SUNNUNTAI 13.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF on taistellut kaksi päivää laajennetussa operaatiossa Libanonin eteläosan puhdistamiseksi Hizbullahin terroristeista ja raketeista. IDF:llä on tämän aamun tietojen mukaan aikaa maanantaiaamuun kello 08.00, jolloin Olmertin ja Annanin kesken sovittu tulitauko alkaa. Miten se käytännössä toteutuu on toinen asia. Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah vannoi eilen pitämässään TV-puheessaan, ettei se lopeta sotatoimiaan, ennen kuin viimeinen Israelin sotilas on poistunut Libanonista.
Aikapula on saanut IDF:n ryntäämään terroristien miinoittamalle ja linnoittamalle Litanijoen eteläpuolen alueille kaikkia kulmia oikoen, mikä puolestaan on aiheuttanut IDF:n suhteettoman suuret tappioluvut.
Tähän aamuun mennessä IDF ilmoittaa menettäneensä 24 sotilasta kaatuneina ja 84 haavoittuneina, 12 heistä hengenvaarallisesti. Debkafilen uutisen mukaan haavoittuneita on yli sata, ja luvut kasvavat kaiken aikaa. Hizbullahin kuolettavin ase on pt-ohjus, jota vastaan ei ole mitään puolustuskeinoa. Sitä käytetään menestyksellisesti sekä tankkeja että jalkaväkisotilaita vastaan.
IDF MENETTI EILEN yhden Yasur- (Sikorsky) helikopterin Hizbullahin terroristien ampumasta Waad-ohjuksesta. Helikopterin 5-henkinen miehistö ilmeisesti menehtyi ohjusiskussa. Se oli neljäs helikopterin menetys tämän sodan aikana. Tämä oli ensimmäinen Hizbullahin alas ampuma helikopteri.
IDF:N TARKOITUKSENA on saartaa Litanijoen ja Libanonin etelärajan välissä olevat Hizbullahin asemat ja bunkkerit ja tuhota ne tulitauosta huolimatta. Toinen tavoite on tuhota Tyron läheisyydessä olevat Fajr-5 pitkänmatkan raketit sekä suurin osa lyhyenmatkan Katjusha-raketeista Litanijoen molemmilla rannoilla.
Israelin toivoma ratkaiseva voitto Hizbullahista jää tavoittamatta hallituksen hidastelusta johtuen.
IDF:n pohjoisen lohkon komentaja Udi Adam sanoo, että hän oli valmis nykyiseen operaatioon jo 10 päivää sitten, mutta Olmert ja Peretz eivät halunneet antaa lupaa siihen. Nyt se on auttamatta myöhässä.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO hyväksyi USA:n ja Ranskan laatiman tulitaukosopimuksen yksimielisesti 15-0 perjantaina. Sekä Libanon että Hizbullah ovat hyväksyneet sen, vaikka Libanonin pääministeri Siniora valittaakin, että se turvaa enemmän Hizbullahia kuin Libanonia. Hizbullahin in syytäkin olla tyytyväinen siihen. Sopimus antaa sille lähes kaikki sen vaatimat ehdot. Seuraavan 30 päivän aikana turvallisuusneuvosto pyrkii sopimaan yksityiskohdista ja jatkotoimista. Sinä aikana YK:n pääsihteeri Annan seuraa päätöslauselman no 1701 toteutumista ja raportoi siitä neuvostolle. Juuri tämä on yksi kohta sopimuksessa, joka kauhistuttaa israelilaisia, sillä Annan on avoimen vihamielinen Israelia kohtaan. Tässä Israelin diplomatia epäonnistui, mistä voi syyttää Olmertin ja Livnin kokemattomuutta. He uskoivat USA:n ulkoministeri Ricen vakuutukseen, että ”tämän enempää emme pystynet saamaan aikaan”.
