TIISTAI 15.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Taistelevat osapuolet ovat lopettaneet toistensa tulituksen ja Hizbullah on keskeyttänyt rakettiensa laukomisen israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin tulitaukosopimuksen mukaan.
Vain pari pientä välikohtausta sattui eilen. Molemmissa tapauksissa Hizbullahin terroristi käyttäytyi IDF:n sotilaitten mielestä uhkaavasti ja nämä avasivat tulen luultavasti surmaten hänet. Hizbullah menetti eilen seitsemän kaatunutta eri välikohtauksissa, viisi IDF:n sotilasta haavoittui.
LIBANONILAISET SIVIILIT ovat alkaneet palata koteihinsa pohjoisesta, jonne he olivat paenneet sotaa pakoon. IDF on kuitenkin antanut ohjeet pidätellä siviilien saapumista kyliinsä, koska niissä on paljon räjähtämättömiä kranaatteja ja tykinammuksia. Toisaalta tilanne on vielä niin jännittynyt, että väärinkäsityksiä voi sattua.
IDF valmistautuu vetäytymään miehittämiltään alueilta viikon lopusta alkaen, jos siihen mennessä Libanonin armeijan joukot ovat yhdessä UNIFIL:n joukkojen kanssa valmiit ottamaan vastuun alueista. tarkkailijat ihmettelevät, mistä Libanon saa 15 000 miestä, kun sillä on tiettävästi vain pari tuhatta sotilasta.
IDF:n pelkona on, että palaavien libanonilaisten joukossa on siviileiksi naamioituja Hizbullahin terroristeja, mutta se ei voi enää vaikuttaa asiaan. Libanon on ilmoittanut, että se ottaa vastuun vasta Hizbullahin poistuttua Etelä Libanonista. Se on Ranskan tavoin ilmoittanut, ettei se aio riisua Hizbullahia aseista.
TÄMÄN JÄLKEEN alkaa jälkien siivoaminen ja saavutusten tai menetysten mittaaminen.
Sekä Israelin hallitus että Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah ovat vakuuttaneet voittaneensa.
PÄÄMINISTERI OLMERT esitteli eilen Knessetille ”voittopuheensa”, mutta siitä oli veto poissa.
Tuhannet ihmiset, sotilaat ja siviilit, libanonilaiset ja israelilaiset ovat menehtyneet tai vammautuneet, osa heistä loppuelämänsä ajaksi. Satoja tai ehkä tuhansia koteja on tuhottu, siltoja, maanteitä, lentokenttien kiitoratoja, julkisia laitoksia ja instituutioita on vaurioitettu. Yli 500 000 israelilaista ja yli miljoona libanonilaista joutui lähtemään kodeistaan sotaa pakoon. Monet heistä löytävät palatessaan kotinsa tai talonsa tuhottuna tai varkaitten jäljiltä tyhjennettynä, kylänsä infrastruktuurin vaurioituneena.
Israelin poliitikot pidättävät vielä henkeään odotellessaan, ovatko taistelut todella loppuneet ja onko jo aika aloittaa syyllisten etsintä ja tehtyjen virheitten tutkiminen. Useimmat käyttäytyivät vielä eilen korrektisti, vaikka tyytymätöntä murinaa kuuluikin takapenkistä ja pari ”kuumakallea” poistettiin salista.
TYYTYMÄTTÖMIEN HUULILLA on sanat, joita on vältetty lausumasta ääneen: Virallinen tutkimuskomitea. Hallituksen vastaavat, pääministeri ja puolustusministeri, ovat täysin tietoisia tästä ja kumpikin on luvannut asettaa oman tiiminsä tutkimaan sotaan johtaneita tilanteita ja sodan johtamistapaa. Mutta tämä ei ole sitä, mitä tyytymättömät haluavat. Sodan tärkeimmät tavoitteet: Kaapattujen sotilaitten palauttaminen ja Hizbullahin riisuminen aseista, jäivät saavuttamatta, eikä YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuma anna mitään toiveita kummankaan toteutumiseksi.
