Friday, April 20, 2012

PERJANTAI 20.04.12


PERJANTAI 20.04.12

1. ”HOLOKAUST on ainutkertainen juutalaisia kohdannut katastrofi, jolle ei löydy historiassa vertaa”, totesi Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren JP:n toimittajalle holokaust muisto-tilaisuuden jälkeen Washingtonissa. ”Meidän tulee estää toisen samanlaisen toistuminen”, hän selitti. ”Kun Iran uhkaa tuhota Israelin, jossa sattumalta asuu kuusi miljoonaa juutalaista, meidän tulee ottaa sen uhkaukset vakavasti.”
OREN sanoi, että vaikka holokaust on omassa sarjassaan, mitä ei voi verrata mihinkään, meidän on kuitenkin syytä etsiä yhtäläisyyksiä sen ja Iranin uhan välillä.
Michael Oren toimi historioitsijana ennen siirtymistään politiikkaan, joten hänellä jos kellään on taustatietoja mielipiteilleen. Hän sanoo löytyvän yhtäläisyyksiä 1930-luvulla alkaneen natsismin syntymisen ja oman aikamme olosuhteiden välillä: 1930-luvun ja aikamme taloudellinen kriisi; sotaan väsyneet kansat; radikaali hallitus suunnitellen ylivaltaa sekä juutalaisten leimaaminen syöväksi.

Oren vakuuttaa, ettei ole sattuma, että Iran kieltää holokaustin todellisuuden samalla suunnitellen toista samanlaista. Hän näkee yhden merkittävän eron 1930-luvun ja oman aikamme USA:n suhtautumisessa Iranin aiheuttamaan uhkaan.
”USA ei seuraa passiivisena sivusta. Päinvastoin, Valkoinen Talo ja kongressi johtavat maailmaa Iranin vastaisten sanktioitten asettamisessa samalla pitäen kaikkia mahdollisuuksia pöydällä ja selkeästi tunnustaen Israelin oikeuden puolustautua.”
Washingtonin seremoniaan osallistui USA:n talousministeri Timothy Geithner, joka kehui Iranin vastaisia sanktioita tehokkaimpina koskaan asetettuina. Kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner sekä Ruotsin parlamentin puhemies Per Westerberg olivat myös läsnä tilaisuudessa. Westerbergin osallistumisella haluttiin kunnioittaa ruotsalaisen diplomaatti Raul Wallenbergia, joka pelasti lukuisia juutalaisia natsien kynsistä, mutta joka mystisesti hävisi maailmansodan loppuvaiheissa, eikä hänen kohtaloaan ole saatu selvitettyä. Kongressin edustajainhuone myönsi Raul Wallenbergille takautuvasti kongressin kultamitalin.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak osallistui myöhään torstai-iltana Pentagonin järjestämään muistotilaisuuteen, jossa puhui USA:n puolustusministeri Leon Panetta. 

2. TUHANSIA opiskelijoita kaikkialta maailmassa osallistui eilen Puolassa järjestettyyn marssiin, jota kutsutaan nimellä ”Elävien marssi” (tai henkiin jääneiden marssi). Marssi aloitettiin Auschwitzin kuolemanleiriltä ja päättyi Birkenaussa. Tämänvuotiseen marssiin osallistui 15 000 opiskelijaa, holokaustista elossa selvinneitä - mutta vielä tarpeeksi voimissaan osallistuakseen – ja amerikkalaisia sotaveteraaneja, jotka auttoivat kuoleman-leirien vapauttamisessa, kunnioittaakseen häpeällisen katastrofin 25-vuotismuistojuhlaa.

MARSSIIN osallistujat tutustuvat kuolemanleireihin, jonka jälkeen heidän matkansa jatkuu Israeliin. Mukana marssissa oli myös Israelin poliisin ylitarkastaja Jochanan Danino, joka puheessaan sanoi juutalaisvaltion poliisin osallistuvan marssiin ihmiskunnan historian synkimmän ja traagisimman aikakauden tapahtumain keskukseen. Hän sanoi tuntevansa ylpeyttä voidessaan edustaa marssissa Israelin poliisia, joka ruumiillaan puolustaa turvallisuuden, demokratian, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteita.

TORSTAINA  kymmenen aikaan aamupäivällä hälytyssireenien antaman merkin mukaisesti juutalaiset kaikkialla Israelissa pysähtyivät kahden minuutin hiljaisuuden ajaksi muistamaan niitä kuutta miljoonaa juutalaista, jotka menehtyivät natsien murhakoneiston kynsissä.
Knesset oli järjestänyt oman muistotilaisuutensa. Holokaust muistopäivän päätilaisuus pidettiin Jad Vashem museon edustalla Varsovan aukiolla. Israelin johtajien puheissa Iranin aiheuttama uhka oli päällimmäisenä, joskin presidentti Peres muistutti puheessaan Israelin velvoitteista maassa asuvia muukalaisia kohtaan.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266732

3. ISRAELIN johtajisto tuntee epämukavuutta USA:n presidentti Barack Obaman hallituksen vilpittömyydestä seuratessaan tapaa, millä sen etsii salaisia yhteyksiä Iranin kanssa. Debkafile tarkastelee tilannetta artikkelissaan todeten, että presidentti Obama kaikessa hiljaisuudessa perääntyi vaatimuksestaan, että Iranin tulee tuoda avoimesti julkisuuteen ydinsuunnitelmansa toteutus ja alistua kansainväliseen valvontaan.
USA:n hallituksen ja Iranin väliset salaiset ja suorat keskustelut johtivat P5+1 ja Iranin välisiin keskusteluihin Istanbulissa 14.04.2012. Näiden keskustelujen perusteella oli tarkoitus päästä sopimukseen, joka selvittäisi Iranin ja YK:n välisen erimielisyyden. USA:n ja Iranin välisissä keskusteluissa sovittiin, että Iran lopettaa uraanin rikastamisen 20%:n tasoon, lopettaa työt maanalaisessa Fordon rikastuslaitoksessa lähellä Qomia ja vie maasta korkeaan tasoon rikastamansa uraanin lopullista rikastamista varten 20 %:n tasoon lääkinnälliseen tarkoitukseen tarvittavien isotooppien valmistamiseksi.

DEBKAFILE toteaa, että Iranille lienee edullista hyväksyä sopimuksen kohdat, sillä se poistaisi sanktiot kesäkuun lopussa ja antaisi Iranille vapaat kädet ydinohjelmansa toteuttamista ilman sanktioitten rajoituksia tai valvontaa, kuten Iran vaatii ehtona hyväksymiselleen. Samalla Washington voisi juhlia salaisen diplomatiansa voittoa, mikä ennustettavasti nostaisi Obaman hiipuvaa vaalityötä seuraavan presidenttikauden hyväksi.
DEBKAFILE selvittää, ettei Iran suinkaan ole allekirjoittanut USA:n esitystä, vaan sanoo tutkivansa sitä ja jatkavansa keskusteluja. Toiseksi Obaman tulee lopulta kuitenkin selvittää tilanne sekä muuan maailman että Israelin kanssa.
Pääministeri Netanyahu reagoi vihaisesti Istanbulin kokouksen päätökseen siirtää asian käsittely toukokuun 23. päivän kokoukseen luultavasti Bagdadissa, koska päätös antaa hänen käsittääkseen Iranille viisi viikkoa lisäaikaa jatkaa esteettä rikastustoimiaan. Hän myös kritisoi niitä, jotka vähättelevät Israelin kapasiteettia ja kykyä keskeyttää Iranin harjoittamat rikastus-toimet. Toiseksi USA:n puolustusministeriö pelkää joutuvansa vedetyksi vastoin tahtoaan sotaan, joka voisi levitä koko Lähi Idän alueelle ja laajemmallekin.  http://www.debka.com/article/21924/

4. IRANIN ja kuuden GCC maan (Gulf Cooperation Council) välinen kiista koskien kolmea pientä saarta UAE:n ja Iranin välillä strategisesti tärkeällä paikalla Hormuzansalmessa kiihtyy sotilaallisten uhkausten tasolle. Historiallisesti UAE väittää omistavansa saaret, mutta Englannin vetäydyttyä alueelta Iran miehitti ne ja vaatii niitä omakseen.
IRANIN maajoukkojen komentaja kenraali Ahmad Reza Pourdastan varoittaa, että Iran on kyllin voimakas estämään minkä tahansa hyökkääjän aikomukset kiistää sen omistusoikeudet Abu Musan strategiseen saareen Hormuzansalmessa.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili saarella edellisellä viikolla, mikä aiheutti UAE:n närkästyneen vastalauseen sen itsenäisyyden ja koskemattomuuden loukkauksesta.

KENRAALI Pourdastan selitti, että elleivät diplomaattiset neuvottelut pysty ratkaisemaan ongelmaa, Iranin asevoimat ovat valmiit osoittamaan Iranin voiman hyökkääjää vastaan.
Hän vakuutti, että Iran tulee puolustamaan voimakkaasti oikeuksiaan. 
Iranin vallankumouskaartin ja USA:n sota-alukset partioivat kapealla Homuzansalmen alueella, jonka kautta seilaa suuri osa maailman tarvitsemaa öljyä kuljettavista aluksista.
Bahrainissa sijaitsevan USA:n viidennen laivaston komentaja sanoo, että Hormuzansalmen tukkiminen laivaliikenteeltä merkitsee sotatointa, johon vastataan samalla tavoin.
Kolme pientä saarta salmen keskellä, Abu Musa sekä Suurempi ja Pienempi Tunb, joutuivat Iranin valvontaan 1971 Iranin Shahin ja UAE;n yhden osavaltion seitsemästä Sharjahin välillä solmitun sopimuksen mukaan, johon Iranin johto perustaa omistusoikeutensa.
UAE vakuuttaa, että saaret kuuluivat Ras Al-Khaimahin emiraattiin, kunnes Iran miehitti ne ennen kuin UAE oli ehtinyt järjestäytyä saavutettuaan itsenäisyytensä v. 1971.

SAARTEN omistusta on puitu kansainvälisessä oikeudessa kolmen vuosikymmenen ajan löytämättä ratkaisua ongelmaan. Ongelman taustalla ovat GCC:n arabimaitten ja varsinkin Saudi Arabian syytökset, että Iran kiihottaa Persianlahden maiden shia-muslimeja hallituksiaan vastaan omien valtasuunnitelmiensa toteuttamiseksi. Pohjois-Afrikassa alkanut arabikevät tyrehtyi Persianlahden maitten hallitusten aktiiviseen vastustukseen.
GCC-maat, Bahrain, Kuwait, Oman, Jemen, Saudi Arabia ja UAE vakuuttavat muodostavansa yhtenäisen blokin, ja hyökkäys yhtä sen osaa vastaan tarkoittaa koko blokkia. Artikkelin listasta puuttuu Jordania, joka jokin aika sitten liittyi GCC-maihin.
GCC-maat ovat katsoneet aiheelliseksi tiivistää poliittista ja sotilaallista yhteistyötään liittyäkseen yhteiseen sotilasliittoon USA:n tai NATO:n kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154924#.T5EPDNkqWgo

