MAANANTAI 10.10.11

1. EGYPTIN ongelmat eivät näytä olevan yhtään lähempänä selvittämistään kuin ennen mielenosoituksia, jotka lopulta kaatoivat Mubarakin hallituksen ja nostivat sotilashallituksen Egyptin johtoon. Egyptin parlamenttivaalit on tarkoitus pitää 28. marraskuuta, ja ehdokkaitten rekisteröinti on tarkoitus aloittaa keskiviikkona. Eilen illalla tapahtuneet mellakat ja sotilaitten käsittämättömän kovat otteet rauhallisia mielenosoittajia kohtaan voivat muuttaa kaiken.

Tilanne alkoi siitä, että Egyptin kristityt, joiden määräksi arvioidaan 10 % Egyptin yli 80 miljoonan asukasmäärästä, halusivat pitää rauhallisen istumamielenosoituksen valtion omistaman TV-rakennuksen edessä Kairossa. He halusivat osoittaa mieltään siitä, että heidän kirkkorakennuksensa Aswanissa oli osittain tuhottu muslimien toimesta, ja siksi, että Aswanin kuvernööri vihjaili medialle, että kirkko oli rakennettu ilman lupaa eikä antanut tarvittavaa suojaa rakennukselle muslimielimien hyökkäyksiä vastaan.
He vaativat kuvernöörin eroa.
Mielenosoituspaikalle tulvi siviilivaatteissa olevia miehiä, joita artikkelien kirjoittajat kutsuvat roistoiksi (thugs), jotka alkoivat hyökkäillä heitä vastaan kivittäen heitä, johon kristityt vastasivat samalla mitalla. Keitä nämä olivat on epäselvää, mutta he voivat kuulua poliisiin.

Pakalle tulleet armeijan yksiköt alkoivat tulittaa mielenosoittajia, ja se mikä tuntuu täysin käsittämättömältä, mutta jota esiintyi Mubarakia vastaan tehtyjen mielenosoitusten aikana, oli tapa, millä sotilasajoneuvot – artikkelin mukaan panssarit – ajoivat ajoradalta suoraan jalankulkutiellä olevaan mielenosoittajien joukkoon surmaten ainakin 17 ihmistä ja haavoittaen lukuisia. Silminnäkijät kertovat ainakin kahdesta tällaisesta tapauksesta, jossa ihmisiä lenteli ilmassa iskun voimasta, osalla oli pää poissa tai ajettu panssarilla yli, osalta puuttui raajoja, haavoittuneita lojui kaikkialla.
Levottomuudet levisivät myös Kairon Tahrir-aukiolle, ja jotkut muslimit liittyivät kristittyjen joukkoon sotilaita vastaan nähdessään heidän raakuutensa.

VALTION TV julisti liikkumiskiellon Kairoon viiden tunnin ajaksi kello seitsemään asti seuraavana aamuna. Yhteenotoissa kuoli viimeisten tietojen mukaan 24 ihmistä ja haavoittui 213, kuten Egyptin virallinen uutistoimisto MENA ilmoitti. Uutisessa ei kerrottu, keitä kuolleet olivat, mutta aiemmassa ilmoituksessa kerrottiin kolmen sotilaan saaneen surmansa.
Egyptin pääministeri Essam Sharaf vieraili mellakkapaikalla pyrkien saamaan selkeämmän kuvan siitä, mistä oikein oli kysymys. Muslimiaktivisti Asmaa Mazhouf kirjoitti, että mellakka muistutti täysin sitä, mitä tapahtui Mubarakin vastaisissa mellakoissa 25.01.2011.
Muslimien ja kristittyjen välit ovat olleet jännittyneet ja mellakoita on tapahtunut aiemminkin, mutta tämän mellakan sanotaan aiheutuneen armeijan tavasta hyökätä mielenosoittajien kimppuun ilman aihetta tai provosointia.

