Friday, October 18, 2013

PERJANTAI 18.10.13


PERJANTAI 18.10.13

1. PA:N ARABIEN harjoittama terrori alkaa todella huolestuttaa Israelin viranomaisia.
Viimeisin hyökkäys tapahtui torstai-iltana IDF:n Ramaan tukikohtaan Jerusalemin pohjoispuolella lähellä A-Ram arabilähiötä. Arabi ajoi traktorillaan tukikohdan suljetun portin läpi haavoittaen lievästi yhtä sotilasta. Koska sotilaat katsoivat henkensä olevan vaarassa, he avasivat tulen traktorin kuljettajaa kohti, joka traktorin pysähdyttyä todettiin kuolleeksi. Hänen motiivinaan on voinut olla kosto, sillä Walla uutistoimiston mukaan hänen perheensä kotitalo Jerusalemin itäosassa on tuhottavien listalla.

Arabin nimeksi todettiin Jounis al-Radeineh. Hänen veljensä Marei al-Radeineh ajoi samoin traktorilla vuonna 2009 Jerusalemissa ruhjoen kahta autoa, toinen niistä poliisiauto, ja tyhjää bussia saaden surmansa paikalla olleiden turvallisuusmiesten luodeista.
Turvallisuushenkilöt uskovat tässä vaiheessa miehen toimineen yksin, vaikka on huomioitava, että viime aikoina tehdyt yksittäiset yhden tai parin arabin suorittamat terrori-iskut voivat olla osa laajempaa suunnitelmaa ”Israelin veren vuodattamiseksi”, kuten Hamas toteaa.
Myöhempien tietojen mukaan Jounis al-Radeineh ajoi traktorinsa tukikohdan portin eteen pyytäen sotilasta avaaman portin. Sotilaan kysyttyä lupaa päästä sisälle, arabi ajoi traktorinsa suoraan kohti porttia tuhoten sen. Kaksi sotilasta avasi tulen häntä kohti haavoittaen häntä kuolettavasti. IDF toteaa lisäävänsä tukikohtiensa valvontatoimia vastaavanlaisten ennalta varoittamattomien tilanteiden varalta. http://www.timesofisrael.com/palestinian-rams-tractor-through-army-base-gate-is-killed-by-soldiers/

IDF:n Juudean ja Samarian prikaatin korkea upseeri sanoi torstaina olevansa huolestunut viimeisten terrori-iskujen vuoksi. Hän totesi toistuvien yksittäisten terrori-iskujen osoittavan, että PA:n arabit ovat hyvin motivoituneita hyökkäysten suorittamiseen.
”Me pidämme torstaina tapahtunutta hyökkäysyritystä hyvin vakavana ja valmistaudumme vastaavanlaisiin tapahtumiin”, upseeri totesi viitaten eilen illalla tapahtuneeseen iskuun, jossa arabi ajoi traktorillaan IDF:n tukikohdan portin läpi saaden surmansa sotilaiden luodeista.
Viime viikolla arabiterroristit pääsivät huomaamatta Jordanjoen laaksossa juutalais-yhteisöön surmaten kirveellä ja metallikartuilla reservin everstin Saraiya Oferin hänen vaimonsa päästessä haavoittuneena pakoon. Useita epäiltyjä arabeja on pidätetty.
Viikkoa aikaisemmin arabiterroristi tunkeutui Psagotin juutalaisyhteisössä asuintaloon haavoittaen luodeillaan lähietäisyydeltä 9-vuotiasta Noam Glickiä paeten itse läheiseen arabikaupunkiin tytön avunhuutojen pelottelemana. IDF tutkii tapahtumaa edelleen, mutta on pidättänyt kaksi epäiltyä arabia El-Birehin kaupungista.
Syyskuun 9. päivänä arabi sala-ampuja surmasi succot-juhlien aikana Hebronissa lähellä patriarkkain mausoleumia pyhiinvaeltajien tietä vartioineen IDF:n sotilaan Gavriel Gobin. Muutamia päiviä aiemmin Bat Yamin ravintolassa työskennellyt arabi houkutteli työtoverinsa IDF:n reserviläisen Tomer Hazanin PA:n puolelle turva-aitaa surmaten hänet aikoen käyttää hänen ruumistaan neuvotteluissa veljensä vapauttamiseksi IDF:n vankilasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172945#.UmDJEmJHT-k

2. ILMEISESSÄ pyrkimyksessään tavoittaa lapsia ja nuoria riveihinsä Hamas terrorijärjestö valmisti ja julkaisi web-sivullaan piirrosvideon, jossa esitellään järjestön sotilassiiven Izza din Al-Qassam prikaatin toimintaa ja saavutuksia.
Piirrosvideo julkaistiin Hamasin Al-Aksa TV:ssä lokakuun 11. päivänä, sen käänsi Lähi Idän Mediatutkimus Instituutti. Videon esilukijana toimiva henkilö kertoo, että aluksi prikaati joutui työskentelemään lujasti aseitten hankkimiseksi vihollisen haavoittamiseksi; aseita oli vähän ja ne olivat vanhanaikaisia, ja niitä jouduttiin lainaamaan solulta toiselle. Hän toteaa, että nyt tilanne on muuttunut, prikaati on vahva ja vahvistuu edelleen.

”Hyvin organisoitu Hamasin Al-Qassam armeija on voimallisempi ja tehokkaampi. Aluksi meillä oli kiviä, linkoja, veitsiä ja muutama pistooli, mutta tänään meillä on ohjuksia, jotka sotkevat sionistien turvallisuusteoriat. Tämä kykymme ylittää maantieteelliset rajat”.
Hän esittelee edelleen, että uusia nuoria ihmisiä liittyy armeijaan ja aseita kehitetään. ”Henkinen taistelu osoittaa, että Al-Qassam on pelottava kilpailija, jonka jäsenet ovat sankareita, joita koulutetaan moskeijoissa Jihadin (pyhän sodan) hengessä”.
Hamas ei peittele Israelin vastaista asennettaan eikä päämääränsä tuhota sitä islamilaisen valtion perustamiseksi hyläten PA:n käymät ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa.
Artikkelissa todetaan, ettei Israelin vastaisuus ole suinkaan vierasta PA:n virallisessa TV:ssä kuten ei sen valvomissa opetuslaitoksissa lastentarhoista alkaen ja instituutioissa.
Rauhanneuvottelujen jatkuminen USA:n kovan painostuksen alla ei ole vähentänyt tätä vihan ja tuhon kylvöä lasten nuorten mieliin, vaikka PA/PLO virallisesti sitoutuivat sen kitkemiseen pois valvomistaan medialähteistä 1993 Oslon sopimusten puitteissa.

PA:N TV lähettää toistuvasti etenkin lapsille ja nuorille tarkoitettuja piirroksia ja lavastettuja puheohjelmia, joissa juontajat taitavasti ohjailevat lasten ja nuorten kysymyksiä ja vastauksia vääristeltyihin historiatietoihin perustuen, jossa palestiinalaisten maa ulottuu Metullahista Eilatiin, ja jossa Israelin kaupungit ovat palestiinalaisia kaupunkeja, jotka juutalaiset ovat varastaneet ja miehittävät heidän maa-aluettaan Juudea ja Samariaa sekä Jerusalemia. Suosittuja arabien keskuudessa ovat musiikkivideot, joissa kertovien laulujen ja kertomusten avulla terroristeja ihannoidaan ”sankareina ja marttyyreinä” ja roolihahmoina, joiden jalanjälkiä lapsia ja nuoria kehotetaan seuraamaan. Juutalaiset ovat niissä sikojen ja apinoitten jälkeläisiä, joiden saastuttavaa ystävyyttä tulee karttaa kuin ruttoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172953#.UmDPu2JHT-k

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti YK:n yleiskokouksessa 27.09.pitämässään puheessa antaen ymmärtää, että PA tunnustaa Israelin ja viimeistelee rauhansopimusta sen kanssa vakuuttaen, että siinä lopullisella sopimuksella sovitaan kaikista kiistakysymyksistä ja lopetetaan kauan jatkunut konflikti. ”Sopimuksen tarkoituksena on perustaa itsenäinen Palestiinan valtio Israelin miehittämille alueille pääkaupunkinaan Jerusalem”, hän lupaili. Tämä puhe oli tarkoitettu maailman ja Israelin poliittisen mielipiteen kosiskeluksi, ja se tehosi myös Israelin poliitikkoihin, jotka ihastelivat uuden toivon sarastamista PA/PLO:n taholta, kuten oppositiojohtaja Shelly Yachimovch sanaili.

Samana päivänä, kun hän viimeisteli omaa puhettaan YK:ssa, hän viimeisteli toista puhetta, jota hän oli estynyt pitämään. Tämä jälkimmäinen puhe oli tarkoitettu pidettäväksi ns. ”jääkaappiterroristin” Ahmad Abu Sukarin kunniaksi, joka 1975 kuljetti jääkaappiin piilotetun pommin Jerusalemin Zionaukiolle surmaten sillä 15 ihmistä haavoittaen 77. Abbasin ollessa estetty YK:n rauhanpuheensa vuoksi Sukaria ylistävän puheen esitti Jibril Rajoub, joka johtaa PA:n olympiakomiteaa ja jota pidetään yhtenä Abbasin seuraajaehdokkaana.

”Abu Sukari, joka otsansa hiellä ja uskollaan osoitti meille oikean tien unohtumattomalla ja uskomattomalla toiminnallaan ansaitsee tulla kutsutuksi sankariksi, joka on ansainnut kaiken kunnioituksemme ja arvonantomme. Sanon kylämme asukkaille ja perheen jäsenille – voinette sanoa menettäneenne sankarin, mutta meille, hänen taistelutovereilleen, Fatahissa ja muissa kansallisissa järjestöissä menetimme soihdunkantajan, joka johti meitä. En pysty kuvailemaan Abu Sukarin elämää, jota hän eli sankarina ja kuoli sankarina”, Abbas kirjoitti.

SEREMONIAN aikana Abu Sukarin, jonka oikea nimi oli Ahmed Jabara, perheelle ojennettiin erityiskunnianosoitus, jonka Rajoub ojensi heille Abbasin nimissä. Sukari oli Amerikan arabi, hän ei kuollut iskussa. Hänet tuomittiin ja vapautettiin vankilasta 2003. Hän kuoli sydän-kohtaukseen heinäkuussa saaden PA:n viralliset hautajaiset sotilaallisin kunnianosoituksin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172941#.UmDZh2JHT-k

Seuraava linkki sisältää Yuval Steinitzin artikkelin ”Miten arabien viha estää rauhan”. Ministeri Steinitz sanoo olleensa Peace Now järjestön jäsen ja uskoneensa rauhaan, mutta tulleensa yhä vakuuttuneemmaksi, ettei PA/PLO:n päämääränä ole rauha Israelin kanssa. http://www.nytimes.com/2013/10/16/opinion/how-palestinian-hate-prevents-peace.html?WT.mc_id=AD-D-E-OTB-INTOP-1009&WT.mc_ev=click&WT.mc_c=__CAMP_UID__&bicmp=AD&bicmlukp=WT.mc_id&bicmst=1381809600000&bicmet=1385787600000&_r=0

