Posts

Showing posts from March 18, 2012
PERJANTAI 23.03.12

1. PA:n tukijamaat kokoontuivat keskiviikkona Brysseliin käsitelläkseen pääministeri Salaam Fayadin kiireellistä vaatimusta lisärahoituksesta, sillä PA:n talous on romahduspisteessä viime vuoden tuloksen jäätyä yli miljardin tappiolliseksi. PA:n talous perustuu pääosin ulkomaitten antamaan taloustukeen, jonka käytöstä on vaadittu selvityksiä ja esitetty syytöksiä holtittomasta taloudenhoidosta. Pari tutkimusta on suoritettu EU:n toimesta eikä niissä havaittu suuria väärinkäytöksiä, mutta tutkimusten asiallisuutta on vakavasti kritisoitu.
Salaam Fayad esitti vaatimuksensa lisärahoituksesta ultimaatumin muodossa, että ilman jatkuvaa lisärahoitusta Palestiinan Auktoriteetin hallitus romahtaa arvaamattomin seurauksin.

TUKIJAMAAT lupasivat PA:lle lisärahaa miljardi USD, mutta Fayad esitti välittömästi lisävaatimuksen, että varat tulee tilittää PA:lle ilman viivytyksiä, koska se ei pysty maksamaan virkailijoittensa palkkoja eikä sosiaaliavustuksia.
Sosiaaliavustuksista…
TORSTAI 22.03.12

1. PIIRITYS Toulousessa kerrostaloasuntoon linnoittautuneen sarjamurhaajan ja terroristin Mohamed Merahin antautumiseksi ja pidättämiseksi elävänä kuulusteluja ja mahdollista oikeudenkäyntiä varten jatkuvat vielä tällä hetkellä. Hänen epäillään syyllistyneen kolmen ranskalaissotilaan ja neljän juutalaisen siviilin murhaan. Talo evakuoitiin muista asukkaista ja sitä piirittää 300 poliisia, osa heistä erikoisjoukkoja mahdollista väkivaltaista hyökkäystä varten asuntoon. Koska epäilty mies on hyvin aseistautunut, poliisi varoo antautumasta tarpeettomaan vaaraan, sillä piirityksen alussa kolmea poliisia haavoittanut epäilty ei arkaile käyttää aseitaan. Tapa, millä hän surmasi Ozar Hatoran koulun opettajan ja kolme pientä lasta – kaapaten 8-vuotiaan tytön syliinsä ja ampuen siinä hänen päähänsä – osoittaa miehen raakalaismaisen ja epäinhimillisen halveksunnan ihmiselämää kohtaan.

Puolen yön aikaan talosta kuultiin kolme räjähdystä, mutta oli tarkoitettu vain epäillyn har…
KESKIVIIKKO 21.03.12

1. TOULOUSESSA (Tuluzissa) murhatun neljän juutalaisen, rabbi Yonatan Sanler, hänen kaksi poikaansa, Aryeh kuusi- ja Gavriel kolme-vuotias, sekä 8-vuotias Miriam Monsonego, ruumiit tuotiin eilen ranskalaisella sotilaskoneella Israeliin; heidät haudataan tänään yhdeksän aikaan Jerusalemiin. 30-vuotias Rabbi Yonatan Sandler oli syntynyt Ranskassa, mutta asui vakituisesti Israelissa. Hän opetti Toulousen juutalaisessa Otzar Hatorah koulussa.
Rabbi Sandlerin hautajaiskuluista käytiin viime hetken neuvotteluja, sillä rabbi ei itse ollut Israelin kansalainen, mutta hänen vaimonsa, kaksi murhattua poikaansa ja kolmas lapsi ovat.

