Thursday, June 28, 2018

TORSTAI 28.06.2018

TORSTAI 28 .06.2018
01. SuurBritannian kruunun perimysjärjestyksessä toinen, Cambridgen ruhtinas (duke) pyrki aikaisin keskiviikkoaamusta lähtien saamaan tuntumaa juutalaisten vapaa-ajan viettoon. Hän käveli vaaleassa blaserissa kovasta helteestä ja kosteudesta välittämättä Rothshild Bulevardilla saaden seurakseen EuroVision tämän vuoden voittajan Netta Barzilain pysähtyen hetkeksi nauttimaan kevyttä juomaa Tel Avivin vanhimmassa kioskissa, joka nykyisin on osa Expressobaari-ketjua.
Hän antautui keskustelemaan baarissa aamukahviaan nauttivien kanssa, joista yksi oli 1.5 vuoden ikäisen vauvan äiti Yael – suunnilleen saman-ikäisen kuin Williamin oma poika, Cambridgen prinssi Louis. He keskustelivat hetken lapsistaan.
Yaelin sisko Yifat kysäisi prinssiltä, nauttiko hän Israelista, johon prinssi vastasi myönteisesti ihaillen erinomaista säätä.
Yifat oli otettu: "Hän on superihana, hyvin luontevan tuntuinen. Tunsin oloni hyvin kotoisaksi puhuessani hänelle, hän on hyvin vaikuttava".
Israelilaisia, brittejä ja amerikkalaisia oli tullut paikalle helteestä huolimatta voidakseen ehkä saada puristaa prinssin kättä. Hän sai lyhyen katsauksen Tel Avivin historiaan, jonka jälkeen hän kiirehti seuraavaan kohteeseen Beit Ha`ir museoon. https://www.jpost.com/Israel-News/The-Duke-of-Cambridge-meets-with-Israels-Eurovision-queen-560968.

Tiistaina iltapäivällä prinssi William tutustui Tel Avivin beach-kulttuuriin käyden kaupungin pormestarin Ron Huldain opastuksella aina suositulla Frishman beachillä. Hän jopa jaksoi kiivetä hengenpelastajien torniin saadakseen paremman kuvan beachin elämästä ja lähellä huokuvasta merestä. Kavuttuaan takaisin maan pinnalle hän jutteli israelilaisten surfaajien kanssa. Hänen viestinsä kansalle oli: Nauttikaa lomasta ja beachistänne.
Aiemmin iltapäivällä hän seurasi Peres Keskuksen sponsoroimaa juutalaisten ja arabilasten välistä jalkapallo-ottelua Nev Golan stadionilla Jaffassa. William osallistui rangaistuspotkutilaisuuteen saaden kaksi yritystään kolmesta sisään.
Keskiviikkona prinssi William matkusti Ramallahiin, jossa hän tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Hänet otettiin siellä vastaan punaisella matolla ja kunniavartiolla.
Abbas vakuutti prinssille, että palestiinalaiset ovat vakavissaan rauhan saavuttamiseksi, mutta neuvottelujen kautta, esittäen toiveen, että prinssin seuraavaan vierailuun mennessä palestiinalaiset ovat saavuttaneet itsenäisyytensä. Hän totesi Englannin antaneen avustusta UNRWA:lle tärkeänä ilmaisuna. Abbas vakuutti PA/PLO:n taistelevan terrorismia vastaan kaikkialla maailmassa, ja siksi se pitää yhteyttä kaikkiin maihin.
Prinssille sattui pieni lipsahdus vastatessaan Abbasin puheeseen hän sanoi "iloitsevansa maittemme välisistä ystäväsuhteista".
Prinssi William teki nopean vierailun Jelazoun pakolaisleiriin, jossa hän tapasi UNRWA:n työntekijöitä, potilaita ja perheitä, jotka ovat mukana järjestön lapsirokotus-kampanjassa jutellen "koulun parlamentin" jäsenten kanssa.
Galazone Social Media Centerin mukaan ryhmä nuoria kivitti Williamin autosaattuetta hänen tullessaan pakolaisleiriin PA:n poliisipartion suojaamana, mutta kukaan ei haavoittunut eikä auto kärsinyt vaurioita. He vastustivat vierailua todeten, että "Englanti oli Palestiinan ensimmäinen miehittäjä".
Palattuaan Ramallahiin hän osallistui kulttuuri-festivaaliin ja vieraili kaupungin Ystävien koulussa. Tänään prinssi vierailee Jerusalemin Länsimuurilla valmistautuessaan kotimatkaansa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Prince-William-gets-a-taste-of-Tel-Aviv-beach-life-560919,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-to-Prince-William-Palestinians-are-serious-about-peace-560984,
https://www.jpost.com/Israel-News/Prince-William-visits-Jerusalems-holy-sites-561065,

02. Gazasta ammuttiin Israelin puolelle tiistai-iltana IDF:n tiedottajan mukaan 13 rakettia, joista Iron Dome eliminoi kolme, ja IDF paikansi kolme laukaisupaikkaa myöhempiä toimia varten.
(Asukkaat kertovat laskeneensa ainakin 35 rakettia huonosti nukutun yön aikana kiirehtiessään välillä suojatilaan).
IDF:n tiedottajan mukaan 3 rakettia ammuttiin Sderorin, Sha`ar HaNegevin ja Sdot Negevin suuntaan.
Palestiinan media sanoi rakettitulen olleen Hamasin vastaus IAF:n tuhottua ilmapallojen lähettämisestä vastaavan Hamasin militantin tyhjän auton tiistai-iltana Nuseirat pakolaisleirissä. Tiedottajan mukaan auton tuhoaminen suoritettiin sekä tankin että lentokoneen tykkitulella. Tämä on tyypillistä IDF:n sota-strategiaa: Odotetaan kohteen tyhjenevän ihmisistä ennen kuin siihen isketään, mutta riittääkö sekään YK:n tarkkailijoille?
IDF:n tiedottaja sanoi Hamasin olevan vastuussa "ilmapallo-terrorismista" israelilaisia siviilejä kohtaan.
Hamasin julkistamassa lausunnossa Israelin syytetään "väkivallan kiihdyttämisestä hyökkäämällä aseettomia protestoijia ja vastarinta-aktivisteja vastaan".
Keskiviikkoaamuina julkistetussa lausunnossa todetaan IDF:n hyökkäyksen johtaneen nopeaan toimintaan. "Kaikki, mikä aiheutuu sionistisen miehittäjän typerästä käytöksestä, todistaa, että sen huonosti laskelmoidut toimet tulevat epäonnistumaa".
Israelin siviiliyhteisöissä elämä palautui huonosti nukutun keskiviikon vastaisen yön jälkeen normaaliksi uskoen, että väkivalta on tällä erää laantunut.
https://www.jpost.com/Israel-News/Iron-Dome-intercepts-Hamas-rocket-Red-Sirens-heard-in-southern-Israel-560949,

03. PA/PLO:n johto haluaa jatkaa Gazan kaistalle tammikuussa asettamiaan sanktioita, ja on vihainen Israelin ja USA:n suunnitelmille avustaa gazalaisia sen taistellessa varattomuutta ja ihmisten jokapäiväistä elämää kuristavien PA:n asettamien rangaistustoimien alla keskellä Hamasin rautaista otetta.
PA:n johto syyttää, että rajoitusten helpottaminen Gazan kaistalla ovat vain osa israelilais-palestiinalaista salajuonta Palestiinan kysymyksen muotoilemiseksi "humanitääriseksi kysymykseksi".
PA:n virkailijat Gazassa väittivät, että "USA:n ja Israelin hallitukset puhuvat nyt Gazassa asuvien arabien elinolojen parantamisesta, jolla pyritään kaivamaan maata Palestiinan kansallisen Projektin alta, mukaan lukien itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen".

PA:n arabit Juudeassa ja Samariassa näkevät kuitenkin PA:n
johdon ja Abbasin itsekkäitten toimien läpi asettaessaan n. vuosi sitten Gazan tilannetta edelleen kurjistavia sanktioita gazalaisille. Niihin kuuluvat tuhansien PA:n palkkaaminen henkilöitten palkkojen jäädyttäminen, sekä tuhansien perheitten sosiaaliavustusten maksamisen poistaminen. PA pyrki kokonaan lopettamaan Gazaan Israelista johdetun sähkön maksamisen, mutta lupasi myöhemmin maksaa osan siitä, jonka perusteella Gazassa sähkövirtaa voi käyttää vain neljän tunnin ajan päivässä.
Israel suunnittelee uuden aurinkovoimalan rakentamista Negeviin Gazan sähkötilanteen helpottamiseksi.

