Friday, December 16, 2011

PERJANTAI 16.12.11

1. PÄÄMINISTERI on antanut useita lausuntoja viimeisten päivien aikana pyrkien torjumaan väitteet ”sodasta”, jota käydään vain verbaalisti, ja jota hän itse ilmeisen tietämättään ja tarkoittamattaan kiihdyttää. Tarkastellessa hänen lausuntojaan ei voi välttyä päätelmältä, että hän olisi voinut asetella sanansa toisin ja valita toisenlaisia termejä asiansa ilmoittamiseen.

NETANYAHU puhui Likudin keskuskomitean kokouksessa, jonka asialistan tärkein aihe oli puolueen sisäisten vaalien ajankohdan muuttaminen vuoden 2013 puolivälistä ensi vuoden tammikuun 31:ksi päiväksi. Pääministeri ei voinut pidättyä puuttumasta maassa äskettäin tapahtuneeseen mellakointiin ja ilkivaltaan, jolla muutamat nuoret halusivat osoittaa mieltään.
”Emme anna heidän (juutalaisten ääriainesten) hyökkäillä sotilaitamme vastaan tai aloittaa uskonnollinen sota”, hän vakuutti puheessaan torstaina. Hän oli aiemmissa lausunnoissaan päättäväisesti hylännyt vasemmisto-poliitikkojen kuten Ehud Barak luokittelun nuorista ”terroristeiksi”, joita Ben Eliezerin suosituksen mukaan olisi pitänyt ampua kovilla luodeilla. Sen sijaan hän oli itse verrannut heitä ”anarkisteihin”. Torstain puheessaan hän sanoi ”noista ääriaineksista” näin:
”Me tulemme kohtelemaan heitä kovalla kädellä ja pidämme huolen siitä, että heitä rangaistaan. Laki on laki ja oikeus on oikeus”, hän vakuutti. ”On saman tekevää, tapahtuuko hyökkäys turvallisuusjoukkojamme vastaan Efraimin sotilastukikohdassa tai palestiinalaisessa Bilin kylässä.”

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, nuorten hyökkäys Efraimin tukikohtaan oli ”nuorten kosto tai ”hintalappu” armeijalle siitä, että se oli osallistunut Mitzpe Yitzharin etäyhteisön kahden rakennuksen tuhoamiseen”. Siksi nuoret selittivät, että armeija aloitti tämän ”sodan”. Heidän näkemyksensä mukaan he eivät kapinoineet armeijaa vastaan, vaan sotilaita vastaan, jotka olivat osallistuneet juutalaisten kotien tuhoamiseen käyttäytyen vihollisen tavoin.
Mitzpe Yitzharin asukas Yoel Noiman selitti JP:n toimittajalle, että ”he yrittävät demonisoida meitä”, seisoessaan talonsa raunioilla, ”jossa nuori mies oli aikonut aloittaa uuden elämän uuden morsiamensa kanssa ensi kuussa”, kuten artikkelissa kerrotaan. Siinä todetaan, että näissä etäyhteisöissä asuvat nuoret juutalaiset ovat vaarassa sekä palestiinalaisten että armeijan taholta. Noiman sanoo joutuneensa kolmasti palestiinalaisten ampumaksi ajaessaan Länsirannalla. Hän kertoo lastensa kysyvän nähdessään poliisin: ”Onko hän paha vai hyvä?”

NOIMAN kertoi, että ”armeijan sotilaat tulivat kuin varkaat yöllä” torstaiyönä puoli neljän aikaan jalkaisin läheisen arabikylän kautta ja saartoivat kaksi tuhotuksi tarkoitettua parakkia, yksi asuintaloksi ja toinen varastoksi ja kanalaksi rakennettu. Sotilaat estivät väkivalloin Noimania pääsemästä katsomaan talonsa tuhoamista, josta kaikki huonekalut ja tavarat levitettiin pitkin tantereita ja kanat ajettiin ulos harhailemaan maastoon ennen talojen tuhoamista pusku-traktoreilla. Hän kertoi menettäneensä silmälasinsa nujakoidessaan sotilaitten kanssa.

YITZHARIN edustaja Avraham Binyamin selitti, että oikeus oli Peace Now esityksestä määrännyt kaksi taloa tuhottaviksi väittäen niiden olevan palestiinalaisten yksityismaalla, minkä Binyamin kiistää sanoen, ettei maan omistusoikeutta ole vielä selvitetty oikeudessa. Paikalla olevat viisi muuta rakennusta saivat jäädä paikoilleen, koska maan omistusoikeus on selvitetty niiden osalta. Binyamin vakuuttaa, ettei tilanteessa esiintynyt paljon vastarintaa. Hän vain valittaa sitä, että poliisi ja armeija toimivat politiikan eikä lain puolesta. Hän sanoi, että pahin jarru asioitten etenemiseksi joustavaksi on puolustusministeri, joka – poliittisista syistä – ei suostu allekirjoittamaan rakennuslupia. Hän sanoi, että asukkaat ovat aloittaneet keräyksen talojen pystyttämiseksi uudelleen tuhottujen raunioille.

SAMARIASSA tuleen sytytettyyn mutta pikaisten sammutustöitten vuoksi vähäisin vaurioin selviytyneeseen moskeijaan kerääntyneet Barkan kylän palestiinalaiset kertoivat olevansa kuin piiritystilassa sekä armeijan että juutalaisasukkaitten taholta. Moskeija oli rakennettu pääosin USA:ssa kerätyillä varoilla. Asukkaat kertovat toimittajalle kärsivällisyyttään koetellun liian kauan, sillä lapset heräilevät yöllä peläten hyökkäyksiä juutalaisten taholta, ilmeisesti kuunnellen aikuisten puheita ymmärtämättä niiden sisältöä. He uskovat, että Israelin hallitus sallii juutalaisten hyökkäilevän heidän moskeijoitaan vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249662

2. KANSALLISTA laitaa edustava järjestö Im Tirzu teki valituksen oikeuskanslerille vasemmistolaisten järjestämän mielenosoituksen johdosta, joka pidettiin lauantai-iltana, 10. joulukuuta IDF:n Tel Avivissa sijaitsevan päämajan edessä. Järjestäjät olivat itse videoineet tapahtuman julkistaen sen Youtube sivullaan. Mielenosoituksen aiheena oli palestiinalaisen mielenosoittajan Tamimin menehtyminen erään mellakan yhteydessä.

Kirjeessään oikeuskansleri Weinsteinille Im Tirzun puheenjohtaja Ronen Shoval kirjoitti mm. että järjestäjien ottaman videon mukaan mielenosoittajat toistivat iskulauseita kuten ”5-6-7-8 Israel on fasistivaltio”, sanaleikki, joka paljastuu englanninkielisessä lauseessa: ”Five-six-seven-eight Israel´s a fascist state”; ”IDF on terrorijärjestö, eivätkä siinä anteeksipyynnöt auta”; ”Barak, Barak, puolustusministeri, kuinka monta lasta murhasit tänään?”
Mielenosoituksen yhteydessä pidetyissä puheissa kiihotettiin kansaa: ”En todellakaan katso, että on aika suureen muistotilaisuuteen, vaan aika on suureen vihaan, aika on aloittaa sota. Jos kuolemme, on parempi kuolla taistellen. Meidän tulee taistella joka perjantai.” Tällä viitattaneen muslimien perjantairukouksiin, jonka jälkeen he usein mellakoivat poliisin kanssa.

Shoval sanoi kirjeessään Weinsteinille, että muutaman tunnin päästä mielenosoituksesta IDF:n edustajan asunnon ulko-oveen oli kirjoitettu grafiitti Tamimi. Hän pyytää oikeuskansleria aloittamaan tutkimukset kiihotuksesta väkivaltaan ja aina murhaan saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150767#.Turq7Vb3vO0

3. VATIKAANI on tehostanut kampanjaansa pyhien paikkojen saamiseksi katolisen kirkon omistukseen ja/tai valvontaan. Vatikaanin uskontojen välisen dialogin neuvoston johtaja kardinaali Jean Louis Tauran julisti muutamia päiviä sitten, että rauhanneuvottelijoiden tulee käsitellä myös Jerusalemin pyhien paikkojen kysymystä. Vatikaani haluaa Jerusalemissa ainakin Cenaclen Öljyvuorella, jonka alueella sijaitsee myös väitetty kuningas Davidin hauta, sekä Getsemanen puutarhan Öljyvuoren rinteellä. Cenacle tarkoittaa rakennusta, jonka kattokerroksessa sijaitsee ns. yläsali, jossa Jeesus nautti pääsisäisateriansa opetuslastensa kanssa. Paavi Johannes Paavali piti hartaustilaisuuden siellä Israelin vierailunsa yhteydessä.

KARDINAALI Tauran, joka palveli Vatikaanin lähettiläänä Israelissa, sanoo, ettei pysyvää rauhantilaa saavuteta, ellei Jerusalemin pyhien paikkojen omistuksesta saada ratkaisua. Hän kutsui osaa Jerusalemista muurien sisällä – mukaan lukien kolmen uskonnon pyhät paikat – ihmiskunnan muinaisperinteeksi. ”Alueen pyhä ja ainutkertainen luonne tulee varmistaa, ja se voidaan säilyttää ainoastaan erikoisilla, kansainvälisesti valvotuilla toimilla.”
Israelin hallitukset ja Vatikaani ovat vuosikaudet kiistelleet näiden paikkojen omistuksesta, ja Vatikaani on nyt tehostanut vaatimuksiaan niiden omistusoikeuden varmistamiseksi. Israelin haluttomuuteen luopua niistä liittyy historiallinen tosiasia, että kuningas Davidin hautaluola ja hänen pääkaupunkinsa ”Davidin kaupunki” sijaitsivat kiistanalaisella alueella. Niillä on paitsi uskonnollinen myös kansallinen merkitys juutalaisille. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon vihjaili äskettäin, että Israel voisi sallia Vatikaanille suuremman roolin paikkojen hallinnassa.

KATOLINEN kirkko on aloittanut tehostetun poliittisen toiminnan pyhien paikkojen valvonnan saamiseksi. Vatikaanin aiempi Jerusalemin arkkipiispa Michel Sabbah vetosi EU:n ja USA:n johtajiin, että ”he lopettaisivat Israelin harjoittaman Jerusalemin juutalaistamisen”. Pari viikkoa sitten paavi Benedict XVI Vatikaanin korkeimpaan oikeuteen nimittämä Msgr. David-Maria Jaeger keskusteli Washingtonissa, voiko USA:n korkein oikeus antaa Jerusalemissa syntyneen pojan passiin merkinnän syntymäpaikaksi Jerusalem. Jaeger sanoo, ”ettei kysymys ole siitä, onko Jerusalem Israelin pääkaupunki, vaan kuuluuko se kansalliseen territorioon” . Muutama päivä aiemmin Jerusalemin latinalainen patriarkka Fouad Twal syytti puhuessaan Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta saapuneille piispoille Israelin oikeistolaisia yhä julkeammasta Itä Jerusalemin juutalaistamisesta, myös toisten uskontojen osalta.
Paavi Benedict XVI on useassa yhteydessä ilmaissut kannattavansa Palestiinan valtiota, kuten myös presidentti Obama, joka haluaa Jerusalemin kansainväliseen valvontaan.

