Thursday, June 07, 2018

Torstai 07.06.2018

TORSTAI 07.06.2018
01. ETUSIVUN OTSIKKO Israelissa on artikkelilla jossa kerrotaan Argentiinan peruuttaneen ystävällisen jalkapallo-ottelun Israelin kanssa. PA:n arabit ovat vastustaneet ottelua siksi, että se siirrettiin Haifasta Jerusalemiin, kuten PA:n olympiakomitean puheenjohtaja Jibrit Rajoub väittää. Hän kehotti vastalauseeksi kaikkia, joilla on Messin-kuvalla varustettu paita, polttamaan sen. Täytyisikö minunkin tuhota työtuolini alla oleva matto, jossa on myös Messin nimi? Ei kyllä onnistu.
PA:n arabit uhkasivat hyökätä Argentiinan joukkueen pelaajien kimppuun, minkä johdosta Argentiina katsoo pelaajiensa turvallisuuden vaarantuvan, eikä voi siksi toteuttaa matsia.

Kriitikot ovat Israelissa syyttäneet urheiluministeri Miri Regeviä tilanteen kärjistymisestä siirtäessään ottelun Haifasta Jerusalemiin, vaikka Haifan jalkapallostadion on suurempi. Regev myös lupasi hallituksen tukevan ottelun siirtämistä taloudellisesti.
Viikon lopuksi suunnitellun ottelun peruuntuminen Argentiinan aloitteesta antaa Israelille oikeuden syyttää henkilöitä tai järjestöjä, jotka vaativat Israelin boikotoimista, korvausta kärsityistä vahingoista 100 000 NIS, tai jos boikotti oli osa systemaattisesta boikotoinnista, 500 000 NIS. 2011 säädettyä lakia ei ole aiemmin käytetty Israelissa. Likudin kansanedustaja Joav Kisch, joka esitti lakia, sanoi olosuhteiden vaativan lain käyttämistä Argentiinan peruessa ystävällisen ottelun uhkausten vuoksi. Kisch totesi, että Israelin tulee esiintyä yhtenäisesti BDS-liikettä vastaan ja tehdä selväksi, ettei Israelia voida boikotoida ilman seurauksia.

"Ilman epäilystä PA:n jalkapalloliiton puheenjohtaja, tuomittu terroristi Jibril Rajoubin osuus oli merkittävä ottelun peruuttamiseksi. Laki on tarkoitettu niitä varten, jotka pyrkivät vahingoittamaan meitä" Kisch vakuutti.
Lakia toteutettaneen pääosin Israelissa eikä ulkomailla. Toinen ongelma on, että se rajoittaa puhevapautta, sekä aiheutetun vahingon näyttäminen toteen. Vasemmisto katsoi otollisen tilaisuuden hyökätä Regeviä vastaan ja vaatii oikeustoimia
häntä vastaan vaatiessaan ottelun siirtoa.
Benny Begin sanoi, että peruutus oli Argentiinan oma maali, mutta lain sanamuotoa on muutettava.
Järjestäjät aikovat pyytää kansainvälistä jalkapalloliittoa FIFAA, että ottelu järjestetään kaikesta huolimatta. Messi on hyvin suosittu Israelissa, ja peruutus suuri pettymys faneille.
https://www.jpost.com/Israel-News/MK-calls-to-use-Boycott-Law-against-Regev-over-Argentina-cancellation-559284, https://www.jpost.com/Israel-News/Report-Argentina-Israel-soccer-match-cancelled-due-to-BDS-559251,

02. IDF:n sotilaat joutuivat vihamielisen mielenosoituksen keskelle Samariassa keskiviikkoaamuna, jonka aikana yksisotilas haavoittui päähän osuneesta suuresta kallionlohkareesta, joilla mielen-osoittajat kivittivät sotilaita. Tapaus sattui Nebi Salah kylässä Ramallahin pohjoispuolella Samariassa. Kylässä tapahtuu usein sotilaitten ja mielenosoittajien välisiä yhteenottoja.
IDF:n tiedotteessa todetaan yli 10 PA:n arabin häirinneen sotilaita heidän pyrkiessään Nebi Salah kylässä pidättämään etsimiään palestiinalaisia. Yksi mielen-osoittajista osui suurella kiven-lohkareella sotilasta päähän. Sotilas vastasi avaamalla tulen arabia kohti haavoittaen häntä. Nuorta miestä hoidettiin paikan päällä, mutta julistettiin myöhemmin kuolleeksi. IDF aloitti tutkimukset tilanteesta.
PA:n tiedotusministeriö sanoi lausunnossaan: Tamimin kylmä-verinen teloitus kolmesta lähietäisyydeltä ammutusta luodista osoittaa, kuinka suuresti kansamme tarvitsee suojelua Israelin sotakoneistoa vastaan".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-IDF-shot-Palestinian-teen-during-violent-riots-in-Nebi-Salah-559288

03. Lasten leikkeihin ja juhlatilaisuuksiin suunnitellut leijat ja ilmapalloryppäät ovat Gazan terroristien käsissä vahingoittaneet tätä symbolia saaden meidät pelkäämään niitä, joita pidetään kauniina, puhtaina ja leikillisinä, ja joiden katsotaan yhdistyvän perheeseen, yhteisöön, rakkauteen ja onnellisuuteen, kirjoittaa Tamara Zieve JP:n julkaisemassa artikkelissaan.
Leijat olivat todelle ilon, viattomuuden ja kauneuden symboleja myös Kfar Azassa maaliskuuhun saakka, kun muutamat naapurit turva-aidan toisella puolella keksivät niiden käyttämistä aseina, lähettäen niitä tusinoittain heidän yhteisöönsä, polttaen heidän tuleentuvat viljapellot ja aiheuttivat vakavaa tuhoa maataloudelle.