4. UUTISOTSIKOITA
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo olevansa hyvin huolestunut Israelin ja PA:n välisiä rauhankeskusteluja johtavien henkilöitten poliittisesta ohjelmasta. Hänen epäilyksensä koskee ennen kaikkea Tzipi Livniä, joka johtaa Israelin tiimiä, mutta jonka poliittinen agenda on suoraan verrannollinen Ehud Olmerin kanssa, joka tarjosi 96 % Juudeasta ja Samariasta, Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt, Temppelivuoren ja paluuoikeuksia pakolaisille. Myöskään USA:n edustajan Martin Indykin poliittinen kanta ei herätä luottamusta, mutta Daniel Axelrodin osallistuminen Obaman Lähi Idän neuvonantajiin herättää pahoja epäilyksiä. Pelkona on, että ellei keskusteluissa edetä odotetusti, USA sanelee ehdot oman mahtinsa voimalla, jossa Netanyahulle syötetään PA/PLO/:n vaatimusten mukaiset ehdot. Danon rauhoittelee itseään, että Likud kyllä pystyy estämään sen ohjelman vastaiset sopimukset, mutta kuten Sharonin esimerkki osoittaa, se ei takaa yhtään mitään. - Toinen pelko on Vatikaanin osuus lopullisissa sopimuksissa. Abbas oli äsken siellä tavaten paavi Francis I:n, jonka uudistustoimet ja hänen muslimeja ja muita uskontoja suosiva asenteensa on saanut katolisen hierarkian kuohuksiin lupailemalla taivasosuutta vähän joka suuntaan ilman parannuksen tekoa ja Kristusta. -  Abbas puhuu julkisesti, miten sadat tuhannet juutalaiset karkotetaan Juudeasta ja Samariasta, koska Palestiinan valtiossa ei saa olla yhtään juutalaista, ei siviiliä eikä sotilasta. Tee siinä sitten rauhaa! Netanyahu tavannee paavin Roomassa ja Kerryn ensi viikolla.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172955#.UmDqPWJHT-k
-          Tel Avivin kuntavaaleissa kaksi haredi-puoluetta, Shas ja United Torah Judaism, päättivät liittyä vaaliliittoon Beit Hayehuda-puolueen kanssa. Chabad hassidijärjestö lupasi oman tukensa liitolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172957#.UmDvJWJHT-k
-          USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro kävi paikan päällä IDF:n ohjauksessa ja suojeluksella tutustumassa äskettäin löydettyyn ja sittemmin tuhottuun erityisen viimeisteltyyn tunneliin Gazasta Khan Yunisin läheltä 2.5 km:n matkan Ein Hashlosha kibbutsin lastentarhaa. Shapiro totesi tutustuneensa kuviin tunnelista, mutta vasta nähtyään sen luonnossa hän sanoi järkyttyneensä sen potentiaalisista vaaroista ja mahdollisuuksista sotilaille ja siviileille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172939#.UmDwJ2JHT-k
-          Iranin presidentti Hassan Rouhanin seireenin laulut Genevessä näyttävät löytäneen otollisen maaperän USA:n presidentti Barack Hussein Obaman sydämessä. Paitsi että hän harkitsee luvan antamista Iranille jatkaa uraanin rikastamista ja uraanilaitosten toiminnan jatkamista ilman rangaistustoimia, hän suunnittelee diplomaattisten suhteitten aloittamista maiden välille. Ensimmäisenä hyvän tahdon eleenä hän tarjoaa Iranin jäädytettyjen pankkitilien avaamista, jota seuraisivat korkeiden viranomaisten väliset kahdenkeskiset neuvottelut. Länsimaat ovat täysin hämmentyneitä Obaman toimista ja siitä, mihin hän pyrkii, puhumattakaan siitä, että ne ovat romuttaneet Netanyahun sommitelmat. - Uutisten mukaan Obaman hallitus antoi vihjeen Turkille Israelin Iranissa toimivista vakoilijoista, joita Iran sanoo pidättäneensä 10 asettaen heidät syytteeseen. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu on vihaisesti torjunut syytteet, että Turkki paljasti miesten nimet Iranille, kutsuen sitä tahalliseksi Turkin maineen pilaamiseksi.  http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-Obama-weighs-unfreezing-Iranian-assets-as-reward-for-nuclear-concessions-329094
-          PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin luottomies ja neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi torstaina, ettei Palestiinan valtio tule koskaan hyväksymään yhtään israelilaista sotilasta. Hän totesi, ettei rauha Israelin kanssa ole mahdollinen, ellei Palestiinan valtio ole täysin itsenäinen 1967 linjoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Hän vakuutti, että etenkin Jordanjoen laaksossa ei sallita yhtään IDF:n sotilasta. Hän matkustelee Euroopan maissa kerjuukiertueellaan kinuten lisää rahaa, kun kaikki on syöty eikä uutta ole tiedossa. Abbas tavannee myös Saksan liittokansleri Merkelin sekä Englannin pääministeri Cameronin. Tämä tulee samaan aikaan, kun Livni ja Erdogan keskustelevat maavaihdoista mahdollisen rauhan-sopimuksen mukaisesti. Maariv kertoi, että Livni esitti mahdollisuutta Jordaninlaakson vuoraamista epämääräiseksi ajaksi, mitä Abbas tuskin haluaa. - Koko tämä rauhan-sirkus on yhtä tragikoomista teatteria, jossa jokainen järkevästi ajatteleva joutuu hämmästelemään, miten nelikulmaista rautatappia sovitetaan pyöreään reikään, sillä niin mahdottomilta osapuolten vaateet ja tarpeet tuntuvat. Miksi Israelin tulisi vuokrata itselleen omaa maataan? Tai millä perusteelle Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat kansainvälisen lain vastaisia eli laittomia, kuten PA väittää? http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-Authority-We-wont-allow-Israeli-security-presence-in-W-Bank-329072
Thursday, October 17, 2013

TORSTAI 17.10.13


TORSTAI 17.10.13

1. WND:n Aaron Klein kertoo artikkelissaan, että entinen Valkoisen Talon neuvonantaja David Axelrod, josta luultiin päässeen eroon lopullisesti, on noussut uudelleen Valkoisen Talon, eli Obaman hallituksen, Lähi idän asioitten johtoon – jos hän koskaan olikaan poistunut tältä paikalta, kuten Klein epäilee. Axelrod tunnetaan siitä, että hän edustaa aiemman presidentti Bill Clintonin ja Ehud Barakin omaksumaa linjaa, jonka mukaan palestiinalaisille luovutetaan Juudea ja Samaria ja kaikki arabi-enemmistöiset alueet erityisesti Jerusalemin ympäristössä.
Perusteena on 1949 aselepolinjat, joita ei koskaan tarkoitettu rajoiksi.
Klein kertoo, että sekä israelilaiset että palestiinalaislähteet ovat vahvistaneet Axelrodin aktiivisen osallistumisen meneillään oleviin neuvotteluihin Israelin ja PA/PLO:n välillä.

Klein kertoo että Axelrod on ollut jatkuvassa yhteydessä sekä Tzipi Livnin että Saeb Erekatin kanssa neuvottelujen aikana. Erekatin henkilökunnan taholta vahvistetaan, että Axelrod esitti neuvotteluille yhdeksän kuukauden aikaa, minkä John Kerry omaksui lisäten siihen vakavan uhkauksen, että ”ellei Israel taivu sopimukseen määrätyn ajan kuluessa, Israel tullaan eristämään steroideilla”. Merkittävää tässä on se, että Kerry asettaa syyn neuvottelujen epäonnistumisesta etukäteen Israelin niskoille riippumatta siitä, millaisia vaatimuksia PA/PLO esittää.
Se oli Axelrod, joka painosti Israelia työskentelemään lopullisen tilanteen kysymyksistä – rajat, juutalaisyhteisöt, Jerusalem, Jordanjoenlaakso, vesiongelmat - saman aikaisesti, eikä jättäen vaikeimpia kysymyksiä tilapäissopimuksen varaan, kuten Netanyahu esittää.
Klein kertoo myös, että Axelrodin osuus on pyritty salaamaan, mikä onnistui tähän saakka.

JORDANJOENLAAKSO on ollut otsikoissa viime päivinä. Obama painostaa lujasti, että Israelin tulee luovuttaa osia siitä PA:lle. Tämä sai Netanyahun toteamaan puheessaan Rabinin murhan 18-vuotisjuhlassa, että Israelin itäraja kulkee Jordanjoessa. Bibi on toistuvasti todennut, että Israel tulee pitämään tukikohtia laaksossa turvallisuutensa vuoksi.
USA:n vaatimuksen mukaan laakso tulee kuulumaan kokonaan PA:lle, ehkä sallien IDF:n tukikohtia strategisiin paikkoihin, mutta päävastuun turvallisuudesta hoitavat kansainväliset joukot PA:n aseettomien poliisien kanssa. USA haluaa Jordanian osallistumista järjestelyihin, mutta kuohunta arabimaissa on pelästyttänyt Jordanian kieltäytymään kunniasta. Israel on kokemuksiinsa perustuen kieltäytynyt hyväksymästä kansainvälisiä joukkoja Jordanin-laaksoon turvallisuutensa takaamiseksi.

JERUSALEM ja Temppelivuoren kohtalo on vaikein pala tässä kokonaisuudessa. Kerry vaatii Temppelivuoren aluetta ja Jerusalemin itäpuolisia arabienemmistöisiä lähiöitä PA:n valvontaan, ehkä Jordanian sotilaallisella avustuksella. Jordanian tiedetään hankkineen alueita pääkaupungin itäosista valmistellessaan arabien enemmistöä siellä. Samoin arabien tiedetään muuttaneen juutalais-enemmistöisiin lähiöihin arabienemmistön kasvattamiseksi, ja kuten Kelin kertoo, arabit rakentavat siellä laittomasti ”luodakseen tosiasioita alueilla”.
Kerryn suunnitelman mukaan Temppelivuori kuuluu PA:n valvontaan Jordanin avustuksella, mutta Israel voi pitää maan Länsi- ja Etelämuurin ulkopuolella. Juutalaisten palvojien pääsyä Temppelivuorelle rajoitetaan tai se kielletään kokonaan.

Kerryn ajatuksen mukaan Israel saa pitää strategisesti tärkeät Maale Adumimin, Arielin ja Gush Etzionin alueet, mutta joutuu luovuttamaan Israelin alueelta samansuuruisia ja samanarvoisia maa-alueita. Israelin tulee evakuoida 90 % Juudean ja Samarian alueilla sijaitsevista juutalaisyhteisöistä. Äskeiset uutiset kertoivat Livnin neuvotelleen Erekatin kanssa maa-alueen luovuttamisesta PA:lle Sikemin (Nablusin) lähellä.

KERRYN ajatuksenjuoksuun ei millään näytä mahtuvan tosiasia, että PA/PLO osallistui arabiarmeijoiden rinnalla kaikkiin Israelin vastaisiin sotiin häviten ne kaikki, eikä sillä pitäisi kansainvälisen käytännön mukaan olla oikeutta esittää vaatimuksia Israelille; että koko alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu kansainvälisen lain ja oikeuden mukaan juutalaisten kansalliseen kotimaahan; että Englanti erotti alkuperäisestä juutalaisten kotimaasta 77 % Transjordanian suojeluvaltioksi, joka oli tarkoitettu palestiinalaisten kotimaaksi.
Kerry ei myöskään näytä kunnioittavan juutalaisten historiallisia ja uskonnollisia siteitä Israelin maahan eikä varsinkaan Jerusalemiin, mikä oli juutalaisten tärkein tervehdys Diasporassa:
”Ensi vuonna Jerusalemissa”. Axelrodin tulo Kerryn talliin tietää vaikeita aikoja Israelille.  http://www.wnd.com/2013/10/axelrods-back-and-now-hes-middle-east-expert/

2. USA:n kongressi pääsi sitten lopulta vähän ennen määräajan – 17.10.2013 – kulumista umpeen sopimukseen lopettaa hallituksen toimien piiritys äänestämällä 285 puolesta, vastaan 144, esityksestä, jolla hallitus voi jatkaa lainan ottamista ja dollarien painattamista toistaiseksi, mutta jättämällä Obamacare terveyspalvelujen rahoituksen koskematta vastoin oikeiston vaatimusta. Senaatti aloitti kompromissin käsittelyn äänestämällä vähän ennen alahuoneen käsittelyä äänin 81 puolesta vastaan 18 kompromissiesityksen hyväksymiseksi.

Nyt vain ihmetellään, miksi kaikki tämä sirkus, jossa kaikki hävisivät ja maan maine ulkomailla kärsi arvaamattomia tappioita? Jopa Kiina, joka on USA:n suurin velkoja 1.3 triljoonan USD saatavillaan, varoitti vakavilla seurauksilla, ellei kysymystä pystytä sopimaan ennen 17.10. määräaikaa, jonka ylittäminen olisi tarkoittanut vararikkoa (default). Asiantuntijat totesivat, että käytännössä vararikolla ei olisi ollut juuri mitään muuta merkitystä kuin sen painottaminen, että myös valtion tulee elää varojensa mukaan eikä lainata yli varojensa.

