Torstai 07.06.2018

TORSTAI 07.06.2018
01. ETUSIVUN OTSIKKO Israelissa on artikkelilla jossa kerrotaan Argentiinan peruuttaneen ystävällisen jalkapallo-ottelun Israelin kanssa. PA:n arabit ovat vastustaneet ottelua siksi, että se siirrettiin Haifasta Jerusalemiin, kuten PA:n olympiakomitean puheenjohtaja Jibrit Rajoub väittää. Hän kehotti vastalauseeksi kaikkia, joilla on Messin-kuvalla varustettu paita, polttamaan sen. Täytyisikö minunkin tuhota työtuolini alla oleva matto, jossa on myös Messin nimi? Ei kyllä onnistu.
PA:n arabit uhkasivat hyökätä Argentiinan joukkueen pelaajien kimppuun, minkä johdosta Argentiina katsoo pelaajiensa turvallisuuden vaarantuvan, eikä voi siksi toteuttaa matsia.

Kriitikot ovat Israelissa syyttäneet urheiluministeri Miri Regeviä tilanteen kärjistymisestä siirtäessään ottelun Haifasta Jerusalemiin, vaikka Haifan jalkapallostadion on suurempi. Regev myös lupasi hallituksen tukevan ottelun siirtämistä taloudellisesti.
Viikon lopuksi suunnitellun ottelun peruuntuminen Argentiinan aloitteesta antaa Israelille oikeuden syyttää henkilöitä tai järjestöjä, jotka vaativat Israelin boikotoimista, korvausta kärsityistä vahingoista 100 000 NIS, tai jos boikotti oli osa systemaattisesta boikotoinnista, 500 000 NIS. 2011 säädettyä lakia ei ole aiemmin käytetty Israelissa. Likudin kansanedustaja Joav Kisch, joka esitti lakia, sanoi olosuhteiden vaativan lain käyttämistä Argentiinan peruessa ystävällisen ottelun uhkausten vuoksi. Kisch totesi, että Israelin tulee esiintyä yhtenäisesti BDS-liikettä vastaan ja tehdä selväksi, ettei Israelia voida boikotoida ilman seurauksia.

"Ilman epäilystä PA:n jalkapalloliiton puheenjohtaja, tuomittu terroristi Jibril Rajoubin osuus oli merkittävä ottelun peruuttamiseksi. Laki on tarkoitettu niitä varten, jotka pyrkivät vahingoittamaan meitä" Kisch vakuutti.
Lakia toteutettaneen pääosin Israelissa eikä ulkomailla. Toinen ongelma on, että se rajoittaa puhevapautta, sekä aiheutetun vahingon näyttäminen toteen. Vasemmisto katsoi otollisen tilaisuuden hyökätä Regeviä vastaan ja vaatii oikeustoimia
häntä vastaan vaatiessaan ottelun siirtoa.
Benny Begin sanoi, että peruutus oli Argentiinan oma maali, mutta lain sanamuotoa on muutettava.
Järjestäjät aikovat pyytää kansainvälistä jalkapalloliittoa FIFAA, että ottelu järjestetään kaikesta huolimatta. Messi on hyvin suosittu Israelissa, ja peruutus suuri pettymys faneille.
https://www.jpost.com/Israel-News/MK-calls-to-use-Boycott-Law-against-Regev-over-Argentina-cancellation-559284, https://www.jpost.com/Israel-News/Report-Argentina-Israel-soccer-match-cancelled-due-to-BDS-559251,