PA:n virkailijoitten mukaan sanktioilla uskottiin Gazan asukkaitten nousevan Hamasia vastaan kaataakseen sen hallinnon, kuten kansa nousi PA:n hallintoa vastaan 2007 nostaen Hamasin valtaan.
PA:n asettamat kuristustoimet Gazan asukkaita vastaan ovat nostattaneet PA:n arabien vastarinnan ja mielenosoitukset Juudean ja Samarian kaduille, jotka ovat kääntyneet PA:n hallintoa vastaan.

Israelin äskettäin julkistamat suunnitelmat Gazan sataman rakentamiseksi Kyprokselle ovat saaneet PA:n johdon tuomion. Abbasin avustaja Nabil Abu Rudeineh kutsui suunnitelmia Gazan tilanteen helpottamiseksi harhakuvitelmiksi. "Nämä ideat on tarkoitettu tuhoamaan Palestiinan kansallinen projekti itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalem" Rudeineh selvitti. "Se on osa pyrkimyksiä luoda yhteiselämä miehityksen kanssa räjähdysalttiin todellisuuden välttämiseksi". Hän kyseli, "onko Kyproksesta tullut Israelin provinssi, kuka antoi Israelille auktoriteetin osallistua Kyproksen asioihin suunnitellessaan satamaa ja vankien vaihtamista osana Hamasin kanssa tehtävää sopimusta?"
PA:n johto on selvästi joutumassa paniikkiin uskoessaan, että tämä on osa USA:n tiimin rauhansuunnitelmaa. Julkisuuteen on tihkunut tietoja, jonka mukaan Gazan kaistan rajoja voitaisiin laajentaa Siinaille, jossa on paljon tyhjää tilaa; ja toiseksi PA:n aluetta voidaan laajentaa Jordanian suuntaan, joka Englannin alkuperäisen suunnitelman mukaan oli palestiinalaisvaltio.

Fatahin valvoman Palestiinan Journalistien Syndikaatin entinen puheenjohtaja Abdel Nasser al-Najjar sanoi olevansa hyvin huolissaan Gazan elinolojen parantamiseksi tehdyistä suunnitelmista.
"Se olisi katastrofi palestiinalaisille, jos Amerikan uusi rauhan- suunnitelma esitettäisiin suunnitelmaksi sanktioitten poistamiseksi ja elinolojen parantamiseksi Gazassa" Najjar sanoi kirjoituksessaan PA:n Al-Ayyam lehdessä. "Ilmeisesti Palestiinan kysymys on käännekohdassa ja PA:n johto tuntee painostuksen. Mutta lopuksi palestiinalaiset ratkaisevat. Vaikka koko maailma hyväksyisi USA:n suunnitelman, rauhansuunnitelma ei etene ilman palestiinalaisten hyväksymistä".
Najjar vaati PA:ta useiden muiden tavoin poistamaan Gazan sanktiot, ettei Palestiina jakautuisi kahtia. Fatahin parissa on havaittavista selvää jakaantumista. Abbasia vaaditaan lopettamaan Gazan sanktiot, ja jotkut Fatahin jäsenet ovat salaa olleet yhteydessä Gazan ahdingon poistamiseksi toimivien kanssa syyttäen, että he kutsuvat sitä humanitääriseksi avuksi.
Fatahin johto syyttää heitä maansa ja kansansa projektin pettureiksi, mikä arabien terminologiassa tarkoittaa suurta häpeää ja kuolemantuomiota.
Hamasin tiedottaja Abdek al-Lateef Ganou sanoi Media linelle, ettei heillä ole tarkka tietoa. Hän sanoi lukeneensa siitä lehdistä, mutta hän odottaa virallista tarjousta Israelin hallitukselta voidakseen ilmoittaa kantansa "Tutkimme sitä ennen vastausta".

Islamic Jihadin tiedottaja Dahoub Shihab sanoi, ettei mitään yksityiskohtia ole vielä paljastettu. "Mutta yleisesti terrorismin hyökkäyksen lopettaminen saarron muodossa on palestiinalaisten vaatimus ja laillinen oikeus Palestiinan kansalle". Hän lisäsi, että "jos Israel puhuu vankien vapauttamisesta, heidän tulee huomioida vastarintajäsenten valtava määrä Israelin vankiloissa". Shihab totesi, että Palestiinan yhtenäisyys on avain kansallisten päämäärien saavuttamiseksi, mutta PA ei noudata velvollisuuttaan helpottaa sanktioita Gazassa voidakseen lopettaa gazalaisten kärsimykset ja sovinnon saavuttamiseksi.
PA:n reaktio oli ehdottoman kielteinen ja epäuskoinen USA:n ja Israelin tarjousten vilpittömyydestä. PA/PLO:n tiedottaja Osama Qwasme syytti, että Valkoinen Talo on syyllinen lopetettuaan avustuksensa sekä PA:lle että UNRWA:lle.
Palestiinalainen poliittinen analyytikko Hani al-Masri sanoi maanantaina tavattuaan Hamasin ja Islamic Jihadin edustajat Gazassa "Israel haluaa riisua aseista vastarintajärjestöt Gazassa ja tunnustaa Israelin valtion, joka on ehdottomasti mahdoton ehto Gazan johtajille, ja siksi tarjoukset perustettuina niihin eivät ole keskustelun arvoisia. Gazan tilanteen romahtaminen tulee vaikuttamaan negatiivisesti sekä Israeliin, Egyptiin, Eurooppaan että Yhdysvaltoihin, joten kompromissin saavuttaminen on kaikkien osapuolten intressinä".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-rejects-Israeli-US-ideas-to-help-Gaza-56092,

04. Jännitys nousee Israelin pohjoisrajan takana Syyrian armeijan jatkaessa varovaista etenemistään Quneitran alueella, ja Venäjän jatkaessa ilmapommituksiaan kapinallisten tukikohtia vastaan.
Kapinalisten ilmoitusten mukaan Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat tehneet tusinoittain ilmaiskuja muutaman kilometrin päässä Israelin rajasta. Syyrian armeijan saavuttamien voittojen ansiosta pohjoisessa se on nyt kääntänyt huomionsa maan eteläosaan. Tiistaita lähtien suurehko määrä siviiliasukkaita on joutunut pakenemaan taisteluja lähelle Golanin kukkuloita. Tarkkailijoiden mukaan 14 kaupunkia ja kylää ovat joutuneet ilmaiskujen kohteiksi tiistaista lähtien keskiviikon iltapäivään mennessä.
Nawa, yksi suurimmista FSA:n valvomista kaupungeista lähellä Golania, koki useita Syyrian ja Venäjän ilmavoimien suorittamia pommituksia, kuten asukkaitten ottamat kuvat savipatsaista osoittavat. Kaupunki on toistakymmentä km Golanista ja siellä asuvasta Keshet-yhteisöstä. Ilmaiskuja kohdistettiin myös pieneen ISIS.joukkojen valvomaan saarekkeeseen, jota se on valvonut useiden vuosien ajan.
Syyrian hallitusta vastustavat kapinalliset ovat valvoneet aluetta kuuden vuoden ajan, mutta tilanne on ollut rauhallinen
heinäkuussa 2017 solmitusta tulitauosta lähtien.
Syyrian armeija on pyrkinyt solmimiensa sopimusten avulla selvittämään epäselvät tilanteet ilman taisteluja, minkä johdosta kapinallisten joukkojen on sallittu poistua alueilta usein aseineen. Tämä voi olla Syyrian hallituksen päämääränä eteläosan liittämiseksi Assadin hallituksen valvontaan.
Ilmapommitukset ovat ajaneet pakosalle kymmeniä tuhansia asukkaita, joista useimmat pyrkivät Jordaniaan, mutta ovat joutuneet kääntymään takaisin Abdullah II:n suljettua rajan.
Arabian kieliset websivut arvioivat, että Israel voi joutua tekemään ilmaiskuja kohteisiin, jotka se katsoo vaaraksi maalleen.

