Posts

Showing posts from January 31, 2010
PERJANTAI 05.02.10
1. ÄÄNENPAINOT Syyrian ja Israelin johtajien välillä ovat nousseet tasolle, jossa uhataan tuhoamissodalla molemmin puolin. Lienee hyödytöntä yrittää selvittää, kuka tämän sanailun aloitti, mutta molemmat ovat jatkaneet siitä, mitä toinen sanoi.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem käytti Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinoksen vierailua hyväkseen antaakseen verta hyydyttävän ja varoittavan lausunnon: ”Israelin ei tulisi testata Syyrian päättäväisyyttä ja sen tulisi tietää, että sota tulee siirtymään Israelin kaupunkeihin.” Kansainväliset säännöt kieltävät sodan aloittamisen tai sillä uhkaamisen. Tämä jos mikään on selkeästi uhkaamista sodalla ja suoraan siviilikohteita vastaan.

ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman vastasi tähän täyslaidallisella: ”Me kaikki kuulimme Israelin puolustusministerin rehellisen pyynnön rauhasta Syyrian kanssa, ja me saimme sotilaallisen vastauksen siihen kahdesti – sekä ulkoministeri Moallemilta että presidentti Assadilta…
TORSTAI 04.02.10
1. LÄNSIMUURIA ei tulisi pitää synagogana”, sanoi apulaispääministeri Dan Meridor
keskustelutilaisuudessa Tel Avivissa tiistaina. Tilaisuudessa oli mukana Amerikan konservatiivisia ja reformijuutalaisten johtajia sekä useita hallituksen ministereitä erillisissä ja - reformiliikkeen ilmoituksen mukaan - koordinoimattomissa tilaisuuksissa. Pohjois-Amerikan Reformijuutalaisten unionin presidentti Eric Yoffien vierailu oli järjestetty hyvissä ajoin, mutta konservatiivijuutalaisten ryhmä, jossa oli mukana useita seurakuntien johtajia ja rabbeja, tuli mukaan tilaisuuteen ilman ennakkosuunnitelmaa. He selittivät lupautuneensa antamaan lyhyesti omat lausuntonsa uskonnollisten ja valtion välisistä suhteista Israelissa, joiden he kertoivat kääntyneen viime aikoina huolestuttavasti huonompaan suuntaan.

MINISTERI Meridor, joka ei pidä itseään uskonnollisena (observant), mutta käy ortodoksi-synagogassa Jerusalemin Rehavia lähiössä, kertoi konservatiivi-rabbeille, että hän samaistu…
KESKIVIIKKO 03.02.10
1. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad puhui eilen Herzlian kansainvälisessä konferenssissa selvitellen palestiinalaisten asemaa ja pyrkimystä omaan valtioon. Hänen sanomansa ydin oli Israelin ”miehityksen” asteittainen purkaminen Juudeassa ja Samariassa, jota palestiinalaiset kutsuvat Länsirannaksi. Hän vaati sinne täydellistä rakennuskieltoa juutalaisyhteisöissä, ”sillä juutalaiset rakentavat talojaan meidän maalle”.
TOINEN keskeinen vaatimus oli IDF:n ratsioitten lopettaminen PA:n hallitsemissa kaupungeissa ja kylissä. IDF käy siellä etsimässä epäiltyjä terroristeja ja heidän tukijoitaan, joita PA:n omien turvallisuus-joukkojen tulisi etsiä ja pidättää ja luovuttaa heidät IDF:n sotilaille, kuten ”tiekartassa” selvästi osoitetaan, mutta jota ne eivät tee. ”Palestiinan valtio on tarkoitus rakentaa juuri sinne, minne ”setlementit” laajenevat”, hän selitti. ”Poliittinen kysymykseni on, miten vakuuttuneita voimme aloitettuamme olla siitä, että poliittinen prosessi p…
TIISTAI 02.02.10
1. KALASTAJA havaitsi Ashkelonin läheisellä Hofit rannikolla epäilyttävän tynnyrin ja teki siitä ilmoituksen poliisille. Poliisi tutkimuksissa havaittiin, että tynnyrissä oli 15 kg räjähteitä sytyttimellä varustettuna. Pioneerit tekivät räjähteet vaarattomiksi, mutta muutaman tunnin kuluttua havaittiin toinen tynnyri Ashkelonin Hakashtot hiekkarannalla. Paikalle kutsuttu poliisin erikoisosasto eliminoi sen hallitulla räjähdyksellä.
Poliisi sulki välittömästi hiekkarannat Ashkelomin ja Gazan välillä epäillen, että tynnyreitä voi olla lisääkin. Perjantaina kuultiin Gazan rannikolta useita räjähdyksiä, joista voidaan epäillä, että räjähteillä lastattuja tynnyreitä oli heitetty mereen enemmänkin.
Kolme terrorijärjestöä Gazassa ilmoitti heittäneensä tynnyrit mereen: Kansan vastarintakomiteat, Islamic Jihad ja Fatahin alaosasto Al-Aksa Marttyyrien Prikaati. (JP)

