Posts

Showing posts from October 9, 2011
PERJANTAI 14.10.11

1. GILAD SHALITIN vapauttaminen jo ensi viikon tiistaina näyttää tämän hetken tietojen mukaan varmalta, minkä IDF:n komentaja Benny Gantz vahvistaa.
Shalit kuljetetaan suunnitelman mukaan Rafahin terminaalin kautta rajan yli Egyptin puolelle, jossa häntä odottavat Egyptin turvallisuusmiehet ja pieni israelilainen ryhmä, jonka tarkoituksena on tarkistaa palautetun panttivangin henkilöllisyys ja terveyden tila.
Egyptistä Shalit lennätetään IAF:n tukikohtaan, jossa hänelle annetaan mahdollisuus hengähtää ja levätä rasittavan vankilaelämän jälkeen.

IDF kuljettaa 450 palestiinalaista mies- ja 27 naisvankia, joiden nimet julkistetaan sunnuntaina Israelin vankeinhoitojärjestön web-sivulla 48 tuntia ennen vapautusta, israelilaisesta Ketiyot vankilasta etelässä päivää ennen luovutusta Gazan kaistalle, Egyptiin ja Länsirannalle. Israelin lain mukaan vapautettavia vastaan voidaan esittää vastalauseita korkeimmalle oikeudelle 48 tunnin aikana ennen vapautusta, mihin annetaa…
KESKIVIIKKO 12.10.11

1. TÄMÄN Lehtimajanjuhlan (succot) aattopäivän iloisin ja innostavin uutinen on ilman muuta ilmoitus, että Israelin ja Hamasin neuvottelijat ovat saaneet sovittua sopimuksen, jolla vuonna 2006 Hamasin kommandojoukon Kerem Shalomin lähellä sieppaama IDF:n sotilas Gilad Shalit luvataan vapauttaa ”muutaman päivän sisällä”, kuten Hamasin Damaskoksessa majaansa pitävä ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal sanoi. Vapauttaminen tuskin tapahtuu ennen lehtimajanjuhla-aikaa, joka alkaa tänä iltana klo 16.31 Jerusalemin aikaa. Pääministeri Netanyahu kutsui hallituksensa eilen illalla kiireesti kokoon, jossa sopimus virallisesti vahvistettiin. Puolesta äänesti 26 ministeriä; kolme ministeriä, Avigdor Lieberman, Moshe Yaalon ja Uzi Landau äänestivät vastaan. Parilla muullakin ministerillä oli varauksia sopimuksen suhteen, mutta äänestivät kuitenkin sen puolesta.
Knessetin puhemies Reuven Rivlin ilmoitti, että hän alistaa sopimuksen Knessetin äänestykseen heti succotin jälke…
TIISTAI 11.10.11

1. OLIIVIEN korjuu on alkanut ja sen myötä ensimmäiset vastakohtaisuudet israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Karnei Shomronin lähellä palestiinalaiset tulivat IDF:n sotilaitten suojaamina korjaamaan oliivisatoa puista, joita he väittävät omikseen. Palestiinalaisten mukana tuli joukko äärivasemmistolasia ja ulkomaisia anarkisteja videokameroilla varustettuina rekisteröidäkseen ”setlerien” kaikki mahdollisesti aiheuttamat välikohtaukset. Korjaajat käyttäytyivät hyökkäävästi Karnei Shomroniin juutalaisasukkaita kohtaan ilmeisenä tarkoituksenaan ärsyttää ja väheksyä heitä - olihan heillä sotilassuoja ja tukenaan juutalaisia vasemmistolaisia – onnistuenkin siinä. Mutta sotilaat eivät puuttuneet mitenkään heidän käyttäytymiseensä vaan keskittyivät juutalaisyhteisön asukkaisiin pidättäen yhden kuulusteluja varten, kuten viralliseksi syyksi esitetään, jota yhteisön lakimies pyrkii vapauttamaan poliisin kuulusteluista.

TOINEN välikohtaus tapahtui Itamarin juutalaisyh…
MAANANTAI 10.10.11

1. EGYPTIN ongelmat eivät näytä olevan yhtään lähempänä selvittämistään kuin ennen mielenosoituksia, jotka lopulta kaatoivat Mubarakin hallituksen ja nostivat sotilashallituksen Egyptin johtoon. Egyptin parlamenttivaalit on tarkoitus pitää 28. marraskuuta, ja ehdokkaitten rekisteröinti on tarkoitus aloittaa keskiviikkona. Eilen illalla tapahtuneet mellakat ja sotilaitten käsittämättömän kovat otteet rauhallisia mielenosoittajia kohtaan voivat muuttaa kaiken.

Tilanne alkoi siitä, että Egyptin kristityt, joiden määräksi arvioidaan 10 % Egyptin yli 80 miljoonan asukasmäärästä, halusivat pitää rauhallisen istumamielenosoituksen valtion omistaman TV-rakennuksen edessä Kairossa. He halusivat osoittaa mieltään siitä, että heidän kirkkorakennuksensa Aswanissa oli osittain tuhottu muslimien toimesta, ja siksi, että Aswanin kuvernööri vihjaili medialle, että kirkko oli rakennettu ilman lupaa eikä antanut tarvittavaa suojaa rakennukselle muslimielimien hyökkäyksiä vastaan.
SUNNUNTAI 09.10.11

1. KVARTETIN EDUSTAJAT, EU, YK, USA ja Venäjä, tavannevat tänään Brysselissä alemmalla edustajatasolla kuin syyskuun 23. päivänä, johon osallistuivat kvartetin jäsenten ulkoministerit. Tämänpäiväiseen kokoukseen osallistuvat Lähi Idän lähettiläät. Kvartetin asettama päivämäärä, jolloin keskustelujen tulisi voida alkaa, lähenee uhkaavasti. Israel on virallisesti ilmoittanut hyväksyvänsä kvartetin suunnitelman, PA:n johto sen sijaan sanoo vain sen sisältävän ”joitain positiivisia elementtejä”, mutta ei virallisesti ole hyväksynyt sitä. Palestiinalaisten kanta on, että Israelin tulee ennen keskustelujen aloittamista sitoutua hyväksymään PA:n asettamat ennakkoehdot: Julistaa uusi rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisalueille sekä hyväksyä 1949 aselepolinjat tuleviksi rajalinjoiksi. ”Kantamme pysyy muuttumattomana”, kertoi PA:n edustaja JP:n toimittajalle.
Israel puolestaan on ilmoittanut, ettei se hyväksy mitään ennakkoehtoja keskusteluille, vaan kysymyksistä on…