TIISTAI 05.06.2018

TIISTAI 05.06.2018
01. JULISTAMATON sota Gazan kaistalla jatkuu herättäen ihmettelyä kaikissa, jotka seuraavat sitä. On käsittämätöntä, miten Lähi-Idän tehokkaimmaksi nimitetty armeija seisoo sormi suussa katsellen sivusta, miten vihollinen polkee sen rakentamaa, kaikin uuden-aikaisin valvonta- ja herätevarustein varustettua turva-aitaa toistuvasti murtautuen Israelin puolelle tahtonsa mukaan, sekä seuraa sivusta, miten vihollinen polttaa turva-aidan lähellä sijaitsevat viljapellot ja hedelmälehdot, sekä luonnonsuojelu-alueet. On totta, että IDF on moninkertaisen tarkkailun alaisena ulkomaailman silmien alla, sekä että kansainväliset tuomioistuinet odottavat vain sopivaa hetkeä aloittaakseen IDF:n suorittamien sotarikosten tutkiminen, mutta kaikesta siitä huolimatta armeija on perustettu suojelemaan Israelin kansalaisia.

On totta myös sekin, että poliittisen johdon lamaannustila on aiheuttanut armeijan sisälle "toisinajattelijoita", jotka esittävät vastustavansa armeijan kovia otteita, ja vaativat niiden tilalle tavaroiden, energian ja sähköntoimitusten runsasta lisäämistä ajatuksella: "Hukutetaan heidät tavaroiden runsauteen, joka lopettaa kranaatti, raketti- ja leijatulen Gazan kaistalta".
Armeijan korkeat upseerit näyttävät unohtaneen, että iskuista Israelin puolelle päätetiin Teheranissa ennen "paluumarssia Jerusalemiin", eivätkä Iranin mullahit ole kiinnostuneita Gazan kaistan asukkaitten hyvinvoinnista, heillä on suuremmat ja jalommat tavoitteet Israelin alistamisesta ja shia-muslimien käyrän sirpin vallan ulottamisesta Persianlahdelta Egyptin rajoille saakka. Israel on osoittautunut pahaksi kannoksi tässä kaskessa, ja siksi se täytyy alistaa tai tuhota kokonaan, kuten Khamenei vaatii.

02. Entinen Shin Betin johtaja Avi Dichter ei ole tyytyväinen armeijan tapaan pyrkiä poistamaan tai edes lieventämään terrorismia, jota Hamas harjoittaa Gazasta Israelin puolelle. "En ole tietoinen tapauksista, joissa minkäänlainen terrorismi on voitu lopettaa pelkästään ilmaiskuilla" Dichter sanoo. Nykyinen Likudin kansan-edustaja ja ulko- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja nosti esiin mahdollisuuden, että Israel voi lähettää armeijan Gazan kaistalle lopettamaan Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen iskut Israelin puolelle, sekä poistamaan Gazasta aloitetun "poltetun maan taktiikan" harjoittaminen lähettämällä satoja leijoja turva-aidan itäpuolelle, jotka on varustettu polttopulloin ja joskus myös räjähtein, aiheuttaakseen mahdollisimman suurta tuhoa Israelille omien menetysten jäädessä minimaalisiksi. "Emme voi antaa Hamasin sanella toimemme Gazassa. Hamasin tulee tiedostaa, että IDF voi aloittaa maaoperaation Gazassa, muuten IDF:n pelotusvaikutus ja uskottavuus kärsivät" Dichter arvioi.

Dichter perustelee näkemystään todeten, että vähäiset roistomaiset solut ovat vastuussa joistain raketti-iskuista, mutta Hamas valvoo kaikkea ja sen pitäisi pystyä estämään niiden iskut tulitauon aikana. Hamasin tulee tunnustaa tosiasiat, että IDF:n kärsivällisyys alkaa olla lopussa, mikä tarkoittaa Hamasin loppua.
Ehkä Dichter unohti, että Iran antaa komennot Islamic Jihadille, joka ei kuuntele Hamasin ääntä. Toinen Hamasin päätösvaltaa murentava elin Gazassa on Vastarintakomiteat, joka koostuu useista pienryhmistä ja johtavista arabiperheistä.

