Posts

Showing posts from May 30, 2010
PERJANTAI 04.06.10

1. HE TULIVAT päälle murha silmissään, kertoo kokemuksiaan Mavi Marmaran kannelle helikopterista laskeutunut Shayetet 13 osaston viimeinen viidestätoista sotilaasta. Hän kertoo havainneensa syrjäsilmällä, että ennen häntä laskeutuneista sotilaista kaksi makasi kannella, yhdellä ampumahaava vatsassa, toisella polvessa, ja kolmas makasi tajuttomana ammottava metallitangolla isketty haava päässään. Koska hän oli komentosuhteessa toinen, hän otti komennon työntäen haavoittuneet ylemmän kannen seinää vasten ja muodosti sotilaista suojaverhon aloittaen haavoittuneiden hoitamisen. Sen jälkeen hän muodosti toisen suojaverhon ja vetäen oman 9 mm:n pistoolinsa aloitti tulituksen estääkseen hyökkääjiä pääsemästä sotilaitten kimppuun.

SOTILAITA vastassa oli yli tusinan verran ”palkkasotilaita”, kuten hän heitä nimitti, jotka olivat siepanneet kaksi pistoolia sotilailta tulittaen heitä kaiken aikaa. Koska hän katsoi ryhmänsä hengen olevan vaarassa, hän käski sotilaitaan a…
TORSTAI 03.06.10

1. HEVONEN ON päästetty pilttuustaan vapaaksi, toteaa Isi Leibler JP:n kolumnissaan. Hän valittaa sitä, että taas kerran Israelin vastaavat virkailijat, hallitus ja sen ministerit, onnistuivat sotkemaan Free Gaza operaation pysäyttämisen ja sen jälkihoidon sekä taitamattomuudellaan että valmistautumattomuudellaan. Hän toteaa, että heillä oli monen kuukauden ajan tiedossaan Gazaan pyrkivän laivasaattueen todellinen tarkoitus, ja että viimeinen varoitus tuli erään saattueen osanottajan suusta, joka totesi ennen saattueen lähtöä Kyprokselta, että päämääränä on joko pääsy Gazaan tai marttyyrikuolema.

SIITÄ HUOLIMATTA todellista valmistautumista sen estämiseksi ei suoritettu ja pysähtymiskieltoa rikkoneen aluksen pysäyttämiseksi ja ottamiseksi valvontaan lähetettiin sotilaita vain väriammuksilla varustettuina ja ehdottomalla käskyllä pidättyä käyttämästä kovia ammuksia ilman eri komentoa. Kai IDF:n suunnittelijoilla oli tiedossaan, että ”heitä vastassa oli muutaman …
KESKIVIIKKO 02.06.10

1. ISRAEL on alkanut tarmokkaasti selvitellä ”Free Gaza” saattueeseen liittyviä epäselvyyksiä ja sen jälkipyykkiä pahimman pölyn laskeuduttua. Saattueen pysäyttäminen ja sen ohjaaminen Ashdodin satamaan ei sujunut yhtä kitkattomasti kuin oli oletettu ja suunniteltu. Pahimmat seuraukset tapahtumasta tuntuvat kuitenkin diplomaattisella rintamalla, eikä niiden korjaaminen ole helppoa.
PAHINTA ääntä Israelin syyttämisessä ”verisestä massamurhasta” pitää Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka uhkaa suoraan Israelia: ”Turkin vihamielisyys on yhtä voimakas kuin sen ystävyys on arvokas,” hän puuskutti. ”Israel ei voi millään tavoin laillistaa tätä murhaa, eikä se voi pestä käsiään tästä verestä.” Israelin viranomaiset ovat havainneet tähän lausuntoon sisältyvän epäsuoran uhkauksen, ettei Turkki pysyttele sivussa seuraavan vastaavanlaisen tilanteen kehittyessä. He jopa olettavat, että Turkki voi lähettää laivastonsa aluksia seuraavien saattueiden suojaksi,…
TIISTAI 01.06.10

