Posts

Showing posts from November 8, 2009
PERJANTAI 13.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu kieltää, että hän olisi tarjonnut Golanin ylänköä Syyrialle, kuten media eilen kertoi suureen ääneen. Varapääministeri Silvan Shalom täsmentää, että jos Golan tarjottaisiin ilman neuvotteluja ja ehtoja, mistä silloin neuvoteltaisiin? Hän pitää tuollaisia tietoja tyhjänveroisina. Hän selittää, että Syyria haluaa Israelin vetäytyvän rajoille, joilla sen joukot olivat ennen 04.06.1967 ja Israel sanoo, että se haluaa pitää Golanin ylängön, niiden pohjalta voidaan aloittaa keskustelut ilman ehtoja ja missä vain, kuten Netanyahu tarjoaa. Netanyahu hyväksyy myös suorat keskustelut Assadin kanssa.
Shalom katsoo, että rauhankeskustelut Syyrian kanssa poikkeavat siitä, mitä ne olivat Egyptin ja Jordanian kanssa, sillä ne halusivat rauhaa. Syyria sen sijaan haluaa pitää oikeuden ”vastarintaan”, mikä on koodisana aseellisiin hyökkäyksiin, samaan aikaan kuin keskustellaan rauhasta. Shalom katsoo, ettei tämä osoita vilpitöntä rauhantahtoa. Toiseksi…
TORSTAI 12.11.09
1. TURKKI näyttää olevan lipsumassa ulkovaltojen huomaamatta entistä tiiviimmin Iranin vaikutuspiiriin, tai sitten toisinpäin, että Iran hakeutuu Turkin syliin. Näillä valtioilla on tietenkin yksi vaikeus vähemmän kuin Iranin ja arabimaitten suhteilla, joita hankaavat rotuerojen lisäksi erilainen käsitys Muhammedin perinnöstä. Iran ja Turkki eivät ole arabivaltioita, mutta Turkki tunnustaa sunnihaaraa, Iran taas shia-haaraa, ja nämä ovat perinteisesti hyljeksineet toisiaan. Tässä tapauksessa ne katsovat voivansa liittoutua yhteisen asian hyväksi. Arabit muinaisina valloittajina puolestaan katsovat halveksien muita kansoja.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Turkin pääministeri Erdogan Teheranin vierailun aikana 28.10. solmi salaisen sotilassopimuksen Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kanssa. Sen mukaan Turkki antaa Iranille tiedustelutietoja Israelin ja USA:n armeijoitten liikkeistä ja suunnitelmista.
Debkafile kertoo edelleen, että maitten sotila…
KESKIVIIKKO 11.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti keskusteluistaan presidentti Obaman kanssa, joista ei annettu julkilausumaa eikä lehdistöhaastattelua ja jotka käytiin suljettujen ovien takana, että ”vierailun merkitys selvenee vasta tulevaisuudessa”. Viranomaiset molemmilla tahoilla, sekä Israelin että USA:n hallitusten edustajien lausunnoissa, luonnehtivat keskusteluja positiiviksi. Eräs hallituksen korkea viranomainen USA:ssa sanoi keskusteluja ”erittäin positiiviseksi” sanoen keskustelujen epäonnistumista ”tyhmäksi median spekulaatioksi”.
Ja vielä eräs henkilö, jota luonnehditaan ”keskustelujen dynamiikan asiantuntijaksi”, kuvaa keskusteluja positiivisiksi ja korrekteiksi, ei vihaisiksi ja vastakohtaisiksi.
VIRANOMAISET pyrkivät vakuuttamaan keskustelujen merkitystä osoittaen, että niiden avulla oli mahdollista lieventää jännitystä, joka on noussut Jerusalemin ja Washingtonin välillä; ja toiseksi ne auttoivat sytyttämään uudelleen toiveita keskustelujen aloittamiseksi …
TIISTAI 10.11.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu ja presidentti Barack Obama tapasivat lopulta toisensa eilen maanantai-iltana sikäläistä aikaa suljetussa istunnossa, joka kesti tunnin ja 40 minuuttia. Osa keskusteluista oli kahdenkeskistä, osalle mukaan tulivat puolustusministeri Ehud Barak, Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren, kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Arad sekä Netanyahun lähettiläs USA:ssa Yitzhak Molcho.
Keskusteluista ei annettu julkilausumaa ja Netanyahu peruutti suunnitellun lehdistötilaisuuden tilaisuuden jälkeen tiistaiaamuna ennen lähtöään kotimatkalle Ranskan kautta, jossa hän tapaa presidentti Nicolas Sarcozyn keskiviikkona. Sen verran lehdistö oli saanut puristettua keskustelutilaisuuden aiheista irti, että niissä kosketeltiin Iranin ydinasesuunnitelmaa sekä rauhantunnusteluja Lähi Idässä.
Valkoinen talo antoi lyhyen yhteenvedon keskusteluista todeten, että presidentti vakuutti USA:n vahvan tuen Israelin turvallisuudelle sekä että niissä käsiteltiin…
MAANANTAI 09.11.09
1. ISRAELIN MEDIA näyttää hiljalleen alistuvan tosiasiaan, että Washingtonissa on viileä ilmasto, ainakin sikäli kuin se koskee Israelia. Näin jopa JP totesi aamun pääartikkelissaan. Ehkä lähi viikkojen aikana selviää, mitä Obaman hallituksessa lopulta muhii, mutta viitteet eivät lupaa hyvää.
Palestiinalaiset vihjailevat, että Obama ja PA:n pääministeri Salaam Fayad ovat tehneet salaisen sopimuksen, jonka mukaan USA tukee Fayadin suunnitelmaa julistaa Palestiinan valtio kahden vuoden kuluessa. JP:n artikkelien kirjoittajat spekuloivat, mitä se käytännössä tarkoittaisi. Eräs asiantuntijana pidetty toteaa, ettei mikään instanssi maailmassa ole oikeutettu julistamaan jotain valtiota itsenäiseksi, sen tekee kansa, joka hallitsee tarvittavaa maa-alaa, jolla on toimiva hallitus ja joka pystyy kommunikoimaan toisten valtioitten kanssa. Näin varmaan onkin; kansa voi julistautua itsenäiseksi, mutta se tarvitsee ulkovaltojen tunnustuksen voidakseen toimia yhteistyössä …
SUNNUNTAI 08.11.09
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa hajottaa Palestiinan Auktoriteetin (PA) ja julistaa rauhanprosessin epäonnistuneeksi. Tämä luultavasti aiheuttaisi sekasortoisen tilan PA:n hallintoalueilla, ja antaisi mahdollisuuden Hamasille yrittää vallankeikausta kuten se teki Gazassa. Abbas kertoi tämän ”protestiksi USA:n kyvyttömyydelle painostaa Israelia tarpeeksi suostumaan PA:n johdon vaatimuksiin rakennuskiellosta Länsirannalla”. Aiemmin hän kertoi, että hän ei asetu ehdokkaaksi tammikuun vaaleissa protestiksi USA:lle.
Toisaalta Abbas jatkaa tammikuun 24. päivän vaalien järjestämistä Juudeassa ja Samariassa.
Hänen uskotaan odottavan ennen lopullista päätöstään palestiinalaisten mielenosoitusten ja ulkovaltojen painostusten tuloksia, joitten vuoksi USA voisi antaa uhkavaatimuksen Israelille.
Presidentti Barack Obama aloittelee jotain uutta kehitystä suhteissaan Israeliin ja juutalaisiin yleensä. Hän peruutti puheensa Amerikan juutalaisjärjestöjen UJC/the Jewi…