TIISTAI 20.01.09
1. TÄNÄÄN tiistaina tammikuun 20. päivänä 2009 tapahtuu monenlaisia asioita, joitten merkitys selvinnee aikanaan, mutta jotka toistaiseksi ovat hämärän peitossa.
Tänään USA saa uuden presidentin, jonka henkilökuva on saanut enemmän julkisuutta, sekä kiistanalaista että ylistelevää, kuin ehkä kukaan toinen presidenttiehdokas.
Suuri osa USA:n kansasta pitää BHO:a, kuten häntä tuttavallisesti kutsutaan, petturina tai teeskentelijänä (imposter, deceiver); toiset kutsuvat häntä messiaaksi ja pelastajaksi; Keniassa paikalliset asukkaat tekevät pyhiinvaellusmatkoja hänen syntymäkotiinsa ja uhraavat kanoja hänen kunniakseen; Intiassa hindut uhraavat rukouksia ja suitsutuksia hänen onnistumisensa vuoksi; muslimit ovat kahden vaiheilla: Toiset hyväksyvät hänet yhdeksi joukossaan, toiset pitävät häntä luopiona, joka on ansainnut kuolemantuomion. Yhdysvalloissa varsinkin värilliset kansanosat ja Meksikosta maahan tunkeutuneet laittomat siirtolaiset odottavan asemansa paranevan ratkaisevasti, jotkut jopa uskovat, että BHO peruuttaa heidän kiinnelainansa ja antaa avustuksia ja työtä kaikille; seksuaalisesti poikkeavat ja vapaan abortin kannattajat ovat innostuneita uudesta vapaudesta, jonka he uskovat nyt koittavan; monet odottavat, että suhteet Iraniin, Kuubaan ja Venezuelaan paranevat keskusteluasteelle ja ehkä jopa diplomaattisuhteiden tasolle, ja suhteet myös Venäjän ja Kiinan johtaman kommunistisblokin kanssa Kaukoidässä paranevat; Henry Kissinger sanoo suoraan, että BHO:n lupaama muutos tarkoittaa uuden maailmanjärjestyksen tuloa maailmaan, jota BHO johtaa ja jota maailmanlaajuinen talouskriisi on valmistellut.
Jotkut uskonnolliset järjestöt ja websivut ovat laajasti pyrkineet häiritsemään BHO:n ”kruunaamista kuninkaaksi”, kuten he asian ilmaisevat, ja ovat jopa kehottaneet rukouksissaan - pyytäessään johtoa ja menestystä maalle - pyytämään samalla, että BHO epäonnistuisi pyrkimyksissään rakentaa uutta yhteiskuntaa sosialismin ellei marxismin perustuksille, mitä ne pelkäävät. Kuin oireellisesti uuden ajan alkamiseksi myös ”uskontojen alueella” BHO:n virkaanastumis-seremonioihin osallistuu juutalaisia rabbeja, kiistan-alaisia kristillisiä pappeja, joista ehkä kiistanalaisin on avoimesti homoliitossa asuva piispa, kansainvälisesti tunnettu megapappi, mukana lienee jopa Hamasin edustaja vakuuttamassa vapauden tuulten puhaltamisesta. Uuden maailmanjärjestyksen ensimmäisiin suuriin muutoksiin näyttää kuuluvan maailman kristikansan pyhänä pitämän Raamatun kirjoittaminen uudelleen. Tulossa on ”uusi evankeliumi”, jota USA:ssa voimallisesti markkinoinut new age-guru ja suosittu ajanvieteohjelmien juontaja Oprah Winfrey, joka osallistui BHO:n vaali-taisteluun ja joka julisti ohjelmassaan episkopaalipapin tukemana, että ”homous on Jumalan lahja ihmiskunnalle”, kuten WND kirjoittaa artikkelissaan. Tunnettu ja BHO:n vaalitaistelun aikana esille vedetty professori Rashid Khalidi, joka avoimesti tunnustaa yhteytensä PLO:n kanssa aiheuttaen melkoista hämminkiä BHO:n työskentelylle, sanoo aina olleensa BHO:n läheinen ystävä ja uskoo suhteitten palaavan ennalleen, hyökkää rajusti Israelia vastaan, varsinkin sen Cast Lead operaation vuoksi, jota hän syyttää ”lasten ja naisten ruhjomisesta”, kuten WND kertoo artikkelissaan. Tulevat viikot osoittanevat, mistä tuuli alkaa puhaltaa.
Tämä on yksi merkittävä ellei merkittävin tapahtuma maailmassa tänään 20.01.09.