Republikaanien päämääränä oli peruuttaa Obamacaren rahoitus ja sen toteuttamisen keskeyttäminen, koska se aiheuttaa valtavia lisärasitteita keskitason kansalaisille, mutta demokraattien mielestä se on Obaman hallituksen pyhä lehmä, joka on koskematon.
Obaman kanslia vakuuttaa hallituksen voittaneen, ellei muuten ainakin uskottavuudessa. Suurimmaksi syntipukiksi republikaanit leimaavat vähemmistöjohtajan ja edustajainhuoneen puheen-johtajan John Boenerin, jolla voi olla suuria vaikeuksia asemansa säilyttämiseksi.
Julkisuudessa todetaan, että vararikko (default) oli hallituksen suunnittelema Obamacaren pelastamiseksi, minkä johdosta kansalle syötettiin valheellisia uhkakuvia republikaanien painostamiseksi yleisen mielipiteen avulla. Sirkus pysyy edelleen kaupungissa, sillä neuvottelut jatkuvat tilapäisen ratkaisun selvittämiseksi. http://www.wnd.com/2013/10/house-gop-advised-to-throw-in-towel-against-obama/, http://www.aljazeera.com/video/asia-pacific/2013/10/china-worried-prospect-us-debt-default-2013101617933523245.html

3. SYYRIAN kapinallisiin kuuluva Al-Qaidan kanssa liitossa olevan Al-Nusra Front järjestön pyssymiehet tekivät keskiviikkona hyökkäyksen Aleppon itäpuolella olevan hallituksen valvoman vankilan hallintorakennukseen. Tarkkailijat sanovat, että taistelut jatkuvat vankilan hallintotilojen sisällä, mutta etteivät hyökkääjät ole vielä päässet tiloihin, joissa vangit ovat.

Hallituksen joukot tekevät lentoiskuja Al-Nusran tukikohtiin vankilan ulkopuolella. Al-Nursan joukot ovat piirittäneet vankilaa kuukausien ajan, kuten he ovat miehittäneet Aleppon itäpuolella olevia kyliä ja lähiöitä viime vuoden heinäkuusta lähtien. Al-Nusran joukkojen tukena on miehiä Ahrar Al-Sham järjestöltä, jolla on suhteita Irakissa sijaitseviin joukkoihin.
13 islamilaisen ryhmittymän muodostama erosi Syyrian kapinallisten pääjärjestöstä Syyrian Kansallisesta Neuvostosta, ja julisti Aleppon kaupungin itsenäiseksi islamilaiseksi tasavallaksi muutamia kuukausia sitten soveltaen miehittämillään alueilla ankaraa sharia-lakia, jolla säädellään asukkaitten elämää ja pukeutumista epäinhimillisine rangaistuksineen.

Kapinalliset ovat julkisesti teloittaneet ihmisiä, heidän joukossaan katolinen piispa, jolta sahattiin kaula poikki videoiden tapahtuman ja julkistaen sen web-sivullaan. Heidän on nähty leikkaavan jäseniä poikki eläviltä ihmisiltä, kuten eräältä naiselta syyttäen tätä islamin lain rikkomisesta tai profeetan häpäisemisestä, videoiden myös sen. He syyllistyivät myös ihmisten sisäelinten syömiseen ”osoittaakseen miehuuttaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172900#.Ul-atWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          P5+1 maiden (USA, Englanti, Ranska, Kiina Venäjä ja Saksa) ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinsuunnitelmasta Genevessä päättyivät ilman päätöksiä tai läpimurtoa, mitä kukaan ei odottanutkaan. Hämminkiä näyttää tuottaneen neuvottelujen tarkoitus ja lopputulos, jopa Iranin neuvottelijat kyselevät, mistä siellä päätettiin jos mistään. Urheasti niitä kuitenkin kutsutaan hyviksi ja vakaviksi ja jopa luottamuksellisiksi. Keskusteluja jatkettaneen ensi kuussa. Venäjän apulais-ulkoministeri Sergei Ryabkov kehottaa poistamaan Iranin vastaiset sanktiot, jos Iran suostuu alistamaan ydinsuunnitelmansa kansainväliseen valvontaan. http://www.timesofisrael.com/russia-lift-iran-sanctions-in-exchange-for-intl-control-of-nuke-program/
-          YK:n yleiskokous äänestää viidestä uudesta turvallisuusneuvoston jäsenestä torstaina. Ehdolla ovat ilman vastaehdokasta Nigeria, Chad, Liettua, Chile ja Saudi Arabia. Nigeria ja Chile ovat palvelleet neljästi turvallisuusneuvoston jäseninä, Chad, Liettua ja Saudi Arabia eivät ole olleet aiemmin turvallisuusneuvoston jäseninä. YK:n turvallisuusneuvostossa on 15 jäsentä, pysyviä jäseniä on viisi: USA, Venäjä, Kiina, Englanti ja Ranska. Kymmenen maata valitaan kahden vuoden periodiksi YK:n yleiskokouksessa. Neuvoston jäsenyys on haluttu, sillä se antaa mahdollisuuden päästä vaikuttamaan maailman kysymysten käsittelyyn. Ehdokasmaan tulee saada kahden kolmasosan enemmistö YK:n 193 jäsenmaan keskuudessa. http://www.timesofisrael.com/un-general-assembly-to-vote-on-new-security-council-members/
-          Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan antoi Iranin turvallisuusmiehille Iranissa kymmenen Israelin hyväksi toimivan vakoilijan nimet, joiden hän sanoi tavanneen Mossadin edustajia Turkissa. Tämä osoittaa Turkin kasvavan vihamielisyyden Israelia kohtaan huolimatta Obaman välitysyrityksistä ja Netanyahun anteeksipyynnöstä Mavi Marmaran murhenäytelmän johdosta. Paljastusten katsotaan pahoin sotkevan Israelin tietojenkeruuta Iranissa, mikä on ollut elintärkeä suljetussa maassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172910#.Ul-nZmJHT-k
-          Hallitus teki myönteisen päätöksen Intiassa asuvan juutalaisperäisen asukkaan siirtämiseksi Israeliin. Heidän siirtämisestään ja sijoittamisestaan Israeliin huolehtii järjestö nimeltä Shavei Israel, jolla on oikeus tuoda maahan 899 Bnei Menashe heimoon kuuluvaa jäsentä, joiden uskotaan paenneen eri vaiheiden jälkeen Intiaan Assyrian valloitettua Israelin kuningaskunnan 2 700 vuotta sitten. Aiemmin tänä vuonna 274 hengen Bnei Menashe heimon ryhmä saapui Israeliin. Heitä asuu Israelissa satoja. Shavei Israel etsii kadotettuja juutalaisheimoja eri puolilta maailmaa, myös Portugalista, Italiasta ja jopa Puolasta, jossa heidät oli aikoinaan pakotettu kääntymään kristinuskoon, kuten Etiopiassa asuvat juutalaisheimot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172912#.Ul-pQ2JHT-k
-          Turkin armeija vastasi Syyrian puolelta Tutkin alueelle ammuttuun kranaattiin ampumalla neljä tykinammusta islamilaisten kapinallisten asemia vastaan Syyrian pohjoisosassa. Kranaatin Turkin puolelle ampui Islamic State of Irak and Levant niminen ryhmittymä, joka toimii myös Irakin puolella.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172908
-          Hizbullahin TV-asema Al-Manar Libanonissa kertoi lähetyksessään Hizbullahin paljastaneen Israelin lentävän vakoilijan. Kysymyksessä lienee Israelissa rengastettu korppikotka, joka ei vielä ole oppinut kunnioittamaan valtioitten rajoja. Edellinen lentävä vakoilija paljastettiin Egyptissä. On ne eteviä veikkoja nuo israelilaiset, ei niille riitä Nobel-palkintojen kerääminen huipputieteellisine ja -teknisine tutkimuksineen, vaan ne pystyvät käyttämään jopa lintuja ja meren eläviä kuten haikaloja vakoiluun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172902#.Ul-s4WJHT-k


Wednesday, October 16, 2013

KESKIVIIKKO 16.10.13


KESKIVIIKKO 16.10.13

1. P5+1 MAIDEN ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinsuunnitelmasta alkoivat eilen Genevessä. Neuvottelujen perusteena on Iranin laatima esitys, jossa sen uskotaan pyrkivän selvittämään tarkemmin, miten keskinäiset erimielisyydet tulee ratkaista ja mitkä ovat Iranin punaiset linjat, joista se ei halua luopua. Iranin esitys on toistaiseksi salainen eikä sen yksityiskohtia päästetä julkisuuteen tässä vaiheessa. Ensi vaikutelma on länsimaiden edustajien mielestä epätyydyttävä, eli tarvitaan täsmennyksiä ja lisäyksiä. EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherie Ashton sanoi odottaneensa yksityiskohtaisempia esityksiä. Ilmapiirin muutoksesta kertoo sekin, että USA:n neuvottelija Wendy Sherman tapasi ensimmäistä kertaa Iranin korkean neuvottelijan Abbas Araqchin tiistai-iltana Genevessä. Ashton keskusteli Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa. Neuvotteluissa on mukana myös USA:n ulkoministeri John Kerry, joka Ashtonin tapaan sai tuntuman Iranin uuteen ulkoministeriin. He kutsuivat keskusteluja virkaveljiensä kanssa antoisiksi.

TARKKAILIJAT kiinnittivät huomion siihen, että ensimmäistä kertaa Iran esitti laatimansa luonnoksen englannin kielellä, minkä myös katsotaan viestittävän uudesta lähestymistavasta. Luonnoksen keskustelujen pohjaksi esittelivät Zarif ja Araqchi yhdessä neuvottelutiiminsä kanssa tunnin mittaisessa tilaisuudessa. Araqchi totesi siitä näin: ”Esittelemällämme luonnoksella on kapasiteetti saada läpimurto neuvotteluissa”, kutsuen sitä kaiken kattavaksi. Osapuolet sopivat siitä, että luonnos pidetään toistaiseksi luottamuksellisena. Hän antoi ymmärtää, että Iranin aiemmin esittämät punaiset linjat ovat niitä, joista Iran ei halua neuvotella. Iran ei halua suostua ennalta sopimattomiin tarkastuskäynteihin Iranin ydinlaitoksissa; ei luopua uraanin rikastamisesta eikä rikastetun uraanin siirtämisestä maan ulkopuolelle toiseen maahan. Iranin ohjelmassa on tärkeällä paikalla vaatimus, että vastavuoroisesti P5+1 maat keventävät maata vastaan asetettuja sanktioita.

IRANIN ulkoministeri Zarif totesi ennen neuvotteluja, että Iran esittää kolmevaiheisia askeleita, jotka voidaan selvittää vuoden kuluessa; ensimmäinen niistä kuukauden tai parin aikana, jopa ehkä pikemmin. P5+1 maiden edustajat kieltäytyivät kertomasta, mitkä nämä kolme askelta ovat. Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney totesi, ettei USA neuvottele lehtien välityksellä eikä halua paljastaa neuvottelujen yksityiskohtia.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi, että koska asiantuntijat selvittävät Iranin esittämän luonnoksen yksityiskohtia, ei vielä voida puhua läpimurrosta, mutta ilmaisi tyytyväisyyden siitä, että se sisältää tarpeeksi teknisiä yksityiskohtia, joista voidaan keskustella. Tutkittuaan Iranin esitystä tarkemmin tänään P5+1 neuvottelijoilla on selvempi kuva siitä, mikä on Iranin neuvotteluasema ja -asenne neuvotteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172878#.Ul4iY2JHT-k

2. DEBKAFILE (DF) käsittelee Geneven P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja vähän erilaisesta näkökulmasta kuin muut uutislähteet. DF:n mukaan Iranin neuvottelijat tekivät selväksi heti neuvottelujen alussa, että keskustelujen perustana on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein antama fatwa, uskonnollinen päätös vuodelta 2006, jossa hän katsoo, että ydinaseitten valmistaminen ja käyttö on kielletty.

Debkafile toteaa, että Iranin neuvottelujen pohjaksi esittämä luonnos, joka yhteisesti sovittiin luottamukselliseksi, ei silminnähden tyydyttänyt P5+1 maiden edustajia.
DF esittelee Iranin laatiman luonnoksen pääkohdat omiin tietoihinsa perustuen näin:
Iran saa pitää oikeuden uraanin rikastamiseen rajoituksetta; rikastuslaitosten, Fordo ja Natanz, ja rakenteilla olevan  Arakin raskasvesilaitoksen toiminta voi jatkua; USA:n EU:n YK:n ja Euroopan maiden asettamat Iranin vastaiset pakotteet poistetaan välittömästi; Iran takaa vastaisen uraanin rikastamisen ja käsittelyn avoimuuden IAEA:n valvonnassa, mutta ei salli yllätystarkastuksia laitoksiinsa.

