Monday, September 05, 2011

MAANANTAI 05.09.11

1. ISRAELIN turvallisuuskabinetti pui eilen illalla myöhään ”Turkin kriisiä”, kuten tulehtuneita välejä maiden välillä kutsutaan JP:n artikkelissa. Selvennyksenä aiempiin tietoihin: Palmerin komitean raporttia Mavi Marmaran tapauksesta ei julkistettu virallisesti perjantaina, se mitä siitä kerrottiin julkisuudessa, oli NYT:n julkisuuteen vuotanut versio raportista. Se lienee oikea, mutta joka tapauksessa se ärsytti ennen kaikkea Turkin johtajia, jotka odottivat raportin tuomitsevan Israelin – minkä se osittain tekikin – ja tukevan Turkin kantaa, mitä se ei tehnyt. Spekulaatiot Israelissa pyrkivät arvioimaan, mitä todellisia vaikutuksia Turkin johdon uhkauksilla ja suhteitten katkaisemisella lopulta on. Turkin diplomaattisten ja kaupallisten suhteitten menetys on Israelille joka tapauksessa menetys, joskin sitä korvaa suhteitten lämpeneminen Kreikan kanssa, joka oli aiemmin yksi kriittisimmistä Israelin arvostelijoista.

KREIKAN puolustusministeri Panagiotis Beglitis on virallisella vierailulla Israelissa. Hänet otti lämpimästi vastaan puolustusministeri Ehud Barak, joka allekirjoitti yhteistyösopimuksen turvallisuuden alalla kreikkalaisen virkaveljensä kanssa eilen. Barak käytti tilaisuutta hyväkseen kiittelemällä Kreikan nopeaa vastausta Israelin avunpyyntöön Karmelin suurpalon yhteydessä muistuttaen samalla Kreikan ja Israelin ikivanhoista kansoista ja niiden kulttuureista, joitten vaikutukset ovat levinneet laajalle maailmassa. Puhuessaan alekirjoitus-tilaisuuden päätteeksi Barak totesi :”Katsoen tulevaisuuteen, molemmat kansamme odottavat yhteistyön syvenemistä kahden hallituksen sekä puolustusministeriöitten ja kansojen välillä. Sekä Kreikka että Israel käyvät läpi vaikeita aikoja maailmassa, ja uskon molempien kansojen katsovan toisiinsa positiivisesti.”
Julkisuuteen annetussa julkilausumassa todetaan, että IDF on osallistunut useitten maitten armeijoitten koulutukseen ja että alkanut yhteistoiminta Israelin ja Kreikan armeijoitten välillä on kasvanut oleellisesti. Viime kesäkuussa IDF otti osaa yhteisharjoituksiin Kreikan ilmavoimien kanssa käyttäen UH-69 Black Hawk ja Boeing AH-64 Apache helikoptereita.
(JP, H Keinon)

2. ISRAELIN suhteitten vastapainoksi Turkki etsii uusia suhteita Egyptin sotilashallituksen kanssa. Muutamat tarkkailijat toteavat, että Turkin ulkopolitiikka on sekaisin sen toiveiden epäonnistuessa uuden Turkin johtaman liittoutuman muodostamiseksi Syyrian ja Irakin kanssa entisen Ottomaani-imperiumin raunioille. Myöskään suhteet Iranin kanssa eivät ole kehittyneet Turkin johdon toivomalla tavalla.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan suunnittelee vierailua Egyptiin, jonka yhteydessä hän toivoo voivansa allekirjoittaa sotilaallisen yhteistoiminta sopimuksen maitten välillä. Ensimmäisenä osoituksena uudesta Israelin vastaisesta politiikasta Erdogan haluaa vierailla Gazassa. Tällä hetkellä ei ole selvää, mikä hänen vierailunsa varsinaisena motiivina on tuen osoittamisen ohella Hamasin hallitukselle Gazassa, mutta tarkkailijat sanovat vierailun heikentävän PA:n hallituksen ja puheenjohtaja Mahmoud Abbasin asemaa Gazan kaistalla.
Abbas on esittänyt toiveensa vierailla Gazassa, mutta Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh varoittelee, ettei Hamasin hallitus voi taata hänen turvallisuuttaan eikä Abbas ole tervetullut. Toiseksi Erdoganin Gazan vierailu voisi vahingoittaa Turkin suhteita USA:n kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=236661

LÄHI IDÄN asiantuntija tri Guy Bechor esittää uutta lähestymistapaa Turkin suhteissa. Hän toteaa, että tähän saakka Turkki on jakanut kortit Israelin vain liittyessä peliin saamillaan korteilla. Bechor toteaa, että Israel voisi tarjota Turkille Gazan kauppasaarron valvontaa, mitä Erdogan pitää laittomana. Bechor esittää, että Turkki voisi hoitaa merisaarron valvonnan NATO:n jäsenenä, mikä vapauttaisi Israelin kokonaan potentiaalisilta yhteenotoilta Turkin laivaston kanssa, jos se toteuttaa uhkauksensa lähettää sota-aluksiaan tulevien avustus-saattueiden suojaksi. Samalla se nostaisi Gazan kaistan kysymyksen kansainväliselle tasolle eikä olisi enää vain Israelin huolena. Toisena vaihtoehtona hän esittää Turkin mielipiteitten syrjäyttämistä ja luottaa USA:n ja NATO:n kykyyn valvoa Turkin toimia.

