MAANANTAI 12.12.11

1. KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä yrittää vielä kerran kakkostason voimin elvyttää täysin lamaantunutta ”rauhanprosessia” uudelleen henkiin tai edes henkäisemään elon merkiksi, mutta toiveet ovat olemattomat. Israel pitää kiinni vaatimuksestaan, että neuvottelut käydään suorina Israelin ja PA:n edustajien välillä eikä ulkopuolisten kautta. PA:n edustaja tyrmäsi tämän tuoreeltaan esittäen hyvin tunnetun litanian vaatimuksistaan, joista se myöskin hyvin tietää, että ne ovat mahdottomat hyväksyä Israelille. USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro lausui USA:n kannan sanoen kannattavansa Netanyahun esitystä suorista kahdenkeskisistä keskusteluista.

KVARTETIN edustajina Israeliin saapuivat USA:n Lähi Idän lähettiläs David Hale, EU:n edustajana Helga Schmid, Venäjän edustajana Sergei Vershinin ja YK :n edustajana Robert Serry, joka toimii YK:n lähettiläänä Lähi Idässä ja joka tunnetaan Israelin vastaisuudestaan.
Kvartetti pyysi 23. syyskuuta osapuolia laatimaan omat esityksensä rajoista ja turvallisuus-kysymyksistä. PA sanoo laatineensa sellaisen ja esittäneensä sen kvartetin jäsenille, Israel puolestaan sanoo, ettei se neuvottele kvartetin kautta vaan esittää kantansa suoraan PA:lle.
PA:n edustaja sanoo hämmästyneensä, että kvartetti vaatii suoria keskusteluja. Israel lähetti kvartetin edustajille viestin, että aika olisi sopiva aloittaa suorat keskustelut, mutta PA:n edustaja torjui esityksen suoralta kädeltä.
Kvartetin tarkoituksena on keskustella keskiviikkona erikseen Israelin ja PA:n edustajien kanssa. Pääministerin edustajana Mark Regev ilmaisi pettymyksensä PA:n jääräpäisestä kieltäytymisestä keskusteluihin, jota pidetään ainoana oikeana tienä rauhansopimukseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249039

Jerusalem Post julkaisi aamun lehdessään Saeb Erekatin kirjoittaman artikkelin, jossa tämä PA:n pääneuvottelijana tunnettu henkilö tarkastelee tilannetta PA:n johdon kannalta. Hän toistaa kaikki aiemmin tunnetut argumenttinsa entisen Syyria Palestiinan maan kuulumisesta arabien omistukseen, jonka juutalaiset ovat varastaneet, hallitsevat sitä väestörekistereitä myöten ja vaikeuttavat joittenkin palestiinalaisten vapaata matkustamista heidän maassaan paikkoihin kuten Kuollutmeri ja Jerusalemin itäosat. Erekat esittelee artikkelissaan, että Jordaninlaakso, Juudea ja Samaria, Jerusalemin itäosat ja Gaza kuuluvat Palestiinan valtioon, ja vaatii, että Israel kunnioittaa kansainvälistä lakia ja tehtyjä sopimuksia. Erekat vakuuttaa, ettei PA koskaan suostu luopumaan Jordaninlaaksosta ja Itä Jerusalemista. Hän viittaa Palestiinan valtioesityksen saamasta 130 valtion tuesta YK:ssa, minkä hän katsoo merkitsevän, että kansainvälinen yhteisö on hyväksynyt palestiinalaisten itsenäisyyden.
Erekatin tunnepitoinen artikkeli esittelee tuulentupia, joita se uskottelee todellisiksi. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=249037