Pakolaisilla Israelin pohjoisrajan tuntumassa ei ole minne mennä, minkä johdosta he siirtyvät lähelle Israelin rajaa, mutta heidän joukkoonsa soluttautuu aseistettuja kapinallisia ja ISIS-joukkoja. Tämä aiheuttaa vaarallisia tilanteita, ja lisää mahdollisissa ilma-pommituksissa surmansa saaneitten siviilien määrää. Arviolta
45 000 siviiliä etsii suojattua nurkkaa, jonne he voisivat pystyttää telttansa.
Toinen vaaratilanne, josta Israel on varoittanut, on Bashar Assadin liittolaisen Hizbullahin sotilaitten liittyminen armeijan joukkoihin vaihtamalla asepukunsa Syyrian armeijan käyttämiin. Israel on varoittanut, ettei se salli enempää iranilaisten kuin Hizbullahin joukkojenkaan pureutumista Syyrian eteläosaan. https://www.jpost.com/Middle-East/Syria-treads-carefully-as-Russian-airstrikes-near-Golan-561004,

05. UUTISIA LYHYESTI
Poliisi ja Shin bet suorittivat ratsian aikaisin keskiviikkoaamuna terroristin kotiin Jerusalemin itäosassa. Kodin omistajaa Hisham Hussein Abu Dhaim, joka teki verisen terrori-iskun Mercaz HaRav Yeshivaan Jerusalemissa surmaten 8 yeshiva-opiskelijaa.
Ratsia suoritettiin salaisesti poliisin ja tiedustelujoukkojen yhteisenä operaationa. Poliisin yksilöt tutkivat terroristin perheen kodin takavarikoiden 43 000 NIS käteistä ja ulkomaiden valuuttaa. Ratsia oli osa suurempaa operaatiota estääkseen varojen joutuminen terroristien omaisille, jotka murhasivat israelilaisia.
Vuonna 2017 poliisi ja Shin Bet takavarikoivat yli 300 000 NIS seitsemän terroristin perheiltä.
Poliisin tiedotteessa todetaan, että Jerusalemin asukkaitten osallistuminen mihin tahansa Hamasin rahoittamiin toimiin on vakava rikos, sillä ne merkitsevät Hamasin yrityksiä perustaa tukiasema terrorijärjestölle Jerusalemin sisällä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-seizes-Hamas-funds-given-to-terrorists-family-in-east-Jerusalem-561018,

USA:n rauhantiimin johtajahenkilöt Jared Kusher ja Jason Greenblatt pitivät 10 päivää sitten salaisen konferenssin alueen maltillisten maiden tiedustelujohtajien kesken, johon osallistui Israelin Mossadin johtaja Yossi Cohen. Jordaniasta siihen osallistui tiedustelujohtaja Adnanal-Issam al-Jundi, Egyptistä Mukhabaratin johtaja kenraali Abbas Kamel, Saudi Arabian tiedustelujärjestön johtaja Kahled bin Ali al-Humaidan, sekä Yossi Cohen Mossadista. PA:n tiedustelujohtaja Majed Faraj osallistui myös konferenssiin Abbasin julistamasta boikotista huolimatta.
Artikkelissa ei kerrota konferenssin päätöksistä tai mitä kysymyksiä siellä käsiteltiin, mutta Lähi-Idän yleistilanne varmaan tuli esiteltyä kunkin läsnäolijan näkökulmasta katsoen.
Faraj tapasi USA:n ulkoministeri Mike Pompeon 2 kuukautta sitten keskustellen PA/PLO:n tilanteesta Mahmoud Abbasin lopulta uskoessa aikansa loppuneen jo vuosia siten. Faraj lienee yksi USA:n suosima ehdokas PA/PLO:n johtoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248134

Israelissa kuitenkin keskustellaan enemmän melkoisen triviaaleista kysymyksistä, kuten miten Länsi- ja etelämuurin edustan tasanteet jaetaan kunkin uskonnollisen ryhmän toiveitten mukaisesti. Pahinta närää on aiheuttanut esitys perustaa tasa-arvoinen paikka, jossa eri ryhmät, naiset ja miehet, voisivat yhdessä palvoa Israelin Jumalaa. Järjestelyjä johtavan komitean puheenjohtaja kulttuuri- ja urheilu ministeri Miri Regev erosi, koska hän ei voi hyväksyä tasa-arvoisen rukoussektorin kunnostamista Länsimuurin edustalle. Varoja siihen on myönnetty 19 miljoonaa NIS. Pääministeri Netanyahu ajaa tarmokkaasti tämän suunnitelman toteuttamista ja peruutti lopullisesti kesäkuussa 2017 yleisesti hyväksytyn sopimuksen progresiivisesta juutalaisten rukoussektorista. Netanyahu voi joutua itse johtamaan komitean työskentelyä Regevin jälkeen. Tilanne on kuitenkin saatava rauhoitettua, sillä tunteet riehuvat korkealla poliisin usein puuttuessa eri ryhmien välisiin kahinointiin, ja se on pahasti hiertänyt Israelin ja ulkomailla asuvien juutalaisjohtajien välejä. https://www.jpost.com/Israel-News/Regev-quits-as-Western-Wall-ctee-head-over-egalitarian-prayer-disgrace-561068.

Gazasta on tehty keskiviikon ja torstaiaamun aikana useita yrityksiä soluttautua turva-aidan Israelin puolelle. IDF:n sotilaat ampuivat varoituslaukauksia haavoittaen kahta ryömimällä yrittäv
ää miestä, joilta löydettiin kotitekoisia pommeja. https://www.timesofisrael.com/idf-opens-fire-to-stop-two-apparent-infiltration-attempts-along-gaza-fence/,
Lakiesitys, jolla estetään varojen maksaminen terroristien omaisille, etenee hiljalleen. Netanyahua yritykset heikentää sen sanaoutoa epäonnistuivat. PA/PLO maksaa vuosittain 1.2 miljardia NIS vuodessa kuukausittaisina "stipendeinä". Esitys menee läpi maanantain istunnossa. Esitys hyväksyttiin komiteassa 3 viikkoa sitten, mutta Netanyahu vaati hallitukselle oikeutta maksaa varoja diplomaattisista ja muista syistä johtuen. https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Knesset-bill-to-stop-Palestinian-terrorist-payments-moves-forward-560973

Hallitus päättänee asettaa Tel Avivin eteläosan kysymysten järjestelemisen kiireellisesti hoidettavien asioiden joukkoon. Miljoonia NIS annetaan lähiöille, jotka ovat kotiuttaneet suuren määrän maahanmuuttajia. Monet niistä ovat jääneet kaupungin kunnostus- ja ylläpitotoimien ulkopuolelle yleisen järjestyksen ja lainkuuliaisuuden romahdettua tasolle, jossa asukkaiden turvallisuus- ja liikkumisvapaus ovat vaarantuneet. Hallitus maksaa asukkaille, jotka osallistuvat kunnostusprojektiin. https://www.jpost.com/Israel-News/Report-Government-to-declare-south-Tel-Aviv-a-national-priority-561066,

Puolustusministeriö näyttää uskoneen, ettei ole hyvä asia sulloa
nais-ja miessotilaita samaan teräskoteloihin eli panssarivaunuihin,
joissa jatkuva fyysinen kontakti on väistämätön, mitä uskonnolliset sotilaat ja heidän rabbinsa vastustavat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248143,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias24 -38; Suolameri 27 -39; Eilat 26 -42 +C-astetta. Aurinkoista, huomenna lämpötila laskee useita asteita, mutta aurinkoinen hellesää jatkuu.

Ruotsalaisten kerrotaan jonottavan saadakseen ihonsa alle pienen riisinjyvän kaltaisen antennilla mikrosirun, tai siihen tatuoinnin, jolla vähitellen poistetaan käteisvarat ja luottokortit kokonaan, kuten Dave Hodges kertoo The Comon Sense Show artikkelissaan. Artikkelissa sitä kutsutaan nimellä "mark on the beast". http://www.thecommonsenseshow.com/swedes-are-taking-the-mark-of-the-beast-in-great-numbers/
-
Tuesday, June 26, 2018

TIISTAI 26.06.2018

TIISTAI 26.06.2018
01. Englannin prinssi, Cambridgen herttua, vieraili lauantaina Jordaniassa, josta hän matkusti myöhään sunnuntai-iltana Israeliin nukkuen yönsä King David hotellin kuninkaallisessa sviitissä. Hän on ensimmäinen Englannin kuningashuoneen jäsen, joka virallisesti vierailee Israelissa. Hänen isänsä prinssi Charles vieraili kahdesti, mutta hän osallistui Yitzhak Rabinin ja myöhemmin Shimon Peresin hautajaisiin. William jätti vaimonsa Katen, Catherine, Cambridgen herttuattaren, kotiin, koska hän on toipilaana huhtikuun lopulla synnyttämänsä lapsen jälkeen.
Israelissa Williamin vierailuohjelma noudattelee totuttuja polkuja. Hän vierailee myös Ramallahissa, joka brittien oikeustajun mukaan sekin sijainnee Israelin miehittämällä alueella.

