Friday, February 05, 2010

PERJANTAI 05.02.10
1. ÄÄNENPAINOT Syyrian ja Israelin johtajien välillä ovat nousseet tasolle, jossa uhataan tuhoamissodalla molemmin puolin. Lienee hyödytöntä yrittää selvittää, kuka tämän sanailun aloitti, mutta molemmat ovat jatkaneet siitä, mitä toinen sanoi.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem käytti Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinoksen vierailua hyväkseen antaakseen verta hyydyttävän ja varoittavan lausunnon: ”Israelin ei tulisi testata Syyrian päättäväisyyttä ja sen tulisi tietää, että sota tulee siirtymään Israelin kaupunkeihin.” Kansainväliset säännöt kieltävät sodan aloittamisen tai sillä uhkaamisen. Tämä jos mikään on selkeästi uhkaamista sodalla ja suoraan siviilikohteita vastaan.

ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman vastasi tähän täyslaidallisella: ”Me kaikki kuulimme Israelin puolustusministerin rehellisen pyynnön rauhasta Syyrian kanssa, ja me saimme sotilaallisen vastauksen siihen kahdesti – sekä ulkoministeri Moallemilta että presidentti Assadilta. Kuka tahansa kuvittelee alueellisten myönnytysten irrottavan Damaskoksen pahan akselista yksinkertaisesti harhauttaa itseään ja hylkää todellisuuden”, Lieberman analysoi ja jatkoi: ”Sen vuoksi viestimme tulee olla päinvastainen – meidän tulee saada Syyria tajuamaan, että kuten se joutui luopumaan haaveestaan suuremmasta Syyriasta, samoin sen tulee luopua keskeisestä vaatimuksestaan Golanin ylänköön.”

LIEBERMAN selitti edelleen, että sekä Moallemin että Assadin tulisi tajuta, että heidän lausuntonsa antoi ymmärtää dramaattisen muutoksen tapahtuneen, koska he vihjasivat, että jos Israel vastaa Hizbullahin hyökkäykseen Libanonista, Syyria liittyy taisteluun sen rinnalla. Hän katsoi Syyrian tässä ylittäneen kohtuuden rajat, ”red lines”, ja hän jatkoi: ”Israelin viesti Assadille tulee olla selvä: Seuraavassa sodassa Syyrian presidentti Assad ei vain häviä, vaan hän ja hänen perheensä menettää hallituksensa valvonnan. Hän ei tule pysymään vallassa, hän ja hänen perheensä. Tämä tulee olemaan viesti, sillä ainoa asia mikä heitä kiinnostaa ei ole elämän merkitys tai inhimilliset arvot; vain valta on heille tärkeä, ja siksi tätä arvoa tulee vahingoittaa.”

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kiirehti tyynnyttelemään kiihkeitä äänenpainoja ja hän yhdessä ulkoministerinsä kanssa antoi eilen lausunnon, jossa ”hän hallituksensa tukemana vakuuttaa, että Israel haluaa rauhaa eikä sotaa Syyrian kanssa”. Yhteisessä lausunnossa todetaan, että ”Israel haluaa aloittaa neuvottelut Syyrian kanssa ilman ennakkoehtoja”. Lausunto päättyy kuitenkin vakavaan toteamukseen: ”Israel tulee vastaamaan jokaiseen uhkaan voimalla ja päättäväisyydellä.”

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tuli myös mukaan tähän taisteluun tuulimyllyjä vastaan, jonka kiihtymiseen hän itse vaikutti lausunnollaan maanantaina, jossa hän totesi, että ”ellei rauhaan johtavia keskusteluja Syyrian kanssa aloiteta, vaihtoehtona on sota, minkä jälkeen maat palaisivat neuvottelupöytään aivan samoista lähtökohdista kuin ennen sitä”.
Syyrian johto näyttää ymmärtäneen tämän uhkaukseksi, mihin Moallem vastasi omallaan.
BARAK kiirehti eilen upottamaan oman lusikkansa tähän keitokseen lausuen: ”Minä ja turvallisuusjärjestelmä tunnemme, että sopimus Syyrian kanssa on strateginen päämäärä Israelille. Lähes jokainen pääministeri muutaman menneen vuosikymmenen aikana pyrki edistämään sopimuksen mahdollisuutta Syyrian kanssa.” (JP)

2. JP:N EDELLISEN artikkelin kirjoittaja Herb Keinon siirtyy artikkelinsa lopussa käsittelemään kysymystä, miksi sanoittelu kiihtyi tasolle, minne se nousi; uhkaukseksi sodalla. Hän arvioi, että siihen voi vaikuttaa kolme seikkaa.
Ensimmäiseksi arvellaan, että Syyria ”ehkä aidosti” ymmärsi Barakin lausunnon uhkaukseksi sodalla, minkä tämä itse selvästi kiistää. Barak ei ole mikään diplomaatti sanan valinnassaan. Toiseksi Moallemin ja Assadin kiivaaseen vastalauseeseen on vaikuttanut Iranin pyrkimys etsiä tapaa, millä siirtää maailman huomio pois sen ydinasehaaveista. Siksi se haluaa kiihdyttää rauhattomuutta lähiympäristössä, mihin ”Syyria on enemmän kuin halukas osallistumaan”.
Kolmannen syyn Keinon katsoo voivan olla yritys vaikuttaa kotirintamaan, Syyrian kansan mielipiteisiin. Antamalla kansalle tuntuman, että ilman rauhankeskusteluja Israelin kanssa vaihtoehtona on sota, mikä auttaisi selittämään niiden välttämättömyyden.
ARTIKKELIN sinänsä kohtuullinen asiallisuus kärsii kuitenkin vasemmistolaisen kirjoittajan hyökätessä suoraan Liebermania vastaan. Herb Keinon toteaa lopuksi ”länsimaiseen diplomaattiin” viitaten, että Lieberman rajaa omat vaikutusmahdollisuutensa – kuten niitä arvioidaan – ”äärisuunnan kommenteillaan”, minkä johdosta ulkomaiset hallitukset ovat tästä lähtien entistä haluttomampia asioimaan hänen kanssaan ulkopoliittisissa kysymyksissä ja siirtyen yhä enemmän keskustelemaan niistä puolustusministeri Barakin ja presidentti Peresin kanssa. Tämä julkinen kommentti voidaan katsoa suoraksi häirinnäksi maan ulkoministeriötä ja hallituksen asemaa kohtaan. Barakin tehtäväkenttä ei sisällä ulkopolitiikkaa, eikä presidentillä ole oikeutta mandaattinsa perusteella antaa poliittisia lausuntoja. (JP)

3. DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Iran on aloittanut massiivisen ohjusten ja aseitten toimittamisen Syyrialle. Debkafile arvioi, että Moallemin uhkaavaan retoriikkaan vaikutti sadan maasta maahan ammuttavan ohjuksen toimitukset Damaskokseen.
Edelleen siksi, että Iran solmi salaisen sotilassopimuksen Syyrian ja Hizbullahin kanssa 17. joulukuuta 2009. Sopimuksen allekirjoittivat Iranin puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi ja Syyrian puolustusministeri Ali Habib Damaskoksessa. Sopimuksen allekirjoitti myöhemmin Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vahvistaen siten sopimuksen Iranin ja Syyrian kanssa. Koska Hizbullahilla ja Hamasilla on yhteinen ”sodanjohtotoimisto” (war room), tämä sotilasakseli ulottuu Iranista Gazaan.
SYYRIAN ulkoministeri Moallemin lausuntoon sisältyi lisäys, jota JP ei referoinut: ”Syyria vaatii, että Israel lopettaa uhkauksensa ensiksi Gazaa, sitten Hizbullahia, ja viimeiseksi Irania Syyriaa vastaan.” Tässä nähdään sotilassopimus osana Syyrian diplomatiaa.
Iranin aloitettua ohjustensa toimittamisen Syyriaan se puolestaan jatkoi niiden toimittamista Hibullahille ja edelleen eri teitä pitkin Gazaan, kertoo Debkafile.
http://www.debka.com/article/8589/
Edelliseen viitaten voisi nähdä, että Psalmissa 83 esitetty salaliittohanke on toteutumassa.

4. DEBKAFILEA edelleen seuratakseni kerron samaan tahtiin artikkelista, jossa tutkitaan Egyptiläisiin lähteisiin perustuen, että Israelin laivasto on yhdessä USA:n viidennen laivaston kanssa kartoittanut Persianlahden vesiä ja rannikkoja. Toimintaa on suoritettu siellä useiden viikkojen ajan, kertoo Debkafile.
Kartoitusten tarkoituksena on selvittää reittejä, joita pitkin mahdollinen kommandojoukkojen iskut Iranin ydinlaitoksia ja muita kohteita vastaan tehtäisiin. Kartoituksia ohjaavat Israelin tiedustelu- ja erikoisjoukkojen yksiköt.

DEBKAFILEN artikkelissa kerrotaan edelleen egyptiläisiin tietoihin perustuen, että Saudi Arabia on vaatinut USA:lta selitystä, miksi näistä valmisteluista ei ole kerrottu Riadin ja muitten Persianlahden arabimaitten hallituksille. Saudit ovat erityisen kiinnostuneita tiedoista, että monet Persianlahden maat ovat keränneet tietoja Israelin laivaston liikkeistä alueella. Asia on varsin arka, sillä Saudi Arabian kuningashuone pitää sammumatonta vihaa Israelia kohtaan eikä ole koskaan hyväksynyt sen perustamista eikä ymmärtänyt, miksi presidentti Roosevelt oli aikoinaan kiinnostunut Israelin hyvinvoinnista.
EGYPTIN tiedustelu antoi keskiviikkona tietojensa vuotaa Shorouk-uutistoimistolle, jota Kairon hallitus usein käyttää vahvistamattomien tietojen levittämiseksi. Debkafile kertoo, että tämä uutistoimisto kertoi ensimmäiseksi IAF:n iskusta iranilaista aseita kuljettavaa rekkakolonnaa vastaan Sudanissa 2009. http://www.debka.com/article/8580/