5. UUTISOTSIKOITA

-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton varoitti keskiviikkona, että Syyrian presidentti Bashar Assad on tuhraamassa viimeisen mahdollisuutensa pysyä vallassa. Hänen sanojaan tukevat Syyriasta tulleet tiedot, joiden mukaan Assadin armeijan joukot ovat jatkaneet tulitustaan useissa kaupungeissa, myös Damaskoksen lähiöissä. Kuolonuhrien väitetään nousseen 67:än siitä lähtien kun tulitaukosopimus tuli voimaan. Artikkelin mukaan uhreja on 32, eniten Idlibin ja Homsin kaupunkien alueilla. Clinton sanoi, että kehitys Syyriassa on saavuttanut tärkeän käännekohtansa. Ranskan taholta kerrotaan, että 14 maan ulkoministeri tapaavat torstain aikana Pariisissa keskustellen seuraavista askeleista ja lähettääkseen Assadille voimallisen viestin ajan valumisesta hänen käsistään. Assad on vaatinut, ettei kapinallisille saa toimittaa aseita ja varoja, mutta USA tiettävästi vie heille viestintävarusteita, ei aseita. Kofi Annanin suunnitelma on ainoa merkittävä aloite Syyriassa, jonka taloudellinen tilanne osoittaa suurta siirtymää entistä ahtaammaksi sanktioitten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154926#.T5EZwtkqWgo
-          Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan totesi, ettei hallituksella ole vakavaa yritystä pelastaa Beit Elin lähiö Ulpanan etäyhteisö tuhoamiselta. Hän toteaa, että rakennukset pystytettiin valtion tuen ja avustusten turvin, mutta että maanomistus on edelleen kiistanalainen. Ulpanan yhteisö perustettiin 10 vuotta kuuden päivän sodan jälkeen 1977 lähelle IDF:n armeijan tukikohtaa. Beit El on uskonnollisten sionistien asuttama. Se sai kaupungin oikeudet 1997. Dayan liittyy niihin, jotka vaativat pääministeriltä jämäkämpää asennetta etäyhteisöjen asemaa koskevissa kysymyksissä, kuten myös Hebronin Beit HaMakpelan omistajien oikeutta muuttaa asumaan ostamaansa taloon. He katsovat pääministerin arkailun vahvistavan vastustajien uskoa pystyä vaikuttamaan hänen päätöksiinsä. Talon myynyt arabi on pidätettynä PA:n vankilassa ja hän on saanut kuolemantuomion.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154944#.T5Ec8dkqWgo
-          Intian puolustuslaitoksen tutkimus- ja kehitysorganisaatio (DRDO) onnittelee itseään kehittämänsä uuden ballistisen ohjuksen onnistuneesta laukauksesta. Agni-ohjuksen kantomatka on 3 500 km, jolla se yltää Kiinaan ja syvälle Eurooppaan ja Venäjälle. Intialaiset painottavat sen kykyä iskeä Kiinaan, jolla on runsaasti eritasoisia ohjuksia. Intialla oli aiemmin ohjuksia, joilla se pystyy iskemään Pakistaniin, jolla on sama kyky. Intia on kehittänyt voimallisesti armeijaansa käyttäen siihen runsaasti varoja. Israel on ollut näyttävästi mukana, mutta paljastuneet Intian viranomaisten lahjontatapaukset ovat heittäneet synkän varjon yhteistoiminnan jatkumiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154940#.T5EfndkqWgo
-          Juutalainen haredi-miestä puukotettiin eilen rintaan Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiön bensiiniasemalla. Hänet vietiin sairaalaan kohtalaisessa kunnossa. Poliisi pidätti kaksi arabimiestä teosta epäiltyinä. Arabien hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat lisääntyneet ja tulleet entistä avoimemmiksi ja raaemmiksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266817
-          Hamasin johtajiin kuuluva Mousa Abu Marzouk totesi ”The Jewish Daily Forward” lehdelle antamassaan haastattelussa, että Hamas vastustaa rauhansuunnitelmia Israelin kanssa, mutta on valmis pitkäänkin aselepoon, samaan tapaan kuin Israelin ja Libanonin tai Israelin ja Syyrian välillä vallitseva. Hän kielsi mahdollisuuden, että Hamas voisi allekirjoittaa PA:n ja Israelin välisen rauhansopimuksen. Hän selvitti edelleen, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia valtiona. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=266845
-          Israelin ja Azerbaijanin välit ovat kehittyneet tasolle, jossa niitä kutsutaan yhteis-toiminnaksi. Useat hallituksen ministerit ovat vierailleet maassa tarjoten yhteis-toimintaa suurelta osin kehittymättömän mutta luonnonvaroiltaan rikkaan maan tarjoamien kehityssuuntien edelleen kehittämiseksi. Iran on varoittanut Azerbaijania liittymästä sen vastustajiin, ja yllättäen USA katsoo sekin epäluuloisesti Israelin vaikutusvallan kasvua. Venäjä puolestaan vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan suunnitellen armeijan yksiköitten lähettämistä Georgian kautta Armeniaan. Ulkoministeri Avigdor Lieberman suunnittelee vierailua maassa 23. huhtikuuta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266803
Thursday, April 19, 2012

TORSTAI 19.04.12

TORSTAI 19.04.12 1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puhe Jad Vashem holokaust-museon natsien kuolemanleireissä menehtyneitten juutalaisten kunniaksi pidetyssä tilaisuudessa eilen illalla keskittyi odotetusti Iranin ydinaseeseen ja ponnisteluihin sen estämiseksi. Häntä on kritisoitu siitä, että hän väärin yhdistää holokaustin ja Iranin ydinsuunnitelmat. Hän puolusteli kantaansa selittäen, että Israelin tulee sisäistää holokaustista saamansa opetukset, ei vain voidakseen oppia menneestä, vaan voidakseen myös soveltaa niitä käytännössä kansan tulevaisuuden hyväksi. Hän totesi tämän olevan erityisen totta tämän sukupolven aikana, jolloin maailmassa esiintyy maita, jotka haluavat tuhota juutalaisen valtion ja työskentelevät voidakseen toteuttaa tämän päämääränsä. NETANYAHU totesi: ”On totta, että ydinasein varustettu Iran on Israelin eloonjäämiskysymys. On samoin totta, että ydinasein varustettu Iran on välitön uhka toisillekin maille alueella sekä vakava uhka maailman rauhalle. ” ”On totta, että on välttämätöntä estää Irania saamasta ydinaseita. Tämä on maailman velvollisuutena, mutta ennen kaikkea se on Israelin velvollisuus.” Holokaustissa menehtyneitten muistopäivän tunnuksena tänä vuonna on ”Veljeni vartija”, tarkoittaen juutalaisten keskeistä solidaarisuutta, huolenpitoa, holokaustin aikana. HOLOKAUST-muistopäivä alkoi eilen keskiviikkoiltana, ja jatkuu juutalaisen ajanlaskun mukaan tänään torstaina. Kymmenen aikaan aamupäivällä pidetään perinteinen kahden minuutin hiljaisuus koko maassa, jonka alkamisesta ilmoitetaan ilmahälytyssireeneillä. Silloin lähes kaikki liikenne pysähtyy maanteillä ja kaduilla ja jalankulkijat samoin jalansijoilleen. Erilaisia tilaisuuksia järjestetään torstaipäivän aikana eri puolilla maata. Yksi pääseremonioista pidetään Jad Vashem museon Varsovan Ghetto aukiolla, jossa puhuvat maan johtajat presidentin johdolla. KNESSET valmistautuu omaan seremoniaansa nimellä ”Jokaisella on nimi”. Tilaisuudessa luetetaan ääneen holokaust-uhrien nimet. Presidentti ja pääministeri osallistuvat. Torstaina iltapäivällä tuhannet juutalaiset Israelista ja kaikkialta maailmasta osallistuvat Puolassa pidettävään perinteisiin ”Elävien marssiin”. Presidentti Shimon Peres totesi, että tänään Israel nostaa lippunsa 64:n kerran itsenäisessä valtiossa, joka aloitti taipaleensa suuren kysymysmerkin alla. Tämä siksi, että monet epäilivät 1948 perustetun valtion voivan kehittyä elinkelpoiseksi maaksi takapajuisella, heitteille jätetyllä alueella, ja viiden arabimaan uhatessa tuhota ensiaskeleista lähtien ja heittää maailman vainoa paenneet juutalaiset takaisin mereen –ne, jotka säilyisivät hengissä, koska ”tarkoitus oli tuhota kaikki islaelilaiset suurimmassa koskaan nähdyssä massamurhassa”. Peres totesi, että ihmisystävällisyyden tulee oppia holokaustista ja seistä lujana hengissä säilymistä vaarantavien uhkakuvien edessä, kuten Herb Keinon referoi puhetta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266648 Kuin muistutuksena elämän riippuvan hiuskarvan varassa eilen haudattiin Hertzelin vuorella tapahtuneen onnettomuuden uhri, IDF:n upseeri Hilla Bezaleli, 20. Ensi viikon muistopäivän tilaisuutta varten järjestetyssä harjoitustilaisuudessa korkea valaistustorni rojahti esityslavalle. Hänen lisäkseen parikymmentä muuta haavoittui, 4 keskinkertaisesti, yksi vakavasti. Poliisi on aloittanut tutkimukset 10 m korkean valaistustornin suunnitellutta ja rakentamaa yhtiötä sekä insinööriä vastaan turvallisuuden laiminlyömisestä. Eilen puhaltanut erittäin kova ja puuskainen tuuli on voinut olla osasyynä onnettomuuteen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266628 2. TEL AVIVIN Yliopiston Kantor-keskuksen suorittaman laskelman mukaan anti-semiittiset hyökkäykset maailmalla laskivat viime vuonna 27 %, eli 168 vihahyökkäystä vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta samalla varoittaen, että kiihotus on lisääntynyt. Kantor-keskus sanoi, että kaikkiaan 446 väkivaltaista hyökkäystä, vandalismia ja suoraa uhkausta rekisteröitiin vuoden 2011 aikana maailmalla, edellisvuonna 614. Trendi osoittaa hyökkäysten alenevan, kuten tapahtui kahtena perättäisenä vuotena, mutta raaistuvan. Suurimmat pudotukset juutalaisia vastaan tehdyissä hyökkäyksissä tapahtui Englannissa, Kanadassa ja Ranskassa, joissa asuu suurimmat juutalaisyhteisöt maailmassa. Tämän arvioidaan johtuvan siitä, ettei Israelin ja palestiinalaisten välillä ollut suuria yhteenottoja. KANTOR-keskus kuitenkin huomioi, että juutalaisvastainen häirintä ja kiihotus jatkuvat ja voimistuvat. Keskuksen johtaja Dina Porat sanoo tätä myönteiseksi uutiseksi, koska Eurooppaa on alettu pitää epäystävällisenä elinympäristönä juutalaisille. Hän muistutti kuitenkin, että yleisen trendin ohella on huomioitava väestön ylemmissä yhteiskuntaluokissa yleistynyt juutalaisvastaisuus, mistä osoituksena ovat Lontoon ja Malmön kaupunkien johtajien antisemiittiset mielenilmaisut. Hän painotti, että tätä ilmiötä ei pysty valvomaan. EUROOPAN Juutalaiskongressin presidentti Moshe Kantor, jonka mukaan KANTOR-keskus nimettiin ja joka lahjoitti varoja keskuksen perustamiseksi, varoitti viha-tsunamin vyörymisestä Israelia vastaan, jos se iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän sanoi, että Lähi Idän ongelmat on tuotettu Eurooppaan ja sen tapahtumia hyödynnetään hyökkäyksissä Israelia vastaan. Hän sanoi tätä anteeksiantamattomaksi ja vaati sen poistamista virkailijoitten ja hallitusten viranomaisten toimesta, sillä johtajien lausunnot luovat otollisen ilmapiirin hyökkäyksille. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=266559 3. HAMASIA myönteisessä hengessä esittelevä valokuvanäyttely avattiin eilen juutalais-johtajien vakavista vastalauseista huolimatta Angouleme kaupungissa Ranskan länsiosassa. Näyttely on osa valokuvafestivaalia. Sen ranskalainen valokuvaaja Frederic Soutereau sai kaupungilta luvan ripustaa ottamansa 88 suurta valokuvaa kaupungin Sanit Sikon hotellissa, jossa ne tulevat olemaan nähtävillä festivaalien ajan huhtikuun 21. päivään saakka, joka on samalla Ranskan presidentinvaalien aattopäivä. SOUTERAOUN valokuvaesitys oli yleisön nähtävillä v. 2010 Ranskan eteläosassa sijaitsevassa Perpignanin kaupungissa valokuvajournalismin festivaaleissa, jossa sitä arvostettiin myönteisesti. JUUTALAISJÄRJESTÖT esittivät vakavaa kritiikkiä terrorijärjestönä pidetyn Hamasin esittämistä yhteiskunnalle myönteisenä ja rakentavana elementtinä, jonka festivaalien järjestäjät väittävät tekevän paljon sosiaalista, taloudellista ja kulttuurillista työtä Gazan palestiinalaisten parissa, mitä he vakuuttavat valokuvien esittävän. Jean Claude Caraire kertoo AFP:n edustajalle, että valokuvaesitys on kulttuurisen palestiinalaisen kaksiviikkoisen toiminnan sydämessä, jotta ihmiset voisivat ymmärtää, mitä Hamas todella edustaa. Hän sanoo valokuvien esittävän Hamasin toimintojen päivärutiinia ja kertoo sen aktiivisesta ja positiivisesta roolista gazalaisten elämässä. Juutalaisjärjestöjen vastalauseita ei huomioitu, vaan valokuvaaja esittää puolustuksekseen, että yhdelle valokuvaajalle Hamas voi olla terroriorganisaatio, toisille vastarintajärjestö. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=266477 4. ISLAMILAISEN liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah palasi eilen Israeliin 10 kuukautta kestäneen matkustuskiellon jälkeen voitettuaan häntä vastaan nostetun karkotusmääräyksen Englannissa. Hänet otettiin vastaan suurena sankarina Israelin arabien keskuudessa Ben Gurionin lentokentällä, jonne hänen arabikannattajansa olivat tulleet häntä tervehtimään huutaen ”Allahu akbar”, Allah on suurempi. Hänet on aiemmin tuomittu Israelissa kärsimäänsä vankilatuomioon Hamasin tukijana ja hyökkäyksistä poliisia vastaan. Hän kiihottaa palestiinalaisia jatkuvaan väkivaltaan israelilaisia ja virkavaltaa vastaan. Hänen toistuva kiihotuspuheensa otsikkona on ”Al-Aksa on vaarassa”, mikä aina kiihottaa nuoret palestiinalaiset väkivaltaisuuksiin Temppelivuorella ja sen lähialueilla perjantain rukousten jälkeen. Hän on jatkuva riesa poliisille, joka ei tiedä, mitä hänelle pitäisi tehdä. SALAH sanoi kiitospuheessaan lentokentällä, että ”sionistien yritykset epäonnistuivat”. ”Matkustin Englantiin kantaen harteillani Aksan taakkaa ja palestiinalaisen kansan unelmaa omasta valtiostaan. Palasin kuin Palestiinan sotilaana.” Salahin vastaanottajien joukossa oli kaksi Israelin arabikansanedustajaa, Taleb a-Sanaa (Taal) ja Jamal Zahalka (Balad), sekä Israelin arabien johtajiston seurantakomitean johtaja Muhammad Zeidan, joka sanoi ”Salahin saaman voiton sionisteista antavan esimerkin toisille vastaaville tapauksille, kuten Muslimiveljeskunnan hengelliselle johtajalle Yusuf Qaradawille, joka sanoo Hitlerin antaneen juutalaisille sen, mitä he tarvitsivat”. Salahin kotikaupunki on Umm el-Fahm, joka on viikkojen ajan valmistellut hänen paluutaan ja aikoo nostaa hänet idoliksi ja esikuvaksi muille, epäjumalan asemaan. JP:n artikkelissa todetaan, että Israelin viranomaisten leväperäinen, ymmärtävä tapa suhtautua Salahin kiihotukseen sattui nyt omaan nilkkaan, sillä tätä pidettiin Salahin vapauttamispäätöksen yhtenä argumenttina: Jos Israel suhtautuu häneen maltillisesti, miksi Englannin viranomaisten pitäisi kohdella häntä kovemmin? Artikkelissa todetaan aivan oikein, että Israelin leväperäinen suhtautuminen Israelin vastaiseen kiihotukseen aiheuttaa ulkomailla Israelin vastaisen reaktion: Miksi tulee olla paavillisempi kuin paavi itse? Tämä on selvästi nähtävissä USA:n johdon suhtautumisessa palestiinalaisten johtajistoon, joka kulkee pitkin maailmaa syyttäen Israelia kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta, mutta Israelin hallitusten edustajat ottavat heidät avosylin vastaan kerjäten heidän huomiotaan. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=266610 5. UUTISOTSIKOITA - Egyptin suurmuftin Ali Gomaan vierailu Jerusalemissa keskiviikkona sai aikaan salafistien jyrkän tuomion sanoen, että ”vierailulla mufti tunnusti Jerusalemin juutalaiseksi”. He vaativat, että suurmuftin Ali Gomaan tulee erota. Gomaa sanoi twitterissään, että hän meni Jerusalemiin Jordanian ja Länsirannan kautta, rukoili Al-Aksan moskeijassa, muslimien yhdestä pyhimmistä moskeijoista Jerusalemin muurein erotetussa osassa. Hän sanoi ensimmäisen Jerusalemin vierailunsa olleen puhtaasti yksityinen. Salafit, joilla on kolmasosa parlamentin alahuoneen edustajista, sanovat myrkyllisesti, että suurmufti Gomaa on malliesimerkki Mubarakin ajan johtajista, ja sanovat aloittavansa toimet hänen erottamisekseen. Egyptin uskonnolliset johtajat, myös Koptikirkon papit ja patriarkat. ovat kieltäytyneet vierailemasta Israelissa, mutta entisen patriarkan kuoleman jälkeen lukuisat koptikristityt matkustivat pääsiäisen viettoon Betlehemiin. Gomaan vierailun syyt näyttävät askarruttavan salafistien johtoa. Israelissa siitä ei kerrottu mitään ennen tätä päivää. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266605 - YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi eilen, ettei Syyrian johto ole täysin vastannut suostumaansa tulitaukoon, sillä sotilaita ja aseita ei ole vedetty pois kaupungeista, ja väkivaltaisuudet jatkuvat YK:n tarkkailijoitten ollessa jo maassa. Tarkkailijoitten lukua nostetaan siten, että niiden luku on lopulta 300 aseetonta miestä. Ban ki-Moon sanoo, että raportteja väkivaltaisista yhteenotoista tulee eri puolilta Syyriaa, ja kuolinuhrien lukumäärät nousevat kymmeniin. Hän toteaa, että YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan kokouksessa torstaina päätetään, onko Syyria turvallinen lähettää kaikki 300 tarkkailijaa maahan. Syyria on ilmoittanut, ettei se voi taata heidän turvallisuuttaan, ja vaatii, että heidän tulee etukäteen ilmoittaa päiväohjelmansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266649 - Turkki pysäytti saksalaisen aluksen, jonka epäiltiin vievän aseita Syyrian armeijalle. Alus Atlantic Cruiser, joka purjehtii Antiguan ja Barbudan lipun alla, ohjattiin Turkin Iskenderun satamaan keskiviikkoaamuna. Myrskyisen sään vuoksi sen lastia ei päästy tarkastamaan eilen, kuten AFP raportoi. Aluksen omistajan Bockstiegelin taholta kiellettiin, että Turkin viranomaiset olisivat pysäyttäneet aluksen, vaan että se ohjattiin turkkilaiseen satamaan Saksan ja Turkinvälisen sopimuksen mukaan. Turkki asetti omia sanktioitaan Assadian hallitusta vastaan, joihin kuuluu aseita kuljettavien alusten pysäyttäminen merellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154911#.T4_MedkqWgo - Syyrian turvallisuusjoukot avasivat eilen tulen kansanjoukkoja vastaan, jotka olivat ympäröineet YK:n asettamien tarkkailijoitten autot Arbeen lähiössä Damaskoksessa. Tulitus sai joukot hajaantumaan ja etsimään suojaa, kertoo AP. 8 ihmistä haavoittui. Tarkkailijat eivät olleet ilmoittaneet matkastaan, mutta armeijan vetäessä tankkinsa pois alueen kuviteltiin rauhoittuneen. Asukkaat toivat listan, jonka mukaan 37 siviiliä oli surmattu tulitauon alkamisesta lähtien. AP kertoo, että tarkkailijoitten lähdettyä lähiöstä armeijan autot ajoivat katua pitkin haavoittaen 20 ihmistä. Armeija on käyttänyt sekä tankkeja että helikoptereita eri osissa maata hyökkäyksissään kapinallisten asemia vastaan tulitauon jälkeenkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154909#.T4_OZtkqWgo