2. SYYRIAN kapinalliset, joita voidaan pian alkaa kutsumaan vapaustaistelijoiksi, ovat perustaneet päämajansa Turkkiin, jonka hallitus on antanut heille pääsyn rajan yli turvaan ja sallii heidän jatkaa Syyrian hallituksen vastaista toimintaansa Turkin puolelta.
REUTERSIN julkistamassa artikkelissa, joka julkaistiin aamun JP:n sivuilla, kapinalliset kertovat elämästään ja suunnitelmistaan kuten myös tilanteesta Syyrian sisällä.
Kapinaliset valittavat, että heiltä puuttuu aseita ja yhteydenpitovälineitä, ja he myös valittavat, ettei mikään ulkopuolinen taho ole virallisesti asettunut tukemaan heitä.
Kapinallisten lukumäärä on heidän laskelmiensa mukaan 10 000 miestä, mutta lukumäärä on kasvanut nopeasti viimeisen 10 päivän ja kuukauden sisällä, he vakuuttavat.

ERÄS haastateltava toimi kapteenina Syyrian armeijassa, mutta kieltäytyi tulittamasta siviilejä. Hän karkasi armeijasta ja pääsi perheensä kanssa pakenemaan Turkkiin. Hän kertoo pysyttelevänsä enimmäkseen sisätiloissa, ehkä turvallisuussyistä. Hän kertoo, miten 20 sotilasta viisi päivää aiemmin huumasi vartijat Deraan tukikohdassa, ottivat mukaansa kaikki löytämänsä aseet ja pakenivat liittyäkseen Vapaan Syyrian Armeijaan (FSA).
Hän oletti Assadin armeijan viimeisiin liikkeisiin viitaten sen tarkoituksena aloittaa tuhoisa pommitus joko Homsin, sen lähellä sijaitsevaa Haman kaupunkia, tai Tartusin ja Latakian kaupunkeja vastaan.
Armeija antoi äskettäin ultimaatumin Homsin kaupungin väestölle luovuttaa aseensa 72 tunnin sisällä tai se joutuu armeijan pommitusten kohteeksi. Hallitus kiristää asukkaita kuuliaisuuteen uhaten kapinallisia heidän omaistensa pidättämisellä.
Armeijan kuuliaisuuden taustalla on se, että sen kaikki johtavat upseerit kuuluvat hallitusvaltaa pitävään Alawite-heimoon. Haastateltava kapteeni kuuluu kurdi-vähemmistöön.

KAPINALISET vakuuttavat, ettei heidän tarkoituksensa ole nostattaa uskontojen välisiä vastakohtaisuuksia, ja sen vuoksi he ovat kehottaneet valtaa pitävää Alavite-klaania kääntymään Assadin hallintoa vastaan, ettei heitä pidetä osallisina presidentti Assadin harjoittamiin julmuuksiin maassa. He toivovat, että arabiliiton julistamat hallituksen vastaiset boikottitoimet tuovat tulosta ja kaatavat Assadin hallituksen, koska muuten maa voi joutua sisällissotaan, jota he eivät toivo.

KAPINALLISTEN johtaja eversti Riad al-Asaad asuu 60-70 upseerinsa kanssa Apaydin pakolaisleirissä, 16 km:n päässä Antakiyasta ja lähellä Syyrian rajaa. Turkin hallitus seuraa tarkoin hänen liikkeitään, eikä hän saa ottaa vastaan vieraita ilman Turkin viranomaisten lupaa, minkä Reutersinkin journalistit joutuivat hankkimaan, eikä paikoittamaan autoaan lähelle everstin asuntoa. Aseita eikä sotilasasuja sallita leirin sisällä, ja Turkin viranomaiset tekevät kaikkensa suojatakseen kapinallisten turvallisuuden Assadin mahdollisilta teloitusyrityksiltä, eikä siinä ole varaa ottaa minkäänlaisia riskejä.
TURKIN hallituksen politiikan rajua muutosta osoittaa sen suosiollinen suhtautuminen Assadin hallitusta vastustaviin kapinallisiin. Turkki jopa harkitsee puskurivyöhykkeen muodostamista asevoimin Syyrian puolelle rajan tuntumaan, jossa pakolaiset voisivat asua Turkin suojeluksen alaisina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249018

3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi TV-10:n ohjelmassa eilen, että on vain viikkojen kysymys, milloin Assadin hallitus kaatuu Syyriassa. ”Joka tapauksessa se tulee olemaan siunaukseksi koko Lähi Idälle”, hän sanoi, ”vaikka kukaan ei osaa sanoa, kuka Syyriaa hallitsee hänen jälkeensä”. Barak totesi, että Assad ja hänelle uskolliset ovat surmanneet yli 4000 siviiliä yli 8 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten yhteydessä.