02. IDF:n sotilaat joutuivat vihamielisen mielenosoituksen keskelle Samariassa keskiviikkoaamuna, jonka aikana yksisotilas haavoittui päähän osuneesta suuresta kallionlohkareesta, joilla mielen-osoittajat kivittivät sotilaita. Tapaus sattui Nebi Salah kylässä Ramallahin pohjoispuolella Samariassa. Kylässä tapahtuu usein sotilaitten ja mielenosoittajien välisiä yhteenottoja.
IDF:n tiedotteessa todetaan yli 10 PA:n arabin häirinneen sotilaita heidän pyrkiessään Nebi Salah kylässä pidättämään etsimiään palestiinalaisia. Yksi mielen-osoittajista osui suurella kiven-lohkareella sotilasta päähän. Sotilas vastasi avaamalla tulen arabia kohti haavoittaen häntä. Nuorta miestä hoidettiin paikan päällä, mutta julistettiin myöhemmin kuolleeksi. IDF aloitti tutkimukset tilanteesta.
PA:n tiedotusministeriö sanoi lausunnossaan: Tamimin kylmä-verinen teloitus kolmesta lähietäisyydeltä ammutusta luodista osoittaa, kuinka suuresti kansamme tarvitsee suojelua Israelin sotakoneistoa vastaan".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-IDF-shot-Palestinian-teen-during-violent-riots-in-Nebi-Salah-559288

03. Lasten leikkeihin ja juhlatilaisuuksiin suunnitellut leijat ja ilmapalloryppäät ovat Gazan terroristien käsissä vahingoittaneet tätä symbolia saaden meidät pelkäämään niitä, joita pidetään kauniina, puhtaina ja leikillisinä, ja joiden katsotaan yhdistyvän perheeseen, yhteisöön, rakkauteen ja onnellisuuteen, kirjoittaa Tamara Zieve JP:n julkaisemassa artikkelissaan.
Leijat olivat todelle ilon, viattomuuden ja kauneuden symboleja myös Kfar Azassa maaliskuuhun saakka, kun muutamat naapurit turva-aidan toisella puolella keksivät niiden käyttämistä aseina, lähettäen niitä tusinoittain heidän yhteisöönsä, polttaen heidän tuleentuvat viljapellot ja aiheuttivat vakavaa tuhoa maataloudelle.

"Meille leija on todella symbolinen" sanoo Kfar Azan asukas Ayelet Shachar Epstein JP:n toimittajalle kahvipöydässä maanantaina.
Hän kertoi, että jokaisena uutena vuotena (Rish HaShanah) sään ollessa kaunis ja lännestä puhaltaa voimakas tuuli, pidämme leija- tilaisuuden. Kukin perhe rakentaa oman leijansa, antaa niiden nousta ilmaan ja se on kaunein tilaisuus – rauhan ja elämän kunnioittaminen. Sen yhteisötilaisuus, ja me olemme hyvin vahvoja siinä. Mutta naapurimme (aidan toisella puolella) turmelevat tämän symbolin.
Kfar Azan yhteisö pyrki laskemaan leikkiä löytäessään ensimmäisen Gazassa valmistetun, varsin karkeatekoisen, leijan todeten, että Gazalaisilla on paljon oppimista heiltä leijojen valmistamisessa. Shachar-Epstein on toisen polven asukas kibbutsissa, joka oppi leijan valmistamisen vanhemmiltaan ja siirtää sen kolmelle lapselleen.
Mutta hänen tyttärensä huomioi, että Gazasta tulevassa leijassa oli jotain pahasti vialla. Aluksi ne eivät aiheuttaneet paljon tuhoa turvallisuusjohtajan ripeän toiminnan vuoksi. Sen jälkeen arviolta 100 leijaa on tullut kibbutsin alueelle, yksi Shachar-Epsteinin takapihalle. Leijoihin on sidottu molotovin koktaileja tai pussillinen palava materiaalia kasteltuina kevyempään nesteeseen sytyttääkseen tulipaloja paikassa, jonne ne laskeutuvat.
Muutaman shekelin arvoinen leija voi aiheuttaa tuhansien NIS vahingot, sanoo Daniel Ben-David, KKL-JNF läntisen Negevin aluejohtaja. Suuria alueita luonnonsuojelualueen Beeri-metsästä on palanut, itse palon aiheuttajan valkoisen leijan todistaessa syyllisyytensä. Arviolta 650 eekkeriä KKL-JNF:n yleistä metsää on palanut leijojen tain ilmapallojen sytyttäminä. Järjestöt ovat perustaneet valvontatorneja ja palomiehet työskentelevät kellon ympäri pyrkien estämään palojen leviämisen.
Puolustusministeri Liberman sanoo, että Gazasta on lähetetty 600 leijaa tai ilmapallorypälettä, jotka ovat tuhonneet 20 eekkeriä maatalousmaata ja metsää Israelin eteläosassa 198 palossa.
Palot metsissä ja pelloilla ovat surmanneet eläimiä ja aiheuttaneet ekologista tuhoa ja saastutusta. Maanviljelijät voivat tietenkin kunnostaa peltojaan uudelleen toivoen kasvun uudistuvan, mutta vahinkojen korvaaminen kuuluu hallitukselle, mikä prosessi vie aina aikaa ja aiheuttaa normaalielämän jatkumista.
"Metsien uusiutuminen vaatii kuitenkin 15 -20 vuotta ja paljon ylimääräistä työtä", Ben-David sanoo. Leijojen aiheuttamat tuhot ovat terrorismia ja korvaukset hallituksen toimialaan kuuluvia. Peltojen kastelujärjestelmät on uusittava, koska niiden säätö-laitteet paloivat, mikä voi aiheuttaa viivytyksiä istutus- ja kylvötoimissa.
Rajan pinnassa asuvat israelilaiset tunnustavat, että ilmassa on pelko uudesta ja laaja-alaisesta konfliktista Gazassa. Se aika näyttää olleen vuosisatoja sitten, jolloin aitaa ei ollut eikä kaivattu, ja israelilaiset ja gazalaiset vierailivat toistansa perhejuhlissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/The-toy-thats-wreaking-havoc-on-the-South-559173.

