Posts

Showing posts from January 18, 2009
PERJANTAI 23.01.09
1. OBAMA vakuuttaa aloittavansa ”hyökkäävän politiikan” voidakseen toteuttaa rauhan Lähi Idässä. Hänen ensimmäinen ulkomaanpuhelunsa presidenttinä oli Mahmoud Abbasille, jonka laillisuus palestiinalaisten johtajana ja PA:n puheenjohtajana on yhtä kiistanalainen kuin hänen omansa. Obama ei ole vieläkään julkistanut syntymätodistustaan, joka kiistatta todistaisi hänen synnyinmaansa USA:n kansalaisena. Kuin oireellisesti Obama joutui uusimaan virkavalansa, koska hän sotkeutui virkakaavassa muuttaen virallista muotoa. Mahmoud Abbasin lainmukainen virkakausi päättyi 10. tammikuuta 09, mutta hän jatkaa PA:n puheenjohtajana kuin mitään ei olisi tapahtunut.
OBAMA nimitti Lähi Idän erikoislähettilääkseen entisen senaattorin George Mitchellin, jolla on varsin vaikuttava virka-ura takanaan ja joka ottaa kunnian varsinkin Irlannin rauhan-sopimuksesta. Hamasin edustaja ilmaisee tyytymättömyytensä Obaman valintaan todeten, ettei mikään näytä muuttuneen. Fatahin taholla Mitc…
TORSTAI 22.01.09
1. MUUTAMA PÄIVÄ operaation Cast Lead päättymisen jälkeen Gazan palestiinalaiset
aloittivat osittain tuhottujen tai täytettyjen salakuljetustunnelien kuumeisen korjaamisen ja puhdistamisen, kuten myös AP:n paikalta ottamat kuvat osoittavat. Samat lähteet kertovat, että osa tunneleista toimi kaiken aikaa myös taistelujen aikana. Salakuljettamisen lopettaminen Philadelphia-käytävän alitse kaivettujen tunnelien kautta oli yksi operaation päämääriä, joka näyttää epäonnistuneen. IAF kertoi pommittaneensa pari sataa tunnelia, mutta jos niitä oli 600, kuten väitetään, suurin osa jäi koskemattomiksi ja toimintakuntoon.
Puolustusministeriön edustaja Amos Gilad matkusti taas Kairoon, ties kuinka monennen kerran, keskustelemaan aseitten salakuljettamisen lopettamiseksi Gazaan.
JP:n kolumnistit Yaacov Katz ja Brenda Gazzar kertovat asiaa käsittelevässä artikkelissaan, että neuvotteluissa Egyptin kanssa käsitellään mekanismia, jolla salakuljetus lopetetaan, kolmella tasolla.
ENSIM…
KESKIVIIKKO 21.01.09
1. TULITAUKO Gazassa rakoilee heti alusta lähtien. Heti ensimmäisenä päivänä IDF:n sotilaita tulitettiin kivääreillä kahdesti, onneksi kukaan ei haavoittunut. Tulitusta jatkui myös eilen tiistaina niitä IDF:n yksiköitä vastaan, jotka vielä jäivät Gazaan. Sotilaat vastasivat tulitukseen. Tämä tapahtui lähellä Kissufim-terminaalia Gazan keskiosassa. IDF:n taholta selitetään, että Hamas oli antanut määräyksen tulittaa Gazaan jääneitä IDF:n sotilaita jo maanantaina. Nämäkin joukot on tarkoitus vetää pois Gazasta tänään. On epäselvää, miksi joukot jätettiin Gazaan ja mikä niiden tehtävä oli siellä.
Kivääritulen lisäksi terroristit ampuivat eilen 8 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. IDF:n taholta arvioidaan, että terroristit valitsivat kranaattitulen rakettien asemesta, koska IDF:n reaktio niistä on yleensä rajoitetumpi. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu. IDF:n taholta vakuutetaan, että sen reaktio tulitauon rikkomuksiin tulee olemaan kova, eik…
TIISTAI 20.01.09
1. TÄNÄÄN tiistaina tammikuun 20. päivänä 2009 tapahtuu monenlaisia asioita, joitten merkitys selvinnee aikanaan, mutta jotka toistaiseksi ovat hämärän peitossa.
