Friday, November 13, 2009

PERJANTAI 13.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu kieltää, että hän olisi tarjonnut Golanin ylänköä Syyrialle, kuten media eilen kertoi suureen ääneen. Varapääministeri Silvan Shalom täsmentää, että jos Golan tarjottaisiin ilman neuvotteluja ja ehtoja, mistä silloin neuvoteltaisiin? Hän pitää tuollaisia tietoja tyhjänveroisina. Hän selittää, että Syyria haluaa Israelin vetäytyvän rajoille, joilla sen joukot olivat ennen 04.06.1967 ja Israel sanoo, että se haluaa pitää Golanin ylängön, niiden pohjalta voidaan aloittaa keskustelut ilman ehtoja ja missä vain, kuten Netanyahu tarjoaa. Netanyahu hyväksyy myös suorat keskustelut Assadin kanssa.
Shalom katsoo, että rauhankeskustelut Syyrian kanssa poikkeavat siitä, mitä ne olivat Egyptin ja Jordanian kanssa, sillä ne halusivat rauhaa. Syyria sen sijaan haluaa pitää oikeuden ”vastarintaan”, mikä on koodisana aseellisiin hyökkäyksiin, samaan aikaan kuin keskustellaan rauhasta. Shalom katsoo, ettei tämä osoita vilpitöntä rauhantahtoa. Toiseksi Syyria ei ole halukas luopumaan sidonnaisuudestaan Iranin kanssa, mikä on ehtona pysyvälle rauhalle.
Jerusalemin näkökulmasta katsoen keskustelujen mahdollisuus Syyrian kanssa on hyvin todellinen, mutta osapuolet ovat kaukana toisistaan erimielisyyksien nopeaksi ratkaisemiseksi. Tämän vuoksi vain salaiset neuvottelut voivat tuoda tuloksia.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1258027278711&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. SYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad tapaa Ranskan presidentti Nicolay Sarcozyn tänään Pariisissa. Sarcozyn uskotaan käyttävän kaiken taivuttelutaitonsa Assadin suostuttelemiseksi rauhankeskusteluihin Israelin kanssa. Jerusalemissa on pientä pelkoa, että Syyria voi yrittää hyödyntää Israelin ja palestiinalaisten välisten keskustelujen täydellistä katkosta voidakseen saavuttaa länsivaltojen hyväksymisen ja tuen.
Turkin ja Israelin välisten suhteitten ajauduttua lähelle kriisitunnelmaa on mahdollista, ettei se voisi toimia välittäjän roolissa. Ranska voisi toimia siinä ominaisuudessa, mutta se ei ole toistaiseksi tarjonnut palvelujaan.
Presidentti Shimon Peresin Brasilian vierailun yhteydessä ilmeni, että Brasilia haluaisi aktiivista roolia Lähi Idän ongelmien selvittelyssä. Ulkoministeri Celso Amorim kertoi armeijan radiolle eilen, että Brasilia on valmis välittämään Israelin ja PA:n välillä. Jos ne eivät liikahda minnekään, miksei Brasilia voisi välittää Israelin ja Syyrian keskusteluissa? (JP)
3. KAIKKI eivät Brasiliassa olleet tyytyväisiä Shimon Peresin saamaan lämpimään vastaanottoon maan presidentin sekä edustajainhuoneen taholta. Mielenosoittajat kantoivat plakaatteja, joissa Peresin kuvassa nenän alle oli piirretty Hitler partatupsu, ja häntä kutsuttiin nimellä Peres-Hitler. Mielenosoittajia oli nelisenkymmentä, he edustivat palestiinalaisten oikeuksien puolesta toimivia. He huusivat Israelin vastaisia iskulauseita ja heiluttelivat Palestiinan nelivärisiä lippuja. He osoittivat mieltään Israelin osallistumista vastaan Etelä Amerikan etelän yhteismarkkinoihin (Mercadu Comun del Sur , Mercosur). Tullakseen voimaan Brasilian senaatin tulee hyväksyä sopimus. Peresin valtuustoryhmä kutsui sopimusta dramaattiseksi ja historialliseksi sen taloudellisen potentiaalin vuoksi. Etelä Amerikan Etelän yhteismarkkinat perustettiin vuonna 1991, ja siihen kuuluvat Brasilian ohella Argentiina, Uruguay ja Paraguay. Se on muodoltaan maitten välinen laaja vapaakauppa-alue.
Israel ja Brasilia allekirjoittivat 350 miljoonan USD arvoisen sopimuksen Israelin Ilmailuteollisuuden (IAI) valmistamien miehittämättömien pienkoneitten (drones) toimittamisesta Brasilian kansalliselle poliisille. Uutinen ei kerro koneitten määrää, mutta eilen uutiset mainitsivat 14 konetta. Tilaukseen kuuluu maassa toimivat valvontajärjestelmät. Koneita käytetään huumeitten salakuljettajien jäljittämiseksi sekä myös vuoden 2014 maailmankupin ja 2016 olympialaisten turvallisuusjärjestelyissä. Toimituksiin kuuluu 14 eri järjestelmää, mutta vastuuhenkilöt eivät voineet paljastaa yksityiskohtia. Israel on maailman kärkimaa miehittämättömien pienkoneitten kehittämisessä ja valmistamisessa. Osoituksena tästä on se, että monet länsimaat käyttävät koneita operaatioissaan ja sekä USA että Venäjä ilmoittavat halukkuutensa ostaa niitä käyttönsä.
Kolmas sopimus koskettelee turismin kehittämistä. Mercosurin alueella asuu 270 miljoonaa ihmistä ja siellä on runsaasti luonnonrikkauksia. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134395
4. PA:N KORKEALTA taholta viestitetään, että palestiinalaisten parlamentti- ja presidentinvaalit jouduttaneen siirtämään aiotusta tammikuun 24. päivästä myöhempään ajankohtaan. Tämä siksi, että Hamasin kieltäydyttyä osallistumasta niihin ja uhattua estää Fatahin vaalitoiminnan Gazan kaistalla vaalit menettäisivät merkityksensä. Tämän uskotaan tehokkaasti avaavan takalukon, missä Israelin ja PA:n väliset rauhankeskustelut ovat. Tämän uskotaan myös mahdollistavan, että Mahmoud Abbas pysyttelee toimessaan PA:n puheenjohtajana (presidenttinä, kuten häntä kutsutaan) epämääräisen ajan.
Aika tullee näyttämään, mitä hyviä ja mitä huonoja puolia vaalien siirto saa aikaan. Suurin pelko Abbasin eroamisesta oli PA:n joutuminen sekasortoon, koska sopivan henkilön löytäminen hänen saappaisiinsa ei ole helppoa, eikä uuden johtajan tarttuminen ohjaksiin ainakaan jouduttaisi rauhankeskusteluja.
On kuitenkin arvailujen varassa, miten Abbas ”pyörtää pyhät sanansa” ja suostuu neuvottelupöytään Israelin kanssa, vaikka täyttä rakennuskieltoa ei julistettaisikaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, kuten Abbas vaatii. Abbas ilmoitti vakavasti, ettei hän asetu ehdokkaaksi uusissa vaaleissa. Jos vaalit siirtyvät jonnekin tulevaisuuteen, hän voi rauhassa jatkaa PA:n puheenjohtajan roolissa kiertäen maailmaa kerjäten rahaa, josta PA:n alueilla on aina puute runsaan viranhaltijalauman elättämiseksi.
PA:n johdon asema on pulmallinen, sillä Abbasin virkakausi päättyi 10. tammikuuta 2009, ja Fayadin hallitusta ei ole vahvistettu PA:n parlamentissa (PLC), eli molemmat ovat asiallisesti laittomia, kuten Hamas muistaa muistuttaakin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134389
5. www.debka.com kertoo, että marraskuun ensimmäisellä viikolla pidettiin Ammanissa harvinainen tiedustelujohtajien tapaaminen. Sen aiheena oli potentiaalisesti nouseva pelko alueellisesta sodasta, mistä varsinkin Jordanian kuningas Abdullah II on varoitellut. Tapaaminen omalla tavallaan vahvistaa rintamalinjojen muotoutumista alueella. Toista ryhmittymää edustavat Iran ja Syyria sekä Libanon, johon on liittynyt alueen ehkä vahvin voimatekijä Turkki. Tätä voisi kutsua ”pohjoisen lohkoksi”. Toiseen kuuluvat Egypti, Jordania ja Saudi Arabia, ulkojäsenenä Israel.
Ammanin tapaamisen isäntänä toimi Jordanian yleisen tiedustelupalvelun johtaja kenraali Mohammed Raqed, ja siihen osallistuivat Israelista Mossadin johtaja Meir Dagan ja armeijan tiedustelujohtaja prikaatikenraali Amos Yadlin; Egyptistä tiedusteluministeri Omar Suleiman, ja Amerikasta CIA:n sekä tiedustelupalvelun korkeita virkailijoita.
Debkafile kertoo, että Omar Suleiman lensi välittömästi kokouksen jälkeen Riadiin, jossa hän informoi Saudi Arabian johtajia ja tiedustelupalvelun johtajaa prinssi Moqrin bin Abdul Azizia kokouksen kulusta.
Debkafile arvioi, että Netanyahulla oli mukaan Ammanin kokouksen arviot tilanteesta keskustellessaan presidentti Obaman kanssa 09.11.09, sekä että Netanyahu välitti tiedot Ranskan presidentti Sarcozylle pari päivää myöhemmin Pariisissa.
VERTAA: ”Mutta lopun ajalla Etelän kuningas iskee yhteen hänen (kuninkaan) kanssansa, ja Pohjan kuningas käy tämän kimppuun vaunuilla ja ratsuilla ja monilla laivoilla, hyökkää hänen maihinsa, tulvana leviten niiden ylitse. Hän hyökkää myös Ihanaan Maahan, ja monta kaatuu. Ja hän ojentaa kätensä maita kohti, Egypti ei ole säästyvä. Hän valtaa kulta- ja hopea-aarteet ja kaikki Egyptin kalleudet, ja libyalaiset ja etiopialaiset liittyvät häntä seuraamaan.
