TIISTAI 15.10.13


TIISTAI 15.10.13

1. ISRAELIN parlamentin, Knessetin talvikausi alkoi eilen tavanomaisilla pääministerin, oppositiojohtajan, presidentin ja Knessetin puhemiehen puheilla. Knessetin tämänkertainen kausi on tavanomaista tärkeämpi ja dramaattisempi, sillä ohjelmassa on useita tärkeitä aiheita, joiden käsittely voi nostattaa vastakohtaisiakin tunteita. Puheitten pääsisältö keskittyi kuitenkin diplomaattisiin kysymyksiin, joista Iranin ydinsuunnitelma potentiaalisine ydinaseineen, joka koskettaa juutalaisen kansan selviytymistä hengissä, kuten pääministeri Benyamin Netanyahu puheessaan selitti todeten, että Israel tekee kaikkensa sen estämiseksi.

Oppositiojohtaja Shelly Yachimovich totesi puheessaan, että juutalainen kansa selviytyi faraosta ja selviytyy tästäkin uhasta varoittaen pääministeriä maalaamasta tulevaisuutta turhan synkin värein. Knessetin puhemies Yuli Edelstein mainitsi myös puheessaan Iranin lainaten Kiplingin säettä ”The Truce of the Bear” tarkoittaen, ettei ole mahdollista solmia aselepoa karhun kanssa: ”Iranin presidentti valmisti hunaja-ansan. Tällä hetkellä näyttää, että koko länsi antautui Iranin presidentin viettelyn uhriksi”. Presidentti Shimon Peres varoitti, että ydinasein varustettu Iran uhkaa koko maailmaa ja aiheuttaa epätasapainoa alueelle. http://www.timesofisrael.com/new-knesset-session-set-to-vote-on-dramatic-reforms/

2. IRANIN ydinsuunnitelmaa käsittelevän P5+1 maiden, USA, Venäjä, Kiina, EU ja YK vahvistettuna Saksalla, neuvottelujen aattona julkisuuteen nousi Iranin ulkoministeriön laatima dokumentti, joka valottaa presidentti Rouhanin diplomaattisia päämääriä.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif julkisti otsikolla ”Ohjelma Rouhanin hallituksen ulkoministeriölle” varustetun dokumentin elokuun 7.päivänä, 4 päivää presidentti Hassan Rouhanin virkaan asettamisen jälkeen. Sitä jaettiin alkuperäisesti mediakanaville, mutta julkaistiin myöhemmin myös ulkoministeriön web-sivulla. 

WASHINGTON Instituutin Lähi Idän asiain osaston Iranin asiain asiantuntija Steven Ditto käänsi dokumentin englanniksi. Hän toteaa, että dokumentissa esitetty strategia USA:n eristämiseksi muista P5+1 maista on yhteneväinen presidentti Rouhanin aiempien kirjoitusten kanssa. Dokumentissa esitetään ”lyhyen-keski-tason operatiivinen strategia” ydin-keskusteluissa ja todetaan, että ”osana strategiasta Iran tulee muuttamaan globaalin turvallisuusilmapiirin rikkomalla voimakkaimpien maiden koordinoinnin ja neutraloimalla sionistis-amerikkalaiset ponnistelut rakentaa kansainvälinen liittoutuma Irania vastaan”.  Strategialla toivotaan voitavan neutraloida Amerikan ja sionististen hallitusten vaikutusvalta hallitusten ja kansainvälisten yhtiöitten suhteisiin Iranin kanssa.
Vuodesta 2006 lähtien kansainvälinen yhteisö on USA:n johdolla työskennellyt YK:n IAÈA:n ja turvallisuusneuvoston kanssa saavuttaakseen yleisen hyväksymisen kansainvälisistä sanktiosta Irania vastaan seurauksena Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta.

DITTO on tutkimuksissaan osoittanut Rouhanin aiempien kirjoitusten osoittavan tämän strategian olleen hänen ohjelmassaan, ja että 2011 muistelmissaan hän kuvailee strategiaansa pyrkiä puhkomaan aukkoja länsimaiden rintamaan. Vaikka se oli tarkoitettu YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyä varten pyrkimyksellä estää länsimaita viemästä asiaa sinne, strategiaa voidaan soveltaa Geneven P5+1 kokouksessa 15.-16.10. 2013.