Tänään USA saa uuden presidentin, jonka henkilökuva on saanut enemmän julkisuutta, sekä kiistanalaista että ylistelevää, kuin ehkä kukaan toinen presidenttiehdokas.
Suuri osa USA:n kansasta pitää BHO:a, kuten häntä tuttavallisesti kutsutaan, petturina tai teeskentelijänä (imposter, deceiver); toiset kutsuvat häntä messiaaksi ja pelastajaksi; Keniassa paikalliset asukkaat tekevät pyhiinvaellusmatkoja hänen syntymäkotiinsa ja uhraavat kanoja hänen kunniakseen; Intiassa hindut uhraavat rukouksia ja suitsutuksia hänen onnistumisensa vuoksi; muslimit ovat kahden vaiheilla: Toiset hyväksyvät hänet yhdeksi joukossaan, toiset pitävät häntä luopiona, joka on ansainnut kuolemantuomion. Yhdysvalloissa varsinkin värilliset kansanosat ja Meksikosta maahan tunkeutuneet laittomat siirtolaiset odottavan asemansa parane…
MAANANTAI 19.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, joka alkoi 24 päivää sitten, katsotaan virallisesti päättyneeksi, kuten myös sen maaoperaatio, joka alkoi 16 päivää sitten.
Hallituksen yksipuolisesti julistama tulitauko alkoi sunnuntaiaamuna 18.01.08 kello 02.00. Maajoukkojen pääosa jää edelleen Gazan kaistalle, mutta osa niistä palasi Israelin puolelle jo eilen. Hamasin taistelijat tulittivat panssarijoukkoja eilen, jotka vastasivat tuleen. Muita maajoukkojen taisteluja ei tiettävästi ollut. Terroristit ampuivat rakettejaan Israeliin alkaen välittömästi tulitauon tullessa voimaan.
Hamasin johdo Damaskoksessa julisti 12 tuntia Israelin julistaman tulitauon jälkeen aloittavansa oman tulitaukonsa, mitä Hamasin johto Gazassa sanoi kunnioittavansa, vaikka se oli hetkeä aiemmin vakuuttanut taistelevansa niin kauan, kuin IDF:n joukkoja on Gazassa. Terroristit olivat siihen mennessä sunnuntaina ampuneet 15 rakettia Israeliin. IAF vastasi niihin ampumalla ohjuksia rakettimiehistöjä vastaan ai…
SUNNUNTAI 18.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 23. päivä alkamisesta, maaoperaation alusta 15. päivä.
ISRAELIN minikabinetti kokoontui eilen illalla keskustelemaan ehdotetusta yksipuolisesta tulitauosta. Istuntoon osallistui 12 jäsentä, jotka kolmen tunnin keskustelujen jälkeen äänestivät yksipuolisen tulitauon aloittamisesta sunnuntaiaamuna 02.00 äänin 7-2. Talousministeri Roni Bar-on ja teollisuus-, kauppa- ja työministeri Eli Yishai äänestivät vastaan; eläkeläisministeri Rafi Eitan pidättyi äänestämästä. IDF:n joukot jäävät toistaiseksi asemiinsa odottelemaan, miten Hamas suhtautuu tulitaukoon, mutta pidättävät tultaan, paitsi jos niitä vastaan hyökätään. Tulitaukoa seuraavan päätöksen mukaan IDF tulittaa takaisin siinä tapauksessa, että se havaitsee Hamasin ampuvan raketteja Israeliin.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti istunnon jälkeen, että IDF saavutti kaikki sille asetetut tavoitteet ja ylikin. Kaksi tärkeintä tavoitetta oli rakettitulen lopettaminen ja aseiden salakuljettamisen lo…