"Meille leija on todella symbolinen" sanoo Kfar Azan asukas Ayelet Shachar Epstein JP:n toimittajalle kahvipöydässä maanantaina.
Hän kertoi, että jokaisena uutena vuotena (Rish HaShanah) sään ollessa kaunis ja lännestä puhaltaa voimakas tuuli, pidämme leija- tilaisuuden. Kukin perhe rakentaa oman leijansa, antaa niiden nousta ilmaan ja se on kaunein tilaisuus – rauhan ja elämän kunnioittaminen. Sen yhteisötilaisuus, ja me olemme hyvin vahvoja siinä. Mutta naapurimme (aidan toisella puolella) turmelevat tämän symbolin.
Kfar Azan yhteisö pyrki laskemaan leikkiä löytäessään ensimmäisen Gazassa valmistetun, varsin karkeatekoisen, leijan todeten, että Gazalaisilla on paljon oppimista heiltä leijojen valmistamisessa. Shachar-Epstein on toisen polven asukas kibbutsissa, joka oppi leijan valmistamisen vanhemmiltaan ja siirtää sen kolmelle lapselleen.
Mutta hänen tyttärensä huomioi, että Gazasta tulevassa leijassa oli jotain pahasti vialla. Aluksi ne eivät aiheuttaneet paljon tuhoa turvallisuusjohtajan ripeän toiminnan vuoksi. Sen jälkeen arviolta 100 leijaa on tullut kibbutsin alueelle, yksi Shachar-Epsteinin takapihalle. Leijoihin on sidottu molotovin koktaileja tai pussillinen palava materiaalia kasteltuina kevyempään nesteeseen sytyttääkseen tulipaloja paikassa, jonne ne laskeutuvat.
Muutaman shekelin arvoinen leija voi aiheuttaa tuhansien NIS vahingot, sanoo Daniel Ben-David, KKL-JNF läntisen Negevin aluejohtaja. Suuria alueita luonnonsuojelualueen Beeri-metsästä on palanut, itse palon aiheuttajan valkoisen leijan todistaessa syyllisyytensä. Arviolta 650 eekkeriä KKL-JNF:n yleistä metsää on palanut leijojen tain ilmapallojen sytyttäminä. Järjestöt ovat perustaneet valvontatorneja ja palomiehet työskentelevät kellon ympäri pyrkien estämään palojen leviämisen.
Puolustusministeri Liberman sanoo, että Gazasta on lähetetty 600 leijaa tai ilmapallorypälettä, jotka ovat tuhonneet 20 eekkeriä maatalousmaata ja metsää Israelin eteläosassa 198 palossa.
Palot metsissä ja pelloilla ovat surmanneet eläimiä ja aiheuttaneet ekologista tuhoa ja saastutusta. Maanviljelijät voivat tietenkin kunnostaa peltojaan uudelleen toivoen kasvun uudistuvan, mutta vahinkojen korvaaminen kuuluu hallitukselle, mikä prosessi vie aina aikaa ja aiheuttaa normaalielämän jatkumista.
"Metsien uusiutuminen vaatii kuitenkin 15 -20 vuotta ja paljon ylimääräistä työtä", Ben-David sanoo. Leijojen aiheuttamat tuhot ovat terrorismia ja korvaukset hallituksen toimialaan kuuluvia. Peltojen kastelujärjestelmät on uusittava, koska niiden säätö-laitteet paloivat, mikä voi aiheuttaa viivytyksiä istutus- ja kylvötoimissa.
Rajan pinnassa asuvat israelilaiset tunnustavat, että ilmassa on pelko uudesta ja laaja-alaisesta konfliktista Gazassa. Se aika näyttää olleen vuosisatoja sitten, jolloin aitaa ei ollut eikä kaivattu, ja israelilaiset ja gazalaiset vierailivat toistansa perhejuhlissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/The-toy-thats-wreaking-havoc-on-the-South-559173.

Jatkoa torstaiaamuna

04. Pääministeri jatkoi keskiviikkona Euroopan kiertuettaan lentäen Ranskasta Englantiin, jossa hän tapasi pääministeri Thereza Mayn, joka Netanyahun kanssa piti lyhyen lehtikonferenssin ennen keskustelujen aloittamista.
May ilmaisi kantansa toteamalla, että Britain ehdottomasti tunnustaa Israelin oikeuden itsepuolustukseen, mutta on huolestunut ihmishenkien menetyksistä Gazan rintamalla. May esitti toivomuksen, että "sadan gazalaisen kuoleman jälkeen ja tilanteen huononemisen vuoksi, voisimme keskustella, miten lievittää tilannetta, ja miten palata tilanteeseen polun löytämiseksi keskusteluihin kahden valtion periaatteesta".
Netanyahu sanoi juurikysymyksen olevan siinä, että Hamasin päämääränä on tuhota Israel todeten, "etteivät Gazan mielen-osoitukset ole rauhallisia. Viljapeltojen polttamisen lisäksi nämä ihmiset ovat Hamasin palkkaamia, joiden tehtävänä on Israelin puolustuksen murtaminen, mahdollisimman monen israelilaisen kuin mahdollista surmaaminen rajamme tuntumassa, sekä siepata sotilaitamme. Äskeiset tapahtumat Gazassa eivät ole rauhallisia mielenosoituksia".
Netanyahu yritti selvittää, että "IDF tekee kaikkensa ihmishenkien säästämiseksi – josta May varmaan on tietoinen. Mutta Hamas käyttää uutta taktiikkaa – terroristien taktiikkaa – jotka iskevät siviilikohteisiin ja piiloutuvat siviilien taakse, käyttäen heitä inhimillisiä kilpinä. Meidän tulee tuomita tämä ja keskustella, miten estää sen käyttäminen".

May selitti Merkelin ja Macron tapaan, että "JCPOA sopimus on paras tapa estää Irania saamasta ydinaseita, ja että Britain pysyy sopimuksen takana niin kauan, kuin Iran toteuttaa velvoitteensa". Samalla May viittasi muihin Irania koskeviin ongelmiin: Alueellisen tasapainon heiluttaminen Syyriassa ja Jemenissä, sekä ballististen ohjusten levittäminen.
Netanyahu totesi Pariisissa tavatessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron, ettei hän pyydä Euroopan maita eroamaan JCPOA-sopimuksesta, koska hän uskoo Trumpin eroamisen aiheuttamien taloudellisten reaaliteettien ja sen mukana Iranille asetettujen uusien sanktioitten johtavan sopimuksen kaatumiseen.
Ranskan presidentti Macron väitti vastoin tosiasioita, että Gazan väkivaltaiset mielenosoitukset johtuivat Trumpin tunnustamisesta Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
Netanyahu teroitti kahden kysymyksen tärkeyttä: Miten estää Irania saamasta ydinaseita, ja miten kääriä takaisin Iranin agressiivinen politiikka alueella, ja etenkin Syyriassa. Hän sanoi uskovansa, että heillä on yhteneväinen kanta näissä asioissa.
Netanyahu pitää puheen Lontoon ajatushautomossa ennen palaamistaan Israeliin torstaina.
https://www.jpost.com/Israel-News/British-PM-May-voices-concern-over-Gaza-deaths-559345,

05. Israel puolustusarmeija osallistuu kahteen kansainväliseen sotaharjoitukseen: Yhdessä NATO-maiden kanssa Välimerellä ja Atlantilla. Toinen harjoitus tapahtuu Tyynellämerellä, johon osallistuu lukuisia Tyynenmeren reuna-alueitten maita. Israel lähettää harjoituksiin sota-aluksiaan sekä lentokoneitaan. Harjoituksen nimi on PACRIM.

Israelin merivoimat harjoittelevan kotoisilla merialueilleen Hizbullahin potentiaalisia hyökkäyksiä Välimerelle rakennettuja kaasunporauslauttoja vastaan.
Israelin kauppayhteydet ulkomaihin tapahtuvat valtaosiltaan meriteitä käyttäen, ja siksi Israelin täytyy suojella kaikkia meriteitään sekä sodan, että rauhan aikoina. Merivoimat päättivät monimutkaisen harjoitusohjelman viime viikolla, jota johti sekä puolustus- että hyökkäysohjusveneitten muodostama flotilla.

Ensimmäisessä osassa harjoiteltiin esim. Iranin kaasunporaus-lauttaa vastaan ampuman ohjuksen torjuntaa onnistuneesti eliminoiden Barak-8 meripuolustusjärjestelmän ampuman ohjuksen, jonka aluksen puolustusjärjestelmä tunnisti.
Toisessa harjoituksessa samana päivänä harjoiteltiin tilannetta, jossa vihollisaluksia simuloivat Lahav ja Yachid alukset ampuivat kaksi risteilyohjusta flotillaa kohti. Ne eliminoitiin onnistuneesti.