Mutta hänen käsistään pelastuvat nämä Edom ja Moab ja ammonilaisten pääosa. Mutta sanomat idästä ja pohjoisesta säilyttävät häntä, ja hän lähtee täynnä kiukkua hävittämään monia ja vihkimään heitä tuhon omiksi. Hän pystyttää hovitelttansa meren ja pyhäkön ihanan vuoren välille (po. merten väliin Pyhälle Vuorelle). Mutta hänen loppunsa tulee eikä kukaan häntä auta.” (Dan.11:40-45) Aika näyttää, olemmeko seuraamassa edellä esitettyjen tilanteitten muotoutumista, mutta monet merkit viittaavat siihen.
8. UUTISOTSIKOITA
- Iran aloitti Qomin ydinlaitoksen rakentamisen jo 7 vuotta sitten, keskeyttäen työt välillä, mutta jatkaen niitä. Laitoksen arvioidaan valmistuvat vuoden kuluessa. Viinistä tulevat tiedot kertovat, että laitos on liian pieni siviilikäyttöön, mutta sopivan kokoinen sotilaskäyttöön, eli 5 %:n tasoon rikastetun uraanin jatkorikastamiseksi 90 %:n tasoon. IAEA:n laitoksessa vierailleet tutkijat kertovat, että laitos on vahvasti linnoitettu kestämään raskasta pommitusta. (JP)
- Tutkijat ovat havainneet, että sama hormoni säätelee sekä tunteita rakkaudesta että kateudesta (mustasukkaisuudesta). Siksi nämä tunteet ovat ihmisellä kovin lähellä toisiaan ja rakkaus voi hetkessä muuttua vihaksi. (JP)
- Barakin ja USA:n puolustusministeri Robert Gatesin välisissä keskusteluissa Washingtonissa käsiteltiin Israelin tilaamia viidennen sukupolven hävittäjiä
F-35. Barak oli esittänyt, että Israel voi osallistua niiden osien valmistamiseen.
Ensimmäisten 25 koneen ennakoitiin valmistuvan 2010 aikana, mutta nyt
niiden valmistuminen näyttää viivästyvän ainakin vuodella. (JP)
- Shimshon pataljoonan sotilaat ovat kapinoineet heidän käyttämisestään
juutalaisten karkottamiseen Juudeassa ja Samariassa, ns. ”laittomista
yhteisöistä (outposts). (JP)
- Tuore gallup lupaa oikeistolle 72 paikkaa (65), jos vaalit pidetään nyt. Likud
saa 33 paikkaa (27); NU 7 (4); Labour 6 (13). Kadiman saalista ei kerrota,
mutta se lienee alle 30 paikkaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134400

Sää on nyt sateista Jerusalemissa, lämpöä 11-18 astetta.

Thursday, November 12, 2009

TORSTAI 12.11.09
1. TURKKI näyttää olevan lipsumassa ulkovaltojen huomaamatta entistä tiiviimmin Iranin vaikutuspiiriin, tai sitten toisinpäin, että Iran hakeutuu Turkin syliin. Näillä valtioilla on tietenkin yksi vaikeus vähemmän kuin Iranin ja arabimaitten suhteilla, joita hankaavat rotuerojen lisäksi erilainen käsitys Muhammedin perinnöstä. Iran ja Turkki eivät ole arabivaltioita, mutta Turkki tunnustaa sunnihaaraa, Iran taas shia-haaraa, ja nämä ovat perinteisesti hyljeksineet toisiaan. Tässä tapauksessa ne katsovat voivansa liittoutua yhteisen asian hyväksi. Arabit muinaisina valloittajina puolestaan katsovat halveksien muita kansoja.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Turkin pääministeri Erdogan Teheranin vierailun aikana 28.10. solmi salaisen sotilassopimuksen Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kanssa. Sen mukaan Turkki antaa Iranille tiedustelutietoja Israelin ja USA:n armeijoitten liikkeistä ja suunnitelmista.
Debkafile kertoo edelleen, että maitten sotilaalliset asiantuntijat viimeistelivät sopimusta Istanbulissa maanantaina 09.11. ja että se allekirjoitettiin tiistaina 10.11.09.
Presidentti Ahmadinejad kutsuttiin kunniavieraaksi islamilaiseen konferenssiin Istanbuliin.
Debkafile kertoo lisäksi, että Obama pyysi Turkkia varastoimaan 400 kg Iranin rikastamaa uraania pois IAEA:n tarkastajien silmistä. Artikkeli toteaa, että tämä salainen sopimus USA:n ja Turkin välillä voi lisätä Turkin potentiaalia toimia välittäjänä USA:n ja Iranin välillä.
2. DEBKAFILEN paljastamat salaiset sopimukset, joissa ovat osakkaina USA, Turkki ja Iran, asettavat Israelin varsin outoon asemaan. Iran on viimeisten kehitysten avulla saartamassa Israelia tiedusteluverkkoon, joka ympäröi sitä luoteesta idän kautta etelään, ja lisäksi Turkin kehittynyt merivalvonta pystyy valvomaan varsin tehokkaasti Israelin ja ulkovaltojen merivoimien liikkeitä Välimerellä. Tähän voitaneen lisätä Venäjän merivoimien alukset Syyrian rannikolla, joiden tutkavalvonta pystyy havainnoimaan pitkälle kaikkea Israelin sekä meri- että ilmaliikennettä. Saartorengas Israelin ympärillä tehostuu kaiken aikaa. On vain ajan kysymys, miten pitkälle Israelin strategiset suunnittelijat antavat kehityksen kulkea puuttumatta siihen kovalla kädellä. Jos Saudi Arabia saa Venäjältä S-400 ilmatorjuntajärjestelmät, se lisää suuresti Israelin ilmavoimien liikkeiden seurantaa.
Debkafile arvioi, että tämä kysymys on yllättänyt täysin sekä USA:n että Israelin viranomaiset, joilla ei ollut mitään tietoa näin pitkälle menevästä yhteistyöstä Turkin ja Iranin välillä. Se on voinut olla yksi tekijä, minkä vuoksi Netanyahun ja Obaman väliset keskustelut verhottiin täysin salaperäisyyden peittoon. Ehkä Obama tunsi, ettei hän ollut valmistautunut asian käsittelyyn julkisuudessa, eikä siksi uskaltanut antautua journalistien tunkeilevien kysymysten ristituleen. Netanyahun viittaus, että tulevaisuus paljastaa, mistä Oman kanssa keskusteltiin, voi perustua juuri tuohon kehityskulkuun.
http://www.joelstrumpet.com/?p=2305#more-2305
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on valmis aloittamaan suorat keskustelut Syyrian johdon kanssa ilman ennakkoehtoja Golanin palauttamisesta, kertoo Al-Arabiya selostaessaan Netanyahun ja Ranskan presidentti Nicolai Sarcozyn välisiä keskusteluja Netanyahun kotimatkalla Washingtonista. Johtajat eivät pitäneet lehdistötilaisuutta keskustelujensa päätteeksi, mutta kättelivät toisiaan ystävällisesti kameroiden edessä. Yhteisessä julkilausumassa painotettiin rauhanprosessin nopeaa elvyttämistä.
KESKUSTELUT Syyrian kanssa ovat nousseet etualalle keskustelujen PA:n johdon kanssa kohdattua ylittämättömiltä tuntuvia esteitä ellei muureja. Ranska vaatii USA:n tavoin, että kaikki juutalainen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on lopetettava, mutta siitä ei ollut mainintaa yhteisessä julkilausumassa.
Toinen keskeinen aihe puolitoista tuntia kestäneitten keskustelujen aikana Netanyahun ja Sarcozyn välillä oli Iranin ydinsuunnitelmat, joita vaadittiin lopetettaviksi.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad julisti arabipuolueitten konferenssin aikana, että Syyria on valmis rauhankeskusteluihin Israelin kanssa ilman ehtoja. Hän kuitenkin lisäsi siihen, että rauhanprosessiin kuuluu myös aseellinen vastarinta. Asiasta kertoi SANA-uutistoimisto.
Israel ja Syyria kävivät epäsuoria rauhankeskusteluja Olmertin hallituksen aikana Turkin toimiessa välittäjänä, mutta ne eivät johtaneet mihinkään.
Netanyahun ja Sarcozyn keskustelut olivat ystävälliset ja Sarcozy soitti vierailun aikana Abbasille kehottaen tätä tulemaan neuvottelupöytään välittömästi ilman verukkeita. Sarcozy halusi ehkä lievittää sitä pahaa mieltä, jota ulkoministeri Kouchner osoitti tuomitessaan Israelin harjoittaman politiikan Juudeassa ja Samariassa ja vaatien sinne täyttä rakennuskieltoa.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770043813&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. IDF ALOITTAA omat tutkimuksensa Gazan operaatio cast lead aikana tehdyistä tai väitetyistä ihmisoikeuksien loukkauksista ja sotarikoksista. IDF otti yhteyttä Be´Tzelem ihmisoikeusjärjestöön, jolla on asiamies Gazassa, että se järjestäisi keskustelutilaisuuksia Gazan rajalla Eretz ylitysasemalla, jonne järjestö voi kutsua Gazan palestiinalaisia, joilla on vaatimuksia esitettävinä IDF:n toimista.
Sotilaspoliisi on jo suorittanut 28 tutkimusta operaation johdosta. Palestiinalaiset siviilit ja ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet 140 tutkimusvaatimusta.
IDF:n viimeisiä tutkimuksia johtaa kenraalimajuri Avichai Mandelblit. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi vastustaa uusia tutkimuksia, koska IDF on jo tutkinut asiaa tarpeeksi.
Yksi esille nostettu tutkimuskohde on väite, että kaksi palestiinalaista miestä sai surmansa tankin laukauksesta heidän ollessa menossa ostamaan bensiiniä 15.01.09.