2. ISRAELIN hallitus haluaa antaa BHO:lle ”kruunajaislahjan”, jos sallitaan tämä ilmaus, käskiessään IDF:n armeija poistumaan Gazan maaperältä ennen BHO:n virkaanastujais-seremonioitten alkamista. IDF:n operaatio Cast Lead päättyy lopullisesti tunnelmissa, joita kaikki eivät suinkaan pidä Israelille onnellisina. Pääministeri Ehud Olmert julisti voittoa heti komennettuaan joukot pidättymään kaikista vihollisuuksista Gazassa, mutta vain muutama tunti sen jälkeen Hamasin johto Damaskoksessa ja vähän myöhemmin Gazassa julisti myös voittaneensa, mitä tuki Iranin presidentti omalla saman suuntaisella lausunnollaan.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh esitti voitonpuheensa Hamasin TV-n kanavalla, kertoen seuraavasti: ”Allah on suonut meille suuren voiton – ei vain yhdelle osalle, tai puolueelle tai alueelle – vaan koko kansallemme.” Hamasin edustajat kertoivat tarkemmin erillisessä media-tilaisuudessa, millaisia voittoja Hamas oli saanut: ”Hamas menetti 48 miestä kaatuneina, ja Islamic Jihad toiset 40 miestä; se ampui 1000 rakettia ja kranaattia Israeliin; surmasi 80 IDF:n sotilasta; otti muutamia vangeiksi ja ampui alas yhden helikopterin”. He kertoivat, ettei Hamas ole hävinnyt taistelua, ja että sen ”pyhä velvollisuus on aseistautua uudelleen”. Hamasin Damaskoksen johto kertoo, että 2 helikopteria ammuttiin alas.(JP)
3. HAMASIN terveysministeriön antamien tietojen mukaan taisteluissa kuoli yli 1 300 palestiinalaista, n. 5 300 kuoli ja 90 000 ihmistä menetti kotinsa. Taloudellisten vahinkojen suuruudeksi arvioidaan 1 miljardi USD. Palestiinalaisilla on tapana suurentaa tai pienentää lukuja omien intressiensä mukaan, joten näihin lukuihin tulee suhtautua varovaisesti.
IDF saavutti 22 päivän aikana pari sille asetettua tavoitetta: Hamasin voimaa pienennettiin, sen ohjusarsenaalia tuhottiin osittain, mutta ei kokonaan; rakettituli Gazasta Israeliin väheni operaation ansiosta, mutta ei sekään kokonaan.
www.debkafile.com arvioi, että Hamas menetti 80 % raketeistaan. IDF pystyi yllätysiskullaan heti ensimmäisenä päivänä tuhoamaan Hamasin rakentaman ohjusasemaverkoston, joka oli sijoitettu pääasiassa moskeijoihin, ja joka oli ajoitettu sytyttämään lähtötelineissään olevat raketit ja ohjukset samanaikaisesti ennalta laskettuihin eri kaupunkien keskuksiin. Tämä lienee ollut yksi niistä ”yllätyksistä”, joista Hamas kertoi etukäteen. Näitä rakettiasemia hoiti 300 Hizbullahin Damaskoksessa kouluttamaa asiantuntijaa , kertoo Debkafile. Koska IAF pystyi yllätysiskuillaan eliminoimaan nämä parhaat raketit, 98 % ammutuista raketeista putosi asumattomille seuduille. Debkafile kertoo myös IDF:n upseerien lausuntoihin perustaen, että kuolleitten suhteellisen suuri luku, yli 1 300, johtuu erittäin vaikeista olosuhteista, koska taisteluja käytiin asutuksen keskellä, jonne Hamas oli sijoittanut vastarintapesäkkeensä.
4. AMNESTY INTERNATIONAL painostusjärjestö syyttää Israelia ”luotettaviin todisteisiin” perustuen, että Israel käytti fosforiammuksia Gazan taisteluissa. Katkaistakseen perusteettomat huhut ja syytökset IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi määräsi armeijan suorittamaan sisäisen tutkimuksen syytösten todellisuudesta ja lupasi tulosten valmistuvan pian ja olevan avoimina myös julkisuudelle. IDF kertoo, että tykistö käytti ammuksia, jotka räjähtivät ilmassa saaden aikaan sumuverhon tai valaisten ympäristöä. Tällaisissa ammuksissa käytetään fosforia, mutta ei ihmistä vahingoittavia määriä, ja ne ovat laillisia. Niitä ei kuitenkaan suositella käytettäviksi asutuksen keskellä. Kukin 155 mm:n tykinammus sisältää 116 koteloa täynnä fosforia, joka syttyy hapen vaikutuksesta. Ne voivat levitä korkeudesta ja tuulesta johtuen jopa jalkapallokentän laajuiselle alueelle. Järjestön edustaja väittää, että sen edustaja Christopher Cobb-Smith kävi paikan päällä Gazassa ja löysi mielestään epäämättömiä todisteita valkoisen fosforin käyttämisestä tykin ammuksissa.
