TORSTAI 15.12.11

1. ISRAELIN sisäpoliittinen tilanne on muotoutumassa vaaralliseksi, jonka kehitys viittaa sekä oikeiston ja vasemmiston että uskontojen välisiin vastakohtaisuuksiin. Juudean ja Samarian juutalaisnuorten aukeille kukkuloille kyhäämien parakkirakennusten tuhoaminen poliisin toimesta ja sotilaitten avustamina on saanut jotkut ryhmät hyökkäilemään sekä arabien omaisuutta ja myös moskeijoita vastaan asettaakseen ”hintalapun” heidän omia yhteisöjään vastaan tehdyistä hyökkäyksistä.
VIIMEISIMPIEN hyökkäysten kohteina ovat olleet armeijan tukikohdat, joissa on vahingoitettu ajoneuvoja, puhkottu renkaita ja muutenkin aiheutettu sekaannusta armeijan tukikohdissa. Nämä ”hintalappu-hyökkäykset” eivät ole kohdistuneet kummassakaan tapauksessa ihmisiä vastaan, vain omaisuutta on vahingoitettu.
Maanantaina ja tiistaina tapahtuneet väkivaltaisuudet alkoivat väärästä huhusta, että armeija oli aloittamassa juutalaisten etäyhteisön tuhoamisen, minkä johdosta nuoret kohdistivat väkivaltansa Efraimin lähellä olevaa IDF:n tukikohtaa vastaan. Nuorten tarkoituksena oli antaa armeijan johdolle selkeä merkki, etteivät he hyväksy armeijan osallistumista heidän rakentamiensa yhteisöjen tuhoamiseen.

VASEMMISTON taholta on vaadittu, että armeijan sotilaita ja heidän tukikohtiaan vastaan hyökkäileviä juutalaisia on kohdeltava terroristien tapaan. Labour-puolueen kokenut veteraanipoliitikko Ben Eliezer pani vielä paremmaksi vaatien, että armeijan tukikohtiin tunkeutujat tulee ampua. Tämä on hänen suustaan lausuttuna hämmästyttävän edesvastuuton ja kiihottava lausunto, johon olisi syytä puuttua.

PÄÄMINISTERI Netanyahu otti myös kovan ja päättäväisen asenteen rauhattomuuksia kohtaan ja sai hallituksensa päättämään, että niihin osallistuneita tulee kohdella samalla tavoin kuin palestiinalaisia vastaavanlaisista rikoksista. Hän sen sijaan päättäväisesti hylkäsi mm. Barakin esittämät vaatimukset, että heitä tulee pitää ”terroristeina”. Sen sijaan hän antoi heille oman luokittelunsa kutsuen heitä ”radikaaleiksi ja anarkisteiksi”, jotka kummatkin ovat yliampuvia. Netanyahu päätti, että heitä tulee tuomita sotilastuomioistuimissa palestiinalaisten tapaan. Netanyahun luokituspäätös sai välittömän tuomion sekä yeshan juutalaisyhteisöjen että B´tzelem ihmisoikeusjärjestön taholta, jotka molemmat sanoivat pääministerin tulkinnan poistavan yksityisilta kansalaisilta oikeuden osoittaa mieltään lain puitteissa.

HALLITUKSEN omaksuman kannan mukaisesti oikeustoimi ja poliisi ovat armeijan omien lakimiesten tapaan alkaneet laatia uusia peukalosääntöjä, joiden mukaan vastaavanlaisiin laittomuuksiin osallistuvia tullaan kohtelemaan ja tuomitsemaan. Enää ei riitä lupauksen vaatiminen olla toistamatta rikostaan eikä määräaikaiset pääsykiellot joillekin alueille.

POTENTIAALISESTI paljon vaarallisempia ovat sen sijaan hyökkäykset muslimien pyhiä paikkoja vastaan, kuten myös rajan ylitys Jordanian puolelle, joka olisi voinut aiheuttaa vaarallisen ja verisen selkkauksen. Onneksi se kuitenkin pystyttiin ratkaisemaan rauhallisesti sekä jordanialaisten että IDF:n sotilaitten osoittaessa esimerkillistä mielenmalttia.

JERUSALEMIN 12:lta vuosisadalta peräisin oleva Nebi Akashi moskeija sytytettiin tukeen keskiviikkoaamuna ja sen kivilohkareista muurattuihin seiniin raapusteltiin arabien vastaisia grafiitteja, joita viranomaiset alkoivat välittömästi poistaa. Rakennus ehti palaa yhdeltä osaltaan, mutta sen rakenteet eivät kärsineet vaurioita. Grafiitteihin oli töherretty kiireisesti lauseita kuten ”hyvä arabi on kuollut arabi”; ”hintalappu”; ”Muhammad on kuollut” ja ”Muhammad on sika”.
Eräs kirjoitus viittasi Mitzpe Yitzharin etäyhteisöön lähellä Nablusia, joka - kuten Ramat Gilad lähellä Karnei Shomronia - on tuhottavien listalla.