Jatkoa torstaiaamuna

04. Pääministeri jatkoi keskiviikkona Euroopan kiertuettaan lentäen Ranskasta Englantiin, jossa hän tapasi pääministeri Thereza Mayn, joka Netanyahun kanssa piti lyhyen lehtikonferenssin ennen keskustelujen aloittamista.
May ilmaisi kantansa toteamalla, että Britain ehdottomasti tunnustaa Israelin oikeuden itsepuolustukseen, mutta on huolestunut ihmishenkien menetyksistä Gazan rintamalla. May esitti toivomuksen, että "sadan gazalaisen kuoleman jälkeen ja tilanteen huononemisen vuoksi, voisimme keskustella, miten lievittää tilannetta, ja miten palata tilanteeseen polun löytämiseksi keskusteluihin kahden valtion periaatteesta".
Netanyahu sanoi juurikysymyksen olevan siinä, että Hamasin päämääränä on tuhota Israel todeten, "etteivät Gazan mielen-osoitukset ole rauhallisia. Viljapeltojen polttamisen lisäksi nämä ihmiset ovat Hamasin palkkaamia, joiden tehtävänä on Israelin puolustuksen murtaminen, mahdollisimman monen israelilaisen kuin mahdollista surmaaminen rajamme tuntumassa, sekä siepata sotilaitamme. Äskeiset tapahtumat Gazassa eivät ole rauhallisia mielenosoituksia".
Netanyahu yritti selvittää, että "IDF tekee kaikkensa ihmishenkien säästämiseksi – josta May varmaan on tietoinen. Mutta Hamas käyttää uutta taktiikkaa – terroristien taktiikkaa – jotka iskevät siviilikohteisiin ja piiloutuvat siviilien taakse, käyttäen heitä inhimillisiä kilpinä. Meidän tulee tuomita tämä ja keskustella, miten estää sen käyttäminen".