Ensimmäisessä harjoituksessa käytetty alus Sa´ar 4.5 varustettiin uudella havainto-, tarkkailu- ja seuranta järjestelmällä, jolla alus voi samanaikaisesti seurata useita kohteita sekä merellä että ilmassa.
Harjoitusten komentaja eversti Adar Gershon totesi tyytyväisenä onnistuneitten harjoitusten jälkeen, että "ne lisäsivät merkittävästi alusten valmiutta meritaisteluihin. Ohjus-muodostelma on valmistautunut ja valmiina merialueilla".
Israelin merivoimien valvoma alue kasvoi huomattavasti Israelin nostettua kattavan taloudellisen merialueen EEZ 40 merimailista 150 mailiin 4 vuotta sitten. Merivoimien suojeluun kuuluvat myös EEZ talousvyöhykkeellä sijaitsevat kaasunporauslautat.
Artikkelissa painotetaan kaasunporauslauttojen merkitystä maan taloudelle, sillä niistä saadulla kaasulla katetaan 60 % (pian 75 %) maan sähköntuotannosta. "Hizbullahilla on kyky iskeä niihin kaikkialla merialueillamme".
Israelin ohjusalukset Sa´ar 4.5 ja Sa´ar 5 varustettiin uudella tutkalla ja meritaistelu sähköjärjestelmällä. Israel saa uuden Dolphin-luokan sukellusveneen ja Sa´ar 6 ohjusveneen, jotka ovat toimintakunnossa 2021. Sa´ar 6 aluksessa on 70 merisotilasta ja sen toimintasäde on 2500 mailia. Se on varustettu useilla edistyneillä puolustusjärjestelmillä, mukaan lukien Iron Dome lähitaistelua ja Barak -8 ohjuspuolustus-järjestelmän pitkän matkan tarvetta varten.
https://www.jpost.com/Israel-News/WATCH-Israels-Navy-trains-for-offshore-Hezbollah-assault-559271

06. UUTISIA LYHYESTI
JNF (juutalainen kansallisrahasto) aikoo esittää korvaus-vaatimuksen Hamasille sen aktivistien varustamien leijojen ja ilmapallojen aiheuttamista vahingoista JNF:n omistamilla alueilla, joissa on poltettu tuhansia eekkeriä viljapeltoja, pensaikkoa sekä luonnonsuojelumetsiköitä Gazan rajan tuntumassa. Tiistain aikana leijat sytyttivät paloja 10 eri kohteessa, yksi niistä Sapir College Shaar HaNegev alueneuvoston alueella, joka saatiin sammutettua. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gazan-kites-spark-fires-in-south-Jewish-National-Fund-to-sue-Hamas-559223

Rockefeller Brothers Fund (RBF) antoi rahaa ryhmälle, joka rahoittaa PA:n ja Hamasin harjoittamaa terrorismia, ja on jatkanut avustuksiaan Israelin lähettilään huomautettua siitä. Kaksi järjestöä, Education for Just Peace Lähi-Idässä, tunnettu myös US kampanja Palestiina oikeuksista, sekä Lasten Suojeleminen International Palestine (DCI-P), joka sai 60 000 ja 25 000 USD RBF-järjestöltä 2017.
Israel pääkonsuli New Yorkissa Dani Dayan otti yhteyttä RBF presidenttiin Stephen Heintz v. 2017 tuoden mukanaan dokumentteja RBF-järjestön tuesta (DCI-P) NGO-järjestölle, joka sai tukea myös UNICEF:tä toimeenpanevana kumppanina, vaikka se polkee UNICEF:n ja YK:n periaatteita kumppanuudesta neutraalina, puolueettomana ja itsenäisenä kaikista konfliktin osapuolista. Monet DCI-P järjestön virkailijoista ja hallituksen jäsenistä ovat yhteyksissä PFLP:n terrorijärjestön kanssa, jonka ovat todenneet USA, EU, Kanada ja Israel. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rockefeller-Bros-Fund-gives-to-groups-funding-Palestinian-terrorism-559258

Johtaako Argentiinan jalkapallojoukkueen ystävyysottelun peruuttaminen Israelin joukkueen kanssa sovittujen otteluiden peruutuksiin laajemminkin?
Tämä katsotaan joka tapauksessa räikeäksi nurkka-politiikan sekoittamisesta kansainväliseen urheiluun. Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, etenkin arabimaat ovat kieltäytyneet soittamasta Israelin kansallislaulua voittajan kunniaksi, ja jotkut hävinneet eivät voi kätellä israelilaista voittajaa. Mutta onko Argentiinan joukkueen ja argentiinalaisen paavin tapaamisella jotain yhteyttä Israelin solvaavan BDS liikkeen kanssa? Tapaaminen paavi Francis I ja Argentiinan joukkueen kanssa raportin mukaan peruutettiin. Argentiinan virkailija kertoi paikallismedialle, ettei joukkue matkusta Roomaan, mutta ei ilmoittanut syytä. Aiemmin ilmoitettiin, että joukkue valmistautuu maailman cup-otteluihin ja tarvitsee keskittymistä niihin.
Argentiinan presidentti kuitenkin haaveilee vielä Israelin matkansa toteutumisesta lähiaikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247106

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias24 -41; Suolameri 27 -39; Eilat 25 -39 +C-astetta, aurinkoista, huomenna paikoin lämpenevää.

Guatemalassa toimintansa kiihdyttänyt tulivuori pyrkii jopa varastamaan Hawaijin Kilauean saaman huomion, vaikka se edelleen tuhoaa kymmenittäin taloja ja levittää laavaansa yhä laajemmalle paratiisisaarilla.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5811523/Almost-200-missing-75-dead-thousands-flee-Guatemalas-volcano.html.


Tuesday, June 05, 2018

TIISTAI 05.06.2018

TIISTAI 05.06.2018
01. JULISTAMATON sota Gazan kaistalla jatkuu herättäen ihmettelyä kaikissa, jotka seuraavat sitä. On käsittämätöntä, miten Lähi-Idän tehokkaimmaksi nimitetty armeija seisoo sormi suussa katsellen sivusta, miten vihollinen polkee sen rakentamaa, kaikin uuden-aikaisin valvonta- ja herätevarustein varustettua turva-aitaa toistuvasti murtautuen Israelin puolelle tahtonsa mukaan, sekä seuraa sivusta, miten vihollinen polttaa turva-aidan lähellä sijaitsevat viljapellot ja hedelmälehdot, sekä luonnonsuojelu-alueet. On totta, että IDF on moninkertaisen tarkkailun alaisena ulkomaailman silmien alla, sekä että kansainväliset tuomioistuinet odottavat vain sopivaa hetkeä aloittaakseen IDF:n suorittamien sotarikosten tutkiminen, mutta kaikesta siitä huolimatta armeija on perustettu suojelemaan Israelin kansalaisia.

On totta myös sekin, että poliittisen johdon lamaannustila on aiheuttanut armeijan sisälle "toisinajattelijoita", jotka esittävät vastustavansa armeijan kovia otteita, ja vaativat niiden tilalle tavaroiden, energian ja sähköntoimitusten runsasta lisäämistä ajatuksella: "Hukutetaan heidät tavaroiden runsauteen, joka lopettaa kranaatti, raketti- ja leijatulen Gazan kaistalta".
Armeijan korkeat upseerit näyttävät unohtaneen, että iskuista Israelin puolelle päätetiin Teheranissa ennen "paluumarssia Jerusalemiin", eivätkä Iranin mullahit ole kiinnostuneita Gazan kaistan asukkaitten hyvinvoinnista, heillä on suuremmat ja jalommat tavoitteet Israelin alistamisesta ja shia-muslimien käyrän sirpin vallan ulottamisesta Persianlahdelta Egyptin rajoille saakka. Israel on osoittautunut pahaksi kannoksi tässä kaskessa, ja siksi se täytyy alistaa tai tuhota kokonaan, kuten Khamenei vaatii.