2. VIRANOMAISET arvelevat, että räjähteillä lastatut tynnyrit oli tarkoitettu alkeellisiksi merimiin…
MAANANTAI 01.02.10
1. ISRAELIN JA PA:N välisten keskustelujen täydellisestä katkoksesta johtuen on eri tahoilla etsitty uusia muotoja suhteitten kehittymiseksi edes muodolliselle keskustelutasolle. Sen ohessa on etsitty uusia ratkaisumalleja ”palestiinalaisten ongelman” ratkaisemiseksi, josta esimerkkinä on Giora Eilandin tutkimukset ja esitykset kahden valtion periaatteen korvaamisesta uusilla malleilla, kuten Jordanian Federaation perustamiseksi, jossa Jordania muodostaisi valtioliiton Palestiinan ja Gazan osavaltioitten kanssa. Eilandin esitykset eivät kuitenkaan ole saavuttaneet poliittisella päättäjätasolla mainintaa suurempaa huomiota.
OBAMAN erikoislähettiläs George Mitchell heitti viimeisen Israelin matkansa aikana ehdotuksen keskustelujen aloittamiseksi alemmalla tasolla. Toisena ehdotuksena on käydä osapuolten välisiä keskusteluja kolmannen osapuolen kautta, ”proximity talks”, kuten JP niitä kutsuu H Keinon artikkelissa.
Jälkimmäistä ehdotusta ei ole aiemmin käsitelty…
SUNNUNTAI 31.01.10
1. MAHMOUD MABHOUH (50), yksi Hamasin aseellisen siiven Izzadim al-Qassam perustajajäsenistä, löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan Dubaissa 20.tammikuuta, päivä sen jälkeen, kun hän oli tullut kaupunkiin. Hallituksen edustaja Dubaissa arveli, että hänet oli murhannut ammattimainen rikollisliiga, mutta että murhaajat olivat lähteneet maasta.
Hamasin johto Gazassa antoi tulikivenkatkuisia uhkauksia vastaiskusta Mossadia tai israelilaisia kohteita vastaan ulkomailla, koska se pitää Mossadia syyllisenä hänen kuolemaansa. He jopa syyttävät, että Mossadin edustaja meni Dubaihin kansallisen infrastruktuuriministeri Uzi Landaun seurueessa kaksi viikkoa sitten. Landaun seurue teki vain yhden tarkoin vartioidun kiertoajelun kaupungissa pysyen muuten hotellin alueella.

AL-JAZEERAN haastattelussa Hamasin korkea johtaja Mahmoud Zahar Gazassa vakuutti, että ”Hamas tulee kostamaan tämän ilkeän rikoksen ulkomailla, mihin sillä on kaikki mahdollisuudet”. Hän arveli, että M…