Friday, July 27, 2018

PERJANTAI 27.07.2018

PERJANTAI 27.07.2018, uutiskatsaus
01. 17-vuotias arabiterroristi Mohammad Yusuf, kotoisin Koberin arabikylästä, onnistui huomaamatta kiipeämään Adamin lähiötä ympäröivän sähköistetyn turva-aidan yli ja tunkeutumaan lähiön kadulle. Hän puukotti ensimmäistä henkilöä, joka tuli vastaan, ja jatkaen siitä seuraavalla kadulla puukottaen Yotam Ovadia kuolettavasti sekä kolmatta vaarallisesti, mutta hän jäi henkiin.

Paikalle tullut Adamin asukas yritti mennä väliin, mutta terroristi puukotti häntäkin ennen kuin hän sai pistoolinsa esiin ja ampui terroristia, kuten myös toinen asukas. Paikalle ajanut autoilija törmäsi tarkoituksella terroristiin kaataen hänet. Terroristi Mohammed Yusuf tuli samasta arabikylästä, josta tuli rabbi Salomonin ja hänen perheensä murhannut terroristi.
Jostain syystä turva-aidan hälytyslaitteet eivät toimineet, tai terroristi osasi eliminoida ne päästäkseen aidan yli.
Kolmas puukotuksessa haavoittunut sai lievempiä vammoja.
Adamin lähiö sijaitsee Jerusalemin pohjoispuolella, siinä asuu nykyisin n. 5000 asukasta. IDF ja poliisi tulevat tekemään ratsioita Koberin arabikylään ja muihinkin kohteisiin Juudeassa ja Samariassa. IDF vahvistaa asemiaan sekä Juudeassa että Samariassa ja Gazan kaistan lähettyvillä, sekä pohjoisessa Syyrian rajan tuntumassa, jossa myös sodanuhka on ilmeinen. https://www.jpost.com/Israel-News/Three-Israelis-wounded-in-settlement-infiltration-563559

02. Floridan rannikolle on huuhtoutunut sadoittain kuolleita merikilpikonnia. Asiantuntijain mukaan ne saivat surmansa epätavallisen aikaisesta "punaisesta vuorovedestä" (Karenia brevis), Tämän ilmiön aiheuttaa levän kukinta, joka on luonnollinen ilmiö, mutta jonka tuhoisa vaikutus on pahentunut ihmisten toimien johdosta, kuten maanviljelys ja kehitys-alueitten laajentuminen. Merieläimet tukehtuvat hapen puutteeseen.
https://www.newspress.com/story/tech/science/environment/2018/07/25/red-tide-likely-killing-sea-turtles-southwest-florida/827698002/,

03. Saudi Arabia lopettaa kaikki öljyntoimituksensa Punaisen Meren kautta Iranin uhkausten vuoksi sulkea Hormuzan salmet, jos sen öljynvientiä rajoitetaan. Houthi kapinalliset ampuivat ohjuksia kahta öljytankkeria kohti Bab Al-Mendeb salmissa, minkä johdosta saudiministeri Khalid al-Falih keskeytti öljy-toimitukset, kunnes tilanne siellä selviää.
IRGC vastaa Trumpin uhkausiin omilla uhkauksillaan. Kenraali Qassem Soleimani sanoi, että jos USA aloittaa sodan Irania vastaan, Iran lopettaa sen. https://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-Arabia-halts-oil-exports-via-the-Red-Sea-after-Iranian-threats-563577,

04. Tänä iltana nähdään taivaalla yksi merkki, jonka merkitystä monet ovat pyrkineet arvioimaan. Kuun täydellinen pimennys, eclipse, alkaa illalla 20.14 ja jatkuu 6 tuntia ja 13 minuuttia, kellä 02.28 saakka.
Juutalaiset sanovat, että auringon pimennys tarkoittaa ei-juutalaisia maita (goiim), kuussa tapahtuvat ilmiöt tarkoittavat Israelin. Puneinen väri tarkoittaa sotia ja muita väkivaltaisuuksia, jos se tapahtuu maapallon itäisellä puoliskolla, se tarkoittaa väkivaltaisuuksien tulevan idästä. Rabbien selityksen mukaan kuusi tuntia ja 13 minuuttia vastaavat Mooseksen lakien 613 käskyä, joita vastaan juutalaiset ovat rikkoneet.
Kuun eclipse-tapahtumat eivät ole harvinaisia, niitä sattuu km. Kolmasti vuodessa, mutta tämän kestoaika on erikoislaatuinen. https://www.breakingisraelnews.com/111356/eclipse-blood-moon-messiah/

05. PLO kokoontuu lauantaina keskustelemaan kaiken yhteyden katkaisemisesta Israelin kassa, sekä turvallisuusyhteistyön lopettamisesta IDF:n kanssa.
PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat harkitsee esittää YK:ssa Israelin valtion tunnustamisen peruuttamista, joka aloitettaisiin Israelin YK:n jäsenyyden poistamisella. PA/PLO:n toimet näyttävät yhä enemmän siltä, että niiden johtajat ovat joutumassa paniikkiin peläten talouden romahtamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249626,Thursday, July 26, 2018

TORSTAI 26.07.2018

TORSTAI 26.07.2018
01. Maailmaa näyttävät kohtaavan sekä useat luonnolliset katastrofit että ihmisen aiheuttamat onnettomuudet. Siksi on syytä käydä läpi muutamia Jeesuksen antamia koskien tätä aikaa:
"Kun kuulette sotien ja kapinain melskettä, älkää pelästykö, sillä näitten täytyy tapahtua, mutta loppu ei ole vielä heti.
Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, Ja tulee suuria maanjäristyksiä, tulee ruttoa ja nälänhätää monin paikoin, ja taivaalla on oleva peljättäviä näkyjä ja suuria merkkejä"
(Lk.21.9 -11).
Ja on oleva merkit auringossa ja tähdissä, ja ahdistus kansoilla maan päällä ja epätoivo, kun meri ja aallot pauhaavat, Ja monet ihmiset menehtyvät peljätessään sitä, mikä maanpiiriä kohta, sillä taivaitten voimat järkkyvät". (Lk.21:25 -26)

02. Syyriassa 11 vuotta raivonnut sisällissota, jota sen loppuaikoina käytiin kansainvälisin voimin, alkaa olla lopuillaan.
Presidentti Bashar Assad on Venäjän uskollisella tuella saamassa entisen valtakuntansa uudelleen hallintonsa alle. Vain muutamia pesäkkeitä on Syyrian eteläosissa, joissa kapinalliset vannovat taistelevansa viimeiseen mieheen, osa luovuttaessa ja antautuessa hallituksen joukoille ehdolla, että he saavat siirtyä maan pohjois- ja itäosiin, joissa vastarinta Assadin hallintoa vastaan on vielä voimissaan. Itäosissa on ainoa jäljellä oleva USA:n tukikohta, eikä vielä ole selvää, aikooko USA pitää joukkojaan Syyriassa.
Pohjoisessa kapinalliset ovat saaneet tuekseen Turkin joukot, joiden päämääränä on tuhota kurdien sotilaalliset yksiköt siellä. Turkki kutsuu kurdien yhteisöä terrorijärjestöksi.

Israel on pyrkinyt ja onnistunutkin pysyttelemään sivussa Syyrian taisteluista, mutta se pyrkii kaikin tavoin estämään Irania ja sen liittoliasta Hizbullahia rakentamasta tukikohtiaan Syyrian eteläosiin. Israel on iskenyt useisiin aseita ja ohjuksia Hizbullahille Libanoniin kuljettaviin rekkakolonneihin Syyrian alueella.
Koska sekä Iran että Hizbullah ovat taistelleet Assadin joukkojen rinnalla kapinallisia joukkoja vastaan, niitä on tullut Syyrian armeijan mukana aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan. Iran on tuonut rekrytoimiaan sotilaitaan Pakistanista ja Afganistanista, jotka ovat riisuneet omat sotilasasunsa ja vetäneet ylleen Syyrian armeijan asepuvut, ettei heitä tunnistettaisi. Iran väittää kaiken aikaa, ettei sen sotilaita ole Syyriassa, vain neuvonantajia.

03. Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti ulkoministerinsä ja armeijansa komentajan keskustelemaan Israelin johtajien kanssa tilanteesta Syyriassa. Israel haluaa pitää 1974 sovitun puskuri-vyöhykkeen edelleen voimassa. Venäjä ehdotti sen syventämistä sataan km:in, ja Iranin joukot saisivat toistaiseksi jäädä Syyriaan. Venäjän johto on vakuuttanut, että iranilaiset joukot pysyvät Syyriassa niin kauan kuin venäläisetkin, mutta ettei vaatimus iranilaisten täydellisestä poistamisesta tule onnistumaan.
Netanyahu hylkäsi Venäjän ehdotuksen, mikä jätti tilanteen edelleen arvaamattomaksi ja vaaralliseksi Israelille.

Deraan alueella kapinalliset luovuttivat ja antautuivat hallituksen joukoille. Quneitran eteläpuolella Syyrian armeija puhdistaa viimeisiä pesäkkeitä, ja hajanaisia ammuksia ja ohjuksia lentää Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut tykistötulella tai IAF:n ohjuksilla. Pari ohjaajatonta pienkonetta tunkeutui Israelin alueelle ja ne tuhottiin. Viimeiseksi Syyriasta ylitti Israelin rajalinjan Syyrian armeijan venäläismallinen Sukhoi-22 hävittäjä, joka lensi pari kilo-metriä Israelin ilmatilassa ennen kuin se ammuttiin alas Patriot ohjuksella. Assadin hallitus väittää, ettei kone ylittänyt rajalinjaa.
Tämä voi olla Assadin vastaus siihen, että IDF kävi avustamassa 422 Syyrian siviilien muodostaman avustusjärjestön "Valkoiset Kypärät" työntekijää ja heidän perheittensä jäseniä Israelin Golanin alueen kautta Jordaniaan, josta he jatkavat Kanadaan, Englantiin ja Saksaan. Heitä on vielä Syyriassa 800 jäsentä.
Israelin pohjoisraja on yksi potentiaalisista kohteista, joissa väkivaltaisuudet voivat kehittyä avoimeksi sodaksi. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-fires-Patriot-missiles-against-Syrian-jet-in-Golan-Heights-563275, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hundreds-of-White-Helmets-and-families-stranded-in-southern-Syria-563304,
04. Gazan kaistalle on saatu neuvoteltua tulitauko, mutta onko se sitä? YK:n erikoiskoordinaattori Nickolay Mladenov tapasi Hamasin johtajan Ismail Haniyhen Gazassa päivä sen jälkeen, kun hän oli tavannut Netanyahun. Haniyeh sanoi Mladenoville, ettei Hamas ole tässä vaiheessa kiinnostunut sodasta Israelin kanssa.
Gazan tilaisuudessa oli mukana useita kokeita Hamasin virkailijoita. Tilaisuudessa puhuttiin siitä, miten suuri konflikti voitaisiin välttää. Ei tiedetä, lähettikö Israelin jonkin viestin Mladenovin mukana Hamasille – suoria kontakteja ei ole, mutta Mladenov välitti YK:n viestin jossa vahvasti suositellaan rauhantilan jatkamista ja Gazan humanitäärisen tilanteen hoitamista kiireellisenä asiana.

Hamas esitti vaatimuksen saarron poistamiseksi, ja välittömänä toimena Kerem Shalomin sekä Rahafin terminaalien avaamista. Israelin "kansa valtio" laki, juutalaisten nousu Temppelivuorelle, sekä taloudellinen kriisi, joka estää UNRWA:n normaalitoiminnan, työntekijöitä erotetaan - tulivat myös keskusteluissa esille.
Mladenov kertoi, että sodan syttyminen oli vain muutaman minuutin päässä, mutta että onneksi se vältettiin viime hetkellä. https://www.jpost.com/Israel-News/Hamas-says-not-interested-in-war-with-Israel-563312,

05. PohjoisAmerikasta saapui Israeliin 231 uutta siirtolaista, joiden joukossa oli USA:n entisen senaattorin Joe Liebermanin tytär Hana Lowenstein miehensä Danielin ja heidän 4 lapsensa kanssa. Matkan järjestäjänä oli Nefesh BNefesh (NBN)

Joe Lieberman kertoi JFK lentokentällä olevansa erityisen iloinen lastensa muuttamisesta Israeliin. "Olen innostunut, ja ylpeä heistä. Se on juutalainen tulevaisuus, juutalainen kohtalo. Tulemme kaipaamaan heitä, mutta onneksi on Whatsupp, Facetime ja Skype. Olen niin kiitollinen, että elämme aikana – ensimmäisen kerran vuosituhannessa, että meillä on juutalainen Israelin valtio, jonne juutalaiset voivat mennä halunsa mukaan, eikä vain siksi, että he tarvitsevat suojaa. Tämä on suuri aika Israelin sisällä ja USA:n Israelin suhteille ulkopuolella".

David Lowenstein on 32-vuotias rabbi ja psykiatri, Hana työskentelee Ortodoksi Unionissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/WATCH-LIVE-232-Olim-arrive-in-Israel-in-a-special-Nefesh-BNefesh-flight-563319,

06. Ukrainasta muutti Israeliin 293 uutta maahanmuuttajaa, ja suu oli yhtä paljon messingillä kuin PohjoisAmerikastakin tulevilla. Monet ukrainan juutalaisista joutuivat pakenemaan sisällissotaa. He lensivät Israeliin Ben Gurionin kentälle tiistaiaamuna kolmelle eri lennolla. Matkan järjestäjänä oli Friendship Säätiö.

Byrokratian helpottamiseksi joukko sisäministeriön työntekijöitä lensi Ukrainaan, jossa maahanmuuttajille valmistettiin ID-kortit, jotka vaaditaan Israelissa. Maahanmuuttajat olivat myös osallistuneet valmistautumis-seminaareihin ennen matkaa. Friendship Säätiö tukee kutakin taloudellisesti absorbson korin avustuksen lisäksi, ja seuraa heidän integroitumistaan uuteen kotimaahansa 6 kuukauden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249459.

07. Tilanne sekä pohjoisessa Syyrian rajan takana että etelässä Gazan kaistan ja Israelin välisen turva-aidan läheisyydessä jatkuu jännittyneenä, vaikka tulitauosta neuvotellaan kaiken aikaa.

Syyriasta ammutut kaksi Grad-rakettia pääsivät huomaamatta Kinneretiin saakka. Toinen putosi järveen, toisen kohtalosta ei ole tietoa. Raketit olivat ampuneet Syyriassa vielä toimivat ISIS-joukot. IDF:n arvion mukaan rakettien laukomisen tarkoituksena oli vetää Israel mukaan Syyrian konfliktiin. Sukeltajat yrittävät löytää raketin kappaleita järvestä. Ne löydettiin 3 tunnin etsinnän jälkeen. IDF tunnustaa, ettei rakettihyökkäysten esto ole aukoton.
IAF:n koneet iskivät kohteeseen, josta raketit oli ammuttu, ja avasi myös tykkitulen alueelle. Moskova onnitteli suorituksesta.
IDF sanoi lausunnossaan, että Israelin armeija tulee toimimaan kaikkia yrityksiä vastaan haavoittaa Israelin valtiota tai sen asukkaitten turvallisuutta.

Gazan kaistalla tilanne alkoi kehittyä vaaralliseksi sen jälkeen, kun 20 palestiinalaista nuorta alkoivat väkivaltaisesti protestoida 400 metrin päässä turva-aidasta. IDF lähetti paikalle partion selvittämään tilannetta, mutta Hamasin sala-ampuja osui yhteen sotilaaseen, joka kiidätettiin vakavasti haavoittuneena sairaalaan. IDF vastasi väkivaltaan tulittamalla 7 Hamasin kohdetta kaikkialla Gazassa tankkien ja tykkien tulella.
Hamasin Terveysministeriö Gazassa ilmoitti kolmen Hamasin jäsenen saaneen surmansa, ja useiden haavoittuneen tulituksessa.
Hamas sanoo lausunnossaan: "Sionistien tilanteen laajentamisen määrä ja tulen tarkoituksellinen kohdistaminen vastarintaan kuvastaa miehityksen tarkoituksen surmata, ja todistaa, että miehityksen johtaja on verinen rikollinen".
Puolustusministeri Avigdor Liberman kutsui IDF:n Tel Avivin päämajaan armeijan johdon keskustelemaan turvallisuudesta maan eteläosassa.
Pian tankkitulen tauottua sireenit alkoivat valittaa saaden Har Nof asukkaat kiirehtimään suojatuloihin, mutta hälytys oli väärä.
Vain 4 päivää aiemmin IDF:n sotilas Aviv Levin sai surmansa sala-ampujan luodista samalla alueella Gazassa. Hän oli ensimmäinen surmansa saanut IDF:n sotilas Gazan vyöhykkeellä v. 2014Gazan kesäsodan jälkeen.
Liberman kutsui Hamasin salamurha-taktiikkaa vakavimmaksi tapaukseksi 4 vuoden aikana ja vihjaisi, että vastaus on kova.
IDF:n tiedotteen mukaan IDF iski 60 kohteeseen Gazassa, mukaan lukien kolme pataljoonan päämajaa, asevarikkoja, hyökkäys-varusteiden varastoja, tarkkailupisteitä, komento- ja valvonta- tiloja sekä pataljoonan komentajan toimisto, ja muita valittuja kohteita.
Liberman varoitti perjantaiaamuna, että Hamas pyrkii puskemaan Israelia suurimpaan operaatioon Gazassa sitten 2014 kesäsodan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-soldier-wounded-by-Hamas-sniper-on-Gaza-border-563434,

08. YK:n talous- ja sosiaalineuvoston kokouksessa New Yorkissa tiistaina käsiteltiin Gazan tilannetta. Päätöslauselmassa käsiteltiin kysymystä varsin laajasti keskittyen tuomitsemaan Israelin toimet Gazassa. Lauselma hyväksyttiin 54-jäsenen neuvostossa äänin
45 -2; 23:n jäsenmaan edustajien pidättyessä äänestyksestä. Lausunnossa ei edes mainita Hamasin väkivaltaa Israelia vastaan.
Israel halusi lisätä yhden lauseen, jossa vaaditaan Hamasin vapauttamaan pidättämänsä 2 israelilaista ja palauttamaan kahden israelilaisen sotilaan ruumiit, jotka Hamas sieppasi 2014 kesäsodassa. Lisäystä kannatti vain 5 jäsenmaata, ja se hylättiin.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-body-refuses-to-urge-Hamas-to-release-Israeli-captives-in-Gaza-563500,

Edellisestä havaitaan, että USA:n YK:n lähettilään Haleyn lupaama YK:n rämeisen suon raivaaminen ei ole vielä ehtinyt kaikkiin YK:n alaisiin instituutioihin, vaikka selvää asenteen muutosta on havaittavissa.

09. UUTISIA LYHYESTI
ISIS:n militantit surmasivat n. 100 ihmistä sarjassa hyökkäyksiä hallituksen valvonnassa olevalla Syyrian lounaisosassa sijaitsevalla alueella, mukaan lukien Sweidan kaupunki, kertovat sekä militanttien että hallituksen lähteet. 96 ihmistä kuoli ja 176 haavoittui, kertoi Sweidan terveysviranomainen hallitukselle myönteisen Sham FM-radio. Syyrian ihmisoikeustarkkailija kertoi, että surmansa saaneita ja haavoittuneita oli kaikkiaan 156. ISIS kertoi surmanneensa yli sata ihmistä.
Sweidan kaupungin koillisosassa jihadistit tekivät samanaikaisia hyökkäyksiä hallituksen joukkoja vastaan.
Sweidan kaupungissa ainakin 2 hyökkääjää räjäyttivät itsensä pommin kanssa, yksi lähellä markkinatoria ja toinen toisessa kaupunginosassa. Yksi hyökkääjä otettiin vangiksi.
Jihadistit ottivat panttivankeja hyökkäämistään kylistä. Ainakin 41 surmansa saaneista olivat siviilejä. https://www.jpost.com/Middle-East/Deadly-suicide-attack-hits-Syrian-city-of-Sweida-563346.

Pakistanissa ovat meneillään yleiset vaalit, joissa on ollut yllätyksiä. Äänten laskenta on viivästynyt. Cricket-sankarin-muuttuminen poliitikoksi, Imran Khan, on yllättäen johdossa vielä keskeneräisissä laskelmissa. Äänestystä edelsivät monet väki-valtaiset hyökkäykset pommi-iskuineen äänestyspaikoilla.

Entinen pääministeri Nawaz Sharif pitää ääntenlaskentaa hyökkäyksenä demokratiaa vastaan. Vaalikomitean johtaja Babar Yaqoob kertoi journalisteille torstaina, että viivästys johtuu teknisestä ongelmasta ja että laskentaa jatketaan käsin.
Pakistanin talous on suurissa vaikeuksissa ja voi vaatia ulkopuolista tukea IMF:tä, Toinen ongelma on huonot suhteet USA:n kanssa.
Pakistan on muslimi-enemmistöinen maa, ja sen merkitystä korostaa sen suuri ydinasevarasto. Saudi Arabia rahoitti Pakistanin ydinohjelman toteuttamista, ja maan ydintutkimuksen johtaja A Q Khan on levittänyt tutkimustensa tuloksia useisiin muslimimaihin. Pakistanilla arvioidaan olevan yli 100 ydinpommia. https://www.jpost.com/Middle-East/Pakistan-election-results-delayed-as-Khan-leads-opponents-cry-foul-563478, https://www.timesofisrael.com/khan-seen-winning-pakistan-vote-marred-by-rigging-allegations/,

Turkin Erdogan: Uudenaikaisen sulttaanin muotoutuminen.
Analyytikot myöntävät Erdoganin tehneen enemmän Turkin muotoilemiseksi kuin kukaan toinen Mustafa Kemalin (Atatyrk) (1923 -1938) jälkeen, joka perusti Turkin tasavallan v. 1923. Atatyrk lopetti Ottoman sulttaanikunnan, erotti sekulaarin lain sharia-laista, ja jopa rohkaisi pääliinan käytön poistamista julkisilla paikoilla, ja muilla uudistuksilla, pyrkiessään modernisoimaan maataan.
Turkin nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan, 64, pitää itseään Turkin identiteetin kantajana, läheisesti liittyneenä Ottomanin menneisyyteen ja islamin perinteeseen.
Se myös kannustaa häntä hallitsemaan voimallisesti. Erdogan on vahvistanut valtaansa v. 2016 kapinayrityksen jälkeen erottamalla yli 100 000 julkisen sektorin työntekijää, erottanut tai pakottanut eläkkeelle satoja armeijan korkeita upseereita, ja pidättänyt yli
50 000 kansalaista, mukana runsaasti journalisteja, useat ilman oikeudenkäyntiä.
Tarkkailijat toteavat, että Erdogan pyrkii vahvan miehen rooliin, jossa hän käyttää hyväkseen Ottoman-hallituksen edelleen vahvaa kansansuosiota ja ihailua. Hän myös ylistää muinaisia hallitsijoita kuten Sultan Abdulhamid II (1876 – 1909), jota monet historioitsijat pitävät murhanhimoisena despoottina, joka käski surmaamaan 300 000 armenialaista 1890-luvulla. "Hän on yksi tärkeimmistä, kaukonäköisimmistä, strategisesti ajattelevista henkilöistä, jotka ovat jättäneet merkkinsä viimeisen 150 vuoden aikana maamme historiaan" Erdogan kuuluttaa.
Erdogan uskoo, ettei kansa tunne historiaa, ja siksi hän ylistää julkisesti tyranneja, jotka olivat valtiomiehinä pelkkiä poropeukaloita. Sultan Abdulhamid TV-sarja "Payitaht" on tehty edistämään Erdoganin suosiota kertomalla olemattomia voittoja Ottoman hallituksen aikana. Turkki menetti 3/4 maastaan sulttaani Abdulhanidin hallinnon aikana, mutta sitä ei kerrota kansalle. Hän oli kuitenkin vahva hallitsija, se riittää Erdoganille. https://www.jpost.com/Middle-East/Turkeys-Erdogan-The-making-of-a-latter-day-Sultan-563479,

USA:n ja Iranin johtajien välinen miekkailu sanoin alkaa olla luokkaa, joka kauhistuttaa tavallista kansalaista. Molemmat uhkailevat toisiaan täydellisellä tuholla. Trump esitti äskettäin varoituksen Iranille lopettaa USA:n uhkaileminen tai seuraukset ovat julmat. Iranin korkea kenraali Qassem Soleimani antaa takaisin: Jos USA aloittaa sodan meitä vastaan, me lopetamme sen. Hän pyytää Trumpia puhumaan hänelle, ei presidentti Rouhanille, sillä sotilaana hän ymmärtää uhkausten merkityksen. https://www.jpost.com/Israel-News/Iranian-Senior-General-Should-the-US-start-a-war-Iran-will-finish-it-563515,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32; Riberias25 -38; Suolameri 28 -41; Eilat 29 -43 +C-astetta, aurinkoista loppuaikana vähän pilvistyvää. Lämpötiloissa tapahtuu selvä notkahdus alaspäin.
Tuesday, July 24, 2018

TIISTAI 24.07.2018

TIISTAI24.07.2018
01. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov ja Venäjän armeijan komentaja Valery Gerasimov tekivät maanantaina yllätysvierailun Israelissa keskustellen Iranin sotilaallisista tukikohdista Syyriassa.
Pääministeri Benyamin Netanyahu ilmoitti hallituksen maanantain viikkokokouksessa, että hän tapaa Venäjän korkeantason delegaation myöhemmin päivällä. Delegaatio matkusti Israeliin presidentti Vladimir Putinin kehotuksesta.
Netanyahu kertoi ministereilleen, että pari päivää aiemmin hän oli korostanut puhelinkeskustelussa Putinin kanssa, että Israel edellyttää v.1974 sopimuksen noudattamista puskurivyöhykkeenä Israelin ja Syyrian välillä, ja ettei Israel salli Iranin rakentavan tukikohtia Syyrian alueelle. Israel tulee toimimaan estääkseen Iranin tai sen liittolaisten linnoittautumisen Syyriaan.
Venäjän delegaation Israelin vierailusta ei ilmoitettu etukäteen Moskovassa, kerrottiin vain sen lähdöstä kiireelliselle diplomaatti
matkalle ilmoittamatta matkan kohdetta.
Jännitys on noussut suuresti raja-alueella, jossa Assadin joukot puhdistavat viimeisiä kapinallisten pesäkkeitä Quneitran alueella.

Raporttien mukaan IAF:n koneet iskivät sunnuntai-iltana
sotilaallisen tukikohtaan, jota Iran käytti ohjusten rakentamiseen.
Sunnuntaina Israel havaitsi ohjuksia Syyrian ilmatilassa, ja ensimmäistä kertaa käytti David Sling torjuntaohjuksia niitä vastaan.
Syyria ja Israel ovat molemmat hyväksyneet 1974 armeijoiden etääntymisvyöhykkeen (puskurivyöhykkeen) sopimuksen olevan edelleen voimassa. Israelin pelkona on, etteivät Assadin joukkojen rinnalla taistelevien Hizbullahin ja shia-militaristien taistelijat kunnioita sopimusta.
Venäjän suurin huoli on varmistaa, ettei viime päivien jännitys kehity avoimeksi sodaksi Israelin ja Syyrian välillä. https://www.timesofisrael.com/russia-foreign-minister-makes-surprise-visit-for-talks-on-syria/,

02. IDF havaitsi maanantaina Syyrian kaakkoisosasta kahden SS -21 ballistisen ohjuksen lentoreitin osoittavan niiden kohteen olevan
Kinneretin lähellä Israelin pohjoisosassa (Golanilla).
IDF teki nopean päätöksen käyttää uutta David Sling torjuntaohjusta niiden estämiseksi. Ensimmäinen SS-21 tuhoutui luultavasti torjuntaohjuksella, mutta toinen putosi Syyrian alueelle km:n päässä rajasta. IDF jatkaa tutkimuksia, voidaanko David Sling torjuntaa pitää onnistuneena.
Hälytyssireenit soivat monin paikoin maanantaiaamuna, ensiksi Safedissa 10.05, seuraavaksi Katzrinissa Golanilla, ja uudelleen Galileassa ja Golanilla vähän myöhemmin. Sireenit soivat ilmeisesti sotivien osapuolten ampumien ohjusten vuoksi Syyrian alueella niiden pommittaessa toisiaan.
Israel on aiemmin käyttänyt Patriot ohjuksia Syyriasta lähetettyjä Drone koneita vastaan Israelin ilmatilassa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/In-a-first-Israel-fires-two-David-Sling-interceptor-missiles-563179,

03. Jerusalem Post kertoo venäläisen delegaation ja pääministeri Netanyahun välisen tapaamisen taustoista.
Artikkelissa todetaan Venäjän olevan nyt vastuussa Syyrian tapahtumista, mutta Netanyahu halusi korostaa hallituksen jäsenille, että Israelin läheisin ystävä on kuitenkin USA.
Hän aloitti hallituksen istunnon kehuen Trumpin ja Pompeon aloittamaa kampanjaa, jonka tarkoituksena on maailman huomion kääntäminen Iranin shia-muslimihallituksen hyökkäävään asenteeseen.
Seuraavaksi Netanyahu kertoi puhelinkeskustelustaan Putinin kanssa, jossa hän toisti vaatimuksensa 1974 allekirjoitetun sopimuksen noudattamista edelleen koskien Golanin ylänköä ja armeijoiden välille muodostettua etääntymisvyöhykettä.
Hän vakuutti toistavansa vaatimuksensa uudelleen tavatessaan Venäjän lähettämän ulkoministeri Sergey Lavrovin johtaman delegaation myöhemmin maanantaina. https://www.jpost.com/Israel-News/Before-meeting-again-with-Russians-Netanyahu-stresses-close-US-ties-563191,

04. Assadin johtama Syyrian hallitus tuomitsee "Valkoisten Kypärien", syyrialaisen vapaaehtoisten muodostaman sosiaalityöntekijäin, evakuoimisen salaisesti Quneitrasta sunnuntain vastaisen yön aikana Jordaniaan, josta he jatkavat matkaansa Kanadaan, Saksaan ja Englantiin, jotka maat osallistuivat YK:n ohella evakuointiin. Assad pitää operaatiota rikollisena.
Israel sanoo halunneensa avustaa evakuoinnissa, koska "Valkoiset Kypärät" pelkäsivät henkensä puolesta, jos he joutuvat Assadin joukkojen käsiin. 800 siviilipuolustus-järjestön ja heidän perheensä jäsentä kuljetettiin minibusseilla Quneitrasta Jordanian rajan yli.
Syyrian hallitus pitää heitä lännen sponsoroimana terrori-järjestönä, Syyrian Al-Qaida järjestön alajärjestönä.

Jordanian hallitus ilmoitti, että Syyriasta tuotiin Jordaniaan 422 ihmistä, joten 800 on liioiteltu luku. Toisen lähteen mukaan heitä oli 800, mutta hallituksen ja ISIS:n tarkastuspisteissä osa heistä seulottiin pois.
https://www.jpost.com/Middle-East/Damascus-condemns-White-Helmet-evacuation-as-criminal-operation-563203,

05. Tisha B`Av päivänä 1440 juutalaista nousi Temppelivuorelle. Jerusalemin poliisin ja Jordanian wagf vartijat Vuorella pitivät tarkoin silmällä, ettei vain kukaan yritä rukoilla tai muulla tavoin osoittaa kunnioitustaan Israelin Jumalalle. Pelkkä kumartuminen riitti joutumiseen poliisin kuulustekuihin ja potentiaalisiin rangaistustoimiin, joista yleisin on porttikielto määräajaksi.
Poliisi pidätti 15 Vuorelle nousseitten joukosta. Poliisin mukaan heidät poistettiin Vuorelta, koska "he eivät noudattaneet hallituksen päätöstä pidättyä juutalaisen aktiivisuuden osoittamisesta Vuorella".
Jordanian lausunnossa tuomitaan "juutalaisten ryntääminen Al-Aksa moskeijaan Länsirannan keskiosan miehitetyn Jerusalemin alueella". PA:n lausunto on samanmuotoinen.
Jordanian hallituksen tiedottaja Jumana Ghneimat "tuomitsee mitä voimallisimmin sanoin Israelin rikokset ja provokaatiot Al-
Haram Al-Sharif aluetta vastaan, etenkin ääriainesten ja setlerien provosoivat tunkeutumiset, joita tehtiin pyhän paikan etupihoille".
Ghneimat, Jordanian valtion media ministeri, sanoi juutalaisten vierailun alueelle, joka suoritettiin Israelin poliisin suojelussa, rikkovan pyhän paikan pyhyyttä vastaan, provosoiden palvojien ja muslimien tunteita kaikkialla maailmassa, ja rikkovan Israelin vastuun miehitysvaltana kansainvälisiä ja humanitäärisiä lakeja vastaan. Jordanian lähetystö Ramat Ganissa laati kirjeen Israelin ulkoministeriölle, jossa "tuomitaan nuo rikokset ja vaaditaan niiden välitöntä lopettamaista".

Temppelivuoren kysymys olisi sukuhupaisa sen pyhyydestä huolimatta, ellei se olisi niin vakava, sillä Vuori on Israelin omistuksessa, vain sen päivärutiinin hoito uskottiin Jordanian wagfin, islamsäätiön huoleksi, joka on suorittanut suuria muutos- ja rakennustöitä laittomasti ilman Jerusalemin kaupungin lupaa ja arkeologien valvontaa tuhoten mittaamattoman arvokkaita arkeologisia kalleuksia pyrkiessään tuhoamaan kaikki juutalaisen historian ja uskonnon jäljet Temppelivuorelta. Tämä tehdään Israelin hallituksen seuratessa sivusta tekemättä mitään asialle.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jordan-condemns-Jewish-ascent-to-Temple-Mount-by-occupying-power-563144.

06. Suuri kalkkikivenlohkare irtosi yllättäen Länsimuurista pudoten alueelle, joka on tarkoitettu reformijuutalaisten kokoontumista varten. Ketään ei ollut paikalla eikä kukaan haavoittunut, mutta se antaa varoituksen, että samaa voi sattua missä tahansa Länsi-muurin alueella, jossa tavallisesti on runsaasti ihmisiä. Rabbit uskovat sen ilmaisevan vakavan varoituksen Israelin kansalle, https://www.timesofisrael.com/ancient-boulder-dislodges-from-western-wall-crashes-onto-egalitarian-plaza/

07. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan lupasi vaalipuheissaan poistavansa maahan kapinayrityksen seurauksena julistamansa hätätilan. Maan siviilijärjestöt, jotka ovat jäljellä muutamista harvoista elimistä, joilla on mahdollisuus valvoa, ettei maa joudu täydellisen diktatuurin alaiseksi, ovat kuitenkin syvästi huolissaan presidentin lisätessä otettaan maan hallinnosta.

Uuden poliittisen järjestelmän myötä presidentin valta kasvaa edelleen. Lakiluonnokset antavat hänelle oikeuden rajoittaa yleisiä mielenosoituksia; pidättää joistakin rikoksista epäiltyjä 12 päivän ajaksi; asettaa rajoituksia matkustaa määrätyille alueille maassa; sekä erottaa valtion virkailijoita viroistaan kolmen vuoden ajaksi.
Lakiluonnos esitettiin vain muutamia tunteja ennen Turkin 2 vuotta kestäneen hätätilan umpeutumista keskiyöllä 18. 07. 2018.

"Jos lakiesityksen sallima vallansiirto toteutuu, hätätilan poistaminen on puhtaasti kosmeettinen toimenpide" sanoo Amnesty Internationalin Andrew Gardner hallituksen esityksestä.
Hätätilan umpeutuminen toteutti Erdoganin antaman lupauksen, jonka hän asetti hätätilan välittömänä seurauksena v. 2016 epäonnistuneesta kaappausyrityksestä, josta hän syyttää Turkista maanpakoon Yhdysvaltoihin muuttanutta uskonnollista auktoriteettia Fetullah Gulenia. Erdogan vaatii hänen välitöntä luovuttamistaan vastaamaan oikeudessa rikoksistaan.

Turkin uusi presidentillinen hallintojärjestelmä antaa Erdoganille auktoriteetin antaa uusia määräyksiä hätätilan poistuttua, vaikka hallitus selittää, että niiden merkitys on voimaltaan rajoitettu. Uusi järjestelmä antaa presidentille suuremman oikeuden erottaa ja nimittää tuomareita sekä hajottaa parlamentin, mikä kylläkin vaatii uusia vaaleja.
Erdoganin haaliessa yhä suurempaa valtaa maassa, vain kansan siviilijärjestöillä on mahdollisuuksia valvoa Erdoganin nousua rajattomaan yksinvaltaan Turkissa. Yksi merkittävimmistä järjestöistä on naisten toiminta. Maaliskuussa tuhansittain järjestön aktivisteja kokoontui Istanbulin keskustan tärkeimmälle jalankulkukadulle kansainvälisenä naisten päivänä – jota pidetään harvinaisena ilmiönä Turkissa poliisin tai lain estämättä sitä.

Naisten NGO järjestön Istanbulin jäsen Dilara Gevrek osallistui naisten päivän tilaisuuteen, jolla ei ollut ongelmia poliisin kanssa, minkä Gevrek arvioi vaivan johtua siitä, että naisten toiminnalla on vankka kannatus parlamentissa. "Me voimme nostaa äänemme ja voittaa oikeutemme takaisin, joita menetämme joka päivä" Gevrek sanoi kuitenkin uskoen toimintansa oikeuteen.

Erdogan on aloittanut kampanjan naisten aseman palauttamiseksi yhteiskunnassa siihen, missä se oli alun perin, eli naisten tulee äidin roolissaan pysytellä kotonaan osallistumatta koulutuksen tai työelämään. Gevrek kertoo muutamista voitoista poliisista.
Harriyet Daily kertoi yliopiston opiskelijasta, joka putosi - tai pudotettiin - pomonsa toimiston 20. kerroksesta. Hän oli aiemmin lähettänyt tekstiviestin: "En pääse pois täältä. Tällä miehellä on pakkomielle minusta."
Autopsin mukaan tyttöä oli seksuaalisesti pahoinpidelty. Pomon DNA:ta löytyi hänen kynsiensä alta. Epäilty mies pidätettiin mutta vapautettiin myöhemmin. Naisten aloittamien mielenosoitusten ja mediakampanjan vuoksi mies pidätettiin uudelleen. Tytön tueksi tuli työn veli, joka perusti Twitter-tilin vaatien oikeutta, mikä levisi julkisuuteen. Lopputulos on vielä auki.

Toinen este Erdoganin tiellä ehdottomaan itsevaltiuteen on maan talouden pysähtyminen.
https://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-Is-President-Erdogan-the-new-state-Of-emergency-563248,
Seuraamani artikkelin loppuosassa kerrotaan, miten talouden kehitys voi vaikuttaa Erdoganin yksinvallan estämiseksi.

Uskonnolliset järjestöt ja viimeisten aikojen tapahtumia seuraavat ja mahdollisia suuntaviivoja etsivät ovat yhä epäluuloisimin seuranneet Erdoganin nousua: Onkohan meillä tässä lopun aikojen potentiaalinen peto ja petovalta? Monet merkit todella puoltavat tällaista näkemystä, joista muutamia ohessa:
• Naton jäsenenä Turkilla on immuniteetti hyökkääjää vastaan, mutta ei, jos se itse hyökkää.
• Erdogan on sunni-muslimi, mutta ei uskonnollinen, hänellä voi olla vaikeuksia taivutella Iranin shia-muslimeja mukaan,
• Osa Turkkia kuului Assyrialaiseen imperiumiin, joten Erdogania voidaan kutsu assyrialaiseksi,
• Asiaa koskevien Raamatun profetioitten aikana silloin tunnetun maailman pohjoisraja kulki Mustan- ja Kaspianmeren tienoilla, joten Turkki oli ääri-pohjolassa.
• Erdogan on hyvin läheisesti seurannut Israelin ja PA/PLO:n arabien välisiä suhteita, etenkin Gazan kaistalla, ja vakuuttaa suojelevansa palestiinalaisia.
• Erdogan kuulutti Islamin miljoona-armeijan perustamiseksi vapauttamaan Jerusalem ja Temppelivuori.
• Tilanteen kärjistyminen Temppelivuorella muslimien syyttäessä juutalaisia "Al-Aksa moskeijan saastuttamisesta tukeutuessaan sinne likaisine saappaineen". Toinen PA:n ja mullahien esittämä syyte koskee Jerusalemin ja Temppeli-vuoren juutalaistamista, ikään kuin ne tarvitsisivat sitä.
Yhtäläisyyksiä Erdoganin ja pedon väillä löytyy varmaan enemmänkin. Hänen vihansa juutalaisia ja Israelia kohtaan on todistettu hänen lukuisissa puheissaan.
08. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuutti taas kerran, että PA on valmis maksamaan marttyyrien (terroristien) ja Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien muslimien perheille vaikka viimeisen pennin PA:n kassasta.
Abbas viittasi puheessaan Israelin Knessetin äskettäin hyväksymään "pay to slay" (maksa tappamisesta) lakiin, jonka mukaan Israelin hallitus voi pidättää kokoamistaan arabityön-tekijöitten vero- ja tullivaroista samansuuruisen summan, kuin mitä PA maksaa terroristien perheille.
USA:sa hyväksyttiin samansuuntainen Taylor Force laki, jolla USA lopettaa tuen maksamisen PA/PLO:lla niin kauaksi aikaa, kuin PA maksaa terroristeille onnistuneista murhista.
Abbas osallistui Jibril Rajoubin kanssa tilaisuuteen, jossa asiaa pohdittiin. Abbas viittasi puheessaan Jasser Arafatiin, joka 1965 teki päätöksen korvausten maksamiseksi terroristien omaisille. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-We-wont-stop-payments-to-maryrs-and-prisoners-563250,

09. UUTISIA LYHYESTI
Israelissa maanantaina vierailleet Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov ja Venäjän armeijan komentaja Valery Gerasimov kertoivat Netanyahulle työskentelevänsä periaatteen hyväksi, jolla Iranin ja Hizbullahin joukot pidetään 100 km:n päässä rajasta.
Israelin edustajat sanoivat vierailleen, että Venäjän antama tuki 1974 etääntymisvyöhykkeelle on oikein, mutta Israel ei salli Iranin joukkoja missään Syyrian alueella. Toiseksi Iranilla on Syyriassa ohjuksia, joilla se yltää pitkälle luvatun 100 km:n raja-alueen yli. Netanyahu vihjaili aiemmin, että Israel voisi hyväksyä iranilaisia joukkoja määrätyn vyöhykkeen pohjoispuolella, jos Iran poistaa kaikki ballistiset ohjuksensa Syyriasta.
Netanyahu (Bibi), Liberman (Libi) ja Eisenkot (Kot) näyttivät tuomistaan kartoista, missä iranilaisilla oli tukikohtia Syyriassa ja rajan tuntumassa. He korostivat vierailleen, että nyt Assadin armeijan tullessa Israelin pohjoisrajan taa, on syytä tarkoin seurata, ettei Hizbullahin joukkoja jää Syyrian ja Israelin välisen rajan tuntumaan. Israel syyttää kaikista rajaloukkauksista Syyrian armeijaa, jonka tulee valvoa rajaansa.

"Syyriasta ei saa tulla uutta Libanonia, jossa Hizbullah määrää kaikesta ja voi vapaasti rakentaa tukikohtiaan ja varastoida ohjuksiaan valmiina laukaustaviksi Israeliin", he painottivat.
Bibi painotti Venäjän merkitystä Syyrian ja Israelin turvallisuudelle.
Hän varmisti ennen vieraitten tuloa maahan, ettei Trump vastustanut tapaamista venäläisten kanssa. https://www.jpost.com/Israel-News/Russia-working-to-move-Iranians-100-km-from-Golan-Heights-border-563224.

Israel sallii kaasu- ja öljytuotteiden viemisen Gazan kaistalle, mutta kaupallisten artikkeleitten vieminen on edelleen kielletty, kunnes Hamas lopettaa kaikenlaisen väkivaltansa Israeliin. Libi vieraili Kerem Shalomin terminaalissa Gazassa todeten, että 140 rekkaa oli päästetty Gazaan viime viikolla. Huippuhetkinä rekkoja oli yli 1000. Hän paljasti, ettei Hamas ollut täysin lopettanut häirintäänsä, vaan sitä tapahtuu edelleen turva-aidan lähellä, ja toiseksi ilmapallo-terrorismi jatkuu. IAF on muuttanut taktiikkaansa, ja varoituksen asemesta iskee ohjuksillaan ilmapalloja lähettäneen miehistön eliminoimiseksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Gas-and-fuel-allowed-back-into-Gaza-while-commercial-goods-still-banned-563258,

"Kiittämättömyys on maailman palkka", voisi sanoa Israelin avustaessa 422 Syyrian Valkoisen Kypärän aktivistin ja heidän perheittensä pakomatkaa Syyriasta Jordaniaan osan reitistä kulkiessa Israelin Golanin kautta. Valkoisen Kypärän virallisessa lausunnossa Syyriassa todetaan: "98 mies-ja nais puolista Valkoisen Kypärän vapaaehtoista, mukaan lukien 324 perheen jäsentä – enimmäkseen naisia ja lapsia – saapuivat Jordaniaan miehitettyjen Golanin kukkuloitten kautta. UNHRC osallistui sopimuksen koordinointiin 422 pelastustyöntekijän ja heidän perheen jäsentensä uudelleen asuttamiseksi ". Lausunnossa ei kertaakaan mainittu Israelin osaa pelastusoperaatiossa, kuten ei myöskään Ranskan ulkoministeriön julkistamassa tiedotteessa. https://www.jpost.com/Middle-East/White-Helmets-fail-to-acknowledge-Israels-part-in-their-rescue-from-Syria-563253,

Israelissa on 825 tunnettua miinakenttää, mutta sen lisäksi maassa on 9 000 hehtaaria epäiltyä miinoitettua maa-aluetta.
IDF järjesti tiistaina hyvin kontrolloidun ja valvotun 250 miinan tuhoamisoperaation 11.30 – 12.00 välisenä aikana. Räjäytys kestänee jotain 15 sekuntia. Saman kaltaisia tuhoamisoperaatioita on järjestetty Golanilla osana 3-vuotista "miinoista vapaata" kampanjaa. Vuosittain on tuhottu 150 -200 hehtaarin alueilla olevat miinat, kertoo Mine Action Authority (INMAA). https://www.jpost.com/Israel-News/WATCH-LIVE-Huge-controlled-explosion-of-350-mines-in-the-Golan-Heights-563256,

Israel tarjoaa apuaan Kreikassa Ateenan lähellä raivoavien pensas- ja metsäpalojen sammuttamiseksi ja uhrien auttamiseksi.
Mati-kylässä 29 km Ateenasta itään, raivoava tulipalo on Kreikan pahin - liekkien tuhottua Peloponnesen eteläosan elokuussa 2007. Palossa on kuollut ainakin 50 ihmistä ja yli 170 haavoittunut, useitten jouduttua liekkien saartamiksi paetessaan. Israelin ulkoministeriö tarjosi välitöntä apuaan, mutta Kreikan viranomaiset sanoivat palon olevan hallinnassa.
Israel pitää kuitenkin avustustiiminsä valmiina kaiken varalta.
Israel lähetti juuri aiemmin avustustiiminsä Japaniin, jossa on valtavia tulvia, joissa on menehtynyt runsaasti ihmisiä. https://www.jpost.com/International/Israel-offers-aid-to-Greece-as-wildfires-rage-near-Athens-563251, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249432.


IDF:n hyväksytyn uuden taktiikan mukaisesti IDF on iskenyt
toistamiseen tulipaloja aiheuttavia tai myrkytettyjä ja räjähteillä
varustettuja ilmapallomiehistöjä vastaan aiheuttaen uhreja.
Israel on pyrkinyt väheksymään leija-terroria, mutta räjähteillä varustettujen ilmapallojen osuttua koulun pihalle ja jopa Jerusalemin Kilon lähiöön kerrostalon pihalle, IDF on koventanut otteitaan palloja lähettäneitä miehistöjä vastaan. https://www.timesofisrael.com/air-force-shoots-at-gazan-arson-squad-as-liberman-threatens-war/.

Israelilaisten ollessa matkalla Luvattuun Maahansa vakoiluretkelle Israeliin lähetetyt vakoilijat kertoivat, että maa on rehevä, hyvin istutettu ja ihana, mutta ihmiset asuvat linnoitetuissa kaupungeissa ja olipa siellä jättiläisiäkin, mitä sai kansan pelon valtaan valmistautuakseen kivittämään Mooseksen ja Aronin, sekä palatakseen uuden johtajan johdolla Egyptiin. Tämä jättiläisten pelko aiheutti sen, että Israelin Jumala vihastui kansaansa ja uhkasi tuhota koko kansan ja kasvattaa uuden Moseksesta. 40 vuotta Israelin kansa joutui samoilemaan asumattomissa, autioissa erämaissa, jotta Egyptissä syntynyt kapinallinen sukupolvi ehtisi kuolla, sillä heille ei annettu lupaa päästä lepoon omaan kotiinsa oman viini- ja viikunapuunsa alle.

Tämä jättiläisten pelko on saastuttanut aikamme Israelin johtajien mielet, jotka eivät voi uskoa, että "Israelin Pyhä taistelee heidän puolestaan, ja heidän tulee olla hiljaa".
"Tottelemattomuus on taikuuden syntiä ja niskoittelu on valhetta ja kuin epäjumalain palvelemista". (1.Sam.15:23. )
(Sillä kapina on taikuuden syntiä, ja uppiniskaisuus on vääryyttä ja kuin kotijumalain (teraphim) palvelemista. engl. käännös)

Israel kutsui kansainvälisen järjestön TIPH (tilapäinen kv. läsnäolo
Hebronissa, josta on tullut jatkuva) edustajat ulkoministeriön
puhutteluun sen yhden jäsenen puhkottua juutalaisasukkaan autonrenkaita Hebronissa. Tilanne tallentui videolla. Kehotuksen puhuttelusta antoi pääministeri, kuten TV-2 raportoi. TIPH johtaja on prikaatinkenraali Einar Johnsen. Aiemmassa tilanteessa TIPH:n
jäsen läimäytti 10-vuoden ikäistä lasta Hebronissa.
Tämä järjestö on yksi turhimpia, mitä voi ajatella, joka toimii veronmaksajain varoilla.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-summons-head-of-Hebron-observers-after-tire-slashing-video-563266,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem -39; Suolameri 28 -39; Eilat 29 -42 +C-astetta, huomenna lämpötila nousee pari astetta. Aurinkoista.

Lämpöaalto on iskenyt Ruotsiin hallitsemattomien metsäpalojen raivotessa arktisella vyöhykkeellä. Eikä Ruotsi ole tässä yksin, sillä pitkin Eurooppaa raportoidaan lähes ennätyshelteistä. Se on tullut jäädäkseen myös Israeliin, sillä ennusteet lupaavat rajulla lämpötilan nousulla. Helteen ohella kuivuus tuntuu joka paikassa. https://www.nytimes.com/2018/07/19/world/europe/heat-wave-sweden-fires.html,

Sunday, July 22, 2018

SUNNUNTAI 22.07.2018

SUNNUNTAI 22.07.2018
01. Hamasin suostumista perjantai-iltana Egyptin ja YK:n välittämään tulitaukoon, jonka oli määrä alkaa keskiyöllä, edelsi tapausketju, jossa Hamasin koulutettu sala-ampuja surmasi IDF:n sotilaan Aviv Levin, joka oli IDF:n ensimmäinen menetys 2014 kesäsodan jälkeen. Israel vastasi siihen tiedotteensa mukaan iskemällä tankkitulella ja IAF:n ohjuksilla lukuisiin Hamasin kohteisiin.

Perjantain tapahtumat saivat Khaled Abu Toamehin raportin mukaan Hamas-johtajat ymmärtämään, että tilanne oli kehittynyt lähemmäksi IDF:n ja puolustus-ministerin lupaamaa todellista suurhyökkäystä Gazan kaistalle kuin koskaan aiemmin, joka olisi voinut lopettaa Hamasin 11 vuotta kestäneen vallan väärinkäytön Gazan kaistalla.
Toameh kertoo artikkelissaan, että Hamasin todettua IDF:n kärsivällisyyden loppuneen, se suostui nopeasti tulitaukoon. Vaikka lähteet Gazassa väittävät, että sala-ammunta oli Hamasin sotilaallisen siiven, Izza din al-Qassam Prikaatin, paikallinen toimi, Hamas väitti sitä muiden terroriryhmien kanssa "saavutukseksi". Toameh selittää, että salamurhalla Hamas halusi osoittaa kannattajilleen, että se edelleen kykenee aiheuttamaan IDF:le tappioita omien jäsentensä kuoleman kostamiseksi, eikä istu toimettomana IDF:n surmatessa sen operaattoreita.
Hamas johtaja Ismail Haniyeh oli silloin vierailulla Gazan Israelin vastaisella rajalla, mikä osoittaa, ettei hän tiennyt salamurhasta.
Hamas saavutti 2 tärkeää voittoa perjantai-illan salamurhalla: Se surmasi IDF:n sotilaan, ja Hamas pystyi taas kerran välttämään suursodan Gazan kaistalla.
Maaliskuussa organisoimansa suurmellakat Israelin rajalla, joihin sisältyi suuri riski, eivät saavuttaneet päämääräänsä poistaa Gazan kv. saarto, mutta ne saivat Gazan kysymyksen nousemaan uudelleen median ja maailman tietoisuuteen.
Perjantai-illan tulitaukosopimus takaa Hamasille oikeuden jatkaa IDF:n härnäämistä ja Israelin iskukyvyn heikontamista entiseen tapaan. Voidakseen jotenkin osoittaa kannattajilleen saavutuksia 140 kuolleen ja tuhansien haavoittuneen gazalaisen vastapainoksi Hamas tulee jatkamaan murhaavaa leikkiään, joissa käytetään tuhoisiksi kehitettyjä lasten leikkikaluja, leijoja ja ilmapalloja. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Hamas-is-keeping-the-conflict-on-the-back-burner-563086,

02. DEBKAFILE (DF) käsittelee Gazan tilannetta toisesta näkökulmasta kuin Khaled Abu Toameh, mutta tulee samaan johtopäätökseen. DF otsikoi artikkelinsa näin: "Miten Venäjä sai pakotettua Israelin valetulitaukoon, ja hyväksymään Iranin ja Hizbullahin pohjoisessa".
Israel luopui laajasta operaatiosta Hamasin terroria vastaan Gazassa perjantai-iltana 20.07., jättäen Hamasille aloitteen seuraava väkivalta-aaltoon saakka, toteaa DF jatkaen, että IDF.n suuroperaatio oli lähes yhtä epätodellinen kuin Gazan tulitauko.
Artikkeli jatkuu toteamuksella, että pääministeri, puolustus-ministeri ja IDF:n komentaja esittivät aivan liian tutuksi tulleen rituaalin: "Sodan liekit sammutettiin Gazassa, ja pohjoisessa kaksi-haaraisella sotilas- vastaan diplomaatti-operaatiolla Israelin joutumatta suureen sotilaallisen konfliktiin".
Päivää aiemmin Liberman totesi, että "Israelin pelote-kyky oli pahoin rapistunut Hamasin 3 kuukautta kestäneen häirinnän aikana kärsimättä itse pahoja kolhuja hallituksen toimettomuuden vuoksi".
Pääministeri Netanyahu puhui presidentti Putinin kanssa perjantain iltapäivänä kertomatta aihetta, mutta hänen kansliansa totesi pääministerin sanoneen vastustavansa Iranin läsnäoloa Syyriassa.
Liberman puhui Venäjän puolustusministeri kenraali Sergei Soigun kanssa – Venäjän lähettilään Alexander Sheinin ilmoituksen jälkeen, että Venäjä jatkaa toimia Iranin ja Hizbullahin joukkojen poistamiseksi Syyrian alueelta Israelin pohjoisrajan lähellä.

Kysymys iranilaisista joukoista Syyriassa ei ole ollenkaan selvä.
Venäjän lähettiläs Bagdadiin Maksim Maksimiv totesi, etteivät iranilaiset joukot poistu Syyriasta, koska Assad kutsui heidät. Hän vakuutti, että niin kauan kuin venäläiset joukot pysyvät Syyriassa, siellä pysyvät myös Iranin joukot.
Venäjän lähettiläs Damaskokseen Alexander Kimshcank vahvisti torstaina: "Iranilaisia joukkoja ei ole Syyrian eteläosassa. Tämä
kysymys on jo selvitetty".
Venäjän diplomaattien lausuntojen ristiriitaisuus on kuitenkin pienempi paha, kuin se, että Iranin vallankumouskaartin upseerien johtamat Hizbullahin ja shia-militaristien (Afganistanista ja Pakistanista) joukot saapuivat vain 2 -3 km:n päähän Israelin pohjoisrajasta. Tämä sotii pahoin Bibin vakuutuksia iranilais- joukoista vapaasta Syyrian valtiosta.

DF toteaa, että koska Iran selviytyi ehjin nahoin (scotfree) Syyriassa, Israel huomasi kätensä sidotuiksi Gazassa Hamasia vastaan. Bibi ja Libi (Liberman) uskoivat Putinin vakuutuksiin pitää iranilaiset joukot poissa raja-alueelta huolimatta toistuvista lupausten rikkomuksista.
Vain viisi tuntia sen jälkeen Hamas puhalsi Gazan kytevän hiilloksen ilmiliekkiin rajan yli tapahtuneella tulituksella.
Hamas yllätti valppautensa menettäneet IDF:n joukot sala-ampujaksi koulutetun miehen surmatessa yhden sotilaan.
IDF:n kiivas tankki- ja AIF:n ohjustuli kohdistettiin 8:an Hamasin tukiasemaan surmaten 4 Hamasin arabia ja haavoittaen yli 100.

Odotettavissa oleva tilanteen kärjistyminen vastaiskuineen puolin ja toisin sai diplomatian hitaat vaunut liikkeelle.
Egyptin yleisen tiedustelun komentaja kenraali Kemal Abbas ja YK:n Lähi-Idän lähettiläs Nickolai Mladenov kytkettiin operaatioon.

Israelin kansalle kerrottiin, että IAF:n hävittäjät olivat tehneet 3 suurta iskua Gazan kaistalle perjantai-iltana suuren sotilas-operaation esinäytöksenä, ja että Israel pyysi Egyptiä välittämään tulitauon. DF kertoo, että todellisuudessa IAF pudotti vain 6 ohjusta, ja että Hamasin komentokeskus kärsi vaurioita. Mutta sitä ei tuhottu maan tasalle, kuten IDF tiedotti, sillä seinät jäivät pystyyn ja lienee osittain käyttökelpoinen.
DF toteaa loppupäätelmissään, että sapattiaamuna Hamasin tiedottaja sanoi tähän tapaan: "Tulitauko on hyvin hauras ja voi särkyä koska tahansa. Kysymystä leija- ja heliumpallo-offensiivista ei käsitelty neuvotteluissa ollenkaan, joten rajalla tapahtuvat mielenosoitukset miehittäjää vastaan jatkuvat".
Tapa, millä IDF hoiti kolme kuukautta jatkuneet terrori-hyökkäykset, antaa Hamasille ja Hizbullahille tunnon, että niillä on vapaat kädet jatkaa Israelin puolustuskyvyn ja itsetunnon murentamista pelkäämättä joutuvansa kasvotusten todellisuuden kanssa. Puhelinkeskustelut Putinin kanssa eivät muuta epätodellista symmetriaa IDF:n ja Hamasin välillä, kertoo DF. https://www.debka.com/how-russia-wangled-israel-into-phony-gaza-ceasefire-and-acceptance-of-iranian-hizballah-in-the-north/, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Take-a-look-Before-and-after-shots-of-Hamas-headquarters-destroyed-by-IDF-563098,


03. UUTISIA LYHYESTI
Israel ilmoitti Hamasille, että tarvitaan kahden päivän rauhallinen kausi, jotta Israel voisi avata uudelleen Kerem Shalomin terminaalin tavaroiden kuljettamiseksi Gazan kaistalle.
Puolustusministeri Liberman (Libi) sanoi, että Hamasin tulee ymmärtää, että täydellinen rauhantila – ilman leija – ja heliumpallo-offensiiveja – tarvitaan Gazan rajanylityspaikkojen avaamiseksi muullekin kuin hätäapu-ja lääkintätarvikkeiden liikenteelle. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-to-Hamas-Two-days-of-quiet-to-needed-for-Gaza-crossing-to-reopen-563114,

Israel evakuoi satoja Syyrian valkoista kypärää pitävää työntekijää ja heidän perheitään humanitäärisenä toimena. Operaatio pidettiin salaisena, se alkoi 21.30 (lauantaina). Heidät kuljetettiin Quneitrasta Jordaniaan, kertoi IDF:n tiedottaja. "Syyrian Siviilipuolustus", virallinen nimi "Valkoiselle Kypärälle", on "vapaaehtoisten muodostama organisaatio", joka työskenteli kapinallisten alueilla Syyriassa jakaen ja antaen lääkinnällistä apua ja tukea Syyriassa.
Bild-lehden raportin mukaan, joka julkistettiin lauantaina, noin 800 syyrialaista kuljetettiin Israelin ja Syyrian rajojen ylitse Jordaniaan, josta he jatkavat matkaansa Englantiin, Kanadaan ja Saksaan, kertoo BILD. Evakuointi tapahtui pikkubusseilla ja jatkui koko yön ja vielä sunnuntaiaamuna. Myös YK oli mukana. https://www.jpost.com/Middle-East/Israel-evacuates-hundred-of-white-helmets-in-humanitarian-effort-563100,

PA/PLO:n johto suitsuttaa ylpeänä, että se pystyi sabotoimaan Trumpin "salaliitto"-rauhansuunnitelman, samalla varoitellen, että vaikka suunnitelma on viivästynyt, se ei ole hävinnyt kokonaan. PA/PLO:n johto toisti aiemmat syytöksensä, että Trumpin vielä julkistamattoman suunnitelman tarkoituksena on tuhota palestiinalaisten asia ja kansalliset oikeudet, ja kehotti palestiinalaisia kokoontumaan Mahmoud Abbasin tueksi.
USA tarjoaa Gazan rakentamiseksi ja se asukkaitten olojen parantamiseksi suuria summia, joihin kuuluvat sataman rakentaminen Kyprokselle sekä infrastruktuurin uusiminen Gazassa, jossa sähkövirtaa on käytössä 4 tunnin ajan päivässä, mikä pakottaa asukkaat saastuneille hiekkarannoille ja mereen, vaikka uiminen on monin paikoin kielletty tartuntavaaran vuoksi. Varat tulisivat pääosin Persianlahden öljyvaltioilta. PA vastustaa sitä, koska se on syrjäytetty suunnitelmista, ja pelkää Gazan eristyvän entistä enemmän PA/PLO:n valvonnasta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-We-have-obstructed-Trumps-conspiracy-peace-plan-563091,

Hamas on täysin vastuussa vaarallisesta tilanteen eskaloitumisesta Gazassa Israelin kanssa, sanovat Trumpin hallituksen ministerit.
Neljä Israelin politiikasta vastuussa olevaa virkailijaa laativat op-ed raportin CNN:lle lauantaina, väittäen, että YK:ssa on käymässä merkkipaalujen (paradigm) uudelleen asettaminen, jossa järjestön jäsenmaat ovat ensimmäistä kertaa asettamassa syytökset Gazan humanitäärisestä kriisistä Hamasin militaristien hartioille., Artikkelin laatijat ovat: Jared Kushner; Jasin Greenblatt; Nikki haley, ja David Friedman. Algeria esitti viime kuussa YK:n päätöslauselmaksi luonnoksen, jossa olisi syytetty yksin Israelia Gazan kriisistä mainitsematta Hamasia. Algeria yritti estää päätöslauselman, jossa oli mainittu Hamas, mutta epäonnistui. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-US-officials-LGBTplace-full-blame-on-Hamas-for-Gaza-escalation-563089,
LGBT järjestöt, jotka edustavat Israelin homo-ja lesboyhteisöjä ja muita seksuaalisesti poikkeavia kansalaisia kehottivat kansalaisia yleiseen protestiin vastustaakseen knessetissä hyväksyttyä lakia, joka kieltää valtion tuen surroqacy ("kohdun vuokraaja") menetelmältä homoille ja yksinäisille miehille. (yksinäisille naisille torstaina hyväksytty laki sallii valtion tuen).
Vain muutaman liikkeen ja yhtiön tukema protestikampanja on sittemmin laajentunut vyöryn tavoin. Lakkoa kannattavat tärkeimmät median ja TV:n verkostot, haitekyhtiöt, jälleenmyyjät, sekatavarakauppiaat ja kosmetiikkajättiläiset, pankit ja monet muut. Protesteja järjestetään pitkin päivää pääliikenneristeyksissä, ja hallituksen virastojen edessä.
Miksi tämä piti järjestää yhdeksäs Av-kuuta, jona päivänä Israelia ovat kohdanneet järkyttävimmät onnettomuudet ensimmäisen ja toisen Temppelin hävityksistä lähtien? Haluaako juutalainen kansa osoittaa, että se kansana hylkää Jumalan Siinaille antamat Lait?
(3.Ms.18:22: 20:13) "Älä makaa miehen kanssa, se on kauhistus".

Ei niin sanottu kohdun vuokraus, (surroqacy, korvikeäiti) ollut vierasta Abrahamin aikana; Abrahamin poika Ismael syntyi toisesta naisesta, ja historian mukaan se oli yleisesti hyväksytty tapa. Raamatussa on useita esimerkkejä siitä.
Mutta miksi nyt hyväksytyllä lailla pitää tukea homoutta ja lesboutta? Ikään kuin ne olisivat yleisesti hyväksytty normi yhteiskunnassa. Siitä tässä on kysymys.
https://www.jpost.com/Israel-News/LGBT-campaign-snowballs-as-hundreds-of-companies-support-nationwide-strike-563099,
https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Hundreds-demonstrate-for-LGBT-rights-in-Jerusalem-Tel-Aviv-and-Haifa-563115,

IDF:n sotilas Avib Levi, 21, joka sai surmansa sala-ampujan luodista, käytti Iranissa valmistettua tarkkuuskivääriä, joka puolestaan on kopio itävaltalaisesta "Steyr" kivääristä. Hänellä ei ollut erikoisliiviä, joka suojaa tarkkuuskiväärin luodilta. Levi palveli Givari prikaatissa. IDF tiesi aseesta, mutta suojaliivi on raskas, sitä ei annettu erikoisjoukkojen sotilaille. Levi haudataan Segula hautausmaahan Petah Tikvassa tänään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249316,

3.4 R-asteen maanjäristys tuntui tänään Galileassa kinneretin alueella Tiberiaassa ja Tzafatissa. Se ei aiheuttanut tuhoa, mutta on muistutuksena mahdollisesta suuresta järistyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249311,

Filippiinien presidentti Rodrico Duterte vierailee Israelissa syyskuussa kahden päivän aikana. Se on Filippiinien presidentin ensimmäinen vierailu Israelissa, ja osoittaa osaltaan, miten Israelin suosio ja kiinnostus kasvaa maailmalla. Duterte ei vieraile Ramallahissa Israelin matkansa aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249297.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 19 -28; Tiberias 25 -36; Suolameri 27 -37; Eilat 27 -29 +C-astetta, osittain pilvistä, mutta lämpötila pysyy korkeana, ehkä hieman laskien.

Iran uhkaa sulkea Hormuzan salmet Persianlahdella, jonka kautta kulkevat tankkilaivat kuljettavat ehkä kolmanneksen, 35%, maailman raakaöljystä, jos sen öljynvienti keskeytetään. Kiina sanoo lopettavansa öljyn tuonnin Iranista, koska se ei halua osallistua sotaan. Kiina siirtää öljynsä ostot saudeihin.
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/2884-china-ceases-oil-purchases-from-iran-cites-the-war-they-will-not-be-party-to,

Kiina aloittaa seksirobottien DS Dolls sex robot massatuotannon 3D-print järjestelmää käyttäen. Sen tavoitteena on myös robotti porttolan perustaminen.
https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/717872/sex-robot-doll-human-clones-3d-printer-ds-doll-replicas-video,

Yli tuhat juutalaista ja muita kansalaisia nousi sunnuntaiaamuna Temppelivuorelle. Juutalaisten ja arabien välillä syntyi joitakin kahinoita Jerusalemin vanhankaupungin alueella. Poliisi pidätti 9 juutalaista kuulusteluihin, koska he kumarsivat Vuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249318,