Uuden tutkimuksen tarkoituksena on esittää oma puolueettomin voimin suoritettu tutkimus väitetyistä rikoksista Goldstonen varsin poliittisen ja yksipuolisen raportin vastapainoksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770044021&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. VARSIN OMALAATUINEN kehitys on muotoutunut USA:n Israelin lähetystön ja Knessetin välille. Knessetin puhemies Reuven Rivlin on suostunut siihen – ainakin alustavasti – että Meir Kahanen tukija kansanedustaja Michael Ben-Ari voi puhua säännönmukaisessa Knessetin istunnossa, mutta ettei virallista muistotilaisuutta järjestetä. Ben-Ari aikoo valittaa puhemiehen tulkinnasta.
Meir Kahanen ampui kuoliaaksi 19 vuotta sitten egyptiläis- amerikkalainen mies, joka osoittautui al-Qaidan jäseneksi, joka syyllistyi ensimmäiseen iskuun WTC:n rakennuksia vastaan 1993. Mies saatiin kiinni ja tuomittiin, mutta vapautettiin myöhemmin.
Rabbi Meir Kahane valittiin Knessetiin 1984, mutta hänen valtakirjansa mitätöitiin, koska hänen johtamansa Kach-puolue julistettiin terrorijärjestöksi.
USA:n Israelin lähetystö on lähetellyt kirjeitä Knessetin puhemiehelle, joissa varoitetaan, että Kahanen muiston kunnioittaminen Knessetissä voi vahingoittaa rauhanprosessia, ja että Obaman lähettiläs George Mitchell seuraa hyvin huolestuneena tilanteen kehitystä.
Kirjeissä vaaditaan lisäksi, että lähetystöä informoidaan asian myöhemmistä vaiheista.
BEN-ARI on ilmaissut ihmettelynsä, mitä tekemistä USA:n lähettiläällä in Israelin Knessetin sisäisissä päätöksissä ja syyttää selvästä itsenäisen maan sisäisiin asioihin puuttumisesta. USA:n lähetystö ei ole myöntänyt Ben-Arille viisumia Yhdysvaltoihin.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770044126&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. HIZBULLAH pääsihteeri Hassan Nasrallah syyttää Yhdysvaltoja, että se on täysin Israelin kuljetettavana, ja että Obama tukee Israelin armeijaa sotilaallisesti enemmän kuin Bush aikoinaan. Hän syyttää, että Obaman aiempi vaatimus setlementtien rakentamisen kieltämisestä oli sovittu juoni, jolla pyrittiin herättämään arabien suosio, mutta josta luovuttiin, mikä osoittaa vääriksi illuusiot, että Obama olisi tasapuolisempi kuin Bush.
Nasrallahin syytösryöppy on lajissaan rajuimpia pitkään aikaan ja lisäksi, että se tulee Obaman edelleen odottaessa käsi ojossa, että arabimaat tarttuisivat siihen.
Nasrallah sanoi, että se mitä muslimit Obamassa näkevät, on Amerikan täydellinen antautuminen huomioimaan Israelin intressit, tilanteen ja turvallisuuden jättäen kokonaan huomioimatta arabien, muslimiväestön ja hallitusten arvokkuuden ja tunteet. Nasrallah puhui televisioidussa puheessaan kymmenille tuhansille tukijoilleen Beirutin eteläosassa.
Hän hyökkäsi Israelin ja USA:n yhteisiä ohjustorjuntaharjoituksia vastaan todeten, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun USA:n ja Israelin sotilaat ottivat osaa yhteisiin kenttäharjoituksiin.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770046373&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
Korkea Hizbullahin viranomainen herjasi IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin tilannekatsausta Knessetissä, jossa tämä totesi Hizbullahin omaavan kymmeninä tuhansia ohjuksia, joitakin 325 km:n kantomatkan omaavia, joilla se yltää Tel Aviviin. Viranomainen syytti, että Ashkenazin tarkoituksena on vierittää pois häpeä armeijan kärsimästä tappiosta Libanonissa ja Gazassa. Hän kertoi al-Jazeeran haastattelussa, että kaikki Israelin kaupungit sekä sotilas- ja teollisuuskeskukset ovat sen ohjusten kantomatkan sisällä. Hän sanoi Israelin hallituksen kaatuvan, jos se uskaltaa iskeä Hizbullahin kimppuun. Keskiviikkona Libanonin sotilasoikeus tuomitsi kuolemaan ”Israelin hyväksi vakoilleen miehen ja hänen vaimonsa”, sekä poissaolevana tuomitun miehen siskon ja hänen miehensä, jotka asuvat Israelissa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin presidentti Shimon Peres vierailee Brasiliassa. Hän näyttää tulevan hyvin toimeen virkaveljensä Luiz Inacio Lula da Silvan kanssa. He seurasivat kolmen sopimuksen allekirjoittamista. Brasilia on tilannut neljätoista Israelissa valmistettua miehittämätöntä pienkonetta ja maksanut niistä 36 miljoonan USD sopimuserän. Brasiliassa oli paha sähkökatkos, joka pimensi useita kaupunkeja, mikä ei varmaankaan liittynyt vierailuun, mutta Peresin turvallisuutta on lisätty. Da Silva haluaisi päästä rauhanvälittäjäksi. (JP)
- Arafatin muistotilaisuudessa 11.11.09 Mahmoud Abbas toisteli aiempia vaatimuksiaan rakennuskiellosta Länsirannalla ehtona keskusteluihin. (JP)
- Debkafile arvioi, että Iranin kysymys oli ainoa aihe Netanyahun ja Obaman sekä Barakin ja Robert Gatesin välisissä keskusteluissa. Rauhankeskusteluja ja Abbasin horjuvaa asemaa esitettiin vain savuverhona. Keskusteluja Iranista jatkettiin Sarcozyn ja Netanyahun välisissä keskusteluissa.

Wednesday, November 11, 2009

KESKIVIIKKO 11.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti keskusteluistaan presidentti Obaman kanssa, joista ei annettu julkilausumaa eikä lehdistöhaastattelua ja jotka käytiin suljettujen ovien takana, että ”vierailun merkitys selvenee vasta tulevaisuudessa”. Viranomaiset molemmilla tahoilla, sekä Israelin että USA:n hallitusten edustajien lausunnoissa, luonnehtivat keskusteluja positiiviksi. Eräs hallituksen korkea viranomainen USA:ssa sanoi keskusteluja ”erittäin positiiviseksi” sanoen keskustelujen epäonnistumista ”tyhmäksi median spekulaatioksi”.
Ja vielä eräs henkilö, jota luonnehditaan ”keskustelujen dynamiikan asiantuntijaksi”, kuvaa keskusteluja positiivisiksi ja korrekteiksi, ei vihaisiksi ja vastakohtaisiksi.
VIRANOMAISET pyrkivät vakuuttamaan keskustelujen merkitystä osoittaen, että niiden avulla oli mahdollista lieventää jännitystä, joka on noussut Jerusalemin ja Washingtonin välillä; ja toiseksi ne auttoivat sytyttämään uudelleen toiveita keskustelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa. Näiden diplomaattisten kiemuroiden takaa paistaa kuitenkin raaka tosiasia, mikä selkokielelle käännettynä tarkoittaa sitä, että Israelin ja USA:n terävimmän johdon välillä on syvä epäluottamus ellei peräti syyttelevä asenne. Obama selitti jo edellisten keskustelujen aikana Netanyahulle, joka yritti kuvata Israelin ja PA:n välille syntyneen ongelman poistuvan, kun Irakin ja Afganistanin ongelmat on ratkaistu, että hän näkee asian toisinpäin: Kun Israelin ja PA:n väliset ongelmat on selvitetty, rauha palaa Lähi Itään.
Tässä lienee aihe Obaman syyttelevään asenteeseen Netanyahun suuntaan. Hänen suunnittelemansa ja edistämänsä yhteyksiä arabimaihin etsivä politiikkansa ei ole tuottanut tuloksia, eivätkä arabimaat ole tehneet ensimmäistäkään aloitetta kireän Israelin vastaisen politiikkansa pehmentämisestä. Mitään myönnytyksiä ei ole saatu aikaan.
Netanyahu selitti vielä seisoessaan lentokoneensa oviaukossa valmiina syöksymään seuraavaan vierailukohteeseensa Pariisiin, että keskustelujen merkitys ilmenee vasta tulevaisuudessa luonnehtimatta tarkemmin kryptisen sanomansa merkitystä, mutta hän vielä kerran kielsi ”suuresti epätarkat lausunnot” niiden epäonnistumisesta. ”Ne olivat avoimet ja lämpimät,” Netanyahu vakuutti vähän epämukavan näköisesti.
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sekä Netanyahyn lähettiläät USA:ssa Yitzhak Molcho ja Mike Herzog tapasivat Washingtonissa Obaman nimittämän Lähi Idän lähettilään George Mitchellin ennen kotimatkaansa. Näistä keskusteluista ei ole juuri julkisuudessa kerrottu, mutta hallituksen edustajat Washingtonissa sanovat, ettei Mitchell palaa aivan pian Jerusalemiin jatkamaan toivottomilta tuntuvia yrityksiään ”ujuttaa käärmettä pulloon”, eli saada Mahmoud Abbas pyörtämään pyhät sanansa ja aloittamaan keskustelut rauhasta Israelin edustajien kanssa. Tällä sektorilla ei ole tapahtunut edes pientä säröilyä repeämästä tai läpimurrosta puhumattakaan.
USA:n virkailijat kiittelivät Netanyahun puhetta Amerikan juutalaisjärjestöjen edustajille. ”Se oli hyvä puhe”, kertoi Obaman hallituksen korkea viranomainen. Netanyahu vakuutti siinä vilpitöntä haluaan aloittaa todelliset keskustelut palestiinalaisten kanssa kutsuen Abbasia neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja. Ongelma ei siten olekaan tällä kertaa Israelin päässä, vaan PA:n korkeassa johdossa, joka painiskelee omien haasteittensa parissa eikä osaa irrottautua päivärutiinista suunnitellakseen tulevaisuutta. (JP)
3. OBAMAN tärkein neuvonantaja ja henkilöstöpäällikkö Rahm Emanuel puhui juutalaisjärjestöjen vuosi-kokouksessa Obaman peruutettua osallistumisensa ja sen sijaan osallistuessa Fort Hood tukikohdassa tapahtuneen murhenäytelmän muistotilaisuuteen. Emanuelin puhetta odotettiin pienoisella jännityksellä ja pelollakin, sillä hänen lausuntonsa eivät aina mairittele Israelia hänen juutalaisista juuristaan ja komeasta nimestään huolimatta. (Imanuel, Jumala kanssamme) Hänen puheensa poisti kuitenkin pahimmat pelot, hän tunnusti ehkä ensimmäisiä kertoja julkisesti juutalaisuutensa, vaikka ei se mikään salaisuus olekaan.