Iranin neuvottelijat olettavat P5+1 maiden tunnustavan neuvottelujen pohjaksi Khamenein antaman fatwan mukaisen asenteen, joka kieltää ydinaseitten käyttämisen.
DF myös toteaa, ettei USA ollut vastoin lupauksia antanut Netanyahulle tietoja Geneven neuvotteluista, mikä sai pääministerin toteamaan puheessaan Knessetissä Jom Kippursodan muistopäivänä. ”Yksi sen sodan opetuksia on tämä: Älä koskaan anna ennaltaehkäisevän vaihtoehdon luisua käsistäsi”. Tätä voitaneen pitää verhottuna varoituksena. http://www.debka.com/article/23357/Iran-dictates-Khamenei’s-“fatwa”-as-basis-for-nuclear-negotiations-US-fails-to-update-Israel-on-Geneva-talks

OBAMAN hallitus harkitsee mahdollisuutta, että Iran saa pitää uraanin raikastuslaitoksensa ja jatkaa rikastustoimia alueellaan rauhanomaisia tarkoituksia varten, kertoo The Wall Street Journal artikkelissaan tiistaina. Lehti sanoo korkean USA:n viranomaisen lausuntoon perustuen, että USA on valmis keskustelemaan Iranin edustajien kanssa Obaman YK:n yleiskokouksessa pitämän puheen pohjalta, jossa Obama tunnusti Iranin oikeuden rauhan-omaiseen ydinohjelmaan. Tämä on virkailijan mukaan avoinna keskusteltavaksi.
Israelin turvallisuuskabinetti totesi ennen Geneven neuvotteluja, ettei Israel vastusta Iranin oikeutta rauhanomaiseen ydinteknologiaan, mutta kuten kansainväliset esimerkit – Kanada ja Australia – osoittavat, siihen ei tarvitse kytkeä uraanin rikastamista eikä plutoniumin valmistamista. Iranin ydinohjelma sisältää molemmat.

Kymmenen USA:n senaattoria lähetti Obamalle kirjeen, jossa he vakuuttavat, että kongressi lopettaa Iranin vastaisten sanktioitten koventamisen, jos Iran keskeyttää uraanin rikastamisen. ”Sanktioitten tarkoitus on pakottaa Iran lopettamaan ja purkaman ydinase-ohjelmansa. Kun nämä on suoritettu todellisella, avoimella ja valvotulla tavalla, olemme valmiit poistamaan sanktiot asteittain ja hallitusti”, senaattorit totesivat. Vastaavasti he varoittavat, että ellei Iranin toimet vastaa sen viimeaikaisia yhteistyöhaluisia lausuntoja, he ovat valmiit koventamaan sanktioita. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-US-mulls-letting-Iran-keep-uranium-enrichment-facilities-in-nuclear-deal-328745

3. SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Arie Deri alkaa vähitellen aktivoitua. Muutamia vuosia sitten, ennen kuin häntä vastaan nostetut syytteet, jotka johtivat raastupaan ja kolmen vuoden tuomioon, josta Deri kärsi kaksi saatuaan ennenaikaisen vapautuksen hyvän käytöksen johdosta, Shasin puheenjohtaja Deri oli mukana kaikissa tärkeissä neuvotteluissa ja päätöksissä. Tämä johtui Shasin avainasemasta hallitusta muodostettaessa. Derin poistuminen näyttämöltä vaikutti Shasin vaikutuksen taantumiseen ja huonoon menestykseen viimeisissä vaaleissa uusien puolueiden Beit Hayehudin ja Yesh Atidin nousemiseen merkittävään asemaan.

Aamun uutiset kertovat, että Deri suunnittelee yhteistoimintaa Israel Beitenun puheen-johtajan Avigdor Liebermanin kanssa, joka joutui jättämään ulkoministerin tehtävät odotellessaan oikeuden päätöstä häntä vastaan nostettuihin syytöksiin taloudellisista epäselvyyksistä. Deri vihjaa uutislähteille suunnittelevansa sopimusta Israel Beitenun kanssa siten, että hän taivuttaisi ultraortodoksiset ainekset äänestämään seuraavissa kuntavaaleissa Jerusalemin pormestariksi Likutenun (Likud-Beitenu) ehdokasta Moshe Lionia.
Vastapalvelukseksi Lieberman aloittaisi toimet hallituksen hajottamiseksi ja Shasin nostamiseksi uudelleen hallitukseen.

Deri puhui tiistaina Kol Barama radiolähetyksessä todeten, että Yesh Atidin ja sen puheenjohtajan Yair Lapidin harjoittaman haredim-kansan vastaisen politiikan vuoksi nykyinen hallitusyhteistyö on lopetettava. ”Kaikkien haredi-puolueitten johtajat lupasivat Liebermanille kolme kuukautta sitten tukevansa Moshe Lionin valintaa. Jos me vetäydymme tästä tai jos haredi-kansa ei yhdisty äänestämään Lionia, vakuutan teille, että menetämme tilaisuuden kaataa nykyinen hallitus kolmen vuoden kuluessa”. Hän lisäsi tähän, että ilman Liebermania hallitusta ei pystytä kaatamaan.
Agudat Israel kuten ei-hassiidinen suunta tuhansine potentiaalisien äänestäjineen kieltäytyvät tukemasta Lionia, mutta Shas ja Degel Hatorah tukevat.
Liebermanin kansliasta todetaan, että Deri puhuu omasta eikä Liebarmanin tai Beitenun puolesta. Siellä pidetään Derin puheita toiveikkaina haaveina.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin valtiontarkastaja Joseph Shapira jätti virastonsa laatiman vuosiraportin Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille eilen. Raportissa annetaan risuja vähän joka suuntaan, kuten on tullut tavaksi, mutta onnettomuudeksi maalle harva ottaa ojennuksesta oppia. Yksi tärkeimmistä toiveista Shapiralla oli, että varmistetaan runsaitten kaasulöytöjen hyödyntämisen koituvan koko kansan hyvinvoinnin parantamiseksi, eikä vain määrätyn eliitin. Hän piti kohtuuttomana suurten yhtiöitten voittojen kaapimista luonnonvaroista, jotka kuuluvat koko kansalle. Hän mainitsi myös ekologiset vaarat öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämisen yhteydessä, etenkin Välimerellä. http://www.jpost.com/National-News/State-Comptroller-slams-Israels-big-business-for-hording-profits-328770
-          Syyriassa Damaskoksen johtava imami antoi fatwan, uskonnollisen tulkinnan, jolla on lain kaltainen vaikutus. Fatwan mukaan ruokatarvikkeiden vähyyden vuoksi nälkää näkevät ihmiset voivat teurastaa kissoja ja koiria ruuakseen. Samalla hän vaati kansainvälistä humanitääristä apua: ”Kuinka maailma voi nukkua täydellä vatsalla, kun samaan aikaan on nälkäisiä ihmisiä lähellä kaupunkia (Damaskoa)?” Hän lisäsi, että joittenkin valmistautuessa pyhiinvaellukseen Mekkaan ihmisiä kuolee nälkään, kuten Al-Arabiya raportoi. Toinen imami Yarmoukin pakolaisleirissä julkisti samansisältöisen fatwan antaen luvan syödä kissoja, koiria ja apinoita, kuten Lontoossa ilmestyvä Asharq Al-Awsat raportoi sunnuntaina. Damaskoksen lähellä sijaitseva Yarmoukin pakolaisleiri kuten monet lähiöt ovat olleet piiritettyinä pitkän aikaa, ja hallitus on eristänyt pakolaisleirin estäen ruokatarpeiden pääsyn. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Fatwa-allows-starving-Syrians-to-eat-cats-and-dogs-328761
-          Venäjän turvallisuusviranomaiset sanovat tiistaina estäneensä suuren katastrofin pidättäessään kaksi miestä, jotka suunnittelivat laajamittaista hyökkäystä kemiallisten aseitten varasto ja tuhoamislaitoksia vastaan. Ne sijaitsevat 1000 km Moskovasta koilliseen Kirovin alueella. Laitoksessa säilytetään ja tuhotaan 40 000 kuutiota kemiallisia aseita, jotka jäivät Neuvostoliiton ajoilta. USA:n ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan maat hävittävät kemialliset aseensa vuoteen 2012 mennessä. Venäjä on tuhonnut niistä 90 %, mutta loppujen tuhoaminen jatkuu vielä. Viranomaisten mukaan kaksi miestä, 19- ja 21-vuotiaat, ovat sunnimuslimeja Kaukasuksen alueelta. Heidän käyttämästään talosta löydettiin ääri-kirjallisuutta. Kaukasuksen pohjoisosa ja Chechnia sijaitsevat Venäjän etelärajalla Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä, jossa on jatkuvia vaikeuksia ääri-islamilaisten kanssa. Vuoden 2014 talviolympialaiset on tarkoitus pitää Sochissa Mustanmeren rannalla. Islamistit ovat uhanneet häiritä kisoja järjestämällä terrorihyökkäyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172884#.Ul5WuWJHT-k
-          Tiistaiyönä raportoitiin PA:n arabien päässeen huomaamatta Einavin juutalais-yhteisöön Samariassa. Paikalle kutsutun Nahal Hareidi (Netzah Yehuda) prikaatin sotilaat haravoivat aluetta löytäen heidät ilman, että he ehtivät aiheuttaa vahinkoja. Asukkaita oli käsketty pysyttelemään sisätiloissa ovat lukittuina. Arabien arvioidaan päässeen yhteisön sisään kiipeämällä turva-aidan yli. – IDF antoi yleisohjeen Juudean ja Samarian asukkaille noudattaa erityistä varovaisuutta ja olemaan valppaina lisääntynen terroriuhan vuoiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172867#.Ul5Z4GJHT-k
-          Teva yhtiö aikoo irtisanoa 5 000 työntekijäänsä toimintansa virtaviivaistamiseksi, heistä 700-800 Israelissa. Yhtiö on saanut vero- ja muita helpotuksia valtiolta, mikä aiheutti vihaisia tuomioita julkisuudessa. Yhtiö pystyi sovittelemaan kiistan häiriöitä Histadrutin, työväen ammattiliiton kanssa, siten, että irtisanomiset toimitetaan vähitellen ja yhteistoiminnassa Histadrutin kanssa. Ministeri Naftali Bennett varoitti web-sivullaan liian kovasta kritiikistä Tevan irtisanomisten suhteen sanoen sen vahingoittavan maan ulkomaista mainetta. Hän sanoi keskustelleensa Tevan toimitusjohtajan Jeremy Levin kanssa voidakseen minimoida irtisanomisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172877#.Ul5bwGJHT-k
-          Maan uutistoimisto Betlehemissä raportoi PA:n lähteisiin vedoten, että Livni ja Erdogan ovat neuvotelleet keskenään maan vaihdoista rauhansopimuksen yhteydessä. Kysymyksessä on maa-alue Nablusin (Sikemin) lähellä, jota luovutettaisiin juutalaisyhteisöjen säilyttämiseksi Israelin yhteydessä. PA:n neuvottelijoilla on ollut tapana vuotaa salaisia tietoja julkisuuteen vastoin tehtyä sopimusta, ettei niistä hiiskuta mitään medialle. Israelin puolella yhä harvempi uskoo neuvottelujen onnistumiseen etenkin PA:n väkivallan kasvaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172886#.Ul5hGWJHT-k Tekstissä viitataan Maariv-lehden artikkeliin, joka perustuu Israelin riranomaisen antamiin tietoihin. Maan uutistoimsito toimii PA:n uutistorvena. 


Tuesday, October 15, 2013

TIISTAI 15.10.13


TIISTAI 15.10.13

1. ISRAELIN parlamentin, Knessetin talvikausi alkoi eilen tavanomaisilla pääministerin, oppositiojohtajan, presidentin ja Knessetin puhemiehen puheilla. Knessetin tämänkertainen kausi on tavanomaista tärkeämpi ja dramaattisempi, sillä ohjelmassa on useita tärkeitä aiheita, joiden käsittely voi nostattaa vastakohtaisiakin tunteita. Puheitten pääsisältö keskittyi kuitenkin diplomaattisiin kysymyksiin, joista Iranin ydinsuunnitelma potentiaalisine ydinaseineen, joka koskettaa juutalaisen kansan selviytymistä hengissä, kuten pääministeri Benyamin Netanyahu puheessaan selitti todeten, että Israel tekee kaikkensa sen estämiseksi.