02. Entinen Shin Betin johtaja Avi Dichter ei ole tyytyväinen armeijan tapaan pyrkiä poistamaan tai edes lieventämään terrorismia, jota Hamas harjoittaa Gazasta Israelin puolelle. "En ole tietoinen tapauksista, joissa minkäänlainen terrorismi on voitu lopettaa pelkästään ilmaiskuilla" Dichter sanoo. Nykyinen Likudin kansan-edustaja ja ulko- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja nosti esiin mahdollisuuden, että Israel voi lähettää armeijan Gazan kaistalle lopettamaan Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen iskut Israelin puolelle, sekä poistamaan Gazasta aloitetun "poltetun maan taktiikan" harjoittaminen lähettämällä satoja leijoja turva-aidan itäpuolelle, jotka on varustettu polttopulloin ja joskus myös räjähtein, aiheuttaakseen mahdollisimman suurta tuhoa Israelille omien menetysten jäädessä minimaalisiksi. "Emme voi antaa Hamasin sanella toimemme Gazassa. Hamasin tulee tiedostaa, että IDF voi aloittaa maaoperaation Gazassa, muuten IDF:n pelotusvaikutus ja uskottavuus kärsivät" Dichter arvioi.

Dichter perustelee näkemystään todeten, että vähäiset roistomaiset solut ovat vastuussa joistain raketti-iskuista, mutta Hamas valvoo kaikkea ja sen pitäisi pystyä estämään niiden iskut tulitauon aikana. Hamasin tulee tunnustaa tosiasiat, että IDF:n kärsivällisyys alkaa olla lopussa, mikä tarkoittaa Hamasin loppua.
Ehkä Dichter unohti, että Iran antaa komennot Islamic Jihadille, joka ei kuuntele Hamasin ääntä. Toinen Hamasin päätösvaltaa murentava elin Gazassa on Vastarintakomiteat, joka koostuu useista pienryhmistä ja johtavista arabiperheistä.

Lauantaina tusinoittain kranaatteja ammuttiin Israelin puolelle. IDF iski yön aikana 15 kohteeseen Gazassa, mutta Gazassa on opittu ennakoimaan IAF:n ilmaiskut ja tyhjentämään potentiaaliset iskukohteet hyvissä ajoin.
Ensi perjantaina on muslimien paasto-kuukauden viimeinen perjantai, ja on odotettavissa, että arabi-muslimit kokoontuvat aamurukousten jälkeen suurin joukoin sekä turvallisuusaidalle Gazassa että Temppelivuorelle Jerusalemissa.
Gazan arabit ovat mellakoineet turva-aidan varrella maaliskuun 30. päivästä lähtien, jolloin näyteltiin I erä operaatiosta "March of the Return", jossa sai surmansa 61 arabia. Joista valtaosa oli sotilaspukunsa riisuneita Hamasin aktiivijäseniä. Hamasin jäsenet pakottivat siviilejä lähestymään aitaa saadakseen näkyviä todisteita IDF:n kovista otteista. Mellakoita kutsutaan rauhallisiksi mielenosoituksiksi, mutta heillä oli aseinaan kivienlisäksi linkoja, polttopulloja ja jopa käsituliaseita. Silloin he aloittivat leijojen lennättämisen, jotka mereltä tulevat tuulet kuljettavat Israelin puolelle. Leijoja ja ilmapalloja on sittemmin kehitetty yhä tuhoisemmiksi varustamalla ne syttyvillä aineilla, polttopulloilla tai räjähteillä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Ex-Shin-Bet-chief-Hamas-must-know-IDF-troop-deployment-in-Gaza-possible-559096,

03. Gazan arabimuslimit sanovat valmistautuvansa tiistaiksi, jota he viettävät 1967 hävityn Israelin vastaisen sodan alkamisen muistoksi nimellä "naksa", jolloin Israel vapautti Juudean ja Samarian, Golanin kukkulat, Gazan kaistan sekä Itä Jerusalemin kuuden päivän sodassa.
Naksa päivä on yksi kolmesta muslimiarabeille tärkeistä päivistä nakban ja maapäivän ohella. "Great March of the Return" päämääränä oli murtaa suuria aukkoja turva-aitaan ja rynnätä niiden kautta Israelin puolelle ja jatkaa sieltä Jerusalemiin. Hamasin ilmoituksen mukaan 108 gazalaista on saanut surmansa ja tuhansia haavoittunut IDF:n sotilaitten päättäväisestä tulesta estää heidän suunnitelmansa. Hamasin antamat luvut ovat liioiteltuja. Hamas lisää uhrien lukuun muista syistä sairaalassa kuolleita ja haavoittuneita propagandasyistä.

Arabimedia sekä NGO-järjestöt lähellä Irania seuraavat Gazan valmisteluja, mutta ovat myös hyvin tietoisia IDF:n valmisteluista potentiaalisten konfliktien varalta, kuten Iranin Tashim News Agency kirjoitti. Iranin Fars News raportoi Hamasin valmisteluista vastaavan komitean organisoivan turva-aidalle massoittain ihmisiä, jotka murtavat aidan pelkällä massavoimallaan.
Syyrian hallituksen uutistoimisto Al-Mayadeen käänsi Israel Hajom-lehdessä olleen artikkelin, jossa varoitettiin Hamasia, että mellakat Gazan rajoilla voivat aiheuttaa IDF:n maaoperaation Gazassa.
Jerusalemissa Al-Quds media kehoitti paikallisia arabeja kokoontumaan Damaskosportille Tiistaina. Kommentaattori Monther Swaisy twiittasi sivullaan, että tiistaipäivän tapahtumat Gazassa ja Jerusalemissa ovat testi siitä, mihin suuntaan tilanne tulee suuntautumaan. Jos Hamas onnistuu saamaan kymmeniä ellei peräti satoja tuhansia turvallisuusaidalle, tilanne voi kehittyä todella vaaralliseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Naksa-Day-protests-come-amid-heightened-Gaza-tensions-559115,

04. Kaksi Gazan arabimuslimia yrittivät maanantaina tunkeutua turva-aidan läpi Israelin puolelle, eivätkä pysähtyneet varoituksista huolimatta. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti surmaten toisen. Hänellä oli aseenaan suuri kirves. Tilanne kehittyi lähellä Nirim kibbutsia. Toinen arabi haavoittui, mutta onnistui pakenemaan Gazaan haavoistaan huolimatta.