BARAK viittasi puheessaan Gazan evakuointiin vuonna 2005: ”Perjantaista lähtien 36 rakettia on ammuttu Gazasta Israelin siviilikohteisiin. Mutta Israel tietää miten puolustautua. Pääministeri Ariel Sharon evakuoi Gazan kaistan ja toi kaikki sotilaat ja siviilit pois sieltä käskien tuhoat kaikki rakennukset, jopa synagogat, ja mitä tapahtui? Hamas on ampunut Gazasta yli 10 000 rakettia Israelin puolelle.”
Barakin puhuessa Assadin armeijan sotilaat taistelivat kapinalisten kanssa panssarien tukemina lähellä Jordanian pohjoisrajaa. 12. panssariprikaatin sotilaat hyökkäsivät läheiseen Busra Al-Harir kylään ja Lujahin alueelle linnoittautuneita kapinallisia vastaan. Al-Jazeeran artikkelin mukaan 27 ihmistä sai surmansa, heistä viisi sotilasta. Hyökkäyksiä on tehty FSA:n toimesta öljyputkea vastaan Syyrian itäosista Homsin kaupunkiin johtavalla osalla. Sunnuntaiksi julistettiin yleislakko maassa Assadin hallituksen painostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150626#.TuWvklb3vO0
Libanonin puolelta sunnuntaina ammuttu Katjusha-raketti ei lentänyt rajan yli, vaan putosi Libanonin puolelle haavoittaen libanonilaista naista. Abdullah Azzan Prikaatit, joka on lähellä al-Qaidaa, sanoi ampuneensa sunnuntain raketin kuten myös 2 viikkoa sitten ammutut 4 rakettia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150627#.TuW0eVb3vO0

4. Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n miehittämätön kone RQ-170, jonka Iran sai jollain tapaa lentämään sen alueelle ja laskeutumaan vahingoittumattomana, on saanut aikaan kiivaan kaupankäynnin Iranin ja Venäjän kanssa. Sekä Venäjä että Kiina ovat erittäin kiinnostuneita koneesta, sillä se on täynnä salaisia kojeita ja instrumentteja, kuten myös koneen rakenne- ja sen hallinta- ja viestintäjärjestelmien joutuminen heidän tutkittavikseen merkitsevät valtavaa edistysaskelta ja suurta menetystä sekä USA: että Israelin tuleville suunnitelmille ja koneitten käytölle. Koneen katoaminen ja yhteyden katkeaminen valvontaan ovat virittäneet arvailuja, että Iran sai käyttöönsä Venäjän viimeisimmät elektroniset laitteet, joilla kone otettiin omaan valvontaan ja ohjattiin Iraniin. Mahdoton ei ole ajatus, että koneen valvonnasta vuosi tietoja Iranille tai Venäjälle, jossa niiden perusteella laadittiin ohjelma koneen kaappaamiseksi.
Tapaus on viimeisin osoitus uudesta ”cyber-sodasta”, jota käydään kaiken aikaa.