Wednesday, April 18, 2012

KESKIVIIKKO 18.04.12

KESKIVIIKKO 18.04.12 1. PA:n pääministeri Salaam Fayad ei katsonut arvolleen sopivaksi ojentaa Netanyahulle PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin laatimaa ”kaikkien kirjeiden äidin” nimellä kulkevaa dokumenttia, jossa hänen sanotaan selittävän omansa ja PA/PLO:n omaksuman asenteen rauhankeskusteluihin Israelin kanssa. Fayadin poisjääminen aiheuttaa spekulaatioita mahdollisesta ristiriidasta Fatahin ja PLO:n sisällä. Abbas itse on matkalla Kauko Idässä ja Etelä Amerikassa. Myöskään PLO:n johtajiin kuuluva Yasser Abed Rabbo ei halunnut liittyä delegaatioon, joka eilen illalla keskusteli pääministeri Netanyahun kanssa Jerusalemin kodissa yli tunnin ajan. PA:n delegaatiota johti pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, hänen tukenaan oli PA:n tiedustelujohtaja kenraali Majad Farah. Fayad antoi selitykseksi poisjäämisestään, ettei hän halunnut tavata Israelin pääministeriä palestiinalaisvankien kieltäytyessä ruuasta. Rabbon jääminen pois on epäselvää, mutta taustalla voi olla tyytymättömyys Abbasin politiikkaan. NETANYAHUN rinnalla neuvotteluissa oli pääneuvottelija Yitzhak Molcho. Etiketin mukaan Erekat olisi voinut ojentaa Abbasin kirjeen Molcholle, eikä siinä olisi tarvittu pääministeriä. Media luonnehti odotettua Netanyahun ja Fayadin tapaamista ensimmäiseksi korkean tason tapaamiseksi kahden vuoden aikana, minkä Fayad jänisti ja jätti väliin. Tarkkailijat uskovat, ettei Abbasin kirjeessä ole mitään uusia ehdotuksia tai ratkaisumalleja, joilla lukkiutuneet suhteet ja keskustelut voitaisiin aloittaa uudelleen. Pääministerin kansliasta todetaan, että siellä tutkitaan kirjettä ja annetaan tarvittaessa tietoja julkisuuteen. PÄÄMINISTERI lupaa valmistella oman työn alla olevan kirjelmänsä kahden viikon kuluessa, joka luovutetaan PA:n puheenjohtaja Abbasille, mikäli hän on tavattavissa. Israelin viranomaiset uskovat, että Abbas jatkaa aloittamallaan linjalla pyrkien hyödyntämään PA:n suosiota YK:n jäsenmaitten keskuudessa, ja uudistaa Palestiinan valtioesityksen. Hänen vihjaillaan jäävän odottamaan USA:n presidentinvaalien tuloksia lokakuussa, ettei se häiritsisi Barack Obaman vaalityötä. Viimeisten gallupien mukaan republikaanien todennäköisen ehdokkaan Mitt Romneyn kannatus on hienokseltaan ohittanut Obaman, joskin muutaman gallupin mukaan Obama johtaisi edelleen. Pienikin apu olisi kovin tervetullut Obamalle. Eilen n. 1200 palestiinalaisvankia Israelin vankiloissa aloitti syömälakon ilman takarajaa. ULKOMINITERI Avigdor Lieberman sanoi Kyproksen vierailuna yhteydessä tiistaina, ettei Abbas lopultakaan ole kiinnostunut rauhansopimuksesta Israelin kanssa. Hän syytti Abbasia, että tämä mieluummin pakoilee ulkomailla, jossa hän syyttää Israelia kaikista PA:n sisäisistä ongelmista sen sijaan, että hän keskittyisi ratkomaan niitä Ramallahissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4217406,00.html 2. PÄÄMINISTERI Netanyahun kiireisin ja ehkä kipein kysymys koskee Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, joita hallitus ei ole virallisesti hyväksynyt. Osa noin 30:stä etäyhteisöstä on oletettavasti palestiinalaisten, osa valtion omistamalla maalla. Yksi kiireisimmistä on Ulpana, jota uhkaa tuhoaminen. Netanyahu ei haluaisi antaa sille virallista hyväksyntää, vaan etsii muita mahdollisuuksia. Silvan Shalom hoputtaa häntä ”luopumaan kielteisestä kannastaan, minkä johdosta Likud rämpii näissä kysymyksissä Israel Beitenun ja Shasin vetämänä”. Hän vakuuttaa, ettei Ulpanan tilanteeseen ole muuta ratkaisua kuin hyväksyä se. KOLME muuta etäyhteisöä odottavat hallituksen päätöstä: Rehalim, Sansana ja Bruchlin. Knesset haluaa pitää erityisistunnon, jossa näiden ja muiden vastaavassa tilanteessa olevien etäyhteisöjen kohtalosta keskustellaan ja sovitaan mahdollisesta lainsäädännöstä. Hallituksen uskotaan hyväksyvän nämä kolme ensi sunnuntain istunnossaan, mikä olisi ensimmäinen kerta 13 vuoteen. Kriitikot syyttävät, että se olisi vastoin Israelin lupausta olla perustamatta uusia asuinyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa, mutta Netanyahu puolustaa niiden hyväksymistä toteamalla, ettei kysymys ole uusien perustamisesta, vaan olevien juutalaisyhteisöjen aseman virallistamisesta. Tosi asiassa päätti hallitus mitä tahansa, kaikkia ei voida tyydyttää, ja Israelin intressien ja turvallisuuden turvaaminen ovat joka tapauksessa tärkeämmät kuin joittenkin ulkomaitten antamat tuomiot. Kaikki kolme kyseistä etäyhteisöä on perustettu valtion omistamalle maalle; Rehalim 1991; Sansana 1997 ja Bruchin 1999. ULPANAN etäyhteisö Beit Elin lähellä on ongelmallinen, sillä valtio lupautui tuhoamaan sen 30 asuntoyksikköä korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan kuukauden loppuun mennessä. Netanyahu sanoo pyytäneensä oikeuskansleri Weinsteinilta oikeudellista tulkintaa, miten Ulpana voitaisiin säästää. Asiaa tutkii hallituksen minikomitea, johon kuuluvat Moshe Yaalon ja Benny Begin. Ulpana on rakennettu hallituksen määritelmän mukaan palestiinalaisille kuuluvalle maalle. Weinstein esitellee tulkintansa 8 ministerin pienoiskabinetille. Opetusministeri Gideon Saar nosti esiin Ulpanan ja vastaavien etäyhteisöjen aseman ratkaisemisen lainsäädännöllä ministerien Silvan Shalom, Yli Edelstein, Yisrael Katz ja Yuval Steinitzin tukemana, mutta Netanyahu arastelee ehkä ulkomaisen tuomion pelossa. Pääministeri on kuitenkin vakuuttanut, ettei hän salli noiden yhteisöjen tuhoamista. Hänen tulisi vain kiireesti ilmoittaa asiasta Barakille, jonka tuhoamisjengit jo kiillottavat välineitään. HEBRONISSA Machpelan mausoleumin lähellä sijaitsevan juutalaisten ostaman 3-kerroksisen asuintalon Beit HaMachpelan kohtalo on myös hallituksen esityslistalla. Ehud Barak karkotti sinne muuttaneet 15 juutalaisperhettä päiväsaikaan, jolloin vain kourallinen naisia ja lapsia oli paikalla ja julisti talon ja sen lähialueen kielletyksi sotilasalueeksi. Juutalaisten omistusoikeutta taloon ei ole kiistetty, kiista koskee menettelytapaa, etteivät omistajat olleet informoineet puolustusministeriötä ja siviilihallintoa muuttamisesta taloon. Puolustusministeri Ehud Barakin yksinvaltainen tapa päättää juutalaisten rakentamisesta ja asumisesta Juudean ja Samarian alueilla on herättänyt kiivaita vastalauseita useitten ministereitten taholta, jotka ovat vaatineet Barakin erottamista tai ministerikomitean perustamista, joka käsittelisi asiat ennen ratkaisevia päätöksiä. Yisrael Katz syyttää Barakia asemansa väärinkäyttämisestä poliittisista syistä saadakseen tukea viiden jäsenen ”Itsenäisyys” puolueelleen. Netanyahu puolustaa Barakia, jonka kanssa hänellä on yhteisiä kokemuksia IDF:n erikoisjoukkojen ajoilta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266484 3. WIKILEAKS:n perustaja Julian Assange sai luvan harvinaisesta haastattelusta Hizbullahin pääsihteeriltä sheikki Hassan Nasrallahilta. Haastattelu julkaistiin Assangen uudessa TV- ohjelmassa ”The World Today”, Venäjän hallituksen tukemassa Russia Today englannin-kielisellä TV-kanavalla. Nasrallah oli uskaltautunut TV-kameroiden eteen, jossa hän istui tulkin vierellä taustanaan sininen kangas ja Libanonin lippuja. Hän on asunut salaisessa bunkkerissa 2006 Libanonin 34 päivää kestäneestä kakkossodasta lähtien peläten Israelin teloitusyrityksiä. Keskustelu Assangen ja Nasrallahin välillä käytiin videon välityksellä, ei kasvotusten. NASRALLAH sanoi, että Israelin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan osapuolet pidättyvät pommittamasta siviiliasutuksia. Hän selitti Hizbullahin aloittaneen siviiliasutusten pommittamisen Israelin väkivaltaisesta toimista seuraten 1980 ja 1992 vastarinnan vuosia. Hän väitti Israelin pommittaneen siviiliasutuksia vuodesta 1948 lähtien, mutta tehdyn sopimuksen mukaan Hizbullah välttää ehdottomasti asutusten pommittamista, minkä vuoksi hän katsoo epäoikeudenmukaiseksi sen tuomitsemista terrorijärjestöksi, kuten USA, Kanada ja Alankomaat tekevät. Sopimukset vahvistettiin 1993 tulitaukoon ja 1996 allekirjoitettuun tulitaukosopimukseen osapuolten välillä. NASRALLAH sanoi tukevansa Syyrian presidentti Assadia, koska tämä on tukenut palestiinalaisia, mutta sanoi edellyttävänsä, että Assad suostuu välttämättömiin muutoksiin maansa hallinnossa. Hän kertoi, että hänen järjestöllään on kansan tuki, ja sen taistelijat ovat lähikylien poikia. Hän kehui, miten he pystyvät harhauttamaan Israelin tiedustelua käyttämällä koodikielenään maansa ja kotikylänsä slangia, joiden termejä ulkopuoliset eivät ymmärrä, kuten ”cooking pot” ja ”donkey”. Hizbullah väittää silloin tällöin paljastaneensa Israelin vakoilijoita, ja Israel syyttää Hizbullahia, että sen taistelijat asuvat kylissä ja piilottavat aseitaan asutuskeskuksiin ja asuintaloihin, joissa silloin tällöin tapahtuu tahattomia räjähdyksiä. Hizbullah on keskittynyt rakentamaan poliittista imagoaan, ja se laskee ansiokseen sen, että sillä on 12 jäsentä March 8 allianssissa, joka johtaa Libanonin hallintoa. Nasrallah puolustaa Assadin hallintoa huolimatta sen yli 10 000:sta siviiliuhrista, mutta vaatii keskusteluja hallituksen ja kapinallisten välillä, josta opposition edustajat kieltäytyvät. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266416 4. UUTISOTSIKOITA - USA:n senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid vakuuttaa, että kongressi jatkaa Iranin painostamista ja pyrkii koventamaan asetettuja sanktioita saadakseen sen luopumaan uraanin rikastamisestaan ja ydinasehaaveistaan. Kovennetut sanktiot koskevat öljykaupan ja pankkitoimintojen supistamista entisestään. Yksi vaihtoehto on Iranista ostaviin maihin öljyä kuljettavien alusten vakuutusten kieltäminen. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=266493 - Everstiluutnantti Shalom Eisnerin väitetyn pahoinpitelykohtauksen videoima kuvaaja Bakr Muhammad Abdel Bak sanoo luovuttavansa kaikki tilanteesta ottamansa nauhat IDF:n tutkimuskomitealle ja on valmis todistamaan, jos niin halutaan. Eisner on uskonnollinen ja hänen ansioitaan sotilasjohtajana arvostetaan. Tilanteessa mukana olleet sotilaat puolustavat komentajaansa ja toteavat, että palestiinalaiset ja heitä kiihottaneet ulkomaiset aktivistit, kuten ISM:n tanskalainen jäsen, ärsyttivät sotilaita ja käyttäytyivät väkivaltaisesti heitä vastaan murtaen Eisnerin käden. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266503 - Israel vapautti myöhään tiistai-iltana 66 päivää syömälakossa olleen Khader Adnanin, samana päivänä kun n. 1200 palestiinalaisvankia aloitti syömälakon. Hän valitti tulleensa kohdelluksi huonosti hallinnollisen pidätyksensä aikana, ja sanoi protestinsa olleen vastalause koko hallinnollista pidätysmenetelmää vastaan. Hän vapautettiin Salemissa, josta hän jatkoi kotikyläänsä Länsirannalla saaden kylänsä innostuneen vastaanoton. Hallinnollinen pidätys on IDF:n suorittama Shin Betin hyväksi tehty toimi, jossa pidätetylle ei ilmoiteta pidätyksen syytä eikä hän voi valittaa siitä. Pidätysaika on normaalisti 6 kuukautta, mutta sitä voidaan jatkaa mielivaltaisesti. Israelin vankiloissa oli 2011 joulukuun lopussa vankilan ilmoituksen mukaan 307 tällä tavoin pidätettyä, 2011 tammikuussa luku oli 219. Adnan sai 4 kuukauden pidätys-määräyksen tammikuun 8. päivä, ja ilmoitti jatkavansa protestiaan, kunnes hänelle kerrotaan, mistä häntä syytetään. Eilen oli myös palestiinalaisvankien päivä, jonka ”kunniaksi” 1 100 vankia palautti lautasensa koskemattomana. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=266468 - Majdal Shams druusikylän asukkaat Golanilla järjestivät Syyrian presidentti Bashar Assadia tukevan mielenosoituksen kantaen Syyrian lippuja ja huudellen häntä tukevia iskulauseita, joita oli myös raapustettu pahvitauluihin. Parisataa ihmistä osallistui mielenosoitukseen, jossa he kuuluttivat olevansa syyrialaisia ja että Golanin ylängöt ovat Syyrian maata, joka Israelin tulee palauttaa. He vakuuttivat journalisteille, ettei Syyrian armeija surmaa siviilejä., vaan sitä tekevät ulkomailta tulleet kiihottajat, jotka surmaavat sekä siviilejä että armeijan sotilaita. Myös Syyrian kapinallisia on syytetty pidättämiensä sotilaitten surmaamisesta ja siviilien kiduttamisesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266438 - Egyptin vaalitoimikunta vahvisti eilen, että kolme johtavaa presidenttiehdokasta eivät voi olla ehdokkaina vaaleissa. Toimikunta sanoi, että se oli diskvalifioinut 10 vaaliehdokasta 23:sta. Vaalit alkavat toukokuun 23.-24.päivinä. Hylätyillä on 48 tuntia aikaa valittaa hylkäyspäätöksestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266454 - Tänään Israelin holokaust-museossa järjestetään holokaustin muistotilaisuus, jossa 6 valittua ja holokaustista hengissä selviytynyttä ja vielä elävää sytyttävät kynttilän kukin. Tilaisuudessa ovat mukana maan terävin johto, ja turvallisuustoimet sen mukaiset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154868#.T45_29kqWgo - Kaksi Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautettua palestiinalaista on pidätetty heidän mennessään uudelleen terroristitouhuihin. Shin Bet paljasti eilen, että Gazaan vapautettu Omar Abu-Sneina oli lähettänyt Hebronista muistikortin, jossa hän antaa yksityiskohtaisia ohjeita ja neuvoja, miten siepattuja panttivankeja tulee kohdella. Hän selittää, ettei siepattua saa piilottaa syrjäisiin paikkoihin, ellei kysymys ole siepatun ruumista. Hän selittää, että ensin on hankittava aseet ja muut välineet, sen jälkeen muodostettava sopiva sieppausryhmä, jota tulee ensin kouluttaa. Ohjeet ja käskyt annetaan vain salakielellä, avoimesti ei saa mainita mitään sieppauksesta. Sneina tuomittiin elinkautiseen terrorismista, ja hän liittyi Hamasiin vankilassa, hän oli aiemmin Fatahin jäsen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154861#.T46A1NkqWgo