ISRAELIN hallitukset ja johtavat poliitikot ovat kukin vuorollaan ilmaisseet halukkuutensa tunnustaa Vatikaanin oikeuden Jerusalemiin ja sen pyhiin paikkoihin. Mutta juutalaisilla on tuoreessa muistissa, miten arabit ja muslimit valvovat pyhien paikkojen koskemattomuutta. Jordan tuhosi Jerusalemin 57 synagogaa ja uskonnollista rakennusta karkottaen kaikki juutalaiset vanhakaupungista ja häväisten juutalaisten hautoja Öljyvuorella, mutta tuoreempia esimerkkejä on Palestiinan Auktoriteetin vihamielisestä suhtautumisesta niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150757#.Tur1dVb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- USA keskeytti taloustukensa PA:lle sen aloittaessa kampanjansa YK:ssa Palestiinan valtion perustamiseksi varkain ilman sopimuksia Israelin kanssa. Nyt USA:n kongressi ilmeisesti ulkoministeriön painostuksesta – se ei hyväksynyt kongressin asettamaa boikottia – pohtii tuen palauttamiseksi, jos PA suostuu lopettamaan yksipuolisen toimintansa YK:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150785#.TusBr1b3vO0
- Arabikansanedustaja Ahmed Tibi ja Manhigut Yehudit johtaja Moshe Feiglin päästelivät täysillä päinvastaiset mielipiteensä tilanteesta, ja keskustelu TV-2:n ohjelmassa kehittyi pian henkilökohtaiseksi. Feiglin totesi, että viimeksi kun Tuba Zangriyan moskeijan tuhopoltosta kerrottiin, sen sytyttäjiksi todettiin palestiinalaiset, kuten he itsekin tunnustivat. Hän sanoi Tibille, että tämä edustaa ryhmittymää, jonka parista kaikkein murhanhimoisimmat terrori-iskut juutalaisia vastaan tulevat. Tibi käänsi keskustelun välittömästi väittäen kuuluvansa Israelin miehittämään kansaan. Hän syytti Feigliniä antisemiittiseksi juutalaiseksi. Feiglin vastasi, että juutalaisten synagogia poltetaan lähes päivittäin, eikä kukaan kiinnitä siihen huomiota: Jaffa, Akko, Nasaret ja muita. Tibi syytti Feigliniä valehtelijaksi ja antisemitistiksi, jotka polttavat moskeijoita. Hän kutsui Feigliniä moraaliseksi tunkioksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150779#.TusCo1b3vO0
- Puolustusministeri Ehud Barak nimitti IDF:n keskusjohdon komentajaksi prikaatikenraali Nitzan Alonin, joka joutui eroamaan IDF:n Juudean ja Samarian joukkojen komentajan paikalta juutalaisasukkaitten kiivaiden vastalauseiden vuoksi. Alon tunnetaan juutalaisyhteisöjen asukkaitten vastaiseksi, joka edellisessä toimessaan teki ratkaisunsa palestiinalaisten eduksi hylkien juutalaisasukkaita. Artikkelin mukaan Barak päätti nimityksestä keskustelematta IDF:n komentajan Benny Gantzin kanssa, joka joutui hyväksymään Barakin valinnan. Ministeriön lausunnossa kuitenkin sanotaan, että Alon valittiin Gantzin suosituksesta. Barakin valinnan taustalla lienee Netanyahun ja Barakin välinen yhteistoiminta etäyhteisöjen entistä tarmokkaammasta tuhoamisesta, mikä ennustanee laajempaa juutalais-asukkaitten karkotusta Juudeasta ja Samariasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150774#.TusFd1b3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150778#.TusHY1b3vO0
- Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kehuu, että Turkin harjoittama politiikka sai Israelin polvistumaan Turkin mahdin edessä. Hän kielsi opposition väitteet, että Turkin politiikka ohjautuu länsimaitten tahdon mukaan ja että se on kääntynyt entistä enemmän itään. Hän sanoi politiikkansa olevan itsenäistä ja harkitsevansa asioita kansallisten etujen mukaan, kuten tapahtuu suhteessa Iraniin ja Syyriaan. Turkin politiikka on kuitenkin selvästi etsinyt yhteyksiä Muslimiveljeskuntaan ja sen haaraosastoon Hamasiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150782#.TusHpFb3vO0
- Turkki ilmoitti jokin aika sitten suunnitelmistaan muodostaa Egyptin kanssa sotilaallinen yhteistoiminta. Se ensimmäisiä näkyviä ilmentymiä ovat maitten välille sovittu laivastojen yhteisharjoitus. Turkki ilmoitti suunnitelmistaan muodostaa Egyptin laivaston kanssa saartorengas Välimeren itäosaan, jolla Israelin meriyhteydet länsimaihin katkaistaisiin. Koska Egypti valvoo myös punaisenmeren laivaliikennettä, Israelin meriyhteydet voitaisiin tarvittaessa katkaista kokonaan. Liittyykö nyt alkava harjoitus tähän suunnitelmaan, selvinnee aikanaan. Harjoituksen järjestäjät vakuuttavat, ettei se liity mitään valtiota vastaan, mutta Syyria ja Iran ovat myös potentiaalisia vihollisia. Iran uhkasi iskeä Turkissa sijaitseviin NATO:n tukikohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150760#.TusI-Fb3vO0
- Vasemmistolaiset ovat yhdessä palestiinalaisten kanssa häväisseet Abraham Avinu lähdettä lähellä Abrahamin mausoleumia Hebronissa. Lähde on suosittu vierailupaikka ja se sijaitsee luontopolun varrella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150773#.TusK5Fb3vO0

Thursday, December 15, 2011

TORSTAI 15.12.11

1. ISRAELIN sisäpoliittinen tilanne on muotoutumassa vaaralliseksi, jonka kehitys viittaa sekä oikeiston ja vasemmiston että uskontojen välisiin vastakohtaisuuksiin. Juudean ja Samarian juutalaisnuorten aukeille kukkuloille kyhäämien parakkirakennusten tuhoaminen poliisin toimesta ja sotilaitten avustamina on saanut jotkut ryhmät hyökkäilemään sekä arabien omaisuutta ja myös moskeijoita vastaan asettaakseen ”hintalapun” heidän omia yhteisöjään vastaan tehdyistä hyökkäyksistä.
VIIMEISIMPIEN hyökkäysten kohteina ovat olleet armeijan tukikohdat, joissa on vahingoitettu ajoneuvoja, puhkottu renkaita ja muutenkin aiheutettu sekaannusta armeijan tukikohdissa. Nämä ”hintalappu-hyökkäykset” eivät ole kohdistuneet kummassakaan tapauksessa ihmisiä vastaan, vain omaisuutta on vahingoitettu.
Maanantaina ja tiistaina tapahtuneet väkivaltaisuudet alkoivat väärästä huhusta, että armeija oli aloittamassa juutalaisten etäyhteisön tuhoamisen, minkä johdosta nuoret kohdistivat väkivaltansa Efraimin lähellä olevaa IDF:n tukikohtaa vastaan. Nuorten tarkoituksena oli antaa armeijan johdolle selkeä merkki, etteivät he hyväksy armeijan osallistumista heidän rakentamiensa yhteisöjen tuhoamiseen.

VASEMMISTON taholta on vaadittu, että armeijan sotilaita ja heidän tukikohtiaan vastaan hyökkäileviä juutalaisia on kohdeltava terroristien tapaan. Labour-puolueen kokenut veteraanipoliitikko Ben Eliezer pani vielä paremmaksi vaatien, että armeijan tukikohtiin tunkeutujat tulee ampua. Tämä on hänen suustaan lausuttuna hämmästyttävän edesvastuuton ja kiihottava lausunto, johon olisi syytä puuttua.

PÄÄMINISTERI Netanyahu otti myös kovan ja päättäväisen asenteen rauhattomuuksia kohtaan ja sai hallituksensa päättämään, että niihin osallistuneita tulee kohdella samalla tavoin kuin palestiinalaisia vastaavanlaisista rikoksista. Hän sen sijaan päättäväisesti hylkäsi mm. Barakin esittämät vaatimukset, että heitä tulee pitää ”terroristeina”. Sen sijaan hän antoi heille oman luokittelunsa kutsuen heitä ”radikaaleiksi ja anarkisteiksi”, jotka kummatkin ovat yliampuvia. Netanyahu päätti, että heitä tulee tuomita sotilastuomioistuimissa palestiinalaisten tapaan. Netanyahun luokituspäätös sai välittömän tuomion sekä yeshan juutalaisyhteisöjen että B´tzelem ihmisoikeusjärjestön taholta, jotka molemmat sanoivat pääministerin tulkinnan poistavan yksityisilta kansalaisilta oikeuden osoittaa mieltään lain puitteissa.

HALLITUKSEN omaksuman kannan mukaisesti oikeustoimi ja poliisi ovat armeijan omien lakimiesten tapaan alkaneet laatia uusia peukalosääntöjä, joiden mukaan vastaavanlaisiin laittomuuksiin osallistuvia tullaan kohtelemaan ja tuomitsemaan. Enää ei riitä lupauksen vaatiminen olla toistamatta rikostaan eikä määräaikaiset pääsykiellot joillekin alueille.

POTENTIAALISESTI paljon vaarallisempia ovat sen sijaan hyökkäykset muslimien pyhiä paikkoja vastaan, kuten myös rajan ylitys Jordanian puolelle, joka olisi voinut aiheuttaa vaarallisen ja verisen selkkauksen. Onneksi se kuitenkin pystyttiin ratkaisemaan rauhallisesti sekä jordanialaisten että IDF:n sotilaitten osoittaessa esimerkillistä mielenmalttia.

JERUSALEMIN 12:lta vuosisadalta peräisin oleva Nebi Akashi moskeija sytytettiin tukeen keskiviikkoaamuna ja sen kivilohkareista muurattuihin seiniin raapusteltiin arabien vastaisia grafiitteja, joita viranomaiset alkoivat välittömästi poistaa. Rakennus ehti palaa yhdeltä osaltaan, mutta sen rakenteet eivät kärsineet vaurioita. Grafiitteihin oli töherretty kiireisesti lauseita kuten ”hyvä arabi on kuollut arabi”; ”hintalappu”; ”Muhammad on kuollut” ja ”Muhammad on sika”.
Eräs kirjoitus viittasi Mitzpe Yitzharin etäyhteisöön lähellä Nablusia, joka - kuten Ramat Gilad lähellä Karnei Shomronia - on tuhottavien listalla.

JERUSALEMIN viranomaiset tuomitsivat kovin samoin vandalismin, ja pormestari Nir Barkat vieraili moskeijassa tarkastellen aiheutettuja vahinkoja. Hän vakuutti kaupungin suhtautuvan hyvin raskaalla kädellä tämän tapaisiin rikoksiin osallistuneisiin.
Poliisi toimi nopeasti pidättäen keskiviikkoiltana kuusi ”oikeistolaista” nuorta kuulusteluihin moskeijan polttamisen vuoksi. Poliisien ilmaantuminen Kiryat Moshen alueelle sai lukuisten nuorten purkautumisen kadulle, mikä aiheutti hetkellisen huutomellakan ja käsirysyn poliisien pyrkiessä tunkeutumaan aktivistien koteihin. Poliisi sanoo löytäneensä joitain epäilyttäviä esineitä, joiden he uskovat liittyvän moskeijaa vastaan tehtyyn ilkivaltaan. Poliisin pidättämät nuoret olivat vielä poliisin selleissä keskiviikkoiltana. Shin Bet osallistuu tutkimuksiin.
Länsirannalla pari palestiinalaisautoa sytytettiin tuleen keskiviikkoaamuna.
Vähäisempiä väkivaltaisuuksia ja ilkivaltaa tapahtui monin paikoin Juudeassa ja Samariassa, mutta myös Jerusalemin ja Tel Avivin alueilla. Palestiinalaisten omaisuutta on vahingoitettu ja grafiitteja raapustettu monin paikoin, Tel Avivissa myös mellakantorjuntaan osallistuneen poliisiauton kylkeen, mutta autoa ei muuten vahingoitettu.
Myös IDF:n autoja vastaan on tehty vastaavanlaista ilkivaltaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249517, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150712#.TumnClb3vO0

KYSYMYS ei kuitenkaan ole järjestelmällisestä tai keskitetysti johdetusta liikkeestä, vaan spontaanisti syntyneistä turhautuneitten nuorten mielen osoittamisesta, missä ei aina tule harkituksi asiaa omaa nenäänsä pitemmälle, mitä seurauksia niillä voisi olla.
Poliisi ja turvallisuusjärjestelmä ei kuitenkaan ota asiaa kevyesti, vaan lisää joukkojaan sekä kaupungeissa että Juudean ja Samarian juutalaisalueilla. Heillä on varmaan tuoreessa muistissa Tel Avivissa alkaneet taloudellis/sosiaaliset mielenosoitukset, jotka nopeasti levisivät useisiin kaupunkeihin maassa.