HIZBULLAHIN JOHTAJA NASRALLAH ilmoitti eilisessä puheessaan, ettei aika ole sopiva aloittaa keskustelua hänen järjestönsä riisumisesta aseista. ’
Toisaalta hän osaa käyttää oikeita argumentteja. Hän vetosi Libanonin kansaan luvaten, että Hizbullahin seuraava tehtävä on IDF:n tuhoamien talojen ja asuntojen korjaaminen. Tällaista kieltä kansa ymmärtää. Nasrallah voi olla kiihkouskova, mutta hänellä on jalat maassa, vaikka onkin kansankiihottaja.
Nasrallahin puheen jälkeen al-Manarin TV:ssä eilen illalla libanonilaiset tungeksivat kaduille aseitaan laukoen, tanssien ja laulaen. He yhtyvät Nasrallahin vakuutukseen, että Hizbullah on sodan voittaja.
KNESSETIN PUHEENJOHTAJA Dalia Itzik esitti omassa puheessaan tunnepitoisen vetoomuksen hallitukselle kansallisen yhtenäishallituksen muodostamista selvittelemään tehtyjä virheitä, yhdistämään kansaa ja valmistelemaan seuraavaa sotaa, joka hänen mukaansa on väistämätön.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu (Likud) sanoi, että erimielisyyden Olmertin kanssa ovat liian suuret sellaisen hallituksen muodostamiseksi. Myös Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman pitää mahdottomana liittyä hallitukseen, jonka tärkein tavoite on juutalaisten karkottaminen kodeistaan ja heidän kotiensa tuhoaminen, kuten Olmert esitti sodan alkuvaiheissa.
OLMERTIN HALLITUKSEN hajottamista vaadittiin jo sodan aikana, ja nyt vaatimukset on uusittu entistä pontevammin. Erään mielipidetiedustelun mukaan Olmertin johtama Kadima-puolue saisi vaivaiset 20 Knessetin paikkaa, nyt 29, ja Peretzin johtama Labour-puolue 12 paikkaa, nyt 19. Hallituksen saama mandaatti on todella kutistumassa olemattomaksi.
Sodan aikana julkaistun artikkelin mukaan USA:n toiveena oli, että Israel olisi laajentanut sotatoimet Syyriaan, mitä USA olisi tukenut, ja sitä kautta päässyt iskemään Iraniin, jolla on puolustussitoumus Syyrian kanssa. Tämä olisi antanut USA:lle oikeutetun mahdollisuuden hoitaa kiusallista Iranin kiistaa julistamatta avointa sotaa. Eräs kolumnisti laskeskeli, että sota Syyrian kanssa olisi vaatinut Israelilta ehkä 500 kuolonuhria, mikä olisi kuitenkin hänen mukaansa ollut pieni uhraus sen saavutuksiin verraten. Se olisi lopettanut Hizbullahin toiminnan valtiona Libanonin valtion sisällä ja se olisi lopettanut Syyrian terroristijohtajien toiminnan Syyrian pääkaupungista. Ja tärkeimpänä, se olisi antanut mahdollisuuden iskeä Iranin ydinlaitoksiin, valmiina tai rakenteilla oleviin. Tämä oli liian suuri pala Olmertin hallitukselle.
New Yorker lehden artikkelin mukaan Israelin puolustusvoimat valmistautuivat iskemään Hizbullahin kohteisiin ja viikkoja ennen israelilaissotilaitten kaappaamista. USA:n intressissä oli Hizbullahin heikentäminen, koska se koulutti ja toimitti taistelijoita USA:n vastaisille joukoille Irakiin. Kysymyksessä olivat lentohyökkäykset Hizbullahin infrastruktuuria vastaan. Juuri tätä IAF:n koneet tekivät 33 päivää kestäneitten sotatoimien ajan. On epäselvää, johtuiko Olmertin haluttomuus maajoukkojen lähettämisestä Libanoniin USA:n vaatimuksesta tai varoituksista, mutta IDF sai aikaa vain 48 tuntia operaatioon, joka olisi vaatinut ainakin kaksi viikkoa ja puhdistusoperaatioihin sen jälkeen pari kuukautta lisää.