May selitti Merkelin ja Macron tapaan, että "JCPOA sopimus on paras tapa estää Irania saamasta ydinaseita, ja että Britain pysyy sopimuksen takana niin kauan, kuin Iran toteuttaa velvoitteensa". Samalla May viittasi muihin Irania koskeviin ongelmiin: Alueellisen tasapainon heiluttaminen Syyriassa ja Jemenissä, sekä ballististen ohjusten levittäminen.
Netanyahu totesi Pariisissa tavatessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron, ettei hän pyydä Euroopan maita eroamaan JCPOA-sopimuksesta, koska hän uskoo Trumpin eroamisen aiheuttamien taloudellisten reaaliteettien ja sen mukana Iranille asetettujen uusien sanktioitten johtavan sopimuksen kaatumiseen.
Ranskan presidentti Macron väitti vastoin tosiasioita, että Gazan väkivaltaiset mielenosoitukset johtuivat Trumpin tunnustamisesta Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
Netanyahu teroitti kahden kysymyksen tärkeyttä: Miten estää Irania saamasta ydinaseita, ja miten kääriä takaisin Iranin agressiivinen politiikka alueella, ja etenkin Syyriassa. Hän sanoi uskovansa, että heillä on yhteneväinen kanta näissä asioissa.
Netanyahu pitää puheen Lontoon ajatushautomossa ennen palaamistaan Israeliin torstaina.
https://www.jpost.com/Israel-News/British-PM-May-voices-concern-over-Gaza-deaths-559345,

05. Israel puolustusarmeija osallistuu kahteen kansainväliseen sotaharjoitukseen: Yhdessä NATO-maiden kanssa Välimerellä ja Atlantilla. Toinen harjoitus tapahtuu Tyynellämerellä, johon osallistuu lukuisia Tyynenmeren reuna-alueitten maita. Israel lähettää harjoituksiin sota-aluksiaan sekä lentokoneitaan. Harjoituksen nimi on PACRIM.

Israelin merivoimat harjoittelevan kotoisilla merialueilleen Hizbullahin potentiaalisia hyökkäyksiä Välimerelle rakennettuja kaasunporauslauttoja vastaan.
Israelin kauppayhteydet ulkomaihin tapahtuvat valtaosiltaan meriteitä käyttäen, ja siksi Israelin täytyy suojella kaikkia meriteitään sekä sodan, että rauhan aikoina. Merivoimat päättivät monimutkaisen harjoitusohjelman viime viikolla, jota johti sekä puolustus- että hyökkäysohjusveneitten muodostama flotilla.

Ensimmäisessä osassa harjoiteltiin esim. Iranin kaasunporaus-lauttaa vastaan ampuman ohjuksen torjuntaa onnistuneesti eliminoiden Barak-8 meripuolustusjärjestelmän ampuman ohjuksen, jonka aluksen puolustusjärjestelmä tunnisti.
Toisessa harjoituksessa samana päivänä harjoiteltiin tilannetta, jossa vihollisaluksia simuloivat Lahav ja Yachid alukset ampuivat kaksi risteilyohjusta flotillaa kohti. Ne eliminoitiin onnistuneesti.

Ensimmäisessä harjoituksessa käytetty alus Sa´ar 4.5 varustettiin uudella havainto-, tarkkailu- ja seuranta järjestelmällä, jolla alus voi samanaikaisesti seurata useita kohteita sekä merellä että ilmassa.
Harjoitusten komentaja eversti Adar Gershon totesi tyytyväisenä onnistuneitten harjoitusten jälkeen, että "ne lisäsivät merkittävästi alusten valmiutta meritaisteluihin. Ohjus-muodostelma on valmistautunut ja valmiina merialueilla".
Israelin merivoimien valvoma alue kasvoi huomattavasti Israelin nostettua kattavan taloudellisen merialueen EEZ 40 merimailista 150 mailiin 4 vuotta sitten. Merivoimien suojeluun kuuluvat myös EEZ talousvyöhykkeellä sijaitsevat kaasunporauslautat.
Artikkelissa painotetaan kaasunporauslauttojen merkitystä maan taloudelle, sillä niistä saadulla kaasulla katetaan 60 % (pian 75 %) maan sähköntuotannosta. "Hizbullahilla on kyky iskeä niihin kaikkialla merialueillamme".
Israelin ohjusalukset Sa´ar 4.5 ja Sa´ar 5 varustettiin uudella tutkalla ja meritaistelu sähköjärjestelmällä. Israel saa uuden Dolphin-luokan sukellusveneen ja Sa´ar 6 ohjusveneen, jotka ovat toimintakunnossa 2021. Sa´ar 6 aluksessa on 70 merisotilasta ja sen toimintasäde on 2500 mailia. Se on varustettu useilla edistyneillä puolustusjärjestelmillä, mukaan lukien Iron Dome lähitaistelua ja Barak -8 ohjuspuolustus-järjestelmän pitkän matkan tarvetta varten.
https://www.jpost.com/Israel-News/WATCH-Israels-Navy-trains-for-offshore-Hezbollah-assault-559271