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barab, joka kutsui nuoria mielenosoittajia ”terroristeiksi”, halusi osoittaa oman mielipiteensä mahdollisimman näyttävästi.
Hän lähetti poliisien ja sotilaitten muodostamat tuhoamispartiot Yitzharin etäyhteisöön, jolla ei ole hallituksen valtuutusta, ja tuhosi siellä kaksi rakennusta aikaisin torstaiaamuna.
Asukkaat kertoivat poliisien tulleen alueelle salapolkuja pitkin kulkien Innabus arabikylän kautta välttääkseen apujoukkojen hälyttämisen asukkaitten turvaksi.
Yksi hajotetuista siirrettävistä rakennuksista oli asuinkäytössä, toista käytettiin maanviljelyksen välineitten ja materiaalien säilyttämiseen.
Turvallisuusjoukot estivät kansanedustaja Michael Ben Arin (NU) pääsyn paikalle, mutta mitään kostotoimia ei havaittu alueella. Ben Ari valitti pääministerin ja puolustusministerin hätiköiden suoritettua rakennusten tuhoamista sanoen tämän lisäävän polttoainetta liekkeihin ilmankin tulenarassa tilanteessa.
Asukkaat vastasivat tuhoon aloittaen rakennusten pystyttämisen välittömästi päästyään paikalle sotilaitten ja poliisien poistuttua.

SAMARIAN alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika asetteli sanansa näin:
”On inhottavaa nähdä, miten nälkäisesti turvallisuusjoukkomme tuhoavat juutalaisten koteja, turvautuen diskriminoiviin lakeihin, jotka koskevat ainoastaan juutalaisia, kun meitä vastapäätä olevilla kukkuloilla on kymmenittäin arabitaloja, jotka on rakennettu ilman lupaa ja vastoin maan lakeja – jotkut niistä välittämättä korkeimman oikeuden päätöksistä. Tilanteen tekee vieläkin hälyttävämmäksi se, että meillä sanotaan olevan oikeistohallituksen, jonka päämääränä on rakentaa massoittain Juudeassa ja Samariassa. Olen varma, että nämä rakennukset tullaan rakentamaan uudelleen.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150744#.Tumg8Fb3vO0

3. LÄHI IDÄN voimaryhmittymien etsiessä uusia muotoja Iranin korkea delegaatio vieraili Saudi Arabiassa tiedusteluministeri Heidar Moslehin johdolla. Saudivaltuuskuntaa johti kruununprinssi Nayef bin Abdulaziz, joten tilaisuus oli todella merkittävä. Debkafile kertoo artikkelissaan, että kruunuprinssi Nayef suostui tapaamaan Iranin valtuuskunnan Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein pyynnöstä. Moslehi on Khamenein läheisimpiä avustajia ja neuvonantajia, eikä tilaisuudesta oltu kerrottu presidentti Ahmadinejadille, jota Khamenei epäilee salaliittohankkeista häntä vastaan. Artikkelissa todetaan, että Iranille on tärkeää sopia saudien kanssa kysymyksistä, kuten öljy, Irak, Syyria, Libanon, Afganistan ja Jemen, joissa kaikissa Iran ja Saudi Arabia katsovat intressiensä olevan vastakkaisia.

IRAN rakentaa omaa akseliaan Irakin, Syyrian ja Libanonin suuntaan; Saudi Arabia haluaa laajentaa rakentamaansa Gulf-maitten neuvostoa (GCC), johon Jordania liittyi äskettäin. Moslehi tarjosi Iranin apua USA:n tukeman arabikevään leviämisen estämiseksi ja lupasi Iranin työskentelevän saudien kanssa ydinteollisuuden alalla. Hän tähdensi, että yhdessä Iranin ja Saudi Arabian muodostama liittoutuma on tarpeeksi vahva torjumaan USA:n tukeman vaikutuksen leviämisen alueella. Hän mainitsi, että maat ovat toimineet ennenkin yhteistyössä, eikä tämä siten ole poikkeus. Saudi Arabian edellinen tiedustelupäällikkö prinssi Turki al-Faisal totesi viikko sitten, että Persianlahden maat ovat pakotetut varustautumaan massatuhoasein, koska Iran on aloittanut tämän kierteen. Saudit ovat aiemmin toimineet Pakistanin kanssa, joka pystyy toimittamaan sekä valmiita ydinpommeja että tietotaitoa ydinteollisuuden alueella.
Prinssi Nayef lupasi tutkia Iranin tarjousta ja viedä se kuninkaan ja vanhimpien prinssien muodostamaan neuvostoon ja antavansa vastauksensa pian. http://www.debka.com/article/21567/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150722#.Tumullb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Kuwaitissa alkoi korruptio-oikeudenkäynti viittätoista entistä kansanedustajaa vastaan, joiden syytetään tilittäneen miljoonia laittomasti saatuja dinareita omille tileilleen. Kolmen syytetään ottaneen lahjuksia hallituksen virkailijoilta saadakseen varoja haluamiinsa kohteisiin. Oikeudenkäynnin vuoksi hallitusta johtava sheikki Nasser al-Muhamad katsoi parhaaksi jättää eronpyyntö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150727#.TumuzVb3vO0
- USA:n ulkoministeriön edustaja ennustaa, että presidentti Bashar Assadin hallitus kaatuu, kysymys on vain viikoista. Hän kutsui Assadia ”käveleväksi kuolleeksi mieheksi.” Hän sanoi AP:lle antamassaan haastattelussa, että Assadin pääkaupunki alkaa muistuttaa Pohjois-Korean pääkaupunkia, niin eristetty se on ulkomaailmasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150738#.TumwKlb3vO0
- Maantiet Juudeassa ja Samariassa ovat tulleet jatkuvien kivitysten näyttämöiksi, mutta tällä kertaa tätä valittavat arabiautoilijat, jotka syyttävät ”setlereitä” kivityksistä. Varsinkin Yitzhar ja Havat Gilad ovat arabikuskien mukaan pahimpia alueita, joissa ajaessaan voi menettää tuulilasinsa, he vakuuttavat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4161834,00.html
- Syyrian turvallisuusjoukkojen hyökkäykset siviiliasukkaita vastaan ovat saaneet viime päivinä välittömät kostoiskut FSA:n (Vapaa Syyrian Armeija) joukkojen toimesta, useimmiten väijytyksinä. Kahden viime päivän aikana 27 ihmistä sai surmansa hyökkäysten ja vasta-hyökkäysten johdosta. http://www.haaretz.com/news/middle-east/clashes-between-syria-security-forces-army-defectors-leave-25-dead-1.401452, http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-insurgences-kill-8-syrian-soldiers-in-ambush-1.401410
- Iran väittää saaneensa haltuunsa neljä israelilais-valmistetta olevaa miehittämätöntä konetta, kertoo Teheran Times torstaina. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=249549
- Tunnettu alawite-aktivisti varoittaa, että heidät voidaan vetää mukaan Assadia vastaan nousseeseen vastarintaliikkeeseen syytettyinä hallituksen kannattajiksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249351

Wednesday, December 14, 2011

KESKIVIIKKO 14.12.11

1.IDF:n korkeat upseerit ovat ihmeissään, miksi heidän sotilaitaan vastaan hyökätään, vaikka armeija on rakennettu suojaamaan kansalaisiaan. Tässä näyttää olevan varsin erikoinen ajatuskatkos. Ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun armeijan sotilaitten osallistumista juutalaisten kotien tuhoamista vastaan hyökätään juuri samoilla perusteilla, mihin armeijan johtajat vetoavat; eli armeijan tulee suojella kansalaisia tuholta eikä osallistua siihen, kuten se teki osallistuessaan Gazan juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen ja tekee osallistuessaan poliisien kanssa juutalaisten etäyhteisöjen tuhoamiseen Juudeassa ja Samariassa.

MAANANTAIN ja tiistain aikana nuorten tekemät mielenosoitukset IDF:n tukikohtia vastaan - pyrkien tunkeutumaan niihin sisälle tuhotakseen armeijan kalustoa ja muilla tavoin osoittaakseen mieltään - sai alkunsa huhusta, että IDF oli poliisien kanssa aloittamassa Itamarin juutalaisyhteisön vieressä sijaitsevan etäyhteisön tuhoamisen. Huhu osoittautui sittemmin virheelliseksi, mutta vahinko oli päässyt tapahtumaan ja nuoret aloittaneet mellakointinsa tukikohtien edessä. Noin 50 nuorta kokoontui tunkeutui tiistaiaamuna IDF:n tukikohtaan Länsirannalla heitellen kiviä autoihin, mm. prikaatinkomentaja Ran Cahanan autoa kohti, puhkoen autojen renkaita ja polttaen tyhjiä renkaita. Tämän tapaisia tekoja on totuttu kutsumaan nimellä ”hintalappu”, joita tehdään varsinkin arabikohteita vastaan kostoksi juutalaisten omaisuutta vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, joita poliisi ei halua tutkia.

TOINEN vastaava mielenosoitus tapahtui maanantai-iltana, mutta sen kohteena ei ollut armeija vaan Jordania, joka oli antanut varoituksen, ettei Jerusalemin Temppelivuorelle johtavaa puista ramppia saa poistaa tai se aiheuttaa uskonnollisen sodan. Tiistaina 30 nuorta tunkeutui Jordanian rajan yli lähelle Kafr al-Yahu kylää, jonka lähellä Jeesuksen kerrotaan saaneen kasteen Johannes Kastajalta. Se oli selvä rajaloukkaus toista itsenäistä valtiota vastaan ja sellaisena rikos, jolla voisi olla diplomaattisia seurauksia.

PÄÄMINISTERI Netanyahu halusi leikkiä kovaa johtajaa ja tuomitsi nämä ”laittomuudet” vaatien syyllisten rankaisemista lain ankarimpien pykälien mukaan. Hän kutsui turvallisuus-johtajia neuvotteluihin vaatien heitä laatimaan järjestelmiä, joilla ”setlerien” toimia pystyttäisiin paremmin valvomaan ja ehkäisemään ”hintalappujen” toistaminen.
Tällaisista mellakoinnista ja epäjärjestyksestä armeija ja poliisi ovat yleensä antaneet syyllisille määräaikoja, joiden ajan syyllisten tulee pysytellä poissa Länsirannalta, koska heidän aiheuttamansa vahingot ovat vähäisiä eivätkä edellytä oikeustoimia.
IDF:n komentaja Benny Gantz kutsui nuorten mielenosoituksia ”järjettömiksi, joita on vaikea edes kuvitella”. Hän sanoi niiden olevan väkivaltaisia rauhattomuuksia, toivoen syyllisten saavan ansaitsemansa rangaistuksen. Varsinkin maan vasemmistolehdet nimittelevät heitä ”äärioikeistolaisiksi”, vaikka useimmilla pidätetyillä on uskonnollisten korvakiharat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249312

2. RABBI Dov Lior ja kaksi muuta rabbia laativat kirjelmän, jonka he lähettivät pääministeri Netanyahulle ja puolustusministeri Barakille, selittäen siinä, että juutalainen laki sallii kansalaisen puolustautua kaikin mahdollisin keinoin.
Rabbit selittivät kirjelmässään, että IDF:n tulee muuttaa suhtautumistaan yhteydenotoissaan kiviä heittelevien kanssa mielenosoitusten yhteydessä.