Williamin vierailu sai ikävää sivumakua Englannin ulkoministeriön esitettyä, että "hänen kuninkaallinen korkeutensa vierailee miehitetyllä Palestiinan territoriolla Öljyvuorella, jossa prinssi Philipin äiti prinsessa Alice on haudattuna Saint Mary Magdalenen nunnaluostarin alueella".
Kuningatar Elisabeth II:n puoliso prinssi Philip, Edinburgin ruhtinas, vieraili Israelissa 1994 Yad Vashem museon avajais-tilaisuudessa, jonka yhteydessä hän istutti puuntaimen äitinsä, Battenbergin prinsessa Alicen muistoksi museon alueelle, mutta William sivuuttaa sen. Prinsessa Alice pelasti toisen II maailman-sodan aikana juutalaisen lesken ja hänen kaksi lastaan piilottelemalla heitä palatsissaan Ateenassa. Hänelle annettiin Yad Vashem museon taholta kunnianimi "Righteous among the Nations".

Englannin ulkoministeriö pyrkii vakuuttamaan, ettei prinssi Wiliamin vierailulla ole mitään poliittista viestiä, koska se on kuningashuoneen jäsenen yksityisvierailu Israelissa.
Englannin ulkoministeriö näyttää edelleen elävän mandaatti-ajan tunnelmissa. Edes Balfourin julistuksella ei ole sille kuuluvaa merkitystä ministeriön omaksumassa ideologiassa, joka vastusti viimeiseen saakka sen toteuttamista Syyria Palestiinassa estäen juutalaisten holokaust-pakolaisten pääsyn esi-isiensä maahan. Samaan aikaan naapurimaiden arabit pääsivät esteettä maahan, koska Englanti tarvitsi halpaa työvoimaa rautateiden ja linnoitustensa rakentamiseksi, joista se useimmat luovutti arabeille ennen poistumistaan Israelin maaperältä. Siinä oli yksi perussyistä nykyiselle "palestiinalaisongelmalle".
Juudeaa ja Samariaa eikä Jerusalemin itäosaa ei ole missään vaiheessa annettu "palestiinalaisille", jotka tulivat yleiseen terminologiaan Oslon sopimusten mukana 1990-luvun alussa. Englanti ja Pakistan olivat ainoat maat, jotka tunnustivat Transjordanian (joka muutti nimensä Jordaniaksi) 1948 Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan miehityksen.
Israelin armeijan karkotettua jordanialaiset Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin itäosista 1967 sodassa nuo alueet tulivat Balfourin julistuksen sekä Toran ilmoitusten mukaisesti Israelin alueiksi, jonka Kansainliitto vahvisti 1922. Jordania myöhemmin luopui vaatimuksistaan miehittämiinsä alueisiin säilyttäen vain islamin pyhien paikkojen valvonnan Jerusalemissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Yad-Vashem-mad-at-prince-for-skipping-visit-to-tree-honoring-ancestor-560729,

02. PA/PLO:n korkeat johtajat jatkavat presidentti Trumpin nimittämän rauhansuunnitelman laatijoitten solvaamista syyttäen tiimin johtajaa Jared Kushneria kiihottamisesta, petoksesta kansainvälistä lakia vastaan, sekä kehottamisesta arabeja ja israelilaisia normalisoimaan välinsä. Onko sekin rikos?
PA:n informaatioministeriö pyrki mitätöimään Jared Kushnerin Al-Quds lehden haastattelussa sunnuntaina tekemiä huomioita.
PA ilmaisi vastustavansa Trumpin tiimin tekemää suunnitelmaa, vaikka sitä ei ole vielä nähty eikä julkaistu. PA väittää, että tiimin turvautuminen median apuun pyrkiessään markkinoimaan suunnitelmaansa osoittaa, että se on jo epäonnistunut, eikä ole saanut arabien tukea tai hyväksyntää.
Kushner toisti haastattelussa aiemmin antamansa lupauksen työskennellä Abbasin ja PA/PLO:n kanssa, jos he sitä haluavat. Hän esitti uhkauksen, että jos PA/PLO ei halua keskustella, tiimi tulee luultavasti julkaisemaan suunnitelmansa ilman sen hyväksyntää. https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinians-slam-Kushner-accuse-him-of-incitement-560750,

03. Israelin työväen puolueen johtaja Isaac Herzog valittiin Jewish Agencyn puheenjohtajaksi. Hän suositteli, että oppositiojohtajaksi valitaan Sionistisen Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni hänen tilalleen. Labourjohtaja Avi Gabbay ei ole vielä kertonut omista suunnitelmistaan.
Tzipi Livni katsoo kuitenkin paremmaksi hyökätä nyt, kun Unioni on sekaisin, eikä odotella epävarmoja päätöksiä. Hän esitti vaatimuksensa uhkauksen muodossa: "Opposition puheen-johtajuus on välttämätön yhteistyömme jatkumiseksi" hän sanoi Sionistisen Unionin kansanedustaryhmän hämmentyneitten silmien ja kameroiden edessä maanantaina Sionistisen Unionin eduskuntaryhmän kokouksessa.
Sionistinen Unionin ryhmä perustettiin 2015 Livnin Hatnua-puolueen ja Labourpuolueen kesken vaaleihin, joissa Unioni sai 24 kansanedustajaa. Labourpuolueen puheenjohtaja Avi Gabbay nousi viime heinäkuussa Labourpuolueen ja Sionistisen Unionin johtoon, mikä on huonontanut puolueitten välit kriisivaiheeseen. Koska Gabbay ei ole kansanedustaja, hän antoi Herzogin toimia oppositiojohtajana. Herzog astuu uuteen virkaansa elokuun 1. päivänä, joten aikaa on puolueitten välien selvittelyyn, mutta oppositiojohtaja on valittava, koska vaalit eivät ole näköpiirissä. Gabbayn uskotaan suosivan Shelly Yacimovichiä opposition johtoon, mikä suututtaa Livniä, joka uhkaa hajottaa Sionistisen Unionin, ellei johtajuutta anneta hänelle. Livni tunnetaan useiden puolueiden ja ryhmien hajottamisesta ennen Hatnua puolueensa liittämistä Sionistiseen Unioniin Labour-puolueen kanssa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Livni-demands-opposition-chairmanship-threatens-to-break-up-Zionist-Union-560822,

04. USA:n presidentti Donald Trump on esittänyt vaatimuksen kaikkien USA:n maksamien avustusten laajan uudelleen arvioinnin niiden mukana avustukset PA/PLO:lle.
Trumpin hallitus varoitti etukäteen Ramallahissa istuvaa hallitusta lopettamaan murhasta tai terrorismista Israelissa tuomittujen omaisten perheille maksamansa "stipendit", koska ilman sitä USA:n antama tuki PA/PLO:lle voi vaarantua. Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi maanantaina, että uusi laki sitoo heidän kätensä, ja vaatii PA/PLO:n johdolta pikaisia toimia, jos he haluavat tuen jatkumisen esteittä.
USA:n virkailijat toteavat JP:n journalistille, ettei mikään ole muuttunut Trumpin allekirjoitettua ns. "Taylor Force act" lain, joka vaatii hallitusta lopettamaan tuen PA/PLO:lla, ellei se lopeta vuosikymmenen voimassa ollutta periaatettaan korvausten maksamiseksi, jota se kutsuu sosiaaliseksi terveysmaksuksi, Israelia vastaan taistelevien aseellisten miesten omaisille.