CAROLINE B GLICK, joka edustaa tasapuolista ja harkitsevaa tilanteitten analysointia, pitää sopimusta Israelille katastrofisena. Sen mukaan sopimus 1701 on selvä voitto Hizbullahille, sekä sen tukijoille Iranille ja Syyrialle, joita ei kuitenkaan edes mainita siinä, sekä tuhoisa tappio USA:lle ja Israelille. Yksi pahimmista puutteista on se, ettei se anna YK:n peruskirjan 7. pykälän suomaa voiman käyttämistä Libanonin eteläosaan sijoitettaville monikansallisille joukoille. Lisäksi nämä joukot liitetään osaksi siellä jo toimiviin YK:n UNIFIL-joukkoihin, jotka ovat osoittautuneet täysin tehottomiksi tehtäviensä suorittamiseen. Glick kysyy, mitä tapahtuu, jos Hizbullah vastoin sopimusta tuo joukkojaan ja rakettejaan Litanijoen eteläpuolelle, tai jos se ampuu rakettejaan Israeliin, tai mahdollisesti suorittaa kommandoiskuja rajan yli Israelin puolelle?
UNIFIL-joukot eivät pystyneet tätä estämään eivätkä edes raportoineet niistä YK:lle. Miten uusittu joukko?
Yksi sodan keskeisiä tavoitteita oli kahden Hizbuklllahin kaappaaman IDF:n sotilaan palauttaminen. Sopimus ei suoraan vaadi sitä toimenpideosassa, siitä mainitaan yleisesti johdanto-osassa ilman määräaikaa. Mutta se vaatii Israelissa olevien libanonilaisten vankien palauttamista huomioimatta sitä, että heidät vangittiin ja tuomittiin eripituisiin vankeustuomioihin oikeusistuimissa henkirikoksista ja terroriteoista israelilaisia vastaan.
POLIITTINEN KENTTÄ Israelissa on oikealta vasempaan laitaan tuominnut Olmertin hallituksen antaman tuen sopimukselle. Vasemmisto syyttää Olmertia tarpeettomasta israelilaisten sotilaitten veren vuodattamisesta tunkeutumalla syvälle Libanoniin. Oikealla ja vasemmalla ja jopa Kadima-puolueen sisällä Olmertia syytetään sodan huonosta johtamisesta. Kansanedustaja Zwi Hendel (NU-NRP) ilmoitti, että oppositio käynnistää uudelleen sodan ajaksi keskeytyneet yritykset hallituksen kaatamiseksi ja tutkimuksen aloittamiseksi Olmertin tavasta johtaa sotaa sekä hänen tekemistään virheistä. Silvan Shalom (Likud) totesi, että sopimus on huonoin, mitä Israelille on koskaan tarjottu. Israel ei saavuttanut tavoitteitaan, ja Shaba Farmin ja Dov-vuoren alueen kohtalo Libanonin vankien lisäksi otetaan uudelleen tarkasteltavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Israelin ja Libanonin välistä rajaa pidetä lopullisena YK:n hyväksymisestä huolimatta, mikä antaa Egyptille ja Jordanialle aiheen esittää omia rajantarkistus vaateitaan.
Jos Israel joutuu puolustautuakseen lähettämään kommandojoukkojaan Libanonin puolelle Hizbullahin aiheuttaman uuden uhkan poistamiseksi, maailman tuomio tulee kohdistumaan yksin Israeliin.
HIZBULLAH AMPUI LAUANTAIN AIKANA 68 rakettia Israeliin. Ainakin kuusi ihmistä haavoittui sirpaleista ja useita hoidettiin shokin vuoksi. Perjantaina raketteja ammuttiin 120 ja ainakin 8 ihmistä haavoittui.
ISRAELIN SOTILASJOHTO toteaa, että se tarvitsisi muutamia lisäpäiviä tavoitteensa toteuttamiseksi. Joukot ovat Metullan pohjoispuolella saavuttaneet Litanijoen. yleisesikunnan päällikkö Dan Halutz, jota myös syytetään sodan väärästä johtamisesta, haluaisi jatkaa operaatioita siihen saakka, kun monikansalliset joukot saapuvat alueelle ehkä joskus viikon tai kahden sisällä, mutta toisten lähteitten mukaan IDF keskeyttää operaationsa maanantaiaamuna välttäen menemistä kaupunkeihin ja kyliin. IDF tulee kuitenkin puolustautumaan ja tarvittaessa hyökkäämään, jos siihen on tarvetta, sotilaslähteet vahvistavat.