Kirjelmän laativat Kiryat Arban ja Hebronin päärabbi Dov Lior, Samarian alueen päärabbi Elyakim Levanin ja rabbi Eliezer Nahum Rabinovitch Birkat Moshe yeshivan johtaja Maale Adumimin kaupungista. He totesivat kirjelmässään mm.:
”Jokaisella, joka on kuolemanvaarassa, mukaan lukien kivien tai muiden vaarallisten esineitten heittelyn vuoksi, täytyy olla oikeus avata tuli hyökkääjiä kohti joutumatta syytetyksi oikeudessa tai että heidän aseensa takavarikoidaan.
Kirjelmässä vaaditaan myös, että juutalaisyhteisöjen vartijoilla tulee olla oikeus avata tuli yhteisöön pyrkiviä vihamielisiä tunkeilijoita vastaan, ja että juutalaisyhteisöt tulee varustaa tarvittavin tuliasein puolustusta varten.
Kirjelmässä vaadittiin kuolemanrangaistuksen ottamista käyttöön naisia ja lapsia vastaan tehdyissä rikoksissa. Tällaista rangaistusta tarvitaan, kirjelmässä todetaan, koska epäinhimilliset ihmisten sieppaajat vaativat kohtuuttomiksi kasvavia lunnaita uhreistaan.
Samaa vaadittiin toisessakin hallitukselle lähetetyssä kirjelmässä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249353

3. IRANIN ylin kaitsija Ali Khameney antoi käskyn useiden maan vallankumouskaartin johtavien upseerien pidättämiseksi, heidän joukossaan hänen poikansa Mojtaba, kerrotaan Jordaniassa toimivan uutistoimiston al-Bawaba web-sivulla.
Uutisessa kerrotaan, että hänen poikansa lisäksi pidätettyjen joukossa on Khamenein omia henkivartijoita, ja että muitakin vallankumouskaartin korkeita upseereita on kuulusteltu.
Vallankumouskaarti muodostaa kuin valtion valtiossa, sillä on omia teollisuus- ja liikeyrityksiä ja se toimii suurelta osin itsenäisesti. Sen eliittielin Al-Quds on erikoistunut toimimaan maan rajojen ulkopuolella sekä tiedustelu- että kommandotyyppisissä operaatioissa.

RAPORTIN mukaan salaliittolaiset yrittivät saada Khamenein vierailemaan ohjustukikohdassa lähellä Teherania 12.11., jossa tapahtunut räjähdys surmasi useita tutkijoita tai upseereita, heidän joukossaan Iranin ohjusteollisuuden johtaja. 17 ihmistä kuoli räjähdyksessä.
Khamenein poika Mojtaba on maan johtavia liikemiehiä. Samalla kun syytökset salaliitosta Iranin ylintä kaitsijaa vastaan lisääntyvät, se samalla kertoo kasvavasta hajaannuksesta johdon parissa. Tämä on ilmennyt aiemmin varsinkin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja Ali Khamenein välisissä kamppailuissa tämän kieltäytyessä hyväksymästä presidentin päätöksiä ministerivaihdoksistaan. Khamenei jopa varoitti lakkauttavansa presidentin viran, ellei Ahmadinejad alistu hänen päätöksiinsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150705#.TuhOI1b3vO0, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249309

4. USA:n entinen tärkein Iranin politiikan virkailija Dennis Ross kertoi puheessaan Washington Instituutin tilaisuudessa, että presidentti Obama on vakuuttanut estävänsä Iranin ydinpommin valmistamisen. Ydinpommilla varustetun Iranin suurin vaara on siinä, että se voi aiheuttaa ydinsodan alueen maitten kesken, Ross selitti tiistaina. Ross sanoi itsensä irti Valkoisen Talon Lähi Idän neuvonantajan tehtävistään jokin aika sitten.
”Jos Iran saa ydinaseita, sodan vaara Lähi Idässä kasvaa sen johdosta dramaattisesti”, Ross selitti puheessaan. ”Vaara on siinä, että tärkeimmillä pelaajilla Israel ja Iran ei ole minkään tason yhteydenpitoa, kuten oli USA:n ja Venäjän välillä oli kylmän sodan aikana”.

ROSS selvitteli näkemystään todeten, että molemmat osapuolet odottavat seuraten tarkkaan toistensa liikkeitä, mutta ”jos esim. Iran muuttaa äkillisesti tavoitettaan ja valmiuttaan, voiko Israel odottaa siinäkin tapauksessa? Tilanteen arvioiminen väärin on mitä suurin mahdollisuus”, hän varoitti. Obama on hänen mukaansa antautunut Iranin pommin estämiseen, mutta pitääkö hän sanansa, kuten teki valuttaessaan Osama bin Ladenin teloittamisen? Obama on sanonut pitävänsä kaikki mahdollisuudet pöydällä, joihin sisältynee estävän sotilaallisen iskun mahdollisuus.
Ongelman lienee siinä, ettei kukaan pysty tarkkaan sanomaan, koska Iranin ydinpommi on valmis, eli koska ylitetään kynnys, jolta ei ole paluuta; eikä hyökkäys ole enää mahdollinen. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=249347

5. SYYRIAN presidentti Bashar Assad valmistautuu ulkopuolisten hyökkäyksiin maataan vastaan sijoittaen ohjuksiaan strategisiin paikkoihin maansa rajoille. Osa pitkän matkan ohjuksista sijoitetaan Turkin vastaiselle rajalle, keskimatkan ohjuksia lähelle Jordanian rajaa. Hälyttävät uutiset kertovat myös, että Syyria on tehnyt valmisteluja ohjusten varustamiseksi kemiallisin tai bio-kärjin. Näiden ohjusten kantomatka on 1300 km, joten niillä yltää Turkin pääkaupunkiin Ankaraan, tai Israelin kaupunkeihin. Turkin rajan tuntumaan on sijoitettu 21 ohjusten-laukaisualustaa. Assad kutsui korkeita sotilasjohtajia palatsiinsa keskusteluihin, joissa päätettiin, miten vastata mahdollisiin hyökkäyksiin. Venäjä toimitti Syyriaan aseitten ohelle 3 miljoonaa kaasunaamaria, jotka annetaan Assadin tukijoille ja Baath-puolueen aktivisteille. Naamarien toimitukset saataneen hoidetuksi ennen joulukuun loppua.
Syyrialla oletetaan olevan Lähi Idän suurimmat varastot massatuho aseista. Niiden valmistusta nostettiin 1973 sodan jälkeen ja niitä varastoidaan Damaskoksen lähelle salaisiin varastoihin. http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?newsId=265384

Obama on antanut luvan USA:n armeijalle siirtää joukkojaan Irakista Jordanian puolelle lähelle Syyrian rajaa. Uutiset kertovat satojen sotilaitten linnoittautuvan Al-Mafraq kylän lähelle Jordanian pohjoisosassa. Sen lähellä sijaitsevan al-Hussein sotilaskentän liepeillä on havaittu vilkasta sotilastoimintaa, ajoneuvoja ja lentokoneita, 10 km:n päässä Syyrian rajasta. USA:n, tai NATO:n kuten jotkut niitä nimittävät, joukkojen tehtävänä lienee pääasiassa estää Syyrian armeijan iskut Jordaniaan Assadin luvattua sytyttää koko Lähi Itä tuleen, jos Syyriaa vastaan hyökätään. USA:n joukot eivät anna lausuntoja tai vastaa kyselyihin. http://theintelhub.com/2011/12/11/breaking-reports-claim-us-troops-deploying-on-jordan-syria-border/, http://www.debka.com/article/21564/

6. UUTISOTSIKOITA
- Ralf Peters toteaa artikkelissaan, että Obaman päätös vetää joukkonsa Irakista avaa Iranin terroristeille valtatien Syyriaan, Libanoniin, Jordaniaan ja Israeliin. Peters pitää ilman muuta selvänä, että valtatyhjiön, mikä aiheutuu USA:n joukkojen vetäytymisestä, tulee täyttämään Iran, jonka vaikutus on selvästi havaittavissa Bagdadissa. Irakin pääministeri al-Maliki on solminut luottamukselliset suhteet Iranin johtajien kanssa, eikä hänen hallituksensa voisi pysyä pystyssä ilman Iranin tukemien ryhmittymien suostumusta. http://www.familysecuritymatters.org/publications/id.11026/pub_detail.asp
- USA:n huippusalaisen miehittämättömän UAV-koneen RQ-170 joutuminen kuvien perusteella lähes ehjänä Iranin viranomaisten ja tutkijoitten käsiin hämmästyttää edelleen tarkkailijoita. Miksi koneeseen asennetut itsetuhomekanismit eivät toimineen, tai miksi valvojat eivät aktivoineet niitä? Vaikka USA edelleen väittää, että kone ammuttiin alas, sen kunto ei tue tätä teoriaa. Viimeisen uutisen mukaan Pakistanin uskotaan välittäneen tietoja USA:n UAV-koneitten aikatauluista ja käytöstä Afganistanissa. Joka tapauksessa koneen tietokoneen uskotaan sisältävän runsaasti salaista tietoa, mm. iskukohteista Iranissa, jotka ovat joutuneet vääriin käsiin. Miten paljon tämä todella järkytti USA:n ja Israelin ilmavoimien suunnitelmiin ja salaisiin koodeihin, on vielä tutkittavana, mutta muutospaineet ovat kiireisiä. http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2011/12/14/empire-strikes-back-did-pakistani-intelligence-tip-off-iran-to-u-s-drone-flight-plan/
- Epätavalliset sääilmiöt ovat jatkuneet monin paikoin maapallolla. Voimakkaita tuulia, kuten jopa 160 km:n tuntivauhdilla puhaltavat Skotlannissa, ja Uudessa Seelannissa, jossa tuulten rannoilta puhaltama hiekka on peittänyt ihmisten puutarhoja. Meren
rannikon viereiselle jalankulkutielle oli kasaantunut hiekkaa polven korkeudelle asti. -
Australiassa New Wales eteläosassa ankkoja on tunkeutunut farmarien riisipelloille
syöden nuoret kasvit aiheuttaen suurta taloudellista vahinkoa .- Tiedemiehet ovat
havainneet kahden jalkapallokentän suuruisen komeetan syöksyvän kohti aurinkoa ja
lopulta iskeytyvän sen pintaan, joskaan ei aiheuttane ongelmia maapallolle. – Euro
jatkaa putoamistaan ollen alimpana moneen vuoteen, ja jos se jatkaa samaan tahtiin,
seurauksena voi olla lopullinen romahdus.
http://theextinctionprotocol.wordpress.com/author/theextinctionprotocol/

Tuesday, December 13, 2011

TIISTAI 13.12.11

1. SYYRIASSA on meneillään paikallisvaalit samaan aikaan, kuin vaalipaikkoihin menevät äänestäjät voivat joutua kaduilla taistelevien ristituleen. Syyriassa vallan keskittyessä hallituksen ympärille paikallisilla viranomaisilla ei ole paljon valtaa eikä vaaleilla siten suurta merkitystä. Äänestysvilkkaus on ollut 10 %:n luokkaa, sillä äänestäjät eivät luota vaalien oikeuteen ja tulosten peukaloiminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Koska kouluja on otettu vaaliviranomaisten käyttöön, koululaisia on kehotettu saapumaan kouluille siviili-asuihin eikä koulun univormuihin pukeutuneina, jotta äänestäjien määrä näyttäisi suuremmalta.