EMANUEL selitti puheessaan, että rauha voidaan saavuttaa vain keskustelujen kautta. Hän kehotti Israelin ja PA:n johtajia aloittamaan keskustelut ilman ennakkoehtoja. Edelleen hän kehotti käsittelemään niissä keskeisiä kysymyksiä: Rajat, pakolaiset ja Jerusalem. Edelleen hän vaati, että Israel lopettaa kaiken rakentamisen Juudeassa ja Samariassa: ”Kenenkään ei pitäisi antaa setlementtien rakentamiskysymyksen estää rauhankeskusteluja pysyvän rauhan saavuttamiseksi Israelin sekä palestiinalaisten ja arabien välillä”.
Emanuel vakuutti uskovansa, että Netanyahu on hyvin tietoinen rauhan saavuttamisesta Israelin ja PA:n välillä. Toiseksi hän totesi, ”ettei Israelin tule tuntea olevansa yksin matkallaan rauhaan, sillä Israelin ja USA:n välinen side on murtumaton”.
”Älkää erehtykö tässä: Polku rauhaan ei ole vaatimus vain Israelin yksin kuljettavaksi. Siksi USA pysyy uskollisesti Israelin rinnalla sen todellisena ystävänä. Palestiinalaisten tulee tulla neuvottelupöytään, tunnustaa Israelin oikeus olemassaoloon sekä luopua väkivallasta. Kuten presidentti vakuutti Kairossa ja useasti sen jälkeen, side Israelin ja USA:n välillä on murtumaton. Se on side, joka perustuu yhteisiin intresseihin ja arvoihin.”
Emanuel totesi puheessaan, että hänen isänsä oli juutalainen israelilainen, joka opetti hänelle yhteisön merkityksen.
Hän selitti joittenkin ymmärtävän, että yhteyden rakentaminen muslimimaailman kanssa tapahtuu Israelin suhteitten kustannuksella. ”Tämä ei ole sen tarkoituksena, siten ei ole tapahtunut eikä tule tapahtumaan.” Hänen mukaansa Obaman ponnistelujen tuloksena maailma on alkanut tiedostaa ydinasein aseistetun Iranin aiheuttaman vaaran. Hän kehui Israelia demokratian airuena alueella, jossa ristiriidat ovat yleisiä. (JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1127205.html
4. KUOHUNTA PA:n sisällä uhkaa kiehua reunojen yli. Fatahin sisällä on avoimia syytöksiä ja epäilyksiä, että PA:n pääministeri Salaam Fayad kaivaa maata Abbasin alta kaapatakseen hänen valtansa verettömässä vallankaappauksessa. Sunnuntaina Fatahin vallankumousneuvosto piti myrskyisen kokouksen Ramallahissa. Jotkut jäsenet syyttivät Fayadia verettömän vallankeikauksen toteuttamisesta Abbasia vastaan.
Lontoossa ilmestyvä Al-Quds al-Arabi palestiinalainen lehti kirjoitti, että monet Fatahin edustajat syyttivät Fayadia hänen suunnitelmastaan julistaa Palestiinan valtio kahden vuoden kuluessa neuvottelematta siitä etukäteen Fatahin johtajien kanssa. He olettavat lehden kirjoituksen mukaan, että Fayadin rauhansuunnitelma on laadittu Netanyahun ”taloudellisen rauhansuunnitelman” yhteyteen. Vallankumousneuvosto katsoi lehden mukaan, että Abbas on ainoa ja sopiva presidenttiehdokas, liittyen tässä Fatahin keskuskomitean samantapaiseen julkilausumaan, joka katsotaan varoitukseksi Fayadille toimimasta Abbasia vastaan. Abbas ja Fayad ovat viime aikoina olleet usein eri mieltä varsinkin taloudellisten ja hallinnollisten asioitten kysymyksissä. Tukeakseen Abbasin asemaa hänen tukijansa ovat järjestäneet päivittäisiä mielenosoituksia Länsirannalla. Fatahin parissa pelätään, että Fayad on tehnyt salaisia sopimuksia länsivaltojen kanssa niiden tukemiseksi häntä PA:n presidentiksi. Abbasin tukijoitten järjestämien mielenosoitusten tarkoituksena on viestittää sekä Palestiinan kansalle että ulkovalloille niiden tuki Abbasille. PA:n hallituksen istunnossa, jota Fayad johti, ei annettu tukea Abbasin uudelleen valinnalle, mutta vahvistettiin vaalien aika 24.01.2010. (JP)
5. USA:N ULKOMINISTERIÖN alivaltiosihteeri poliittisissa asioissa William J Burns kertoo INN:n artikkelissa, että USA:n päämääränä on aina ollut lopettaa Israelin ”miehitys Länsirannalla, joka alkoi 1867 sodan seurauksena”. Tämä lienee ensimmäisiä näin suoria USA:n ulkoministeriön antamia lausuntoja koskien Israelin läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa. Ensimmäinen karsastus lausunnossa ilmenee hänen rajusta ”miehitys”-termin käyttämisestään, mikä ei vastaa historiallisia tosiasioita ja osoittaa ulkoministeriön korkean virkamiehen – ellei peräti ulkoministeriön - hämmästyttävää todellisuuden tajun puutetta.
Toiseksi hän sanoo sumeilematta, että ”me emme hyväksy setlementtien jatkuvaa laillisuutta, me toteamme tyydytyksellä Israelin rajoituksen rakentamisessa Länsirannalla, mutta samalla toteamme, ettei se täytä ”tiekartan” Israelille asettamia velvoitteita.”
Kolmanneksi hän sanoo ihailevansa kansainvälisen yhteisön kasvavaa tunnustusta Palestiinan Auktoriteetin instituutioitten rakentamiseksi Länsirannalla seuraavan kahden vuoden aikana tulevan Palestiinan valtion tarpeita varten. Tämä lienee suora viittaus ja epäsuora hyväksyminen PA:n pääministeri Fayadin rauhansuunnitelmaan ja Palestiinan valtion perustamiseen kahden vuoden sisällä. Hän sanoi ministeriön työskentelevän kansainvälisen tuen syventämiseksi tällä alueella.
Burns totesi, että USA työskentelee voimallisesti rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja sen pohjoisten naapurien Syyrian ja Libanonin kanssa.
Hän valitti vähäistä edistystä, mitä on tapahtunut viime aikoina yhteisissä tavoitteissa kahden valtion perustamiseksi ja lupasi työskentelevänsä lujasti muotoillakseen PA:n turvallisuuspalvelua ja hallituksen instituutioita Länsirannalla ja palaamiseksi uudelleen neuvottelupöytään kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
Burns ei nähnyt mitään arvosteltavaa tai vaatimuksia esitettäviksi PA:n taholla. Kaikesta voi lukea edes putoamatta rivien väliin, että Obaman hallitus on päättänyt perustaa Palestiinan valtion kahden vuoden sisällä, Israelin suostumuksella tai ilman sitä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134352
6. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner epäilee, ettei rauha kiinnosta Israelia. Mistä lienee saanut tuollaisen käsityksen?
- Israel avasi uuden rajanylitysaseman Jalamassa Jenin lähellä helpottaakseen liikennettä Israelin ja Jeninin kaupungin välillä. (JP)
- Israelin uudet kaasunaamarit jaetaan tammikuussa. IDF:n kotimaanpuolustus keräsi 77 % vanhentuneista naamareista.
- Ehud Barakia odottaa uusi rintama palattuaan kotiinsa. Hänen johtamansa Labour-puolue uhkaa hajota kahden kuukauden sisällä, ellei ratkaisua löydy ennen sitä kapinallisten saatua uuden kansanedustajan riveihinsä. (JP)
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon esitti vaatimuksen Hizbullahin riisumiseksi aseista. Hizbulah sai 2 ministerin paikkaa Haririn hallituksessa. (JP)
- Korkein oikeus aikoo paneutua beduiinien laittomaan rakentamiseen ottamatta huomioon ideologisia tai uskonnollisia aspekteja. Kysymyksessä on 257 laitonta rakennusta, niistä 9 asuintaloa ja koulu Jerusalemin itäpuolella, jotka ovat suunnitellun tien paikalla. (JP)
- Obama pyysi Netanyahulta lisäaikaa hoitaakseen keskusteluyhteyksiä Iranin kanssa. Aika päättyy vuodenvaihteessa, jonka jälkeen Israel aikoo tehdä jotain Iranin ydinasesuunnitelmien romuttamiseksi. (Debkafile)
- Mohamad Dahlan sanoo, että PA voi pyytää YK :n turvallisuusneuvostoa vahvistamaan Palestiinan valtion rajat. (ynetnews) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3803402,00.html

Tuesday, November 10, 2009

TIISTAI 10.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu ja presidentti Barack Obama tapasivat lopulta toisensa eilen maanantai-iltana sikäläistä aikaa suljetussa istunnossa, joka kesti tunnin ja 40 minuuttia. Osa keskusteluista oli kahdenkeskistä, osalle mukaan tulivat puolustusministeri Ehud Barak, Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren, kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Arad sekä Netanyahun lähettiläs USA:ssa Yitzhak Molcho.
Keskusteluista ei annettu julkilausumaa ja Netanyahu peruutti suunnitellun lehdistötilaisuuden tilaisuuden jälkeen tiistaiaamuna ennen lähtöään kotimatkalle Ranskan kautta, jossa hän tapaa presidentti Nicolas Sarcozyn keskiviikkona. Sen verran lehdistö oli saanut puristettua keskustelutilaisuuden aiheista irti, että niissä kosketeltiin Iranin ydinasesuunnitelmaa sekä rauhantunnusteluja Lähi Idässä.