Virkailija toteaa PA/PLO:lle maksettavan tuen olevan uudelleen arvioinnin kohteena presidentti Trumpin opastuksella. USA:n ulkoministeriö kiistää tiedot, joiden mukaan tuki olisi jo lopetettu Taylor lain mukaisesti vastoin 124news raporttia.
Kongressin taholta kerrottiin, että hallitus verifioi PA/PLO:n toiminnan soveltumisen tuen vaatimuksiin 30 päivää kongressin hyväksymän menojen laki-kokoelman jälkeen maaliskuun lopulla. Taylorlaki antaa kuitenkin poikkeuksia turvallisuusyhteistyölle ja humanitääriselle avustamiselle, ja antaa määrätyn ajan palestiinalaisille voidakseen totutella uuteen ohjelmaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/White-House-warns-Palestinians-of-aid-cut-without-end-to-martyr-payments-560872,

05. Puolustusministeri Avigdor Liberman tukee raportin mukaan suunnitelmaa, jolla aiemmin Gazan rannikon edustalle aiottu satama rakennettaisiin Kyprokselle. Uutinen tästä annettiin julkisuuteen Kushnerin ja Grennblattin tavattua pääministeri Netanyhaun viikonvaihteen aikana, jossa keskusteltiin humanitäärisestä avustuksesta Gazan kaistalle. TV2 raportoi maanantai-iltana, että Liberman oli keskustellut suunnitelmasta Kyproksen puolustusministerin Savvas Angelideksen kanssa, joka periaatteessa hyväksyi sen.
Libermanin Kypros-suunnitelma edellyttää erityisen laiturin rakentamista Gazaan tavaroita kuljettavia lastialuksia varten. Ne tutkittaisiin Israelin asentaman valvontamekanismin avulla, jolla estetään kiellettyjen materiaalien ja aseitten kuljettaminen Gazaan. Sieltä tavarat lähetetään suoraan Gazaan lautalla, koska Gazassa ei ole tarpeeksi tilavaa satamaa lastialuksille. Jos kaikki onnistuu laskelmien mukaan, tarkempien suunnitelmien laatiminen aloitetaan kahden viikon aikana, ja ne esitellään hyväksymistä varten kolmessa kuukaudessa.
Liberman satamahankkeen edistyminen riippuu kuitenkin Israelin asettamista vaatimuksista kahden Hamasin pidättämän Israelin kansalaisen vapauttamisesta. Toinen ehto tulisi olla Gazasta Israeliin lähetettyjen tulipaloja aiheuttavien leijojen ja ilmapallojen lähettämistoiminnan lopettaminen.
JP:n aamun artikkelissa IDF sanoo paljastaneensa Hamasin järjestelmän jolla niitä valmistetaan ja lähetetään tuulen mukana Israeliin.
Puolustusministeriö tunnustaa satamasuunnitelman edistämisen, mutta sanoo kehittelyn olevan vielä alkuasteella, ja että neuvotteluja siitä käydään kansainvälisellä tasolla, ja että Hamasin tulee suostua ennakkoehtoihin.
Israel valvoo kahta Gazan kaistalle kulkevaa liikennevirtaa, ja Egypti valvoo kolmatta sulkien ja avaten sen tilanteen mukaan Siinain niemimaalla, jossa se taistelee terroristeja vastaan.
Useimmat humanitääriset avustukset ulkomailta tulevat Israelin satamiin, joista ne kuljetetaan kuorma-autoilla Gazan rajalle. Kansainväliset järjestöt syyttävät Israelin asettamia kovia turvallisuusvaatimuksia ja – tarkastuksia kaikelle Gazaan menevälle tavaraliikenteelle, mutta paljastuneitten aseiden ja rakettien rakentamiseen tarvittavan materiaalin salakuljetus-yritysten vuoksi Israel katsoo, ettei se voi tinkiä turvatessaan Israelin asukkaitten turvallisuuden omassa maassaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-announces-plan-to-relieve-Gaza-isolation-by-building-port-in-Cyprus-560859.

06. UUTISIA LYHYESTI
Syyrian hallituksen valvoma TV-asema raportoi maanantai-iltana kahden israelilaisen ohjuksen iskeneen lähellä Damaskoksen kv. lentokenttää antamatta tarkempia tietoja.
Syyrialle myönteinen online uutislehti Al-Masdar News (AMN) kertoi, että ohjusten kohteena oli iranilaisen rahtikoneen lastin purkaminen lentokentällä. Raportin mukaan Assadin hallituksen ilmapuolustusjoukot estivät israelilaisen drone-koneen lennon Syyrian lounaisosan ilmatilassa. Israel ei juuri koskaan ilmoittele lentotoimistaan Syyriassa. Syyriasta Israelin puolelle drone- konetta vastaan ammuttiin Patriot-ohjus osumatta siihen.
Iran kieltää sotilaittensa läsnäolon Syyriassa, mutta IAF:n äskettäin suorittamissa pommituksissa 50 Iranin tukikohtaa vastaan Syyriassa sai surmansa 46 ihmistä, joista 11 olivat iranilaisia sotilaita. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-media-Two-Israeli-missiles-strike-near-Damascus-Airport-560869,

Turkissa äskettäin suoritetuissa parlamentin ja presidentin vaaleissa presidentti Recep Tayiip Erdoganin PKK-puolue sai 55 % äänistä, mikä antaa hänelle 5-vuoden mandaatin jatkaa maansa korkeimpana johtajana. Israelissa hänen omaksumansa ideologian voitto ei aiheuttanut ilonpurkauksia, joskaan ei sitä pidetä katastrofinakaan. Turkin ja Israelin välit ovat viime päiviä ailahdelleet purren laidasta laitaan, eikä ole varmuutta, miten Erdogan on suunnitellut seuraavat askeleensa, mutta purtta ovat heilutelleet monet varsin pieninäkin pidetyt episodit, joita Erdogan on suurennellut syyttäessään Israelia.

Erdogan esiintyy palestiinalaisten suojelijana, ja on syyttänyt Israelin sotilaita lasten ja naisten murhaajiksi. Turkin antamat avustukset islamilaisille instituutioille ja järjestöille Jerusalemin itäosissa, joiden voisi kuvitella saavan hälytyskellot soimaan Jerusalemin länsiosissa, kuten myös pääkonsulin välityspalvelujen käyttäminen avustusten lähettämiseksi Hamasille Gazassa. Turkki on sunni-islamin maa, mutta ei arabienemmistöinen, mikä vaikeuttaa Erdoganin esiintymistä islamin johtajana ja PA:n ja Hamasin arabien suojelijana.

Turkki tukee Hamasia ja syyttää raskaasti IDF:n vastatoimia Hamasin ja Islamic jihadin Israelin tuhoa tarkoittavia raketteja ja tulipaloja aiheuttavien lasten leikkileijojen, ilmapallojen ja kondomien lähettäneitä gazalaisia vastaan. IDF on pyrkinyt käyttämään ylivoimaista aseistustaan vain pelotteluun, eikä ampunut suoraan kohti, mikä aiheuttaa pahaa verta viljavainonsa menettäneissä israelilaisissa asukkaissa rajan pinnassa. "Miksi IDF on enemmän kiinnostunut suojelemaan terroristeja kuin omia asukkaitaan" he kyselevät ymmärtämättä diplomatian kiemuroita.

Tosiasia on kuitenkin se, että Israelin tulee monien vuosien ajan elää Erdoganin hallitessa Turkkia, ja siksi on tärkeää muodostaa hyväksyttävä työskentelymalli hänen kanssaan. Erdogan näyttää omalta puoleltaan terävästä retoriikastaan huolimatta varovan suhteitten kärjistämistä katkeamispisteeseen saakka, sillä Turkin talous on kuralla, eikä seikkailuun Israelin kanssa ole varaa, jonka iskuvalmius ja tehokkuus ovat antaneet kylliksi näyttöjä.

