminen. Hän esitti samalla ihmettelynsä siitä, että oppositiojohtaja Tzipi Livni syyttää Netanyahun kyvyttömyyttä sopia neuvotteluista PA:n kanssa syyksi Turkin Israelille vihamielisiin toimiin. ”Joka näin sanoo, ei ymmärrä tilanteen taustatekijöitä, tai ehkä kysymys on poliittisista intresseistä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147655#.TmhzCewmKK8

3. PA:n järjestäessä ja kannustaessa massamielenosoituksia syyskuun 20. päivä, jossa massoittain arabeja lähestyy juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa, kuten yleisesti uskotaan ja PA kerskuu julkisesti ja web-sivuillaan aloittamansa maailmanlaajuisen PR-kampanjan yhteydessä, kansanedustaja Michael Ben Ari (NU) järjesti Knessetissä keskustelutilaisuuden, miten vastata haasteisiin ja miten reagoida tilanteissa, joissa IDF eikä poliisi pysty suojaamaan israelilaisia siviilejä Juudeassa ja Samariassa. Tilaisuuteen osallistui kansanedustajia oikeistopuolueista, alueellisia ja paikallisia johtajia Juudeassa ja Samariassa, tunnettuja rabbeja ja yksityishenkilöitä.
Keskustelun aloitti Ben Ari heittämällä retorisen kysymyksen: ”Onko Israel valmistautunut voittamaan konfliktin, kun se alkaa? Tavoitteena täytyy olla selvä voitto. Juudean ja Samarian 350 000 juutalaisasukasta (ilman Jerusalemia) eivät halua väkivaltaa, he haluavat vastata marssiin marssilla, mutta he haluavat puolustaa kotejaan, ei piiloutua niihin, sillä maa on meidän ja me olemme tulleet tänne pysyvästi.”
Binyamin alueen aluehallituksen johtaja everstiluutnantti (res.) Yitzik Shadmi totesi, että jokaisen tulee valmistautua puolustamiseen. ”Se tarkoittaa sitä, että jokainen, joka ylittää yhteisöä ympäröivän aidan, on vaarassa joutua ammutuksi.”
Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin pojanpoika Yonatan Yosef, Shimon HaTzadik lähiöstä Jerusalemissa, sanoi näin: ”Arabien suunnitelmana on tunkeutua juutalaiskoteihin Jerusalemissa syyskuussa, ja siksi muistutan, että Dromi-laki (joka antaa jokaiselle oikeuden puolustaa omaisuuttaan) on voimassa. Siksi on tärkeää, että jokainen omaisuutta vastaan tehty rikos rekisteröidään ja taltioidaan videolle.”

Tilaisuudessa esiteltiin IDF:n antama ohjesääntö, jonka mukaan arabien mielenosoituksia valvovat PA:n poliisit IDF:n sotilaitten ja poliisien vain seuratessa sivusta. Tämä oli osanottajia kauhistuttava ilmoitus, minkä mukaan juutalaisasukkaat ovat ilman IDF:n suojaa.
Kedumimin johtaja Hananel Durani totesi, että me olemme jo syyskuussa, ja anarkistien kiihottamat arabit ovat valmiit tunkeutumaan hänen yhteisöönsä provosoidakseen tilannetta. Hän totesi, että IDF on luonut virtuaaliset punaiset varoitusrajat kunkin juutalaisyhteisön ympärille, joita arabimielenosoittajat eivät saa ylittää, ja kehotti yhteisöjen johtajia varmistamaan, että asukkaat puolustavat noita rajoja, ja että arabit ovat tietoisia siitä.