VAPAAN Syyrian Armeijan (FSA) edustajat tunnustavat, että Assadia tukeva armeija pystyy jatkamaan mielenosoittajien alistamista vielä pitkään, sillä heillä on aseet ja valtaosa sotilaista ja upseereista ovat edelleen presidentti Assadille uskollisia. Siksi FSA pyytää ulkomaista apua sekä aseitten että varojen kuten myös poliittisen tuen muodossa.
Uutisraportit kertovat siviilien surmaamisen jatkuvan monilla paikkakunnilla. YK:n ihmisoikeus-neuvoston viimeisen raportin mukaan uhriluku on yli 5 000 ja kasvaa päivittäin.

KUTEN Jonathan Spyer varoittaa kolumnissaan turhasta optimismista Assadin hallituksen nopeasta kaatumisesta, Syyria ei ole jäänyt yksin sisäisissä taisteluissaan.
Sen uskollisin tukija on tietenkin Iranin vallankumoushallitus, mutta sen rinnalle on nousemassa Irak, jonka pääministeri Maliki on avoimesti Iran-mielinen ja kieltäytyi arabi-liiton julistamista Syyrian vastaisista boikottitoimista. Hizbullah on tietenkin uskollinen suurimmalle aseitten toimittajalleen, mutta se on varautunut mahdollisuuteen, että valta vaihtuu Syyriassa. Siksi se siirsi Syyrian puolelle kokoamansa aseet ja ohjukset Libanonin puolelle Bekaan laaksoon, jossa sillä on tukikohtia.

ARABIT vastustavat uuden Libyan kaltaisen länsivaltojen johtaman operaation toistamista arabimaitten sydämessä, ja ovat siksi toimineet aktiivisesti löytääkseen poliittisen ratkaisun ongelman selvittämiseksi. Arabiliitto julkisti ennen kuulumattomia sanktioita toista arabimaata vastaan, mutta niiden toteuttaminen etenee varovaisesti odottaen Assadin hallituksen avaavan jonkin uuden kanavan, jonka kautta kriisi voitaisiin selvittää rauhanomaisesti.
Arabimaat eivät näytä luottavan YK:n asettamien sanktioitten kykyyn saada toivottuja tuloksia, eikä sotilaallinen väliintulo ole länsimaitten ohjelmassa.
YK:n pakotteet kaatuvat Kiinan ja Venäjän vastarintaan, jolla ne estävät todella purevien pakotteiden asettamisen.
VENÄJÄLLÄ on kaksi laivastotukikohtaa Syyrian rannikolla, Latakia ja Tartus, joiden satama-laitteita Venäjä uudistaa suurille laivoille sopiviksi. Venäjä on myös tehostanut Syyrian puolustuskykyä toimittamalla sille uudenaikaisia ilmatorjuntajärjestelmiä ja maalta merelle ammuttavia ääntä nopeampia risteilyohjuksia tavanomaisten ohjusten lisäksi. Venäjän halukkuus toimittaa näitä aseita Syyrialle vaikka se on viivyttänyt niiden toimituksia Iranille, voi liittyä Venäjän vastatoimiin NATO:n Turkkiin rakentamalle torjuntaohjusten tukikohdalle, joka liittyy USA:n maailmanlaajuiseen satelliittien kautta toimivaan tutkaverkostoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249220, http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=249197
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249147

2. SELVITTÄMÄTTÖMÄT räjähdykset jatkuvat Iranissa keskittyen uraanin rikastamiseen tai siihen liittyviin laitoksiin.
Sunnuntain vastaisena yönä sattunut räjähdys Yazdin maakunnassa sijaitsevassa terästehtaassa on edelleen mysteeri. Iranin viranomaiset ovat tarjonneet erilaisia vaihtoehtoa, kuten tehtaan sisälle tuodun romutetun ammuksen räjähtäminen, tai veden pääseminen teräksen sulatusmasuuniin. Viimeinen selitys on, että räjähdyksen aiheutti vuotava kaasusäiliö. Yazdin alueen kuvernööri Azizollah Seifi kertoi journalisteille maanantaina, että muutamat kahdeksasta surmansa saaneista olivat ulkomaalaisia selvittämättä heidän kansallisuuttaan.
Terästehdas toimii lähellä uraanimalmin kaivosta. Uraani erotetaan tehtaalla malmikivestä ja lähetetään edelleen uraanin rikastamoihin jatkokäsittelyä varten. ILNA uutistoimisto (Iranin työväenpuolueen uutistoimisto) kertoi, että samassa laitoksessa tapahtui räjähdys 2010, jossa yksi ihminen sai surmansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4160791,00.html

3. BENYAMIN Weinthal tarkastelee artikkelissaan Iranin juutalaisen Roya Hakakianin esittämää toista teemaa tämän puhuessa paneelissa aiheesta ”Iranin uhkan kehitys” Demokratioiden Puolustussäätiön (FDD) tilaisuudessa viime viikolla. Hakakian esitti kulijoille ehdotuksensa B-teesi, joka ei perustu A-teesin mukaiseen Iranin ydinpommin estämiseen, vaan perustaa myös eritavoin ajattelevien iranilaisten (dissidents) tukemiseen.
ROYA Hakakian muutti perheineen Iranista 1995 Yhdysvaltoihin. Hän on kirjoittanut suurta huomiota herättäviä kirjoja, joista ensimmäisessä ”Journey from the Land of No” hän kertoo teinitytön kokemuksiaan Shaahin johtamassa Iranissa ennen vallankumousta.

HAKAKIAN esitti retorisen kysymyksen: ”Mitä voidaan tehdä mutta ei tehdä?” Hän otti esimerkin, mitä voitaisiin ja pitäisi tehdä: Iranin puolustusministeri Ahmad Vahidi shoppailee Afganistanissa pääkaupungin Kabulin basaareissa kesäkuussa, vaikka hän on Interpolin etsintälistalla osallisuudestaan 1994 Buenos Aeresin juutalaiskeskuksen pommittamiseen. Hän ihmettelee, miten kansainvälinen rikollinen voi vapaasti käydä ostoksilla Afganistanissa, vaikka USA maksoi omaisuuksia järjestelmän muuttamiseksi. ”Miksei tällaista henkilöä ole julistettu ei-toivotuksi Afganistanissa?”

HAKAKIANIN läpimurtoteos ”Assassins on the Turquoise Palace” (Turkoosipalatsin teloittajat) vuodelta 2011, jossa hän kertoo Iranin 1992 lähettämistä salamurhaajista Saksaan. He teloittivat neljä Iranin toisinajattelevaa kurdia ja muita Iranin mullah-hallituksen vastustajia. Teos on saanut kiitosta monelta taholta, mm. New York Times kirja-arvostelussa.
Iranin hallituksen salamurhat ulkomailla eivät kuitenkaan ole saaneet niille kuuluvaa julkisuutta mediassa, hän valittaa. Tästä on esimerkkinä vuonna 1989 Viinissä tapahtunut iranilaisen toisinajattelijan salamurha. http://www.jpost.com/IranianThreat/OpinionAndAnalysis/Article.aspx?id=249186

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan Iranin suunnitelmista aloittaa harjoitukset Hormuzan salmen sulkemiseksi tilanteessa, että Iran joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Iranin parlamentin Majlisin kansallisen turvallisuusvaliokunnan jäsen Parvis Sorouri kertoi maanantaina 12.12.2011, että ”joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi Iran tekee maailman turvattomaksi”. Hänen uhkauksensa ei ole perätön, sillä 40 % maailman tarvitsemasta raakaöljystä ja suuri osa nesteytetystä kaasusta kuljetetaan suurilla tankkereilla Hormuzan salmen kautta. Salmen sulkeminen kohdistuisi tuskallisesti varsinkin Kiinan teollisuuteen, joka saa polttoaineensa suurelta osin Persianlahden öljymaista, niiden mukana Saudi Arabia. Iran on myös vakuuttanut, että sotatilanteessa Iran iskee USA:n ja NATO:n kohteisiin Turkissa. Iranin vastainen sota leviäisi Israeliin Iranin liittolaisten Syyrian, Hizbullahin ja Hamasin toimesta.

IRANIN laivaston komentaja amiraali Habibollah Sayyari on viimeisen puolen vuoden ajan vakuuttanut laivastonsa hallitsevan laivaliikennettä Persianlahdella. ”Se on valmis ja sillä on kapasiteetti sulkea kaikki laivaliikenne salmen kautta, jos niin päätetään”, hän sanoo.
DF:n artikkelissa arvioidaan myös Iranin suunnitelmia kaappaamansa huippusalaisen UAV-koneen RQ-170 hyödyntämisestä, ja tunnustelee eri mahdollisuuksia. Yksi on viedä asia Haagin kansainväliseen oikeuteen Iranin ilmatilan rikkomisesta; toinen on palauttaa kone USA:lle määrättyjä diplomaattisia myönnytyksiä vastaan; kolmas on antaa kone Venäjän tai Kiinan asiantuntijoille sen salaisuuksien varastamiseksi tai antaa koneesta saamansa tiedot Venäjän asiantuntijoille ydinteknologian tietoutta ja huippuaseiden toimituksia vastaan. http://www.debka.com/article/21562/

5. PA:n puheenjohtaja toteuttaa salaista ”Troijan Hevostaan”, solmimalla liittosuhteita Israelin arabien keskuudessa. PA:n web-sivulla Wafa kerrotaan, että Nasaretin ja Ramallahin kaupungit ovat solmineen ”vaihtosopimuksen” (exchange pact), jolla pyritään artikkelin mukaan ”edistämään varsinkin turismia ja kasvattamaan rakkauden ja sosiaalisia siteitä kaupunkien välillä”. PA sanoo solmivansa uusia sopimuksia toisten arabikaupunkien kanssa.
Tzvi Ben Gedalyahun artikkelissa todetaan, että hanke on osa Abbasin suurta suunnitelmaa toteuttaa haavettaan yhdestä valtiosta Jordanjoen ja Välimeren välillä, mutta se valtio ei olisi sionistinen eikä siellä olisi yhtään juutalaista. Abbas esittelee julkisuudessa veistoksia ja kuvia Palestiinasta, joka käsittää koko maan ilman Israelia. Durbanissa YK:n ympäristökonferenssin esityslistalle PA oli ujuttanut osanottajamaitten joukkoon Palestiinan valtion. USA:n ja Israelin jäsenien vastalauseitten ja jäsenmaksujen lakkauttamisen uhalla järjestäjät poistivat ”Palestiinan valtion” luettelosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150673#.TucN1Fb3vO0