Turkin asemesta Is raelin tulee nyt kehittää suhteitaan Kyprokseen ja Kreikkaan, tehdä selväksi Turkille, että Israelin kaasujohdot vedetään niiden eikä Turkin kautta, ja ehkä kolmanneksi Israelin tulisi rohkaista USA:n kongressia tunnustamaan tosiasia Turkin suorittamasta armenialaisten massamurhasta I maailmansodan aikana. Israelissa sitä koskeva lakialoite odottaa jatkotoimia, mutta ne jäädytettiin Turkin vaalien ajaksi. Ehkä se olisi nyt lopultakin hoidettava.
https://www.jpost.com/International/Analysis-After-Erdogans-victory-what-should-Israel-do-560870,

Israel Airspace Industries (IAI) testasi äskettäin uutta - kuten sitä niitetään "Kamikaze Rotem L drone" järjestelmää – joka on suunniteltu tuhoamaan ja iskemään vihollisen suojattomiin kohteisiin. Testi suoritettiin viime viikolla eteläosassa maata. Testien aikana drone iski useisiin kohteisiin, joiden mukana oli simuloitu terrorisolu; pommeja ja panssaroimattomia autoja. Yhtiön antaman tiedotteen mukaan testi keskittyi dronen "end –to-end" kykyihin, mukaan lukien nopea, täsmäisku mini-kokoiseen kohteeseen. IAI:n antaman lausunnon mukaan "testit suoritettiin vaikeissa kenttä- ja sääoloissa, mikä osoitti järjestelmän kyvyn reagoida nopeasti ja tehokkaasti vähemmän merkitsevään viholliseen uhanalaisessa paikassa".
"Rotem L Drone" järjestelmä on taktinen, ilmassa leijuva ase varustettuna kevyillä usean roottorin yhdistelmällä, joka pystyy toimimaan urbaanissa ja monimuotoisessa ympäristössä.
Yksi sotilas pystyy asentamaan ja käyttämään sitä alle minuutissa. Se on kuolettava hyökkäys-drone, jonka paino kranaatin kanssa on 5.6 kg, joten jalkaväen sotilas kykenee kantamaan niitä useita. Akulla toimivan, tablet-tietokoneella ohjatun dronen kantomatka on 10 km, ja se pystyy leijumaan ilmassa 30 -45 min, ennen syöksymistään kohteeseensa 50 solmun vauhdilla 1 metrin osumatarkkuudella.
Dronen kranaatit voidaan vaihtaa tiedustelukameroihin. Sen nopea nousu- ja laskuominaisuudet tekevät siitä sopivan aseen tiedusteluun, havainnointiin j valvontatehtäviin, kuten myös taktisissa kuolettavissa operaatioissa paikallaan pysyviin tai liikkuviin kohteisiin. Eikä tämä ole ainoa IAI:n kamikaze ase.

Green Dragon on suunniteltu pienten iskuyksiköiden käyttöön erityisoperaatioissa. Sitä ohjataan tablet-kokoisella sähköisellä valvontapaneelilla ja se on varustettu korkeantason sähköoptisella ohjausjärjestelmällä, joka toimii sekä yöllä ja päivällä kooten visuaalista tietoa ympäröivästä maastosta 50 km:n säteellä.
Se saa voimansa hiljaisesta sähkömoottorista 2 tunnin leijunta-ajalla, sitä voidaan kuljettaa suljetussa kanisterissa. 12 -16 Green Dragon yksikköä voidaan kuljettaa pienessä ajoneuvossa ja apua tuhoiselle retkelleen niin haluttaessa. https://www.jpost.com/Israel-News/IAI-tests-new-capabilities-of-latest-Rotem-suicide-drone-560877

Prinssi Williamin vierailua Yad Vashem holokaustmuseossa näytetään alla olevassa linkissä, josta halukkaat voivat seurata sitä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Prince-William-visits-Jerusalem-Tel-Aviv-on-first-full-day-in-Israel-560878,

Netayahu ja Abbas eivät ole hanganneet olkapäitään yhteen 2015 jälkeen paiskaten myös kättä ohimennen ympärilleen pälyillen. Venäjän presidentti Vladimir Putin, sen vepsäläistä Suomen sukuista haaraa edustava puttinen, esitti kutsun sekä Netanyahulle että Abbasille saapua seuraamaan FIFA:n maailmankupin päättäjäistilaisuutta 15. heinäkuuta 2018 Moskovaan. Pääministerin kansliasta vahvistetaan kutsu, mutta kutsuun osallistumista ei ole vielä päätetty. Jos hän menee, hän joutuu seisomaan Abbasin ja Putinin rinnalla muiden maailman korkeitten johtajien kanssa. PA:n ministeri Jibril Rajoub sanoi FIFA:n presidentin Gianni Infantinon kutsuneen Abbasin, joka haluaa osallistua päätös tilaisuuteen, sekä tavata Putinin. https://www.jpost.com/Israel-News/Soccer-diplomacy-Netanyahu-Abbas-invited-to-World-Cup-final-560865.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31, Tiberias 23 -38; Suolameri 26 -38; Eilat 26 -41 +C-astetta, huomenna 33 astetta pääkaupungissa, aurinkoista.

Venäjän taivaalla lensi liekehtivä 4 metrin kokoinen asteroidi, joka räjähti Venäjän taivaalla kiihdyttäen nopeutensa 32 000 mailiin tunnissa (52 000 kmh). Se pääsi livahtamaan NASA:n varoitus-renkaan läpi huomaamatta, mutta onhan nyt jalkapalloa seurattava oli asteroidi tai ei. Taisi vain arvioida etäisyyden väärin, jos tarkoitus oli osallistua Moskovan World CUP päättäjäis-tilaisuuteen. Hyvä yritys kuitenkin.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5882903/Fireball-asteroid-smashed-Earth-detected-collided-planet.html?ITO=applenews,
Sunday, June 24, 2018

SUNNUNTAI 24.06.2018

SUNNUNTAI 24.06.2018
01. On alkamassa mielenkiintoinen ellei peräti kohtalokas viikko, jonka aikana tapahtuu useita merkittäviä toimia, ei välttämättä siinä järjestyksessä kuin niitä tässä esitän.
02. "Ääniä arabimediasta" kertoo Qatarin kostosta Saudi Arabialle, joka hävisi avausottelun Venäjälle peräti 5 -0, eivätkä muutkaan muslimimaat onnistuneet paljoa paremmin – hävisivät jokainen.
Al Jazeeran julkiasemassa artikkelissa Qatarin kosto saudeille ei suoranaisesti liity pallon potkimiseen vastapuolen verkkoon, vaan se koski kilpailua FIFA:n sponsorisopimuksesta, jonka Qatar voitti Saudi Arabian mieliharmiksi. Siten Qatarin kansallisen airlines logo on ylväästi esillä globaalin tapahtuman pelikenttiä ympäröivillä mainostauluilla. Artikkelissa kehotetaan lukijoita nauttimaan peleistä, vaikka kilpailu ulottuukin pelikentän ulkopuolelle.
https://www.jpost.com/Magazine/VOICES-FROM-THE-ARAB-PRESS-QATARI-REVENGE-AT-THE-FIFA-WORLD-CUP-560469.

03. USA:n presidentti Donald Trumpin nimittämät rauhan-suunnittelijat Jared Kushner ja Jason Greenblatt saapuivat ennen viikonloppua Israeliin.
Kushner, joka on Tumpin vävy naituaan Trumpin tyttären Ivankan, sanoi antamassaan haastattelussa Al-Quds lehdelle olevansa valmis työskentelemään PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa, jos hän on valmis siihen. Haastattelu julkaistiin myös arabiaksi. Kushner osoittaa siinä suoran viestin palestiinalaisille: "Te olette ansainneet valoisan tukevaisuuden, nyt on aika israelilaisten ja palestiinalaisten vahvistaa johtajiaan ja keskittyä rohkaisemaan heitä avautumaan ratkaisulle, pelkäämättä yrittämistä" Kushner selitti jatkaen: "Uskon että saavuttaakseen sopimuksen, molemmat osapuolet saavuttavat enemmän, kuin mitä antavat, ja molemmat osapuolet tulevat tuntemaan luottamusta siihen, että heidän kansansa elämä tulee olemaan parempi vuosikymmenien ajan heidän tarjoamiensa myönnytysten vuoksi". Hän ei itse ole ollut kontaktissa Abbasin kanssa, mutta on saanut kuulla välittäjiltä hänestä. Hän tarjosi lievää kritiikkiä Abbasista todeten, että on syytä epäillä hänen kykyään solmia rauhaa, sillä 25 vuoden ajan samat kysymykset ovat olleet keskustelujen alaisina, eikä rauhaa ole saavutettu sinä aikana.
Vastauksena kysymykseen Gazasta Kushner sanoi: "Se mitä siellä tapahtuu, on todella säälittävää. Tilanne alkoi ennen Presidentti Trumpin tuloa valtaan, mutta meidän on pyrittävä tekemään parannuksia sinne. Epätoivontaso paljastaa pahimman näkymän, mitä voi tapahtua, kun asiat jätetään ilman ratkaisua ja niiden annetaan jatkua sellaisina". Hän sanoi Gazan asukkaitten olevan huonon johtonsa panttivankeja, joka on kyvytön liittymään osaksi kansainvälistä yhteisöä. USA ja Israel luokittelevat Hamasin terrori-järjestöksi.
USA:n laatiman suunnitelman uskotaan esittävän detaljoituja ratkaisuja peruskysymyksiin rajoista, Israelin rakentamien juutalaisyhteisöjen asemasta sekä palestiinalaisten pakolaisten kohtalosta ja turvallisuudesta. Trump sanoo tukevansa kahden valtion periaatetta – joskaan ei sulje pois muitakaan esityksiä – muta Kushner ei maininnut sitä Al-Quds haastattelussa.
Hän vakuutti USA:n olevan sitoutunut löytämään ratkaisujen-paketin, jonka kanssa osapuolet voivat elää.
"Perimmäisten kysymysten ratkaiseminen ilman parempaa elämää kansalle ei johda pysyvään ratkaisuun".
https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Trump-adviser-Kushner-says-will-publish-Mideast-plan-soon-560707