Tuesday, April 17, 2012

TIISTAI 17.04.12

TIISTAI 17.04.12 1. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu ja PA:n pääministeri Salaam Fayat - jota voitaisiin kutsua Fatahin pääministeriksi samaan tapaan kuin Ismail Haniyeh toimii Hamasin pääministerinä – tapaavat tänään tiistaina Jerusalemissa. Tapaamisaikaa eikä paikkaa ole ilmoitettu, eikä sen jälkeen ole suunniteltu yhteistä lehdistötilaisuutta. Fayadin delegaatioon kuuluu PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, vaikka merkittäviä neuvotteluja - Ammanissa alkuvuodesta pidettyjen viiden tunnustelevan tapaamisen ohella - ei ole käyty osapuolten välillä kahteen vuoteen. TÄNÄÄN suunnitellun tapaamisen tarkoituksena ei ole neuvotella, vaan Fayad luovuttaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin laatiman kirjeen, jossa hänen kerrotaan yksilöivän vaatimuksensa suostumisekseen jatkamaan rauhanneuvotteluja. Abbas itse on palestiinalaisten journalistien kanssa matkoilla Japanissa ja Thaimaassa. Abbas kielsi uhanneensa romuttaa PA:n tai lopettavansa turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa todeten, että turvallisuusjärjestelyt Israelin kanssa hyödyttävät myös palestiinalaisia. Hän olisi voinut asetella sanansa toisinkin, kuten todeta, että hänen oma turvallisuutensa lepää Israelin hyvän tahdon ja IDF:n antaman suojelun varassa. Ilman tätä hänen valtansa olisi kaadettu jo kauan sitten ja Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisalueita hallitsisi Hamas. ABBAS kutsui Hamasin kritiikkiä turvallisuusyhteistyöstä ”halvaksi tinkimiseksi”. Hän kritisoi juutalaisyhteisöjen rakentamista kutsuen niitä ”laittomiksi, ja sellaisiksi ne jäävätkin”, kuten hän analysoi perustaen vääristeltyihin historiatietoihin. Hän syytti arabimaita, että niiden lupaamien avustusten viivytysten johdosta PA on syvissä talousvaikeuksissa. FAYAD puhui Jordaninlaaksossa suunnitellun padon rakennustöiden alkamistilaisuudessa. Hän painotti, että ”Jordaninlaakso on oleellinen osa Palestiinan maata, eikä se ole vuokrattavissa eikä myytävissä. Samoin kuin Gaza ja Jerusalemin itäosa Palestiinan valtion pääkaupunkina olevat oleellinen osa palestiinalaisten maa-aluetta”, hän vakuutti. Fayadin eilen siunaama uusi patorakennelma on Israelin siviili- ja turvallisuusvastuussa kuuluvalla C-alueella, jossa palestiinalaisten rakentaminen ja toiminta edellyttää Israelin antamaa lupaa, jota tässäkään tapauksessa ei ole hankittu. Fayad painottaa, että PA:n velvollisuutena on kehittää kaikkia palestiinalaisalueita, myös C-alueita. Hänen tapansa aloittaa rakennustoimia ulkomaisen avustuksen varassa vastoin Oslon I ja 2 sopimuksia antaa varsin omituisen kuvan Israelin johdon päättäväisyydestä turvata laillisuuden noudattaminen ja kannustaa PA:n johtoa tehostamaan sääntörikkomuksiaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266338 OUJA-padon rakentamisesta Jordaninlaaksoon raportoi PA:n alueella toimiva WAFA-uutistoimisto. Fayad uhosi töitten alkamisseremoniassa, että ”PA tulee jatkamaan C-alueen kehittämistä kuten jokaista neliötuumaa omalla maallaan omien resurssiensa hyväksi, tässä tapauksessa omien vesivarojemme käyttämiseksi”. Hän sanoi, että ”Ouja-pato on todisteena siitä, ettemme anna epäoikeudenmukaisten määritelmien ja nimitysten häiritä toimiamme”. Siksi hän totesi, etteivät he odottaneet Israelin lupaa Ouja-padon rakentamiseen. WAFA:n raportin mukaan 1 miljoona USD tulee Islamilaiselta Kehityspankilta, 30 000 PA:lta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154815#.T40JCtkqWgo 2. ISRAELIN entinen YK:n lähettiläs Dore Gold, joka nykyisin toimii Jerusalemin Yleisten Asiain Keskuksen presidenttinä kuten myös Netanyahun neuvonantajana, sanoi eilen ARUTZ SHEVAN haastattelussa, että Israelin tulee laatia selkeät ”punaiset linjat”, todellisuuteen perustuvat vaatimukset, joiden pohjalta tulevia neuvotteluja PA:n kanssa käytäisiin. GOLD totesi, että PA:n johdon esittämät vaatimukset palaamisesta 1967 sotaa edeltäville linjoille, pakolaisten paluuoikeus, ennen 1993 Oslon sopimusta tuomittujen palestiinalais-vankien vapauttaminen ja Jerusalemin itäosan luovuttaminen Palestiinan pääkaupungiksi perustuvat PA:n kuvitelmiin, haavekuviin, eivät todellisuuteen. Hän analysoi, että Israelin johdon tulee kiireesti selvittää itselleen, haluaako se perustaa tulevat keskustelut PA;n kanssa kuvitelmiin vai raakaan todellisuuteen. Dold sanoi olettavansa, että Netanyahu on jo aloittanut omien vähimmäis-vaatimustensa laatimisen, kuten vaatimus Jordaninlaaksosta osoittaa, mutta kovasti myöhäisessä vaiheessa. Gold kehotti Netanyahua vaatimaan tavatessaan Fayadin, että tulevat rauhankeskustelut PA:n kanssa tulee nostaa korkeimmalle tasolle. GOLD analysoi ennakkotietoja Abbasin kirjeestä Netanyahulle, että Abbasin valittaminen PA:n arvostuksen ja vallan menettämisestä, jota hän sanoo kestämättömäksi, voinee johtua siitä, että hän on havainnut maailman yleisen kuten myös Israelin arabien mielenkiinnon laimentuneen siinä määrin, etteivät PA:n asiat enää kiinnosta heitä. Osoituksena tästä ovat Goldin mukaan lässähtänyt ”flytilla” ja miljoonan ihmisen massamarssi Jerusalemiin, joka sekin mahtavan virran asemesta kuivui vähäisiksi puroiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154812#.T40Ms9kqWgo 3. HAMASIN ohjus- ja rakettisota Israelia vastaan täyttää tänään 11 vuotta. Gazasta on ammuttu Israeliin 11 vuoden aikana 12 500 rakettia ja ohjusta, 40 ihmistä on saanut surmansa, tuhansia on haavoittunut, ja aineelliset tuhot ja taloudelliset menetykset ovat olleet suunnattomat, joiden määrää ei ole laskettu. Vuoden 2012 alusta Gazan terroristit ovat ampuneet Israeliin 269 rakettia ja ohjusta, eli keskimäärin 2 rakettia jokaiselle päivälle, kuten IDF:n rekisteri osoittaa. ZWI BEN Gedalyahun laatiman artikkelin mukaan maailman - kuten myös Israelin – media yleensä keskittyy kuvaamaan IDF:n vastatoimia tehtyihin iskuihin Gazasta unohtaen tai jättäen huomiotta tosiasian, että ns. Oslon sota, joka alkoi toisesta intifadasta v. 2000, julistamatonta sotaa lyhyinen tulitaukoineen, jota terroristit ovat rikkoneet tahtonsa mukaan, on käyty kaikkina päivinä siitä lähtien 11 vuoden ajan. ARTIKKELISSA todetaan, ettei media kiinnitä mitään huomiota siihen, mitä henkisiä vaurioita ja traumoja toistuvine painajaisineen kasvava sukupolvi tulee kantamaan sisällään loppuelämänsä ajan. Lähes päivittäin tapahtuvat hälytyssoitot lähestyvästä raketista, sen räjähtämisestä 15 sekunnin sisällä ja sen aiheuttama ryntäily sirpalesuojiin ja takaisin pelastamaan hellalle kiehumaan jäänyt pata tekevät normaalielämän mahdottomaksi. Pelkoa ja hätää lisää epätietoisuus, minne raketti putoaa, koska sitä varoitus ei kerro. IDF:n asentamat Iron Dome patteristot ovat eliminoineet 56 rakettia 73:sta, jotka oli suunnattu suoraan asutuskeskuksiin, lastentarhoihin ja kouluihin. IDF:n tiedotteessa painotetaan, että raketit ja ohjukset ammutaan Gazan alueelta, jonka Ariel Sharonin hallitus puhdisti 2005 juutalaisista asukkaista ja veti IDF:n sotilaat pois vakuuttaen, että kun PA saa koko alueen hallintaansa, yhtään rakettia tai laukausta ei ammuta sieltä Israelin puolelle, ja maailman valtiot alkavat syleillä Israelia, rauhan edelläkävijää. Kuten lähihistoria todistaa, todellisuus osoittautui päinvastaiseksi. Juutalaisasukkaitten rakentamat kukoistavat huipputeknologiaa käyttävät kasvipuutarhat ja lasihuoneet jätettiin useimmissa tapauksissa käyttökuntoisina kuvitellen, että palestiinalaiset alkaisivat jatkaa niiden toimintaa. Käytännössä niiden laitteet tuhottiin ja kaikki myytävissä oleva varastettiin, ja niiden tilalle rakennettiin terroristien harjoituskenttiä, joista raketteja ammutaan Israeliin. OSLO:n sopimusten laatijat presidentti Peresiä myöten hämmästelevät, miten tässä näin kävi, mutta katastrofista huolimatta kukaan heistä ei ole katunut eikä pyytänyt anteeksi rikostaan, sillä salaiset keskustelut PA:n kanssa käytiin vastoin silloin voimassa olevaa lakia. Libanonin kakkossota ajoi yli miljoona israelilaista pakoon maan eteläosiin, pommisuojiin tai pysyttelemään asunnoissaan sydän pelosta väristen. Gazan julistamaton sota on saattanut sekin miljoona israelilaista jatkuvaan pelkoon ja ahdinkoon sirpalesuojissa asuen. Omituisinta tässä kaikessa on vain se, miten maailman johtavat valtiot puuhaavat samanlaista ratkaisua Juudean ja Samarian alueille. Kehottaisin lukemaan huolellisesti Sakariaan kirjan alkuluvussa oleva ilmoitus ”neljästä sarvesta”, jotka ovat menossa hajottamaan Juudan, ettei yksikään mies voisi päätään nostaa, ja sen jatkoksi neljästä ”sepästä”, jotka pelottelevat nuo ”sarvet” pois, jotka nousivat Juudan maata vastaan. (Sak.1:20-21) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154819#.T40TSNkqWgo 4. KASVOSUOJALLA naamioitunut terroristi heitti 7 petrolipommia juutalaisten asuntoihin sunnuntai-iltana Öljyvuorella. Terroristilla oli 10 pommia, mutta hän joutui pakenemaan eikä pystynyt heittämään kaikkia mukanaan kuljettamiaan. Pommit saivat aikaan tulipalon, joka kuitenkin pystyttiin sammuttamaan. Asunnot, joihin hän heitti pommejaan, sijaitsevat talon pohjakerroksissa. Talon turvallisuusvartijat havaitsivat terroristin lähestyvän ja ampuivat ilmaan aseillaan, mikä pelotteli hänet pois. Kansanedustaja Ariyh Eldad, joka oli paikalla, sanoi, että poliisin tultua paikalle se alkoi hiillostaa turvallisuusvartijoita, miksi he ampuivat aseellaan ilmaan. Eldad sanoi tuohtuneena, että Jerusalemin poliisikomentaja tulee erottaa, jos hän antaa tällaisia ohjeita turvallisuus-vartijoille, etteivät he saisi käyttää aseitaan edes terrorihyökkäyksen aikana. Eldad sanoi laativansa kirjeen Sisäisen turvallisuuden ministerille, jotta hän antaisi selkeät ohjeet turvallisuusvartijoitten oikeudesta käyttää aseitaan palopommihyökkääjää vastaan, koska petrolipommi on vaarallinen ase. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154794#.T40metkqWgo 5. UUTISOTSIKOITA - Maariv-lehden Ben-Dror Yemini sanoo kirjoituksessaan, että lehdistön edustajat auttoivat vasemmistolaisia ja palestiinalaisia tukevia ulkomaisia aktivisteja hyökkäämään IDF:n sotilaita vastaan tilanteessa, jossa IDF:n Jordaninlaakson apulaiskomentaja everstiluutnantti Shalom Eisner tuohtuneena iski aseellaan tanskalaista aktivistia kasvoihin. Asiasta nousi kauhea mekkala, jossa Netanyahu turhan hätäisesti tuomitsi tapahtuman selvittämättä sen taustoja, ja Tanska on virallisesti pyytänyt selvitystä tapahtumasta. On epäselvää, löikö upseeri aseellaan vai oliko kysymyksessä vain tuuppaus aktivistin saamiseksi kauemmas. Sikäli kuin olen ymmärtänyt, aktivisti nähtiin pian sen jälkeen kävelevän ilman vammoja kameroitten edessä. Yemini kertoo artikkelissaan, että aktivistit provosoivat sotilaita väkivaltaisesti tilanteessa, joka kesti kaksi tuntia, ja jossa Shalom Eisner haavoittui käteen aktivistien toimesta. Tunteet olivat kuumentuneet liikaa. Israelin asiasta raportoiva TV-yhtiö kertoi tilanteen olleen vaarallisen ja vaatii everstiluutnantti Eisnerin syyttämistä oikeuden edessä pahoinpitelystä. Pyörällä liikkuva tanskalainen anarkisti kuuluu ISM:n joukkoihin, joka on tunnetusti Israelin vastainen, ja antaa toistuvasti Israelia halventavia ja syyttäviä lausuntoja ja raportteja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154822#.T40plNkqWgo - Kultakuumetta Israelissa? Gulliver Energy, yhtiö, jolla on lupa uraanin etsimiseksi Aradin ja Sodoman välisellä alueella, on hakenut lupaa aloittaa kullan etsiminen Eilatin lähellä sijaitsevilla vuorilla, joissa alustavien havaintojen mukaan on löydetty pieniä määriä kultaa. Yhtiö keskittää etsintänsä 43 neliökilometrin suuruiselle alueelle lähellä Eilatia. Alustavissa kairauksissa on löydetty 3-4 grammaa kultaa tonnia kohti 40 - 50 metrin syvyydessä. Gulliver Energy yhtiön sisaryhtiö Anat Oil Exploration jatkaa tutkimuksia yhdessä Northwood Exploration yhtiön kanssa. Gulliver yhtiön puheenjohtajaksi valittiin Mossadin entinen johtaja Meir Dagan. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=266335 - Venäjän diplomaatit Washingtonissa pyrkivät etsimään oikeutusta Gazan tilanteesta selittäen, että samoin kuin USA tukee ja aseistaa Israelia, joka tekee hyökkäyksiä Gazan palestiinalaisia vastaan, Venäjällä on oikeus aseistaa Assadin armeijaa. He vakuuttavat samalla, että Assadin säilyttäminen vallassa määrätyin muutoksin on kaikkien kannalta paras vaihtoehto maan joutumiseksi kaaokseen, mikä tulisi seuraamaan nykyisen hallinnon kaatumista. YK:n lähettämien 30:n tarkkailijan etu-joukko, viisi henkilöä, saapui sunnuntaiaamuna Damaskokseen, loput tullevat aikanaan. Assad on ilmoittanut, ettei Syyria voi taata heidän turvallisuuttaan, ja että heidän tulee etukäteen ilmoittaa, missä he haluavat liikkua. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266291 - PA antoi Betlehemissä määräyksen, jolla heitä kielletään asioimasta Israelin asettaman alueellisen yhteystoimiston ja virkailijan kanssa. Sen sijaan heidän tulee käyttää PA:n asettamaa yhteystoimistoa, jossa asioita hoidetaan sujuvasti, mutta sopivasti voideltuna, kuten on tapana arabimaissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266328 - PLO:n virkailija Saleh Ra´fat syyttää PA:n johtoa, että se on ominut ja kloonannut jostain hallinnollisen pidättämisen muodon pidättäessään journalisteja. Hän sanoi, että PA:n oikeuskansleri Ahmed al-Mughni toimii laittomasti pidättäessään PA:n toimia ja varsinkin Abbasia arvostelevia lehtimiehiä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266324 - Syljen entsyymi auttaa tasapainottamaan veren sokeripitoisuutta, ilmenee Monell Keskuksen suorittamissa tutkimuksissa. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=265953