BECHOR viittaa artikkelissaan Turkin politiikkaan kurdeja vastaan, mitä maailma on syrjinyt antaen Turkin pääministeri Erdoganille vapaat kädet harjoittaa etnistä puhdistusta sekä oman maansa että Irakin kurdialueilla, joita hän pommittaa summittaisilla sekä lentovoimien että tykistönsä iskuilla. Missä lienevät NGO-järjestöt ja ihmisoikeusaktivistit tässä tapauksessa, kun niiden taholta ei näe mitään vastalauseita tai raportteja YK:lle? Bechor kutsuu Turkin harjoittamaa politiikka ”erdoganismiksi” ja Turkkia ”erdoganistaniksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147530#.TmRx7momKK8

3. NABIL SHAATH, yksi palestiinalaisten johtavista virkailijoista, vakuuttaa edelleen, ettei mikään voi enää estää PA:n YK:lle laatiman valtioesityksen etenemistä äänestysvaiheeseen ja valtion perustamiseen saakka. Hän vakuuttaa, etteivät Obaman hallituksen viimeisetkään houkuttelut ja sanamuotojen etsimiset voi pysäyttää tätä junaa, joka meni jo.

USA:n kongressi on uhkaillut poistaa tai ainakin pienentää sen PA:lle vuosittain maksettavaa tukierää n. 560 miljoonaa USD, ja myös EU:n parissa on esitetty sen myöntämän vuosituen poistamista tai rajoittamista ja muittenkin yhteistoimintamuotojen keskeyttämistä. Miten PA kuvittelee voivansa maksaa kymmenien tuhansien virkailijoittensa palkat, jos yli 40 % sen vuosituloista poistetaan? Arabimaat ovat jo vähentäneet tukiensa määrää, eivätkä ole maksaneet tälle vuodelle lupaamiaan varoja, mikä pitää PA:n talouden jatkuvassa kriisissä.

Obaman hallitus sanoo suoraan, että Obama tulee veto-oikeudellaan estämään myönteisen päätöksen syntymisen YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta pitää parempana luopua esityksestä kokonaan eikä viedä sitä YK:n elimien käsittelyyn.
The Times-lehden artikkelin mukaan USA sorvaa lauselmaa, jonka kvartetin jäsenet voisivat hyväksyä ja joka sopisi myös PA:n pirtaan. EU:n ulkoministerit eivät viimeisessä kokouksessaan löytäneet yhteistä linjaa asiaan eivätkä antaneet julkilausumaa.
Kvartetin lähettiläs Tony Blair ja USA:n Lähi Idän erikoislähettiläs David Hale saapuvat alueelle ja matkustavat Ramallahiin pyrkien vaikuttamaan Abbasiin, vaikka toiveita ei ole.

The Voice of Palestine Radio:n johtaja Ahmed Aridi kertoi AFP:n edustajalle sunnuntaina, että PA aloittaa maailmanlaajuisen PR-kampanjan Palestiinan valtio-ajatuksen tukemiseksi. Radio lähettää ohjelmia useilla tunnetuilla kielillä, englanniksi, hepreaksi, arabiaksi, venäjäksi ja espanjaksi, motolla: ”Sinulle tarjotaan rauhaa Palestiinan valtion kanssa 1967 rajoilla.”
Tämä on osa laajempaa kampanjaa, jota kutsutaan nimellä ”Palestiinan 194”, eli se tulisi olemaan YK:n 194:s jäsenmaa. Kampanjaan uskotaan liittyvän maailmanlaajuisten mielenosoitusten järjestäminen, joita Abbas vakuuttaa rauhanomaisiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4117811,00.html

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin johtamat turvallisuusjoukot marssivat eilen illalla pimeän suojassa Migronin juutalaisyhteisöön ja tuhosivat siellä kolme pysyviksi rakennettua asuintaloa. Asukkaat seurasivat sivusta suurta joukkoa, jolta puuttuivat lain edellyttämät rintatunnukset, joista selviää henkilöllisyys. Kylässä on 47 juutalaista asuintaloa.