PÄÄMINISTERI Sharaf valitti, että modernin ja järjestäytyneen demokratian rakentamisen sijasta Egypti on luisumassa takaisin sekasortoon ja mellakoihin, mutta hän vakuutti Egyptin jatkavan valitsemallaan tiellä ”ilkeämielisistä salajuonista huolimatta”.
Hallituksen edustaja Mohammed Hegazy kertoi Reutersille, että hallitus kokoontuu hätä-istuntoon tänään käsittelemään tilannetta. Hän myös kertoi, että kirkon ja Al-Azhar moskeijan edustajat tapaavat toisensa rauhoittaakseen tilannetta.
Mellakoissa tuhottiin armeijan autoja sekä yksityisajoneuvoja. Asukkaat kertoivat, että kaduilla liikkui muslimipartioita tarkastaen, oliko autoissa kristittyjä.
Mellakat levisivät osittain myös Alexandriaan, maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=241117
Al-Jazeera kertoo vähän laveammin tapahtumista lisäten, että Kairon keskustassa vallitsi täysi kaaos. Mielenosoittajat olivat polttaneet kuvernööri Mustafa al-Sayedin kuvia vaatien hänen eroaan. Läheisten talojen asukkaat olivat kivittäneet mielenosoittajia talojensa katoilta ja parvekkeilta osoittaen, etteivät he kannattaneet kristittyjen asiaa. Mellakoissa poltettiin kaksi armeijan ja kuusi yksityisautoa sekä yksi julkinen bussi. Lukuisia ihmisiä pidätettiin. http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/10/2011109155853144870.html

2. EGYPTI on siirtymässä arabikeväästään omaan talveensa, raportoi INN artikkelissaan. Juutalaiset ovat suurin joukoin vierailleet rabbi Yaacov Abuhatzeiran hautamonumentilla, mutta tänä vuonna Egyptin sotilashallitus antoi täydellisen kiellon uskonnollisten tilaisuuksien pitämiselle monumentin luona. Muslimiveljeskunta halusi kieltää vierailut jo 2009, mutta Mubarak antoi luvan siitä huolimatta. Koska muslimit uhkasivat häiritä vierailijoita, ne peruttiin sinä vuonna, mutta järjestettiin sen jälkeen ilman ongelmia. Mubarak jopa antoi luvan vierailla hautamonumentin luona rajoittamatta osanottajien määrää.
Paikallinen hallintovirkailija muktar el-Hamlawi antoi tänä vuonna täyskiellon vierailuille, raportoi palestiinalainen uutistoimista WAFA.

El-Hamlawi kertoi, että Kairon oikeus oli kieltänyt uskonnolliset tilaisuudet hautamonumentilla, ja kielteiseen päätökseen vaikutti myös se, että he samaistuvat palestiinalaiseen kansaan ja haluavat välttää uskonnollisia jännitteitä Egyptin kansassa.
Egyptin poliittiselle kartalle on noussut islamilainen Salafi-puolue ja Muslimiveljeskunta on nousemassa parlamenttivaalien todennäköiseksi voittajaksi, eivätkä kumpikaan elättele lämpimiä tunteita juutalaisia ja Israelia kohtaan.
Rabbi Yaacov Abuhatzeira johti dynastiaa, johon kuului kuuluisa rabbi Yisael Abuhatzeira ”Baba Sali”. Ryhmä oli matkalla Palestiinaan, kun sen johtaja Abutzeira kuoli Kairossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148611#.TpKU-3L3vO0

3. USA on Palestiinan kansan vihollinen no yksi, vakuuttaa Tawfik Tirawi, PA:n yleisen tiedustelun entinen komentaja, koska se tukee ”Israelin alistamispolitiikkaa”. Tirawi vakuuttaa myös, ettei Fatah ole haudannut sotakirvestään (kivääriään) Israelin vastaisessa kamppailussaan. Hän puhui näin tuhansille opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa Hebronissa. Hän myös kritisoi PA:n johtoa siitä, ettei se anna julkisissa lähetyksissään käyttää Israelista sanaa ”vihollinen”.
”Nuo jotka estävät käyttämästä termiä ”israelilainen vihollinen” rikkovat kansallista valveutuneisuutta ja miehityksen alla elävän kansan periaatteita ja siksi heidän tulee erota,” Tirawi, entinen Länsirannan tiedustelun komentaja, uhosi.

PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, jonka nykyinen asema on epäselvä, mutta joka on yleensä mukana siellä missä Mahmoud Abbaskin, sanoo, ettei PA:n johto ole hylännyt neuvotteluja, mutta se pitää kiinni vaatimuksistaan Israelin vetäytymiseksi 1967 rajoille ja julistaa rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Netanyahun tulisi tarttua tähän vaatimukseen ja julistaa täydellinen rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan, myös palestiinalaisalueille. Toiseksi mitään 1967 rajoja ei ole olemassakaan, vain ns. vihreä linja, jossa Israelin ja sitä vastaan taistelevat muslimijoukot olivat ennen 1949 aselepoa.

ISRAELIN HALLITUKSET ovat hoitaneet oudon lepsusti suhteitaan palestiinalaisten kanssa alkaen siitä, kun vasemmistolaiset aktivistit Shimon Peresin johdolla aloittivat salaiset keskustelut PLO:n kanssa, joka oli vararikkotilassa Persianlahden sodan jälkeen. Nämä Israelin silloisten lakien mukaan rikolliset keskustelut johtivat Oslon sopimuksiin 1993 ja sen kakkososaan 1995, joiden perusteella arkkiterroristi Jasser Arafat toi taisteluissa karaistuneet taistelijansa ensin Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin muslimikylään ja kaupunkiin Länsirannalla, ja perustettiin Palestiinan Auktoriteetti (PA).
Tätä myönnytyspolitiikan nimellä kulkevaa tapaa antaa yhä uusia ja uusia ”hyväntahdon” eleitä PA:lle saamatta koskaan mitään vastapalvelukseksi ovat toisiaan seuraavat hallitukset harjoittaneet useimmiten ”hallitusyhteistyön” vuoksi. Sitä harjoittaa myös Netanyahun hallitus, jota nimellisesti pidetään oikeistolaisena, mutta joka käytännössä harjoittaa vasemmiston ideologiaa, kuten monet poliittiset analyytikot asian näkevät.

PA:n korkea virkailija Nabil Shaath sanoi, että kvartetti menettää uskottavuutensa PA;n silmissä, ellei se puutu kovalla kädellä Israelin provokaatioon, joista hän mainitsi setlementtien ja turvallisuusaidan jatkuvan rakentamisen, IDF:n harjoittamat palestiinalais-alueitten saartotoimet sekä Jerusalemin juutalaistamisen. Myös Shaath vakuutti, ettei PA ole hylännyt kvartetin tarjousta neuvottelujen aloittamiseksi, mutta että sillä on varauksia siihen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241073