5. UUTOSOTSIKOITA
- Jaffan Ajami lähiön asukkaat eivät ole ollenkaan innostuneita, että sinne sijoitettu ja sen oloja kuvaava Oskar-ehdokas ”AJAMI” saa kiinnostusta ja ylistystä maailmalla. Tämä siksi, että filmi kuvaa lähiötä takapajuiseksi ja rikolliseksi. Ajami-lähiön komitean vapaaehtoinen puheenjohtaja Kamal Agbaria kertoo: ”Se on filmi. Ne haluavat seksiä, verta, väkivaltaa, kaikkea sitä, mikä on eduksi filmille, mutta vahingoittaa lähiötä.” Hän kertoo, että Jaffasta annetaan kuva rikollisuuden ja huumeiden pesäpaikkana, mikä ei vastaa todellisuutta. (JP)
- Punaisen Ristin neljän auton saattue joutui pommi-iskun kohteeksi Gazassa torstaina. Pommi oli sijoitettu tien varteen, jossa se lauettuaan vahingoitti yhtä panssaroitua autoa, mutta henkilövahinkoja ei sattunut.(JP)
- Samarialaiset surevat ylipappinsa kuolemaa. 83-vuotias ylipappi Elazar ben Tsedaka ben Yitzhak sanoi sukupuunsa johtavan suoraan ylipappi Aaroniin. Hänet haudattiin eilen Kiryat Luzaan, Nablusista etelään. (JP)
- Sveitsiläinen entinen diplomaatti Tim Guldimann sanoo, ettei Israelin turvallisuus parantuisi iskusta Iraniin. Hän selittää, että sen seurauksena Iranin kansa tuntisi tulleensa häväistyksi ja se kääntyisi hallituksensa tueksi, mikä takaisi sen selviytymisen. Hän selvittelee JP:n artikkelissa mahdollisen hyökkäyksen hyviä ja huonoja puolia todeten, että hyviä on vähän mutta huonoja kasapäin. Lopulta hän päätyy siihen ”helppoon ratkaisuun”, että kaikki selviää itsestään, kun Israel saa hoidettua palestiinalaisongelmansa.(JP)
- Englanti nostaa yhteistyöhankkeittensa rahoitusta Israelin kanssa erityisesti tutkimusprojekteissa. (JP)
- Kaasunaamareitten jakaminen kansalle aloitetaan kuun lopulla. Entiset kerättiin pois, koska ne olivat ajastaan jäljessä. (JP)
- Shalem-keskus esittää 4 miljoonan NIS korvausvaatimuksen TV-2:lle sen raportoitua vääristeltyä tietoa keskuksen rahoituksesta. (JP)
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo saaneensa Israelin vastineen Goldstonen raporttiin. Vienee jonkin aikaa, ennen kuin hän ehtii tutustua siihen. (JP)
- 16 vuotiaan tytön omaiset hautasivat hänet elävänä 2 metriä syvään hautaan, kädet sidottuina istuvassa asennossa. Poliisi löysi hänen ruumiinsa kanalan alle kaivetusta haudasta turkkilaisessa Kahtan kylässä. Tämä oli rangaistuksena siitä, että hän puhui poikien kanssa. Poliisi etsi häntä kuukauden ajan ennen ruumiin löytymistä. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1147823.html
- Gilad Shalitin vapauttamista ajavia aktivisteja pahoinpideltiin Toronton York yliopiston alueella 50:n opiskelijan toimesta. (INN)
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ei ole köyhä poika. Hän osti 4 miljoonan USD tontin palatsinsa rakentamista varten, tosin poikansa nimiin, ja hankki asuntoja Gazan kaupungista muillekin perheensä jäsenille. Tarkkailijat otaksuvat, että hän löysi Fatahin johtajien rahakätköt sijoittaen ne edullisesti.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135871
- PA:n pääministeri Salaam Fayad on antanut käskyn järjestää stipendejä ”marttyyrien” omaisille, olkoot he naisia, lapsia tai muita läheisiä.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135862

Thursday, February 04, 2010

TORSTAI 04.02.10
1. LÄNSIMUURIA ei tulisi pitää synagogana”, sanoi apulaispääministeri Dan Meridor
keskustelutilaisuudessa Tel Avivissa tiistaina. Tilaisuudessa oli mukana Amerikan konservatiivisia ja reformijuutalaisten johtajia sekä useita hallituksen ministereitä erillisissä ja - reformiliikkeen ilmoituksen mukaan - koordinoimattomissa tilaisuuksissa. Pohjois-Amerikan Reformijuutalaisten unionin presidentti Eric Yoffien vierailu oli järjestetty hyvissä ajoin, mutta konservatiivijuutalaisten ryhmä, jossa oli mukana useita seurakuntien johtajia ja rabbeja, tuli mukaan tilaisuuteen ilman ennakkosuunnitelmaa. He selittivät lupautuneensa antamaan lyhyesti omat lausuntonsa uskonnollisten ja valtion välisistä suhteista Israelissa, joiden he kertoivat kääntyneen viime aikoina huolestuttavasti huonompaan suuntaan.

MINISTERI Meridor, joka ei pidä itseään uskonnollisena (observant), mutta käy ortodoksi-synagogassa Jerusalemin Rehavia lähiössä, kertoi konservatiivi-rabbeille, että hän samaistuu heidän kanssaan eikä ole tyytyväinen nykyiseen asiain tilaan.
HÄN kertoi olleensa hyvin tuohtunut äskeisestä tapahtumasta Länsimuurilla, jossa rukoilemaan tullut juutalaisnainen pidätettiin siksi, että hän rukoili kääriytyneenä rukousviittaan ja pitäen käsissään Torah-rullaa. Meridor sanoi keskustelleensa asiasta Länsimuurin rabbin Shmuel Rabinovichin kanssa mutta ilman tulosta.
”Tosiasia on, ettei ole mitään tasapuolisuutta uskonnollisissa kysymyksissä Israelissa”, hän totesi. ”Ei ole olemassa vapaita markkinoita. Se mitä tapahtui Länsimuurilla huolestuttaa minua. Sen ei tarvitse olla synagoga. Se on kansallinen kohde. Haluaisin muuttaa tilanteen jos voisin, mutta sitä ei voi toteuttaa nykyisen hallitusliittoutuman aikana.

MERIDOR kertoi myös siviilivihkimyksistä, että on hylättävää, että israelilaisten parien, jotka eivät voi tai halua saada vihkimystä rabbinaatin kautta, täytyy matkustaa ulkomaille voidakseen solmia avioliiton. ”Mitähän oliosi tapahtunut, jos moabilainen Ruth olisi halunnut liittyä juutalaiseen kansaan tänään tavalla, millä rabbinaatti hoitaa kääntymisiä tänään?”

RABBIT ilmaisivat syvän turhautumisensa ja tuntemuksensa siitä, ettei Israelin johto ymmärrä heidän näkemystään ja että senkaltaiset julkiset tapaukset kuin tämä Länsimuurilla vaarantavat Amerikan juutalaisten ja Israelin välejä. ”Israel on meille tärkeä”, sanoi Bill Lipsey New Jerseyn Agudath Israel seurakunnan johtaja ja Jewish Federation järjestön aktiivijäsen. ”Me olemme sionisteja, ja Israelin hallitusten ja politiikan pitkäaikaisia tukijoita. Mutta tilanne on luisunut käsistä. Ei ole oikein, ettei rabbejamme hyväksytä täällä, ettei kääntymisiämme arvosteta täällä, että ei-konservatiivivirtaukset Israelissa ja erityisesti Masortiliike, ovat aliarvostettuja ja niitä diskriminoidaan. Jos missä tahansa maassa juutalainen nainen pidätetään siksi, että hän pyrkii toteuttamaan käskyjä, me kaikki – kaikkialla USA:ssa – protestoisimme lähetystön edessä antamatta niille hetken rauhaa. Ja nyt täällä Israelissa, yhdessä pyhimmässä paikassa Israelissa, Länsimuurilla, joka on niin tärkeä symboli meille kaikille, juutalainen poliisiupseeri juutalaisessa maassa pidättää juutalaisen naisen vain siksi, että hän pyrki täyttämään käskyn kietoutumalla rukousliinaan (tallit).”

KONSERVATIIVILIIKKEEN Israelin haaran, joka edustaa Masortiliikettä, johtaja Yizhar Hess jatkoi samaa teemaa todeten, että Israelin poliittinen johto ei huomioi maanjäristystä, mikä tärisyttää USA:n ja Israelin välisiä suhteita. ”Jatkuva, alentuva, kiivastuttava ja toisinaan jopa ilkeä ei-ortodoksipiirien diskriminointi on saanut meidät katkeamispisteeseen. Israel ei voi jatkaa siten, että se on ainoa länsimainen valtio, jossa juutalaisilla ei ole uskonnonvapautta.”

REFORMILIIKKEEN presidentti Eric Yoffie kuitenkin tyynnytteli, ettei kysymys ole niin päivän polttava todeten, että hän pitää tämän kaltaisia kokouksia pari kertaa vuodessa, eikä tämä tapaaminen ollut poikkeus edellisistä. Hän selitti, että niissä keskustellaan poliittisista ja turvallisuuskysymyksistä sekä myös valtion ja uskonnon välisistä ongelmista. Hän sanoi ymmärtävänsä Israelin nykyisen hallituskoaliittion tuomat vaikeudet ja vaarat, mitä lainsäädäntö heille aiheuttaa, mutta lisäsi: ”Tähän saakka mitään katastrofia ei ole syntynyt. Ei ole säädetty lakia nykyisen tilanteen radikaalista muuttamisesta, vaikka potentiaali siihen on olemassa, ja meillä on muutamia esityksiä siihen.” (JP)

2. KANSANEDUSTAJAT vaativat tutkimuksen suorittamista New Israel Fund (Uusi Israel rahasto, NIF) taustoista johtuen syytöksistä, että rahaston aktiivisesti tukemien NGO järjestöjen keräämät ainekset muodostivat 92 % Goldstonen raportissa esitetyistä IDF:n toimia Gazan cast lead operaation aikana tuomitsevista syytöksistä. Raportin NIF:n rahoittamien yhtiöitten Israelin vastaisesta toiminnasta toimitti Knessetin jäsenille Sionistiopiskelijoitten ryhmä TIRTZU. Raportti julkistettiin Maariv-lehdessä perjantaina. Kansanedustajat Yistael Hasson ja Tzahi Hanegbi, molemmat Kadimasta ja Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan jäseniä, lupasivat viedä asian valiokunnan käsittelyyn, jossa asia tutkitaan perinpohjaisesti. Raportin mukaan kaikkiaan 16 ei-hallituksen tukemaa järjestöä (NGO), jotka luovuttivat Goldstonen ryhmän käyttöön keräämänsä aineiston, saivat NIF- rahastolta vuosina 2008-2009 aikana varoja yhteensä 7.8 miljoonaa USD.