Pääministeri antoi tehtäväksi kansliapäällikölleen valmistelemaan toimia, joilla Gazan arabien polttamien viljapeltojen, hedelmä-lehtojen ja luonnonpuistojen polttamisen aiheuttamat tuhot korvataan Israelin arabityöntekijöiltä keräämistä verovaroista. Vahinkojen määrää ei ole laskettu, mutta ennakkoarvioiden mukaan ne tullevat olemaan miljoonia NIS. PA esitti katkeran vastalauseen Netanyahun suunnitelmasta. PA:n tiedottaja Yousef al-Mahmoud kutsui suunnitelmaa varkaudeksi ja ryöstöksi.
Netanyahu pyysi sunnuntaina Israelin turvallisuusneuvoston johtajaa Meir Shabbatia vähentämään menetykset PA:n arabeilta pidätetyistä veroista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246926

Jatkoa edelliseen tiistaiaamuna

05. Tänään on arabimuslimien "naksa-päivä". Raporteissa ennustettiin päivän mielenosoitusten kehittyvän väkivaltaisiksi. Sekä IDF että Gazan arabit valmistautuivat pahimman varalle. Videokuvissa nähdään Gazan arabien kokoavan suuria röykkiöitä autonrenkaita aidan taakse. Niiden tarkoituksena oli ilmeisesti avustaa turva-aidan murtamista sytyttämällä niitä tuleen, mikä voisi sekä estää näkyvyyttä, että levittämällään mustalla pahan-hajuisella savulla karkottaa sotilaat kauemmas aidasta.
Tiistaiaamun raportit kertovat arabimuslimien muuttaneen suunnitelmaansa. He haluavat mielenosoitusten laantuvan toistaiseksi, mutta keskittyvän perjantain aamurukousten jälkeen uusintaan sekä Jerusalemin vanhassa osassa että Gazan kaistalla.

Arabimuslimit ovat viettäneet vuosittaista naksa-päiväänsä suhteellisen rajoitetusti, mutta muutamat niistä ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Vuonna 2011Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitus ja PFLP rohkaisivat palestiinalaisia Yarmoukan pakolaisleirissä Damaskoksen itäpuolella marssimaan Israelin Golanin kukkuloiden rajalle. Tuhansittain kokoontui rohkaisujen mukaisesti rajalle, jossa he pyrkivät murtamaan raja-aidan voidakseen rynnätä Israelin puolelle. Rajaa vartioivat turvallisuus-joukot joutuivat turvautumaan koviin panoksiin massa-ryntäystä vastaan surmaten kolmisen kymmentä mielenosoittajaa. YK:n ihmisoikeusjohtaja Navi Piilay syytti Israelia tarpeettoman suuresta voiman käytöstä samalla todeten, että Israelilla on vastuu voiman käyttämisestä aseettomia siviilejä vastaan.

Vuonna 2016 PA:n pääministeri Rami Hamdallah syytti Israelia vaarallisen väkivallan kierteen ikuistamisesta. Vuonna 2017 USA:ssa toimiva Palestinian Community Network kirjoitti: "Me keskitymme 1967 territorioihin tänään, mutta me aina jatkamme vapauttamisen ja paluun organisoimista, ja vapauteen kaikille ihmisille kaikkialla maassamme".
Arabimedia on varoitellut Hamasia ja muita terrorijärjestöjä Gazassa, että IDF valmistautuu sotaan, joka voi johtaa Hamasin vallan kukistumiseen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Naksa-Day-protests-come-amid-heightened-Gaza-tensions-559115, https://www.jpost.com/Israel-News/The-toy-thats-wreaking-havoc-on-the-South-559173.

06. Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei uhkasi maanantaina, että jos länsimaat, jotka allekirjoittivat JCPOA-sopimuksen Iranin kanssa (joka ei ole allekirjoittanut sitä), eivät pysty vakuuttamaan Iranin taloudellisia intressejä, jotka sopimus vahvistaa, Iran tulee lisäämään uraanin rikastustoimiaan. Samalla hän vakuutti, ettei Iran tule koskaan hyväksymään rajoituksia Teheranin ballististen
ohjusten rakennusohjelmaan.

Tämä tarkoittanee sitä, ettei neuvotteluille jää mitään tilaa Iranin omaksuman jähmeän kannan vuoksi.
Ohjusten ja etenkin ballististen ohjusten rakentaminen oli yksi tärkeimmistä syistä, minkä vuoksi presidentti Trump päätti 12.05. erota sopimuksesta. Ydinaseilla varustettu Iran voi 10 -15 vuoden kuluttua 2015 allekirjoitetun sopimuksen mukaan uhata paitsi Euroopan maiden pääkaupunkeja, että myös Yhdysvaltoja.
Trump haluaa sopimuksen tekstiosien muuttamista etenkin ydinaseen kehittämisen ja ballististen ohjusten rakentamisen aikataulujen osalta. Trump vastustaa Iranin ohjusten levittämistä Lähi-Idän maihin, etenkin Jemeniin ja PohjoisAfrikkaan.
Iranissa valmistettuja kranaatteja ja raketteja on kuljetettu myös Gazan kaistalle, joita Islamic Jihad on käyttänyt iskuissaan Israeliin. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Khamenei-Iran-will-boost-enrichment-capacity-if-nuclear-deal-falls-apart-559181

07. K
08. Pääministerin kolmeen Euroopan maahan suuntautuvan matkan ensimmäinen etappi oli Berliini, jossa pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi Saksan liittokanslerin Angelika Merkelin.
Keskustelu kesti 90 minuutin ajan, jonka jälkeen journalistit voivat todeta, ettei taivuttelulahjoistaan kuuluisa Bibi ollut pystynyt muuttamaan Merkelin omaksumaa kantaa Iranin kanssa solmitun JCPOA-sopimuksen pysyttämiseksi edelleen voimassa sen alkuperäisessä muodossaan.
Netanyahu voi kuitenkin merkitä voittolistalleen osavoiton Merkelin vakuutettua: "Saksa tulee käyttämään vaikutusvaltaansa siten, että Iran työnnetään pois tältä alueelta, ja että Berliini tulee seuraamaan hyvin tarkasti Iranin toimia alueella ja pyrkii pitämään sen valvonnassa".
Netanyahu totesi, että Iranin karkottaminen Syyriasta ei ole tärkeä vain Israelille, vaan myös Saksalle uskonnollisen kampanjan näkymien vuoksi (Iranin) maassa, jotka voivat aiheuttaa entistä suurempien pakolaisvirtojen pyrkivän kohti Saksaa (ja Eurooppaa).

Iranilla on arviolta 18 000 shia-militaristia Syyriassa, joita johtavat Iranilaiset komentajat Netanyahu selitti sanoen, että he ovat kotoisin Afganistanista, Pakistanista ja muualta. Iranilla on sekä uskonnollinen että sotilaallinen päämäärä.
"Iran haluaa kasvattaa militaristien lukumäärän 80 000 pääosin uskonnollisessa kampanjassa, käännyttääkseen Syyrian – 96 % sunni-muslimit – islamin shia-haaraan. Kampanjan seurauksena ovat uudelleen virinneet pakolaisvirrat Syyriasta".