Valkoinen talo antoi lyhyen yhteenvedon keskusteluista todeten, että presidentti vakuutti USA:n vahvan tuen Israelin turvallisuudelle sekä että niissä käsiteltiin turvallisuuspoliittisia kysymyksiä ja laajasti yhteistyötä turvallisuuden alueella. (haaretz)
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti lehdistön edustajille ennen keskustelujaan Obaman kanssa, että hän vakuuttaa tälle Israelin vahvaa antautumista rauhanprosessiin ja että Israel oli itse asiassa hyvin antelias suostuessaan rajoittamaan rakennustoimintaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Toisaalta hän aikoi selittää Obamalle, ettei rakennuskielto ole koskaan ollut esillä sovittaessa rauhankeskusteluista palestiinalaisten kanssa, mutta että hän tulee painottamaan päätöstään työskennellä kaikin voimin ja tekevänsä kaiken voitavansa, että rauhankeskustelut PA:n kanssa saadaan aloitettua. USA:n ulkoministeriön edustaja Ian C Kelly kertoi, ettei George Mitchell palaa aivan pian Israeliin jatkamaan ponnistelujaan.
Valkoisen talon edustaja Robert Gibbs selitti journalisteille, että rakennuskielto on aina ollut USA:n presidenttien tavoitteena rauhankeskustelujen edistämiseksi.
Julkisuuteen tihkuneissa tiedoissa ei kerrota, mitä Netanyahu lopulta kertoi Obamalle, mutta niiden ylle levitetty salaperäisyyden verho kielii, että erimielisyyksiä esiintyi, eivätkä keskustelijat antautuneet tavanomaiseen ”foto-op” tilaisuuteen niiden jälkeen.
Keskustelut USA:n ja Israelin johtajien välillä lienevät elintärkeitä, mutta Israelin pääministerin käytös alkaa muistuttaa huutolaispoikaa, joka nyhjöttää kartanonherran ovensuussa odottaen, että tämä huomaisi hänet ja antaisi pari kananluuta kaluttavaksi. Israelin johtajien olisi korkea aika tiedostaa oma arvonsa ja käyttäytyä itsenäisen valtion päämiehen tavoin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1127029.html
3. SIIRTOTYÖLÄISTEN kuumalinja julkisti eilen lehdistötilaisuuden yhteydessä tutkimuksensa tuloksena raportin, jonka mukaan Israeliin sallittujen siirtotyöläisten määrä on kasvanut aina Shas-puolueen edustajan ollessa sisäministerinä. Tutkimuksen mukaan vuosien 1999-2002 välillä laillisesti maahan sallittujen vierastyöläisten määrä kasvoi 85 000:sta 102 000:en. Sisäministerinä oli silloin Shasin jäsen Shlomo Benizri.
Ehud Olmertin ottaessa hallitusvastuun vuosina 2003-2004 siirtotyöläisten määrä pysytteli lähes tasaisena 85 000 ja 92 000 välillä. Eli Yishain tullessa sisäministeriksi 2005 heidän määränsä alkoi nousta uudelleen: 98 000 vuonna 2005 ja 118 000 vuonna 2008. Hotline ennustaa, että laillisten siirtotyöläisten määrä nousee tänä vuonna ennätykseen 120 000. Hotlinen johtaja Shevy Korzen lisäsi, että vastoin hallituksen väitteitä laittomien työntekijöitten määrän kasvusta niiden määrä pienenee, vuonna 2000 se oli 120 000, vuonna 2005 se oli 90 000 pysytellen lähes vakiona sen jälkeen. Järjestö on laajentanut toimialuettaan alkaen avustaa siirtotyöläisiä heidän ongelmissaan sekä laillisissa oikeuksissaan ihmisoikeuksien mukaisesti. Korzen totesi, että laillisesti maahan tuotetut työntekijät ovat useammin joutuneet tuottajajärjestöjen väärinkäytösten uhriksi kuin laittomat työntekijät. Laillisen työluvan saaneet joutuvat maksamaan työllistämisjärjestöille kalliin välityspalkkion, joka vaihtelee 3 000 ja 30 000 USD välillä riippuen kotimaasta ja työpaikan ladusta. Korzen kertoi, että he pyrkivät lopettamaan Israelin harjoittaman politiikan, jonka mukaan se poistaa vuosittain kymmeniä tuhansia työluvan saaneita, mutta samaan aikaan tuottaa entistä enemmän uusia. Vuosien 1998 ja 2008 välillä poistettiin maasta 71 000 siirtotyöläistä.
Korzen epäili, ettei siirtotyöläisten salliminen maahan johdu pelkästään siitä, että he tekevät töitä jotka eivät kelpaa juutalaisille, vaan että puhtaalla laittomalla voitontavoittelulla on osansa asiassa. Ministeri Shlomo Benizri joutui eroamaan lahjussyytteiden vuoksi, mistä hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. (JP)
4. JERUSALEMISSA kokoontui maanantai-iltana korkea-arvoisten ja tunnustettujen asiantuntijoitten paneeli, joka keskusteli ja puhui tilaisuuteen saapuneelle yleisölle siitä, miten länsimaailma on joutunut öljyn tyranniuden uhriksi, ja miten olisi korkea aika etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja ns. vihreän energian tuotannon hyväksi, ei pelkästään öljynkäytön ympäristöhaittojen vuoksi vaan myös siksi, että sidonnaisuutta öljystä käytetään poliittisena aseena. Tämä selittyy sillä, että maailman kuljetusvälineet toimivat valtaosin öljykäyttöisin konein eikä maailman talous pysyisi pystyssä ilman niitä.
Mutta samalla esim. Iran myy valtavat määrät öljyä Kiinan nopeasti kasvavalle teollisuudelle, ja sieltä saamillaan varoilla Iran toimittaa suuria asevarastoja Hizbullahin ja Hamasin terroristeille, mistä selkeänä esimerkkinä on äskeinen Israelin pidättämä Francop aselaiva.
Paneelin asiantuntijat esittelivät erilaisia vaihtoehtoja edellisten teesien pohjalta. Tilaisuuden oli järjestänyt American Jewish Committee, joka on osa laajempaa amerikkalaista yritystä the Jewish Response to the Energy Challence (JREC; Juutalainen vastaus energiahaasteeseen). Yhteisö oli järjestänyt samanaikaisen konferenssin San Franciscossa. Tilaisuudessa julkistettiin myös AJC:n (American Juutalaiskomitean) osallistumisohjelma (access program). Asiantuntijat esittelivät vaihtoehtoisia energiamuotoja, kuten aurinko- ja tuulivoimasähköä, ja polttoaineen valmistamista leväkasveista, jota esitteli tri Isaac Bezrin, jolla on 100 miljoonan USD biodiesel ohjelma yhteistyönä USA:n energiaosaston ja Arizonan voimayhtiön APS kanssa. Tri Gal Luft, Global Security Instituutin johtaja, kyseli, ovatko kansalaiset valmiit käyttämään kohta 150 USD tynnyriltä maksavaa öljyä, kun sadalla dollarilla autot pystytään muuntamaan joustaviksi hyödyntämään erilaisia energiamuotoja bensiinin ohella.
Asiantuntijat korostivat juutalaisten aloitteellisuutta ja kehityskykyä, mikä antaa heille erinomaiset mahdollisuudet toimia edelläkävijöinä uusien energiamuotojen kehittelemiseksi. Jotkut asiantuntijat varoittelivat vaaroista, mitkä voivat tulla uusien energianmuotojen tullessa yleiseen käyttöön ilman tarvittavia tutkimuksia, viitaten kännykän tuntemattomiin vaikutuksiin ihmisten terveyteen ja riippuvuuteen siitä, jotka voivat ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770025577&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. PÄÄMINISTERI Netanyahu kehotti PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia aloittamaan rauhankeskustelut välittömästi. Netanyahu on tarjonnut niitä toistamiseen ”ilman ennakkoehtoja”, kuten hän selittää, mutta Abbas jauhaa samaa vanhaa omaksumaansa mantraa: Ensin täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa sekä Itä Jerusalemissa. Aivan selvästi Abbas ei uskalla lähteä keskusteluihin Israelin kanssa, mitä sitten pelänneekin, ehkä hän odottaa ”kuuta taivaalta”, eli Allahia avukseen. Tosiasiahan tietysti onkin se, että vaikka neuvotteluissa jotain sopimuksia saavutettaisiinkin, Hamas hylkäisi ne suoralta kädeltä, eikä rauhasta Israelin palestiinalaisten välillä voitane puhuakaan, ennen kuin Hamas on tavalla tai toisella osallisena sopimuksissa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat analysoi tilannetta todeten, että nyt on saavutettu hienosäätövaihe kuitenkaan selittämättä, mitä muuta se tarkoittaisi rakennuskiellon ohella Länsirannalla. Hän varoitteli, että jos neuvotteluja ei saada aikaan, Israel voi joutua keskustelemaan Hamasin kanssa. PA:n johto uhkailee kaiken aikaa väkivallan ja kolmannen intifadan aloittamisella, jos Israel ei taivu heidän vaatimuksiinsa.
Syyrian presidentti Bashar Assad julisti Istanbulissa pidettävässä arabiliiton kokouksessa, että jos Israel ei luovuta Golanin kukkuloita, Syyria tulee omaksumaan toisen vaihtoehdon, eli aloittamaan gerillasodan Israelia vastaan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770024757&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Berliiniläiset juhlivat eilen länttä ja itää erottavan muurin sortumisen 71-vuotisjuhlaa. Mukana oli Gorbatshov, joka oli ratkaisevassa oassa muurin murtamisessa, sekä Saksan kansleri Merkel, jotka symbolisesti astuivat silloisen rajan yli juhliakseen rajan poistumista saksojen väliltä.