KANSANEDUSTAJA Otniel Schneller (Kadima), joka on myös Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan jäsen, kertoi JP:n toimittajalle, että hän aikoo vaatia hallitusta asettamaan parlamentaarisen tutkimuskomitean muodostamista, jotka tehtävänä on tutkia NIF.n rahoitusta ja toimintaa, kuten myös muitten NGO-järjestöjen toimintaa Israelissa, jotta voitaisiin laatia selkeät toiminta- ja rahoitusohjeet niitä varten. Schneller aikoi ensin tuoda asian esille keskiviikkona, mutta katsoi parhaaksi etsiä esitykselle laajempaa tukea ensi viikon istuntoon mennessä. Schneller vakuutti, ettei esityksen tarkoituksena ole rajoittaa mielipiteen esittämisvapautta, mutta että NIF:n tapaus osoittaa kohtuullisuusrajojen ylittyneen. ”En halua lukita ihmisten suita; haluan vain, että laaditaan selkeät rajalinjat.”
NGO-järjestöjen rahoitus on ollut ongelmana, mikä on noussut esiin eri yhteyksissä, joista varsinkin ulkomaitten hallitusten tuki niille on havaittu moneen kertaan vääräksi, mutta jota ei ole osattu käsitellä lainsäädäntötasolla. Monet ulkomaitten hallituspiirit ovat avoimesti tunnustaneet rahoittavansa näitä järjestöjä, eikä se ole ollut rikos lakia vastaan. (JP)

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu puhui vuorostaan eilen illalla Herzlian kansainvälisessä konferenssissa. Hän – ehkä yllättäen – keskittyi puheessaan enemmän juutalaiseen ja sionistiseen opetukseen maassa kuin diplomatiaan. Hän lausui mm. seuraavaa: ”Täällä esi-isiemme maassa, joka on myös lastemme ja lastenlastemme maa, voidaksemme päättää kohtalostamme meidän tulee vahvistaa yhteisiä ponnistuksiamme kolmella pääalueella: Turvallisuus, talous ja opetus”. Hän jatkoi todeten, että rauhan tekeminen vaatii vahvaa asemaa, ja voidakseen säilyttää ja edelleen kehittää asemaansa alueen vahvimpien joukossa avainasemassa on opetus- ja koulutustoiminta. Taloudellinen vahvuus takaa vahvan sotilaallisen aseman, hän analysoi, mutta ”vahva talous ja armeija eivät vielä takaa maan säilymistä hengissä; se vaatii täällä asuvan kansan osallistumista ja ymmärtämistä, miksi me olemme täällä.”
”OPETUKSELLINEN pohja on tärkeä kansan voiman ja säilymisen vakuudeksi, joka vaatii englannin ja matematiikan ohella yhteenkuuluvaisuutemme ja tähän maahan liittymisemme vahvistamista ja syventämistä. Uskon, että tällaisen opetuksen tulee alkaa Kirjojen Kirjasta, sen tulee alkaa Raamatusta”, Netanyahu kertoi lisäten että tämä aihe on ollut viime aikoina lähellä hänen sydäntään. Lieneekö siihen vaikuttanut se, että hänen nuorin poikansa Avner voitti Jerusalemin alueen Raamattu kisassa kouluille järjestetyn tietokisan, ja hän osallistuu kuun lopussa pidettävään kansalliseen Raamattu kisaan.
NETANYAHU poikkesi puheessaan perinteestä, että pääministeri keskittyy diplomatiaan ja alueen ongelmien Israelille aiheuttamiin kysymyksiin. Sen sijaan hän kehotti nuoria ja vanhempiakin menemään retkelle maaseudulle ja oppia tuntemaan omaa maataan. Hän lupasi, että hallituksella on parikin aloitetta vaelluspolkujen rakentamiseksi, jota kutsutaan National Hiking Trail (Shvit Yisrael, kansallinen vaelluspolku). Yksi niistä keskittyy arkeologisiin löytöihin, toinen historiallisesti tärkeisiin paikkoihin, ”Israeli Experience”, jota hän kutsui ”eläväksi Eretz Israelin museoksi”. Hän sanoi kysymykseen vastaten, että hänen kokemuksensa mukaan pieni alku johtaa joskus suureen tulokseen. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo suostuneensa siihen, että Silvanin lähiössä aikoinaan laittomasti rakennettu Beit Johanan kerrostalo tyhjennetään ja sinetöidään, mutta että samalla 200 laittomasti rakennettua arabitaloa tulee myös tyhjentää. Hän valitti, että hänen esityksensä rakennusoikeuden nostamiseksi 4-kerrokisiksi olisi säästänyt ja laillistanut useimmat tuhottaviksi määrätyt talot, mutta koska oikeuslaitos pitää kiinni omista päätöksistään, hän suostuu pitkin hampain. (JP)
- Fatahin keskuskomitean jäsen ja entinen PA:n ulkoministeri Nabil Shaat sai Hamasilta luvan matkustaa Gazaan, jossa hän tapasi Hamasin johtoa. Hän kuuluu niihin Fatahin johtajiin, jotka pakenivat Gazasta Hamasin kaapattua vallan siellä. Hän pyrkii matkansa aikana tutkimaan mahdollisuuksia löytää yhteistä maapohjaa sovinnon rakentamiseksi Hamasin ja Fatahin välille. (JP)
- Italian pääministeri Silvio Berlusconi jatkoi eilen Israelin vierailuaan. Hän pistäytyi myös Ramallahissa, jossa hän tuli varomattomasti vertaamaan palestiinalaisten kärsimyksiä juutalaisten holokaustiin, mikä ei varmasti herättänyt hyvä-huutoja juutalaisten parissa. Hän mainitsi, että puhuessaan Knessetissä hän puhui ensimmäistä kertaa ennalta valmistetusta konseptista voidakseen olla varma, ettei puhu pehmoisia. (JP)
- IDF aikoo varustaa tien 443 Modiin ja Jerusalemin välillä vartiotornein ja tiesulkuharkoin tien nopeaksi sulkemiseksi korkeimman oikeuden päästäessä arabiliikenteen tielle, jossa on tapahtunut useita terrori-iskuja. (JP)
- Poliisi löysi kolmannen räjähdetynnyrin hiekkarannalta Tel Avivista etelään Rishon Legionin kohdalla. Poliisi räjäytti sen turvallisesti. (JP)
- PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat tarkastelee laatimassaan kirjelmässä eri mahdollisuuksia, ellei neuvotteluja saada pian alkamaan. Hän väläytti Oslon sopimusten romuttamista, joita Israelissa pidetään jo kuolleina ja odottaen hautausta, tai sitten käyttäen sen sopimuskohtia valikoiden. Hänen kirjelmänsä käsittää PA:n viimeiset vaatimukset, joten sinä suhteessa se ei sisällä uutta. Vain vaatimukset rinnakkaisvaihtoehdoista kahden valtion ratkaisun ohella ovat uutta. (JP)
- Syyrian ulkoministeri uhkaa, että jos Israel kiihottaa sotaan, se tullaan käymään Israelin kaupungeissa. Hän puhui näitä Espanjan ulkoministerille, joka vierailee Syyriassa. Israelin hallituksen taholta on vakuutettu yhä uudelleen, ettei Israel halua sotaa, mutta Hizbullahin ja Syyrian yhteistoiminta Hisbullahin aseistamiseksi ja kouluttamiseksi pakottavat Israelin vastatoimiin, ellei niitä saada ratkaistua rauhanomaisesti. (JP)
- Iran esitteli keskiviikkona uuden ohjuksensa, jolla on ballistinen ominaisuus, ja joka voidaan varustaa ydinkärjellä. Tämän Simorgh-ohjuksen kantomatka on 2500 km, sen kärkiosa voi painaa 100 kg. Ohjustestin lisäksi Iran ilmoitti ampuneensa avaruuteen tutkimusohjuksen nimeltä Kavoshbar-3, jonka kärkiosaan sijoitettiin hiiri, kaksi kilpikonnaa ja matoja. (JP)
- Palestiinalaiset ovat aloittaneet kampanjan Jerusalemin kevytrautatietä vastaan ja uhkaavat valittaa asiasta arabiliiton kokouksessa. He katsovat, että se kulkee 1967 sodassa vapautetulla alueella ja on siten poliittinen kannanotto pääkaupungin asemasta. (JP)
- Israelissa on satanut parin päivän aikana. Jerusalemissakin valmistauduttiin lumisateisiin, mitä ei vielä viime yönä tapahtunut, mutta ilma on kylmä.(JP)
- Sderotin asukkaat ihmettelevät, miksi miljardin maksanutta Iron Dome torjuntajärjestelmää ei asenneta sinne, vaikka se on valmis. Haaretzin artikkelissa arvioidaan, että ehkä se suunniteltiinkin vain myyntiä varten ulkomaille. Syytös osoitetaan puolustusministeri Barakille.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1147467.html
- Juudean ja Samarian asukasluku kasvoi viime vuonna 5.1 %, ja on nyt 312 940 asukasta. Beitar Illit kasvoi 6.3 %, Modiin Illit 9.8 %. Ilman noita Yeshan kasvu oli 3.8 %, muu maa kasvoi 1.7 %. Lukuihin ei sisälly Jerusalem.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135843

Wednesday, February 03, 2010

KESKIVIIKKO 03.02.10
1. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad puhui eilen Herzlian kansainvälisessä konferenssissa selvitellen palestiinalaisten asemaa ja pyrkimystä omaan valtioon. Hänen sanomansa ydin oli Israelin ”miehityksen” asteittainen purkaminen Juudeassa ja Samariassa, jota palestiinalaiset kutsuvat Länsirannaksi. Hän vaati sinne täydellistä rakennuskieltoa juutalaisyhteisöissä, ”sillä juutalaiset rakentavat talojaan meidän maalle”.
TOINEN keskeinen vaatimus oli IDF:n ratsioitten lopettaminen PA:n hallitsemissa kaupungeissa ja kylissä. IDF käy siellä etsimässä epäiltyjä terroristeja ja heidän tukijoitaan, joita PA:n omien turvallisuus-joukkojen tulisi etsiä ja pidättää ja luovuttaa heidät IDF:n sotilaille, kuten ”tiekartassa” selvästi osoitetaan, mutta jota ne eivät tee. ”Palestiinan valtio on tarkoitus rakentaa juuri sinne, minne ”setlementit” laajenevat”, hän selitti. ”Poliittinen kysymykseni on, miten vakuuttuneita voimme aloitettuamme olla siitä, että poliittinen prosessi pystyy toteuttamaan tarvittavat ainekset lopullisen tilanteen kysymyksistä, ydinkysymyksen ollessa ”miehityksen” lopettaminen.”