Ditto mainitsee, että elokuusta lähtien Rouhani on tavannut neljän P5+1 maan johtajia jättäen väliin USA:n ja Englannin. Hän mainitsee erityisesti Rouhanin ja Italian pääministeri Enrico Lettan tapaamisen, joka julkisesti valitti, ettei Italialla ole mitään vaikutusvaltaa P5+1 kokouksissa, vaikka Italia toimii siltana idän ja lännen välillä. Rouhani lohdutti häntä todeten, että ehkäpä saadaan sovitettua uusi järjestelmä P5+2, jossa Italia on mukana lisäten, että kaikista ydinasioita käsittelevistä maista Italia on listan kärjessä.
Letta vastasi siihen, että kun Italia on EU:n kiertävä presidentti v. 2014, hän tulee tekemään voitavansa EU:n ja Iranin välisten suhteitten edelleen vahvistamiseksi.
DITTO ennustaa, että P5+1 konferenssista tulee vaikea Iranin yrittäessä lyödä kiilaa USA:n ja muiden maiden välille pyrkien hyödyntämään konferenssia eikä edistämään yhteistä hyvää. http://www.timesofisrael.com/iran-plan-isolate-us-in-p51-talks-to-gain-advantage/

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi – kuten Times of Israel luonnehti – pitkähkössä ja katkerassa puheessaan 19. Knessetin talvikauden avajaisissa ehkä talousministeri Lapidin
USA:ssa ilmaistuun puheeseen viitaten – ettei Israel tarvitse PA:n arabien tunnustusta, vaan päinvastoin, arabien on hyväksyttävä juutalaisen kansan laillisuus ja luovuttava kansallisista vaatimuksistaan Israeliin nähden.
Bibi totesi, että ennen kaikkea arabien tulee luopua vaatimuksestaan miljoonien arabi-pakolaisten ja heidän jälkeläistensä sekä heihin liittyneiden paluuoikeuteen, koska ilman sitä konflikti tulee jatkumaan loputtomiin. Ilman luopumista tästä kuten muistakin vaatimuksistaan maahan ja Israelin itsenäisyyteen aito rauha kansojen välillä on mahdoton, hän sanoi.

Netanyahu viittasi PA:n mediaan, jossa toistuvasti esitetään PA:n arabien maan ulottuvan Metullasta Eilatiin luetellen useita Israelin rannikkokaupunkeja arabikaupungeiksi.
Hän vakuutti puheessaan vakavissaan pyrkivänsä pysyvän rauhansopimuksen solmimiseksi palestiinalaisten kanssa, mutta varmistavansa juutalaisen kansan turvallisuuden.
Netanyahu varoitti länsimaita antautumasta Iranin lumousvoiman pettämäksi luvaten sille vähäisen määrän uraania säilytettäväksi ja rikastamiseksi, mikä jättäisi sille kuitenkin mahdollisuuden ydinpommin rakentamiseksi vaatien sen varjolla kaiken. Hän kutsui tietoja sanktioitten keventämisestä historialliseksi virheeksi, mistä tuleva sukupolvi joutuu maksamaan.

Pääministeri Netanyahu sanoi vuosikaudet varoittaneensa Syyrian kemiallisista aseista, joita nyt on käytetty Syyrian omaa kansaa vastaan. Hän vakuutti Israelin varmistavan, ettei niitä joudu vääriin käsiin, tarkoittaen ääri-islamilaisia ryhmittymiä kuten Hizbullah.
Hän mainitsi Egyptin hallituksen vaihtumisesta vakuuttaen pyrkivänsä kaikin tavoin säilyttämään rauhalliset ja luottamukselliset suhteet uuden hallituksen kanssa rauhan-
sopimuksen mukaan. Israel painostaa USA:ta pysyttämään Egyptille myöntämänsä 1.3 miljardin USD avustukset, koska ne ovat olleet rauhansopimuksen vakuutena. Hän mainitsi myös arabikevään, jonka jälkiseurauksena monet arabimaat eivät enää – alueen muuttuneista voima-suhteista johtuen – pidä Israelia vihollismaana. Hän totesi tyydytyksellä pakolaismäärän Israeliin tyrehtyneen lähes kokonaan. Israelin arabikansanedustajat heittivät kommenttejaan hänen puheensa aikana puhemiehen varoituksista huolimatta. http://www.timesofisrael.com/pm-no-accord-without-palestinians-recognizing-jewish-israel/

