MAANANTAI 14.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
TULITAUKO alkoi virallisesti tänä aamuna kello kahdeksan Israelin aikaa.
Israelin puolustusministeri Amir Peretz lupasi, että kaikki aseet Israelin puolella hiljenee silloin.
IDF tulee avaamaan tulen vain silloin, kun sitä vastaan hyökätään tai se on vaarassa. IDF tulee pysyttelemään nykyisissä asemissaan eikä jatka operaatioitaan kyliin ja kaupunkeihin.
IAF suoritti viimeiset pommituslennot vielä aamulla ennen tulitauon alkamista Beirutin ja Bekaan laakson kohteisiin. Nyt kaikki koneet on pysytetty maassa ja tykistö on lopettanut tulituksensa.
Hizbullah on uhannut, ettei se tule lopettamaan sotatoimiaan ennen kuin IDF poistuu Libanonin alueelta.
Hälytyssireenit soivat aamulla monissa Israelin kaupungeissa varoittaen rakettien lähestymisestä.
33 päivää kestäneitten taistelujen aikana Libanonissa 166 israelilaista sai surmansa, heistä 114 sotilasta ja 52 siviiliä, tuhatkunta haavoittui. Libanonilaisia kuoli vajaa 780, haavoittuneita on n. 3800.
Hizbullah menetti kaatuneina n. 500 terroristia, mutta se ei ole antanut omia lukujaan.
SUNNUNTAINA Hizbullah ampui Israeliin ennätykselliset 250 rakettia. Yksi ihminen kuoli Haifan alueella raketin iskusta. Kolme ihmistä haavoittui hengenvaarallisesti, 11 muuta lievemmin raketin sirpaleista.
Hizbullah on ampunut 33 päivän aikana yli 4000 rakettia Israeliin, osa niistä Fajr-5 pitkänmatkan.
IDF MENETTI kaksi upseeria ja kolme sotilasta kaatuneina sunnuntaina kahdessa eri tapauksessa, molemmissa pt-ohjuksen aiheuttamana. Yksi pt-ohjus osui jalkaväkijoukkoon, jonka upseeri ja kolme sotilasta kuoli, 20 muuta haavoittui.
Toisessa tapauksessa pt-ohjus osui tankkiin. Siinä upseeri kuoli ja sotilas haavoittui.
Sunnuntaiaamuna IAF ampui alas Hizbullahin lähettämän ohjaajattoman tiedustelukoneen Libanonin ilmatilassa. Sunnuntai-iltana IDF:n sotilaat havaitsivat kuorma-auton Libanonin puolella rajaa matkalla kohti Metullaa. Sotilaat tuhosivat auton, joka oli lastattu täyteen räjähteitä.
IAF levitti lentolehtisiä Beirutiin ja Libanonin eteläosiin varoittaen asukkaita, että he joutuvat vaaraan, jos Hizbullah rikkoo tulitaukoa, koska Israel tulee vastaamaan siihen rajusti. Niissä myös selitetään, että Hizbullah palvelee vain Iranin ja Syyrian etua.
LIBANONIN SODAN JÄLKIPUINTI on jo aloitettu, vaikka ei ole varmaa, onko sota nyt lopussa.
Israelin poliittinen kenttä laidasta laitaan syyttää hallitusta karkeista virheistä ja laiminlyönneistä, joskin lähtien eri perusteista. Yleisin huomio näyttää olevan, että hallitus toimi ilman kokonaisnäkemystä, mihin se pyrkii ja mikä on sen päämäärä. Olmertia verrataan ison firman palkkaamaan asianajajaan, mikä hän onkin koulutukseltaan, joka ei pysty suunnittelemaan yhtiön strategiaa ja tulevaisuutta ja jolta puuttuu kokonais-näkemys tilanteesta. Kysymyksiä asetetaan toisensa perään, joita kuppiloissa on ihmetelty mutta pidetty toistaiseksi pienen sisäpiirin keskusteluina sodan aikana. Nyt ne tuodaan julkisuuteen.
ULKOMINISTERI LIVNIN outoa hiljaisuutta ihmetellään myös. Miksi hän ei sukkuloinut pitkin Eurooppaa näiden 33 päivän aikana vaatien ja selittäen, mikä Israelin tilanne on käytännössä. On esitetty syytteitä, että hän keskittyi varmistamaan omaa asemaansa tilanteeseen, jossa etsitään sotarikollisia. Myös hänen luonnekuvansa eristyneisyyttä mutta hillitöntä oman etunsa tavoittelemista pyritään erittelemään.
IDF:n yleisesikuntapäällikköä syytetään, ettei hän ollut ajan tasalla kommandoiskun tapahtumahetkellä ja että hän ymmärsi tilanteen täysin väärin. Vain päivää ennen sotatoimien alkua hän vielä varasi itselleen ja perheelleen lomamatkan Israelin pohjoisosan hotelliin. Hän vakuutti IAF:n pystyvän nujertamaan Hizbullahin, ja sai tälle idealleen Olmertin hyväksymisen siirtäen ratkaisevia maataisteluja viime hetkeen.
IDF:N VARUSTEISSA on ollut suuria puutteita. IDF:n varustelupäällikkö Avi Mizrachi sanoo, että armeija pystyisi varustamaan sotilaat toista rintamaa varten. Kuitenkin rahapulan vuoksi reserviläiset joutuivat hankkimaan luodinkestäviä turvaliivejä USA:n juutalaisten avustusten turvin taistelujen jo ollessa käynnissä. IDF:n hienot Merkavat oli jätetty ilman Rafaelin kehittämää suojajärjestelmää, jolla olisi säästetty useita pt-ohjusten tuhoamiksi joutuneita panssareita lukuisten ihmishenkien lisäksi. Joissakin tapauksissa sotilailla ei ollut ruokaa eikä juomaa Libanonissa, ja he joutuivat varastelemaan niitä kylistä.