Oppositiojohtaja Shelly Yachimovich totesi puheessaan, että juutalainen kansa selviytyi faraosta ja selviytyy tästäkin uhasta varoittaen pääministeriä maalaamasta tulevaisuutta turhan synkin värein. Knessetin puhemies Yuli Edelstein mainitsi myös puheessaan Iranin lainaten Kiplingin säettä ”The Truce of the Bear” tarkoittaen, ettei ole mahdollista solmia aselepoa karhun kanssa: ”Iranin presidentti valmisti hunaja-ansan. Tällä hetkellä näyttää, että koko länsi antautui Iranin presidentin viettelyn uhriksi”. Presidentti Shimon Peres varoitti, että ydinasein varustettu Iran uhkaa koko maailmaa ja aiheuttaa epätasapainoa alueelle. http://www.timesofisrael.com/new-knesset-session-set-to-vote-on-dramatic-reforms/

2. IRANIN ydinsuunnitelmaa käsittelevän P5+1 maiden, USA, Venäjä, Kiina, EU ja YK vahvistettuna Saksalla, neuvottelujen aattona julkisuuteen nousi Iranin ulkoministeriön laatima dokumentti, joka valottaa presidentti Rouhanin diplomaattisia päämääriä.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif julkisti otsikolla ”Ohjelma Rouhanin hallituksen ulkoministeriölle” varustetun dokumentin elokuun 7.päivänä, 4 päivää presidentti Hassan Rouhanin virkaan asettamisen jälkeen. Sitä jaettiin alkuperäisesti mediakanaville, mutta julkaistiin myöhemmin myös ulkoministeriön web-sivulla. 

WASHINGTON Instituutin Lähi Idän asiain osaston Iranin asiain asiantuntija Steven Ditto käänsi dokumentin englanniksi. Hän toteaa, että dokumentissa esitetty strategia USA:n eristämiseksi muista P5+1 maista on yhteneväinen presidentti Rouhanin aiempien kirjoitusten kanssa. Dokumentissa esitetään ”lyhyen-keski-tason operatiivinen strategia” ydin-keskusteluissa ja todetaan, että ”osana strategiasta Iran tulee muuttamaan globaalin turvallisuusilmapiirin rikkomalla voimakkaimpien maiden koordinoinnin ja neutraloimalla sionistis-amerikkalaiset ponnistelut rakentaa kansainvälinen liittoutuma Irania vastaan”.  Strategialla toivotaan voitavan neutraloida Amerikan ja sionististen hallitusten vaikutusvalta hallitusten ja kansainvälisten yhtiöitten suhteisiin Iranin kanssa.
Vuodesta 2006 lähtien kansainvälinen yhteisö on USA:n johdolla työskennellyt YK:n IAÈA:n ja turvallisuusneuvoston kanssa saavuttaakseen yleisen hyväksymisen kansainvälisistä sanktiosta Irania vastaan seurauksena Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta.

DITTO on tutkimuksissaan osoittanut Rouhanin aiempien kirjoitusten osoittavan tämän strategian olleen hänen ohjelmassaan, ja että 2011 muistelmissaan hän kuvailee strategiaansa pyrkiä puhkomaan aukkoja länsimaiden rintamaan. Vaikka se oli tarkoitettu YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyä varten pyrkimyksellä estää länsimaita viemästä asiaa sinne, strategiaa voidaan soveltaa Geneven P5+1 kokouksessa 15.-16.10. 2013.

Ditto mainitsee, että elokuusta lähtien Rouhani on tavannut neljän P5+1 maan johtajia jättäen väliin USA:n ja Englannin. Hän mainitsee erityisesti Rouhanin ja Italian pääministeri Enrico Lettan tapaamisen, joka julkisesti valitti, ettei Italialla ole mitään vaikutusvaltaa P5+1 kokouksissa, vaikka Italia toimii siltana idän ja lännen välillä. Rouhani lohdutti häntä todeten, että ehkäpä saadaan sovitettua uusi järjestelmä P5+2, jossa Italia on mukana lisäten, että kaikista ydinasioita käsittelevistä maista Italia on listan kärjessä.
Letta vastasi siihen, että kun Italia on EU:n kiertävä presidentti v. 2014, hän tulee tekemään voitavansa EU:n ja Iranin välisten suhteitten edelleen vahvistamiseksi.
DITTO ennustaa, että P5+1 konferenssista tulee vaikea Iranin yrittäessä lyödä kiilaa USA:n ja muiden maiden välille pyrkien hyödyntämään konferenssia eikä edistämään yhteistä hyvää. http://www.timesofisrael.com/iran-plan-isolate-us-in-p51-talks-to-gain-advantage/

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi – kuten Times of Israel luonnehti – pitkähkössä ja katkerassa puheessaan 19. Knessetin talvikauden avajaisissa ehkä talousministeri Lapidin
USA:ssa ilmaistuun puheeseen viitaten – ettei Israel tarvitse PA:n arabien tunnustusta, vaan päinvastoin, arabien on hyväksyttävä juutalaisen kansan laillisuus ja luovuttava kansallisista vaatimuksistaan Israeliin nähden.
Bibi totesi, että ennen kaikkea arabien tulee luopua vaatimuksestaan miljoonien arabi-pakolaisten ja heidän jälkeläistensä sekä heihin liittyneiden paluuoikeuteen, koska ilman sitä konflikti tulee jatkumaan loputtomiin. Ilman luopumista tästä kuten muistakin vaatimuksistaan maahan ja Israelin itsenäisyyteen aito rauha kansojen välillä on mahdoton, hän sanoi.

Netanyahu viittasi PA:n mediaan, jossa toistuvasti esitetään PA:n arabien maan ulottuvan Metullasta Eilatiin luetellen useita Israelin rannikkokaupunkeja arabikaupungeiksi.
Hän vakuutti puheessaan vakavissaan pyrkivänsä pysyvän rauhansopimuksen solmimiseksi palestiinalaisten kanssa, mutta varmistavansa juutalaisen kansan turvallisuuden.
Netanyahu varoitti länsimaita antautumasta Iranin lumousvoiman pettämäksi luvaten sille vähäisen määrän uraania säilytettäväksi ja rikastamiseksi, mikä jättäisi sille kuitenkin mahdollisuuden ydinpommin rakentamiseksi vaatien sen varjolla kaiken. Hän kutsui tietoja sanktioitten keventämisestä historialliseksi virheeksi, mistä tuleva sukupolvi joutuu maksamaan.

Pääministeri Netanyahu sanoi vuosikaudet varoittaneensa Syyrian kemiallisista aseista, joita nyt on käytetty Syyrian omaa kansaa vastaan. Hän vakuutti Israelin varmistavan, ettei niitä joudu vääriin käsiin, tarkoittaen ääri-islamilaisia ryhmittymiä kuten Hizbullah.
Hän mainitsi Egyptin hallituksen vaihtumisesta vakuuttaen pyrkivänsä kaikin tavoin säilyttämään rauhalliset ja luottamukselliset suhteet uuden hallituksen kanssa rauhan-
sopimuksen mukaan. Israel painostaa USA:ta pysyttämään Egyptille myöntämänsä 1.3 miljardin USD avustukset, koska ne ovat olleet rauhansopimuksen vakuutena. Hän mainitsi myös arabikevään, jonka jälkiseurauksena monet arabimaat eivät enää – alueen muuttuneista voima-suhteista johtuen – pidä Israelia vihollismaana. Hän totesi tyydytyksellä pakolaismäärän Israeliin tyrehtyneen lähes kokonaan. Israelin arabikansanedustajat heittivät kommenttejaan hänen puheensa aikana puhemiehen varoituksista huolimatta. http://www.timesofisrael.com/pm-no-accord-without-palestinians-recognizing-jewish-israel/

4. DEBKAFILE raportoi, että maanantaina iltapäivällä nähtiin Syyriassa pitkän rekka-auto-saattueen suunnistavan Al-Safiran tukikohdasta Aleppon itäpuolella kohti Hamaa. Al-Safirassa tiedetään olevan suuri varasto Assadin armeijan kemiallisia aseita. Kapinalliset ovat useaan kertaan yrittäneet valloittaa Al-Safiran, jonka alueella asuu useita armeijan upseereita perheineen, mutta Syyrian armeija on estänyt yritykset voimakkailla vastaiskuilla.
Kapinalliset uusivat hyökkäyksensä viime viikon lopulla, vain joutuakseen armeijan kovaan vastaiskuun hävittäjäpommittajien ja helikopterien tukemina.

REKKAKOLONNA eteni Al-Safirasta voimakkaan sotilassaattueen suojaamana kohti Haman kaupunkia. Debkafile arvioi, että armeija voi katsoa, ettei Al-Safira pysty kauan jatkamaan puolustustaan ja on siksi siirtämässä kemiallisia aseitaan turvaan.
Toinen arvio voi olla, että Assad haluaa siirtää niitä edelleen pienempinä kuljetuksina eri puolille armeijan valvomaa maata poissa YK:n virkailijoiden silmistä. Kolmas voi olla, että hän pyrkii kuljettamaan niitä ulkomaille, esim. Iraniin.
YK:n lähettämät CW-aseiden tarkastajat ja tuhoajat ovat valittaneet, että heillä on pääsy vain pariinkymmeneen varastoon loppujen ollessa kapinallisten valvomilla tai sotatoimialueilla, jossa he eivät uskalla toimia. Voihan olla, että Assadin tarkoituksena on tuoda CW-aseet Hamaan, jossa YK:n tarkastajat voivat ne tutkia ja tuhota.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Muutamia päiviä sen jälkeen, kun mediassa kerrottiin IDF:n löytäneen erittäin pitkälle viimeistellyn 2.5 km pitkän tunnelin päättyen Ein Hashlosha kibbutsin lastentarhan läheisyyteen, turvallisuusjoukot ovat tuhoamassa uutta tunnelia, joka on kaivettu Gazasta Israelin puolelle. TV-2:n mukaan tunneli löydettiin jo operaatio Pilvenpatsaan aikaan, mutta sitä puhdistetaan räjähteistä, joita tunnelista löydettiin tynnyreittäin, vasta nyt syytä kertomatta. Hamasin johtaja Mousa Abu Marzouk vahvistaa, että ”Ein Haslosha tunneli kaivettiin suurella määrällä verta ja rahaa sekä suurin ponnistuksin”, mutta ”tämä kaikki kalpenee sen rinnalla, että sen kautta olisi voitu saada vapautetuiksi palestiinalaisvankeja Israelin vankiloista”. Hän pitää selviönä, että tunnelin kautta oli tarkoitus ottaa panttivankeja neuvotteluja varten. Marzouk totesi, että löydetty tunneli oli yksi monista, ja että lisää kaivetaan ”tuhansittain”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172851#.Ulz_62JHT-k
-          Syyrian presidentti Bashar al-Assad totesi libanonilaiselle al-Akhbar-lehdelle antamassaan haastattelussa, että Syyria luopui kemiallisten aseitten valmistamisesta v. 1997 keskittyen kehittämään ohjuskalustoaan. Hän sanoi kemiallisten aseitten ollen vastapaino Israelin ydinaseille, mutta ettei Syyria tarvitse niitä enää, koska se pystyy ohjuksillaan pitämään Israelin ilmavoimat aisoissa. Hän lasti leikkiä todeten, että Nobelin rauhanpalkinto olisi pitänyt luovuttaa hänelle eikä kemiallisia aseita tuhoavalle OPCW-järjestölle, koska hän halusi luopua niistä. Hän sanoi, että palestiinalaispakolaisten järjestö Hamas on epäluotettava, koska se nousi hallitusta vastaan, joka antoi sille asumisoikeuden Syyriassa. ”Eikä se ollut ensimmäinen kerta, sillä he pettivät meidät 2007 ja 2008”, Assad toteaa lisäten, ettei hän pidä mahdottomana suhteiden uudelleen parantumista. http://www.timesofisrael.com/assad-chemical-arms-no-longer-needed-against-israel/
-          Turkin vangitsema kurdien PKK-puolueen johtaja Abdullah Ocalan kehottaa osapuolia aloittamaan syvälliset neuvottelut väkivaltaisuuden lopettamiseksi. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan julkisti uudistusohjelman, jolla luvataan kurdeille muutamia vapauksia kuten heidän kielensä tunnustamiseksi virallisesti, mutta PKK-puolueen mielestä lupaukset eivät ole riittäviä. PKK lupautui vetämään Turkin puolella olevat taistelijansa Irakiin, mutta lopetti sen havaittuaan, ettei hallitus pitänyt lupauksiaan. Ocalan sanoo laatineensa oman sopimusluonnoksensa, jonka hän luovutti viranomaisille, ja odottavansa hallituksen vastausta. PKK on taistellut Turkin turvallisuusjoukkojen kanssa vuodesta 1984 lähtien taisteluissa, jotka ovat vaatineet tuhansien ihmisten hengen. Länsimaat pitää PKK:ta terrorijärjestönä. Kurdit muodostavat n. 20 % Turkin 75 miljoonan asukkaan väestöstä. PKK:n rauhan-neuvotteluja Turkin hallituksen kanssa johtaa Ocalan Istanbulin lähellä olevasta vankilasaaresta käsin, jossa hän kärsii elinkatista tuomiotaan. http://www.timesofisrael.com/kurdish-rebel-chief-urges-peace-talks-with-turkey/
-          Jerusalemin poliisi pidätti maanantaiaamuna kymmenen juutalaista palvojaa, jotka noustuaan Temppelivuorelle aloittivat juutalaisen tavan mukaisen rukouksen välillä polvistuen maahan. Heidän kerrotaan laulaneen ”Hatikvan” ja nostaneen Israelin lipun aloittaen juutalaisten tavan mukaisen tanssin. Poliisi ryntäsi paikalle pidättäen rukoukseen osallistuneet, ja poistivat kaikki ei-muslimit vuorelta sulkien sen. Poliisin toiminta ei perustu Israelin lakiin, jonka mukaan myös juutalaisilla on oikeus nousta vuorelle halutessaan ja myös rukoilla siellä. Poliisin käytäntö perustuu pelkästään sen pelkoon, että muslimit aloittavat mielenosoitukset ja kivitykset välittämättä siitä, mitä laki sanoo ja sallii. http://www.timesofisrael.com/ten-jews-detained-for-praying-on-temple-mount/
-          Israelin laivaston entinen komentaja vara-amiraali Eleizer Marom (Res.) joutui median välittämän tiedon mukaan pidätetyksi Lontoon lentokentällä. Marom selvensi itse tietoja myöhemmin todeten, ettei häntä pidätetty, vaan siirtolaispoliisi pysäytti hänet ja esittäen useita kysymyksiä ja tarkastettuaan hänen passinsa, antoi hänen mennä. Hän ei kutsunut esitettyjä kysymyksiä kuulusteluksi, eikä häntä pidätetty. Hän sanoi, että koko episodi kesti viitisen minuuttia. Euroopan vasemmisto pitää häntä sotarikollisena, koska hän johti laivastoa IDF:n Gazan operaatioiden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172837#.Ul0MvmJHT-k
-          Sheikki Yusuf Adeis sanoi PA:n medialle antamassaan haastattelussa, että maanantaina Temppelivuorella kehittynyt tilanne, jossa 10 juutalaista miestä nousi vuorelle aloittaen rukoukset, nostaen Israelin lipun ja laulettuaan Hatikvan alkoen tanssia siellä, oli karkea rikos. Hän sanoi tämän olevan uuden todisteen siitä, että Israel aikoo tuhota Al-Aksa moskeijan rakentaakseen kolmannen Temppelin sen raunioille. Adeis kertoi web-sivun uutisissa, että ääriainesten nousu Temppelivuorelle ja heidän toimensa siellä ovat olivat iljettävä rikos, joka sotii kaikkia sopimuksia vastaan. Hän kehotti kaikkia PA:n ja Israelin arabeja tulemaan Al-Aksa moskeijalle puolustamaan sitä. ”Al-Aksa moskeija kuuluu yksin meille”, hän sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172840#.Ul0OnGJHT-k