- Israelin 7. prikaati harjoittelee Golanilla kuvitellen kaiken aikaa, että he ovat aidossa sodassa, minkä aikana ei ole mahdollista vetäytyä etulinjoilta lepoa ja virkistystä varten linjojen taakse. Harjoitukset ovat kestäneet neljä kuukautta ja päättyivät pari viikkoa sitten, mutta jatkuvat vielä kuusi viikkoa. Tankkien ajajat, tähystäjät ja ampujat valittavat, ettei ole helppoa olla vuorokausia pienessä suljetussa tilassa ja myös nukkua siellä. Armeijan johto on kuitenkin katsonut edellisten operaatioitten ja sotien kokemusten mukaan olevan välttämätöntä, että sotilaat tottuvat sotatilanteisiin harjoitusten aikana. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257770024231&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Tunnettu kolumnisti Thomas Friedman pyöritteli New York Timesin artikkelissaan mahdollisuutta, että Obama hylkäisi rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä – ainakin toistaiseksi – koska ne eivät johda minnekään. Hän tulee siihen tulokseen, ettei se ole mahdollista, sillä tämä on yksi Obaman hallituksen omaksumia keskeisiä kysymyksiä, joita hän vannoi selvittävänsä. Obaman tilanne huononee kaiken aikaa, sillä ihmiset, jopa äärivasemmalla, alkavat vakuuttua tehneensä elämänsä suurimman tyhmyyden uskoessaan kultaiseen retoriikkaan mutta unohtaneensa järjen varoitukset.
Barry Rubin kutsuu PA:n taktiikkaa ”odottaa ja syyttää” peliksi JP:n artikkelissaan 09.11.09. Hänen mottonsa on, että USA ei osaa lukea oikein Lähi Idän mentaliteettia, ja tekee virheen toisensa jälkeen.
Toinen kolumnisti Charles Krauthammer toteaa, että vuoden 2008 myytti on tuhottu Virginiassa ja New Jerseyssa, joissa demokraatit menettivät paikkansa osavaaleissa, vaikka Obama itse kampanjoi siellä ja ne olivat hänen vahvimpia tukijoitaan viime vuonna. Hän pitää 2008 vaalien tulosta epätavallisena poikkeuksena USA:n presidenttien valeissa, joka palautuu normaaliin vuoden 2009 aikana. Obama-huuma on menettänyt viehätyksensä sekä värillisten että nuorten parissa, Krauthammer arvioi. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1257455212507&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Monday, November 09, 2009

MAANANTAI 09.11.09
1. ISRAELIN MEDIA näyttää hiljalleen alistuvan tosiasiaan, että Washingtonissa on viileä ilmasto, ainakin sikäli kuin se koskee Israelia. Näin jopa JP totesi aamun pääartikkelissaan. Ehkä lähi viikkojen aikana selviää, mitä Obaman hallituksessa lopulta muhii, mutta viitteet eivät lupaa hyvää.
Palestiinalaiset vihjailevat, että Obama ja PA:n pääministeri Salaam Fayad ovat tehneet salaisen sopimuksen, jonka mukaan USA tukee Fayadin suunnitelmaa julistaa Palestiinan valtio kahden vuoden kuluessa. JP:n artikkelien kirjoittajat spekuloivat, mitä se käytännössä tarkoittaisi. Eräs asiantuntijana pidetty toteaa, ettei mikään instanssi maailmassa ole oikeutettu julistamaan jotain valtiota itsenäiseksi, sen tekee kansa, joka hallitsee tarvittavaa maa-alaa, jolla on toimiva hallitus ja joka pystyy kommunikoimaan toisten valtioitten kanssa. Näin varmaan onkin; kansa voi julistautua itsenäiseksi, mutta se tarvitsee ulkovaltojen tunnustuksen voidakseen toimia yhteistyössä toisten kansojen kanssa. (JP)
2. PALESTIINALAISET johtohenkilöt vihjailevat, että Obama on luvannut Itä Jerusalemin palestiinalaisille, ja että hän tulee vaatimaan juutalaisen rakentamisen lopettamista siellä. Toiseksi he vihjailevat, että Abbas voi todella erota lähiaikoina, mikä saisi useat Fayadin hallituksen jäsenet ja myös parlamentaarikot eroamaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä PA:n romuttamista. Se tarkoittaisi myös rauhanprosessin päättymistä.
Toisaalta spekuloidaan, että Abbas voi hajottaa PA:n eroamatta itse virastaan PA:n puheenjohtajana ja kansanjohtajana. Tämäkin tarkoittaisi rauhanprosessin päättymistä.
Abbas kertoi kuulijoilleen harvinaisella matkallaan Betlehemiin ja Hebroniin, ettei Israel halua rauhaa, koska se ei halua lopettaa setlementtien rakentamista eikä hyväksy kahden valtion periaatetta. ”En tiedä, mitä he haluavat. Heidän on aika alkaa ajatella, mitä on tehtävä, jos he todella haluavat rauhaa.”
PA:N LAKIASÄÄTÄVÄN Neuvoston (PLC) varapuhemies Hassan Khraisheh vaati, että Abbasin tulee tosissaan harkita PA:n romuttamista, koska ”PA perustettiin valmistelemaan Palestiinan valtion perustamista, eikä se ole saanut mitään aikaan 15 vuoden tiiviiden neuvottelujen aikana, eikä valtiota ole perustettu”. (JP)
3. ”Me olemme hyväksyneet tiekartan ja YK:n päätöslauselmat ja me olemme täyttäneet kaikki velvollisuutemme rauhanprosessin suhteen”, Abbas julisti kuulijoilleen Betlehemin ja Hebronin vierailunsa yhteydessä. ”Olemme edistyneet suuresti turvallisuuden ja taloudellisen kehityksen suhteen Länsirannalla, eikä Israel ole tehnyt sinä aikana mitään.” Abbas julisti, että Betlehem ja Hebron moskeijoineen ja kirkkoineen pysyvät aina palestiinalaisina kaupunkeina. ”Riippumatta siitä, miten paljon he pyrkivät vahingoittamaan pyhiä paikkoja ja maita, me emme salli sen tapahtua. Jerusalem tulee säilymään Palestiinan kansan ikuisena pääkaupunkina.” Kaikesta pettymyksestään huolimatta Abbas kehotti palestiinalaisia uskomaan rauhan mahdollisuuteen ja jatkamaan ponnistelujaan turvallisuuden, tasapainon ja itsenäisyyden saavuttamiseksi.
Abbas hyökkäsi myös Hamasia vastaan, jota hän syytti Egyptin välitysyritysten tuhoamisesta Hamasin ja Fatahin välisen kriisin lopettamiseksi. (JP)
4. PA:N KORKEA virkailija kertoi JP:n toimittajille Kh A Toamehille ja T Lazaroffille, että Abbas oli hämmästynyt kuullessaan huhuja Israelin median kautta, että Obaman ja Fayadin välillä on salainen sopimus Fayadin rauhansuunnitelman tukemisesta ja Palestiinan valtion perustamisesta kahden vuoden sisällä yksipuolisesti, jos Israel ei sitä tunnusta. Artikkelin kirjoittajat toteavat, että sellainen yksipuolinen julistus, jonka todennäköisesti monet valtiot tunnustaisivat välittömästi ja YK:n täysistunto vahvistaisi, asettaisi sen alueella olevat Israelin armeijan ja poliisin yksiköt laittomiksi tunkeilijoiksi, ja palestiinalaisilla olisi laillinen oikeus aloittaa aseellinen taistelu niitä vastaan. Samalla se tekisi tyhjäksi kaikki Israelin ja PA:n välillä tehdyt sopimukset ja yhteisymmärrykset Oslon sopimuksesta lähtien.
Fayadin sisäpiirin taholta kielletään tiedot salaisesta sopimuksesta Obaman ja Fayadin välillä.
Abbasin läheiset tahot kertovat, että huhujen taustalla lienee Obaman halu poistaa Abbas PA:n johdosta ja korvata hänet Fayadilla. Abbas on käyttäytynyt itsepäisen poikaviikarin tavoin pitäytyen vaatimuksiinsa, joista hän tietää, ettei Israel niihin voi suostua. Abbasin taholta selitetään, ettei Fayad ole presidentti ja että vain Abbas edustaa palestiinalaisia. Fayadin kansansuosio on vähäinen eikä hänen riippumattomalla puolueellaan ole laajaa kannatusta. Tämä kuitenkin huonontaa edelleen johtajien välisiä tulehtuneita suhteita. Abbas voisi erottaa Fayadin, mutta hän on tärkeä ulkomaisten suhteitten säilymisen vuoksi, mikä on vakuutena rahavirtojen jatkumiselle varsinkin hyväuskoisilta länsivalloilta.
Abbasin kannattajat ovat panneet merkille, ettei Fayad tullut voimakkaasti Abbasin tueksi tätä vastaan nostettujen syytösten aikana.
Fayadin rauhansuunnitelman mukaan Palestiinan valtion julistaisi perustetuksi YK :n turvallisuusneuvosto, mutta käytännössä sillä ei ole sellaisia oikeuksia, sillä valtion voi perustaa vain sen alueella asuva kansa. Abbasin kannattajat selittävät, että vain Abbasilla on kansan antama valtuutus antaa julistus Palestiinan valtion perustamisesta.
”Missä on savua, siellä on myös tulta”, sanoivat vanhat. Tarkkailijat kallistuvat siihen suuntaan, että jotain Obaman hallituksen parissa muhii julkisuudelta piilossa. (JP)
5. USA:N KONGRESSIN vähemmistöjohtaja varoitti eilen alkaneen Amerikan juutalaisjärjestöjen vuotuisessa konferenssissa, että USA:n suhtautuminen Israeliin on muuttumassa. Republikaanien edustaja Eric Cantor totesi puheessaan, että mahdollisuus siihen on olemassa. ”Viime aikoina on sattunut tapauksia, jotka viittaavat, että sillä suunnalla on haasteita, ja olen täysin antautunut tehdäkseni voitavani varmistaakseni, että kongressi säilyy Israelin voimakkaimpana liittolaisena siinä, mitä tulee tehdä sen turvallisuuden hyväksi.” Hän ei halunnut yksilöidä mainitsemiaan tapauksia JP:n toimittajalle H L Krigerille ennen puhettaan konferenssissa, mutta hän sanoi jotain. ”On lukuisia asioita, jotka ovat herättäneet huoltani viime aikoina, kuten yritykset saada yhteys Iranin kanssa ja painostus Israelia kohtaan rauhanmyönnytysten nimissä. Israel on kansallisen turvallisuusstrategiamme pilari ja meidän tulee painottaa jokaista yksityiskohtaa sitoutumisestamme Israelille juuri nyt, kun sen olemassaolo on vaarassa,” Cantor selvitteli.