04. PA/PLO:n pääneuvottelija, PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat syytti USA:n neuvottelijoita, että he pyrkivät hajottamaan PA:n. "USA:sta on tullut pelkästään Israelin miehityksen puhemies tarkoituksenaan normalisoida Israelin apartheid ja jakaa Palestiinan kansa". Abbas itse on kovin hiljaa, toipumassa lienee.

Kaksi presidentti Trumpin nimittämää Lähi-Idän rauhan-neuvottelijaa Jared Kushner ja Jason Greenblatt saapuivat Israeliin torstaina viimeisenä kohteenaan tiistaista lähtien vieraillen ensin Jordaniassa, Saudi Arabiassa, Qatarissa ja Egyptissä.
He keskustelivat Jerusalemissa pääministeri Netanyahun kanssa perjantaina iltapäivällä neljän tunnin ajan, johon osallistuivat USA:n Israelin lähettiläs David Friedman sekä Israelin USA:n lähettiläs Ron Dormer. Tilaisuuden jälkeen Netanyahu antoi lausunnon, jossa hän sanoi keskustelujen keskittyneen diplomaattiseen prosessiin palestiinalaisten kanssa, alueelliseen kehitykseen sekä humanitääriseen tilanteeseen Gazassa.
Kushner ja Greenblatt harkitsevat, josko, koska ja miten suunnitelman luonnos voitaisiin julkistaa – koska USA:n päätös Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi on jo julkistettu ja arabien taholta yleisesti hylätty, kuten väitetään.

Kushner ja Greenblatt julkistivat keskustelujen jälkeen lausunnon – jonka USA:n Israelin lähetystö toisti – todeten, että he keskustelivat tavoista, joilla Gazan humanitääristä tilannetta voitaisiin helpottaa samalla varmistaen Israelin turvallisuuden. Keskusteluissa todettiin Trumpin hallituksen ja Israelin jatkuvasta sitoutumisesta edistää Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhaa.
PA:n edustaja sanoi PA:n kantana, että jos he haluavat solmia rauhansopimuksen, osoitteena on PA.

Abbasin tiedottaja Nabuk Abu Rudeineh totesi lauantaina WAFA:n mukaan: "Oikea osoite oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi, jota ei voida sivuuttaa, - ei alueellisesti eikä kansainvälisesti -, on Palestiinan päätöksentekijä, jota edustavat presidentti Mahmoud Abbas ja Palestiinan johto, joita tukevat laillinen kansainvälinen yhteisö ja arabimaat, jotka tekivät tämän selväksi USA:n delegaatiolle. Rudeineh sanoi aiemmin USA:n pyrkivän hajottamaan Palestiinan kansan houkuttelemalla Gulfmaat osallistumaan satoja miljoonia USD maksavaan infrastruktuuriprojektiin pyrkimyksissään erottaa Gazan kaista Länsirannasta vetoamalla humanitääriseen apuun.
Greenblatt vastasi näihin syytöksiin Twitter-sivullaan: "Hamas ja PA jotka ovat taistelleet keskenään vuosikymmenen ajan, väittävät
kyynisesti USA:n haluavan erottaa Gazan ja Länsirannan, sen sijaan, että tunnustaisivat meidän halun avustaa palestiinalaisia Gazassa. Mitä farisealaisuutta!"

Saeb Erekat sanoi "Palestiinan ääni" ohjelmassa lauantaina, että Gazan projektit – suoritettuina UNRWA:n ulkopuolella, jonka USA Erekatin mukaan haluaa sivuuttaa ja lopettaa esittämällä suoraa apua maille, joissa palestiinalaispakolaiset asuvat – itse asiassa tuhoten palestiinalaispakolaiset. Hän väitti vastoin totuutta, että Israel aikoo käyttää satamissa ja palestiinalaistyöntekijöiltä Israelissa kokoamansa vero- ym. saatavia avustuksiin Gazassa. Hän näkee tässä Israelin perustavan Gazasta minivaltion samalla tuhoten PA:n hallinnon Länsirannalla.
(Todellisuudessa Israel käyttää noita saatavia maksaakseen Hamasin aiheuttamat tuhot maanviljelijöille sekä luonnon-puistojen ja suojelualueiden omistajille, tuhoja, joiden arvioidaan nousevan tuhansiin miljooniin USD.)
Aiemmin tässä kuussa Greenblatt vastasi Washington Postissa olleeseen op-ed kolumniin todeten, että on aika palestiinalaisten saada joku toinen johtaja kuin Erekat, jonka samoja puheita olemme kuulleet viimeisen 40 vuoden aikana voimatta päästä lähellekään sitä, mitä palestiinalaiset haluavat.

Wafa raportoi Erekatin ja PA:n tiedustelujohtajan Majed Farajin tavanneen Ammanissa perjantaina Jordanian ulkoministeri Ayman Safadin sekä tiedustelunjohtajan Adnan al-Jundin keskittyen siihen, mitä Jordanian kuningas Abdullah II:n ja pääministeri Netanyahun keskusteluissa päätettiin maanantaina, sekä Kushnerin ja Greenblattin kanssa tiistaina.
Kuningas Abdullah lensi Washingtoniin viikonlopun aikana. Hän tapaa Trumpin sekä puolustusministeri Jim Mattisin ja ulkoministeri Mike Pompeon, kauppaministeri Wilbur Rossin ja Trumpin turvallisuusneuvonantajan John Boltonin.
Kuningas Abdullahin toimissa ja puheissa on nähtävissä selvää pelkoa omasta kohtalostaan riippuen siitä, miten rauhan-keskustelut saadaan alkuun ja millä perusteilla. Hän on toistellut useaan kertaan, että "rauha saavutetaan vain kahden valtion periaatteella, jolla perustetaan Palestiinan valtio 67 sotaa edeltävillä aselepolinjoilla palestiinalaisten kansalliselle maalle pääkaupunkinaan Jerusalem".
Hänen pahin pelkonsa on, että Jordaniassa voi puhjeta Libyan kaltaiset väkivaltaiset mielen-osoitukset, jotka kaatavat hänen hallintonsa ja vaarantaen hänen henkensä, kuten kävi Libyan diktaattorille Muammar Gaddafille, jonka USA:n CIA:n kiihottamat väkiloukot lynkkasivat. "Tulin, näin, ja yksi kuoli" sanoi Hillari Clinton kongressin kuulemistilaisuudessa. https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Trump-adviser-Kushner-says-will-publish-Mideast-plan-soon-560707,