Monday, October 14, 2013

MAANANTAI 14.10.13


MAANANTAI 14.10.13

1. USA:N ULKOMINISTERI John Kerry lähetti Lontoosta satelliitin kautta puheviestin AIPAC:n konferenssiin Kaliforniassa todeten, että ”Ikkuna on läjäytetty auki” diplomatialle Iranin kanssa lisäten, että on parempi ilman kuin tehdä huono sopimus. Amerikan Israelin välisten yleisten asioitten komiteaa pidetään yhtenä tehokkaimpana Israelin puolestapuhujana Amerikassa. USA:n ulkoministeriö julkisti osia Kerryn puheesta. Kerry oli aiemmin neuvotellut EU:n ulkomaanasioitten johtajan Catherine Ashtonin kanssa Iranista, Syyriasta, Egyptistä ja Lähi Idästä yleensä. Iranin kysymys on käsittelylistalla siksi, että Iranin laatima esitys sen ydinsuunnitelmasta on P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa tulee muodostamaan keskeisen aiheen pyrittäessä testaamaan vastapuolen vilpittömät pyrkimykset sopimukseen. Neuvottelut pidetään tiistaina ja keskiviikkona Genevessä.

”TÄLLÄ hetkellä ikkuna on avoinna diplomatialle”, Kerry sanoi AIPAC:n viestissään lisäten: ”Mutta haluan teidän tietävän, että meidän silmämme ovat myös auki”.
Kerry selitti, että kauniiden ja hyvin muotoiltujen sanojen lisäksi hän odottaa tekoja. ”Kaikissa Iranin kanssa solmittavissa sopimuksissa tulemme huomioimaan Israelin turvallisuustarpeet. Tulemme tarkkailemaan prosessissa todellisuutta, avoimuutta ja luotettavuutta. Uskon lujasti, että on parempi olla ilman sopimusta kuin solmia huono”, Kerry totesi puheessaan.
Iranin talous on kärsinyt pahoin maata vastaan asetetuista sanktioista, ja siksi Iran haluaa niihin kevennyksiä kuristusotteiden helpottamiseksi. Irani johtajien puheissa on toistamiseen viitattu kansalliseen ylpeyteen, mikä on heille tärkeä, ja mitä länsimaat eivät liene täysin huomioineet.

Teheran on kaiken aikaa selittänyt, että sen ydinsuunnitelma tähtää pelkästään sähkön tuottamiseen, mitä länsi maat ovat epäilleet Iranin salailevasta ja IAEA:n tarkastajien vierailuja välttelevistä toimista johtuen. Epäilyksiä on aiheuttanut  myös uraanin rikastamis-projektin laajuus ja tehokkuuden lisääminen, mitä tukevat maan korkeimpien johtajien toistuvat Israelia ja Yhdysvaltoja uhkaavat suorasukaiset lausunnot tuholla ja hävityksellä useimmiten ylittäen kansainvälisessä diplomatiassa yleisen varovaisen ja hillityn kielenkäytön.
Kerry ja Ashton keskustelivat myös kansainvälisen rauhankonferenssin kutsumisesta kokoon käsittelemään rauhanmahdollisuuksia Syyriassa verenvuodatuksen lopettamiseksi. Ashton ihasteli keskusteluja hyvin hedelmällisiksi. http://www.timesofisrael.com/kerry-on-iran-diplomatic-window-cracking-open/

Iranin apulaisulkoministeri Seyyed Abbas Araqchi selvensi presidentti Rouhanin laatimaa ja osittain julkistamaa esitystä P5+1 neuvotteluihin todeten: ”Totta kai haluamme neuvotella koskien muotoa, määrää ja uraanin rikastamisen tasoja, mutta materiaalien kuljettaminen pois maasta on meidän punainen linjamme”, hän sanoi valtion TV:n haastattelussa Reutersin välittämänä. Araqchi kuuluu Iranin neuvottelutiimiin, joka tapaa länsimaiden P5+1 maiden edustajat Genevessä 15. –16. päivinä lokakuuta. Länsimaiden vaatimusten kärjessä on Iranin 20 %:n tasoon rikastaman uraanin kohtalo, jota ne vaativat poistettavaksi maasta, sillä sen rikastaminen 90 %:n tasoon ydinpommia varten on paljon nopeampaa. ”Teheran haluaa keskusteluista win - win tilaisuutta, jossa molemmat hyötyvät tyydyttäen molempien osapuolten järjenmukaiset toiveet”, Araqchi kertoi Trend Azerbaijani uutistoimiston mukaan.
”Haluamme tehdä selväksi, ettei vastapuoli neuvottele vain neuvottelujen vuoksi, vaan että neuvottelut tuottavat  kouriintuntuvia tuloksia”. Kysymys rikastetusta uraanista tullee olemaan neuvottelujen yksi visaisimmista kysymyksistä, sillä länsimaat haluavat saada rikastetun uraanin IAEA:n valvontaan. http://www.timesofisrael.com/shipping-out-uranium-is-our-red-line-iran-says/

2. IRANIN juutalaiset kehottavat avoimessa kirjeessään presidentti Barack Hussein Obamalle tarttumaan tarjottuun kultaiseen tilaisuuteen, joka ei ehkä koskaan tule toistumaan. AFP sanoo saaneensa kopion kirjeestä ja julkaisee siitä osia.
”Jos USA ja ansainvälinen yhteisö ei tartu tähän koskaan toistumattomaan tarjoukseen, silloin se tulee hyödyttämään niitä, jotka vastustavat Iranin ja USA:n välisten suhteitten normalisointia”, kerrotaan kirjeessä, jonka allekirjoitti Teheranin juutalaisten johtaja Homayoun Sameyah Najaf Abadi. ”Se tulisi myös vahvistamaan pessimistejä, jotka suhtautuvat epäillen USA:n hyvään tahtoon”, Abady kirjoitti USA:n presidentille.
Julkistettu kirje tulee sopivasti ennen huomenna Genevessä alkavia Iranin ja P5+1 maiden välisiä neuvotteluja, joissa Iran esittelee laatimansa esityksen sopimukseksi osapuolten välillä.
Presidentti Obaman soitto Iranin presidentti Hassan Rouhamalle ennen hänen astumistaan Teheraniin lähtevään koneeseen YK:n yleiskokouksen jälkeen herätti toiveita, että Iranin Islamilaisen Tasavallan ja USA:n väliset diplomaattisuhteet voitaisiin saada uudelleen solmittua sen jälkeen, kun ne katkesivat sheikki, suurajatollah Ruhollah Khomeinin kaapattua vallan Iranissa tammikuussa 1979 karkottaen maata hallinneen shaahi Mohammad Reza Pahlavin. Vallankaappausta seurasi ylioppilaitten suorittama USA:n lähetystön valtaus pitäen sitä ja sen henkilökuntaa panttivankeinaan 444 päivää. Khomenein ajoilta lienee myös Iranissa yleistynyt terminologia kutsua USA:ta suureksi ja Israelia pieneksi saatanaksi. http://www.timesofisrael.com/iranian-jews-urge-obama-to-seize-unrepeatable-chance-for-deal-with-tehran/

3. ”KESKUSTELUT ovat ajautuneet karikolle”, kirjoittaa the Times of Israel Stuart Winerin ja lehden toimituksen laatiman artikkelin otsikkorivillä.
Artikkelissa kerrotaan, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas suuntaa maanantaina matkansa Eurooppaan, jossa hänellä on kaksi ajankohtaista aihetta. Artikkelin mukaan, joka perustuu Maan uutistoimiston tietoihin, Abbasin lähettää matkaan Israelissa viime päivinä yleistyneet vaatimukset neuvottelujen keskeyttämisestä ja terroristien vapauttamisen harkitseminen uudelleen johtuen viimeisten päivien aikana lisääntyneet PA:n arabien suorittamat israelilaisten murhat ja murhayritykset sekä harjoittama  väkivalta maanteillä.

EI Abbas mene Eurooppaan suinkaan valittaakseen Israelin kokemia hyökkäyksiä, sillä hänellä on ikiomat valitusaiheensa, joihin hän palaa sopivassa tilaisuudessa.
Abbas aikoo valittaa Saksan, Italian ja Belgian johtajille, että hänen toistuvista vaatimuksistaan huolimatta Israelin rakennustoiminta Juudean ja Samarian alueilla vain kiihtyy. Siksi hän aikoo vaatia Euroopan johtajia painostamaan Israelia suostumaan rakennuskieltoon, kuten Betlehemissä toimiva MAAN uutistoimisto raportoi.

Toiseksi Abbas aikonee syyttää ”setlereitten” harjoittamaa väkivaltaa PA:n arabeja ja heidän omaisuuttaan vastaan, sekä juutalaisten harjoittamaa Temppelivuoren rauhan ja järjestyksen häirintää rukoilemalla näkyvästi, vaikka Jerusalemin poliisi on sen kieltänyt. Toinen aihe on Al-Aksa moskeijan perustusten heikentäminen suorittamalla arkeologisia kaivauksia Länsi- ja Etelämuurin ulkopuolella, ilmeisenä tarkoituksenaan saada moskeija romahtamaan voidakseen rakentaa juutalaisten kolmannen Temppelin sen raunioille.
PA:n arabien taito muunnella totuutta on erikoislaatuinen. Kuten muuan sheikki opasti poikaansa: Kun puhuttelet kersanttia, kutsu häntä everstiksi, sillä sanat eivät maksa mitään.