1. ON TUNNUSTETTAVA, että minulla on pala kurkussa aloittaessani käsitellä tämän
”Free Gaza” operaation ilkeitä jälkiselvittelyjä. Tällä hetkellä, kun ei ole täysin selvää, miten kaikki tapahtui ja mikä johti mihinkin, jää tuntuma, että siinä meni pieleen kaikki, mikä voi mennä pieleen.
Armeijalla oli kuukausi aikaa tutkia ”humanitäärisen saattueen” taustatekijöitä ja niiden siitä etukäteen antamia lausuntoja, mutta joko niihin ei uskottu tai ne sivuutettiin.

VIISI ALUSTA kuudesta suostuivat IDF:n sotilaitten käskyyn keskeyttämään matkansa ja ohjaamaan laivat Ashdodin, mutta kuudes kieltäytyi antaen ymmärtää, että sen matkustajat tulevat asettumaan vastarintaan, mikä on koodisana väkivallalle, IDF:n mahdollista miehitys-yritystä vastaan. Barak selitti lausunnossaan, että kieltäytynyt alus, Mavi Marmara, oli turkkilaisen humanitäärisen apusäätiön (IHH) valvonnassa, joka tunnetaan väkivaltaisena, terrorismia tukevana äärijärjestönä. Sen Mavi Marmarassa olleet jäsenet v…
MAANANTAI 31.05.10

1. FREE GAZA laivasaattueen seilaaminen Kyproksen edustalta n. 400 km:n matkan Gazan satamaan ei sujunut aivan niin suotuisissa tuulissa kuin järjestäjät odottivat. Saattue oli pari päivää myöhässä laivojen teknisten vikojen vuoksi, mutta kuusi laivaa, kolme niistä matkustaja- ja kolme rahtilaivaa, pääsi lopulta matkalle mukanaan 700 pro-Gaza aktivistia ja 10 000 tonnia tarvikkeita, mukana sementtiä ja muita rakennustarvikkeita sekä elementtirakenteisia taloja, lääketarpeita, sähkökäyttöisiä pyörätuoleja ja muuta. Mukana on tarvikkeita, joita Israel ei voi sallia Gazaan muuten kuin määrättyyn projektiin, koska niistä voidaan rakentaa bunkkereita ja raketteja.
On huomattava, että Gazan kaistan saarto on sekä Israelin että Egyptin julistama Hamasin kaapattua vallan veristen taistelujen jälkeen Fatahin hallinnon käsistä.

ISRAELIN ohjusveneet lähtivät hyvissä ajoin ottamaan vastaan laivasaattuetta. Ne ilmoittivat laivoille, että Gaza on suljettua sotilasaluetta, …
SUNNUNTAI 30.05.10

1. USA suostui lopulta allekirjoittamaan NPT-konferenssissa laaditun julkilausuman, jossa suositellaan huippukokouksen kutsumista koolle 2012 ydinaseettoman Lähi Idän muodostamiseksi. Kutsu New Yorkissa pidettävään tilaisuuteen lähetetään kaikille Lähi Idän valtioille. Egypti, joka johtaa arabikansoja vuoden 2012 konferenssissa, toivoo sen pystyvän taivuttamaan Israelin luopumaan omaksumastaan ydinpolitiikkansa epäselvyydestä ja sen valvomattomasta arsenaalista.
Julkilausuma kehottaa Israelia allekirjoittamaan NPT- (ydinkielto-) sopimuksen ja päästämään kansainväliset tarkastajat ydinlaitoksiinsa. Siihen sisältyy myös yksityiskohtainen suunnitelma askeleista, joita tulee ottaa ydinaseista riisumiseksi mukaan lukien esitys atomiaseitten kieltämiseksi alueelta.

ISRAELIN viranomaiset tuomitsivat lauantaina NPT-julkilausuman todeten sen kohdistuvan Israeliin eikä Iraniin. Hallituksen edustaja sanoi antamassaan julkilausumassa, että ”Israel oli valittu sen kohteek…