PERJANTAI 16.12.11

1. PÄÄMINISTERI on antanut useita lausuntoja viimeisten päivien aikana pyrkien torjumaan väitteet ”sodasta”, jota käydään vain verbaalisti, ja jota hän itse ilmeisen tietämättään ja tarkoittamattaan kiihdyttää. Tarkastellessa hänen lausuntojaan ei voi välttyä päätelmältä, että hän olisi voinut asetella sanansa toisin ja valita toisenlaisia termejä asiansa ilmoittamiseen.

NETANYAHU puhui Likudin keskuskomitean kokouksessa, jonka asialistan tärkein aihe oli puolueen sisäisten vaalien ajankohdan muuttaminen vuoden 2013 puolivälistä ensi vuoden tammikuun 31:ksi päiväksi. Pääministeri ei voinut pidättyä puuttumasta maassa äskettäin tapahtuneeseen mellakointiin ja ilkivaltaan, jolla muutamat nuoret halusivat osoittaa mieltään.
”Emme anna heidän (juutalaisten ääriainesten) hyökkäillä sotilaitamme vastaan tai aloittaa uskonnollinen sota”, hän vakuutti puheessaan torstaina. Hän oli aiemmissa lausunnoissaan päättäväisesti hylännyt vasemmisto-poliitikkojen kuten Ehud Barak luokittelun nuorista ”terroristeiksi”, joita Ben Eliezerin suosituksen mukaan olisi pitänyt ampua kovilla luodeilla. Sen sijaan hän oli itse verrannut heitä ”anarkisteihin”. Torstain puheessaan hän sanoi ”noista ääriaineksista” näin:
”Me tulemme kohtelemaan heitä kovalla kädellä ja pidämme huolen siitä, että heitä rangaistaan. Laki on laki ja oikeus on oikeus”, hän vakuutti. ”On saman tekevää, tapahtuuko hyökkäys turvallisuusjoukkojamme vastaan Efraimin sotilastukikohdassa tai palestiinalaisessa Bilin kylässä.”

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, nuorten hyökkäys Efraimin tukikohtaan oli ”nuorten kosto tai ”hintalappu” armeijalle siitä, että se oli osallistunut Mitzpe Yitzharin etäyhteisön kahden rakennuksen tuhoamiseen”. Siksi nuoret selittivät, että armeija aloitti tämän ”sodan”. Heidän näkemyksensä mukaan he eivät kapinoineet armeijaa vastaan, vaan sotilaita vastaan, jotka olivat osallistuneet juutalaisten kotien tuhoamiseen käyttäytyen vihollisen tavoin.
Mitzpe Yitzharin asukas Yoel Noiman selitti JP:n toimittajalle, että ”he yrittävät demonisoida meitä”, seisoessaan talonsa raunioilla, ”jossa nuori mies oli aikonut aloittaa uuden elämän uuden morsiamensa kanssa ensi kuussa”, kuten artikkelissa kerrotaan. Siinä todetaan, että näissä etäyhteisöissä asuvat nuoret juutalaiset ovat vaarassa sekä palestiinalaisten että armeijan taholta. Noiman sanoo joutuneensa kolmasti palestiinalaisten ampumaksi ajaessaan Länsirannalla. Hän kertoo lastensa kysyvän nähdessään poliisin: ”Onko hän paha vai hyvä?”

NOIMAN kertoi, että ”armeijan sotilaat tulivat kuin varkaat yöllä” torstaiyönä puoli neljän aikaan jalkaisin läheisen arabikylän kautta ja saartoivat kaksi tuhotuksi tarkoitettua parakkia, yksi asuintaloksi ja toinen varastoksi ja kanalaksi rakennettu. Sotilaat estivät väkivalloin Noimania pääsemästä katsomaan talonsa tuhoamista, josta kaikki huonekalut ja tavarat levitettiin pitkin tantereita ja kanat ajettiin ulos harhailemaan maastoon ennen talojen tuhoamista pusku-traktoreilla. Hän kertoi menettäneensä silmälasinsa nujakoidessaan sotilaitten kanssa.