Modiin Illitin johtaja kertoi samaa kotikaupungistaan, jossa anarkistit ovat vahingoittaneet jopa sotilaita. Modiin Illit on uskonnollinen haredim-kaupunki. Yitzharista poliisin karkottama asukas varoitti, että juutalaisasukkaitten tulee varautua puolustautumaan kepein, kivin, veitsin ja polttopulloin aseistautuneita arabimielenosoittajia vastaan. Yaacov Katz (NU) esitti, että juutalaisasukkaitten tulee järjestää vastamarsseja arabimassojen vastapainoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147672#.Tmh3g-wmKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Efratin kaupungin pormestari Oded Ravivi sanoi, ettei hän halua aitoja yhteisönsä ympärille ja sanoi, ettei hän usko niiden toimivan muuallakaan. Hän vakuutti, että koko sionistisen uudelleen asuttamisen idea ja päämäärä on asua yhteistoiminnassa paikallisen väestön kanssa, ei erottautuminen heistä. Hän esitti mielipiteitään tilaisuudessa, jossa tutkittiin mahdollisuuksia pyrkiä luomaan yhteyksiä juutalais- ja arabiasukkaitten välille. Hän kertoi kaupunkinsa luoneen yhteyksiä muutamiin arabiryhmiin ja uskoi sen jatkuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147665#.TmiBCuwmKK8
- Gazan terroristit jatkoivat eilen illalla rakettitultaan ampuen useita raketteja Shaar HaNegev ja Eshkol aluekesuksen lähistölle. Kassam-raketit putosivat aikeille pelloille, mutta niistä ilmoittava hälytysääni säikäytti asukkaat etsimään suojaa. Iskuista kertovat uutiset jättävät huomioimatta niiden aiheuttaman psykologisen trauman, jonka parantaminen voi osoittautua vaikeaksi ellei mahdottomaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147673#.TmiCaOwmKK8
- Nerian juutalaisyhteisön johtaja Haggai Tam kiistää Peace Now painostusjärjestön väitteet, että se olisi rakennettu arabien omistamalle maalle. Hän todistaa, että kaikki luvat ovat kunnossa ja hallitus ja puolustusministeriö ovat hyväksyneet luvat ja rahoitukset. Peace Now on yksi noista ”pers-kärpäsistä”, joita hyörii hunajakakun ympärillä työllistäen korkeimman oikeuden, jonka vasemmistoon kallistuvat tuomarit mielihyvin kuuntelevat niiden useimmiten perättömiä syytöksiä kuitenkin aiheuttaen kohteiden rakentamisen siirtymistä odoteltaessa oikeuden päätöksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147663#.TmiD0OwmKK8
- IDF on tehnyt useita ratsioita Juudean ja Samarian arabialueilla pidättäen kymmeniä epäiltyjä tai etsittyjä henkilöitä, joiden epäillään suunnitelleen terrori-iskuja Israelin puolella. Pidätettyjen joukossa on Jerusalemista löydetty henkilö, joka suunnitteli itsemurhaiskua pääkaupungissa, ja terroristi, joka surmasi englantilaisen turistin Jerusalemissa maaliskuussa. IDF:n ja Shin Betin taholta todetaan, että viitisen vuotta nämä Hamasia edustavat henkilöt ovat pitäneet matalaa profiilia, mutta ovat nyt aktivoitumassa. - Keskiviikkona IDF:n tukikohtaan lähellä Ramallahia tehty isku, jossa vahingoitettiin 13 armeijan autoa, oli juutalaisasukkaitten ”hintalappu” operaatio siksi, että sotilaat osallistuivat Migronin yhteisön kolmen juutalaistalon tuhoamiseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-raids-prove-hamas-growing-more-active-in-west-bank-1.383134
- USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice esitti vaatimuksen tavattuaan Gilad Shalitin isän Noam Shalitin, että IDF:n sotilas Gilad Shalit tulee vapauttaa välittömästi ilman ehtoja, koska hänen yli viisi vuotta, 1900 päivää, kestänyt vankeutensa on kansainvälisen oikeuden ja inhimillisen arvokkuuden vastainen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/top-u-s-official-hamas-must-release-gilad-shalit-unconditionally-1.383207
- Iranin nousevan uhan alaisena Saudi Arabia suunnittelee atomiyhteistyötä Pakistanin kanssa. Aiempien uutisten mukaan Pakistan pitää muutamia ydinpommeja ja lentokoneita, jotka saudit ovat ostaneet, lähtövalmiina lentokentällä, mutta eivät ole toimittaneet niitä. Iranin uskotaan rikastaneen uraania ainakin 2-4 ydinpommia varten, kuten IAEA:n huolestuneessa raportissa todetaan. http://www.haaretz.com/print-edition/features/in-face-of-iran-threat-saudi-arabia-mulls-nuclear-cooperation-with-pakistan-1.383153
- Syyrian presidentti Bashar Assad pysyy lujasti kannassaan, että hänellä on oikeus puolellaan jatkaa syyrialaisten murhaamista. Hänen joukkonsa ovat surmanneet ainakin 14 siviiliä Homsissa, johon armeijan joukot ovat nyt keskittyneet, ja muissa kaupungeissa, joissa sotilaat suorittavat jatkuvia etsintöjä. Arabiliiton pääsihteeri Nabil Alarabi siirsi Syyrian matkaansa, mutta arabimaitten ulkoministerit ilmeisesti matkustavat Damaskokseen. Assad vakuuttaa, etteivät sanktiot vaikuta heihin. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-new-eu-sanctions-won-t-harm-us-1.383080, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147660#.TmiLouwmKK8
- Davidin kaupungin kaivaukset Jerusalemissa voivat aiheuttaa piintyneitten käsitysten perinpohjaisiakin muutoksia, arvioidaan INN:n artikkelissa, jossa käsitellään arkeologisen konferenssin tämänvuotista sisältöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147666#.TmiL8ewmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019