4. DEBKAFILE raportoi, että maanantaina iltapäivällä nähtiin Syyriassa pitkän rekka-auto-saattueen suunnistavan Al-Safiran tukikohdasta Aleppon itäpuolella kohti Hamaa. Al-Safirassa tiedetään olevan suuri varasto Assadin armeijan kemiallisia aseita. Kapinalliset ovat useaan kertaan yrittäneet valloittaa Al-Safiran, jonka alueella asuu useita armeijan upseereita perheineen, mutta Syyrian armeija on estänyt yritykset voimakkailla vastaiskuilla.
Kapinalliset uusivat hyökkäyksensä viime viikon lopulla, vain joutuakseen armeijan kovaan vastaiskuun hävittäjäpommittajien ja helikopterien tukemina.

REKKAKOLONNA eteni Al-Safirasta voimakkaan sotilassaattueen suojaamana kohti Haman kaupunkia. Debkafile arvioi, että armeija voi katsoa, ettei Al-Safira pysty kauan jatkamaan puolustustaan ja on siksi siirtämässä kemiallisia aseitaan turvaan.
Toinen arvio voi olla, että Assad haluaa siirtää niitä edelleen pienempinä kuljetuksina eri puolille armeijan valvomaa maata poissa YK:n virkailijoiden silmistä. Kolmas voi olla, että hän pyrkii kuljettamaan niitä ulkomaille, esim. Iraniin.
YK:n lähettämät CW-aseiden tarkastajat ja tuhoajat ovat valittaneet, että heillä on pääsy vain pariinkymmeneen varastoon loppujen ollessa kapinallisten valvomilla tai sotatoimialueilla, jossa he eivät uskalla toimia. Voihan olla, että Assadin tarkoituksena on tuoda CW-aseet Hamaan, jossa YK:n tarkastajat voivat ne tutkia ja tuhota.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Muutamia päiviä sen jälkeen, kun mediassa kerrottiin IDF:n löytäneen erittäin pitkälle viimeistellyn 2.5 km pitkän tunnelin päättyen Ein Hashlosha kibbutsin lastentarhan läheisyyteen, turvallisuusjoukot ovat tuhoamassa uutta tunnelia, joka on kaivettu Gazasta Israelin puolelle. TV-2:n mukaan tunneli löydettiin jo operaatio Pilvenpatsaan aikaan, mutta sitä puhdistetaan räjähteistä, joita tunnelista löydettiin tynnyreittäin, vasta nyt syytä kertomatta. Hamasin johtaja Mousa Abu Marzouk vahvistaa, että ”Ein Haslosha tunneli kaivettiin suurella määrällä verta ja rahaa sekä suurin ponnistuksin”, mutta ”tämä kaikki kalpenee sen rinnalla, että sen kautta olisi voitu saada vapautetuiksi palestiinalaisvankeja Israelin vankiloista”. Hän pitää selviönä, että tunnelin kautta oli tarkoitus ottaa panttivankeja neuvotteluja varten. Marzouk totesi, että löydetty tunneli oli yksi monista, ja että lisää kaivetaan ”tuhansittain”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172851#.Ulz_62JHT-k
-          Syyrian presidentti Bashar al-Assad totesi libanonilaiselle al-Akhbar-lehdelle antamassaan haastattelussa, että Syyria luopui kemiallisten aseitten valmistamisesta v. 1997 keskittyen kehittämään ohjuskalustoaan. Hän sanoi kemiallisten aseitten ollen vastapaino Israelin ydinaseille, mutta ettei Syyria tarvitse niitä enää, koska se pystyy ohjuksillaan pitämään Israelin ilmavoimat aisoissa. Hän lasti leikkiä todeten, että Nobelin rauhanpalkinto olisi pitänyt luovuttaa hänelle eikä kemiallisia aseita tuhoavalle OPCW-järjestölle, koska hän halusi luopua niistä. Hän sanoi, että palestiinalaispakolaisten järjestö Hamas on epäluotettava, koska se nousi hallitusta vastaan, joka antoi sille asumisoikeuden Syyriassa. ”Eikä se ollut ensimmäinen kerta, sillä he pettivät meidät 2007 ja 2008”, Assad toteaa lisäten, ettei hän pidä mahdottomana suhteiden uudelleen parantumista. http://www.timesofisrael.com/assad-chemical-arms-no-longer-needed-against-israel/