Merkel totesi maiden näkemyksen JCPOA-sopimuksesta ja sen tehokkuudesta eroavan toisistaan. Kysymykseen, miten Saksa tulee neuvottelemaan Iranin johtajien kanssa, jotka toistamiseen "uhkaavat Israelia täydellisellä tuholla ja nimitellen sitä syöpäpesäkkeeksi, joka täytyy poistaa täysin", Merkel totesi, että sen kaltainen puhetapa on täysin hyljättävä – mukaan lukien tapaamiset Iranin kanssa – mutta "vakuutti Saksan tukevan sopimusta, joka on paras tae estää Irania saamasta ydinpommia".
Netasnyahu selitti, että "21-vuosisadan alussa joku vielä puhuu Israelin tuhoamisesta – se tarkoittaa toisen 6 miljoonan+ juutalaisen tuhoamista. On ennen kuulumatonta, että sellainen edelleen elää, mutta tämä on se, mitä vastaan me taistelemme".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Merkel-Germany-will-exert-its-influence-to-push-Iran-out-of-Syria-559152

09. UUTISIA LYHYESTI
Amerikassa syntynyt Rebekka Rum on joutunut Gazan aidalla surmansa saaneen sairaanhoitajan (paramedic) syyttömäksi sijaiskärsijäksi julkisuuteen levinnen huhun vuoksi, jonka mukaan hän olisi ampunut kuolettavan laukauksen. Huhulla ei ole mitään todisteita, mutta siitä huolimatta Rum on saanut tuhansia uhkausviestejä sosiaalisessa mediassa. Hän sai IDF:n koulutuksen tiedustelun alueella, ja haluaa puolustaa kotiaan, jonka hän tuntee omakseen ja jota hän rakastaa.
24-vuotias Rebekka Rum (peitenimi turvallisuuden vuoksi) syntyi Bostonissa. Häntä syytetään väärin 21-vuotiaan sairaanhoitajan Razan Ashraf al-Najjarin kuolemasta, joka oli hoitamassa haavoittunutta protestoijaa, kun sala-ampujan luoti haavoitti häntä kuolettavasti vatsaan turva-aidan varrella Khan Younisin lähellä perjantaina. Rebekka pahoittelee tapahtumaa, mutta vaatii, että syyttäjien tulee ensin tutkia tosiasiat. Hän sanoo, että hänen kasvonsa varastettiin, ja niistä tehtiin viha-symboli, mikä on täysin vastoin hänen elämänkatsomustaan. Mediassa hänet kuvataan IDF:n sotilaan täydessä asussa raskaalla kiväärillä varustettuna. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/American-born-IDF-veteran-stands-her-ground-on-Gazan-nurse-death-559143.
Turvallisuusvirkailijat julkistivat paljastaneensa PA:n arabien muodostaman terrorisolun, jonka tarkoituksena oli teloittaa pääministeri Netanyahu ja Jerusalemin pormestari Nir Barkat, joka on eroamassa virastaan antautuakseen politiikkaan. Lisäksi solu oli suunnitellut hyökkäyksiä amerikkalaisia ja kanadalaisia diplomaattisia laitteistoja vastaan Jerusalemissa. Sunnuntaina turvallisuusvirkailijat esittivät syytöksiä kolmea PFLP:n jäsentä vastaan, joiden nimet julkistettiin. Johtaja oli Muhammad Jamal Rashda, 30-vuotias Shuafatissa asuva arabi, joka aiemmin oli kärsinyt terrorismiin liittyviä tuomioita. Rashda oli projektin suunnittelija ja johtaja, hänellä oli yhteyksiä ulkomaille, mukaan lukien Syyrian terroristiryhmä. Hän suunnitteli iskuja USA:n konsulaattia vastaan. Kaksi muuta terroristia pidätettiin Rashdan etsinnän yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246980

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -26; Tiberias 17 -32; Eila 26 -33 +C-astetta
Aurinkoista, huomenna lämpenevää.

Sunday, June 03, 2018

SUNNUNTAI 03.06.2018

SUNNUNTAI 03.06.2018
Juutalaisen ajanlaskun mukainen uusi viikko alkoi suhteellisen viileänä ja puolipilvisen, mutta lämpötila noussee 25 asteen tienoille.
Perheen rientojen mukaisesti esitän raporttien julkaisemista sunnuntaina, tiistaina ja torstaina. Perjantai on ongelmallinen, koska silloin on paljon muuta puuhaa sapattia valmistellessa.
01. Gazan rintama vain ei näytä rauhoittuvan positiivisista lausunnoista ja tulitauosta huulimatta. Tämä täytynee ymmärtää siitä huomiosta, että Iran haluaa väkivallan jatkuvan Israelin rajoilla; ja koska se ei voi tehdä sitä Pohjoisrajalla, se painostaa Islamic Jihadia ja Hamasia jatkamaan kranaattien, rakettien ja polttopullojen laukomista kohti Israelin siviilikohteita.
Gazasta ammuttiin viime yön aikana neljä rakettia Israelin puolelle. Iron Dome eliminoi niistä kolme, neljäs putosi aukealle hietikolle aiheuttamatta vahinkoa.

IAF vastasi rakettituleen tekemällä kaksi ilmahyökkäystä aamuyön tunteina 10 (tai 15) kohteeseen. IDF:n tiedotteen mukaan ne olivat vastauksena yrityksille murtaa turva-aitaa, sekä polttopulloilla varustettujen leijojen lähettämiselle Israelin puolelle, jotka aiheuttivat suuria metsä- ja pensaspaloja luonnonsuojelualueilla.
IDF:n tiedotteessa varotetaan, että jos terrorijärjestöt haluavat jatkaa terrorismiaan ongelmien ratkaisemisen asemesta, ne tulevat maksamaan kovan hinnan, joka tulee nousemaan tarpeen mukaan, ja varsinaisena kärsijänä on Gazan kansa.
IAF:n taisteluhelokopterit iskivät viiteen kohteeseen Hamasin merivoimien ulkoasemassa aikaisin sunnuntaiaamuna. Terrorijärjestöt olivat ajoissa tyhjentäneet henkilökuntansa isku-kohteista, joten henkilövahinkoja ei raportoitu.
PA:n media raportoi, että IDF iski tykkitulella Yarmoukan ulkoasemaan Shufajiyyan lähiössä Gazassa polttaen sen.
Gazan vastarintakomitea raportoi lauantai-iltana hyökkäyksen olleen kostoksi 21-vuotiaan arabisairaanhoitajan Razan al-Najarin kuolemaan perjantain väkivallan aikana. IDF tutkii olosuhteita, joissa hän sai surmansa. https://www.jpost.com/Israel-News/Report-Israeli-Air-Force-strikes-Hamas-targets-in-the-Gaza-Strip-559002
Hälytyssireenit soivat lauantai-iltana lähettäen asukkaat toistamiseen pommisuojiin, mikä aiheuttaa häiriöitä etenkin lapsille, joiden yöunen rytmi häiriintyy. Ennen rakettien tuhoamista sireenit soivat Eshkolin alueneuvoston ja Kissufim-alueilla lähellä Gazan turva-aitaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Iron-Dome-intercepts-projectile-after-two-days-of-calm-in-southern-Israel-558990

