Posts

Showing posts from August 13, 2006
PERJANTAI 18.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
LIBANONIN ARMEIJAN joukot alkoivat eilen siirtyä Libanonin eteläosiin raskaine kalustoineen. Libanonin johto on kuitenkin kaiken aikaa vahvistanut, ettei sen sotilailla ole mitään aikomusta riisua Hizbullahin terroristeja aseista, kuten YK:n päätöslauselmat edellyttävät.
Myös YK:n johto on ilmoittanut, ettei YK:n mandaattiin kuulu aseriisunta. Niiden läsnäolo on siten enemmän symbolinen, ne varustetaan asein, mutta niitä kielletään käyttämästä aseitaan muuten, kuin äärimmäisessä itsepuolustuksessa.
RANSKA, joka oli innokkain YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman tukija ja kiirehti YK:n rauhanturvaajien lähettämistä Libanoniin, on alkanut vetäytyä pois vastuusta. Le Monde lehden artikkelin mukaan Ranska lähettää paikalle vain 200 miehen symbolisen joukko-osaston entisten UNIFIL:n joukoissa palvelevan 200 miehen lisäksi.
SOTILAITA LIBANONIIN tarjoavat Italia, Belgia, Espanja ja Bangladesh, joka ilmoittaa voivansa lähettää 2000 miestä.
USA on ta…
TORSTAI 17.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeija jatkaa vetäytymistään Libanonista, vaikka Libanonin armeija aloitti omien joukkojensa, 2., 3. ja 12. pataljoonan, sijoittamisen Lutanijoen eteläpuolelle vasta torstain vastaisena yönä, ja vaikka on jo täysin selvää, ettei Hizbullah aio luopua aseistaan. Pahempaa vielä, Libanonin hallitus on luvannut Hizbullahille, että se saa pitää aseensa, mutta ei näyttää niitä julkisesti.
IDF on jo luovuttanut joitain tukikohtiaan Libanonissa UNIFIL:n pienille joukoille.
RANSKAN PUOLUSTUSMINISTERI Michele Alliot.Marie ilmoitti eilen, että Ranska on valmis lähettämään Libanoniin 1700 miehen osaston, mutta se odottaa torstaina pidetyn neuvottelun tulosta sekä selvennystä joukkojen mandaatista kuten aseitten käyttöoikeudesta.
Ranskan, Turkin ja Malesian ulkoministerit keskustelivat eilen Beirutissa libanonilaisten viranomaisten kanssa joukkojen asemasta, ja ilmoittivat, että he edellyttävät Hizbullahin ensin suostuvan luopumaan aseistaan. Vain Mar…
KESKIVIIKKO 16.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF on alkanut vetää ensimmäisiä joukko-osastojaan Libanonista. Ensimmäiseksi on tarkoitus lomauttaa Libanonista palaavat reserviläiset. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz arvioi, että kaikki joukot vedetään pois 10 päivän sisällä. Tämä siitä huolimatta, ettei ole varmuutta, ovatko Libanonin armeijan 15 000 miestä valmiit siirtymään Litanijoen pohjoispuolelta, minne he ovat kokoontuneet, joen eteläpuolelle.
LIBANONIN PUOLUSTUSMINISTERI Murr on tiettävästi tehnyt sopimuksen Hizbullahin kanssa, että se saa pitää aseensa, mutta ei esitellä niitä julkisesti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Libanonin armeijalla ole aikomustakaan riisua Hizbullahia aseista eikä ajaa sen miehiä Litanijoen eteläpuoleiselta alueelta. Hizbullahin miehillä on perheet Litanijoen eteläpuolisissa kylissä, heillä on siellä sukulaisia ja tuttavia, ja heidän louhimansa luolastot ja tukikohdat, luvultaan lähes 200, alueen keskiosalla ovat koskemattomat, koska IDF ei tuhonnut …
TIISTAI 15.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Taistelevat osapuolet ovat lopettaneet toistensa tulituksen ja Hizbullah on keskeyttänyt rakettiensa laukomisen israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin tulitaukosopimuksen mukaan.
Vain pari pientä välikohtausta sattui eilen. Molemmissa tapauksissa Hizbullahin terroristi käyttäytyi IDF:n sotilaitten mielestä uhkaavasti ja nämä avasivat tulen luultavasti surmaten hänet. Hizbullah menetti eilen seitsemän kaatunutta eri välikohtauksissa, viisi IDF:n sotilasta haavoittui.
LIBANONILAISET SIVIILIT ovat alkaneet palata koteihinsa pohjoisesta, jonne he olivat paenneet sotaa pakoon. IDF on kuitenkin antanut ohjeet pidätellä siviilien saapumista kyliinsä, koska niissä on paljon räjähtämättömiä kranaatteja ja tykinammuksia. Toisaalta tilanne on vielä niin jännittynyt, että väärinkäsityksiä voi sattua.
IDF valmistautuu vetäytymään miehittämiltään alueilta viikon lopusta alkaen, jos siihen mennessä Libanonin armeijan joukot ovat yhdessä UNIFIL:n joukkojen kanssa va…
MAANANTAI 14.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
TULITAUKO alkoi virallisesti tänä aamuna kello kahdeksan Israelin aikaa.
Israelin puolustusministeri Amir Peretz lupasi, että kaikki aseet Israelin puolella hiljenee silloin.
IDF tulee avaamaan tulen vain silloin, kun sitä vastaan hyökätään tai se on vaarassa. IDF tulee pysyttelemään nykyisissä asemissaan eikä jatka operaatioitaan kyliin ja kaupunkeihin.
IAF suoritti viimeiset pommituslennot vielä aamulla ennen tulitauon alkamista Beirutin ja Bekaan laakson kohteisiin. Nyt kaikki koneet on pysytetty maassa ja tykistö on lopettanut tulituksensa.
Hizbullah on uhannut, ettei se tule lopettamaan sotatoimiaan ennen kuin IDF poistuu Libanonin alueelta.
Hälytyssireenit soivat aamulla monissa Israelin kaupungeissa varoittaen rakettien lähestymisestä.
33 päivää kestäneitten taistelujen aikana Libanonissa 166 israelilaista sai surmansa, heistä 114 sotilasta ja 52 siviiliä, tuhatkunta haavoittui. Libanonilaisia kuoli vajaa 780, haavoittuneita on n. 3800.
Hiz…
SUNNUNTAI 13.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF on taistellut kaksi päivää laajennetussa operaatiossa Libanonin eteläosan puhdistamiseksi Hizbullahin terroristeista ja raketeista. IDF:llä on tämän aamun tietojen mukaan aikaa maanantaiaamuun kello 08.00, jolloin Olmertin ja Annanin kesken sovittu tulitauko alkaa. Miten se käytännössä toteutuu on toinen asia. Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah vannoi eilen pitämässään TV-puheessaan, ettei se lopeta sotatoimiaan, ennen kuin viimeinen Israelin sotilas on poistunut Libanonista.
Aikapula on saanut IDF:n ryntäämään terroristien miinoittamalle ja linnoittamalle Litanijoen eteläpuolen alueille kaikkia kulmia oikoen, mikä puolestaan on aiheuttanut IDF:n suhteettoman suuret tappioluvut.
Tähän aamuun mennessä IDF ilmoittaa menettäneensä 24 sotilasta kaatuneina ja 84 haavoittuneina, 12 heistä hengenvaarallisesti. Debkafilen uutisen mukaan haavoittuneita on yli sata, ja luvut kasvavat kaiken aikaa. Hizbullahin kuolettavin ase on pt-ohjus, jota vastaan …