SUNNUNTAI 13.10.13


SUNNUNTAI 13.10.13

1. ISRAELIN talouden ministeri Naftali Bennett (Beit Hayehudi, Juutalainen Koti) julkaisi eilen 12.10. pääministeri Yitzhak Rabinin surman vuosipäivänä lausunnon, jossa hän toteaa mm.
”Pääministeri Yitzahk Rabinin murhan muistopäivänä haluan todeta ilmeisen tosiasian (vaikka ehkei se ole sitä kaikille) – murha on kauhea asia, jota ei tule koskaan toistaa. Sillä on potentiaali repiä Israelin valtion kahtia. Tämä ilmeinen tosiasia ei estä minua voimallisesti vastustamasta Oslon viitoittamaa tietä”, Bennett kirjoittaa lausuntonsa alussa jatkaen: ”Uskon, että tuo tie on johtanut harhaan ja on aiheuttanut valtavaa tuhoa, surua ja murhetta Israelin kansalle ja tuhansille perheille, jotka ovat menettäneet rakkaitaan Oslon sopimuksia seuranneen terrorin johdosta”.

BENNETT jatkaa todeten, että muutamien vuosien aikana on alettu tasoittaa vastakohtaisuutta  Rabinin murhan ja Oslon vastustamisen välillä. Hän kertoo muistavansa suuren julisteen, jossa oli teksti ”Emme unohda emmekä anna anteeksi”. Tekstin alla oli Rabinin kuva sekä sen alla Netanyahun kuva, mikä antoi ymmärtää, että Netanyhau oli syyllistynyt Rabinin murhaan, mitä he eivät voi antaa anteeksi. Bennett toteaa, ettei hän hyväksy tällaista. Hän kertoo murhan aikaan olleensa asepalvelustaan suorittamassa Maglan erikoisjoukoissa. Hän kertoo silloin tunteneensa, että kaikkia Oslon sopimusten vastustajia pidettiin eräänlaisina lainsuojattomina, jotka ovat jotenkin osasyyllisiä murhaan.

”NYT 18 vuotta myöhemmin uskon ohittaneemme tuon vaiheen, mikä on hyvä asia. On oikein tuomita Rabinin murha ja kuitenkin vastustaa poliittista polkua, jonne hän johti”. Artikkelissa kerrotaan, että Rabin johti Labour-hallituksen kanssa salaisia neuvotteluja PLO:n kanssa Oslossa vuonna 1992, jotka johtivat Oslon sopimuksiin, joilla PLO:lle luovutettiin alueita Juudeasta, Samariasta ja Gazasta sekä toimitettiin aseita. Sopimus ratifioitiin Knessetissä poliittisella silmänkääntötempulla, jolla oikeistolaisia kansanedustajia lahjottiin äänestämään sopimusten puolesta. Artikkelissa kerrotaan, että parin vuoden päästä Hamas suoritti ensimmäinen itsemurhaiskun bussia vastaan Israelissa, ja muutaman vuoden kuluttua  alkoi murhaava terroriaalto, intifada II, Israelissa, joka surmasi 1 178 israelilaista vuosien 2000 – 2009 välisenä aikana, heistä 70 % siviilejä yli 20 000:ssa terrori-iskussa, joista 144 oli itsemurhahyökkäyksiä, siviilikohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172762#.UlotkmJHT-k

Toisen tiedon mukaan Jossi Beilin aloitti Shimon Peresin kehotuksesta salaiset neuvottelut kahden PLO:n johtajan, Said Kamalin ja Mahmoud Abbasin, kanssa Kairossa 1991. Beilin antoi heille Peresin kirjoittaman viestin, jossa hän pyysi PLO:ta tukemaan Labour-puoluetta vaaleissa, minkä vastapalvelukseksi Peres lupasi keskeyttää rakentamisen sotilashallinto-alueilla Juudeassa, Samariassa ja Gazassa hyväksyen ”maata rauhaa vastaan” periaatteen, sekä peruuttamaan lain, joka kieltää neuvottelut PLO:n kanssa. Nämä lupaukset toteutettiin helmikuuhun 2002 mennessä. Nämä johtivat salaisiin Oslon neuvotteluihin, joita käytiin Peresin valvonnassa, ja Oslon accordien nimellä kulkeviin sopimuksiin. Tämän tiedon mukaan Rabinille esitettiin valmiit sopimukset, joita hänellä ei ollut rohkeutta vastustaa. Tämä selittänee Yitzhak Rabinin vastahakoisen ja hämmentyneen ilmeen Valkoisen Talon nurmikolla, jossa hän joutui vastoin tahtoaan kättelemään Yasser Arafatia.
Knessetin äänestyksessä tarvittava enemmistö saatiin lahjomalla oikeistopuolueen edustaja ministerin paikalla ja valkoisella Mitshubishi-autolla.