JERUSALEMIN viranomaiset tuomitsivat kovin samoin vandalismin, ja pormestari Nir Barkat vieraili moskeijassa tarkastellen aiheutettuja vahinkoja. Hän vakuutti kaupungin suhtautuvan hyvin raskaalla kädellä tämän tapaisiin rikoksiin osallistuneisiin.
Poliisi toimi nopeasti pidättäen keskiviikkoiltana kuusi ”oikeistolaista” nuorta kuulusteluihin moskeijan polttamisen vuoksi. Poliisien ilmaantuminen Kiryat Moshen alueelle sai lukuisten nuorten purkautumisen kadulle, mikä aiheutti hetkellisen huutomellakan ja käsirysyn poliisien pyrkiessä tunkeutumaan aktivistien koteihin. Poliisi sanoo löytäneensä joitain epäilyttäviä esineitä, joiden he uskovat liittyvän moskeijaa vastaan tehtyyn ilkivaltaan. Poliisin pidättämät nuoret olivat vielä poliisin selleissä keskiviikkoiltana. Shin Bet osallistuu tutkimuksiin.
Länsirannalla pari palestiinalaisautoa sytytettiin tuleen keskiviikkoaamuna.
Vähäisempiä väkivaltaisuuksia ja ilkivaltaa tapahtui monin paikoin Juudeassa ja Samariassa, mutta myös Jerusalemin ja Tel Avivin alueilla. Palestiinalaisten omaisuutta on vahingoitettu ja grafiitteja raapustettu monin paikoin, Tel Avivissa myös mellakantorjuntaan osallistuneen poliisiauton kylkeen, mutta autoa ei muuten vahingoitettu.
Myös IDF:n autoja vastaan on tehty vastaavanlaista ilkivaltaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249517, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150712#.TumnClb3vO0

KYSYMYS ei kuitenkaan ole järjestelmällisestä tai keskitetysti johdetusta liikkeestä, vaan spontaanisti syntyneistä turhautuneitten nuorten mielen osoittamisesta, missä ei aina tule harkituksi asiaa omaa nenäänsä pitemmälle, mitä seurauksia niillä voisi olla.
Poliisi ja turvallisuusjärjestelmä ei kuitenkaan ota asiaa kevyesti, vaan lisää joukkojaan sekä kaupungeissa että Juudean ja Samarian juutalaisalueilla. Heillä on varmaan tuoreessa muistissa Tel Avivissa alkaneet taloudellis/sosiaaliset mielenosoitukset, jotka nopeasti levisivät useisiin kaupunkeihin maassa.

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barab, joka kutsui nuoria mielenosoittajia ”terroristeiksi”, halusi osoittaa oman mielipiteensä mahdollisimman näyttävästi.
Hän lähetti poliisien ja sotilaitten muodostamat tuhoamispartiot Yitzharin etäyhteisöön, jolla ei ole hallituksen valtuutusta, ja tuhosi siellä kaksi rakennusta aikaisin torstaiaamuna.
Asukkaat kertoivat poliisien tulleen alueelle salapolkuja pitkin kulkien Innabus arabikylän kautta välttääkseen apujoukkojen hälyttämisen asukkaitten turvaksi.
Yksi hajotetuista siirrettävistä rakennuksista oli asuinkäytössä, toista käytettiin maanviljelyksen välineitten ja materiaalien säilyttämiseen.
Turvallisuusjoukot estivät kansanedustaja Michael Ben Arin (NU) pääsyn paikalle, mutta mitään kostotoimia ei havaittu alueella. Ben Ari valitti pääministerin ja puolustusministerin hätiköiden suoritettua rakennusten tuhoamista sanoen tämän lisäävän polttoainetta liekkeihin ilmankin tulenarassa tilanteessa.
Asukkaat vastasivat tuhoon aloittaen rakennusten pystyttämisen välittömästi päästyään paikalle sotilaitten ja poliisien poistuttua.

SAMARIAN alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika asetteli sanansa näin:
”On inhottavaa nähdä, miten nälkäisesti turvallisuusjoukkomme tuhoavat juutalaisten koteja, turvautuen diskriminoiviin lakeihin, jotka koskevat ainoastaan juutalaisia, kun meitä vastapäätä olevilla kukkuloilla on kymmenittäin arabitaloja, jotka on rakennettu ilman lupaa ja vastoin maan lakeja – jotkut niistä välittämättä korkeimman oikeuden päätöksistä. Tilanteen tekee vieläkin hälyttävämmäksi se, että meillä sanotaan olevan oikeistohallituksen, jonka päämääränä on rakentaa massoittain Juudeassa ja Samariassa. Olen varma, että nämä rakennukset tullaan rakentamaan uudelleen.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150744#.Tumg8Fb3vO0