02. Syyrian armeija on Venäjän suosiollisella avulla pystynyt vapauttamaan suuria alueita kapinallisten ja terrorijärjestöjen valvonnasta, mutta maan lounaisosassa on isoja alueita, jotka ovat Assadin hallituksen valvonnan ulkopuolella.
Syyrian ulkoministeri sanoi lauantaina, että hallitus haluaa vapauttaa nuo alueet neuvotteluilla, joissa taistelijoille on mahdollisuus joko alistua valtion hallintoon tai muuttaa pois. Presidentti Bashar Assadin suunnitelmana on riisua aseista hallitusta vastaan taistelevat militaristit, mukaan lukien Iranin tukemat joukot, toteaa Syyrian ihmisoikeus järjestö.
Militaristit siirretään armeijan leipiin tai heidät päästetään menemään.
Ulkoministeri Walid al-Moualem sanoi, että myös USA:n tulee vetää joukkonsa pois Syyrian, Jordanian ja Irakin rajalla olevasta Tanfin tukikohdasta Damaskoksesta itään.
Suuri vapauttamaton alue on Syyrian lounaisosassa, joka rajoittuu Israelin ja Jordanian rajoihin Quneitran ja Deraan alueilla Israelin valvoman Golanin kukkuloiden pohjoispuolella.
USA on huolestunut Syyrian armeijan suunnitelmista aloittaa sotilaallinen operaatio maan eteläosissa vastoin tulitaukoa. USA varoittaa aloittavansa lujia ja tarvittavia toimia tulitauko-sopimuksen rikkomuksia vastaan. USA:n joukot ovat asemissa Tanfiista itään valvoen strategista valtatietä rajan yli Irakiin.
Taistelut ovat suurelta osin laantuneet Venäjän, USA:n ja Jordanian yhteisvoimin solmitun "väkivallanrajoittamis" sopimuksen tultua voimaan.
Ulkoministeri Mouallem sanoi Syyrian pudottaneet runsaasti lentolehtisiä, joissa kapinallisia kehotetaan luovuttamaan aseensa ja sopia hallituksen kanssa. Jos tämä ei kelpaa, hän uhkaa ratkaista tilanteen voimatoimin.
Venäjä toistaa esityksensä, että vain Syyrian armeijan joukkoja saa olla maan eteläosassa. Sekä Iranin tukemien militaristien että USA:n tulee vetää joukkonsa pois sieltä. Iran ilmoittaa hyväksyvänsä Venäjän vaatimuksen vieraiden poistamisesta.

https://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-government-seeks-to-consolidate-army-and-recapture-southwest-558979

03. NATO (the North Atlantic Treaty Organisation) ei tule puolustamaan Israelia siinä tapauksessa, että Iran hyökkää juutalaisvaltiota vastaan, koska Israel ei ole 29 maan allianssin jäsen, selitti NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg Der Spiegel lehdelle.
Pääsihteerin lausunnon johdosta Saksan Vihreän puolueen poliitikko ja entinen Saksan Israelin parlamenttiryhmän johtaja parlamentissa (Bundestag) kysyi Twitter sivullaan: "Tämä herättää kysymyksen: Mitä tämä selvitys tarkoittaa turvallisuus-keskusteluille NATO:n EU:n, Saksan ja Israelin välillä? Se ainakin osoittaa varsin erilaisiin intressien alkamiskohtiin ja asemaan".

Israelin ja Iranin väliset suhteet ovat jännittyneet entisestään Israelin tuhottua Syyriassa useimmat Iranin rakentamat sotilas-asemat, missä sai surmansa 9 iranilaista sotilasta, vaikka Iran väittää ettei sen asepukuisia sotilaita ole Syyriassa, vain neuvon-antajia, kuten Assad heitä kutsuu.
Stoltenbergin lausunto ja määrittely tuntuvat oudoilta, kun huomioi, että NATO:n ja Israelin ilmavoimat ovat pitäneet yhteisiä sotilasharjoituksia, viimeksi toukokuussa, ja tämä trendi kasvaa. NATO määrittelee yhteistyön Israelin kanssa kumppanuudeksi.
Israel on ollut NATO:n Välimeren Dialogin jäsen sen v. 1994 perustamisesta lähtien yhdessä 6 muun ei-NATO:n jäsenen kanssa: Jordania, Algeria, Egypti, Mauritania, Marokko ja Tunisia.
NATO:n jäsenmaa vuodesta 1952 Turkki on vastustanut Israelin osallistumista Välimeren Dialogiin maitten välisten suhteitten kääntyessä vihamielisiksi. Israelin ja Turkin suhteiden parantuessa 2016 Turkki veti vastustuksensa pois, mutta niiden huonontuessa uudelleen Gazan sodan vuoksi, Turkki voi uusia vetonsa.
Venäjän kasvattaessa huomattavasti merivoimiaan Välimerellä myös NATO on havahtunut havaitsemaan Välimeren strategisen merkityksen. Venäjä päätti asettaa pysyvän laivasto-osaston Välimerelle valvomaan sen intressejä Syyriassa ja Irakissa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/NATO-chief-said-alliance-wont-defend-Israel-in-war-with-Iran-558987,

04. Amotz Asa-El tarkastelee artikkelissaan Rooman ja Gazan kohtaloita, jotka molemmat ovat kuin tulivuoren rinteellä asuvia, jotka kuulevat vuoren murinan, mutta silti pyrkivät ylemmäs lähelle tulivuoren suuaukkoa toivoen, että se hillitsisi sisällään riehuvan raivon, eikä sylkisi heidän päälleen tulista laavaa, tuhkaa ja tappavia kaasuja.
Artikkelissa todetaan, että Italia elää epätietoisuuden aikaa, eikä se voi nähdä, mihin tulevaisuus johtaa.
EU on suurissa vaikeuksissa, myös Roomassa, jossa EU sai alkunsa, mutta missä se voi myös saada loppunsa. Artikkelissa puhutaan eliitistä, jotka perustivat Unionin, mutta jotka nyt tuntevat asemansa uhatuiksi, ihmisen aiheuttamien ongelmien vuoksi. Rooma ei pystynyt viime vaalien jälkeen muodostamaan hallitusta kolmen kuukauden aikana populististen järjestelmän vastustajien hallitsemassa parlamentissa. Maailman rahamarkkinoiden johtajat Wall Sreetistä Tokioon, hyljeksivät Euroja kuten myös Italian vakuuksia ja osakkeita peläten Italian uusien pikavaalien voivan nostaa parlamenttiin lisää EU:n vastustajia. Tämä voisi johtaa EU:n kuolemiseen Roomassa, jossa se synnytettiinkin. Markkinoiden velloessa epävarmoina EU:n poliittiset eliitit pelkäävät heidän suuren EU-projektinsa kärsivän barbaarisen hylkäämisen.
Italian presidentti Sergio Mattarella on yksi EU-järjestelmän veteraaneja, joka aiheutti kriisin kieltäytyessään nimittämään talousministeriksi ekonomistin, joka haluaa Rooman luopuvan Eurosta ja palaavan viime vuosisadan Liraan.
Presidentti syrjäytti kansan vaatimuksen, joka antoi parlamentin enemmistön populistiselle Five Star ja Lega puolueille, ja nimitti ei-poliittisen ekonomistin pääministeriksi pyytäen häntä valmistelemaan seuraavia vaaleja.
Mattarellan juuret ovat Kristillis-demokraattisia, ja hänen tulisi rehellisesti paljastaa omat ja muiden eliittien juuret, mitä useimmat vastustavat.
Tämän toi esille rahoittaja George Soros, joka rohkeasti otsikoi artikkelinsa "Miten pelastaa Eurooppa". Hän toteaa EU:n menettäneen tiensä, kahdesta syystä: talouskriisi 2008 ja pakolais-virta 2015. Asa-El toteaa, että ne aiheuttivat kriisejä, mutta siinä jätetään huomiotta edeltävät Keski-Idän siirtolaisvirrat, joita yhteiskunta ei pystynyt sulattamaan itseensä, kuten islamistien terrori-iskut Euroopassa: 1985 El Descanto ravintola. Pariisin metropommitus, joka surmasi 8 ihmistä, Madridin junan pommitus, 2004, joka surmasi 192 ihmistä, ja samana vuonna filmijohtajan Theo van Goghin murha, sekä Lontoon pommitukset v. 2004, jotka surmasivat 53 ihmistä.
Tällaiset väkivalta-aallot sekä kasvavat siirtolaisten slummit heidän kotiensa ympärille veivät ihmisten luottamuksen johtajiensa viisauteen, ja murskasivat uskon heidän johtajiensa näkyyn kansallisuusaatteen jälkeiseen federatiiviseen Eurooppaan.
Tämän vuoksi EU on kokenut tappion toisensa jälkeen, alkaen Englannin Brexistä ja jatkuen kansallisuusaatteet nousemiseen Puolassa ja Unkarissa sekä vieraan pelkoon perustuvien puolueiden nousuun Saksassa ja Itävallassa sekä Skandinaviassa.