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota maailman media itsepintaisesti kutsuu presidentiksi, joskin ilman mandaattia ja valtiota, kertoi PA:n virallisen TV:n haastattelussa lauantaina, että PA on todellisuudessa pa pienin kirjaimin, tarkoittaen sitä, että käyttövarat on kulutettu loppuun, eikä ole varaa maksaa virkailijoiden lokakuun palkkoja. Tämä näyttää muodostuneen tavaksi PA:n hallinnossa. Maailman Pankki syytti aiemmin Israelia, että liikennerajoitusten vuoksi PA on menettänyt miljardeja USD vuosien aikana.
Abbas jatkoi samaa säveltä syyttäen Israelia heidän talousvaikeuksistaan: ”Taloudellinen tilanne on vaikea, mikä johtuu ennen kaikkea Israelin miehityksestä. Israel käyttää luonnon-varojamme ja maatamme. mikä johtaa suoraan varojemme vajaukseen, jonka me joudumme selvittämään”. Abbas ei muistanut kertoa, mitä luonnonvaroja hän tarkoitti.

ABBAS kertoi PA:n talousministerin Shukri Bisharan selvittäneen hänelle, ettei hän pysty
maksamaan lokakuun palkkoja ilman kansainvälistä apua. PA:n palveluksessa on kaikkiaan n. 150 000 virkailijaa, joista osa asuu Gazan alueella saaden palkkansa PA:lta.
PA:n edellinen pääministeri Salam Fayyad ilmoitti tammikuussa, että PA on syvissä talous-vaikeuksissa, koska arabimaat eivät ole suorittaneet lupaamiaan miljoona-avustuksia, eikä PA siten pysty suoriutumaan velvollisuuksistaan.
Aiemmin tämä vuonna PA:n budjettivajauksen ennakoitiin saavuttavan 1.4 miljardia USD. Maan uutistoimiston raportin mukaan tähänastinen vajaus on 500 miljoonaa USD.

Maailman Pankin (WB) julkistaman raportin mukaan Israel kuristaa PA:n taloutta rajoittamalla PA:n arabien toimia C-alueilla, jotka ovat n. 61 % Juudean ja Samarian alueista, ja jotka ovat Oslon sopimusten mukaan Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvalvonnassa. Juutalaisyhteisöjen käyttämän maa-alueen arvioidaan olevan n. 6 % Juudean ja Samarian alueista. WB:n Raportin mukaan PA:n talous voisi lisätä 3.4 miljardia USD vuodessa eli 30 % vuoden 2011 kansan-tuloonsa, jos he voisivat hyödyntää C-alueita. raportissa väitetään edelleen, että jos tuo este poistettaisiin, PA:n talous voisi selviytyä 50:llä prosentilla nykyisistä ulkomaisista avustuksista.

HAASTATTELUN aikana Abbas vetosi ulkomailla asuviin PA:n arabeihin, jotta he avustaisivat PA:n taloutta varoillaan, joita he ovat hankkineet ulkomaisilla liiketoimillaan. Hän kehotti varakkaita PA:n arabeja tukemaan ennen kaikkea pienyrityksiä, jotka tarvitsevat paljon työvoimaa liiketoiminnassaan. http://www.timesofisrael.com/abbas-blames-israel-for-palestinian-fiscal-crisis/

3. TALOUDELLINEN ahdinkotila alkaa yhä pahemmin tuntua myös Gazan kaistalla, joka on kokenut useita takaiskuja viime aikoina. Gazaa hallitsevan Hamasin valvoman hallituksen vuosibudjetti oli m. 700 miljoonaa USD, josta juoksevat menot veivät 260 miljoonaa. Iran tuki Gazan taloutta 250 miljoonalla vuodessa tarvikkeiden, aseiden ja varojen muodossa. Iranin omat vaikeudet sanktioiden alla ovat pienentäneet tätä, minkä lisäksi Hamasin pyssymiesten osallistuttua Assadin armeijaa vastaan taistelevien aktivistien mukana taisteluihin, Iran katkaisi suhteensa Hamasiin, alkaen kuitenkin uudelleen lämmitellä niitä.