6. JUUTALAISJÄRJESTÖJEN konferenssivieraitten parissa monet ilmaisivat pettymyksensä siitä, että presidentti Obama tullut itse paikalle lupauksestaan huolimatta, mutta monet lohduttautuivat sillä, että Rahm Emanuel, joka lienee Obaman tärkein neuvonantaja ja hänen strategiansa suunnittelija ja toteuttaja, pystyy kertomaan enemmän Obaman hallituksen tavoitteista. Monet sanoivat ymmärtävänsä, että Obama halusi osallistua Fort Hood muistotilaisuuteen Texasissa.
Rahm Emanuel on juutalaista sukua ja hänen lapsensa käyvät juutalaista koulua, mutta hän on antanut hyvin kriittisiä lausuntoja Israelista, minkä johdosta juutalaisten suhtautuminen häneen on epäilevä ja varovainen. Mutta hän on kuitenkin ratkaisevan tärkeässä asemassa Obaman hallituksessa, eikä häntä voi jättää huomiotta. (JP)
7. JORDANIAN kuningas Abdullah II jatkaa kriittisiä lausuntojaan tavasta, millä Israel hänen mielestään kohtelee väärin Jerusalemia ja islamin pyhiä rakenteita siellä ja varsinkin Temppelivuorella.
Viimeisessä lausunnossaan Abdullah II varoittaa Israelia, että se leikkii tulella Jerusalemin asioissa. ”Jerusalem on punainen varoitusmerkki, ja Israelin tulee itseistää kaupungin merkitys muhamettilaisille ja kristityille ja lopettaa pelaaminen tulella.”
Abdullah II selitti edelleen, että jos arabien ponnistelut eivät onnistu rakennuskiellon saamiseksi Länsirannan juutalaisyhteisöihin, Amerikan ja kansainvälisen yhteisön tulee painostaa Israelia siihen. Hänen mielestään painostus on välttämätön, jotta rauhankeskustelut saataisiin keskittymään lopullisen tilanteen kysymyksiin: rajat, palestiinalaispakolaiset ja Jerusalemin tulevaisuus. ”Neuvottelujen päämääränä tulee olla Palestiinan valtio 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem.” Jordanian kuningas Abdullah II teki pikavierailun Kairoon , jonka yhteydessä he antoivat yhteisen julkilausuman varoittaen Israelia yksipuolisista toimista Jerusalemissa kuten rakentamisesta Itä Jerusalemissa sekä muslimien pyhien paikkojen suojelemisesta. Edelleen lausunnossa varoitettiin katastrofista, elleivät rauhankeskustelut tuota tulosta lähitulevaisuudessa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126887.html
8. UUTISOTSIKOITA
- Bat Yanissa kaksi päivää sikaflunssa rokotuksen jälkeen kuolleen 75-vuotiaan miehen tapaus herättää epäilyksiä sen turvallisuudesta. Lääkärit rauhoittelevat, ettei ole näyttöä siitä, että sen aiheutti rokotus. (JP)
- Cast lead operaatiota tutkitaan edelleen IDF:n asettaman tiimin voimin. (JP)
- Kaksi teini-ikäistä tyttöä valittaa, että poliisi suoritti heille ruumiintarkastuksia vaatien heitä riisuutumaan alastomiksi. He asuivat Ramat Migron juutalais-yhteisössä, jonka Samarian poliisi tuhosi ”laittomana” (outpost).
- Ulkoministeri Lieberman ja hänen varamiehensä Ayalon lensivät sunnuntaina Hollantiin ja Tanskaan lujittaakseen Israelin ja EU:n suhteita. Hollanti äänesti YK:ssa Goldstonen raporttia vastaan, Tanska pidättyi.(JP)
- Mofaz esitteli eilen omaa rauhansuunnitelmaansa, joka lupaa Palestiinan valtion vuodessa 60 % Länsirannan alueelle ja Jerusalemin jakamista, tämä vuoden kuluessa. Hamasin eräs edustaja sanoi sitä mielenkiintoiseksi, mutta virallisesti hylkäsi sen. Kadiman parissa harkitaan, josko se voitaisiin ottaa puolueen viralliseksi esitykseksi. (JP)
- Itä Jerusalemin asukkaat ovat pienen kiertokyselyn mukaan epäileviä Palestiinan valtiosta ja toimeentulostaan, jos he joutuisivat sen alle. (JP)
- USA:n kongressin edustaja vaatii, että USA:n lähetystö tulee muuttaa Jerusalemiin ja Jerusalem tulee tunnustaa Israelin yhtenäisenä pääkaupunkina. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen käyttäneet siirto-oikeuttaan jättääkseen huomiotta kongressin siitä tekemän lain. (JP)
- Gazan salakuljetustunneleissa on kuollut ainakin 32 palestiinalaislasta viimeisen 3 vuoden aikana. Eilen Gazasta ammuttiin raketti Sderotiin. .http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134302
- Beduiinit ovat vallanneet suuria alueita Maale Adumimin lähellä pystyttäen telttojaan halunsa mukaan. He käyttävät samaa taktiikkaa Negevissä, jossa he ovat laittomasti vallanneet tuhansia hehtaareita maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134301
- Turkin pääministeri Erdogan sanoo mieluummin keskustelevansa Sudanin presidentin Omar Hassan al-Bashirin kanssa kuin Netanyahun, koska ”muslimina Bashir ei voi suorittaa kansanmurhia”. Se on hänen arvioittensa mukaan mahdottomuus, sillä sitä muslimit eivät harrasta, hän vakuutti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3802150,00.html
- Iranin parlamentti antoi presidentti Ahmadinejadille rajoittamattoman oikeuden käyttää 30 –50 miljardia USD ydinteollisuuden hyväksi ja poisti samalla valtion tukia ruokatarpeilta ja polttoaineilta. (debkafile)

Sunday, November 08, 2009

SUNNUNTAI 08.11.09
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa hajottaa Palestiinan Auktoriteetin (PA) ja julistaa rauhanprosessin epäonnistuneeksi. Tämä luultavasti aiheuttaisi sekasortoisen tilan PA:n hallintoalueilla, ja antaisi mahdollisuuden Hamasille yrittää vallankeikausta kuten se teki Gazassa. Abbas kertoi tämän ”protestiksi USA:n kyvyttömyydelle painostaa Israelia tarpeeksi suostumaan PA:n johdon vaatimuksiin rakennuskiellosta Länsirannalla”. Aiemmin hän kertoi, että hän ei asetu ehdokkaaksi tammikuun vaaleissa protestiksi USA:lle.
Toisaalta Abbas jatkaa tammikuun 24. päivän vaalien järjestämistä Juudeassa ja Samariassa.
Hänen uskotaan odottavan ennen lopullista päätöstään palestiinalaisten mielenosoitusten ja ulkovaltojen painostusten tuloksia, joitten vuoksi USA voisi antaa uhkavaatimuksen Israelille.
Presidentti Barack Obama aloittelee jotain uutta kehitystä suhteissaan Israeliin ja juutalaisiin yleensä. Hän peruutti puheensa Amerikan juutalaisjärjestöjen UJC/the Jewish Federation of North America vuotuisessa yleiskokouksessa, ja osallistuu sen sijaan USA:n haavoittuneiden sotilaitten tilaisuuteen tiistaina. Hänen puheensa juutalaisten yleiskokokusessa pitää hänen henkilöstöpäällikkönsä Rahm Emanuel.
Netanyahu puhuu yleiskokouksen 3000 osanottajalle maanantaina. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu lentää Yhdysvaltoihin Barakin kanssa tänään. Netanyahun ja Obaman odotettu tapaaminen hänen matkansa aikana on edelleen arvailujen varassa. Erään tiedon mukaan Obama voisi tavata Netanyahun pikaisesti maanantaina ennen tämän kotimatkaa, jonka varrella hän tavannee Ranskan presidentti Nicolay Sarcozyn Pariisissa. Obaman haluttomuus tavata Netanyahua on herättänyt tiettyä levottomuutta Israelissa ja tuntoja siitä, että Obama todella hautoo jotain julkisuuden ulkopuolella, mistä on joitain vinkkejä tihkunut julkisuuteen.
Mahmoud Abbas puolestaan aloitti tammikuun vaalien valmistelut keskustellen Ramallahissa keskusvaalilautakunnan johtajien Hanna Naserin ja Rami Hamdallahin kanssa kehottaen heitä huolehtimaan siitä, että vaalit voidaan pitää samaan aikaan Länsirannalla, Gazassa ja Itä Jerusalemissa. On täysin epäselvää, miten vaalit pidetään Gazassa ja miten ne pidetään Itä Jerusalemissa, jossa PA:n poliittinen toiminta on kielletty.
Palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltään Abbasin tueksi järjestämällä marsseja useissa Länsirannan kaupungeissa sekä julkistaen lehti-ilmoituksia, joissa kerrotaan tuen antamisesta Abbasille asettua sittenkin ehdokkaaksi. Useimmat marssijat olivat Fatahin jäseniä sekä PA:n turvallisuusjoukkoihin kuuluvia, jotka oli ilmeisesti komennettu osallistumaan. (JP)
3. JERUSALEMIN hallitus on enemmän kuin huolestunut huhuista, joista haaretz kertoo websivullaan. Niiden mukaan Obaman hallitus on tehnyt salaisen sopimuksen PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa, jonka mukaan USA tukee Palestiinan valtion perustamista yksipuolisesti 1949 aselepolinjoille arabien rauhansuunnitelman mukaisesti. Palestiinalaislähteitten mukaan monet EU-maat tukevat Fayadin suunnitelmaa, eikä Obaman hallitus ole kahdenkeskisissä neuvotteluissa vastustanut suunnitelmaa. Julkisuudessa ei tiedetä, onko Obaman hallitus jo tehnyt päätöksen asiassa. Israelilaiset lähteet toteavat, ettei Obaman hallitus ole antanut selvää vastausta kysymykseen asiasta.