ISRAELILAISET kansanedustajat ja hallituksen ministerit ovat yhä runsaslukuisammin alkaneet vaatia hyödyttömien ja salaisten neuvottelujen lopettamista sekä luopumaan ainakin toistaiseksi terroristien vapauttamisesta ilman julkista keskustelua sen mielekkyydestä.
He perustelevat mielipiteitänsä sillä, että PA:n arabien suorittamien lisääntyneiden israelilaisten siviilien ja sotilaitten murhien vuoksi on mieletöntä kuvitella, että maa-alueen ja vastuun luovuttaminen PA:lle ja terroristien vapauttaminen toisi rauhallisemmat olot maahan. Epäluottamus on syvä ja se syvenee entisestään: Miten juutalainen kansa voisi antaa turvallisuutensa ja lastensa tulevaisuuden tällaisen kansan käsiin luottaen sen hyvään tahtoon, mitä se itse näyttää polkevan sitä kaikin tavoin?

PA:n puheenjohtaja Abbasin ajankohtaisin ja kiireellisin asia tavatessaan Euroopan johtajia on kuitenkin siinä, että rahat on loppu eikä ole varaa maksaa 150 000:n virkailijan lokakuun palkkoja, kun syyskuun palkatkin on maksamatta. Lisätuskaa tuottaa Eid Al-Adhan kaksi-päiväinen juhlinta-aika tiistaina ja keskiviikkona, jolloin syödään ja mässätään ylen määrin, mutta milläs ostat lampaita ja lehmiä, kun rahat on loppu? http://www.timesofisrael.com/talks-on-rocks-abbas-heads-to-europe-to-push-for-settlement-freeze/

4. Englannissa ilmestyvä Sunday Times kirjoittaa julkisuuteen vuotaneen Euroopan tuomioistuinten tarkastustoimen, joka perustettiin 1975 tarkastamaan EU:n varojen käyttöä, havainneen, ettei EU:lla ole mitään tietoa, mihin EU:n PA:lle ja Gazaan myöntämät tukivarat  vuosien 2008-2012 on käytetty. Raportin mukaan 1.95 miljardia Euroa (2.64 miljardia USD) on tuhlattu korruption ja taitamattoman hoidon vuoksi osoittaen huomattavia puutteita, eikä  varoja ole käytetty kohteisiin, joihin ne on myönnetty. Raporttia ei ole vielä julkistettu, vaan osia siitä vuoti julkisuuteen, joita Sunday Times esitteli sunnuntain numerossaan.
Heinäkuussa 2012 tehdyn gallupin mukaan 71 % PA:n arabeista uskoo korruptioon PA:n sisällä, Gazassa 57 % uskoo korruption yleisyyteen Hamasin hallinnossa. Samoin
edustajainhuoneen ulkomaanasioitten komitean istunnossa todettiin PA:n arabien poliittisen järjestelmän sisällä yleinen, krooninen kleptomania, julkisten varojen varastaminen, osoittaen syyttävän sormen suoraan Mahmoud Abbasin ja hänen perheensä jäseniin. http://www.timesofisrael.com/eu-accuses-palestinians-of-wasting-e2-billion-in-aid/

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaitten löytämä Gazasta lähellä Khan Yunisia alkanut ja Israelin puolelle kibbutsin HaShalosh lastentarhan lähelle päättynyt tunneli on 2.5 km:n mittainen, km. 20 metriä maan alla, sen holvattu katto 1.8 metriä korkealla sallien normaalikokoisen miehen kävelevän esteettä. Seinät oli päällystetty 22 000:lla betonilaatalla, joiden yläpuolelle on asennettu betonikaaret. Tunneliin oli vedetty sähkö- ja puhelinjohdot, mutta räjähteitä siitä ei löydetty. Tunnelista johti toinen uloskäytävä rajan tuntumasta. Betonilaatat oli viety Gazaan Israelista, mikä johdosta Israel keskeytti toistaiseksi rakennustarpeiden viennin kaistalle. Tunnelia oli ilmeisesti tarkoitus käyttää hyökkäykseen Israelin puolelle ja mahdollisten panttivankien sieppaamiseksi. Kauhea mahdollisuus on, että sitä kautta tullut kommandoyksikkö olisi ottanut panttivangiksi koko lastentarhan lapsineen ja hoitajineen. Tunneli oli kolmas Gazasta Israelin puolelle kaivettu, jonka sotilaat ovat löytäneet. Tämän tunnelin kaivamisen ja viimeistelyn uskotaan kestäneen vuoden päivät ja maksaneen maltaita.  http://www.jpost.com/National-News/IDF-discovers-Palestinian-terrorist-tunnel-leading-from-Gaza-to-Kibbutz-in-Israel-328584
-          Ei Hamas puutu millään tavoin Egyptin sisäisiin asioihin, vakuutti Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh puhuessaan turvallisuushenkilöitten valmistus-tilaisuudessa Gazassa sunnuntaina. ”Meillä ei ole turvallisuus- tai sotilasroolia missään arabimaassa, kaikkein vähiten Egyptissä”, Haniyeh vakuutti. Hän ei halunnut kritisoida Egyptin turvallisuusjoukkojen rajuja otteita Siinain rajalla eikä salakuljetus-tunnelien tuhoamista, joista Egyptin väitetään tukkineen 91 %. Sen sijaan hän vakuutti maan turvallisuusjoukkojen estävän kaiken ulkoa tulevan väkivallan tarkoittaen tällä IDF:n ajoittaisia operaatioita Gazan kaistalla. Osama Hamda, toinen Hamas-johtaja Gazassa, syytti Fatahia Egyptin kiihottamisesta Hamasia vastaan. Fatahin ja Hamasin välillä käydyt eheyttämisneuvottelut ovat nyt täysin jäässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-not-meddling-in-Egypts-affairs-says-Haniyeh-328658
-          Syyrian kapinallisten ehkä tärkein järjestö Syyrian Kansallinen Neuvosto tyrmää USA:n ja Venäjän kaavailemat rauhankeskustelut. Neuvoston presidentti George Sabra sanoo, ettei hän voi hyväksyä sitä, että murhaaja pääsee ilman rangaistusta. Tällä hän tarkoittanee presidentti Bashar Assadia, jonka asema näyttää toistaiseksi varsin turvatulta, joskin Syyria on jakaantumassa kolmeen osaan: Assadin ja alaviittien hallitsema Damaskoksen ja rannikon alue, druusien hallitsema alue sekä islamistien hallitsema alue Turkin ja Irakin rajojen tuntumassa. Sabran jähmeän hylkäävä asenne aiheuttaa vaikeuksia edetä maata raastavien veristen taistelujen lopettamiseksi neuvottelujen kautta. Islamilaiset ryhmittymät ovat yhä enemmän alkaneet selvitellä keskinäisiä erimielisyyksiään aseitten kautta, mikä aiheuttaa hämminkiä niitä tukevien länsimaiden keskuudessa, eikä asiaa paranna niiden harjoittamat eläimelliset julmuudet siviilejä ja kiinni saamiaan sotilaita ja toisen ryhmittymän pyssymiehiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172815#.Ulu-5mJHT-k
-          Jordanjoen laaksossa perjantain vastaisen yönä IDF:n reservin everstin murhaan epäillyistä ja pidättämistä kolmesta PA:n arabista kaksi on tunnustanut syyllisyytensä. Epäillyt, 18-vuotias Ouda Fareed Taleb Haroub ja 21-vuotias Bashir Ahmed Ouda Haroub, kotoisin Dir Samed arabikylästä lähellä Hebronia, ovat tunnustaneet hyökänneensä Monique ja Sariya Oferia vastaan ja murhanneen Sriyan todeten, että murhaan osallistui muitakin arabeja. He olivat vierailleet Oferin kodissa kaksi viikkoa aiemmin myöhään kestäneessä vierailussa, mutta on epäselvää, miksi he olivat siellä. Miesten tunnustukset ovat yhtäpitäviä Moniquen antaman todistuksen kanssa. Koska tutkimukset ovat vielä kesken, yksityiskohdista vaietaan toistaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172785#.UlvBW2JHT-k


Sunday, October 13, 2013

SUNNUNTAI 13.10.13


SUNNUNTAI 13.10.13

1. ISRAELIN talouden ministeri Naftali Bennett (Beit Hayehudi, Juutalainen Koti) julkaisi eilen 12.10. pääministeri Yitzhak Rabinin surman vuosipäivänä lausunnon, jossa hän toteaa mm.
”Pääministeri Yitzahk Rabinin murhan muistopäivänä haluan todeta ilmeisen tosiasian (vaikka ehkei se ole sitä kaikille) – murha on kauhea asia, jota ei tule koskaan toistaa. Sillä on potentiaali repiä Israelin valtion kahtia. Tämä ilmeinen tosiasia ei estä minua voimallisesti vastustamasta Oslon viitoittamaa tietä”, Bennett kirjoittaa lausuntonsa alussa jatkaen: ”Uskon, että tuo tie on johtanut harhaan ja on aiheuttanut valtavaa tuhoa, surua ja murhetta Israelin kansalle ja tuhansille perheille, jotka ovat menettäneet rakkaitaan Oslon sopimuksia seuranneen terrorin johdosta”.

BENNETT jatkaa todeten, että muutamien vuosien aikana on alettu tasoittaa vastakohtaisuutta  Rabinin murhan ja Oslon vastustamisen välillä. Hän kertoo muistavansa suuren julisteen, jossa oli teksti ”Emme unohda emmekä anna anteeksi”. Tekstin alla oli Rabinin kuva sekä sen alla Netanyahun kuva, mikä antoi ymmärtää, että Netanyhau oli syyllistynyt Rabinin murhaan, mitä he eivät voi antaa anteeksi. Bennett toteaa, ettei hän hyväksy tällaista. Hän kertoo murhan aikaan olleensa asepalvelustaan suorittamassa Maglan erikoisjoukoissa. Hän kertoo silloin tunteneensa, että kaikkia Oslon sopimusten vastustajia pidettiin eräänlaisina lainsuojattomina, jotka ovat jotenkin osasyyllisiä murhaan.

”NYT 18 vuotta myöhemmin uskon ohittaneemme tuon vaiheen, mikä on hyvä asia. On oikein tuomita Rabinin murha ja kuitenkin vastustaa poliittista polkua, jonne hän johti”. Artikkelissa kerrotaan, että Rabin johti Labour-hallituksen kanssa salaisia neuvotteluja PLO:n kanssa Oslossa vuonna 1992, jotka johtivat Oslon sopimuksiin, joilla PLO:lle luovutettiin alueita Juudeasta, Samariasta ja Gazasta sekä toimitettiin aseita. Sopimus ratifioitiin Knessetissä poliittisella silmänkääntötempulla, jolla oikeistolaisia kansanedustajia lahjottiin äänestämään sopimusten puolesta. Artikkelissa kerrotaan, että parin vuoden päästä Hamas suoritti ensimmäinen itsemurhaiskun bussia vastaan Israelissa, ja muutaman vuoden kuluttua  alkoi murhaava terroriaalto, intifada II, Israelissa, joka surmasi 1 178 israelilaista vuosien 2000 – 2009 välisenä aikana, heistä 70 % siviilejä yli 20 000:ssa terrori-iskussa, joista 144 oli itsemurhahyökkäyksiä, siviilikohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172762#.UlotkmJHT-k

Toisen tiedon mukaan Jossi Beilin aloitti Shimon Peresin kehotuksesta salaiset neuvottelut kahden PLO:n johtajan, Said Kamalin ja Mahmoud Abbasin, kanssa Kairossa 1991. Beilin antoi heille Peresin kirjoittaman viestin, jossa hän pyysi PLO:ta tukemaan Labour-puoluetta vaaleissa, minkä vastapalvelukseksi Peres lupasi keskeyttää rakentamisen sotilashallinto-alueilla Juudeassa, Samariassa ja Gazassa hyväksyen ”maata rauhaa vastaan” periaatteen, sekä peruuttamaan lain, joka kieltää neuvottelut PLO:n kanssa. Nämä lupaukset toteutettiin helmikuuhun 2002 mennessä. Nämä johtivat salaisiin Oslon neuvotteluihin, joita käytiin Peresin valvonnassa, ja Oslon accordien nimellä kulkeviin sopimuksiin. Tämän tiedon mukaan Rabinille esitettiin valmiit sopimukset, joita hänellä ei ollut rohkeutta vastustaa. Tämä selittänee Yitzhak Rabinin vastahakoisen ja hämmentyneen ilmeen Valkoisen Talon nurmikolla, jossa hän joutui vastoin tahtoaan kättelemään Yasser Arafatia.
Knessetin äänestyksessä tarvittava enemmistö saatiin lahjomalla oikeistopuolueen edustaja ministerin paikalla ja valkoisella Mitshubishi-autolla.