Lauantaina tusinoittain kranaatteja ammuttiin Israelin puolelle. IDF iski yön aikana 15 kohteeseen Gazassa, mutta Gazassa on opittu ennakoimaan IAF:n ilmaiskut ja tyhjentämään potentiaaliset iskukohteet hyvissä ajoin.
Ensi perjantaina on muslimien paasto-kuukauden viimeinen perjantai, ja on odotettavissa, että arabi-muslimit kokoontuvat aamurukousten jälkeen suurin joukoin sekä turvallisuusaidalle Gazassa että Temppelivuorelle Jerusalemissa.
Gazan arabit ovat mellakoineet turva-aidan varrella maaliskuun 30. päivästä lähtien, jolloin näyteltiin I erä operaatiosta "March of the Return", jossa sai surmansa 61 arabia. Joista valtaosa oli sotilaspukunsa riisuneita Hamasin aktiivijäseniä. Hamasin jäsenet pakottivat siviilejä lähestymään aitaa saadakseen näkyviä todisteita IDF:n kovista otteista. Mellakoita kutsutaan rauhallisiksi mielenosoituksiksi, mutta heillä oli aseinaan kivienlisäksi linkoja, polttopulloja ja jopa käsituliaseita. Silloin he aloittivat leijojen lennättämisen, jotka mereltä tulevat tuulet kuljettavat Israelin puolelle. Leijoja ja ilmapalloja on sittemmin kehitetty yhä tuhoisemmiksi varustamalla ne syttyvillä aineilla, polttopulloilla tai räjähteillä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Ex-Shin-Bet-chief-Hamas-must-know-IDF-troop-deployment-in-Gaza-possible-559096,

03. Gazan arabimuslimit sanovat valmistautuvansa tiistaiksi, jota he viettävät 1967 hävityn Israelin vastaisen sodan alkamisen muistoksi nimellä "naksa", jolloin Israel vapautti Juudean ja Samarian, Golanin kukkulat, Gazan kaistan sekä Itä Jerusalemin kuuden päivän sodassa.
Naksa päivä on yksi kolmesta muslimiarabeille tärkeistä päivistä nakban ja maapäivän ohella. "Great March of the Return" päämääränä oli murtaa suuria aukkoja turva-aitaan ja rynnätä niiden kautta Israelin puolelle ja jatkaa sieltä Jerusalemiin. Hamasin ilmoituksen mukaan 108 gazalaista on saanut surmansa ja tuhansia haavoittunut IDF:n sotilaitten päättäväisestä tulesta estää heidän suunnitelmansa. Hamasin antamat luvut ovat liioiteltuja. Hamas lisää uhrien lukuun muista syistä sairaalassa kuolleita ja haavoittuneita propagandasyistä.

Arabimedia sekä NGO-järjestöt lähellä Irania seuraavat Gazan valmisteluja, mutta ovat myös hyvin tietoisia IDF:n valmisteluista potentiaalisten konfliktien varalta, kuten Iranin Tashim News Agency kirjoitti. Iranin Fars News raportoi Hamasin valmisteluista vastaavan komitean organisoivan turva-aidalle massoittain ihmisiä, jotka murtavat aidan pelkällä massavoimallaan.
Syyrian hallituksen uutistoimisto Al-Mayadeen käänsi Israel Hajom-lehdessä olleen artikkelin, jossa varoitettiin Hamasia, että mellakat Gazan rajoilla voivat aiheuttaa IDF:n maaoperaation Gazassa.
Jerusalemissa Al-Quds media kehoitti paikallisia arabeja kokoontumaan Damaskosportille Tiistaina. Kommentaattori Monther Swaisy twiittasi sivullaan, että tiistaipäivän tapahtumat Gazassa ja Jerusalemissa ovat testi siitä, mihin suuntaan tilanne tulee suuntautumaan. Jos Hamas onnistuu saamaan kymmeniä ellei peräti satoja tuhansia turvallisuusaidalle, tilanne voi kehittyä todella vaaralliseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Naksa-Day-protests-come-amid-heightened-Gaza-tensions-559115,