Monday, April 16, 2012

MAANANTAI 16.04.12 ” He parantavat Minun kansani vamman kevyesti, sanoen rauha, rauha, vaikka rauhaa ei ole.” (Jer.6:14 ) 1. MAAILMASSA puhutaan kyllästymiseen saakka rauhasta, rauhanprosessista, rauhan-suunnitelmista, rauhanneuvotteluista, rauha on kaikkien valtiomiesten ja maailman johtajien suussa kuin itämainen mantra, jota toistellaan kaikissa tilanteissa. Siitä on tullut länsimainen epäjumala, jota palvotaan pystymättä näkemään sotaista ja verenjanoista henkivaltaa, joka sen taustalla piileskelee. ISTANBULISSA lauantaina päättyneet johtavien länsimaitten P5+1 ja Iranin välillä käydyt neuvottelut olivat useimpien ellei kaikkien niihin osallistuneitten ja niitä seuraavien journalistien mielestä ”onnistuneet” tai ainakin ”rakentavat”. Johtavien osanottajien suulla todettiin, että kriisi on ainakin toistaiseksi vältetty ja siirretty seuraaviin neuvotteluihin, joita pidetään Bagdadissa 23. toukokuuta alkaen. Iranin johtava neuvottelija Saeed Jalili esitti vaatimuksen, että Iranin vastaiset pakotteet tulee poistaa neuvottelujen ajaksi. Uutislähteet eivät kerro, miten tähän suhtauduttiin, mutta neuvottelijat hyrisivät tyytyväisyydestä kuin kissa saatuaan annoksensa kermamaitoa ja käperrettyään nokosille huuliaan nuollen. PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi keskustelujen päätyttyä, että Teheran on saanut viiden viikon ”aikalisän” (freebie) - kiekkotermiä käyttääkseni - maailmalta uraanin rikastamiseksi. JP:n kolumnisti Herb Keinon toteaakin aiheellisesti, että hänen kommenttinsa olivat selkeässä ristiriidassa maailman yleisesti hyväksyvien lausuntojen kanssa, joissa ylistettiin neuvottelujen ”rakentavaa lopputulosta”. Netanyahu totesi ennen tapaamistaan USA:n senaattori Joe Liebermanin kanssa, että Iran sai näin viisi viikkoa aikaa jatkaa uraanin rikastamistaan ilman estoja tai rajoitteita. Hän toisti aiemmin esittämäänsä näkemystä, että Iran tulisi estää jatkamasta uraanin rikastamista, siltä olisi poistettava kaikki rikastusmateriaali sekä purkaa shia-muslimien pyhän kaupungin Qomin lähelle luolaan rakennettu Fordon rikastuslaitos. Netanyahu esitti vaatimuksen, ”ettei maailman suurimmalla terrorismin harjoittajalla saa olla mahdollisuutta kehittää atomipommeja”. NETANYAHUN kommenttia on hyvä verrata siihen, miten USA:n kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Ben Rhodes asian näkee: ”Uskomme, että Istanbulin neuvottelut olivat ensimmäinen positiivinen askel, että siellä vallitsi rakentava ilmapiiri, että iranilaiset tulivat neuvottelupöytään ja antautuivat keskusteluihin ydinohjelmastaan.” Rhodes antoi lausuntonsa Colombiassa, jossa hän osallistui presidentti Obaman kanssa alueelliseen huippu-kokoukseen. Hän näki lisäansion siinä, että neuvotteluja jatketaan 23.05.2012 Bagdadissa. Hän lisäsi todeten, että USA näkee tilaa neuvotteluille, miten Iranin tulee toteuttaa ydin-ohjelmaansa koskevat kansainväliset velvoitteensa. WASHINGTONISSA toimivan aserajoitusjärjestön johtaja Daryl Kimball tuomitsi Netanyahun kommentin: ”Esittää Istanbulin neuvottelujen antaneen Iranille ”aikalisän” jatkaa uraanin rikastamistaan on epäjohdonmukainen ja takaperoinen.” Hän selitti, että ”todellisuus on kansainvälinen ja sanktiot pysyvät voimassa, kunnes Iran esittää todisteita, ettei se rakenna ydinaseita”. Hän piti Netanyahun vaatimusta lapsellisena, että P5+1 maat olisivat esittäneet vaatimuksen Iranille lopettaa rikastustoimet ja purkaa Fordon laitos, sillä Iranin pääneuvottelija Saeed Jalili olisi vain huitaissut sen sivuun ilman keskusteluja. Kimball selitti edelleen, että elleivät Israel, USA ja P5+1 maat tartu diplomaattiseen tilaisuuteen, kansainvälinen tuki Iranin vastaisen painostuksen jatkamiseksi rapautuu, eikä Irania enää sen jälkeen nähdä esteeksi rauhanomaisille ratkaisuille. KIMBALL totesi CFR:n pyöreänpöydän keskusteluissa, joista kerrottiin sen web-sivulla, että sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan viivyttävät sen ydinsuunnitelmien toteuttamista parilla kolmella vuodella, mutta vahvistaa sen johtajien päättäväisyyttä hankkia ydinaseita avoimesti, ja aiheuttaisi taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia seurauksia. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=266114 Presidentti Obama totesi Colombiassa, jossa hän osallistuu Amerikan maitten huippu-kokoukseen, että Iranin vastaiset sanktiot tulevat kovenemaan, ettei se taivu. Hän toisti aiempaa näkemystään, että ikkuna rauhalle on vielä raollaan, muttei määrättömästi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=266167 2. IRANIN taloudellisen kehittämisneuvoston johtaja Mohzen Rezael varoitti ”Yhdistyneitten Emiirikuntien (UAE) viranomaisia laulamasta samaa nuottia sionistisen hallituksen kanssa voidakseen välttyä hätäisiltä päätöksiltä”, kuten Iranin PRESS-TV raportoi. Hän antoi lausuntonsa vastauksena UAE:n vastalauseeseen presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vierailulle kiistanalaisella Abu Musan saarella, jota Iran miehittää. Rezael jatkoi lausuntoaan FARS-uutistoimiston mukaan: ”Presidentin vierailu iranilaisella Abu Musan saarella tervehtiäkseen siellä asuvia iranilaisia on aivan oikea. Jos he kuvittelevat, että Iran olisi heikentynyt, he erehtyvät. Iran on voimakas ja murskaa kaikki hyökkäysaikeet.” Hän kehotti ”UAE:n johtajia pyytämään anteeksi Iranilta eikä antautua vedetyksi samalle polulle, jota sionistit kulkevat, sillä alue tarvitsee rauhallisuutta, rauhaa ja yhteistoimintaa.” Hän kehotti heitä esittämään erimielisyytensä Iranin hallitukselle diplomaattisten kanavien kautta, jos siihen on aihetta. IRANIN presidentti Ahmadinejad vieraili Abu Musan saarella Hormozgan provinssiin tekemänä vierailunsa yhteydessä. UAE katsoo saaren kuuluvan sille. Vierailun jälkeen UAE:n ulkoministeri sheikki Abdullah bin Zayed al-Nahayan esitti virallisen vastalauseen vierailun johdosta kutsuen sitä ”UAE:n itsenäisyyden ja sen alueitten koskemattomuuden loukkaukseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154748#.T4u8T9kqWgo 3. IRANIN armeijan läntisten osastojen komentaja kenraali Amir Manouchehr Kazzemi totesi puhuessaan journalisteille Iranin armeijan päivää odoteltaessa (17.04.12): ”Tänään Iranin armeija on yksi maailman vahvimmista.” Hän lisäsi, että Iranin armeija on omavarainen lähes täysin, eikä sen tarvitse enää ollenkaan tukeutua ulkomaisin sotilaallisiin varusteisiin ja välineisiin. KAZZEMI sanoi Iranin suunnittelevan ja tuottavan itse erilaisia kevyitä, keskiraskaita ja raskaita sotilaallisia varusteita ja välineitä. Iran aloitti aseitten suunnittelun ja tuottamisen kotimaisesti Irakin sodan aikana 1989-1988 USA:n asettaman aseitten tuontikiellon vastapainoksi. Hän ei maininnut Iranin ydinohjelmaa. Vuodesta 1992 lähtien Iran on rakentanut omia tankkejaan, henkilöitten kuljetusvaunuja, ohjuksia ja hävittäjäkoneita. KUITENKIN Iranin viranomaiset ovat toistaneet, ettei Iran rakenna armeijaansa hyökkäyssotaa varten mitään toista maata vastaan, vaan maansa puolustamiseksi hyökkäyksiltä. Kazzemi