2. GAZAN RINTAMA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Ismail Haniyeh puuhaavat yhteishallitusta Hamasin ja Fatahin kanssa. Molemmat ovat huolissaan, että maailman media on menettänyt mielenkiintonsa palestiinalaisten asiaan, ja haluavat päästä taas lehtien etusivuille. Haniyeh on saanut kutsun matkustaa Qatariin neuvottelemaan asioista. Qatar on Egyptin ja Jordanian kanssa toiminut aktiivisesti rauhan palauttamiseksi palestiinalaisten alueille. Hamasin johto on tiettävästi jakaantunut yhteishallituksesta Fatahin kanssa, kuten myös PRC:n kaappaaman korpraali Gilad Shalitin palauttamisesta.
Palestiinalaiset ovat saaneet suurta rohkeutta IDF:n Libanonin sodan surkean menestymisen vuoksi. He pitävät sitä Israelin lopullisen tuhon enteenä ja lehdet ja TV ovat täynnä artikkeleita ja ohjelmia, joissa arvioidaan Israelin tuhoamisen mahdollisuutta. He katsovat, että Israel on ainiaaksi menettänyt kykynsä puolustautua menestyksellisesti.
Palestiinalaiset ampuivat tänä aamuna Kassam-raketin Nahal Oz kibbutsin lähelle.
IDF surmasi eilen Beit Hanoun lähellä kolme palestiinalaista, jotka olivat ampuneet Grad-raketin Ashkeloniin.
Jeninissä eräs palestiinalainen kirosi Nasrallahia, mikä aiheutti joukkotappelun kahden perheen välillä. Seitsemän ihmistä haavoittui vakavasti veitsien viilloista ja puukartuista.
3. KOTIRINTAMA
Syyrian presidentti Bashar Assad on omalta kannaltaan arvioinut Libanonin sodan tuloksia ja tullut siihen päätelmään, että IDF kärsi hävettäviä tappioita taistellessaan Hizbullahin muutaman tuhannen miehen joukkoja vastaan, ja että nyt on sopiva tilaisuus aloittaa Golanin ylängön vapauttaminen Syyrian omin voimin. Hän lupasi pitää tärkeän linjapuheen vielä tänään tiistaina.
WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein arvioi artikkelissaan 15.08.06 IDF:n sotatoimia. Hänen mukaansa IDF menetti kaiken taistelukykynsä Olmertin jatkuvan jarrutuksen ja viivyttelyn vuoksi. Se lisäsi myös IDF:n miestappioita, koska he joutuivat odottelemaan asemissaan Libanonin puolella joutuen Hizbullahin terroristien kranaattien ja ohjusten tulituksen alle pystymättä itse toimimaan.
Israelilaiset pakolaiset ovat myös alkaneet palata pohjoiseen koteihinsa. Eräs bussiyhtiö on luvannut kuljettaa heidät heidän kotiseuduilleen ilmaiseksi.
Hizbullah ampui tiistaiaamuna seitsemän rakettia. Ne putosivat omalle puolelle eikä IDF vastannut niihin.
Aiemman pääministerin Ariel Sharonin tila on huonontunut ratkaisevasti. Hänen sekä molemmat keuhkonsa että aivonsa ovat osoittaneet toiminnan heikkenemistä.
Jotkut suomalaiset oivat kyselleet, onko Israelissa puute ruuasta ja muista välttämättömyys tarvikkeista.
Täytyy tunnustaa, ettei sota ole koskenut suurinta osaa kansasta juuri ollenkaan. Uutisia on seurattu ja kannuja valettu, mutta muuten elämä on jatkunut normaalina. Hyvin monilla ihmisillä on kuitenkin sukulaisia tai ystäviä pohjoisessa, tai heidän poikansa, tyttärensä tai aviopuolisonsa sotivat Libanonissa, heitä sota tietenkin riipaisee aivan eri tavalla.
Huonosti mennyt Libanonin sota on kuitenkin jättänyt syvälle sielun pohjaan juuttuneen huolen Israelin kyvystä selviytyä, jos tulee sota, jota kutsutaan sodaksi. Suuria puutteita havaittiin sotilaitten varusteissa ja varustelussa sotanäyttämöllä, sekä sotilaitten koulutuksessa. Panssarijääkärit valittivat, etteivät he olleet koskeneet hienoihin koneisiinsa vuosikausiin. Suurin puute oli kuitenkin kokematon johto.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019