04. Kaksi Gazan arabimuslimia yrittivät maanantaina tunkeutua turva-aidan läpi Israelin puolelle, eivätkä pysähtyneet varoituksista huolimatta. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti surmaten toisen. Hänellä oli aseenaan suuri kirves. Tilanne kehittyi lähellä Nirim kibbutsia. Toinen arabi haavoittui, mutta onnistui pakenemaan Gazaan haavoistaan huolimatta.

Pääministeri antoi tehtäväksi kansliapäällikölleen valmistelemaan toimia, joilla Gazan arabien polttamien viljapeltojen, hedelmä-lehtojen ja luonnonpuistojen polttamisen aiheuttamat tuhot korvataan Israelin arabityöntekijöiltä keräämistä verovaroista. Vahinkojen määrää ei ole laskettu, mutta ennakkoarvioiden mukaan ne tullevat olemaan miljoonia NIS. PA esitti katkeran vastalauseen Netanyahun suunnitelmasta. PA:n tiedottaja Yousef al-Mahmoud kutsui suunnitelmaa varkaudeksi ja ryöstöksi.
Netanyahu pyysi sunnuntaina Israelin turvallisuusneuvoston johtajaa Meir Shabbatia vähentämään menetykset PA:n arabeilta pidätetyistä veroista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246926

Jatkoa edelliseen tiistaiaamuna

05. Tänään on arabimuslimien "naksa-päivä". Raporteissa ennustettiin päivän mielenosoitusten kehittyvän väkivaltaisiksi. Sekä IDF että Gazan arabit valmistautuivat pahimman varalle. Videokuvissa nähdään Gazan arabien kokoavan suuria röykkiöitä autonrenkaita aidan taakse. Niiden tarkoituksena oli ilmeisesti avustaa turva-aidan murtamista sytyttämällä niitä tuleen, mikä voisi sekä estää näkyvyyttä, että levittämällään mustalla pahan-hajuisella savulla karkottaa sotilaat kauemmas aidasta.
Tiistaiaamun raportit kertovat arabimuslimien muuttaneen suunnitelmaansa. He haluavat mielenosoitusten laantuvan toistaiseksi, mutta keskittyvän perjantain aamurukousten jälkeen uusintaan sekä Jerusalemin vanhassa osassa että Gazan kaistalla.

Arabimuslimit ovat viettäneet vuosittaista naksa-päiväänsä suhteellisen rajoitetusti, mutta muutamat niistä ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Vuonna 2011Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitus ja PFLP rohkaisivat palestiinalaisia Yarmoukan pakolaisleirissä Damaskoksen itäpuolella marssimaan Israelin Golanin kukkuloiden rajalle. Tuhansittain kokoontui rohkaisujen mukaisesti rajalle, jossa he pyrkivät murtamaan raja-aidan voidakseen rynnätä Israelin puolelle. Rajaa vartioivat turvallisuus-joukot joutuivat turvautumaan koviin panoksiin massa-ryntäystä vastaan surmaten kolmisen kymmentä mielenosoittajaa. YK:n ihmisoikeusjohtaja Navi Piilay syytti Israelia tarpeettoman suuresta voiman käytöstä samalla todeten, että Israelilla on vastuu voiman käyttämisestä aseettomia siviilejä vastaan.

Vuonna 2016 PA:n pääministeri Rami Hamdallah syytti Israelia vaarallisen väkivallan kierteen ikuistamisesta. Vuonna 2017 USA:ssa toimiva Palestinian Community Network kirjoitti: "Me keskitymme 1967 territorioihin tänään, mutta me aina jatkamme vapauttamisen ja paluun organisoimista, ja vapauteen kaikille ihmisille kaikkialla maassamme".
Arabimedia on varoitellut Hamasia ja muita terrorijärjestöjä Gazassa, että IDF valmistautuu sotaan, joka voi johtaa Hamasin vallan kukistumiseen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Naksa-Day-protests-come-amid-heightened-Gaza-tensions-559115, https://www.jpost.com/Israel-News/The-toy-thats-wreaking-havoc-on-the-South-559173.

06. Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei uhkasi maanantaina, että jos länsimaat, jotka allekirjoittivat JCPOA-sopimuksen Iranin kanssa (joka ei ole allekirjoittanut sitä), eivät pysty vakuuttamaan Iranin taloudellisia intressejä, jotka sopimus vahvistaa, Iran tulee lisäämään uraanin rikastustoimiaan. Samalla hän vakuutti, ettei Iran tule koskaan hyväksymään rajoituksia Teheranin ballististen
ohjusten rakennusohjelmaan.

Tämä tarkoittanee sitä, ettei neuvotteluille jää mitään tilaa Iranin omaksuman jähmeän kannan vuoksi.
Ohjusten ja etenkin ballististen ohjusten rakentaminen oli yksi tärkeimmistä syistä, minkä vuoksi presidentti Trump päätti 12.05. erota sopimuksesta. Ydinaseilla varustettu Iran voi 10 -15 vuoden kuluttua 2015 allekirjoitetun sopimuksen mukaan uhata paitsi Euroopan maiden pääkaupunkeja, että myös Yhdysvaltoja.
Trump haluaa sopimuksen tekstiosien muuttamista etenkin ydinaseen kehittämisen ja ballististen ohjusten rakentamisen aikataulujen osalta. Trump vastustaa Iranin ohjusten levittämistä Lähi-Idän maihin, etenkin Jemeniin ja PohjoisAfrikkaan.
Iranissa valmistettuja kranaatteja ja raketteja on kuljetettu myös Gazan kaistalle, joita Islamic Jihad on käyttänyt iskuissaan Israeliin. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Khamenei-Iran-will-boost-enrichment-capacity-if-nuclear-deal-falls-apart-559181

07. K
08. Pääministerin kolmeen Euroopan maahan suuntautuvan matkan ensimmäinen etappi oli Berliini, jossa pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi Saksan liittokanslerin Angelika Merkelin.
Keskustelu kesti 90 minuutin ajan, jonka jälkeen journalistit voivat todeta, ettei taivuttelulahjoistaan kuuluisa Bibi ollut pystynyt muuttamaan Merkelin omaksumaa kantaa Iranin kanssa solmitun JCPOA-sopimuksen pysyttämiseksi edelleen voimassa sen alkuperäisessä muodossaan.
Netanyahu voi kuitenkin merkitä voittolistalleen osavoiton Merkelin vakuutettua: "Saksa tulee käyttämään vaikutusvaltaansa siten, että Iran työnnetään pois tältä alueelta, ja että Berliini tulee seuraamaan hyvin tarkasti Iranin toimia alueella ja pyrkii pitämään sen valvonnassa".
Netanyahu totesi, että Iranin karkottaminen Syyriasta ei ole tärkeä vain Israelille, vaan myös Saksalle uskonnollisen kampanjan näkymien vuoksi (Iranin) maassa, jotka voivat aiheuttaa entistä suurempien pakolaisvirtojen pyrkivän kohti Saksaa (ja Eurooppaa).

Iranilla on arviolta 18 000 shia-militaristia Syyriassa, joita johtavat Iranilaiset komentajat Netanyahu selitti sanoen, että he ovat kotoisin Afganistanista, Pakistanista ja muualta. Iranilla on sekä uskonnollinen että sotilaallinen päämäärä.
"Iran haluaa kasvattaa militaristien lukumäärän 80 000 pääosin uskonnollisessa kampanjassa, käännyttääkseen Syyrian – 96 % sunni-muslimit – islamin shia-haaraan. Kampanjan seurauksena ovat uudelleen virinneet pakolaisvirrat Syyriasta".