vakuutti, että Iranin armeijan toistuvat harjoitukset ja sotilaitten kouluttaminen ovat osa maan puolustusjärjestelmiä ja näyttöjä potentiaalisille vihollisille. Helmikuussa Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraalimajuri Mohammad Ali Jaafari vakuutti samoin, että toistuvat sotilaalliset harjoitukset vahvistavat maan puolustuskykyä. Puhuessaan FARS uutistoimiston journalistille hän sanoi Valfajr harjoitusten lomassa Yadzin provinssissa maan keskiosassa, että IRGC aloitti sotaharjoitukset USA:n uhkausten ja hyökkäysaikeitten seurauksena, varsinkin sen miehittäessä naapurimaita alueella. http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2012/04/15/war-footing-iranian-commander-says-iran-among-the-most-powerful-forces-in-the-world/ ISRAELIN TV-10 esitteli 15.04. näyttävästi maan ilmavoimien koneita ja niiden harjoittelua pitkän matkan lentoihin, kuten iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan. Lähetyksessä ilmeni, että Israelin johtajat ja armeija valmistautuvat tilanteeseen, jossa neuvottelut P5+1 ja Iranin välillä päättyvät tuloksettomina, mikä asettaa Israelin vakavan kysymyksen eteen, iskeäkö yksin, vai onko parempi odottaa USA:n ja muun maailman toimia? Artikkelin mukaan Israelin johto ymmärtää, ettei se yksin pysty lopettamaan Iranin uraanin rikastustoimia eikä ydinaseen valmistusta, jos se päättää rakentaa sellaisen. Viivytys voidaan laskea vuosissa, mutta toisaalta - kuten väitetään – se voi myös kiihdyttää ydinpommin rakentamisvauhtia. http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2012/04/15/what-peace-israeli-tv-shows-air-force-gearing-up-for-an-attack-on-iran/ 4. KOVAN LINJAN hengellinen johtaja imaami Ghaleb Rababa´a sanoi Lähi Idän Instituutin kääntämässä saarnassaan moskeijassa perjantaina, joka julkaistiin Jordanian TV:n kautta tähän tapaan: ”Juutalaisten ylpeys tullaan tuhoamaan, jos Allah sen suo. Jordanian armeija on kyllin vahva voittaakseen Israelin ja vapauttaakseen Jerusalemin profeettain surmaajilta”, hän uhosi jatkaen: ” Jordanian armeija on voittamaton. Sen yksiköt koostuvat sotilaista, jotka – imaamin kanssa – rukoilevat, jotka opettelevat ulkoa Koraania. Tätä armeijaa ei koskaan voiteta, jos Allah sen suo”, hän sanoi: ”Jerusalem otetaan takaisin Allahin avulla, näillä vaatimattomilla ja puhtailla käsillä, jotka korottavat Koraanin korkealle ja toistavat sitä päivin ja öin.” Imaami Rababa´a vakuutti, että Jordanian armeija ei kumara ketään muuta kuin Allahia. Hän kehotti jordanialaisia kohottamaan kansallisen ylpeytensä ja armeijansa, joka periytyy profeetta Muhammedista. Artikkelin mukaan ei ole selvää, puhuiko imaami Jordanian valtion omistamassa vai yksityisessä moskeijassa. Hän kehotti ”armeijaa, uskon veljiä, hajottamaan Israelin mahdin ja taistelemaan kuten armeija, joka voitti ristiretkeläiset ja bysanttilaiset Hittinissä, Yarmukissa, Al-Qadishiyyassa ja Ain Jalutissa”. Islamin johtaja Saladin aloitti ristiretkeläisten lopullisen karkottamisen Hittinissä lähellä Jerikoa 12-luvulla. Ain Jalut, lähellä Yisrelin kibbutsia, oli taistelukenttä, jossa muslimijoukot vuosisataa myöhemmin voittivat maahan tunkeutuneet mongolien joukot ja estivät heidän etenemisensä. Jordanialainen imaami puhuu samassa äänensävyssä kuin Jerusalemin päämufti Mohammed Hussein, joka tammikuussa esitti puheessaan juutalaisten tuhoamista ja surmaamista viimeiseen mieheen. Hän väitti myöhemmin, että hän vain siteerasi Koraania, eikä esittänyt omia mielipiteitään. Hussein toimii PA:n antamalla valtuudella, vaikka Israelin ja Jordanian välisen sopimuksen mukaan Temppelivuoren päivärutiinin valvonta kuuluu Jordanialle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266168 5. UUTISOTSIKOITA - IDF erotti ainakin toistaiseksi everstiluutnantti Shalom Eisnerin, Jordaninlaakson yksiköitten apulaiskomentajan, koska hänen todettiin iskeneen kiväärinperällään tanskalaista palestiinalais-myönteistä aktivistia, joka oli hyökännyt hänen kimppuunsa rikkoen hänen sormensa. Tapauksen kuvasi paikalla ollut aktivisti, joka julkisti kuvan ISM:n web-sivulla maanantaina. Tapaus herätti lähes hysteerisen vastareaktion pääministeriä myöten, joka tuomitsi tapauksen jyrkin sanoin. Oikeistolaiset kansanedustajat pitävät tuomioita turhan hätäisinä ilman tutkimuksia, mikä vain lisää sen propaganda-arvoa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=266192 - IDF on yhdessä sotilasteollisuuden kanssa kehittänyt uuden tykinammuksen, joka voidaan ampua Merkava MK3 ja MK4 tankkien tykeillä. Ammus, M339, tunkeutuu syvälle betoniin ennen laukeamistaan, jolloin se levittää ympärilleen tuhansia sirpaleita. Ammus on seurausta Libanonin kakkossodan ja cast lead operaation kokemuksista, joissa terroristit suojautuvat siviiliasuntoihin ja rakennuksiin. IDF kehitti aiemman ammuksen Kalanit, joka räjähtää ilmassa halutun kohteen yläpuolella vahingoittaen esteiden taakse suojautuneet vastustajat. IDF:n uusi kranaatti M26IM ei räjähdä sotilaan kantolaukussa kiväärinluodin osumasta, kuten entinen. Sotilaita ja upseereita on kuollut kranaatin räjähtäessä heidän sylissään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=266171 - PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin laatima ”kaikkein kirjeitten äiti” Netanyahulle, ojennetaan pääministerille PA:n pääministeri Salaam Fayadin johtaman delegaation toimesta huomenna tiistaina. Abbas uhkaa siinä romuttavansa PA:n, ellei hänen kolmeen vaatimukseensa suostuta: Israelin tulee toteuttaa kaikki PA/PLO:n kanssa tekemänsä sopimukset; jos kahden valtion periaate kuolee, PA romutetaan ja palataan yhden valtion periaatteeseen; Abbas luettelee kirjeessään kaikki vaatimustensa avainkysymykset, rajoista, Jerusalemista, pakolaisista, juutalais-yhteisöistä Juudeassa ja Samariassa. PA:n neuvottelija ja Fatahin keskuskomitean jäsen Mohammed Shtayyeh sanoo, että kirjeessä tähdennetään, ettei PA voi jatkaa nykyistä tilannetta – polttavin syy on se, että PA on vararikossa eivätkä tukijamaat, varsinkaan arabimaat, anna rahaa enää yhtä holtittomasti kuin aiemmin – ja toteaa, että Israelin tulee valita keskustelujen ja juutalaisyhteisöjen välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=266140 - Syyria tarjoaa Venäjälle ja Kiinalle 30 miljardin USD takuut lainoja vastaan. Verisiä yhteenottoja on tapahtunut varsinkin Turkin rajan läheisyydessä kapinallisten kieltäydyttyä luopumasta aseistaan. Venäjä tuo lisää sota-aluksiaan Syyrian rannikon edustalle, ja se toimitti huippunykyaikaista it-välineistöä maahan. Venäjän otteet tullevat kiristymään presidentti Putinin ottaessa ohjakset ensi kuussa. http://www.debka.com/article/21917/ - Omar Suleiman uhkaa, että jos Muslimit saavat presidentinviran Egyptissä, Israel voi miehittää Siinain alueen. Egyptin sotilasjuntan johtaja Hussein Tantawi kutsui kaikki presidenttiehdokkaat keskustelemaan tilanteesta oikeuden kiellettyä kolmen johtavan ehdokkaan kelpoisuuden. Presidentin vaaleja jouduttaneen siirtämään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4216393,00.html