NETANYAHU on pyytänyt, että USA veto-oikeudellaan estäisi kaikki yksipuoliset Israelin ja PA:n suhteita koskevat YK:n turvallisuusneuvoston esitykset, joista ensimmäinen on Goldstonen Gazan raportin käsittely. Goldstonen raportti hyväksyttiin YK :n yleiskokouksessa, ja se on menossa kiireellisenä turvallisuusneuvostoon. Kuriositeetin vuoksi kerrottakoon, että Sveitsi äänesti Goldstonen raportin puolesta, Venäjä pidättyi. Äänestyksen tulos oli 114-18, pidättyneitä 44 maata, poissa 17 maata YK:n 192:sta jäsenmaasta.
Jerusalemissa pelätään, että jos haaretz.com kertoma huhu pitää paikkansa, Palestiinan valtio voidaan perustaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, joka on jäsenmaita sitova. Suunnitelmaa tukevat artikkelin mukaan johtavat EU-maat ja sillä on vahva kannatus Obaman hallituksen parissa.
NETANYAHUN HALLITUS ilmoitti aluksi kannattavansa Fayadin suunnitelmaa, koska se muistuttaa osin Netanyahun reklamoimaa palestiinalaisalueitten taloudellista kehittämistä, mutta ettei sillä ollut tietoa suunnitelman salaisesta osasta, joka tähtää Palestiinan valtion yksipuoliseen perustamiseen sekä YK:n turvallisuusneuvoston uuteen päätöslauselmaan, jolla korvattaisiin aiemmat lauselmat 242 ja 338. Fayad oli kertonut Israelin viranomaisille, että hänen suunnitelmaansa kannattavat Englanti, Ranska, Espanja ja Ruotsi, jolla on nyt vuorollaan EY:n presidenttiys, ja että Obaman hallitus suhtautui siihen myönteisesti.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126594.html
4. NETANYAHUN hallitus on käsitellyt Fayadin rauhansuunnitelmaa useissa ns. turvallisuuskabinetin istunnoissa, johon kuuluu kuusi ministeriä. Yleisesti julkisuuteen annettujen tietojen mukaan Fayadin rauhansuunnitelman toteuttamista pidetään vaarallisena. Netanyahu keskusteli asiasta sekä Obaman Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin että ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa varottaen heitä siihen sisältyvistä vaaroista ja pyytäen heitä välittämään PA:n johdolle Israelin kielteisen kannan suunnitelmaan.
Tämä nyt julkisuuteen noussut kehitys voi olla yhtenä syynä Obaman haluttomuuteen tavata Netanyahua tässä vaiheessa, koska tämä voi ottaa asian esille kahdenkeskisissä keskusteluissa. Tämä voisi asettaa Obaman epämukavaan asemaan, koska hän ei voisi valehdellen vastata kielteisesti suoraan kysymykseen mutta ei myöskään myöntää sitä.
SYYRIAN rintamalla Turkki tarjoaa omaa välittäjäntointaan Israelin ja Syyrian rauhan-keskustelujen uudelleen virittämiseksi. Turkin ulkoministeri Davutolgu kertoo, että keskustelujen aloittaminen vaikuttaisi positiivisesti Turkin ja Israelin välisiin suhteisiin, jotka ovat epäselvässä tilanteessa Turkin esittäessä voimakasta Israelin vastaista kritiikkiä varsinkin YK:n piirissä. Turkki syyttää länsivaltoja kaksinaamaisuudesta tuomitsemalla Iranin ydinteollisuuden kehityksen, mutta vaikenee Israelin väitetyistä ydinaseista.
5. JP ESITTELEE alunperin Washington Postissa julkaistun artikkelin, jossa käsitellään Jordanjoen laakson ongelmaa, mikä voi aiheuttaa pahan esteen rauhankeskusteluille. Artikkelin otsikkona on ”Jodab Valley may be hurdle in peace talks”, kirjoittaja Howard Schneider. Artikkelin mukaan Jordanjoen laakson alueella on pari tusinaa moshavia ja kibbutsia, joissa asuu 8000 juutalaista. Juuri äskettäin sinne perustettiin uusi yhteisö Maskiot, jossa asuu 8 perhettä, osa Gush Katifista Gazasta karkotettuja, mutta laajenee sataan perheeseen. Artikkeli kertoo myös, että alueen juutalaisfarmarit ovat alueen eteläosassa saaneet Jerusalemista tulevan vesijohdon ansiosta kaksinkertaistaa taatelipalmuistutuksensa 36 000:en dunamiin( 3600 ha), ja uuden vesijohdon ansiosta voivat laajentaa istutuksiaan edelleen. Jordanjoen alue käsittää 25 % Länsirannasta ja kuuluu ns. C-alueeseen, joka on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa, kuten 60 % koko Länsirannasta.
PÄÄMINISTERI FAYADIN suunnitelman mukaan PA:n kehitys laajennetaan nimenomaan C-alueille, siten myös Jordanjoen laaksoon. Kuitenkin kaikissa Israelin suunnitelmissa laakso on suunniteltu kuuluvaksi Israeliin turvallisuuden vuoksi. Ironista vain, että myös Jordania on epäsuorasti ilmoittanut, että se tukee Israelin valvontaa Jordanjoen laaksossa, koska sen pelkona on palestiinalaisten hallitsematon muutto Länsirannalta Jordaniaan, mikä voisi pahasti sekoittaa maan hauraan poliittisen ja hallinnollisen tasapainotilan.
PA:n pääministeri Salaam Fayad on lausunnoissaan todennut, että Jordanjoenlaakso ja sen jatkeena oleva Kuollutmeri ovat elintärkeitä tulevalle Palestiinan valtiolle, jonka hän olettaa syntyvän kahden vuoden kuluessa. Fayad toteaa, että ilman Jordanjoenlaaksoa haaveet itsenäisestä ja elinkelpoisesta Palestiinan valtiosta voidaan unohtaa.
Artikkeli toteaa, että pääministeri Netanyahu kertoi syyskuussa Yisrael Hayom lehden haastattelussa, että Israel tarvitsee puolustettavat rajat. Hän kertoi kesäkuussa Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa, ettei Israel hyväksy 1949 aselepolinjoja rajoiksi Palestiinan ja Israelin valtioitten välillä yksilöimättä tarkemmin Länsirannan jakamista. Jordanjoenlaakson asuttaminen aloitettiin heti 1967 puolustussodan jälkeen. Pääministerit ovat siitä alkaen todenneet, että Jordanjoenlaakso tarvitaan puskurivyöhykkeenä arabien mahdollisen hyökkäyksen ja terroristien soluttautumisen varalta. Silloin puhuttiin miljoonan juutalaisen muuttamisesta asumaan sinne, mikä ei ole toteutunut.
http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/NewsSearch?st=jordan%20valley%20may%20be%20hurdle%20in%20peace%20talks&
6. UUTISOTSIKOT
- Presidentti Shimon Peres on antautunut Abbasin uskollisimmaksi tukijaksi ja pyytää tätä harkitsemaan uudelleen päätöstään erota. (JP)
- Shaul Mofaz yrittää uudelleen kokeilla onneaan ja luottamustaan suunnitellun haastattelun kautta sunnuntaiaamuna. Hän haluaa kiihkeästi saada Kadiman puheenjohtajuuden ja sitä kautta päästä pääministeriehdokkaaksi. (JP)
- Palestiinalaisille myönteiset ryhmät Englannissa ovat vaatineet Morrison ja Waitrose kauppaketjuja lopettamaan elintarvikkeiden ostamisen kuten ne sanovat ”apartheid-hallitukselta”, eli Israelista. (JP)
- Viranomaiset vaativat tarkempaa potentiaalisten siirtolaisten seulontaa, jotta vältyttäisiin Teitelin ja Kirilikin kaltaisilta tragedioilta. (JP)
- www.debka.com kertoo, että Iran alkaa olla valmis laukaisemaan toisen tekokuun avaruuteen. Se ammutaan Safir-2 ohjuksella, ja tekokuun paino on 200 kg. Artikkeli toteaa, että jos laukaisu onnistuu, se todistaa Iranin pystyneen kehittämään kiinteää polttoainetta käyttävän ohjuksen 2450 km:n kantomatkalla. Tämä todistaa myös sen tosiasian, että Iran pystyy kehittämään ohjustensa kapasiteettia ilman Pekingin tai Pyongyangin apua. Toiseksi artikkelissa todetaan Iranin kiihdyttäneen uraanin kaivamista Bandar Abbasin lähellä sijaitsevasta kaivoksesta, mikä parantaa maan mahdollisuuksia tulla toimeen oman uraanimalmin toimituksista.
- British Observer kertoo, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah valmistelee järjestönsä vastatoimia Israelin mahdollista hyökkäystä varten keväällä, ja siksi se aseistautuu kiireellä. Hizbullahin edustaja kieltää, että sillä oli mitään yhteyttä Israelin kaappaaman Francop aselaivan kanssa. (haaretz)
- USA:n Fort Hood tukikohdassa massamurhan tehnyt majuri, psykiatri Nadal Malik Hassan on kotoisin El-Biron kylästä lähellä Ramallahia. Hän murhasi 13 sodasta kotiin palannutta sotilasta ja haavoitti 30 muuta. Hänet eliminoi nais-siviilipoliisi, joka itse haavoittui vakavasti mutta jatkoi ampumistaan, kunnes murhaaja kaatui. Hassan elää hengityskoneen varassa, mutta hänet voidaan teloittaa myrkkyruiskulla, jos hänet tuomitaan sotilastuomioistuimessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134277