05. UUTISIA LYHYESTI
Terrorihyökkäykset Israelissa ovat 2.5 vuoden aikana saavuttaneet korkeimman tason; lisäystä edellisiin vuosiin peräti 40 % huhtikuussa. Toukokuussa rekisteröityjen iskujen määrästä 365 iskua, joista 271 tehtiin palopommeja käyttäen, sanotaan Israelin turvallisuusjärjestön kuukausiraportissa tällä viikolla. Nousu johtui hyökkäyksistä sekä Jerusalemissa että Juudeassa ja Samariassa että Gazan turva-aidan läheisyydessä. Toukokuun luku on suurin lokakuusta 2015,jolloin rekisteröitiin 620 hyökkäystä. IDF:n Dudevan eliittijoukkojen sotilas sai surmansa talon katolta heitetystä marmorilaatasta, joka ruhjoi hänen päänsä. 4 IDF:n sotilasta haavoittui, yksi räjähdyksessä Jerusalemissa, kolme muuta sotilasta ja yksi siviili, haavoittuivat Gazan rajalla.
Huhtikuussa raportoitiin 223 väkivaltatapausta.
Gazan arabien väkivaltaisissa mielenosoituksissa turvallisuus-aidan lähellä yli 135 palestiinalaista on saanut surmansa pyrkiessään murtautumaan aidan läpi Israelin puolelle tuhansien haavoittuessa, kuten Maan uutistoimisto raportoi.
Toukokuun 14 päivän massiivisissa mielenosoituksissa Gazan rajalla sai surmansa 61 ihmistä sotilaitten avatessa tulen tuhansia välivaltaisia mielenosoittajia kohti. Hamas ilmoitti myöhemmin, että 50 surmansa saaneista kuuluivat sen sotilassiipeen izzadin Al-Qassam, jotka olivat pukeutuneet siviiliasuihin. Yhden sylivauvan väitettiin saaneen surmansa kyynelkaasusta, mutta perheen jäsen tunnusti myöhemmin lapsella olleen perinnöllisiä hengitys-vaikeuksia, ja että Hamas maksoi perheelle siitä, että he väittivät lapsen saaneen surmansa IDF:n kyynelkaasusta.
Monet kansat YK:ssa ja sen instituutioissa ovat tuominneet Israelin tarpeettoman kovien luotien käyttämisestä.
Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen jäsenet ovat lähettäneet Israelin puolelle tuhansittain leijoja ja ilmapalloja, jotka on varustettu palopommeilla, räjähteillä ja myrkyllä. Ne ovat polttaneet tuhansia dunamia viljapeltoja, luonnonmetsää sekä luonnonsuojelualueita, joissa eli harvinaisia eläimiä ja lintuja.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Terrorist-attacks-on-Israelis-reach-2-12-year-high-560656,

Venäjän hävittäjäpommittajat iskivät syyrialaisten kapinallisten valvomaan kaupunkiin sunnuntaina Syyrian lounaisosassa. Lienee ensimmäinen kerta, että Venäjän koneet ovat antaneet suoraa ilmatukea Assadin joukoille niiden pyrkiessä tuhoamaan vielä Daraan provinssissa jatkuvan vastarinnan. Seurantajärjestöt sanovat hävittäjien tehneen ainakin 20 iskua Busra Al-Harir kaupunkiin Daraan koillispuolella, kertoo Reuters. Hyökkäykseen osallistui 5 Venäjän hävittäjää, jotka tekivät 25 ilmaiskua.
Syyrian armeija on käyttänyt raskasta tykistötulta ja raketteja hyökkäyksissään kapinallisten asemia vastaan.

Syyrian presidentti Bashar Assad vannoi vapauttavansa viimeiset kapinallisten pesäkkeet vuoden loppuun mennessä, ja Daraan kaupungin alue, jossa mielenosoitukset saivat alkunsa, on strategisesti tärkeä. Assadin kampanja alkoi viime viikolla vastoin Venäjän ja USA:n sopimusta, ettei alueella sodita, joka haluttiin säilyttää kovien taistelujen ulkopuolella. Venäjän hävittäjien suorittamat ilmaiskut voivat nopeuttaa sopimuksen laatimista, jolla kapinallisten aseelliset yksiköt saavat poistua alueelta, kuten useissa kohteissa on tapahtunut.
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley syytti Venäjää tehdyn sopimuksen rikkomisesta.
Israel seuraa tarkoin tilanteen kehitystä aivan pohjoisrajansa takana. Iranin joukkojen sanotaan poistuneen alueelta, mutta Hizbullahin aseelliset yksiköt pysyvät Assadin armeijan tukena. Syyrian armeijan operaatio Syyrian eteläosissa voi aiheuttaa sen, että IDF:n tulee puuttua tilanteeseen saadakseen Hizbullahin joukot pois rajan tuntumasta. Iranin joukkojen sanotaan kuitenkin palanneen sinne Syyrian armeijan asepukuihin sonnustautuneina, mitä Israel ei voi sietää ilman vastatoimia.
https://www.jpost.com/Middle-East/Russian-jets-strike-rebel-held-town-in-Syria-560705
Venäjällä jatkuvat FIFA:n maailmanmestaruuskisat tiivistyvissä tunnelmissa, joissa jotkut pelaajat heltyvät avoimeen itkuun kameroiden edessä joukkueen hävittyä. Entiset mahtijoukot ovat edelleen nousemassa jatkoon päässeiden joukkoon, mutta taistelut ovat katkeria eikä erotuomareiden ratkaisut useissa tilanteissa ole saaneet pelaajien hyväksyntää. Tuomareilla on videonauha välittömässä käytössään vahvistamaan päätöksiään, mutta niistä käydään kovaa sanasotaa internetissä. https://www.iltalehti.fi/jalkapallon-mm-2018/201805312200979204_ly.shtml

Saudinaiset saavat tänään aloittaa virallisesti ajamisen autolla sitä koskevan kiellon päättyessä tänään. https://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-women-take-victory-laps-as-driving-ban-ends-560721

PA:n arabi ajoi autollaan - tahallisesti tai ei – Betlehemistä länteen sijaitsevan Husan kaupungin alueella sotilaspartioon. Kolme IDF:n sotilasta, 2 naista ja yksi mies, haavoittuivat Gush Etzionissa tapahtuneessa autolla tehdyssä oletetussa terrori-iskussa. Auton kuljettaja pakeni paikalta, sotilaat etsivät häntä. IDF:n tiedotteen mukaan mies yritti ajaa sotilaspartion yli. https://www.jpost.com/Israel-News/Ramming-attack-near-the-Palestinian-town-of-Husan-driver-fled-the-scene-560690

56 miljoonaa äänioikeutettua Turkin kansalaista äänestävät tänään, jossa maan istuva presidentti Recep Tayiip Erdogan voittaessaan yli 50 % äänistä saa rajattoman yksinvallan, tai sitten joku kilpailijoista voi yllättää ja haastaa Erdoganin kaksin-kamppailuun, jota kuitenkaan ei pidetä mahdollisena, sillä Erdogan on pitänyt huolta eri tavoin ajattelijoitten eliminoimisesta heittämällä heitä tuhansittain vankilaan – etenkin journalisteja – sekä painostamalla heitä ennen aikaiselle eläkkeelle, etenkin armeijan johtavia kenraaleja, sillä Kemal Atatyrkin perustuslain mukaan armeijan tuli valvoa maan pysymistä demokraattisena valtiona, mikä ei sovi Erdoganin maailmankuvaan.Hän haluaa Turkin kehittyvän islamin ja johtavaksi islamilaiseksi tasavallaksi näennäisdemokratiana. Hän haluaa Turkista presidentin johtaman maan USA:n tapaan, mutta lisäyksellä elinikäisellä presidentin oikeudella. Turkin talous on kuitenkin surkealla tasolla, ja se voi asettaa Erdoganin voiton kyseenalaiseksi ja mahdollistaa uuden haastajan voivan saada enemmistön ainakin parlamentin 600 jäsenen parissa. Turkin johtaja Kehityspuolue on hallinnut maan poliittista elämää vuodesta 2002 lähtien.
https://www.jpost.com/Middle-East/5-things-you-need-to-know-about-Turkeys-election-560673,
https://www.jpost.com/Middle-East/Erdogan-faces-major-test-as-Turks-vote-for-president-parliament-560722.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -34; Suolameri 25 -36, Eilat 26 -38 +C-astetta, aurinkoista, säätila lämpenee.

Artikkelissa väitetään, että Nimrodin hautakammio in löydetty. Tutkijat pitävät mahdollisena Nimrodin ja Osiriksen kloonaamista löydetyistä geeneistä. Mitähän hyötyä tai edes intressiä näiden jumalina pidettyjen muinaisten hallitsijoiden kloonauksella mahtaisi olla ihmiskunnalle, ellei kysymys ole muinaisten henkivaltojen herättämisestä henkiin? http://www.auricmedia.net/nimrods-tomb-found-cloning-of-nimrod-and-osiris-underway/