Ennen suurten turvallisuusjoukkojen saapumista asukkaat lukivat Selichot rukoukset, jotka tavanomaisesti luetaan ennen siirtymistä suuriin juhlapyhiin.
Median edustajia ei päästetty tilaisuutta todistamaan, mutta paikalla olleet kuvaajat kuvasivat tunnollisesti sekä sotilaita että muuta mielenkiintoista. Kuvia esitetään alla olevassa linkissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147539#.TmSCsGomKK8

Kolmen asuintalon tuhoamista edelsivät useat oikeuskäsittelyt, joissa tuhoamista siirrettiin ja taas uusittiin, valtionsyyttäjän lopulta antaessa luvan turvallisuusjoukoille toteuttaa oikeuden päätös, mitä Peace Now toistuvasti vaati. Binyamin alueen asukasneuvoston johtaja Itzhik Shadmi syyttää pääministeri Netanyahua piileskelemisestä Barakin selän takana antaessaan luvan tuhoa ”setlerien” asuntoja teemalla: ”Iske ”setlereihin” ja pelasta itsesi”, kuten NU ke. Michael Ben-Ari sanoo. Ongelmana rakentamiselle on maanomistusolojen epämääräisyys, mikä on perua Ottomaanihallituksen ja Englannin mandaatin ajoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147537#.TmSEpWomKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- Saksa ilmoitti, ettei se osallistu Durban III rasismin vastaiseen konferenssiin New Yorkissa myöhemmin tässä kuussa, mikä vähentää konferenssin arvoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147541#.TmSHVGomKK8
- Telttaliikkeeseen osallistuneet anarkistit ovat muuttamassa takaisin Bilin kylään, josta he osallistuvat viikoittaisiin IDF:n vastaisiin mielenosoituksiin - kuten he sanovat - turvallisuusaidan rakentamista vastaan, joka estää asukkaita pääsemästä pelloilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147533#.TmSHxGomKK8
- Israelin poliisi ei antanut julkisuuteen tietoa arabimellakasta Ranskalaisella kukkulalla. Valvomattomassa hyökkäyksessä poliisin joukkoja vastaan yksi poliisiauto tuhottiin ja kiviä ja muuta roinaa heiteltiin arabitapaan. Poliisi pidätti tilaisuuden julkisuudelta. Asukkaat ovat vaatineet Issawiyan arabilähiöön johtavan tien sulkemista, mutta ilman tulosta. Poliisi ei uskalla mennä Issawiyaan hyökkäysten pelossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147531#.TmSIY2omKK8
- Iranin ja Turkin kiistellessä hegemoniasta alueella Egyptin vaikutuksen hälvettyä ja Israelin suhteitten jouduttua kriisiin, Turkki katsoo parhaaksi liittyä NATO:n ylläpitämän ohjussuojan alle. USA on aiemmin rakentanut järjestelmää, jossa Turkki ja Israel olisivat saman katon alla, mutta katsoo nyt pakotetuksi valmistelemaan kahta erillistä suojajärjestelmää Israelia ja Turkkia varten. USA rakensi 2008 korkeajännitteisen X.-Band tutka-aseman Negeviin, jota amerikkalaiset sotilaat valvovat ja ylläpitävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147516#.TmSJm2omKK8
- 40 israelilaista liikemiestä erotettiin muista matkustajista, heidän passinsa otettiin erikoistutkintaan ja heitä kuulusteltiin eristettyinä kahden tunnin ajan turkkilaisella Istanbulin lentoasemalla. Tämä osoittanee Erdoganin hallituksen uusista ohjeista käytännössä, jossa Israelia kohdellaan vihollismaana. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/dozens-of-israelis-questioned-at-length-upon-landing-in-turkey-1.382629
- Palestiinalaiset syyttävät juutalaisasukkaita heidän moskeijansa polttamisesta kostoksi siitä, että turvallisuusjoukot tuhosivat 3 juutalaisasuintaloa Migronissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/settlers-set-fire-to-west-bank-mosque-after-israel-demolishes-illegal-structures-in-migron-1.382617
- WikiLeaksin paljastukset kertovat IDF:n johtajien epäilevän, että IDF pystyy vastaamaan ja hallitsemaan massamielenosoituksia Länsirannalla sen aikana, kun PA:n valtioesitystä puidaan YK:ssa. IDF:n keskusjohdon taholta vakuutetaan, että IDF on huolella valmistautunut niitä varten ja pystyy estämään niiden muuttumisen Israelin vastaisiksi hyökkäyksiksi juutalaisia siviiliyhteisöjä vastaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-defense-officials-idf-fully-prepared-to-cope-with-mass-palestinian-protests-1.382536
- Israelin palkkoihinsa ja työoloihinsa tyytymättömät lääkärit sopivat äskettäin lakkojen lopettamisesta, mutta osa heistä ilmoitti vastustavansa sopimuksia ja ilmoittivat uusista lakoista. Työtuomioistuin ilmoitti lakkojen olevan laittomia ja komensi lääkärit vastaanotoilleen, mikä aiheutti joukkoirtisanomisen. Näin tämäkin onneton kiista jatkuu viranomaisten pystymättä ratkaisemaan sitä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=236659

No comments: