KESKIVIIKKO 21.01.09
1. TULITAUKO Gazassa rakoilee heti alusta lähtien. Heti ensimmäisenä päivänä IDF:n sotilaita tulitettiin kivääreillä kahdesti, onneksi kukaan ei haavoittunut. Tulitusta jatkui myös eilen tiistaina niitä IDF:n yksiköitä vastaan, jotka vielä jäivät Gazaan. Sotilaat vastasivat tulitukseen. Tämä tapahtui lähellä Kissufim-terminaalia Gazan keskiosassa. IDF:n taholta selitetään, että Hamas oli antanut määräyksen tulittaa Gazaan jääneitä IDF:n sotilaita jo maanantaina. Nämäkin joukot on tarkoitus vetää pois Gazasta tänään. On epäselvää, miksi joukot jätettiin Gazaan ja mikä niiden tehtävä oli siellä.
Kivääritulen lisäksi terroristit ampuivat eilen 8 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. IDF:n taholta arvioidaan, että terroristit valitsivat kranaattitulen rakettien asemesta, koska IDF:n reaktio niistä on yleensä rajoitetumpi. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole raportoitu. IDF:n taholta vakuutetaan, että sen reaktio tulitauon rikkomuksiin tulee olemaan kova, eikä puolivillainen, kuten aiemmin toimittiin.
IDF on antanut ohjeita Gazan asukkaille, että jos lapset tai muut löytävät räjähtämättömiä ammuksia, niistä tulee ilmoittaa yhteyshenkilölle välittömästi, että ne voidaan tehdä vaarattomiksi. Tämä siksi, että on raportoitu lapsien haavoittuneen löytämänsä ammuksen räjähtäessä.
Gazan taisteluihin osallistuneiden panssaripataljoonan komentaja everstiluutnantti kertoi JP:n toimittajalle Y Katzille hämmästyneensä vähäisestä vastarinnasta tunkeutuessaan panssareineen Gazan keskiosaan ja katkaistessa kaistan kahteen osaan. Hän kertoo, että vain yksi kivääritulitus havaittiin ja sekin oli hajanainen. Ilmeisesti IDF: hyökkäyksen ajoitus yllätti Hamasin taistelijat, joilta panssarin torjuntaohjukset jäivät varastoihin tai kanakoppeihin, joista sotilaat niitä löysivät. (JP, Yaacov Katz)
2. HAMAS JA FATAH syyttävät toisiaan Gazan avustuskuljetusten varastamisesta. Järjestöjen jäsenten syytteleminen kasvoi huomattavasti operaation Cast Lead alettua Gazassa. Uutiset kertovat, että Hamas käytti taisteluja hyväkseen eliminoidakseen Fatahin jäseniä, surmaten heistä lukuisia, ampuen toisia jalkoihin tai alaruumiiseen tehdäkseen heidät toimintakyvyttömiksi. Toisia he asettivat kotiarestiin kieltäen heiltä julkisen esiintymisen. Hamasin johtajat väittivät Fatahin jäsenten toimivan yhteistyössä IDF:n kanssa ilmiantaen Hamasin johtajien piilopaikkoja ja liikkeitä Gazassa. He myös syyttivät, että tusinoittain rekka-autoja odotti Egyptin puolella rajaa lupaa päästä tarvikkeineen Gazaan, mutta että PA:n puheenjohtaja Abbas oli kieltänyt päästämästä niitä rajan yli. Nämä tarvikkeet tulivat hätä-aputoimituksina eri arabimaista, he kertoivat.
TOISET väittivät, että näitä arabien lahjoittamia kuljetuksia oli suunnattu Länsirannalle, jossa Fatahin virkailijat ottivat ne vihjaten, että he ehkä myivät ne edelleen omaan laskuunsa.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh perusti erikoisrahaston, josta autetaan hätään joutuneita gazalaisia, mutta varoitti samalla luovuttamasta varoja Fatahin virkailijoille Gazassa vaan suoraan apua tarvitseville.
FATAHIN virkailija väitti maanantaina, että Hamas oli siepannut 12 rekka-autoa ja ohjannut ne tarvikkeineen omiin varastoihinsa. Tarvikkeet olivat Jordanian kustantamia ja ne oli tarkoitettu UNRWA:n varastoihin Gazassa. Jordanian viranomaiset vahvistivat tapahtuman. Silminnäkijät Gazassa väittävät, että Hamas varasti ruokaa ja lääkkeitä, jotka olivat matkalla sairaaloihin ja kouluihin Gazassa, joissa oli tuhansia pakolaisia.