3. LÄHI IDÄN voimaryhmittymien etsiessä uusia muotoja Iranin korkea delegaatio vieraili Saudi Arabiassa tiedusteluministeri Heidar Moslehin johdolla. Saudivaltuuskuntaa johti kruununprinssi Nayef bin Abdulaziz, joten tilaisuus oli todella merkittävä. Debkafile kertoo artikkelissaan, että kruunuprinssi Nayef suostui tapaamaan Iranin valtuuskunnan Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein pyynnöstä. Moslehi on Khamenein läheisimpiä avustajia ja neuvonantajia, eikä tilaisuudesta oltu kerrottu presidentti Ahmadinejadille, jota Khamenei epäilee salaliittohankkeista häntä vastaan. Artikkelissa todetaan, että Iranille on tärkeää sopia saudien kanssa kysymyksistä, kuten öljy, Irak, Syyria, Libanon, Afganistan ja Jemen, joissa kaikissa Iran ja Saudi Arabia katsovat intressiensä olevan vastakkaisia.

IRAN rakentaa omaa akseliaan Irakin, Syyrian ja Libanonin suuntaan; Saudi Arabia haluaa laajentaa rakentamaansa Gulf-maitten neuvostoa (GCC), johon Jordania liittyi äskettäin. Moslehi tarjosi Iranin apua USA:n tukeman arabikevään leviämisen estämiseksi ja lupasi Iranin työskentelevän saudien kanssa ydinteollisuuden alalla. Hän tähdensi, että yhdessä Iranin ja Saudi Arabian muodostama liittoutuma on tarpeeksi vahva torjumaan USA:n tukeman vaikutuksen leviämisen alueella. Hän mainitsi, että maat ovat toimineet ennenkin yhteistyössä, eikä tämä siten ole poikkeus. Saudi Arabian edellinen tiedustelupäällikkö prinssi Turki al-Faisal totesi viikko sitten, että Persianlahden maat ovat pakotetut varustautumaan massatuhoasein, koska Iran on aloittanut tämän kierteen. Saudit ovat aiemmin toimineet Pakistanin kanssa, joka pystyy toimittamaan sekä valmiita ydinpommeja että tietotaitoa ydinteollisuuden alueella.
Prinssi Nayef lupasi tutkia Iranin tarjousta ja viedä se kuninkaan ja vanhimpien prinssien muodostamaan neuvostoon ja antavansa vastauksensa pian. http://www.debka.com/article/21567/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150722#.Tumullb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Kuwaitissa alkoi korruptio-oikeudenkäynti viittätoista entistä kansanedustajaa vastaan, joiden syytetään tilittäneen miljoonia laittomasti saatuja dinareita omille tileilleen. Kolmen syytetään ottaneen lahjuksia hallituksen virkailijoilta saadakseen varoja haluamiinsa kohteisiin. Oikeudenkäynnin vuoksi hallitusta johtava sheikki Nasser al-Muhamad katsoi parhaaksi jättää eronpyyntö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150727#.TumuzVb3vO0
- USA:n ulkoministeriön edustaja ennustaa, että presidentti Bashar Assadin hallitus kaatuu, kysymys on vain viikoista. Hän kutsui Assadia ”käveleväksi kuolleeksi mieheksi.” Hän sanoi AP:lle antamassaan haastattelussa, että Assadin pääkaupunki alkaa muistuttaa Pohjois-Korean pääkaupunkia, niin eristetty se on ulkomaailmasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150738#.TumwKlb3vO0
- Maantiet Juudeassa ja Samariassa ovat tulleet jatkuvien kivitysten näyttämöiksi, mutta tällä kertaa tätä valittavat arabiautoilijat, jotka syyttävät ”setlereitä” kivityksistä. Varsinkin Yitzhar ja Havat Gilad ovat arabikuskien mukaan pahimpia alueita, joissa ajaessaan voi menettää tuulilasinsa, he vakuuttavat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4161834,00.html
- Syyrian turvallisuusjoukkojen hyökkäykset siviiliasukkaita vastaan ovat saaneet viime päivinä välittömät kostoiskut FSA:n (Vapaa Syyrian Armeija) joukkojen toimesta, useimmiten väijytyksinä. Kahden viime päivän aikana 27 ihmistä sai surmansa hyökkäysten ja vasta-hyökkäysten johdosta. http://www.haaretz.com/news/middle-east/clashes-between-syria-security-forces-army-defectors-leave-25-dead-1.401452, http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-insurgences-kill-8-syrian-soldiers-in-ambush-1.401410
- Iran väittää saaneensa haltuunsa neljä israelilais-valmistetta olevaa miehittämätöntä konetta, kertoo Teheran Times torstaina. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=249549
- Tunnettu alawite-aktivisti varoittaa, että heidät voidaan vetää mukaan Assadia vastaan nousseeseen vastarintaliikkeeseen syytettyinä hallituksen kannattajiksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=249351

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019