FAYAD JATKOI tästä selvitellen Israelin turvallisuuskysymystä, josta hän sanoi PA:n olevan hyvin tietoinen, mutta totesi, että johtuen PA:n turvallisuusjärjestelmän suuresta edistymisestä IDF:n ratsiat PA:n hallintoalueille eivät ole tarpeen ja ne tulee lopettaa. Tämän jälkeen hän esitti vaatimuksen, että PA:n turvallisuusjoukkojen - ns. ”Daytonin sotilaitten”, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja Jerikossa ja jotka se myös aseistaa – tulee saada ulottaa valvontansa A-alueitten lisäksi B- ja C-alueille, joissa IDF vastaa niiden turvallisuudesta. Tämän Fayad sanoi pystyvän vakuuttamaan palestiinalaiset Israelin aikeitten aitoudesta.
TÄMÄ ASETTAISI Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen turvallisuustakuut täysin PA:n turvallisuusjoukkojen valvonnan alaisiksi ja riippuvaisiksi niistä.
JERUSALEMISTA Fayad sanoi, että se on aivan samalla tavoin ”miehitettyä” aluetta kuin Länsiranta tai Gaza, jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa.
GAZAN kaistasta Fayad totesi, että se on osa Palestiinan kotimaata ja erottamaton osa sitä. Hän vaati Gazan saarron lopettamista, mikä nopeuttaisi PA:n vallan palauttamista sinne, minkä jälkeen ”se voisi aloittaa Gazan jälleen rakentamisen ja instituutioitten kehittämistä siellä, mikä tapahtuisi nopeammin kuin Länsirannalla, koska se on alaltaan pienempi”.

FAYAD määritteli PA:n suunnitelmia kehittää instituutioita Länsirannalla sekä sen infrastruktuurin rakentamista siten, että ”se olisi valmis ottamaan valtiolle kuuluvan vastuun vuoden 2011 puolivälissä vastaten asukkaittensa sosiaalisesta, taloudellisesta ja turvallisuus-tarpeista, mikä toteutuessaan saisi ulkomaat pakottamaan Israelin myöntymään itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseen”. Hän väitti palestiinalaisten huomioineen (recognize) Israelin oikeuden olemassa oloon monessa yhteydessä 1988 selvittämättä, miten se tapahtui, mutta vakuutti, että PA pysyy lujasti näiden vakuutusten takana. Hän selitti palestiinalaisten elämän vaikeuden johtuvan miehityksestä, joka voidaan poistaa ”miehityksen” loppuessa. Fayad viittasi myös Israelin kansan pitkään historiaan, sen tuskaan ja päämäärään, mutta että myös Palestiinan kansalla on oma historiansa, tuskansa ja kärsimyksensä, mutta hän esitti toiveen ”voida elää taas kerran rauhassa ja turvallisesti Israelin rinnalla”. (JP)

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak puhui samassa Herzlian tilaisuudessa ennen Fayandin puhetta. Hän ylisti Fayadia tämän onnistuneesta PA:n infrastruktuurin rakentamisesta lisäten, että Israel on joutunut raakalaismaisen totuuden eteen. ”Jordanjoen ja Välimeren välisellä alueella asuu 12 miljoonaa ihmistä – 7.5 miljoonaa israelilaista ja 4.5 miljoonaa palestiinalaista. Jos tällä alueella olisi yksi valtio, se ei välttämättä olisi juutalainen eikä demokraattinen.” Barak selvitteli edelleen havaintojaan, että jos tämä ihmisjoukko äänestäisi demokraattisten sääntöjen mukaan, sellainen valtio olisi joko kahden kansan valtio tai sitten se olisi apartheid-valtio. ”Eikä kumpikaan edusta sionistista unelmaa”, hän totesi. BARAK TOTESI tunnettuun hokemaan ”hyvä aita tekee hyviä naapureita” lisäten, että vie kaksi kolme vuotta saavuttaa rauhansopimus palestiinalaisten kanssa ja sen toteuttaminen vielä yhden vuoden. Hän ennusti, että sekä Netanyahulla että Mahmoud Abbasilla on suurin vaikeus saada oma kansansa vakuuttuneeksi vaikeista sopimuksista.
BARAK heitti okaita uskonnollisen oikeiston kannattajille todeten, että menneisyydessä juutalaisten yhteisöjen rajat määriteltiin aikansa poliittisiin realiteetteihin perustuen varottaen samalla vasemmistoa antautumasta lapsellisuuteen.
Hän totesi lopuksi, että rauha tulee vasta sitten, kun Israelin viholliset tajuavat, ettei sitä voida kukistaa sotilaallisesti, musertaa terrorismin kautta tai kietoa se diplomatian verkkoon. (JP)
EN HALUA asettaa eniten israelilaisia kunniamerkkejä saaneen kenraaliluutnantin ja puolustusministerin uskottavuutta kyseenalaiseksi, mutta hänen puheessaan esittämänsä luvut oikeuttavat kyselemään hänen tietojensa todenperäisyyttä.
BARAK KERTOI, että Jordanjoen ja Välimeren välisellä alueella asuu 7.5 miljoonaa israelilaista, heistä 5.5 miljoonaa juutalaista, minkä viimeinen väestörekisteri vahvistaa, mutta miten hän saa ne 4.5 miljoonaa palestiinalaista edellisten lisäksi? Yleisten tietojen mukaan Länsirannalla asuu 1.3 miljoonaa palestiinalaista ja Gazassa lisää 1.2-1.5 miljoonaa. Luvut ovat kummassakin tapauksessa epämääräisiä, koska uskottavia rekisteritietoja ei ole olemassa, mutta kaiken järjen mukaan Barakin laskelmien mukaan siellä asuu 2 miljoonaa haamu-palestiinalaista. Missä he asuvat, vai sisältyykö niihin Israelin n. 2 miljoonaa Israelin arabia? Tätä voisi kutsua harhauttavaksi tiedoksi, jos se sitä on, tai sitten joko tahalliseksi tai tahattomaksi laskuvirheeksi.

3. HAMASIN yksi johtajahahmo Gazassa Mahmoud Zahar kertoi eilen, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut ovat romahtaneet. Syyksi ilmoitettiin se, että Mossad oli teloittanut Hamasin Damaskoksessa asuvan tärkeän operaattorin Dubaissa. Zahar kertoi BBC:n haastattelussa tiistaina näin: ”Vankien vaihtoa koskevat neuvottelut ovat epäonnistuneet. Keskeisin kysymys, jonka jokainen tietää, josta myös välittäjä on tietoinen, että poliittisen elementin häirintä, Netanyahun henkilökohtainen väliintulo, aiheutti latistumisen ja tarjousten mitätöimisen. Tästä johtuen neuvottelut on lopetettu.” Kuten lausunnosta ilmenee, Zahar oli tässä vaiheessa pudottanut pois syytöksen Mossadin osuudesta sala-murhaan, jonka tekijöiksi Hamasin viimeiset lausunnot esittävät arabeja, sillä ”Mahmoud Mabhouhilla oli vihamiehiä monella taholla, myös Egyptissä ja Jordaniassa”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoo, että kysymys vangeista on täysin Hamasin hanskassa, hän sanoo omasta puolestaan olevansa valmis vaihtoon. Gilad Shalitin vapauttamista kannattava ryhmä esti eilen Karni terminaalissa 10 öljynkuljetusrekan pääsyn Gazaan vastalauseeksi ”Hamasin kyynisyydestä”, kuten ryhmän vastuunkantaja Shimshon Liebman totesi: ”Uskomme että Netanyahu haluaa vaihdon toteutuvan”, hän totesi lisäten, että Hamas toimii kyynisesti estäen sopimuksen syntymistä, jota on jatkunut jo neljän vuoden ajan. ”On aika Gazan kansan sanoa oma kantansa kysymyksestä.” Rekat ohjattiin Karni-terminaalista Kerem Shalomiin aktivistien pyrkiessä estämään niiden purkamisen sielläkin, mutta ilmeisesti ilman tulosta rajapoliisin tullessa väliin. Aktivistit olivat kuitenkin tyytyväisiä, sillä heidän protestinsa oli joka tapauksessa huomioitu, eivätkä he sodi Gazan kansaa vaan Hamasin kyynisyyttä vastaan olla antamatta tietoja Gilad Shalitin hyvinvoinnista. (JP)

4. KANADALAINEN Bontan Oil and Gas yhtiö kertoi tiistaina löytäneensä luonnonkaasua lupaavista lähteistä jopa 6 triljoonaan kuutiojalkaan saakka (TCF) Välimeren rannikon edustalla kahdesta paikasta, joita he kutsuvat nimillä ”Mira” ja ”Sarah”.
Yhtiön web-sivullaan antaman selvityksen mukaan julkistetut määrät ovat todellisia ja potentiaalisesti hyödynnettävissä löydetyissä kohteissa.
Näiden kahden kaasulöydön arvo voi nousta 6 miljardiin USD.
KANADALAISELLA yhtiöllä on 71.625 %:n osuus näissä projekteissa sen 75 %:n osuuden vuoksi Israel Petroliyhtiöstä, joka on hankkinut 95.5 %:n osuuden kairauslisensseistä kuten myös muilta tutkimusalueilta hallituksen hyväksymisestä riippuen.
Löydöistä tehdyistä arviointiraporteista vastaava Chapman Petroleum Engineering lausuu näin: ”Analyyseihin perustuen projektiin sisältyvät riskit huomioiden olemme tulleet loppu-tulokseen, että näiden kohteiden potentiaali oikeuttaa työohjelman esitettäväksi, ja siksi me suosittelemme ja tuemme yhtiön mukanaoloa.”
KORKEIMMAN arvion mukaan Mira-projektin myyntikapasiteetti on 4.24 TCF (miljardia kuutiojalkaa) ja Sarah-projektin 1.47 TCF (miljardia kuutiojalkaa). (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin laivasto on varuillaan peläten, että räjähdetynnyreitä on voitu heittää mereen enemmän kuin nyt löydetyt kaksi. Tämä voi olla Hamasin epätoivoinen yritys yrittää murtaa saartorengas, tai sitten se on Iranin sponsoroima terroritoimi. (JP)
- Iran ilmoittaa, että se voi lähettää osan 3.5 %:n tasoon rikastetusta uraanistaan ulkomaille rikastettavaksi 20 %:n tasoon. (JP)
- Italian pääministeri Silvio Berlusconi sanoo, että hän voi vaikuttaa sekä Syyrian presidentti Assadiin, Libanonin pääministeri Haririin että Turkin pääministeri Erdoganiin Israelin puolesta. Pääministeri Netanyahu sanoi suhtautuvansa hyvin vakavasti Hamasin viimeiseen terrorihankkeeseen. (JP)
- Hamas epäilee, että Israel on soluttautunut Damaskoksen johtoryhmään. Hamasin korkean operaattorin Mahmoud Mabhouhin mystinen kuolema, joka on luokiteltu teloitukseksi, on herättänyt epäilyjä Mossadin pitkästä kädestä.JP
- IDF:n apulaiskomentaja kenraalimajuri Benny Gantz sanoo, että Hizbullahin kasvavan uhan vuoksi IDF on pakotettu saattamaan aseistuksensa ajan tasalle. IDF:n johto on havainnut puutteita varsinkin maavoimien aseistuksessa. Sinne tarvitaan Merkava tankkeja, Narner panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja ja Trophy-suojausta panssareita varten. IDF:n johto varoittaa, ettei pidä nykyisen rauhallisen kauden tuudittaa uskoon sen jatkumisesta varsinkin viimeisten paljastusten vuoksi, joitten mukaan Iran kouluttaa 5000 Hizbullahin miestä kommandoiskuihin Israelin puolelle. (JP)
- Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee sanoo Obaman tehneen pahan taktisen virheen alettuaan painostaa sen uskollisinta liittolaistaan Israelia ja aloittaessaan hyödyttömän lähentymiskampanjan arabimaihin. (JP)
- Likudin ministereitä ja sekä Likudin ja Kadiman kansanedustajia kävi tutustumassa sekä Juudean ja Samarianjuutalaisyhteisöihin luvaten niille tukeaan, että Jerusalemin kiistanalaisiin lähiöihin Silvaniin, jossa Beit Jonatanin kohtalosta käydään kovaa kiistaa, että Sheikh Jarrassa, jossa samoin juutalaisasukkaita pyritään karkottamaan asunnoistaan. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135821
- IAF teki pommituslentoja Gazan tunneleita vastaan vastauksena eilen ammuttuun Kassamiin sekä räjähdetynnyreihin. Useita tunneleita tuhottiin, kolmen gazalaisen sanotaan haavoittuneen iskuissa. (INN)