PA sanoo tutkivansa mahdollisuutta tilata tuhansia kevytrakenteisia parakkeja, ”caravaaneja”, joihin voitaisiin sijoittaa kotinsa menettäneitä gazalaisia. Niiden arvioidaan maksavan 8 – 10 miljoonaa USD. (JP)
3. MUSLIMIVELJESKUNTA on Egyptissä ottanut johtavan aseman Israelin syyttämisessä Gazan sodasta. Järjestö, joka on Egyptissä hallituksen tarkan valvonnan alaisena, ja jonka johtavia jäseniä se pidättää toistuvasti, syyttää Mubarakin hallitusta, ettei se täysin avannut Rafahin terminaalia Siinailta Gazaan sodan aikana. Veljeskunnan edustaja kansanedustaja Hassan Hamdy sanoi JP:n toimittajalle, että Hamas on vastarintajärjestö ja että sellaisena sillä on oikeus vastustaa miehitystä. Hän kutsui IDF:n operaatiota Cast Lead ”massamurhaksi”, joka oli auttanut aktiivisia islamisteja kaikkialla maailmassa niiden ohjelmansa toteuttamisessa. Hän vakuutti, ”ettei kukaan ihminen enää puhu rauhasta, ei ainakaan arabimaissa, ja jos joku vielä mainitsee siitä, häntä katsotaan epäluuloisesti”. Hänen mielestään Israel kärsi tappion taisteluissa ja rauhanprosessi kärsi suurta takapakkia. Toiset asiantuntijat Egyptissä eivät osaa vielä sanoa, tuottiko operaatio Cast Lead muslimi-veljeskunnalle edistystä vai taantumusta kansansuosiossa. Maltillisina pidetyt arabimaat syyttävät Hamasia, että omalla politiikallaan se veti IDF:n joukot Gazaan. Toisten mielestä operaatio vahvisti muslimiveljeskunnan ja vastaavien radikaaliryhmien asemaa. IBN Khaldoun tutkimuskeskuksen kokenut neuvonantaja Moheb Zaki arvioi, että Hamas sai moraalisen voiton taisteluissa, sillä ”vastarintajärjestö, joka säilyy hengissä tällaisen hyökkäyksen jälkeen on voittaja”. Hän ei sano ymmärtävänsä, miten vahvasti tankeilla, tykistöllä, helikoptereilla ja lentokoneilla varustautunut armeija voi sanoa voittaneensa, jos se ei pystynyt eliminoimaan muutaman tuhannen miehen vastarintajärjestöä kokonaan. Hän tunnustaa, että Hamas kärsi pahoin, mutta että se tulee nousemaan uudelleen. Hän vertaa tilannetta Hizbullahin nousuun Libanonin kakkossodan jälkeen. Hizbullah kärsi pahoin IAF:n iskuissa, mutta se selvisi hengissä ja on nyt neljä kertaa vahvempi kuin ennen sotaa.
MUSLIMIJÄRJESTÖ Egyptissä tunnetaan enemmän sen sosiaalisesta työstä kuin politiikasta, mutta tämä on ymmärrettävä siten, että Mubarakin hallitus karsii armotta kaikki poliittiset pyrkimykset järjestön piirissä. Sen jäsenet voivat osallistua vaaleihin vain toisten puolueitten listoilla, eivät itsenäisesti. Egyptissä hallitus pidätti 350 muslimiveljeskunnan jäsentä heidän osallistuessaan Israelin Gazan operaatiota vastustavaan mielenosoitukseen lauantaina.
Hallitus pidätti viikonvaihteen aikana kaikkiaan 620 veljeskunnan jäsentä. (JP, B Gazzab)
4. MDA (Magen David Adom) avasi näyttävästi klinikan Eretz-terminaalin yhteydessä, jossa oli tarkoitus ottaa vastaan lääkintähoitoa tarvitsevia gazalaisia. MDA vastaa klinikasta yhdessä sosiaali- ja terveysministeriöitten kanssa. Maanantain aikana paikalla päivystäneet lääkärit ja hoitajat kertoivat, että vain 7 palestiinalaista lasta saapui saamaan syöpähoitoa, muuten heidän aikansa oli ajan tappamista. Klinikka pystyy ottamaan vastaan 50 potilasta, jotka käyvät läpi turvatarkastuksen rajalla, mutta pääsevät nopeasti klinikalle. Asemalla on käytettävissään intessiivihoito-osasto ja 4 tavanomaista ambulanssia. Potilaat tutkitaan asemalla, ja lisähoitoa tarvitsevat lähetetään sairaaloihin Israelissa. Klinikan tarkoituksena oli palvella hyvä tahdon osoituksena sodasta kärsineille, mutta palestiinalaiset näyttävät vierastavan sitä tai sitten heitä on voitu pelotella menemästä sinne. Keskuksessa päivystää useita eri alojen lääkäriasiantuntijoita, joiden päämääränä on hoitaa kaikkia hoitoa tarvitsevia kyselemättä heidän poliittista suuntaustaan. (JP)
5. IDF VETI viime yön aikana viimeisetkin joukkonsa Gazasta, mutta pysyttelee korkeassa hälytysvalmiudessa siltä varalta, että Hamas haluaa kärjistää tilannetta uudelleen. IDF:n piirissä kuitenkin uskotaan, että Hamas keskittyy nyt infrastruktuurinsa korjaamiseen.