6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kaupungin päätettyä sulkea Temppelivuoren Mughrabi-portille johtavan rampin käytön kieltäminen ihmisille vaarallisena on aiheuttanut paikallisen kriisin Israelissa. Sekä Jordania että Egypti varoittivat vaarallisen puusillan purkamista vastaan, mutta se on ainoa portti, jonka kautta juutalaiset ja kristityt pääsevät vuorelle. Netanyahu esitti uuden kulkuväylän etsimistä, mutta se kulkisi arabialueen kautta. Kansanedustaja Danny Dayan (Likud) totesi, että kaikilla halukkailla täytyy olla pääsy vuorelle. Koko tämä ongelma Temppelivuoresta syntyi Israelin johtajien pelkuruudesta ja lyhytnäköisyydestä v. 1956 – niiden etunenässä kenraali Moshe Dayan – jotka eivät uskaltaneet järjestää vuoren asioita Israelin ja juutalaisten näkökulmasta, vaan antaessaan sen rutiinin palestiinalaisen wakfin haltuun synnyttivät samalla räjähdysalttiin tilanteen, joka uhkaa räjähtää koska vain. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150671#.TucRtFb3vO0
- Arviolta 50 vihaista nuorta tunkeutui IDF:n tukikohtaan tiistain vastaisena yönä tuhoten omaisuutta ja piirrellen grafiitteja. Heidät oli lähettänyt liikkeelle huhu, että IDF aikoo osallistua tiistaina etäyhteisön tuhoamiseen Samariassa. Yeshan asukasneuvoston puheenjohtaja Danny Dayan esitti anteeksipyynnön IDF:n paikalliskomentajalle eversti Kahanelle. Juutalaisten useimmiten ilman asianmukaisia lupia rakennetut juutalaiset etäyhteisöt ovat nousseet keskusteluun, joissa yhä pontevammin vaaditaan niiden tuhoamisen lopettamista järjettömänä ja vain muslimi-kiihottajia rohkaisevina juutalaisten vastaisiin iskuihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150675#.TucUMFb3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150672#.TucXwVb3vO0
- Gulfmaitten yhteistoimintaneuvosto (GCC) kosiskelee Egyptiä mukaan tähän hankkeeseen, josta näyttää muodostuvan suuren kalifikunnan esiaste. Jordania liittyi siihen jokin aika sitten, ja on odotettavissa, että Irakia kositaan seuraavaksi. GCC-mailla on runsaasti varoja käytettävissään, joita pyritään rahastoimaan suuriin sosiaalisiin projekteihin kuten asuntojen rakentamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150645#.TucWi1b3vO0
- Joukko israelilaisia nuoria valtasi muutamia tyhjiä kirkkoja Qasr al-Yahudissa lähellä paikkaa, jossa Johannes Kastajan sanotaan kastaneen Jeesus Kristuksen. Nuoret halusivat tällä esittää vastalauseensa Jordanian puuttumiseen Temppelivuorelle johtavan puisen rampin purkamiseen. Paikalle ryntäsi sekä IDF:n että Jordanian sotilaita, jotka saivat nuoret lähtemään paikalta rauhallisesti. 17 pidätettiin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-scrambles-as-right-wing-activists-seize-structures-near-jordan-border-1.401059
- OECD kehottaa Israelin talousministeriötä pysymään budjetin raameissa eikä laajentamaan sitä sosiaalisista vaatimuksista huolimatta. Taloudellinen tilanne on ilmeisen vaarallinen maailmassa neljän johtavan eurooppalaisen pankin jouduttua kaatumisen partaalle, ja samaa kerrotaan USA:n neljästä suurpankista. Näitä on alettu kutsumaan nimellä ”apokalypsin neljä ratsastajaa”. http://english.themarker.com/oecd-urges-israel-not-to-widen-budget-as-protesters-want-1.401127
- Suomessa valmistaudutaan jouluherkkujen valmistamiseen; Israelissa taas hanukka-aikaan, joka alkaa keskiviikkona 21.12.. Alla vinkki oliiviöljyn käyttämiseen. http://www.jpost.com/FoodIndex/Article.aspx?id=248503

Monday, December 12, 2011

MAANANTAI 12.12.11

1. KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä yrittää vielä kerran kakkostason voimin elvyttää täysin lamaantunutta ”rauhanprosessia” uudelleen henkiin tai edes henkäisemään elon merkiksi, mutta toiveet ovat olemattomat. Israel pitää kiinni vaatimuksestaan, että neuvottelut käydään suorina Israelin ja PA:n edustajien välillä eikä ulkopuolisten kautta. PA:n edustaja tyrmäsi tämän tuoreeltaan esittäen hyvin tunnetun litanian vaatimuksistaan, joista se myöskin hyvin tietää, että ne ovat mahdottomat hyväksyä Israelille. USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro lausui USA:n kannan sanoen kannattavansa Netanyahun esitystä suorista kahdenkeskisistä keskusteluista.

KVARTETIN edustajina Israeliin saapuivat USA:n Lähi Idän lähettiläs David Hale, EU:n edustajana Helga Schmid, Venäjän edustajana Sergei Vershinin ja YK :n edustajana Robert Serry, joka toimii YK:n lähettiläänä Lähi Idässä ja joka tunnetaan Israelin vastaisuudestaan.
Kvartetti pyysi 23. syyskuuta osapuolia laatimaan omat esityksensä rajoista ja turvallisuus-kysymyksistä. PA sanoo laatineensa sellaisen ja esittäneensä sen kvartetin jäsenille, Israel puolestaan sanoo, ettei se neuvottele kvartetin kautta vaan esittää kantansa suoraan PA:lle.
PA:n edustaja sanoo hämmästyneensä, että kvartetti vaatii suoria keskusteluja. Israel lähetti kvartetin edustajille viestin, että aika olisi sopiva aloittaa suorat keskustelut, mutta PA:n edustaja torjui esityksen suoralta kädeltä.
Kvartetin tarkoituksena on keskustella keskiviikkona erikseen Israelin ja PA:n edustajien kanssa. Pääministerin edustajana Mark Regev ilmaisi pettymyksensä PA:n jääräpäisestä kieltäytymisestä keskusteluihin, jota pidetään ainoana oikeana tienä rauhansopimukseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249039

Jerusalem Post julkaisi aamun lehdessään Saeb Erekatin kirjoittaman artikkelin, jossa tämä PA:n pääneuvottelijana tunnettu henkilö tarkastelee tilannetta PA:n johdon kannalta. Hän toistaa kaikki aiemmin tunnetut argumenttinsa entisen Syyria Palestiinan maan kuulumisesta arabien omistukseen, jonka juutalaiset ovat varastaneet, hallitsevat sitä väestörekistereitä myöten ja vaikeuttavat joittenkin palestiinalaisten vapaata matkustamista heidän maassaan paikkoihin kuten Kuollutmeri ja Jerusalemin itäosat. Erekat esittelee artikkelissaan, että Jordaninlaakso, Juudea ja Samaria, Jerusalemin itäosat ja Gaza kuuluvat Palestiinan valtioon, ja vaatii, että Israel kunnioittaa kansainvälistä lakia ja tehtyjä sopimuksia. Erekat vakuuttaa, ettei PA koskaan suostu luopumaan Jordaninlaaksosta ja Itä Jerusalemista. Hän viittaa Palestiinan valtioesityksen saamasta 130 valtion tuesta YK:ssa, minkä hän katsoo merkitsevän, että kansainvälinen yhteisö on hyväksynyt palestiinalaisten itsenäisyyden.
Erekatin tunnepitoinen artikkeli esittelee tuulentupia, joita se uskottelee todellisiksi. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=249037

2. SYYRIAN kapinalliset, joita voidaan pian alkaa kutsumaan vapaustaistelijoiksi, ovat perustaneet päämajansa Turkkiin, jonka hallitus on antanut heille pääsyn rajan yli turvaan ja sallii heidän jatkaa Syyrian hallituksen vastaista toimintaansa Turkin puolelta.
REUTERSIN julkistamassa artikkelissa, joka julkaistiin aamun JP:n sivuilla, kapinalliset kertovat elämästään ja suunnitelmistaan kuten myös tilanteesta Syyrian sisällä.
Kapinaliset valittavat, että heiltä puuttuu aseita ja yhteydenpitovälineitä, ja he myös valittavat, ettei mikään ulkopuolinen taho ole virallisesti asettunut tukemaan heitä.
Kapinallisten lukumäärä on heidän laskelmiensa mukaan 10 000 miestä, mutta lukumäärä on kasvanut nopeasti viimeisen 10 päivän ja kuukauden sisällä, he vakuuttavat.

ERÄS haastateltava toimi kapteenina Syyrian armeijassa, mutta kieltäytyi tulittamasta siviilejä. Hän karkasi armeijasta ja pääsi perheensä kanssa pakenemaan Turkkiin. Hän kertoo pysyttelevänsä enimmäkseen sisätiloissa, ehkä turvallisuussyistä. Hän kertoo, miten 20 sotilasta viisi päivää aiemmin huumasi vartijat Deraan tukikohdassa, ottivat mukaansa kaikki löytämänsä aseet ja pakenivat liittyäkseen Vapaan Syyrian Armeijaan (FSA).
Hän oletti Assadin armeijan viimeisiin liikkeisiin viitaten sen tarkoituksena aloittaa tuhoisa pommitus joko Homsin, sen lähellä sijaitsevaa Haman kaupunkia, tai Tartusin ja Latakian kaupunkeja vastaan.
Armeija antoi äskettäin ultimaatumin Homsin kaupungin väestölle luovuttaa aseensa 72 tunnin sisällä tai se joutuu armeijan pommitusten kohteeksi. Hallitus kiristää asukkaita kuuliaisuuteen uhaten kapinallisia heidän omaistensa pidättämisellä.
Armeijan kuuliaisuuden taustalla on se, että sen kaikki johtavat upseerit kuuluvat hallitusvaltaa pitävään Alawite-heimoon. Haastateltava kapteeni kuuluu kurdi-vähemmistöön.

KAPINALISET vakuuttavat, ettei heidän tarkoituksensa ole nostattaa uskontojen välisiä vastakohtaisuuksia, ja sen vuoksi he ovat kehottaneet valtaa pitävää Alavite-klaania kääntymään Assadin hallintoa vastaan, ettei heitä pidetä osallisina presidentti Assadin harjoittamiin julmuuksiin maassa. He toivovat, että arabiliiton julistamat hallituksen vastaiset boikottitoimet tuovat tulosta ja kaatavat Assadin hallituksen, koska muuten maa voi joutua sisällissotaan, jota he eivät toivo.

KAPINALLISTEN johtaja eversti Riad al-Asaad asuu 60-70 upseerinsa kanssa Apaydin pakolaisleirissä, 16 km:n päässä Antakiyasta ja lähellä Syyrian rajaa. Turkin hallitus seuraa tarkoin hänen liikkeitään, eikä hän saa ottaa vastaan vieraita ilman Turkin viranomaisten lupaa, minkä Reutersinkin journalistit joutuivat hankkimaan, eikä paikoittamaan autoaan lähelle everstin asuntoa. Aseita eikä sotilasasuja sallita leirin sisällä, ja Turkin viranomaiset tekevät kaikkensa suojatakseen kapinallisten turvallisuuden Assadin mahdollisilta teloitusyrityksiltä, eikä siinä ole varaa ottaa minkäänlaisia riskejä.
TURKIN hallituksen politiikan rajua muutosta osoittaa sen suosiollinen suhtautuminen Assadin hallitusta vastustaviin kapinallisiin. Turkki jopa harkitsee puskurivyöhykkeen muodostamista asevoimin Syyrian puolelle rajan tuntumaan, jossa pakolaiset voisivat asua Turkin suojeluksen alaisina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249018

3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi TV-10:n ohjelmassa eilen, että on vain viikkojen kysymys, milloin Assadin hallitus kaatuu Syyriassa. ”Joka tapauksessa se tulee olemaan siunaukseksi koko Lähi Idälle”, hän sanoi, ”vaikka kukaan ei osaa sanoa, kuka Syyriaa hallitsee hänen jälkeensä”. Barak totesi, että Assad ja hänelle uskolliset ovat surmanneet yli 4000 siviiliä yli 8 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten yhteydessä.