Palaten Gazaan, Asa-El huomioi, Gazan sylkiessä tulta tällä viikolla israelilaiset näkivät, mitä EU kieltäytyy tunnustamasta, mutta mitä nouseva protestiaalto vakuuttaa, on jotain, mikä Israelia kohtaa, ei koske rajoja – eikä se, mikä EU:ta kohtaa, ei koske taloutta, raha- tai muuttopolitiikkaa. Se mikä meitä kohtaa on islam. Ne, mitkä kohtaavat koko kulttuurimaailmaa, ovat uskonnolliset fanaatikot tuhoten vapauden, vääristäen valistuneisuuden, ja tukahduttaen kaikki muut uskonnot. Niiden tihenevä varjo sai britit, puolalaiset, unkarilaiset, saksalaiset, itävaltalaiset ja nyt myös italialaiset kääntämään selkänsä eliittiensä post-kansallisuusaatteelle tuntien sen uhkaavan heidän tulevaisuuttaan.
Gazan inferno on kirjoittajan mukaan ihmisen aiheuttama, jonka sytyttivät ihmiset, jotka hylkäävät muun ihmiskunnan uskon uskontojen, kansojen ja sukupuolten tasa-arvoon.
Asa-El kertoo naisesta Gazan rajalla, joka vastauksena hänen kysymykseensä ihmettelee: "Miksi minun pitäisi muuttaa pois, tämä on minun kotini".
https://www.jpost.com/Opinion/Middle-Israel-Between-Gaza-and-Rome-558887,

05. UUTISIA KYHYESTI
Kaksi tunnistamatonta arabi(?)miestä häiritsivät turistiryhmää Betlehemissä heidän mennessään pyhään kohteeseensa. Franciscan fria pahoinpideltiin Betlehemin Milk rotkossa viikonvaihteen aikana. Tapaus tallennetiin videolle. Isä Fadi Shallufi, joka huolehtii katolisesta kappelista siellä, joutui perjantaina pahoinpitelijäin uhriksi.
Arab48.con mukaan 2 miestä häiritsivät turistiryhmää matkalla kappeliin. Paikalle kutsuttu PA poliisi pidätti molemmat häiritsijät. Piispa Atallah Hanna tuomitsi tapauksen sanoen, että se on täysin hyljättävä. https://www.jpost.com/Middle-East/Franciscan-clergyman-assaulted-in-Bethlehem-559027

Korkein Oikeus kuuntelee parhaillaan valituksia Setlementtien sääntelemistä (regulation) koskevaa lakiesitystä, jolla hyväksytään taannehtivasti aiemmin ilman lupaa rakennettuja etäyhteisöjä (ns.kukkulayhteisö) . Laki koskee myös maalle, jonka omistusoikeus on selvittämättä – siten rakentamista myös arabien omistamalle –maalle, jos omistajalle maksetaan kunnon korvaus. Artikkelissa arvioidaan, että siinä on koko setlementti-projektin tulevaisuus käsittelyn alaisena, ja että ratkaisulla on kauas kantava vaikutus myös maan rajojen ulkopuolella. Se voi myös vaikuttaa Haagin kansainvälisen rikosoikeuden ICC:n päätöksiin tutkia sille arabien esittämiä valituksia.
Se mikä tästä puuttuu, on Netanyahun vuosia sitten teettämä tutkimus juutalaisten rakentamisoikeuksista Juudeassa ja Samariassa. Tutkimuksen mukaan koko 1967 sodassa Jordanian miehityksestä vapauttama alue on vapaa myös juutalaisille rakentajille, edellyttäen, että rakennusluvat ovat kunnossa. Bibi piilotti tutkimuksen pöytälaatikkoonsa, eikä antanut edes hallituksen käsitellä sitä, vaikka se oli hallituksen varoilla tehty ja koskee kaikkia juutalaisia ja heidän oikeuksiaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Court-hears-petitions-against-Settlements-Law-Future-West-Bank-in-balance-559024

USA on omaksunut uuden taktiikan käsiteltäessä PA/PLO:n esityksiä UK:n elimissä. Kuten turvallisuusneuvosto tai INESCO, tai YKHRC, joissa useimmissa PA/PLO:n kannatus on automaattinen. Nyt USA aikoo jokaisen sellaisen esityksen yhteydessä esittää oman esityksensä, jolla PA/PLO:n esitys kumotaan. Tämä koskee erityisesti YK:n turvallisuusneuvosto, jossa USA:lla on veto-oikeus. https://www.jpost.com/Israel-News/US-utilizes-new-UN-strategy-that-puts-Israel-on-offensive-559005

Sukupuuttoon kuolemisen uhan alainen sininen valas teki historiallisen vierailun Eilatin rannikon edustalla Punaisella merellä. Vaas on 20 m pitkä ja biologit saivat videokuvia siitä vedenpinnan alla. Otuksen keksi kalastaja tiistaiaamuna, jonka jälkeen biologit astuivat kuvaan laitteineen merenpinnan alla. https://www.jpost.com/OMG/First-time-ever-Blue-whale-spotted-off-the-coast-of-Eilat-558862

EU:n arvioiden mukaan Israelin juutalaisyhteisöjen rakentaminen vahvistaa yhdenb valtion periaatetta. Hallitus vahvisti 1958 asuntoyksikön rakentamissuunnitelmat. Viime viikolla Liberman hyväksyi 3 900 asuntoyksikön rakentamisen. Näillä päätöksilläon kuitenkin pitkä tie , ennenkuin päästään rakentamaan maan tunnetusti monimutkaisen byrokratian vuoksi, mitä ei helpota korkeimman oikeuden sotkeutuminen niihin omine vaatimuksineen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-Israeli-settlement-building-entrenching-one-state-reality-558952,
Iran pyrkii ostamaan massatuhoaseiden valmistus-teknologiaa Saksasta sekä niiden kytkeminen ballistisiin ja keskimatkan ohjuksiin. Tämän jo minkään uskoisi maailman alkavan herätä, mihin Iranin mullah-hallitus lopulta pyrkii.
https://www.jpost.com/Diaspora/Intel-report-Iran-seeks-weapons-of-mass-destruction-technology-in-Germany-558983

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -25; Tiberias 21 -31; Suolameri 24 -34; Eilat 23 -34 +C-astetta, puolipilvistä tiistaina selkenee, vähän lämpenevää.

Hawaijin Kilauea jatkaa laavan työntämistä päällystäen yhä suurempia alueita laavakerroksen alla, yksi niistä oli thermotekninen voimala, jotka se on valloittanut. Ihmiset odottavat sydän kurkussa, räjähtääkö se ja jos kyllä, mitä vaikutuksia sillä on USA:n länsirannikolle. Kilauean magneettinen kenttä kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin muu osa planeettaa. https://www.express.co.uk/news/world/968476/Hawaii-Volcano-latest-Mount-Kilauea-magnetic-field-compasses