YITZHARIN edustaja Avraham Binyamin selitti, että oikeus oli Peace Now esityksestä määrännyt kaksi taloa tuhottaviksi väittäen niiden olevan palestiinalaisten yksityismaalla, minkä Binyamin kiistää sanoen, ettei maan omistusoikeutta ole vielä selvitetty oikeudessa. Paikalla olevat viisi muuta rakennusta saivat jäädä paikoilleen, koska maan omistusoikeus on selvitetty niiden osalta. Binyamin vakuuttaa, ettei tilanteessa esiintynyt paljon vastarintaa. Hän vain valittaa sitä, että poliisi ja armeija toimivat politiikan eikä lain puolesta. Hän sanoi, että pahin jarru asioitten etenemiseksi joustavaksi on puolustusministeri, joka – poliittisista syistä – ei suostu allekirjoittamaan rakennuslupia. Hän sanoi, että asukkaat ovat aloittaneet keräyksen talojen pystyttämiseksi uudelleen tuhottujen raunioille.

SAMARIASSA tuleen sytytettyyn mutta pikaisten sammutustöitten vuoksi vähäisin vaurioin selviytyneeseen moskeijaan kerääntyneet Barkan kylän palestiinalaiset kertoivat olevansa kuin piiritystilassa sekä armeijan että juutalaisasukkaitten taholta. Moskeija oli rakennettu pääosin USA:ssa kerätyillä varoilla. Asukkaat kertovat toimittajalle kärsivällisyyttään koetellun liian kauan, sillä lapset heräilevät yöllä peläten hyökkäyksiä juutalaisten taholta, ilmeisesti kuunnellen aikuisten puheita ymmärtämättä niiden sisältöä. He uskovat, että Israelin hallitus sallii juutalaisten hyökkäilevän heidän moskeijoitaan vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249662

2. KANSALLISTA laitaa edustava järjestö Im Tirzu teki valituksen oikeuskanslerille vasemmistolaisten järjestämän mielenosoituksen johdosta, joka pidettiin lauantai-iltana, 10. joulukuuta IDF:n Tel Avivissa sijaitsevan päämajan edessä. Järjestäjät olivat itse videoineet tapahtuman julkistaen sen Youtube sivullaan. Mielenosoituksen aiheena oli palestiinalaisen mielenosoittajan Tamimin menehtyminen erään mellakan yhteydessä.

Kirjeessään oikeuskansleri Weinsteinille Im Tirzun puheenjohtaja Ronen Shoval kirjoitti mm. että järjestäjien ottaman videon mukaan mielenosoittajat toistivat iskulauseita kuten ”5-6-7-8 Israel on fasistivaltio”, sanaleikki, joka paljastuu englanninkielisessä lauseessa: ”Five-six-seven-eight Israel´s a fascist state”; ”IDF on terrorijärjestö, eivätkä siinä anteeksipyynnöt auta”; ”Barak, Barak, puolustusministeri, kuinka monta lasta murhasit tänään?”
Mielenosoituksen yhteydessä pidetyissä puheissa kiihotettiin kansaa: ”En todellakaan katso, että on aika suureen muistotilaisuuteen, vaan aika on suureen vihaan, aika on aloittaa sota. Jos kuolemme, on parempi kuolla taistellen. Meidän tulee taistella joka perjantai.” Tällä viitattaneen muslimien perjantairukouksiin, jonka jälkeen he usein mellakoivat poliisin kanssa.

Shoval sanoi kirjeessään Weinsteinille, että muutaman tunnin päästä mielenosoituksesta IDF:n edustajan asunnon ulko-oveen oli kirjoitettu grafiitti Tamimi. Hän pyytää oikeuskansleria aloittamaan tutkimukset kiihotuksesta väkivaltaan ja aina murhaan saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150767#.Turq7Vb3vO0

3. VATIKAANI on tehostanut kampanjaansa pyhien paikkojen saamiseksi katolisen kirkon omistukseen ja/tai valvontaan. Vatikaanin uskontojen välisen dialogin neuvoston johtaja kardinaali Jean Louis Tauran julisti muutamia päiviä sitten, että rauhanneuvottelijoiden tulee käsitellä myös Jerusalemin pyhien paikkojen kysymystä. Vatikaani haluaa Jerusalemissa ainakin Cenaclen Öljyvuorella, jonka alueella sijaitsee myös väitetty kuningas Davidin hauta, sekä Getsemanen puutarhan Öljyvuoren rinteellä. Cenacle tarkoittaa rakennusta, jonka kattokerroksessa sijaitsee ns. yläsali, jossa Jeesus nautti pääsisäisateriansa opetuslastensa kanssa. Paavi Johannes Paavali piti hartaustilaisuuden siellä Israelin vierailunsa yhteydessä.