PAHIN isku Hamasin taloudelle tuli kuitenkin presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallituksen kaatuessa armeijan  suorittamassa kaappauksessa. Egyptin armeija ja uusi hallitus eivät siedä Hamasin sotkeutumista sisäisiin asioihinsa, ja alkoivat katkoa siteitään sen kanssa. Egyptin armeijan arvioidaan sulkeneen 90 % Gazasta Siinaille johtavista tunneleista, minkä uskotaan vähentäneen Hamasin vuosituloja 460 miljoonalla USD. Tunnelien kautta tuotiin salaa – Hamasin valvonnassa – käyttötarvikkeita, tuhat litraa öljyä, rakennustarvikkeita kuten sementtiä jne. Tämän kaupan arvioidaan muodostaneen 60 %, Hamasin mukaan 40 %, Gazan asukkaitten tuloista. Hamas otti päältä määräprosentin salakuljetetuista tavaroista.

EGYPTIN suhteiden ja salakuljetusten joutuessa vaikeuksiin tarvikkeiden hinta Gazassa on noussut, mitä pahentaa teollisuuden joutuessa vähentämään tuotantoaan raaka-aineiden puutteen vuoksi. Hamasin virkailijat ovat kuitenkin optimistisia, että tämäkin kriisi voitetaan, eikä se ole edes pahin sen historiassa. Osa ulkomaisista avustuksista tuotiin Gazaan matkalaukkuihin sullottuina tunnelien kautta, mikä nyt alkaa olla mahdotonta.
Asukkaat valittavat, miten juhlia nyt eid al-Adha juhlaa, joka on perinteisesti iloinen päivä, jolloin teurastetaan lampaita ja karjaa, joita nautitaan yhdessä ystävien ja naapurien kanssa. Hamas päätti antaa 1000 NIS tiistaina ennen juhlaa, mutta syyskuun palkka on maksamatta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4439664,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-          Turvallisuusjoukot löysivät ja myös neutraloivat 2.5 kilometriä pitkän tunnelin, joka alkoi Gazan puolelta Abbasan Al-Saghira maatalouskylästä lähellä Khan Yunisia ja päättyi Israelin puolella Ein Hashlosha kibbutsin alueella Negevin länsiosassa. Tunneli havaittiin viime viikolla. Yksi sen uloskäynneistä päättyi lastentarhan alueelle. Tunneli oli täynnä räjähteitä, ja IDF:n arvion mukaan se oli tarkoitus räjäyttää sopivassa tilaisuudessa. Sen tyhjentäminen kesti useita päiviä, minkä jälkeen löytö julkistettiin. IDF:n komentaja Benny Gantz mainitsi puheessaan äskettäin yhtenä mahdollisuutena sodan syttymiseen räjähteitä täynnä olevan tunnelin räjäyttämisen lastentarhan alla ehkä viitaten tähän löytöön. http://www.timesofisrael.com/terror-tunnel-discovered-running-from-gaza-to-israel/
-          IDF:n reservin everstin Seraiyah Oferin leski Moniqe Omar Ofer vaati sairaalassa yrittäessään palautua järkyttävästä tapahtumasta joutuessaan läheltä seuraamaan kahden PA:n arabi, kuten otaksutaan, murhaavan hänen miehensä perjantain vastaisena yönä Jordanjoen laaksossa, että Israelin tulisi vastata terrorihyökkäykseen äärimmäisellä voimalla. IDF kuitenkin vielä epäröi kutsua sitä terrorihyökkäykseksi ilmeisistä puitteistaan huolimatta, vaan tutkii vielä rikollisuuden mahdollisuutta. Tämä siksi, että eversti Oferilla on ollut epäselvyyksiä rahoituksessa, joskin hänet vapautettiin syytöksistä ja epäilyistä. Hänen vaimonsa sanoo menettäneensä elämänsä perustan kutsuen miestään erikoislaatuiseksi mieheksi. Hän ei halua puhua vielä enempää murhayön tapahtumista, ettei sotkisi keskeneräisiä tutkimuksia. Hän joutui ryömimään piikkipensaikossa kahden tunnin ajan ilman puhelinta rynnätessään takaoven kautta pakoon havaittuaan, mistä oli kysymys. Hän pysäytti maantiellä ohi ajavan auton saaden kutsuttua apua. Armeijan sotilaat pidättivät läheiseen arabikylään tekemänsä ratsia aikana viisi epäiltyä PA:n arabia. http://www.timesofisrael.com/suspected-terror-victims-wife-demands-forceful-response/