Tuesday, February 02, 2010

TIISTAI 02.02.10
1. KALASTAJA havaitsi Ashkelonin läheisellä Hofit rannikolla epäilyttävän tynnyrin ja teki siitä ilmoituksen poliisille. Poliisi tutkimuksissa havaittiin, että tynnyrissä oli 15 kg räjähteitä sytyttimellä varustettuna. Pioneerit tekivät räjähteet vaarattomiksi, mutta muutaman tunnin kuluttua havaittiin toinen tynnyri Ashkelonin Hakashtot hiekkarannalla. Paikalle kutsuttu poliisin erikoisosasto eliminoi sen hallitulla räjähdyksellä.
Poliisi sulki välittömästi hiekkarannat Ashkelomin ja Gazan välillä epäillen, että tynnyreitä voi olla lisääkin. Perjantaina kuultiin Gazan rannikolta useita räjähdyksiä, joista voidaan epäillä, että räjähteillä lastattuja tynnyreitä oli heitetty mereen enemmänkin.
Kolme terrorijärjestöä Gazassa ilmoitti heittäneensä tynnyrit mereen: Kansan vastarintakomiteat, Islamic Jihad ja Fatahin alaosasto Al-Aksa Marttyyrien Prikaati. (JP)

2. VIRANOMAISET arvelevat, että räjähteillä lastatut tynnyrit oli tarkoitettu alkeellisiksi merimiinoiksi IDF:n partioveneitä varten. Ne oli suunniteltu siten, että ne räjähtäisivät aluksen kosketuksesta tai kaukosytytyksestä. Gazan terroristit ovat vuosikaudet etsineet tapoja, joilla ne pystyisivät häiritsemään Israelin laivaston alusten partiointia Gazan rannikon edustalla, koska ne pystyvät pahoin estämään aseitten ja terroristien salakuljetusta Gazan kaistalle. Egyptin rakentama ”teräsaita” tulee entisestään kuristamaan Gazan terroristien mahdollisuuksia saada aseita, räjähteitä ja muita varusteita Siinain kautta. Siksi se tarvitsee muita kanavia varastojensa täydentämiseksi ja aseistuksensa uusimiseksi.
IRAN ON aiemminkin käyttänyt tiivistettyjä tynnyreitä aseitten salakuljettamiseksi paikoissa, joissa se ei valvonnan vuoksi voi tehdä sitä julkisesti. Tynnyreitä kuljettavat useimmiten kauppa-alukset, joita on vaikeampi epäillä aseitten salakuljetuksesta. Aseet ja räjähteet sullotaan tynnyreihin ja ne lastataan aluksiin jossain tavallisessa satamassa. Tynnyrit heitetään määrätyissä paikoissa tuulten ja meriveden liikkeitä seuraillen mereen, josta kalastajat poimivat ne aluksiinsa, tai niiden annetaan ajelehtia aaltojen mukana rannikolle.
POLIISI aloitti tynnyrien löytämisen jälkeen laajat etsinnät Ashkelonin ja Ashdodin hiekka-rannoilla aina Gazaan saakka ja pyytää siellä liikkuvia ilmoittamaan mistä tahansa epäilyttävästä havainnosta.
TAPAUS on myös herättänyt epäilyt, että Gazan terroristit voivat toteuttaa suunnitelmiaan iskuista Ashkelonin arkoja kohteita vastaan. Poliisi lisää voimiaan rannikkoalueilla voidakseen paremmin seurata kaikkea liikennettä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=167540

3. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin tarjoukset kolmen kuukauden täydellisestä rakennuskiellosta Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalais-yhteisöissä katsotaan Israelissa hänen pateettiseksi pyrkimyksekseen pelastaa lähes naurettavaksi muuttuneesta käyttäytymisestään sen, mitä hän vielä voi pelastaa imagonsa säilyttämiseksi. Mahtavan ulkomaisen painostuksen alaisena hän etsii epätoivoisesti tapaa, millä ”kavuta alas puusta, johon hän presidentti Obaman suosiollisella avustuksella kiipesi”.
Israelin hallituksen korkea virkailija kertoo JP:n artikkelin mukaan, ettei Israel suostu Abbasin määritelmään Jerusalemin asemasta ehtona rauhankeskustelujen aloittamiseksi.
ABBAS kertoi viimeisimmästä esityksestään Guardianin web-sivun haastattelussa, jossa hän lupaa palata keskusteluihin, jos Israel jäädyttää kaiken rakentamisen Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemin itäosissa, sekä hyväksyy kesäkuun 4. päivää 1967 edeltäneet 1949 aselepolinjat keskustelujen pohjaksi. ”Nämä eivät ole ennakkoehtoja, vaan ”tiekartan” vaatimuksia. Jos he eivät suostu tähän, he eivät ole valmiit poliittiseen ratkaisuun”, hän selitti. PÄÄMINISTERI Netanyahun edustaja Mark Regev vastasi Abbasin selitykseen todeten, että Abbasin olisi syytä vilkaista ensin peiliin sanoessaan Israelin väistävän tiekartan vaatimuksia. ”Palestiinalaiset ovat ilman epäilyksiä jättäneet huomiotta heitä koskevat tiekartan määräykset, joista viimeisimpänä on vaikea kysymys kiihotuksesta. Heidän tulisi vilkaista peiliin ennen kuin esittävät syytöksiä toisille,” Regev selitti. Hän jatkoi tuohtuneena, että 10 kuukauden ajan Israel on toistuvasti pyytänyt PA:n johtoa keskusteluihin ilman ennakkoehtoja, mutta valitettavasti PA:n johto on toistuvasti torjunut kaikkia esitykset. ”Miten voidaan kuvitella saavutettavan rauha, jos ei pystytä keskustelemaan?”
ABBASIN jatkuva kieltäytyminen keskusteluista Netayahun kanssa nostaa esille mahdollisuuden epäsuorista keskusteluista esim. Mitchellin valvonnassa. Abbasin lausunto Guardianin haastattelun yhteydessä vihjaa, että hän voisi suostua tähän.(JP)

4. ABBASIN KILPAILIJAKSI noussut PA:n pääministeri Salaam Fayad puhuu Herzlian kansainvälisessä konferenssissa ja osallistuu keskustelutilaisuuteen Ehud Barakin kanssa. Fayad on nostettu esille varsinkin sen jälkeen, kun hän esitti oman suunnitelmansa Palestiinan valtiosta, joka tulisi perustaa 2 vuoden sisällä, joko Israelin myötävaikutuksella tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla, jos Israel ei ole valmis. Fayad on saanut hyvän arvostelun kansainvälisen yhteisön taholta, mutta jotkut hänen lausunnoistaan ovat lähestyneet Fatahin johdon kärkevän Israelin vastaisia lausuntoja, ehkä pyrkimyksellä nostaakseen omaa imagoaan, sillä häneltä puuttuu poliittinen taustavoima.
ESPANJAN ulkoministeri Miguel Moratinos saapui eilen Israeliin keskustellen heti ulkoministeri Liebermanin kanssa. Lieberman antoi Moratinokselle Israelin vastineen Goldstonen YK:lle laatimaan Gazan raporttiin todeten, että Israel on demokraattisesti hallittu maa, joka suojelee kansalaisiaan kansainvälisen lain mukaan. ”IDF on moraalisin armeija maailmassa, ja tällä tavalla se toimii kaikkein pahimpia terroristeja vastaan tehdessään kaikkensa olla vahingoittamatta siviilejä, joita Hamas käyttää inhimillisenä kilpenä.”
Espanja pidättyi äänestämästä YK:n yleiskokouksen Goldstonen raporttia käsiteltäessä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=167541

5. KAKSI arabia Jerusalemin itäosasta pidätettiin epäiltyinä tiedustelutietojen keräämisestä Hamasille potentiaalisista terrorikohteista. Nämä kaksi arabia, joilla oli Israelin identiteettikortit, Marad Namer, 25 Sur Bahirista, ja Marad Kamal, 24 Jozista, pidätettiin 03. tammikuutta 2010 Beershevan keskusbussiasemalla. Heillä oli hallussaan digitalisoituja tietoa eri kohteista maassa, joita he olivat keränneet Hamasin toimeksiannosta.
HE KERTOIVAT kuulusteluissa, että Hamas rekrytoi heidät vuonna 2007 heidän asuessaan Jordaniassa ja Dubaissa. He aloittivat tiedustelutietojensa keräämisen palattuaan Israeliin. Yksi kohteista oli Jerusalemin Malha marketti ja keskusbussiasema, samoin marketti Mevasseret Zionissa sekä hotelli Tel Avivin beach-alueella. He olivat vakoilleet myös IDF:n Tel Hashomer tukikohtaa Tel Avivissa.
NAMER liittyi Hamasin aseelliseen siipeen insinöörioppilaana 2003 ja 2007 välisenä aikana. Hän tapasi käsittelijöitään Saudi Arabiassa. Hän sai ystävänsä Kamalin liittymään myös Hamasin joukkoihin tämän opiskellessa Jordaniassa. 2008 Namer muutti Dubaihin, jossa hän tapasi Hamasin edustajia Turkista. Hän palasi Israeliin 2009 aloittaen silloin vakoilunsa. Hän laati jopa karttoja ja luonnoksia ottamiensa kuvien lisäksi potentiaalisista terrorikohteista.
Hän siirsi tiedot flash drivelle tarkoituksenaan siirtää ne Hamasin päämajaan Damaskoksessa. Hamas lupasi heille myös aseita ja räjähteitä, joita varten he etsivät luolan Sataf luonnonpuistosta lähellä Jerusalemia.
Israelin viranomaiset toteavat, että tapaus osoittaa terrorijärjestöjen siirtyvän yhä enemmän eurooppalaisten ja opiskelijoitten värväämisen riveihinsä. (JP)