Sunday, April 15, 2012

SUNNUNTAI 15.04.12

SUNNUNTAI 15.04.12 1. IRANIN ja P5+1 maitten väliset keskustelut Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta Istanbulissa sujuivat useitten mukana olleitten edustajien mukaan hyvin. Jo sitä pidetään edistysaskeleena, että seuraavat keskustelut sovittiin pidettäviksi 23.05. 2012, kokous-paikkana tullee olemaan Bagdad, joka alkaa nousta kansainväliseen tietouteen ja merkitykseen vuosikausien eristäytymisen ja miehityksen jälkeen. IRAN lupasi esittää kokouksessa uusia aloitteita, joita länsimaat innolla odottivat, mutta se ei luultavasti sisältänyt sovinnollisen asenteen lisäksi juuri muuta. Kokouksen aikana pidettiin useita edustajien välisiä keskusteluja, jotka nekin olivat positiivisia ja tarpeellisia. Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov kutsui neuvotteluja ”rakentaviksi”, useimmat katsoivat, että yleinen ilmapiiri on ”helpottunut ja positiivinen”, ja edellisen kokouksen jännittynyt ja epäluuloinen kyräily länsimaitten ja Iranin edustajien välillä oli poistunut. UUTISLÄHTEET kertoivat, että USA:n delegaation johtaja apulaisulkoministeri Wendy Sherman sopi tapaamisesta Iranin delegaation johtajan Saeed Jalilin kanssa, ja Iranin puolivirallinen uutistoimisto ISNA kertoi Jalilin hyväksyneen sen, mutta tapaamiselle ei saatu vahvistusta. Sen sijaan raportoitiin Jalilin protestoineen sitä, että hänen arvoasteensa edellyttäisi korkeamman tason edustajaa USA:n taholta. Sherman on ulkoministeri Hillary Clintonin neuvonantaja, ja hänen nimittämisensä delegaation johtoon katsotaan painottaneen USA:n presidentti Obaman halua luoda kahdenkeskisiä suhteita Iranin kanssa, mikä tärkeydessä ohittaa maitten välisen erimielisyyden maan ydinsuunnitelmasta. Iranin edustajat pitivät sen sijaan useita erilliskeskusteluja Venäjän ja EU:n edustajien kanssa. ISTANBULIN neuvotteluissa ei tehty merkittäviä päätöksiä tai saavutettu raflaavia tuloksia. Myöskään Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun esittämiä vaatimuksia ei tiettävästi edes käsitelty neuvotteluissa eikä Iranille asetettu uusia rajoituksia. Positiivisena voidaan pitää sitä, ettei Israelin väitettyjä ydinaseita vaadittu neuvottelujen asialistalle, minkä Israelissa pelättiin ohjaavan koko neuvotteluprosessin uusille urille. Ennen neuvotteluja uutiset kertoivat, että Iran pyrkii ajamaan Obaman suosimaa ydinaseetonta Lähi Itää, mikä olisi nostanut Israelin hallituksen ”temppelin harjalle”. Negatiivisena tuloksena voidaan pitää sitä, että Iran saa jatkaa uraanin rikastamistaan ainakin toistaiseksi ilman häiriöitä, vaikka USA sanookin kaikkien vaihtoehtojen olevan pöydällä. JP:n artikkeli mainitsee Washington Postin torstaina julkistaman Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehin kirjoituksen, jossa hän kehottaa osapuolia ponnistelemaan keskinäisen luottamuksen ja vakuuttuneisuuden ilmapiirin luomiseksi. Hän varoitti kuitenkin, että jos keskustelujen tarkoituksena on vain estää tilanteen kuumenemistä, luottamusta ei pääse syntymään osapuolten välille. USA:n ja Iranin diplomaattiset suhteet katkesivat v, 1980 iranilaisten opiskelijoitten miehitettyä USA:n Teheranin lähetystön ja pitäessä sen 52 diplomaattia panttivankeina lähetystössä 444 päivän ajan. IRANIN presidentti Ahmadinejad uhosi jokin aika sitten, että Iran pystyy selviytymään useita vuosia ilman öljytulojakin, ja päätti lopettaa öljynviennin muutamiin Euroopan maihin. Dubaissa toimiva riippumaton analyytikko Mohammed Shakeel sanoi kuitenkin, että puolet Iranin hallituksen budjetin käyttövaroista tulee öljykaupoista, joten Iranin taloudellinen liikkumatila tulee nopeasti kaventumaan kuluvan vuoden aikana ostajien vähetessä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=266045 2. PALESTIINALAISSILLE myönteisten aktivistien massalento ”flytilla” supistui lopulta siedettäviin lukuihin useitten lentoyhtiöitten kieltäydyttyä ottamasta heitä lennolle Ben Gurionin lentokentälle Israelin lähettämien ei-toivottujen henkilöitten listan mukaisesti. Parituhatta aktivistia oli alkueräisten tietojen mukaan tulossa maahan. Heidän tarkoituksena oli aloittaa Israelin vastaiset mielenosoitukset jo lentokentällä, mutta varsinainen protesti-aalto oli tarkoitus aloittaa yhdessä palestiinalaisten kanssa Juudeassa ja Samariassa, josta mielenosoittajat olisivat edenneet eri kohteisiinsa. POLIISI lähetti sunnuntaiaamuna lentoasemalle 600 poliisia mellakkavarusteissa. Heidän tehtävänsä oli seuloa kaikki maahan tulevat, pidättää kaikki mielenosoituksia varten tulevat, ja lähettää heidät takaisin lähtömaihinsa. Arviolta 60 % aktivisteista ei päässyt tilaamilleen lennolle. Jotkut aikovat nostaa oikeusjuttuja lentoyhtiöitä vastaan syrjinnästä syytettyinä. The Guardian kertoi, että halpalentoja suorittava Jet2 esti naisryhmää nousemasta koneisiin selvitettyään, että he aikoivat jatkaa matkaansa Betlehemiin. Lufthansa ja Air France estivät samoin saamansa listan mukaisten henkilöitten pääsyn lennoilleen Ben Gurionille. Aiempina vuosian arabeja suosivia aktivisteja on tullut maahan paitsi ilmateitse myös maa- ja meriyhteyksien kautta, mikä ei toistunut tänä vuonna osoittaen naapurimaitten pyrkivän estämään tämänkaltaiset häiriöitä aiheuttavat toimet, osoittaen aktiivisuuden heikkenemistä. Ulkoministeri lähetti ”epävirallisen” kiitos- ja tervetuliaiskirjeen maahan päässeille aktivisteille, mutta virallisesti viranomaiset olivat päättänet estää heidän pääsynsä kohteisiinsa. INN:n artikkelissa kuitenkin varoitetaan, että sunnuntaiaamun rauhoittava tunnelma voi sittenkin olla vain tyyntä myrskyn alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154734#.T4puydkqWgo 3. EGYPTIN vaalikomitean johtaja Farouk Sultan kertoi REUTERS:ille, että se on evännyt kolmelta presidenttiehdokkaalta oikeuden asettua ehdokkaaksi. Komitea ei yksilöinyt syitä, joilla heidän ehdokkuutensa evättiin. Täten Mubarakin hallituksen tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, Muslimiveljeskunnan ehdokas Khairat al-Shater ja Salafien edustaja sheikki Hazem Salah Abu Ismail joutuisivat seuraamaan vaaleja sivusta. ILMAN rauhattomuuksia tämä kuitenkaan selviää. Salafit ovat jo järjestäneet mielenosoituksia myös vaalikomitean edustalla, minkä johdosta sen toiminta siirrettiin uusiin tiloihin. Suleimanin ehdokkuutta ovat mielenosoitusten aloittajat vastustaneet selittäen, että hän tulisi jatkamaan Mubarakin aloittamaa politiikkaa, mutta hänen ilmoitettua ehdokkuutensa peruuttamisesta, tuhannet mielenosoittajat tungeksivat kaduille vaatien hänen osallistumistaan vaaleihin. Ehdokkaille annettiin 48 tuntia aikaa valittaa komitean päätöksestä. Salafistien edustajana heidän asianajajansa Nizar Ghorab ennusti vaarallisia väkivaltaisuuksia ja suurta kriisiä, ellei komitea peruuta päätöstään, kuten hän sanoi REUTERSI:lle. Suleimanin ehdokkuutta vastustetaan siksi, että ”hän edustaa syrjäytettyä hallitusta ja sotilasneuvoston valtaa”. He haluavat, että armeija jää täysin tulevan hallituksen ulkopuolelle, mihin armeijan johto ei ole valmis maan turvallisuuden säilyttämiseksi. Omar Suleiman aikoo valittaa päätöksestä säädetyn ajan kuluessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266022 4. SAKSALAINEN risteilyalus Atlantic Courierin matka Syyriaan keskeytettiin Välimerellä, kun Syyrian aktivistien ilmoituksen mukaan ilmeni epäilyksiä, että alus rahtaa aseita Syyrian armeijalle vastoin aseidenvientikieltoa. Aluksen omistaa Bockstiegel laivausyhtiö, jolla on 90 alusta ja jonka kotipaikka on Hampuri. Atlantic Courier on monitoimialus, joka kulkee Barbudan ja Antiguan lippujen alla. Saksalaisen Der Spiegel lehden mukaan talousministeriö on tietoinen aluksesta ja sen väitetystä lastista, ja tutkii asiaa. Aseet lienevät Iranista. Aluksen oli vuokrannut ukrainalainen White Whale laivausyhtiö, jonka edustaja kieltää, että alus kuljettaisi kiellettyjä tavaroita. Hän väittää papereitten olevan kunnossa, jotka todistavat laivauksen tapahtuvan laillisesti. IRAN on pyrkinyt vuosien aikana kuljettamaan aseita varsinkin palestiinalaisille ja useita aluksia on saatu kiinni ennen niiden saapumista määräsatamaansa. AZERBAIJANIN viranomaiset kertovat muutamia viikkoja sitten paljastaneensa aseitten salakuljetuksen maahan, ja pidätti sen yhteydessä useita maassa olevia henkilöitä, mukana israelilainen rabbi ja lähettiläs. Myöhemmin viranomaiset pidättivät 22 azerilaista siviiliä syytettyinä hyökkäysten suunnittelusta länsimaisia yhtiöitä ja lähetystöjä vastaan. Kuten JP:n artikkelissa kerrotaan, Azerbaijan on ollut korrekteissa suhteissa Iranin mullahien kanssa, mutta Iranin voimistunut aktiivisuus on herättänyt vastustusta maassa. Israelin väitetään saaneen käyttöönsä entisen NL:n ajan lentokentän Iranin rajan tuntumassa, mitä Iran on protestoinut väittäen, että sitä voidaan käyttää Iranin vastaisiin hyökkäyksiin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=266031 5. UUTISOTSIKOITA - 1600 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää palestiinalaista vankia uhkaa jättäytyä syömälakkoon vaatien olojensa parantamista ja uusia etuisuuksia vankiloissa. PA:n vankien-hoidon ministeri Issa Qaraqi sanoi, että lakko alkaa ilman määräaikaa 17. huhtikuuta. He vaativat hallinnollisten pidätysten ja yksinaissellirangaistusten lopettamista, omaisten vierailuja Gazasta ja opiskelumahdollisuuksia akateemisella tasolla sekä sanomalehtiä selleihin. Qaraqi kuvaili tilannetta Israelin vankiloissa vaaralliseksi selittäen, että Israel käyttää vankien kohtelua hyväkseen jatkaakseen heidän sortamistaan. Länsirannan palestiinalais-vankiklubin johtaja Fares Kadoura sanoi olevansa huolissaan, etteivät Hamasin ja Fatahin vangit ole pystyneet sopimaan yhteisestä politiikasta vankiloissa. Palestiinalaisten syömälakko on suunniteltu alkavaksi ns. vankienpäivän aikana, 17.04. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=265998 - PA:n sisäministeri Said Abu Ali ilmoitti viikonvaihteen aikana sulkeneensa Juudean ja Samarian alueilla toimivan ihmisoikeusjärjestön kertoen syyksi, ettei sen politiikka ollut suhteutettu hallituksen viralliseen politiikkaan. Järjestön aluejohtaja Abdel Aziz Tarekji kertoi tulleensa täysin yllätetyksi, koska mitään varoitusta sulkemisesta ei annettu. PA:n ulkoministeri Riyad Malki selvittää, että järjestö suljettiin, koska sen edustajat Libanonissa eivät hyväksyneet PA:n lähetystön toimia Beirutissa. Tarekji kertoi, että Fatahin virkailija ja Abbasin läheinen neuvonantaja oli aiemmin uhkaillut häntä, koska Tarekji oli kritisoinut Ahmedia, ettei hän Libanonin matkansa aikana vieraillut pakolaisleireillä maassa. Tarekji aikoo valittaa sulkemispäätöksestä sekä Abbasille että pääministeri Fayadille. Poliittisesti päätös on hätiköity ja harkitsematon, sillä se entisestään vaarantaa PA:n hankkimaa suosiota länsimaissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266032 - YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi harvinaisen yksimielisesti esityksen 30:n aseettoman tarkkailijan lähettämisestä Syyriaan valvomaan heiveröistä tulitaukoa, jota on loukattu muutamia kertoja, mutta pitää suurimmalta osaltaan. Aktivistien mukaan ainakin 6 siviiliä sai surmansa lauantain aikana käydyissä väkivaltaisuuksissa. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon lupasi antaa keskiviikkona suunnitelman valvojien lähettämisestä. Hän lupasi antaa DPKO.n joukoille tehtäväksi valmistaa valvojien turvallisuusjärjestelyjä yhdessä Syyrian hallituksen kanssa. Venäjän edustaja Vitaly Churkin vaati, että päätöslauselman sanamuotoa on pehmennettävä ja että on vältettävä ”pakottaa” tai ”pitää” termien käyttöä. Länsimailla on vielä paljon opittavaa, miten sopeutua rooliinsa, jossa ne eivät enää sanele ehtonsa ja päätöksensä kuulematta asianosaisten mielipiteitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266030 - IDF on suunnitellut ja harjoittelee uutta järjestelmää, jolla motoroitujen laskuvarjojen avulla voidaan toimittaa tarvikkeita ja aseita omille joukoille rintamalinjojen takana. Jopa Hummer maasto-autoja oletetaan voitavan toimittaa eristetyille joukoille. Laskuvarjolle on annettu nimeksi ”Lentävä elefantti”, ja se voidaan laukaista joko katapultin avulla tai pudottaa se kuljetuskoneesta ja ohjata moottorinsa avulla kohteeseensa. Kohde paikannetaan GPS-järjestelmän avulla ja moottorilla varustettu varjo voidaan ohjata sen avulla kohteeseensa 30 metrin tarkkuudella. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=266035 - Ukrainan yksi vaikutusvaltaisimmista juutalaisista sai surmansa polkupyörällä liikkuneen miehen surmatessa hänet vain viikko sen jälkeen, kun juutalainen yeshiva opiskelija hakattiin henkihieveriin ja taistelee hengestään israelilaisessa sairaalassa. Viimeinen hyökkäys on viranomaisten mukaan rikollistapaus, jossa surmattu Ginadie Axelrod Dnepropetrovskista teloitettiin mafian tapaan. Poliisi tutkii murhaa. Juutalaisten asuminen Israelin ulkopuolella näyttää tulevan entistäkin vaarallisemmaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154733#.T4qOM9kqWgo - Kaksi juutalaista paimenta joutuivat arabilauman piirittämiksi Arnon Hill alueella (777). Arabit olivat varustautuneet kepeillä ja kivenharkoilla, joilla he pahoinpitelivät paimenet sairaalakuntoon, mutta sotilaitten tulo paikalle esti murha-aikeet. Tämä on jo toinen vastaava tapahtuma alueella, sanoo Samarian neuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika. Näiden arabiterroristien joukossa on usein Israelin vasemmistolaisia agitaattoreita ja ulkomaisia anarkisteja, jotka kiihottavat arabeja väkivaltaan. Hyökkäys tapahtui lähellä Itamarin kylää, jossa terroristit toimivat aktiivisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154710#.T4qQItkqWgo - Israelin Knessetissä keskustellaan lain laatimisesta, jolla estetään juutalaisten omalle maalleen rakentamien rakennusten tuhoaminen, joille ei ole vielä saatu virallisia lupia. Netanyahun tiedetään valmistelevan useita lakeja, joilla rakennustoimintaa elvytetään Juudeassa ja Samariassa, kertovat uutislähteet. http://www.haaretz.com/news/national/israeli-rightist-mks-to-launch-raft-of-settlement-construction-bills-1.424262