BARAK viittasi puheessaan Gazan evakuointiin vuonna 2005: ”Perjantaista lähtien 36 rakettia on ammuttu Gazasta Israelin siviilikohteisiin. Mutta Israel tietää miten puolustautua. Pääministeri Ariel Sharon evakuoi Gazan kaistan ja toi kaikki sotilaat ja siviilit pois sieltä käskien tuhoat kaikki rakennukset, jopa synagogat, ja mitä tapahtui? Hamas on ampunut Gazasta yli 10 000 rakettia Israelin puolelle.”
Barakin puhuessa Assadin armeijan sotilaat taistelivat kapinalisten kanssa panssarien tukemina lähellä Jordanian pohjoisrajaa. 12. panssariprikaatin sotilaat hyökkäsivät läheiseen Busra Al-Harir kylään ja Lujahin alueelle linnoittautuneita kapinallisia vastaan. Al-Jazeeran artikkelin mukaan 27 ihmistä sai surmansa, heistä viisi sotilasta. Hyökkäyksiä on tehty FSA:n toimesta öljyputkea vastaan Syyrian itäosista Homsin kaupunkiin johtavalla osalla. Sunnuntaiksi julistettiin yleislakko maassa Assadin hallituksen painostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150626#.TuWvklb3vO0
Libanonin puolelta sunnuntaina ammuttu Katjusha-raketti ei lentänyt rajan yli, vaan putosi Libanonin puolelle haavoittaen libanonilaista naista. Abdullah Azzan Prikaatit, joka on lähellä al-Qaidaa, sanoi ampuneensa sunnuntain raketin kuten myös 2 viikkoa sitten ammutut 4 rakettia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150627#.TuW0eVb3vO0

4. Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n miehittämätön kone RQ-170, jonka Iran sai jollain tapaa lentämään sen alueelle ja laskeutumaan vahingoittumattomana, on saanut aikaan kiivaan kaupankäynnin Iranin ja Venäjän kanssa. Sekä Venäjä että Kiina ovat erittäin kiinnostuneita koneesta, sillä se on täynnä salaisia kojeita ja instrumentteja, kuten myös koneen rakenne- ja sen hallinta- ja viestintäjärjestelmien joutuminen heidän tutkittavikseen merkitsevät valtavaa edistysaskelta ja suurta menetystä sekä USA: että Israelin tuleville suunnitelmille ja koneitten käytölle. Koneen katoaminen ja yhteyden katkeaminen valvontaan ovat virittäneet arvailuja, että Iran sai käyttöönsä Venäjän viimeisimmät elektroniset laitteet, joilla kone otettiin omaan valvontaan ja ohjattiin Iraniin. Mahdoton ei ole ajatus, että koneen valvonnasta vuosi tietoja Iranille tai Venäjälle, jossa niiden perusteella laadittiin ohjelma koneen kaappaamiseksi.
Tapaus on viimeisin osoitus uudesta ”cyber-sodasta”, jota käydään kaiken aikaa.

DF arvioi, että Iran tulee vaatimaan Venäjältä RQ-170 konetta vastaan S-300 PMU-1 ilmatorjunta patteristoja, sekä viimeisimpiä uraanin rikastuslaitteita, sentrifugeja. Venäjä toimitti aiemmin Syyrialla yliäänennopeudella kulkevia maalta merelle risteilyohjuksia, ja on luultavaa, että Iran tulee vaatimaan myös vastaavanlaisia aseita. Joulukuun 4. päivänä kaapattu kone RQ-170 on ollut käytössä Afganistanissa, mutta ei ole varmaa, lensikö tämä Iranin ilmatilassa, kuten Iranin vallankumouskaartin komentaja Ali Jaafari väittää.
Hän myös vähätteli koneen ylivoimaista tekniikkaa todeten, että ero sen ja Iranin teknologian välillä on pieni.
ISRAELIN ulkoministeri Lieberman tapasi pääministeri Putinin Kremlissä 7. joulukuuta yrittäen saada lupausta, ettei Venäjä aseista Syyriaa ja Irania teknologian viimeisimmillä tuotteilla. Lieberman joutui toteamaan tapaamisen jälkeen, ettei Putin osoittanut joustoa. Lieberman joutui myös moitteiden ryöppyyn todetessaan Venäjän vaalien olleen avoimet ja rehelliset. Sekä ulkomailla että Venäjän sisällä vaalit vaaditaan uusittaviksi. http://www.debka.com/article/21560/

5. UUTISOTSIKOITA
- Kymmeniä arabeja osallistui sunnuntai-iltana rajapoliisin upseereita vastaan tehtyyn kivitykseen Shuafatin lähiössä Jerusalemissa. Kukaan ei haavoittunut, mutta ajoneuvoja runneltiin pahoin. Arabit rikkoivat viime viikolla lähiön kautta liikennöivän kevyen rautatien vaunujen ikkunoita. Lähiön asukkaat kuuluvat poliittisesti PA:n hallintaan, mutta asuinpaikkansa perusteella heillä on oikeus Israelin siniseen henkilökorttiin, joka sallii heidän liikkumisen kaikkialla Israelin alueella, ja heillä on oikeus terveys- ja sosiaalipalveluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150609#.TuW7x1b3vO0
- Turkin presidentti Abdullah Gul kehotti Israelia huomioimaan arabikevään tuomat muutokset alueella ja aloittamaan rauhankeskustelut PA:n kanssa. Hän pitää Hamasia vain poliittisena puolueena, joka tarkoittaa kansansa parasta, eikä halunnut tietää mitään sen harjoittamasta jatkuvasta Israelin vastaisesta terrorismista eikä siitä, miten sen johtajat vaativat Israelin tuhoamista ja juutalaisten karkottamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150623#.TuW9dVb3vO0
- Gazassa toimiva Palestiinan ihmisoikeuskeskus (PCHR) kritisoi Hamasin päätöstä kieltää 19 jäsenen palestiinalaisdelegaation viiden Fatahiin kuuluvan jäsenen pääsyn Israelin alueen kautta Jerusalemin lääkintäkonferenssiin. Saatuaan tiedon Hamasin hallituksen päätöksestä viiden jäsenen kiellosta WHO peruutti koko delegaation osallistumisen Jerusalemin konferenssiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150617#.TuW-jlb3vO0
- Israelissa todettiin tyydytyksellä kemian Nobelin palkinnon myöntäminen professori Dan Shechtmanille. Netanyahu kutsui sitä lomaksi koko maalle. Juutalaistiedemiesten osuus Nobel-palkittujen joukossa on häkellyttävä. Juutalaisten osuus on vain 0.02 % maapallon väestöstä, mutta se on saanut viidenneksen nobel-palkinnoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150608#.TuXCOVb3vO0
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148507#.TuXCY1b3vO0
- Tel Avivin yliopiston arkeologit ovat kehittäneet uuden teorian homo sapiensin ilmaantumiseen maailmaan. He ovat luolasta löytämiensä luiden perusteella tulleet toteamukseen, että elefanttien kuoleminen sukupuuttoon Lähi Idässä pakotti ihmiset etsimään muita ravintolähteitä pienemmistä eläimistä, mikä puolestaan muutti ihmisen rakennetta metsästykseen sopivammaksi ja ehkä kehitti aivotoimintoja älykkäämmäksi uutta elintapaa varten.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=249041

Sunday, December 11, 2011

SUNNUNTAI 11.12.11

1. USA:N republikaani-puolueen presidentti ehdokkaan valinta on vajaan kuukauden päästä, ja luonnollisesti taistelu kärkipaikasta ehdokkaiden välillä kiristyy. Yksi jos toinenkin heistä on kuitenkin kehottanut kilpailijoitaan pysyttelemään kohtuuden ja inhimillisyyden rajoilla eikä antautumaan kohtuuttomiin ja hedelmättömiin henkilökohtaisiin hyökkäyksiin. Varoitus on paikallaan, sillä ehkäpä jokaisella on oma ”luurankonsa vaatekaapissa”, eikä ole mukavaa, jos ne vedetään sieltä kaiken kansan katseltaviksi. Esimerkiksi vaikka Gingrich, jonka yksityis-elämä on ollut varsin kirjavaa, ja jota demokraattien entinen kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi varoitti ”näyttävillä paljastuksilla, kun aika on siihen sopiva”. Gingrichillä on syytä pyytää Kaitselmuksensa varjelua, jos hän joutuu naisen hampaisiin, sillä se taistelu ei tule olemaan tasapuolinen. ”Naisen kieli vastaa tuhatta miehen kieltä”, sanoi Muhammad.

TASAPUOLISUUDEN puute on yksi argumenteista, joilla Gingrich arvostelee Obaman hallitusta puheessaan republikaanisen puolueen juutalaisen liittoutuman ehdokkaiden tilaisuudessa Washingtonissa viime viikolla. ”Jos olen tasapuolinen lakia kunnioittavan siviiliyhteisön ja terroriryhmän välillä, joka ampuu ohjuksia joka päivä, sitä ei voida kutsua tasapuolisuudeksi; se suosii terroristeja.” Tämä Georgiasta kotoisin oleva entinen kongressin puheenjohtaja sanoi kannattavansa Netanyahun omaksumaa kovapintaista realismia käsitellessään terroristien uhkaa vastaan Israelin tuhoamiseksi.
OBAMAN hallituksen suhtautumisesta palestiinalaisiin hän sanoi näin: ”Ymmärtääkseni olemme keksineet käsitteen ”palestiinalaisesta kansasta”, jotka ovat todellisuudessa arabeja ja historiallisesti olivat osa arabiyhteisöä. Heillä oli mahdollisuus asettua moniin maihin, mutta useista poliittisista syistä johtuen he ovat jatkaneet tätä sotaa Israelia vastaan vuodesta 1940 lähtien, mikä on hyvin traagista.”
OBAMAN suhtautumisesta rauhanprosessiin Gingrich sanoi näin: ”Käsittääkseni on itsepetosta kutsua sitä rauhanprosessiksi” hän väheksyi rauhanponnisteluja viitaten 20 vuotta jatkuneisiin hedelmättömin yrityksiin tasoittaa palestiinalaisten ja israelilaisten välisiä ongelmia. ”Uskon, että on syytä miettiä, miten perusteellisesti keskustelujen perusteet tulee muuttaa alueella.”
FILOSOFIAN tohtorin arvon historiassa Tulanen yliopistossa saavuttanut Gingrich ajatteli ääneen selvittäessään ajatuksiaan, ettei kukaan voine olla keskittynyt rauhanprosessiin samaan aikaan, kuin ampuu raketteja vastapuolen alueelle. ”Eihän sellainen, joka sanoo toiselle, ettei sinulla ole oikeutta olla olemassa, liene valmis keskustelemaan rauhasta. Ja jos toinen uhkaa tuhota sinut täydellisesti, sinun on syytä uskoa häntä. Siksi katson, että paljon realistisempi ja paljon rehellisempi lähestyminen Lähi Idän ongelmiin tulee leimaamaan Gingrichin hallituksen politiikkaa.”
Keskustelua jatkettiin Iowassa järjestetyssä presidenttiehdokkaiden väittelytilaisuudessa. Gingrich sanoi menevänsä tilaisuuteen, jossa hän uskoo joutuvansa vastaamaan tuskallisiin kysymyksiin mielipiteistään, avoimin ja rehellisin mielin, mutta ei peräänny mielipiteistään.
http://www.bloomberg.com/news/2011-12-09/romney-leaves-gingrich-attacks-to-surrogates.html, http://www.haaretz.com/news/international/gingrich-defends-assertion-that-palestinians-are-an-invented-people-1.400764, (JP, R A Stoil)

2. GAZAN terroristit ovat jatkaneet rakettien laukomista Israelin puolelle. Torstaista lähtien ainakin 20 rakettia ammuttiin turva-aidan yli Israelin puolelle. Onneksi niiden aiheuttamat aineellinen tuho tai ihmisiin kohdistuneet vammat ovat olleet lähinnä psykologisia. Osa raketeista oli Grad-tyyppisiä, joita ammuttiin Beershebaa ja Ashkelonia kohti.
Hamasin edustaja vakuuttaa, että se vastustaa rakettien ampumista tässä vaiheessa, ja että niitä ovat ampuneet pienet ryhmittymät, joihin sillä ei ole valtaa. Islamic Jihadin edustaja vakuuttaa samaa. Niiden motiivina osoittaa nyt matalaa profiilia lienee varmistaa, että Gilad Shalitin vapauttamissopimukseen kuuluvien 550 palestiinalaisen vapauttaminen Israelin vankiloista toteutuu sopimusten mukaan. Se tulisi kruunaamaan Hamasin saaman tärkeän propagandavoiton Israelista, mille Abbasin johtama Fatah ei ole löytänyt kilpailijaa.