6. SHEIKH JARRASSA, Jerusalemin itäosan lähiössä, tapahtuneet vasemmistolaisten ja
anarkistien, sekä israelilaisten että ulkomaisten, mielenosoitukset juutalaisten muuttamista vastaan asumaan tähän entiseen jemeniläisjuutalaisten asuttamaan kaupunginosaan on kehittynyt poliittiseksi kiistelyksi aina knessetin kansanedustajia myöten. Vasemmistolaiset ovat kauhukseen huomanneet, että poliisi käyttää heitä kohtaan samoja kovia otteita, joilla he ovat tyhjentäneet juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Tämän näyttää aiheuttaneen heille melkoisen shokin, koska tähän saakka poliisi on suosinut heitä ns. ”setlerien” kustannuksella. Eilen järjestetyssä keskustelutilaisuudessa kuumekäyrät nousivat varsin korkealle poliisin todetessa, että sen tehtävänä on lain ja oikeuden valvominen riippumatta siitä, mikä taho niitä rikkoo. Poliisin mielestä vasemmistolaisten mielenosoitukset Sheikh Jarrassa olivat laittomia, koska niihin ei oltu haettu poliisin lupaa. Asiaa mutkistaa piirioikeuden päätös, jonka mukaan lupa ei ollut tarpeen. Mielenosoitukset kehittyivät kuitenkin kiivaiksi kivien ja pullojen heittelyksi ja vasemmistolaisten pyrkimykseksi tunkeutua väkivalloin juutalaisten asuntoihin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=167528

7. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa on aloitettu kiivas keskustelu miesten ja naisten erottamisesta julkisissa busseissa. Liikenneministeri Yisrael Katz sanoo, ettei valtio voi sallia vain miehille tai naisille tarkoitettuja busseja, koska se diskriminoi kansalaisia, mutta hän suostuu siihen, että busseihin asetetaan ilmoitukset, joilla kehotetaan matkustajia huomioimaan käyttäytymistä säätelevät normit. Uskonnollisista syistä määrätyt ryhmät vaativat, että naisten tulee istua bussin takaosassa, tai eri busseissa. (JP)
- Turismiministeri Stas Meseznikov on joutunut kovan arvostelun kohteeksi hänen virallisen vierailunsa aikana varsinkin Espanjassa, mutta myös parissa muussa Euroopan maassa. Hänen sanotaan peruuttaneen tapaamisia ja jättäytyneen pois illallisilta, jonne liikemiehet olivat ostaneet kalliin pääsymaksun. Ministeri kieltää tehneensä mitään väärää. (JP)
- Sähkön hinta laskee Israelissa 9.6 % 15.02.2010 alkaen. Kotitalouksien sähkö maksoi 0.4571 NIS kilowattituntia kohti. Uusi hinta on 0.4132 NIS/ kwt.
- Italian pääministeri Silvio Berlusconin Israelin vierailu sujuu suotuisassa ystävyyden ilmapiirissä kummankin osapuolen johtajan lapioidessa kiitosta ja tunnustuksia toisilleen. Berlusconi sanoo haaveilevansa, että Israel voisi pian liittyä EU:n jäseneksi. (JP)

Monday, February 01, 2010

MAANANTAI 01.02.10
1. ISRAELIN JA PA:N välisten keskustelujen täydellisestä katkoksesta johtuen on eri tahoilla etsitty uusia muotoja suhteitten kehittymiseksi edes muodolliselle keskustelutasolle. Sen ohessa on etsitty uusia ratkaisumalleja ”palestiinalaisten ongelman” ratkaisemiseksi, josta esimerkkinä on Giora Eilandin tutkimukset ja esitykset kahden valtion periaatteen korvaamisesta uusilla malleilla, kuten Jordanian Federaation perustamiseksi, jossa Jordania muodostaisi valtioliiton Palestiinan ja Gazan osavaltioitten kanssa. Eilandin esitykset eivät kuitenkaan ole saavuttaneet poliittisella päättäjätasolla mainintaa suurempaa huomiota.
OBAMAN erikoislähettiläs George Mitchell heitti viimeisen Israelin matkansa aikana ehdotuksen keskustelujen aloittamiseksi alemmalla tasolla. Toisena ehdotuksena on käydä osapuolten välisiä keskusteluja kolmannen osapuolen kautta, ”proximity talks”, kuten JP niitä kutsuu H Keinon artikkelissa.
Jälkimmäistä ehdotusta ei ole aiemmin käsitelty median kanavilla. (JP)

2. EU:n lähettiläs Marc Otte on tarttunut tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon keskustelujen aloittamiseksi Mitchellin valvonnassa epäsuorina, jota mallia Olmert käytti keskusteluissaan Syyrian edustajien kanssa Turkin toimiessa välimiehenä.
Otte selittää, että osapuolet voisivat esittää välimiehelle omat näkemyksensä kahden valtion periaatteen ratkaisusta, josta keskustelut voisivat edetä suoriin keskusteluihin. Kun molemmat osapuolet ovat yksilöineet oman näkemyksensä kahden valtion periaatteesta, välimiehenä toimiva voisi löytäessään niistä yhteistä pohjaa saada näkemyksen esittänyt osapuoli vakuuttuneeksi, että näkemyksellä on mahdollisuudet toteutua, ja samoin saada toinen osapuoli suostumaan sen toteuttamiseen.
OTTE KATSOO, että tällä esityksellä tulisi olemaan myös alueellista merkitystä, koska useilla alueen pelaajilla on oma näkemyksensä asioista. Alueelliset pelaajat voisivat ilmaista, mitä ne haluaisivat antaa asian etenemiseksi. (JP)

3. OTTEN RATKAISUMALLI ei kuitenkaan ole uusi eikä itse asiassa sisällä mitään mullistavaa. Artikkelin laatija H Keinon päätyykin samaan, mihin kaikki ulkopuolisten esitykset päätyvät: Israelin tulee antaa enemmän, antaa palestiinalaisille enemmän vapauksia poliittisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja fyysisesti. Toisin sanoin, Israelin tulee aloittaa Palestiinan valtiota rakentaminen ilman sopimuksia, ilman vakuuksia Israelin turvallisuus-järjestelyistä, ilman tietoa tulevista rajoista ja pakolaisista, oikeuksista vesivaroihin ja muihin luonnon antimiin, Jerusalemin ja sen pyhien paikkojen kohtalosta.
Otten ratkaisumalli tähtää siihen, että Palestiinan valtio muilutetaan Israelin sisälle ilman, että palestiinalaisten tarvitsee suostua mihinkään tai sitoutua minkäänlaisiin myönnytyksiin.

SEN TOTEUTTAMINEN aloitettaisiin antamalla PA:lle oikeus levittäytyä A-alueelta, jolla sillä täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, sekä B-alueelle, jonka turvallisuudesta IDF vastaa, että myös C-alueelle, jossa IDF vastaa sen siviili- ja turvallisuuskysymyksistä.
SAMALLA IDF poistaisi tiesulkujaan ja tarkastuspisteitään Juudean ja Samarian alueella antaen lopulta palestiinalaisille (myös terroristeille) täyden liikkumisvapauden alueella.
KOLMANNEKSI Israel sallisi PA:n avata instituutioitaan Jerusalemin itäosissa. Itse asiassa tätä toteutetaan kaiken aikaa Netanyahun hiljaisella myönnytyksellä. PA:n poliisit toimivat Jerusalemin poliisin luvalla arabienemmistöisissä lähiöissä, ja sen sosiaalivirastoja toimii luvattomasti sekä Jerusalemin itäosissa että Länsirannan C-alueillakin. Kuten PA:n entinen tiedustelu-upseeri Fahmi Shabaneh totesi, Jerusalemin arabialueilla toimii jo 1200 PA:n turvallisuusjärjestön agenttia vastoin Israelin lakia, jossa se kielletään. Monet ulkomaiset diplomaatit mielellään tapaavat PA:n virkailijoita Jerusalemissa vain esittääkseen tällä oman protestinsa Israelin harjoittamaa politiikkaa vastaan.

IDF:N JA SHIN BET:in poistaminen Juudeasta ja Samariasta jättäisi niiden turvallisuus-vastuun kokonaan PA:n poliisien varaan. Ne eivät enää voisi jahdata epäiltyjä terroristeja ja heidän tukijoitaan palestiinalaisalueilla. Ne eivät myöskään voisi enää vastata siellä asuvien juutalaisten turvallisuudesta eikä heidän yhteyksistään Israelin puolelle. (JP)

4. OTTE TOTESI, että kvartetin piirissä, USA, EU, YK ja Venäjä, kytee suuri huoli siitä, miten Iranin sijaiset (proxit) Hizbullah ja Hamas suhtautuvat mihin tahansa ratkaisumalliin, eikä kukaan osaa sanoa, miten tämä vaara eliminoitaisiin. Ehkä sen voisi ilmaista näinkin: Kukaan ei uskalla tunnustaa, että ainoa keino Hizbullahin ja Hamasin taholta tukevan vaaran eliminoimiseksi on IDF:n sotilaallinen toiminta. Aloite siihen voi tulla Hizbullahilta. Kvartetti voinee pitää kokouksensa helmikuun lopulla, jossa tätäkin kysymystä käsiteltäneen.
ISRAELIN turvallisuusneuvonantaja Uzi Arad totesi puheessaan Herzlian konferenssissa, että vaikka diplomaattisella prosessilla on runsaasti potentiaalia onnistua, ei voi olla huomioimatta, että se ei etene mihinkään PA:n johdon ja varsinkin Abbasin itsepäisyyden vuoksi. Hän selitti, että Abbas ilmaisi tätä jähmettymistään hylätessään Olmertin edullisen tarjouksen, ja se jatkuu Abbasin esittäessä toistuvasti vaihtuvia syitä, miksi hän ei voi osallistua keskusteluihin Israelin johdon kanssa: Milloin hän on liian vahva, milloin liian heikko, milloin huonolla tuulella, milloin odottaen arabiliiton kokousta. Verukkeet vaihtelevat, mutta perusasia pysyy samana: PA hylkää kaikki keskustelutarjoukset, mitä Arad pitää masentavana. (JP)

5. ITALIAN PÄÄMINISTERI Silvio Berlusconin Israelin vierailun yhteydessä voitaneen keskustella muutamista vaikeistakin ongelmista. Vierailu alkaa maanantaina iltapäivällä. Berlusconin mukana on 8 ministeriä, heidän mukanaan ulkoministeri Farnco Frattini ja puolustusministeri Ignazio La Russa. Israelissa odotetaan vierailun vahvistavan maitten välisiä suhteita entisestään, jotka Berlusconin aikana ovat olleet moitteettomat.
IRANIN KYSYMYS on varmaan yksi keskeisimpiä, sillä tuhat italialaista yhtiötä käy tuottavaa kauppaa Iranin kanssa. Milanissa toimiva Carlo Gavazzi avaruusyhtiö suunnittelee yhdessä iranilaisen avaruusjärjestön kanssa Iranille Mesbah-2 tietoliikennesatelliittia, joka rakennetaan italialaisessa yhtiössä. Israelissa pelätään sen toimivan myös tiedustelualueella. Yiftah Sapir kansallisesta turvallisuustutkimusten järjestöstä Tel Avivissa kertoo, että Israel sai tiedon asiasta 2005 Iranin ilmoittaessa 65 kg:n Mesbah-2 satelliitin venäläisellä (SLV) ohjuksella. Carlo Gavazzi yhtiö kieltää osuutensa satelliitin rakentamiseen.