-          Turkin vangitsema kurdien PKK-puolueen johtaja Abdullah Ocalan kehottaa osapuolia aloittamaan syvälliset neuvottelut väkivaltaisuuden lopettamiseksi. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan julkisti uudistusohjelman, jolla luvataan kurdeille muutamia vapauksia kuten heidän kielensä tunnustamiseksi virallisesti, mutta PKK-puolueen mielestä lupaukset eivät ole riittäviä. PKK lupautui vetämään Turkin puolella olevat taistelijansa Irakiin, mutta lopetti sen havaittuaan, ettei hallitus pitänyt lupauksiaan. Ocalan sanoo laatineensa oman sopimusluonnoksensa, jonka hän luovutti viranomaisille, ja odottavansa hallituksen vastausta. PKK on taistellut Turkin turvallisuusjoukkojen kanssa vuodesta 1984 lähtien taisteluissa, jotka ovat vaatineet tuhansien ihmisten hengen. Länsimaat pitää PKK:ta terrorijärjestönä. Kurdit muodostavat n. 20 % Turkin 75 miljoonan asukkaan väestöstä. PKK:n rauhan-neuvotteluja Turkin hallituksen kanssa johtaa Ocalan Istanbulin lähellä olevasta vankilasaaresta käsin, jossa hän kärsii elinkatista tuomiotaan. http://www.timesofisrael.com/kurdish-rebel-chief-urges-peace-talks-with-turkey/
-          Jerusalemin poliisi pidätti maanantaiaamuna kymmenen juutalaista palvojaa, jotka noustuaan Temppelivuorelle aloittivat juutalaisen tavan mukaisen rukouksen välillä polvistuen maahan. Heidän kerrotaan laulaneen ”Hatikvan” ja nostaneen Israelin lipun aloittaen juutalaisten tavan mukaisen tanssin. Poliisi ryntäsi paikalle pidättäen rukoukseen osallistuneet, ja poistivat kaikki ei-muslimit vuorelta sulkien sen. Poliisin toiminta ei perustu Israelin lakiin, jonka mukaan myös juutalaisilla on oikeus nousta vuorelle halutessaan ja myös rukoilla siellä. Poliisin käytäntö perustuu pelkästään sen pelkoon, että muslimit aloittavat mielenosoitukset ja kivitykset välittämättä siitä, mitä laki sanoo ja sallii. http://www.timesofisrael.com/ten-jews-detained-for-praying-on-temple-mount/
-          Israelin laivaston entinen komentaja vara-amiraali Eleizer Marom (Res.) joutui median välittämän tiedon mukaan pidätetyksi Lontoon lentokentällä. Marom selvensi itse tietoja myöhemmin todeten, ettei häntä pidätetty, vaan siirtolaispoliisi pysäytti hänet ja esittäen useita kysymyksiä ja tarkastettuaan hänen passinsa, antoi hänen mennä. Hän ei kutsunut esitettyjä kysymyksiä kuulusteluksi, eikä häntä pidätetty. Hän sanoi, että koko episodi kesti viitisen minuuttia. Euroopan vasemmisto pitää häntä sotarikollisena, koska hän johti laivastoa IDF:n Gazan operaatioiden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172837#.Ul0MvmJHT-k
-          Sheikki Yusuf Adeis sanoi PA:n medialle antamassaan haastattelussa, että maanantaina Temppelivuorella kehittynyt tilanne, jossa 10 juutalaista miestä nousi vuorelle aloittaen rukoukset, nostaen Israelin lipun ja laulettuaan Hatikvan alkoen tanssia siellä, oli karkea rikos. Hän sanoi tämän olevan uuden todisteen siitä, että Israel aikoo tuhota Al-Aksa moskeijan rakentaakseen kolmannen Temppelin sen raunioille. Adeis kertoi web-sivun uutisissa, että ääriainesten nousu Temppelivuorelle ja heidän toimensa siellä ovat olivat iljettävä rikos, joka sotii kaikkia sopimuksia vastaan. Hän kehotti kaikkia PA:n ja Israelin arabeja tulemaan Al-Aksa moskeijalle puolustamaan sitä. ”Al-Aksa moskeija kuuluu yksin meille”, hän sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172840#.Ul0OnGJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019