-          IRAN suostuu kolmivaiheeseen kompromissiin länsimaitten kanssa, kertoo iranilainen ISNA uutistoimisto. Iran tulee esittelemään kehittelemänsä suunnitelman P5+1 maiden kanssa pidettävässä neuvottelussa. Iranin suunnitelman mukaan länsimaat tunnustavat Iranin oikeuden rikastaa uraania maaperällään, mitä se pitää neuvottelujen perustana ja päämääränä, kuten Zinhua uutistoimisto raportoi perustaen tietonsa puolivirallisen ISNA-uutistoimiston tietoihin. Raportissa todetaan, että ilman ensimmäisen vaiheen hyväksymistä neuvotteluista tulee hyvin vaikeat, kuten iranilaiset viranomaiset toteavat lisäten, että neuvottelut voivat avata uuden diplomaattisen toiminnan Iranin ja länsimaitten kanssa. Iran kuitenkin odottaa vasta-vuoroisuutta eli sanktioitten keventämistä. Wall Street Journalin mukaan Iran tarjoaa rikastetulle uraanimäärälle kattoa sanktioitten keventämistä vastaan. Lehden mukaan Iran tarjoaa tosissaan pakettia, johon kuuluu sentrifugien lukumäärän rajoittaminen, rikastetun uraanin määrän määrittely sekä todentamismahdollisuuden. – Iranin tarjous tulee hyväksyttäessä aiheuttamaan suhteiden heikkenemisen USA:n ja muiden länsimaiden sekä Lähi Idän maiden, kuten Israel, Saudi Arabia, UAE:n ja muiden Persianlahden arabimaiden, välillä. Iranin tarjous pysäyttää uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon arveluttaa Israelia ja arabimaita, koska sen rikastaminen edelleen 90 %:n tasoon käy paljon nopeammin, ja sen valvominen on vaikeampaa. - Venäjä ja Kiina ovat vaatineet Iranin vastaisten sanktioitten keventämistä ja Iranin oikeutta uraanin rikastamiseen määrättyyn rajaan saakka kansainvälisessä valvonnassa. Presidentti Obaman lähentyminen presidentti Rouhania on sekoittanut korttipakkaa pahan kerran herättäen pahoja aavistuksia Israelissa Obaman todellisesta päämäärästä. http://www.timesofisrael.com/iran-said-to-ready-three-stage-nuclear-compromise/
-          PA:n poliisit ovat joutuneet tulitaisteluihin Jeninin alueella Samariassa tyytymättömiä ihmisjoukkoja vastaan, jotka ovat tulittaneet hallituksen omistamia rakennuksia aiheuttaen kaaoksen kaupungissa, kuten Jeninin kuvernööri Talal Dweikat sanoo. Poliisi on pidättänyt lähes 100 ihmistä, heidän mukanaan 14-15-vuotiaita. Dweikat sanoo, että kaaokseen syyllistyneitten jahtaaminen jatkuu. Hän kiisti, että Hamas tai jokin muu järjestö olisi sekaantunut häiriöihin, tulipalojen sytyttämiseen, poliisin kivittämiseen tai rakennusten tulittamiseen, vaikka Hamas on kiihottanut siihen. Dweikat viittaa syyskuussa IDF:n sotilaitten suorittamaan etsimänsä terroristin pidätykseen sanoen sen voineen kiihottaa ihmisiä kapinaan. PA:n vankien asiain ministeriö on syyttänyt Israelin vankien ja erityisesti alaikäisten vankien huonosta kohtelusta, vaikka tosiasiassa monet nuoret haluavat tulla pidätetyiksi päästäkseen Israelin vankilaan, joissa on paremmat olot kuin heillä kotona ilmaisine terveys-palveluineen, opiskelumahdollisuuksineen jne., kaikki täyshoidolla ilman maksua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172775#.UlpluWJHT-k
-          Ihmisoikeusvalvonta HRW raportoi, että Syyrian kapinalliset teloittivat 190 siviiliä ja ottivat 200 panttivankia elokuun 4. päivänä miehittäessään Latakian lähellä sijaitsevia kyliä ja lähiöitä. He teloittivat etenkin alaviittehin kuuluvia ihmisiä. HRW:n Lähi Idän johtaja Joe Stork sanoo, että ne olivat suunniteltuja ja toteutettuja massamurhia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172745#.Ulpoy2JHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019