KARDINAALI Tauran, joka palveli Vatikaanin lähettiläänä Israelissa, sanoo, ettei pysyvää rauhantilaa saavuteta, ellei Jerusalemin pyhien paikkojen omistuksesta saada ratkaisua. Hän kutsui osaa Jerusalemista muurien sisällä – mukaan lukien kolmen uskonnon pyhät paikat – ihmiskunnan muinaisperinteeksi. ”Alueen pyhä ja ainutkertainen luonne tulee varmistaa, ja se voidaan säilyttää ainoastaan erikoisilla, kansainvälisesti valvotuilla toimilla.”
Israelin hallitukset ja Vatikaani ovat vuosikaudet kiistelleet näiden paikkojen omistuksesta, ja Vatikaani on nyt tehostanut vaatimuksiaan niiden omistusoikeuden varmistamiseksi. Israelin haluttomuuteen luopua niistä liittyy historiallinen tosiasia, että kuningas Davidin hautaluola ja hänen pääkaupunkinsa ”Davidin kaupunki” sijaitsivat kiistanalaisella alueella. Niillä on paitsi uskonnollinen myös kansallinen merkitys juutalaisille. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon vihjaili äskettäin, että Israel voisi sallia Vatikaanille suuremman roolin paikkojen hallinnassa.

KATOLINEN kirkko on aloittanut tehostetun poliittisen toiminnan pyhien paikkojen valvonnan saamiseksi. Vatikaanin aiempi Jerusalemin arkkipiispa Michel Sabbah vetosi EU:n ja USA:n johtajiin, että ”he lopettaisivat Israelin harjoittaman Jerusalemin juutalaistamisen”. Pari viikkoa sitten paavi Benedict XVI Vatikaanin korkeimpaan oikeuteen nimittämä Msgr. David-Maria Jaeger keskusteli Washingtonissa, voiko USA:n korkein oikeus antaa Jerusalemissa syntyneen pojan passiin merkinnän syntymäpaikaksi Jerusalem. Jaeger sanoo, ”ettei kysymys ole siitä, onko Jerusalem Israelin pääkaupunki, vaan kuuluuko se kansalliseen territorioon” . Muutama päivä aiemmin Jerusalemin latinalainen patriarkka Fouad Twal syytti puhuessaan Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta saapuneille piispoille Israelin oikeistolaisia yhä julkeammasta Itä Jerusalemin juutalaistamisesta, myös toisten uskontojen osalta.
Paavi Benedict XVI on useassa yhteydessä ilmaissut kannattavansa Palestiinan valtiota, kuten myös presidentti Obama, joka haluaa Jerusalemin kansainväliseen valvontaan.