Israelia syytetään myös köyhdytetyn uraanin käyttämisestä ohjuksissa, joita IAF ampui Gazaan. Syyria syytti, että IAF käytti niitä pommittaessaan Syyrian väitetyn plutonium-keskuksen muutamia kuukausia sitten, minkä johdosta IAEA:n tutkijat löysivät paikalta merkkejä rikastetusta uraanista. (JP)
5. ISRAELIN juutalaisyhteisöt Gazan turva-aidan läheisyydessä ovat varovaisesti palaamassa normaalielämään. Kouluja avataan ja ihmiset alkavat uskaltaa kulkea avoimesti kaduilla, käydä kaupoissa ja elää kuin normaali-ihmiset. Ashkelon ja Beersheban kaupungit avaavat koulunsa tiistaina, kuten myös lastentarhat ja muut julkiset laitokset. Mutta kaikkia toimia leimaa tietty varovaisuus. ”Haluamme katsoa, miten tulitauko kestää”, sanoo Ashkelonin kaupungin edustaja Anat Weinstein-Berkovitz. Hän selittää, etteivät kaikki koulut ole vahvistettuja raketti-iskuja vastaan, minkä vuoksi varovaisuus on tarpeen. Opettajia kehotetaan toimimaan vakuuttavasti ja innostamaan ja rohkaisemaan lapsia, joista monilla on pahoja traumoja ja pelkoja kolmen viikon tai pitempään kestäneen rakettitulen ajalta.
IDF:N OPERAATIO Cast Lead alkoi 27. joulukuuta 2008 ja päättyi 18. tammikuuta 2009.
Poliisin antamien tietojen mukaan terroristit ampuivat sen aikana 849 rakettia Israeliin. Raketit tappoivat 4 ihmistä, vakavasti vammauttivat kahdeksaa, keskinkertaisesti yhdeksää sekä haavoittivat 51 ihmistä lievemmin. Lisäksi lääkintähenkilöstö hoiti 295 ihmistä saamansa shokin vuoksi. Suhteellisen pieni kuolleitten ja haavoittuneitten lukumäärä johtuu siitä, että ihmiset noudattivat kuuliaisesti kotirintaman antamia ohjeita hälytysmerkin kuuluessa.
Sisäministeri lupaa 300 miljoonaa NIS etelän kokemien vaurioitten korjaamiseksi.
Julkisten menetysten ohella paikalliset liike- ja teollisuusyritykset ovat kärsineet menetyksiä sekä häiriintyneestä työtahdista että kulutuksen vähentymisen seurauksena. Israel Beiteinun edustaja pitää talousministerin lupaamia nopeita lainoja PR-temppuna, ja lupaa puolueen valmisteleman suunnitelman olevan valmis viikon sisällä, joka lupaa todellista tukea yrityksille, joista 98 % kärsii enemmän tai vähemmän sodan seurauksista. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Operaatio Cast Lead osoitti asiantuntijoitten mukaan kouraan tuntuvasti, ettei IDF ole enää se plasmapäätteiden ääressä istuva armeija, josta sitä syytettiin.
- Englantilainen aamulehti Metro joutui pyytämään anteeksi, kun sen toimittaja vertasi Israelia natseihin käsitellessään Gazan sotaa, (JP)
- Saksan ja Puolan lähettiläät ovat ehdottomasti tuominneet Gazan sodan vertaamisen holokaustiin, mitä Euroopassa esiintyy. (JP)
- Vaalitaistelu alkaa viritä hiljalleen Israelissa sodan melskeen alkaessa tauota. Kadima miettii, voiko se aloittaa negatiivisen kampanjan Netanyahua vastaan, mihin USA:n presidentti Clintonin lausunnot antavat sytykkeitä. (JP)
- Israelilainen autoilija haavoittui pahoin ohiajavasta autosta ammutuista luodeista lähellä Ramallahia eilen illalla.
- Kiihtynyt sanasota puhkesi korkeimman oikeuden aloittaessa käsitellä kahden arabipuolueen sulkemista helmikuun vaaleista. Al-Sanaa huusi Liebermanille: Sinä olet uusi siirtolainen, mene helvettiin täältä”, mihin Lieberman vastasi: ”Sinä edustat terroristeja, joita tulee kohdella kuin Hamasia.” (ynet)
- Al-Aksa, PRC, PFLP ja Eagles of Palestine vakuuttavat, että nekin ottivat osaa taisteluihin IDF:n sotilaita vastaan Gazassa. (INN)
- Iran aikoo tehostaa Hamasin aseistamista Gazassa. Se harkitsee toimittavansa sinne Fajr-3 ja Fajr-5 ohjuksia, joilla yltää 70 km:n päähän. Debkafile kertoo, että Iran aikoo käyttää omia konttialuksiaan aseitten kuljettamiseksi. Yksi keino on viedä asekontit Suezin kanavalle, pudottaa ne jokeen, mistä beduiinit ne hakevat. Toinen tapa on käyttää erikoisvalmisteisia kontteja, jotka mereen pudotettuina painuvat lähelle meren pohjaa ja kulkeutuvat merivirran mukana Gazan rannikolle, jossa ne määrätyssä syvyydessä automaattisesti ponnahtavat pintaan, josta ne voidaan siirtää maalle. (INN, Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019