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin lääkintähoito on pahassa välikädessä satojen lääkärien ehkä sanoutuessa irti tehtävistään, koska he eivät ole löytäneet yhteisymmärrystä talousministeriön kanssa. Esim. Rambam sairaalassa Haifassa 70 lääkäriä 120:stä uhkaa erota eivätkä ilmoittautuneet töihin maanantaina. Asiaa hoitaa myös kansallinen työvoima oikeus, joka tapaa lääkärien edustajia maanantaina. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=241123
- Likudin ministerit ja parlamentaarikot valmistelevat lakiesitystä, jolla pyritään löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja nykyiseen käytäntöön ilman virallista lupaa kyhättyjen ns. etäisyhteisöjen (outposts) tuhoamisen sijaan. JP:n artikkelin kirjoittajat ilmoittavat heti artikkelinsa otsikon jälkeen, että ”ihmisoikeusjärjestöt pitävät laki-esitystä rasistisena”. Artikkelissa muistetaan huolellisesti viitata siihen, että nuo purettaviksi määrätyt etäisyhteisöt on rakennettu palestiinalaisten omistamalle maalle, mikä joissain tapauksissa on totta, toisissa ei. Maan omistussuhteiden todistaminen on useimmissa tapauksissa vaikeaa, koska dokumentit periytyvät Jordanian miehityksen tai Ottomaanihallituksen aikaan, jolloin laaditut kartat ja rajalinjat olivat kovin epämääräisiä. Lisäksi asiakirjoja on väärennetty, kuten paljastuu PA:n alaisissa kaupungeissa ja varsinkin Hebronin ja Betlehemin kaupungeissa. Ministeri Limor Livnat esitti Likudin ministerikomiteassa, että on muodostettava asiantuntijoista koostuva toimikunta vaihtoehtoisten ratkaisujen löytämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241099
- Libyan juutalainen asukas David Gerbi palasi Libyaan Gaddafin hallituksen vedellessä viimeisiä henkäyksiään avatakseen Tripolin juutalaisen synagogan. Hän ei arvannut, etteivät demokratia ja länsimaiset oikeusmenetelmät ole nykyisten valtaa pitävien ensimmäisiä tavoitteita. Paikalliset muslimiasukkaat esittivät voimakkaan vastalauseen Gerbin haaveelle ja järjestivät mielenosoituksia häntä vastaan. Gerbi katsoi parhaaksi henkensä säilyttämiseksi palata Italiaan. Protestoijien plakaateissa luki mm. ”Juutalaisilla ei ole tilaa Libyassa. Meillä ei ole paikkaa sionismille”. Mielenosoittajat yrittivät rynnätä Corinthia hotelliin Tripolissa, jossa psykoanalyytikko Gerbi asui. Gerbi yritti siivota Tripolin raunioitunutta Dar Bishi synagogaa ja rukoilla siellä, mitä muslimit eivät sietäneet. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241099
- Sekä pääministeri Netanyahu että presidentti Peres lähettivät surunvalittelukirjeet Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganille hänen 83-vuotiaan äitinsä kuoleman johdosta perjantaina. Mielenkiintoista nähdä, miten Israelin suhteensa lähes täysin katkonut pääministeri tähän vastaa jos mitenkään. Kaunis ele kuitenkin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241082
- Palestiinalaiset ns. turvallisuusvangit Israelin vankiloissa jatkavat syömälakkoaan vastustaessaan eristyssellirangaistuksia ja muita etuisuuksien leikkauksia. He ovat saaneet runsaasti tukea palestiinalaisilta omaisilta ja tukijoiltaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=241059
- Syyskuun aikana kuoli 44 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, viime vuonna samaan aikaan määrä oli 25. Vuoden alusta lähtien liikenteessä menehtyi 315 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148637#.TpKwRHL3vO0
- Englannin tiedustelujohtajat varoittavat, että maassa on ainakin 200 itsemurha-pommittajaa valmiina toimimaan käskyn saatuaan. Sunday Telegraph kertoo, että tiedustelun mukaan luku on varovainen arvio, ja voi olla suurempi. Heidän mukaansa maassa on 2000 muslimia, jotka suunnittelevat terrori-iskuja Englannissa. Tieto varmaan nostattaa kylmiä väreitä 2012 olympialaisten järjestäjien selkäpiissä Lontoossa. Terroristit asuvat maassa laillisesti, mutta heidät on koulutettu ulkomailla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148612#.TpKxCXL3vO0
- Shofareita puhallettiin maassa lauantai-iltana Jom Kippurin loppumisen merkiksi, mutta maassa valmistaudutaan seuraavaan juhlaan, succot eli lehtimajanjuhlaan. Kiireisimmät jo pystyttävät majojaan parvekkeille tai pihamaalle. Succot alkaa tänä vuonna 13. lokakuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148585#.TpKyXXL3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019