IRAN LÄHETTI helmikuussa avaruuteen 20 kg:n kotitekoisen Omid-satelliitin. Iranin omat ohjukset eivät pysty kuljettamaan 65 kg:n satelliittia avaruuteen. Mesbah-2 satelliitin laukaisemista on siirretty kuukaudesta toiseen. Viime kuussa Iran ilmoitti kolmen uuden satelliitin julkistamisesta, niiden mukana Mesbah-2, joka Iranin mukaan on rakenteilla. Uuden ilmoituksen mukaan Mesbah-2 (lamppu) laukaistaan 2011.

ITALIA pyrkii kauppaamaan Israelin ilmavoimille kehittämäänsä harjoituskonetta M-346 Master vanhentuneitten Skyhawks koneitten tilalle. Italia uskoo israelilaisen kaupan voivan rohkaista muitakin potentiaalisia ostajia koneen hankkimiseksi. Myös Italian ja Israelin avaruusteknologialla on paljon yhteisiä tavoitteita. Israelin kehittynyt teknologia on tuottanut useita avaruusaluksissa ja niiden valvonta järjestelmissä käytettyjä ratkaisuja.

BERLUSCONIN erityinen huomio on kiintynyt myös Israelin ja sen lähimaitten poliittisiin ratkaisuihin, eikä palestiinalaiskysymys ole siinä pienellä paikalla. Berlusconi ilmoitti JP:n haastattelussa äskettäin, ettei hän ymmärrä, miksi Israelin tulee luovuttaa kyliä ja kaupunkeja PA:lle, jotka raiskaavat niiden synagogat ja aloittavat raketti- ja ohjustulen Israeliin. Tällä hän viittasi Gazan kaistan luovuttamiseen PA:lle, joka menetti alueen hallinnon Hamasille. Hän kuitenkin ilmaisi tyytymättömyytensä Israelin tapaan rakentaa yhteisöjään Juudeassa ja Samariassa. Hän katsoo asioita pelkän käytännön lannalta, hänellä tuskin on syvempää tuntemusta, miksi Juudea ja Samaria ovat tärkeitä juutalaisille ja miksi niitä tulee rakentaa. YK:n UNIFIL-joukkojen enemmistö Libanonissa on Italiasta.
BERLUSCONI tapaa useita johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä, puhuu Knessetissä sekä vierailee Betlehemissä ennen kotimatkaansa. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullah voi suorittaa kostoiskun Hamasin puolesta Dubaissa murhatun Hamasin operaation eliminoimisen kostamiseksi. Hamasilla ei uskota olevan tarpeeksi kapasiteettia suorittaa sellaista iskua ulkomailla kuin Hizbullahilla, joka samalla maksaisi osan omista kalaveloistaan Israelille. (JP)
- Ilmakuvissa on havaittu, että IDF:n puskutraktorit olivat muotoillet Gazassa erään pellon keskelle suuren Daavidin ristin. Sitä ei mainita Goldstonen raportissa, joten se ei liene aiheuttanut suurta tuhoa. (JP)
- IDF:n pääsyyttäjä Avichai Mahdelblit joutunee harkitsemaan, syyttääkö hän niitä 36 tapauksessa havaittuja sääntörikkomuksia 150:stä, jotka IDF:n sisäisessä tutkimuksessa on löydetty. Kahta upseeria uhkaa syyte fosfori-ammusten käyttämisestä siviilialueella. (JP)
- Netanyahu ja Barak pyrkivät löytämään formulan, jolla tasoitetaan näkemyserot puolueettoman tutkimuskomitean asettamisesta Gazan cast lead operaatiota varten. Barak vastustaa komiteaa, jolla olisi oikeus haastatella sotilaita ja upseereita, Netanyahu ei ole päättänyt omaa kantaansa. (JP)
- Egyptin turvallisuusjoukot estivät terrori-iskun juutalaisia pyhiinvaeltajia vastaan rabbi Yaacov Abuhatzeiran hautakammiolla pidättämällä 25 terroriryhmän jäsentä, joilla oli suunnitelmat iskusta valmiina. Egyptiläinen Al-Masry Al-Youm julkaisi uutisen kertoen, että monet ryhmän jäsenistä olivat saaneet koulutusta Sudanissa Darfurin alueella. Rabbi Abuhazeira, Abir Yaacov, toimi kabbalisti-rabbina Marokossa 19. vuosisadalla. Hän kuoli matkalla Israeliin ja haudattiin Nekraha-alueelle Niilin deltassa. Pyhiinvaellukset haudalle tapatuvat vuosittain 19.tevet-kuuta. (JP)
- Kinneretin pinta nousi viimeisten sateitten aikana 91 sm, korkeuteen 213.44 sm merenpinnan alapuolelle, mutta on vielä 4.64 m alle tulvakorkeuden. (JP)
- Abbas kertoi Guardian haastattelussa, että Israel valmistelee yhden valtion ratkaisua kieltäytyessään rakennuskiellosta. Hän kertoi palaavansa neuvotteluihin Israelin kanssa, jos se suostuu 3 kuukauden täydelliseen rakennuskieltoon Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin alueilla. (haaretz)
- Juutalaiset pakenevat Malmöstä muslimien pelossa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135795 ’
- Debkafile kertoo James Jonesin paljastaneen Israelin vierailunsa aikana Iranin suunnitelman viiden Hizbullah prikaatin (5000 miestä) kouluttamisesta, jotka määrättynä hetkenä valtaavat alueita Galileassa, sekä kiihottavat hyökkäyksiä Gazasta ja väkivaltaa Israelin arabien keskuudesta. Israel joutuisi täten kolmen rintaman sotaan, johon Syyria liittyisi mukaan sopivalla hetkellä.
- http://www.debka.com/article/8575/

Sunday, January 31, 2010

SUNNUNTAI 31.01.10
1. MAHMOUD MABHOUH (50), yksi Hamasin aseellisen siiven Izzadim al-Qassam perustajajäsenistä, löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan Dubaissa 20.tammikuuta, päivä sen jälkeen, kun hän oli tullut kaupunkiin. Hallituksen edustaja Dubaissa arveli, että hänet oli murhannut ammattimainen rikollisliiga, mutta että murhaajat olivat lähteneet maasta.
Hamasin johto Gazassa antoi tulikivenkatkuisia uhkauksia vastaiskusta Mossadia tai israelilaisia kohteita vastaan ulkomailla, koska se pitää Mossadia syyllisenä hänen kuolemaansa. He jopa syyttävät, että Mossadin edustaja meni Dubaihin kansallisen infrastruktuuriministeri Uzi Landaun seurueessa kaksi viikkoa sitten. Landaun seurue teki vain yhden tarkoin vartioidun kiertoajelun kaupungissa pysyen muuten hotellin alueella.

AL-JAZEERAN haastattelussa Hamasin korkea johtaja Mahmoud Zahar Gazassa vakuutti, että ”Hamas tulee kostamaan tämän ilkeän rikoksen ulkomailla, mihin sillä on kaikki mahdollisuudet”. Hän arveli, että Mossadin agentti tuli maahan väärennetyllä passilla. Hän syytti Israelia, että se on siirtämässä taistelukentän ulkomaille. Mabhouh salamurhattiin kaksi vuotta Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurhan jälkeen Damaskoksessa.
HAMASIN johto halusi tehdä filmin, jossa olisi esitetty tilanne, jossa Mabhouhin ryhmä sieppasi kaksi IDF:n sotilasta surmaten heidät myöhemmin. Mabhouh kieltäytyi vihaisesti sanoen, että se tulisi vaarantamaan hänen turvallisuutensa, koska se paljastaisi hänen liikkumistaan ja kuvaisi häntä henkilönä. Hamasin johdon vaatimuksesta hän lopulta alistui haastatteluun, jossa todella käsiteltiin arkoja tiedusteluasioita. On epäselvää, jatketaanko filmin tekemistä, mutta jos se toteutuu, siitä tulee Hamasin propagandafilmi. (JP)

2. HAMAS-JOHTAJA Mousa Abu Marzouk Damaskoksessa kertoi, että Mabhouh oli tainnutettu sähköshokilla ja sitten kuristettu. Hän ei maininnut myrkyttämistä, jota on myös ehdotettu. Hänen veljensä Gazassa arveli myös, että hänet oli tainnutettu sähköshokilla. Viimeisimmän vaihtoehdon mukaan hänelle annettiin sydäninfarktin aiheuttanut pilleri.
MAHMOUD MABHOUH haudattiin perjantaina Damaskoksessa, jonne hän muutti 1989, ja jossa hänellä on vaimo ja lapsia. Egyptin viranomaiset kieltäytyivät päästämästä hänen omaisiaan Gazasta hautajaisiin Damaskokseen Egyptin kautta.
HAMAS:in julkaisemassa lausunnossa todetaan, että Mabhouh oli osallistunut kahden israelilaisen sotilaan, Avi Sasportasin ja Ilan Sa´adonin sieppaamiseen ja murhaan 1989, ja että ”hänellä oli edelleen tärkeä osa taisteluissa miehitetyn kotimaansa sisällä”. (JP)

3. HAMASIN ulkopoliittinen johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal antoi oman kiivaan
vastalauseensa ja uhkauksensa Israelille taistelutoverinsa murhasta. Paitsi että Mashaal voi tuntea kuristusotteen tiivistyvän omassa kaulassaan, Hamas menetti Mabhouhissa tärkeän operaattorin, jota on vaikea korvata. Hänellä oli vastuullinen asema aseitten kuljettamisesta Gazaan, ja hänen uskotaan vastanneen pommi-iskuin tuhotusta aselastista Sudanissa, jonka johtajien kanssa hän solmi hyvät suhteet. Hän onnistui salakuljettamaan pitkän matkan raketteja Gazaan, kuten Hamasin koe 60 km:n kantomatkan raketista 2009 lopulla osoittaa.