Merkel totesi maiden näkemyksen JCPOA-sopimuksesta ja sen tehokkuudesta eroavan toisistaan. Kysymykseen, miten Saksa tulee neuvottelemaan Iranin johtajien kanssa, jotka toistamiseen "uhkaavat Israelia täydellisellä tuholla ja nimitellen sitä syöpäpesäkkeeksi, joka täytyy poistaa täysin", Merkel totesi, että sen kaltainen puhetapa on täysin hyljättävä – mukaan lukien tapaamiset Iranin kanssa – mutta "vakuutti Saksan tukevan sopimusta, joka on paras tae estää Irania saamasta ydinpommia".
Netasnyahu selitti, että "21-vuosisadan alussa joku vielä puhuu Israelin tuhoamisesta – se tarkoittaa toisen 6 miljoonan+ juutalaisen tuhoamista. On ennen kuulumatonta, että sellainen edelleen elää, mutta tämä on se, mitä vastaan me taistelemme".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Merkel-Germany-will-exert-its-influence-to-push-Iran-out-of-Syria-559152

09. UUTISIA LYHYESTI
Amerikassa syntynyt Rebekka Rum on joutunut Gazan aidalla surmansa saaneen sairaanhoitajan (paramedic) syyttömäksi sijaiskärsijäksi julkisuuteen levinnen huhun vuoksi, jonka mukaan hän olisi ampunut kuolettavan laukauksen. Huhulla ei ole mitään todisteita, mutta siitä huolimatta Rum on saanut tuhansia uhkausviestejä sosiaalisessa mediassa. Hän sai IDF:n koulutuksen tiedustelun alueella, ja haluaa puolustaa kotiaan, jonka hän tuntee omakseen ja jota hän rakastaa.
24-vuotias Rebekka Rum (peitenimi turvallisuuden vuoksi) syntyi Bostonissa. Häntä syytetään väärin 21-vuotiaan sairaanhoitajan Razan Ashraf al-Najjarin kuolemasta, joka oli hoitamassa haavoittunutta protestoijaa, kun sala-ampujan luoti haavoitti häntä kuolettavasti vatsaan turva-aidan varrella Khan Younisin lähellä perjantaina. Rebekka pahoittelee tapahtumaa, mutta vaatii, että syyttäjien tulee ensin tutkia tosiasiat. Hän sanoo, että hänen kasvonsa varastettiin, ja niistä tehtiin viha-symboli, mikä on täysin vastoin hänen elämänkatsomustaan. Mediassa hänet kuvataan IDF:n sotilaan täydessä asussa raskaalla kiväärillä varustettuna. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/American-born-IDF-veteran-stands-her-ground-on-Gazan-nurse-death-559143.
Turvallisuusvirkailijat julkistivat paljastaneensa PA:n arabien muodostaman terrorisolun, jonka tarkoituksena oli teloittaa pääministeri Netanyahu ja Jerusalemin pormestari Nir Barkat, joka on eroamassa virastaan antautuakseen politiikkaan. Lisäksi solu oli suunnitellut hyökkäyksiä amerikkalaisia ja kanadalaisia diplomaattisia laitteistoja vastaan Jerusalemissa. Sunnuntaina turvallisuusvirkailijat esittivät syytöksiä kolmea PFLP:n jäsentä vastaan, joiden nimet julkistettiin. Johtaja oli Muhammad Jamal Rashda, 30-vuotias Shuafatissa asuva arabi, joka aiemmin oli kärsinyt terrorismiin liittyviä tuomioita. Rashda oli projektin suunnittelija ja johtaja, hänellä oli yhteyksiä ulkomaille, mukaan lukien Syyrian terroristiryhmä. Hän suunnitteli iskuja USA:n konsulaattia vastaan. Kaksi muuta terroristia pidätettiin Rashdan etsinnän yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246980

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -26; Tiberias 17 -32; Eila 26 -33 +C-astetta
Aurinkoista, huomenna lämpenevää.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020