IDF:n joukkojen vahvuus Libanonissa on nyt n. 20 000 miestä.
Israelin hallitus käsittelee YK:n tulitaukosopimusta no 1701 istunnossaan tänään.
Hizbullahin menetykset 2 päivän aikana ovat 45 kaatunutta.
USA tarjosi IDF:lle tehokkaita Bunker-Buster pommeja. Dan Halutz ei halunnut niitä, mitä nyt kadutaan.
Israel on pyytänyt USA:lta pikatoimituksena M-26 rypälepommeja, jotka ovat tehokkaita tuhottaessa Hizbullahin rakentamia luolastoja. Pommi levittää ympäristöönsä lukuisia pyöreitä metallikuulia, jotka kukin räjähtävät erikseen aiheuttaen tuhoa laajalle alalle.
2. KOTIRINTAMA
Pohjoisen alueen kaupungit ja kylät odottavat epäuskoisen toiveikkaina, että rakettitulitus vihdoinkin lakkaisi.
Haifan 270 000 asukkaan pormestari Yona Yahav uskoo ja toivoo, että niin tulee tapahtumaan, vaikka antaessaan haastattelua JPostin Tovah Lazaroffille lauantaina hotellin kahviossa hän joutui hetkeksi suojautumaan hotellin porraskäytävään hälytyssireenin varoittaessa lähestyvästä raketista. Kaupunkiin on ammuttu kaikkiaan 150 rakettia, osa ehkä Katjusha-, osa Fajr-5 tyyppiä. Mutta Yahav ei usko vaaran poistumiseen, ennenkuin länsimaat rohkaistuvat ja hyväksyvät tosiasian, että taistelu on yhteistä vihollista, kansainvälistä islamin fasismia vastaan, jonka etummaisena pesäkkeenä Hizbullah toimii. Vasta sitten, kun Hizbullah saadaan riisuttua aseista ja sen joukot lopullisesti karkotettua Libanonin eteläosasta, voidaan odottaa rauhallisen ajan palaavan, hän uskoo. Hän myös muistuttaa, että kysymys on Iranin ja Syyrian aktiivisesta osallistumisesta Hizbullahin toimiin. Yahavin mielestä Hizbullahin terroristit Libanonissa eivät ole gerilloja, he ovat osa Iranin armeijaa, ja se, mitä nyt tapahtuu Haifassa, koskee koko läntistä maailmaa. Hän näkee selvän yhteyden tästä Lontoossa paljastetusta kymmenen matkustajakoneen tuhoamisesta saman aikaisesti al-Qaidan kanssa yhteydessä olevien terroristien toimesta. Israelin ja Libanonin välisen tilanteen rauhoittumisen avaimena on Libanonin nouseminen vastuunalaiseksi valtioksi, joka aktivoituminen suojelemaan omia intressejään ilman ulkopuolisten sekaantumista ja sanelua.
Tämän hetken tietojen mukaan Israelin hallitus on hyväksynyt tulitaukosopimuksen, joka astuu voimaan maanantaiaamuna kello 08.00.
Taistelut jatkuvat kuitenkin taukoamatta IDF:n ja Hizbullahin terroristien välillä. Myös IAF on jatkanut pommituslentojaan sekä Tyon että Bekaan laakson alueilla. Myös rakettituli Israeliin jatkuu.
Reutersin tietojen mukaan Israel on halukas neuvottelemaan vankien vaihdosta Hizbullahin kanssa. Tämä tarkoittaisi Hizbullahin hyväksymistä tasavertaisena kumppanina, minkä Israel on aiemmin torjunut.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021