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota maailman media itsepintaisesti kutsuu presidentiksi, joskin ilman mandaattia ja valtiota, kertoi PA:n virallisen TV:n haastattelussa lauantaina, että PA on todellisuudessa pa pienin kirjaimin, tarkoittaen sitä, että käyttövarat on kulutettu loppuun, eikä ole varaa maksaa virkailijoiden lokakuun palkkoja. Tämä näyttää muodostuneen tavaksi PA:n hallinnossa. Maailman Pankki syytti aiemmin Israelia, että liikennerajoitusten vuoksi PA on menettänyt miljardeja USD vuosien aikana.
Abbas jatkoi samaa säveltä syyttäen Israelia heidän talousvaikeuksistaan: ”Taloudellinen tilanne on vaikea, mikä johtuu ennen kaikkea Israelin miehityksestä. Israel käyttää luonnon-varojamme ja maatamme. mikä johtaa suoraan varojemme vajaukseen, jonka me joudumme selvittämään”. Abbas ei muistanut kertoa, mitä luonnonvaroja hän tarkoitti.

ABBAS kertoi PA:n talousministerin Shukri Bisharan selvittäneen hänelle, ettei hän pysty
maksamaan lokakuun palkkoja ilman kansainvälistä apua. PA:n palveluksessa on kaikkiaan n. 150 000 virkailijaa, joista osa asuu Gazan alueella saaden palkkansa PA:lta.
PA:n edellinen pääministeri Salam Fayyad ilmoitti tammikuussa, että PA on syvissä talous-vaikeuksissa, koska arabimaat eivät ole suorittaneet lupaamiaan miljoona-avustuksia, eikä PA siten pysty suoriutumaan velvollisuuksistaan.
Aiemmin tämä vuonna PA:n budjettivajauksen ennakoitiin saavuttavan 1.4 miljardia USD. Maan uutistoimiston raportin mukaan tähänastinen vajaus on 500 miljoonaa USD.

Maailman Pankin (WB) julkistaman raportin mukaan Israel kuristaa PA:n taloutta rajoittamalla PA:n arabien toimia C-alueilla, jotka ovat n. 61 % Juudean ja Samarian alueista, ja jotka ovat Oslon sopimusten mukaan Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvalvonnassa. Juutalaisyhteisöjen käyttämän maa-alueen arvioidaan olevan n. 6 % Juudean ja Samarian alueista. WB:n Raportin mukaan PA:n talous voisi lisätä 3.4 miljardia USD vuodessa eli 30 % vuoden 2011 kansan-tuloonsa, jos he voisivat hyödyntää C-alueita. raportissa väitetään edelleen, että jos tuo este poistettaisiin, PA:n talous voisi selviytyä 50:llä prosentilla nykyisistä ulkomaisista avustuksista.

HAASTATTELUN aikana Abbas vetosi ulkomailla asuviin PA:n arabeihin, jotta he avustaisivat PA:n taloutta varoillaan, joita he ovat hankkineet ulkomaisilla liiketoimillaan. Hän kehotti varakkaita PA:n arabeja tukemaan ennen kaikkea pienyrityksiä, jotka tarvitsevat paljon työvoimaa liiketoiminnassaan. http://www.timesofisrael.com/abbas-blames-israel-for-palestinian-fiscal-crisis/

3. TALOUDELLINEN ahdinkotila alkaa yhä pahemmin tuntua myös Gazan kaistalla, joka on kokenut useita takaiskuja viime aikoina. Gazaa hallitsevan Hamasin valvoman hallituksen vuosibudjetti oli m. 700 miljoonaa USD, josta juoksevat menot veivät 260 miljoonaa. Iran tuki Gazan taloutta 250 miljoonalla vuodessa tarvikkeiden, aseiden ja varojen muodossa. Iranin omat vaikeudet sanktioiden alla ovat pienentäneet tätä, minkä lisäksi Hamasin pyssymiesten osallistuttua Assadin armeijaa vastaan taistelevien aktivistien mukana taisteluihin, Iran katkaisi suhteensa Hamasiin, alkaen kuitenkin uudelleen lämmitellä niitä.

PAHIN isku Hamasin taloudelle tuli kuitenkin presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallituksen kaatuessa armeijan  suorittamassa kaappauksessa. Egyptin armeija ja uusi hallitus eivät siedä Hamasin sotkeutumista sisäisiin asioihinsa, ja alkoivat katkoa siteitään sen kanssa. Egyptin armeijan arvioidaan sulkeneen 90 % Gazasta Siinaille johtavista tunneleista, minkä uskotaan vähentäneen Hamasin vuosituloja 460 miljoonalla USD. Tunnelien kautta tuotiin salaa – Hamasin valvonnassa – käyttötarvikkeita, tuhat litraa öljyä, rakennustarvikkeita kuten sementtiä jne. Tämän kaupan arvioidaan muodostaneen 60 %, Hamasin mukaan 40 %, Gazan asukkaitten tuloista. Hamas otti päältä määräprosentin salakuljetetuista tavaroista.

EGYPTIN suhteiden ja salakuljetusten joutuessa vaikeuksiin tarvikkeiden hinta Gazassa on noussut, mitä pahentaa teollisuuden joutuessa vähentämään tuotantoaan raaka-aineiden puutteen vuoksi. Hamasin virkailijat ovat kuitenkin optimistisia, että tämäkin kriisi voitetaan, eikä se ole edes pahin sen historiassa. Osa ulkomaisista avustuksista tuotiin Gazaan matkalaukkuihin sullottuina tunnelien kautta, mikä nyt alkaa olla mahdotonta.
Asukkaat valittavat, miten juhlia nyt eid al-Adha juhlaa, joka on perinteisesti iloinen päivä, jolloin teurastetaan lampaita ja karjaa, joita nautitaan yhdessä ystävien ja naapurien kanssa. Hamas päätti antaa 1000 NIS tiistaina ennen juhlaa, mutta syyskuun palkka on maksamatta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4439664,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-          Turvallisuusjoukot löysivät ja myös neutraloivat 2.5 kilometriä pitkän tunnelin, joka alkoi Gazan puolelta Abbasan Al-Saghira maatalouskylästä lähellä Khan Yunisia ja päättyi Israelin puolella Ein Hashlosha kibbutsin alueella Negevin länsiosassa. Tunneli havaittiin viime viikolla. Yksi sen uloskäynneistä päättyi lastentarhan alueelle. Tunneli oli täynnä räjähteitä, ja IDF:n arvion mukaan se oli tarkoitus räjäyttää sopivassa tilaisuudessa. Sen tyhjentäminen kesti useita päiviä, minkä jälkeen löytö julkistettiin. IDF:n komentaja Benny Gantz mainitsi puheessaan äskettäin yhtenä mahdollisuutena sodan syttymiseen räjähteitä täynnä olevan tunnelin räjäyttämisen lastentarhan alla ehkä viitaten tähän löytöön. http://www.timesofisrael.com/terror-tunnel-discovered-running-from-gaza-to-israel/
-          IDF:n reservin everstin Seraiyah Oferin leski Moniqe Omar Ofer vaati sairaalassa yrittäessään palautua järkyttävästä tapahtumasta joutuessaan läheltä seuraamaan kahden PA:n arabi, kuten otaksutaan, murhaavan hänen miehensä perjantain vastaisena yönä Jordanjoen laaksossa, että Israelin tulisi vastata terrorihyökkäykseen äärimmäisellä voimalla. IDF kuitenkin vielä epäröi kutsua sitä terrorihyökkäykseksi ilmeisistä puitteistaan huolimatta, vaan tutkii vielä rikollisuuden mahdollisuutta. Tämä siksi, että eversti Oferilla on ollut epäselvyyksiä rahoituksessa, joskin hänet vapautettiin syytöksistä ja epäilyistä. Hänen vaimonsa sanoo menettäneensä elämänsä perustan kutsuen miestään erikoislaatuiseksi mieheksi. Hän ei halua puhua vielä enempää murhayön tapahtumista, ettei sotkisi keskeneräisiä tutkimuksia. Hän joutui ryömimään piikkipensaikossa kahden tunnin ajan ilman puhelinta rynnätessään takaoven kautta pakoon havaittuaan, mistä oli kysymys. Hän pysäytti maantiellä ohi ajavan auton saaden kutsuttua apua. Armeijan sotilaat pidättivät läheiseen arabikylään tekemänsä ratsia aikana viisi epäiltyä PA:n arabia. http://www.timesofisrael.com/suspected-terror-victims-wife-demands-forceful-response/
-          IRAN suostuu kolmivaiheeseen kompromissiin länsimaitten kanssa, kertoo iranilainen ISNA uutistoimisto. Iran tulee esittelemään kehittelemänsä suunnitelman P5+1 maiden kanssa pidettävässä neuvottelussa. Iranin suunnitelman mukaan länsimaat tunnustavat Iranin oikeuden rikastaa uraania maaperällään, mitä se pitää neuvottelujen perustana ja päämääränä, kuten Zinhua uutistoimisto raportoi perustaen tietonsa puolivirallisen ISNA-uutistoimiston tietoihin. Raportissa todetaan, että ilman ensimmäisen vaiheen hyväksymistä neuvotteluista tulee hyvin vaikeat, kuten iranilaiset viranomaiset toteavat lisäten, että neuvottelut voivat avata uuden diplomaattisen toiminnan Iranin ja länsimaitten kanssa. Iran kuitenkin odottaa vasta-vuoroisuutta eli sanktioitten keventämistä. Wall Street Journalin mukaan Iran tarjoaa rikastetulle uraanimäärälle kattoa sanktioitten keventämistä vastaan. Lehden mukaan Iran tarjoaa tosissaan pakettia, johon kuuluu sentrifugien lukumäärän rajoittaminen, rikastetun uraanin määrän määrittely sekä todentamismahdollisuuden. – Iranin tarjous tulee hyväksyttäessä aiheuttamaan suhteiden heikkenemisen USA:n ja muiden länsimaiden sekä Lähi Idän maiden, kuten Israel, Saudi Arabia, UAE:n ja muiden Persianlahden arabimaiden, välillä. Iranin tarjous pysäyttää uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon arveluttaa Israelia ja arabimaita, koska sen rikastaminen edelleen 90 %:n tasoon käy paljon nopeammin, ja sen valvominen on vaikeampaa. - Venäjä ja Kiina ovat vaatineet Iranin vastaisten sanktioitten keventämistä ja Iranin oikeutta uraanin rikastamiseen määrättyyn rajaan saakka kansainvälisessä valvonnassa. Presidentti Obaman lähentyminen presidentti Rouhania on sekoittanut korttipakkaa pahan kerran herättäen pahoja aavistuksia Israelissa Obaman todellisesta päämäärästä. http://www.timesofisrael.com/iran-said-to-ready-three-stage-nuclear-compromise/
-          PA:n poliisit ovat joutuneet tulitaisteluihin Jeninin alueella Samariassa tyytymättömiä ihmisjoukkoja vastaan, jotka ovat tulittaneet hallituksen omistamia rakennuksia aiheuttaen kaaoksen kaupungissa, kuten Jeninin kuvernööri Talal Dweikat sanoo. Poliisi on pidättänyt lähes 100 ihmistä, heidän mukanaan 14-15-vuotiaita. Dweikat sanoo, että kaaokseen syyllistyneitten jahtaaminen jatkuu. Hän kiisti, että Hamas tai jokin muu järjestö olisi sekaantunut häiriöihin, tulipalojen sytyttämiseen, poliisin kivittämiseen tai rakennusten tulittamiseen, vaikka Hamas on kiihottanut siihen. Dweikat viittaa syyskuussa IDF:n sotilaitten suorittamaan etsimänsä terroristin pidätykseen sanoen sen voineen kiihottaa ihmisiä kapinaan. PA:n vankien asiain ministeriö on syyttänyt Israelin vankien ja erityisesti alaikäisten vankien huonosta kohtelusta, vaikka tosiasiassa monet nuoret haluavat tulla pidätetyiksi päästäkseen Israelin vankilaan, joissa on paremmat olot kuin heillä kotona ilmaisine terveys-palveluineen, opiskelumahdollisuuksineen jne., kaikki täyshoidolla ilman maksua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172775#.UlpluWJHT-k
-          Ihmisoikeusvalvonta HRW raportoi, että Syyrian kapinalliset teloittivat 190 siviiliä ja ottivat 200 panttivankia elokuun 4. päivänä miehittäessään Latakian lähellä sijaitsevia kyliä ja lähiöitä. He teloittivat etenkin alaviittehin kuuluvia ihmisiä. HRW:n Lähi Idän johtaja Joe Stork sanoo, että ne olivat suunniteltuja ja toteutettuja massamurhia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172745#.Ulpoy2JHT-k