KOLME ISRAELIN VASEMMISTOLAISTA VAIKUTTAJAA, kirjailijat ja kommentoijat David Grossman, Amos Oz ja A B Yeshoshua, pitivät yhteisen lehdistökonferenssin sunnuntaina, jota media kuuliaisesti seurasi.
He vaativat ”tämän mielettömän tuhon lopettamista juuri tällä hetkellä”. Tämä oli heidän sanomansa. Grossman menetti oman poikansa kaatuneena sunnuntaina pt-ohjuksen iskiessä hänen johtamaansa tankkiin Libanonissa. He syyttävät hallitusta sodan aloittamisesta ja sen laajentamisesta maasodaksi.
Nämä kolme herraa ovat myös olleet kuuluvimmat alueluovutusten kannattajat. Amos Oz osoitti vielä omaavansa pientä järjen kipinää kehottamalla Olmertia toistaiseksi hautaamaan realignment-suunnitelmansa juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänalueilta. Tämä on luettava hänelle ansioksi. Olmert julisti kesken sotaa, että Libanonin sota vahvistaa hänen karkotus-suunnitelmaansa.
TUHANNET LIBANONILAISET ovat alkaneet palata koteihinsa Libanonin eteläosiin, joista he joutuivat lähtemään sotaa pakoon. Israelilaisten pakolaisten paluusta Galilean pohjoisosiin ei ole tietoa, mutta he tuskin luottavat Hizbullahin vakuutuksiin tulitauosta, ei ainakaan vielä.
IDF on ilmoittanut aloittaneensa vetää joitain joukkojaan pois Libanonista.
Seuraavien tuntien aikana todettaneen, miten tulitauko käytännössä toimii. Epäuskoisia on runsaasti.
Yhdestä asiasta tarkkailijat ovat liikuttavan yksimielisiä, ja se on toteamus, että Hizbullahin ”voitto” antaa lisää rohkeutta ja taistelutahtoa ääriaineksille. Palestiinalaisalueilla yli 50 poikalasta on saanut nimensä Hassan Nasrallahin mukaan. Palestiinalaisten keskuudessa on yleisenä näkemys, että IDF kärsi tappion Libanonissa taistellessaan Hizbullahia vastaan. Se tulee vahvistamaan jihadistien, pyhää sotaa käyvien asemaa kaikkialla maailmassa, uskovat muslimijohtajat.
ISRAELIN ARMEIJAN kehno menestys tässä sodassa ei ole vain Israelin vaan ennen kaikkea USA:n ja koko läntisen maailman tappio, joka tulee näkymään entistä julkeampina vaatimuksina heidän oikeuksiensa ja uskontonsa vaatimusten toteuttamiseksi sekä myös entistä rohkeampina terroritekoina.
2. GAZAN RINTAMA
Viisi palestiinalaista pyssymiestä ampui yhteistyöstä Israelin kanssa syytetyn palestiinalaisen Jeninin pakolaisleirin yleisellä torilla sunnuntaina. Hänen väitettiin auttaneen IDF:n sotilaita surmaamaan kaksi terroristia viime viikolla. Nämä terroristit kuolivat IAF:n helikopterin ampumista ohjuksista heidän taloonsa. Uhri oli 22-vuotias Bassem Malah, joka työskenteli Umm el-Fahmissa ja oli menossa naimisiin ensi viikolla.
Murhaa seurasi viitisensataa ihmistä, jotka potkivat uhrin ruumista ja asettivat kenkänsä hänen päälleen häpeän merkiksi.
Aamun uutisten mukaan palestiinalaiset ovat ampuneet Kassam-raketteja Israeliin Gazasta. Yksi raketti, Grad-mallinen, osui Ashkelonin torille aiheuttamatta henkilövahinkoja. Tapaus osoittaa palestiinalaisten kiihtyvän tarpeen saada oman asiansa median palstoille ja toiseksi heidän yrityksensä rakettiensa kantomatkan lisäämiseksi ja osumatarkkuuden parantamiseksi.
EPÄILYTTÄVÄ PALESTIINALAINEN nuorimies halusi päästä pääministerin toimistoon Jerusalemissa sunnuntaina. Epäluuloiset vartijat pysäyttivät hänet epäillen hänen piilottelevan räjähteitä kengissään. Ne räjäytettiin turvallisesti pioneerien toimesta, mutta ilmeisesti niissä ei lopulta ollut räjähteitä. Tämä oli toinen vastaava tapaus viikon sisällä, jossa palestiinalainen pyrkii pääministerin toimistoon.
IDF AMPUI kolmen palestiinalaisen ryhmään, jonka uskottiin olleen Ashkeloniin ammutun Grad-raketin miehistön. Palestiinalaiset väittivät, että he olivat saman perheen jäseniä, ja että raketti-miehistö oli jo paennut paikalta.
KORPRAALI GILAT SHALITIN palauttamisen uskotaan lähestyvän Mahmoud Abbasin välitysyritysten seurauksena. Se olisi osa pakettia, jonka mukaan IDF lopettaa iskunsa Gazaan alueelle ja palestiinalaiset lopettavat rakettitulensa Israeliin. Abbas haluaa muodostaa yhteishallituksen Hamasin ja Fatahin kesken, mikä lopulta lopettaisi luonnottoman hallitsemattoman tilanteen Gazan ja Länsirannan alueilla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019