06. UUTISIA LYHYESTI
JNF (juutalainen kansallisrahasto) aikoo esittää korvaus-vaatimuksen Hamasille sen aktivistien varustamien leijojen ja ilmapallojen aiheuttamista vahingoista JNF:n omistamilla alueilla, joissa on poltettu tuhansia eekkeriä viljapeltoja, pensaikkoa sekä luonnonsuojelumetsiköitä Gazan rajan tuntumassa. Tiistain aikana leijat sytyttivät paloja 10 eri kohteessa, yksi niistä Sapir College Shaar HaNegev alueneuvoston alueella, joka saatiin sammutettua. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gazan-kites-spark-fires-in-south-Jewish-National-Fund-to-sue-Hamas-559223

Rockefeller Brothers Fund (RBF) antoi rahaa ryhmälle, joka rahoittaa PA:n ja Hamasin harjoittamaa terrorismia, ja on jatkanut avustuksiaan Israelin lähettilään huomautettua siitä. Kaksi järjestöä, Education for Just Peace Lähi-Idässä, tunnettu myös US kampanja Palestiina oikeuksista, sekä Lasten Suojeleminen International Palestine (DCI-P), joka sai 60 000 ja 25 000 USD RBF-järjestöltä 2017.
Israel pääkonsuli New Yorkissa Dani Dayan otti yhteyttä RBF presidenttiin Stephen Heintz v. 2017 tuoden mukanaan dokumentteja RBF-järjestön tuesta (DCI-P) NGO-järjestölle, joka sai tukea myös UNICEF:tä toimeenpanevana kumppanina, vaikka se polkee UNICEF:n ja YK:n periaatteita kumppanuudesta neutraalina, puolueettomana ja itsenäisenä kaikista konfliktin osapuolista. Monet DCI-P järjestön virkailijoista ja hallituksen jäsenistä ovat yhteyksissä PFLP:n terrorijärjestön kanssa, jonka ovat todenneet USA, EU, Kanada ja Israel. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rockefeller-Bros-Fund-gives-to-groups-funding-Palestinian-terrorism-559258

Johtaako Argentiinan jalkapallojoukkueen ystävyysottelun peruuttaminen Israelin joukkueen kanssa sovittujen otteluiden peruutuksiin laajemminkin?
Tämä katsotaan joka tapauksessa räikeäksi nurkka-politiikan sekoittamisesta kansainväliseen urheiluun. Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, etenkin arabimaat ovat kieltäytyneet soittamasta Israelin kansallislaulua voittajan kunniaksi, ja jotkut hävinneet eivät voi kätellä israelilaista voittajaa. Mutta onko Argentiinan joukkueen ja argentiinalaisen paavin tapaamisella jotain yhteyttä Israelin solvaavan BDS liikkeen kanssa? Tapaaminen paavi Francis I ja Argentiinan joukkueen kanssa raportin mukaan peruutettiin. Argentiinan virkailija kertoi paikallismedialle, ettei joukkue matkusta Roomaan, mutta ei ilmoittanut syytä. Aiemmin ilmoitettiin, että joukkue valmistautuu maailman cup-otteluihin ja tarvitsee keskittymistä niihin.
Argentiinan presidentti kuitenkin haaveilee vielä Israelin matkansa toteutumisesta lähiaikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247106

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias24 -41; Suolameri 27 -39; Eilat 25 -39 +C-astetta, aurinkoista, huomenna paikoin lämpenevää.

Guatemalassa toimintansa kiihdyttänyt tulivuori pyrkii jopa varastamaan Hawaijin Kilauean saaman huomion, vaikka se edelleen tuhoaa kymmenittäin taloja ja levittää laavaansa yhä laajemmalle paratiisisaarilla.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5811523/Almost-200-missing-75-dead-thousands-flee-Guatemalas-volcano.html.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019