ISRAELIN hallitukset ja johtavat poliitikot ovat kukin vuorollaan ilmaisseet halukkuutensa tunnustaa Vatikaanin oikeuden Jerusalemiin ja sen pyhiin paikkoihin. Mutta juutalaisilla on tuoreessa muistissa, miten arabit ja muslimit valvovat pyhien paikkojen koskemattomuutta. Jordan tuhosi Jerusalemin 57 synagogaa ja uskonnollista rakennusta karkottaen kaikki juutalaiset vanhakaupungista ja häväisten juutalaisten hautoja Öljyvuorella, mutta tuoreempia esimerkkejä on Palestiinan Auktoriteetin vihamielisestä suhtautumisesta niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150757#.Tur1dVb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- USA keskeytti taloustukensa PA:lle sen aloittaessa kampanjansa YK:ssa Palestiinan valtion perustamiseksi varkain ilman sopimuksia Israelin kanssa. Nyt USA:n kongressi ilmeisesti ulkoministeriön painostuksesta – se ei hyväksynyt kongressin asettamaa boikottia – pohtii tuen palauttamiseksi, jos PA suostuu lopettamaan yksipuolisen toimintansa YK:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150785#.TusBr1b3vO0
- Arabikansanedustaja Ahmed Tibi ja Manhigut Yehudit johtaja Moshe Feiglin päästelivät täysillä päinvastaiset mielipiteensä tilanteesta, ja keskustelu TV-2:n ohjelmassa kehittyi pian henkilökohtaiseksi. Feiglin totesi, että viimeksi kun Tuba Zangriyan moskeijan tuhopoltosta kerrottiin, sen sytyttäjiksi todettiin palestiinalaiset, kuten he itsekin tunnustivat. Hän sanoi Tibille, että tämä edustaa ryhmittymää, jonka parista kaikkein murhanhimoisimmat terrori-iskut juutalaisia vastaan tulevat. Tibi käänsi keskustelun välittömästi väittäen kuuluvansa Israelin miehittämään kansaan. Hän syytti Feigliniä antisemiittiseksi juutalaiseksi. Feiglin vastasi, että juutalaisten synagogia poltetaan lähes päivittäin, eikä kukaan kiinnitä siihen huomiota: Jaffa, Akko, Nasaret ja muita. Tibi syytti Feigliniä valehtelijaksi ja antisemitistiksi, jotka polttavat moskeijoita. Hän kutsui Feigliniä moraaliseksi tunkioksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150779#.TusCo1b3vO0
- Puolustusministeri Ehud Barak nimitti IDF:n keskusjohdon komentajaksi prikaatikenraali Nitzan Alonin, joka joutui eroamaan IDF:n Juudean ja Samarian joukkojen komentajan paikalta juutalaisasukkaitten kiivaiden vastalauseiden vuoksi. Alon tunnetaan juutalaisyhteisöjen asukkaitten vastaiseksi, joka edellisessä toimessaan teki ratkaisunsa palestiinalaisten eduksi hylkien juutalaisasukkaita. Artikkelin mukaan Barak päätti nimityksestä keskustelematta IDF:n komentajan Benny Gantzin kanssa, joka joutui hyväksymään Barakin valinnan. Ministeriön lausunnossa kuitenkin sanotaan, että Alon valittiin Gantzin suosituksesta. Barakin valinnan taustalla lienee Netanyahun ja Barakin välinen yhteistoiminta etäyhteisöjen entistä tarmokkaammasta tuhoamisesta, mikä ennustanee laajempaa juutalais-asukkaitten karkotusta Juudeasta ja Samariasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150774#.TusFd1b3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150778#.TusHY1b3vO0
- Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kehuu, että Turkin harjoittama politiikka sai Israelin polvistumaan Turkin mahdin edessä. Hän kielsi opposition väitteet, että Turkin politiikka ohjautuu länsimaitten tahdon mukaan ja että se on kääntynyt entistä enemmän itään. Hän sanoi politiikkansa olevan itsenäistä ja harkitsevansa asioita kansallisten etujen mukaan, kuten tapahtuu suhteessa Iraniin ja Syyriaan. Turkin politiikka on kuitenkin selvästi etsinyt yhteyksiä Muslimiveljeskuntaan ja sen haaraosastoon Hamasiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150782#.TusHpFb3vO0
- Turkki ilmoitti jokin aika sitten suunnitelmistaan muodostaa Egyptin kanssa sotilaallinen yhteistoiminta. Se ensimmäisiä näkyviä ilmentymiä ovat maitten välille sovittu laivastojen yhteisharjoitus. Turkki ilmoitti suunnitelmistaan muodostaa Egyptin laivaston kanssa saartorengas Välimeren itäosaan, jolla Israelin meriyhteydet länsimaihin katkaistaisiin. Koska Egypti valvoo myös punaisenmeren laivaliikennettä, Israelin meriyhteydet voitaisiin tarvittaessa katkaista kokonaan. Liittyykö nyt alkava harjoitus tähän suunnitelmaan, selvinnee aikanaan. Harjoituksen järjestäjät vakuuttavat, ettei se liity mitään valtiota vastaan, mutta Syyria ja Iran ovat myös potentiaalisia vihollisia. Iran uhkasi iskeä Turkissa sijaitseviin NATO:n tukikohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150760#.TusI-Fb3vO0
- Vasemmistolaiset ovat yhdessä palestiinalaisten kanssa häväisseet Abraham Avinu lähdettä lähellä Abrahamin mausoleumia Hebronissa. Lähde on suosittu vierailupaikka ja se sijaitsee luontopolun varrella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150773#.TusK5Fb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021