Gazassa taistelleet sotilaat kertovat monia tarinoita kokemuksistaan taistelujen aikana. Eräs sotilas kertoi, että tilanne siellä tuntui epätodelliselta. Ulkoapäin kaikki näyttää rauhalliselta eikä vaaran merkkejä ole havaittavissa. Mutta äkkiä läheinen pensas alkaa liikkua ja sen alta ojentuu käsi valmiina tarttumaan sotilaan jalkaan vetääkseen hänet pensaan alle naamioituun tunneliin. Saman he kokivat taloissa, jossa lattialaattojen alta voi työntyä esiin käsi valmiina sieppaamaan sotilaan mukanaan salatunneliin. Monet talot ja asunnot oli miinoitettu, joista ei havainnut mitään ilman erikoistuntijaa. (JP)
6. INN kertoo artikkelissaan oudommista tapauksista, joita pidetään ihmeinä. Tarinasta kertoi rabbi Lazer Brody INN:n edustajalle. Hän sai puhelun mieheltä, joka kertoi seuraava: ”Poikani palvelee Givati-prikaatissa, jonka tehtäviin kuului siivota Gazan kaupungin ympäristön alueita. Erään talon ulkopuolella heitä lähestyi mustiin pukeutunut nainen, joka huusi heille arabiaksi: Ruchu min hon – menkää pois täältä, se on vaarallista. Sotilaat ajattelivat, että ehkä nainen halusi suojella omaisiaan, mutta kuitenkin menivät toiseen taloon rykmentin komentajan luvalla. Sama nainen ilmestyi sinnekin käskien heitä heti poistumaan. Sotilaat ajattelivat, että ehkä taloja yhdisti salatunneli, minkä johdosta nainen varoitti heitä. He jättivät tämänkin talon rauhaan siirtyen kolmannen luo, mutta sama nainen ilmestyi sielläkin samalla varoituksella. Sotilaat tunsivat kylmiä väreitä selkäpiissään, ja he ottivat yhteyttä insinööriosastoon, jonka tehtäviin kuului tuhota miinoitetut talot. Nämä tulivat paikalle ja havaitsivat, että kaikki kolme taloa oli miinoitettu.” Tapahtumaa puitiin eri tilanteissa, kunnes Machon Meir yeshivan johtaja, kuultuaan asiasta, kysyi entisen päärabbin Mordechai Eliyahun pojalta rabbi Shmuel Eliyahulta, oliko tapauksella yhteyttä hänen isänsä poistumisella sairaalasta kesken vaikeaa sairautta voidakseen rukoilla Raakelin haudalla. Mordechai Eliyahu vastasi poikansa kysyessä asiasta, että hän rukoillessaan Raakelin haudalla kolmesti pyysi tätä rukoilemaan sotilaille suojelua, jotka taistelevat Israelin kansan puolesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129532
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel Beiteinun kannatus nousi eniten sodan seurauksena. Knessetin 99-kanavan tutkimus osoittaa seuraavaa: Likud 30 paikkaa; Kadima24; Israel Beiteinu 15; Labour 14; Shasin kannatus on 10 edustajaa, muitten alle 10.
- Israel pelkää, että Hizbullah voi toteuttaa uhkauksensa kostaa sotilas-komentajansa Imad Mughniyehin teloituksen Damaskoksessa 12.02.08.(JP)
- Israel pyysi YK:n pääsihteeriltä Ban ki-Moonilta, ettei YK suorittaisi Gazan jälleenrakentamista siten, että Hamas hyötyy siitä. Tämä on myös EU:n tarkoituksena myöntäessään varojaan Gazan rakentamiseen. (JP)
- USS Antonio amfibio-sota-alus haravoi Adenin lahtea löytääkseen iranilaisen konttialuksen, jossa on 60 tonnia sotatarvikkeita Hamasille, mukana 50 Fajr-ohjuksia, lukuisia Grad-raketteja ja runsaasti muuta tarpeistoa. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019