KHALED MASHAALIN lausunnossa sanotaan mm.: ”Me kostamme tämän jättiläisen veren. Jos Israelissa iloitaan tästä, se on lyhytaikainen, sillä me kostamme tämän siunatun veren. Jos kuvittelette, että me hylkäämme vastarinnan, elätte kuvitemaailmassa, vastarintamme ei heikkene setlementeillä, miehityksellä, murhilla, muureilla tai nälkään näännyttämisellä.”
Uhkauksia jatkettiin Hamasin Palestiinan tiedotuskeskuksen web-sivuilla, joissa uhataan kostolla, joka voi tapahtua ulkomaisia kohteita vastaan sopivalla ajalla ja sopivassa paikassa. Siinä vannottiin kansalle ”Allahin nimeen ja marttyyrien veren kautta jatkaa Mabhouhin kulkemaa jihadin ja marttyyriuden tietä.” (JP)

4. PRESIDENTTI Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja kenraali James Jones sanoi vieraillessaan Israelissa JP:n toimittajalle H L Kriegerille, että USA ja Israel työskentelevät hyvin läheisessä yhteistyössä ja että Israel on hyvin vastuuntuntoinen käsitellessään kysymystä Iranin atomiaseesta. ”Meillä on erittäin antoisa keskusteluyhteys Israelin kanssa, jatkuva keskusteluyhteys.” Hän sanoi luottavansa Israeliin siinä, että se toimii hyvin vastuuntuntoisesti eikä mene USA:n ohi Iranin ongelman ratkaisemiseksi.
Jotkut kolumnistit vihjaavat, että USA käyttää Israelin uhkaa iskeä Iraniin yksin saadakseen toisia maita tukemaan sen aloitteita Iranin vastaisista sanktioista.
JONES KERTOI vierailtuaan aiemmin tässä kuussa useissa Lähi Idän maissa saaneensa kuvan, että useimmilla niistä Iranin ydinpommiuhka on päällimmäisiä pelkoja.
Hän luennoi Shalem-keskuksen strategisten ja kansainvälisten tutkimusten tilaisuudessa. Alustuksessaan hän mainitsi, että USA tulee nostamaan dramaattisesti Iranin vastaista painostusta, mihin liittyy sen sisäinen painostus uudistusliikkeen muodossa. ”Painostuksen noustessa Teheranin hallituksen ydinohjelmaa vastaan nostaa myös riskiä Israelin vastaisista hyökkäyksistä tai että Iran kiihottaa väkivaltaa Länsirannalla.” Hän katsoi tämän entisestään kiirehtivän rauhankeskustelujen aloittamista ja vakuuttavan niiden tärkeyttä.

USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton puhui myös Israelin painostamisesta puhuessaan median edustajille Pariisissa. ”Se tulee aiheuttamaan aseistautumiskilpailun. Israel kokee joutuneensa uhan alaiseksi olemassa olostaan. Kaikki tämä on hyvin vaarallista.”
NEW YORK TIMES kertoi lauantaina viitaten USA:n hallituksen ja sotilaslähteisiin, että USA kiihdyttää uusien puolustusjärjestelmien asentamista Persianlahden neljässä maassa mahdollista Iranin ohjusuhkaa vastaan. Siihen kuuluu myös erikoisalusten sijoittaminen Persianlahdelle lähelle Iranin rannikkoa. Nämä toimet tulevat sen jälkeen kun USA:n senaatti hyväksyi perjantaina lain Iranin vastaisista sanktioista. Sen ensimmäisiä toimia on painostus yhtiöitä vastaan, joilla on liikesuhteita Iranin kanssa. Haavoittuvimpana pidetään Iranin energiasektoria, jota tukevilta yhtiöiltä voidaan poistaa USA:n lainatakuita tai muita etuisuuksia. USA:n ulkoministeriö ei kuitenkaan ole vielä täysin selvillä, lopettaako se yritykset diplomatian käyttämisestä vai keskittyykö kiristettyjen sanktioitten kannalle. (JP)

5. CIA-JOHTAJA Leon Panetta vieraili salaa Egyptissä ja Israelissa viime viikolla. Egyptissä hän keskusteli maan tiedustelujohtaja Omar Suleimanin kanssa USA:n kasvavasta osallisuudesta Jemenissä käytäviin al-Qaidan sissien kanssa käyttäviin taisteluihin. USA katsoo huolestuneena, etteivät Jemenin omat joukot Saudi Arabian tukemina pysty kukistamaan vaikeissa olosuhteissa taistelevia sissijoukkoja, joita Iran tukee sekä taloudellisesti että toimittamalla niille aseita ja koulutusta.
EGYPTISSÄ Panetta keskusteli Suleimanin lisäksi Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja puolustusministeri marsalkka Mohammed Hussein Tantawin kanssa egyptiläisen joukko-osaston lähettämisestä Jemenin rintamalle. Egyptiläisiä joukkoja taisteli Jemenissä Nasserin aikana, mutta se operaatio raukesi tyhjiin. Toiseksi Panetta esitti toiveen Egyptin lentokenttien käyttämisestä välilaskupaikkana operaatioille Jemenissä.
ISRAELISSA Panetta keskusteli Israelin tiedustelujohtajien kanssa heidän tiedoistaan Jemenin sota-alueista. (JP)
www.debka.com kertoo lisäksi artikkelissaan, että USA:n asevoimat ovat julkisia tietoja laajemmin sekaantuneet Jemenin taisteluihin. Sillä on aseellinen joukko-osasto sekä miehittämättömiä koneita sijoitettuina Jemenissä USA:n Hodeiran suuressa, vielä osittain rakenteilla olevassa, tukikohdassa Punaisen Meren rannikolla.

6. UUTISOTSIKOITA
- PA:N tiedustelu-upseeri ja yleisen tiedustelupalvelun Hebronin alueen johtaja Fahmi Shabaneh kertoo JP:n uutisissa, että hän hankki itselleen hautapaikan ja tilasi sinne myös hautakiven nimellä varustettuna, vain päivämäärä puuttuu. Edellisessä raportissa referoin JP:n haastattelua jonka hän antoi lehden toimittajille. Hän olettaa, ettei hänen elämällään ole mitään arvoa PA:n silmissä. Hän sanoo käyttäneensä 3000 USD hautapaikan ostamiseen. Hän kertoo luopuneensa asianajajan toimestaan 1993 mennäkseen rakentamaan Palestiinan valtion laillisuutta. Seurattuaan korkeitten johtajien ulkomailta saamisensa kansan olojen parantamiseksi tarkoitettujen varojen kähmimistä omille pankkitileilleen hän sanoo lopulta luovuttaneensa, vaikka hän oli pystynyt palauttamaan miljoonia dollareita varastettuja varoja PA:n kassaan. Hän lupaa julkistaa lähiaikoina ”lisää paljastamiaan korruptiotapauksia, jotka tulevat shokeeraamaan sekä palestiinalaisia että kansainvälistä yhteisöä”. Hän olettaa, ettei Abbaskaan voi kieltää niitä nähdessään todisteet. (JP)
- Puolustusviranomaiset varoittivat, että ellei Länsirannan turvallisuusaidan rakentamista vastustavia mielenosoituksia saada loppumaan, ne voivat kehittyä uudeksi väkivalta-aalloksi (intifadaksi). He selittivät, että PA:n hallituksen varoja käytettään mielenosoitusten rahoittamiseksi ja sen virkailijoita osallistuu mielenosoituksiin. Viikoittaisia väkivaltaisia yhteenottoja tapahtuu pohjoiseen Modiin Illitistä, Bilinissä, Naalinissa ja lähellä Neveh Tzufin (Halamish) setlementtiä. Mielenosoituksia rohkaisevat ja rahoittavat JP:n saamien tietojen mukaan sekä Mahmoud Abbas että Salaam Fayad. Pelkona on näitten väkivaltaisuuksien ryöstäytyminen pois viranomaisten hallinnasta. Yli sata Israelin turvallisuushenkilöä on haavoittunut parina viimeisenä vuonna. Joka viikko tapahtuviin mielenosoituksiin osallistuu keskimäärin 2000 palestiinalaista, viranomaiset paljastavat. (JP)
- Israel Fund, jota JP:ssa julkaistu ilmoitus kutsuu Naomi Gazanin rahastoksi.
tukee 90 % osuudella Goldstonen raporttia; on antanut 8 miljoonaa USD 16:lle
sionismin vastaiselle järjestölle, jotka avustivat Goldstonen raportin laatimista
antamalla sille keräämäänsä ”raskauttavaa todistusaineistoa” väitetyistä IDF:n
sotarikoksista; lähes yksi neljästä syytöksestä IDF:n murhaamista siviileistä tuli
näiltä järjestöiltä; suuret ihmisoikeusjärjestöt allekirjoittivat kirjelmän, jossa ne
kehottavat Englantia syyttämään IDF:n korkeita upseereita sotarikoksista.
Lisää aiheesta osoitteessa: www.imti.org.il (JP)
- Palestiinalaiset ovat selvästi kiihdyttäneet autojen kivittämistä Juudeassa ja
Samariassa viimeisen kolmen viikon aikana sen jälkeen, kun hallitus antoi
uusia myönnytyksiä PA:lle poistamalla tiesulkuja ja valvontapisteitä. 4-vuotias
lapsi haavoittui kivistä lauantaina Talmonim-blokissa Binyamin alueella lähellä
Ras Karkar arabikylää; naisautoilija haavoittui kivistä Ofran ja Shilon lähellä
lauantai-iltana; IDF pidätti arabin, joka kivitti autoja Maale Mikhmasin lähellä
itään Beit Elistä; Dolevin juutalaisyhteisön edustaja julkisti lausunnon, jossa
hän vaatii, että IDF turvaa tien viitaten alussa haavoittuneen 4-vuotiaan pojan
tapaukseen, jossa koko auto oli täynnä lasinsirpaleita ja veritahroja. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135778