NETANYAHUN hallituksen taholta on vihjattu, että eri pituisia vankila-tuomioitaan kärsivät vapautettavat valitaan Fatahin edustajista Mahmoud Abbasin profiilin nostamiseksi, ikään kuin hänellä olisi siihen mitään ansioita. Tämäkin kuulunee siihen täysin tarpeettomaan ja hyödyttömään kampanjaan ”keskinäisen luottamuksen nostamiseksi”, mitä PA:n johtajat itse vähättelevät ja mitätöivät. Gingrich kutsuu sitä itsepetokseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=248902

3. KOSMEETTINEN rauhallinen tilanne Gazan rintamalla ei suinkaan tarkoita sitä, että Hamas ja Islamic Jihad olisivat hautaamassa sotakirveensä. Sen uskotaan ilmentävän vain tilapäistä reaalipolitiikkaa Hamasin taholta tilanteen arvioimiseksi ja suunnitelmien laatimiseksi muutoksista johtuen, jotka ovat toteutumassa lähiviikkojen aikana. Päällimmäisenä niissä ovat Hamasin ja Fatahin sopimukset yhteisen hallituksen muodostamiseksi ja valmistautumiseksi keväällä pidettäviin palestiinalaisten vaaleihin, joissa valitaan parlamentti, presidentti ja kansallisneuvosto.
Toiseksi Hamasin tiedustelu seuraa kiinteästi mielipiteitä Israelin hallituksen ministerien ja IDF:n johdon parissa, jotka osoittavat nousevaa kärsimättömyyttä kasvavan rakettisateen vuoksi Israelin siviilikaupunkeihin ja kyliin. Kirjoitus alkanee näkyä Gazankin seinällä, että IDF:n seuraava puhdistusoperaatio Gazaan ei tulisi jäämään kesken edellisen tapaan.

SUOJELLAKSEEN suurella vaivalla ja rahalla hankkimiaan varusteita ja aseitaan Hamas on yhä suuremmassa mitassa siirtämässä asetuotantoaan Siinaille. Sen omaksuman doktriinin mukaan IDF ei varmaankaan tulle iskemään Egyptin puolelle, joten vaikka Gaza joutuisikin Israelin armeijan jalkoihin, Hamas voisi jatkaa toimintaansa Siinailta käsin. Vaikka sopimus Fatahin ja Hamasin välillä rajoittaakin osittain Hamasin vapautta, sopimuksessa kuitenkin viitataan Israelin vastaiseen taisteluun, millä terroristien kielellä tarkoitetaan aseellista taistelua. Hamasin päämääränä on Israelin tuhoaminen, eikä se tästä ole luopunut.
Hamas liittyi äskettäin jäseneksi Muslimiveljeskunnan kansainväliseen järjestöön, mikä tarkoittaa sitä, että Hamas toimii pian yhteistyössä Egyptin hallituksen kanssa.
Siinain muuttuminen entistä vaarallisemmaksi terrorismin pesäkkeeksi aiheuttaa paljon suuremman vaaran Israelille kuin Gaza, sillä Hamasin omat ja ulkomailta hankkimat raketit ja ohjukset yltävät Siinailta Eilatin kaupunkiin häiriten pahoin sen siviililentoja ja meriliikennettä.

ISRAEL on toistamiseen esittänyt vaatimuksia Egyptin hallitukselle Siinain alueen paremmasta valvomisesta, mutta laajan ja maastonmuodoiltaan vaikea niemimaan valvominen vaatisi ilmeisesti paljon suuremmat joukot, mihin rauhansopimus valtuuttaa. Egyptillä lienee nyt Siinailla 12 pataljoonaa, mutta esim. Israelin rajaa valvoviin armeijan tukikohtiin on palkattu paikallisia beduiineja ilman aseistusta osan jäädessä tyhjiksi. Tämän johdosta rajavyöhyke on lähes valvomaton ja sallii sekä työtä etsivien afrikkalaisten että terroristien ja salakuljetusta harjoittavien beduiinien pääsyn Israelin puolelle.
IDF siirsi viimeisen terrori-iskun seurauksena neljää pataljoonaa rajan läheisyyteen, mutta 240 pitkän rajan valvomiseen ne eivät riitä. Rakenteilla oleva sähköistetty turvallisuusaita valmistunee ensi vuoden lopulla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=248948
http://www.debka.com/article/21558/

4. RAKETTITULI Gazasta on jatkunut edelleen sunnuntaiaamuna. Tämä on saanut Tzwi Gedaljahun viittaamaan artikkelissaan Psalmiin 120: ”Minä haluan rauhaa, mutta kun puhun siitä, he haluavat sotaa”. (Ps.120:7, englantilainen käännös) Psalmi 120 on ahdistetun rukous Herralle, joka kuuli hänen rukouksensa, jossa hän pyytää vapautusta valheellisista huulista ja petollisesta kielestä. ”Mitä pitäisi antaa sinulle tai mitä tehdä sinulle, sinä väärämielinen kieli? Mahtavan ampumat terävät nuolet ja juniper-puun (kinseri-pensaan) hiiliä.”
(Juniper-puu palaa kauan suurella kuumuudella ja sen hiilet hehkuvat pitkään.) Psalmin kirjoittaja valittaa, että hänen sielunsa on joutunut kauan elämään rauhaa vihaavien parissa.

HAMASIN edustajana toimiva Fawzi Farhoum kertoi median edustajille, että ”Gazan kaista on joutunut IDF:n aiheettomien hyökkäysten kohteeksi” jättäen kokonaan mainitsematta, että IDF vastaa heidän puoleltaan ammuttuihin raketti-iskuihin.
Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar puolestaan kertoi medialle, miten Hamasin strategia vastarinnasta toimii. Hän viittasi Israelin juutalaisyhteisöihin Gush Katifissä, miten Hamas jatkoi painostamistaan niitä ja niiden suojana olevia IDF:n sotilaita vastaan, jotka lopulta katsoivat saaneensa tarpeekseen ja muuttivat kaikki pois Gazasta. ”Hamas on kehittänyt taktiikkansa ja onnistunut karkottamaan miehittäjän Gazasta, ja tulee jatkamaan kunnes se karkotetaan koko Palestiinasta,” Zahar kertoi ensimmäisen intifadan 24.-vuotis-tilaisuudessa Gazassa, mikä kehittyi toiseksi intifadaksi v. 2000, eli ”Oslon sodaksi”. Zahar vakuutti järjestönsä aina jatkavan Palestiinan ja sen pyhien paikkojen vapauttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150591#.TuRi8Fb3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Rabbi Amnon Yitzhak johti tilaisuutta, jossa hänen kiihottamansa israelilaiset heittivät 1000 teevisiota roskiin. Artikkelissa kerrotaan, että tämä oli moderni muoto kivien heittämiselle veteen synneistä pääsemiseksi, eli Risa HaShanah Tashlik seremonia. Rabbi Yitzhak tunnetaan ponnisteluistaan juutalaisten palaamiseksi uskontoonsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150593#.TuRqklb3vO0
- Israelilainen yhtiö Ambrosia SubHerb aloittaa kosher-vitamiinien viemisen Amerikkaan. Sen tuotteiden halachan mukaisen puhtauden varmistaa ”badatz”, haredi-juutalaisten järjestön uskonnollisen puhtauden määrittävä elin. Yhtiöllä on omat maatilansa, joilla se kasvattaa vitamiineihin tarvitsemansa pensaat ja kasvit. Se on maan toiseksi suurin vitamiinien valmistaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150592#.TuRrsFb3vO0
- IAF vastasi lauantaiyönä Gazasta Israeliin ammuttuihin raketteihin iskemällä ohjuksillaan asetehtaaseen Gazan pohjoisosassa. Terroristit ampuivat ainakin 2 Grak-ohjusta Eshkolin alueelle ja 2 Ashkelonin lähelle lauantaiaamuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150588#.TuRtC1b3vO0
- IDF aloitti tutkimukset syytteistä, että palestiinalainen nuori kuoli saatuaan suoran iskun sotilaitten ampumasta kaasukanisterista. Palestiinalaiset mellakoivat toistuvasti muutamilla paikoilla, ja heidän kiihottajinaan ja tukijoinaan on Israelin vasemmiston ja kansainvälisen anarkistijärjestön edustajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150585#.TuRtx1b3vO0
- Turkin presidentti Abdullah Gul jättäytyi pois lounastilaisuudesta Viinissä, koska siihen osallistui Israelin puolustusministeri Ehud Barak. Maitten väliset suhteet ovat edelleen puhumattomuuden tilassa, kuten avoliitossa konsanaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150589#.TuRulFb3vO0
- Palestiinalaiset urheilijat nostivat suuren äläkän, kun Qatarissa järjestettävien pan-arab kisojen järjestäjät olivat Palestiinaa osoittavissa kuvissa esittäneet vain Juudean, Samarian ja Gazan, mutta jättäen Israelin siitä pois. Voisiko sen selkeämmin sanoa, miten hyvin PA:n harjoittama propaganda on purrut kansaan! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150586#.TuRvV1b3vO0
- Israelin Egyptin uusi lähettiläs Yacov Amitai matkustaa asemapaikkaansa Kairoon maanantaina, vaikka uutta huoneistoa entisen mellakoitsijoitten tuhoaman tilalle ei ole vielä löydetty. Hän toimii toistaiseksi asunnostaan käsin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150584#.TuRwVFb3vO0
- Syyrian Assadia vastustavat aktivistit varoittavat armeijan uudesta massamurhasta Homsin kaupunkia vastaan. Perjantaina ainakin 30 ihmistä tapettiin ja tahti on jatkunut päivästä toiseen maailman katsellessa tumput suorina. BBC:n välittämän LCC-komitean ilmoituksen mukaan uhrimäärä oli 35, heistä 22 Homsissa, mukana oli 10-12-vuotiaita poikia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150574#.TuRxH1b3vO0
- Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin murhaa yrittänyt terroristi vapautettaneen Shalitin vankienvapauttamis-operaation yhteydessä. Ranskan kansalaisuuden omaavan terroristin vapauttamista ovat vaatineet Ranskan diplomaatit. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4159777,00.html
- Yochanan Visser hämmästelee ynet.news.com artikkelissaan, miksi eurooppalaiset eivät vieläkään ole heränneet Iranin todellisuuteen Englannin lähetystön tuhoamisen jälkeenkään. Israelin entinen lähettiläs Ranskaan Daniel Snek sanoo, etteivät EU;n sanktiot vahingoita Eurooppaa enempää kuin Iraniakaan. Iran puuhaa jotain Natanzin uraanilaitoksen lähellä, purkaen entisiä rakennuksia ja siirtäen maata suuressa määrin, mikä viittaa sen rakentavan sinne maanalaisia tiloja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4158600,00.html
- Arkeologit ovat hieroneet älynystyröitään yrittäessään keksiä, mitä tarkoittavat kiviin 2000 vuotta sitten hakatut V:n muotoiset kuviot. He pyysivät ihmisten arvioita internetin kautta saaden tuhansia ehdotuksia. Tiedettä tämäkin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4159519,00.html