DF arvioi, että Iran tulee vaatimaan Venäjältä RQ-170 konetta vastaan S-300 PMU-1 ilmatorjunta patteristoja, sekä viimeisimpiä uraanin rikastuslaitteita, sentrifugeja. Venäjä toimitti aiemmin Syyrialla yliäänennopeudella kulkevia maalta merelle risteilyohjuksia, ja on luultavaa, että Iran tulee vaatimaan myös vastaavanlaisia aseita. Joulukuun 4. päivänä kaapattu kone RQ-170 on ollut käytössä Afganistanissa, mutta ei ole varmaa, lensikö tämä Iranin ilmatilassa, kuten Iranin vallankumouskaartin komentaja Ali Jaafari väittää.
Hän myös vähätteli koneen ylivoimaista tekniikkaa todeten, että ero sen ja Iranin teknologian välillä on pieni.
ISRAELIN ulkoministeri Lieberman tapasi pääministeri Putinin Kremlissä 7. joulukuuta yrittäen saada lupausta, ettei Venäjä aseista Syyriaa ja Irania teknologian viimeisimmillä tuotteilla. Lieberman joutui toteamaan tapaamisen jälkeen, ettei Putin osoittanut joustoa. Lieberman joutui myös moitteiden ryöppyyn todetessaan Venäjän vaalien olleen avoimet ja rehelliset. Sekä ulkomailla että Venäjän sisällä vaalit vaaditaan uusittaviksi. http://www.debka.com/article/21560/

5. UUTISOTSIKOITA
- Kymmeniä arabeja osallistui sunnuntai-iltana rajapoliisin upseereita vastaan tehtyyn kivitykseen Shuafatin lähiössä Jerusalemissa. Kukaan ei haavoittunut, mutta ajoneuvoja runneltiin pahoin. Arabit rikkoivat viime viikolla lähiön kautta liikennöivän kevyen rautatien vaunujen ikkunoita. Lähiön asukkaat kuuluvat poliittisesti PA:n hallintaan, mutta asuinpaikkansa perusteella heillä on oikeus Israelin siniseen henkilökorttiin, joka sallii heidän liikkumisen kaikkialla Israelin alueella, ja heillä on oikeus terveys- ja sosiaalipalveluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150609#.TuW7x1b3vO0
- Turkin presidentti Abdullah Gul kehotti Israelia huomioimaan arabikevään tuomat muutokset alueella ja aloittamaan rauhankeskustelut PA:n kanssa. Hän pitää Hamasia vain poliittisena puolueena, joka tarkoittaa kansansa parasta, eikä halunnut tietää mitään sen harjoittamasta jatkuvasta Israelin vastaisesta terrorismista eikä siitä, miten sen johtajat vaativat Israelin tuhoamista ja juutalaisten karkottamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150623#.TuW9dVb3vO0
- Gazassa toimiva Palestiinan ihmisoikeuskeskus (PCHR) kritisoi Hamasin päätöstä kieltää 19 jäsenen palestiinalaisdelegaation viiden Fatahiin kuuluvan jäsenen pääsyn Israelin alueen kautta Jerusalemin lääkintäkonferenssiin. Saatuaan tiedon Hamasin hallituksen päätöksestä viiden jäsenen kiellosta WHO peruutti koko delegaation osallistumisen Jerusalemin konferenssiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150617#.TuW-jlb3vO0
- Israelissa todettiin tyydytyksellä kemian Nobelin palkinnon myöntäminen professori Dan Shechtmanille. Netanyahu kutsui sitä lomaksi koko maalle. Juutalaistiedemiesten osuus Nobel-palkittujen joukossa on häkellyttävä. Juutalaisten osuus on vain 0.02 % maapallon väestöstä, mutta se on saanut viidenneksen nobel-palkinnoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150608#.TuXCOVb3vO0
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148507#.TuXCY1b3vO0
- Tel Avivin yliopiston arkeologit ovat kehittäneet uuden teorian homo sapiensin ilmaantumiseen maailmaan. He ovat luolasta löytämiensä luiden perusteella tulleet toteamukseen, että elefanttien kuoleminen sukupuuttoon Lähi Idässä pakotti ihmiset etsimään muita ravintolähteitä pienemmistä eläimistä, mikä puolestaan muutti ihmisen rakennetta metsästykseen sopivammaksi ja ehkä kehitti aivotoimintoja älykkäämmäksi uutta elintapaa varten.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=249041

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019