MYÖTÄTUNNON osoituksena Ranskan ulkoministeri Alain Juppe saapui Israeliin osallistuakseen murhattujen hautajaisseremonioihin. Ranskan ulkoministeriön tiedotuksen mukaan ”ulkoministeri edustaa Ranskan hallitusta osoittaakseen Ranskan kansan tunnot solidaarisuudesta uhrien omaisille ja juutalaiselle yhteisölle”. Juppen vierailun protokolla ja o…
TIISTAI 20.03.12

1. USA: n armeijan kuun alkupuolella suorittaman potentiaalista Iranin sotaa koskevan simulaation antamat tulokset ovat raportin mukaan aiheuttaneet syvää huolta armeijan johdon parissa, kertoo New York Times. Simulaatio on kokonaisuudessaan salainen, mutta nimettömänä pysyttelevä viranomainen antoi siitä lehdistölle keskeisiä paljastuksia. Raportin mukaan Israelin suorittama ensimmäinen isku Iranin ydinlaitoksia vastaan aiheuttaisi Iranin vastatoimet USA:n kohteita vastaan Persianlahdella. Hyökkäys amerikkalaista sotalaivaa vastaan voisi vaatia parin sadan amerikkalaisen sotilaan hengen. Tämän seurauksena USA:n olisi iskettävä Iranin ydinlaitoksiin täydellä voimalla. Raportissa todetaan simulaation ennustavan, että Israelin isku viivyttäisi Iranin ydinvoimasuunnitelman toteuttamista vuodella, ja USA:n täysimittainen hyökkäys kahdella vuodella, mutta ne eivät lopettaisi sitä kokonaan.

SIMULAATIO kuitenkin paljastaa, etteivät USA:n armeijan suunnittelijat voi täysin …
MAANANTAI 19.03.12

1. YKSITTÄISET tapaukset eri puolilta maata vahvistavat käsityksiä, että arabien hyökkäykset ja häirintä juutalaisasukkaita kohtaan lisääntyvät huolestuttavasti maassa. Tilannetta vaikeuttaa poliisin epävarmuus tai pelko todeta selvät siviilejä vastaan tehdyt hyökkäykset terrorismina pitäen niitä sen sijaan rikollisina, minkä vuoksi he kieltäytyvät tutkimasta niitä hyökkäyksinä israelilaisia ja juutalaisuutta vastaan. Poliisin epävarmuus ja haluttomuus puuttua tilanteisiin niiden edellyttämällä päättäväisyydellä varsinkin Jerusalemin itäisissä lähiöissä rohkaisee nuoria arabeja häikäilemättömiin hyökkäyksiin sekä siviilejä että alueilla joskus partioivia poliisiautoja vastaan. Yleensä poliisi välttää menemästä arabien asumiin lähiöihin pääkaupungin itäosissa yhteenottojen välttämiseksi.
Ilmiö ei kuitenkaan rajoitu Jerusalemiin, vaan näyttää yleistyvän muuallakin.

Ramlessa juutalaisperhe ystävineen ja tuttavineen oli asettunut nauttimaan sapattipäivän ateriaansa, …
SUNNUNTAI 18.03.12

1. PA:N pääministeri Salaam Fayad kertoi Maan-uutistoimiston haastattelussa eilen, että PA ei pysty maksamaan viranomaisten palkkoja eikä sosiaalisia palveluja, elleivät lahjoittajamaat toteuta antamiaan lupauksiaan ja suorita PA:lle 500 miljoonaa USD. Salaam valitti, että alamäki on jatkunut yli pari vuotta ja että alijäämä viime vuodelta nousee 1.1 miljardiin USD. Hän kertoi pettyneensä IMF:n (Kansainvälinen Valuuttarahaston) lauantaina julkistamaan raporttiin, sanoen ettei se sisältänyt mitään uutta. Hän selitti PA:n budjetti-vaikeuksien johtuvan sekä länsimaisten että arabien tukijamaitten suoritusten pienenemisestä että Israelin asettamista rajoituksista. Israelin hallitus päätti jättää tilittämättä PA:n kassaan pidättämänsä vero- ym. saatavat n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa vastalauseena Abbasin yksipuoliselle hakemukselle Palestiinan valtion perustamisesta YK :n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Hallitus peruutti päätöksen myöhemmin ja varat siirretään nor…