Posts

Showing posts from June 20, 2010
PERJANTAI 25.06.10

1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kehotti Italian ulkoministeri Franco Frattinia kokoamaan seitsemän eurooppalaisen ulkoministerin ryhmän ja vierailla sen kanssa Gazassa. Tämä tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun ulkoministeriö kielsi Saksan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministerin Dirk Niebelin vierailun siellä, mistä saksalaiset lehdet kirjoittivat kriittisiä ja tuomitsevia artikkeleita.
POLIITTISET tarkkailijat pyrkivät selvittelemään, onko tämä merkkinä Israelin uudesta poliittisesta suuntauksesta Gazan suhteen, jolla ehkä pyritään irrottautumaan kokonaan kaistasta. Lieneekö Egyptin presidentti Hosni Mubarakin syytös Israelille velvollisuuksiensa laiminlyönnistä Gazan suhteen ennakointi tästä uudesta suuntauksesta.

LIEBERMAN teki esityksensä Euroopan ulkoministereitten ryhmän Gazan vierailusta torstaina tavatessaan italialaisen virkaveljensä keskusteltuaan asiasta ensin Netanyahun kanssa.
Esityksen mukaan ulkoministerit voisivat tutustumism…
TORSTAI 24.06.10

1. HUHUJA SODISTA. Iranin puolivirallinen uutistoimisto Fars kertoi äskettäin, että Israelin helikopterit ovat laskeutuneet Saudi Arabian maaperälle Tabukin lentokentälle. Uutisen mukaan useita siviililentoja peruttiin 18. ja 19.06. päivien aikana ilman selitystä.
Fars kutsuu tapahtumia Tabukin kentällä ”epäilyttäväksi sionistisen hallituksen sotilaalliseksi toiminnaksi Saudi Arabiassa”. Uutistoimisto sanoo saneensa tietoja siviilimatkustajilta, jotka joutuivat odottelemaan koneittensa lähtöä siirtojen vuoksi.

LONTOOSSA ilmestyvä lehti the Times julkaisi runsas viikko sitten artikkelin, jonka mukaan Saudi Arabia olisi antanut luvan IAF:n koneille käyttää sen ilmatilaa pommituslennoillaan Iraniin. Saudiviranomaiset kiistivät lehden tiedot ehdottomasti virheellisinä, eikä Israelin taholta haluttu kommentoida asiaa.
TURKKI, jonka alueella IAF:n koneet ovat suorittaneet harjoituksiaan, kielsi israelilaisten koneitten lennot sen ilmatilassa. Israelin ilmatila on li…
KESKIVIIKKO 23.06.10

1. HIZBULLAH peruutti teloituskäskynsä korkeaa israelilaista viranomaista vastaan tämän ollessa lomailemassa, kertoo kuwaitilainen lehti Al-Rai. Uutinen ei kerro, kuka tämä viranomainen oli tai missä teloitus oli määrä suorittaa. Se kertoo kuitenkin, että hänet kutsuttiin kiireesti kotiin hoitamaan ”freedom-flotillan” aiheuttamaa kriisiä.

HIZBULLAHIN taholta kerrotaan, että operaatio peruttiin, koska järjestö halusi hyödyntää Mavi Marmaran murhenäytelmän aiheuttamaa arabimyönteistä ilmapiiriä maailmalla. IDF:n merisotilaat käännyttivät viisi laivaa kuudesta 31.05. ja myöhemmin seitsemännen Ashdodiin. Mutta yksi kuudesta kieltäytyi seuraamasta annettuja käskyjä, minkä johdosta IDF:n sotilaat miehittivät aluksen operaatiossa, jossa 7 sotilasta piestiin henkihieveriin ja henkensä pelastamiseksi kovilla tulen avanneet sotilaat surmasivat 9 turkkilaista ”aktivistia”.

Useissa videokuvissa, joita on esitetty maailmalla, ns. ”rauhanaktivistit” kertovat valmistautun…
TIISTAI 22.06.10

1. FLOTILLA-UUTISIA.
KVARTETIN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs Tony Balir vakuuttaa, ettei ole mitään syytä lähettää uusia avustuslaivoja Gazaan. Sen sijaan hän kehottaa niitä, jotka tuntevat tarvetta avustaa Gazan kansaa, käyttämään maayhteyksiä joko Egyptin tai Israelin kautta, jotka ovat laillisia ja avoimia teitä Gazan kaistalle.
BLAIR sanoi poikkeavansa joistakin muista kansainvälisten järjestöjen edustajista siinä, että hän näkee Israelin todellisen turvallisuusvaatimuksen, jotka täytyy huomioida. Täten hän katsoo, että Israelin tarjous ohjata avustuslaivat ensin Ashdodin satamaan tarkastusta varten ennen matkaa Gazan satamaan on täysin hyväksyttävä ja järkevä.

BLAIR vakuutti, että hän on keskustellut asiasta jo kauan ennen Mavi Marmaran välikohtausta Välimerellä ja ottanut Israelin turvallisuusnäkökohdat ja Gazan kansan päivittäiset tarpeet esityslistan kärkeen, joitten välillä on tehtävä selkeä ero. Koska aiempi politiikka Hamasin heikentämiseksi ei tuo…
MAANANTAI 21.06.10

1. ISRAELIN turvallisuuskabinetti, johon kuuluvat hallituksen tärkeimmät ministerit, päätti sunnuntaina helpottaa tarvikkeiden ja materiaalien vientiä Gazaan, joilla helpotetaan siviilien elämää, mutta joita ei voida käyttää rakettien ja sotilaallisten kohteitten rakentamiseen. Aiemman sallittujen tavaroitten luettelon sijaan julkistettaneen lista kielletyistä tavaroista ja materiaaleista, joka on selvästi lyhyempi ja yksityiskohtaisempi.

NETANYAHU on käynyt perusteellisia keskusteluja kvartetin Lähi Idän erityislähettilään Tony Blairin kanssa. Jpostin artikkelin mukaan Blairin osuus oli elintärkeä uutta Gazan politiikkaa suunniteltaessa. Kabinetin päätöksellä on kahdenlainen merkitys: Ensiksi se tyydyttää kvartetin ja useimpien muitten maitten vaatimuksia käyttötarvikkeitten viennin helpottamiseksi, ja toiseksi se vetää maton niiden alta, jotka ovat tukeneet avustuslaivojen lähettämistä Gazan saarron purkamiseksi. Jos sellaisia saattueita vielä lähetetään, ne…
SUNNUNTAI 20.06.10

1. NAISFLOTILLAN organisoija Libanonissa sanoo: ”Naiset ovat salainen ase varastelevaa vihollista vastaan.” Tämä organisoija on nimeltään Samar Alhaj, Libanonin turvallisuuspalvelun upseerin vaimo. Upseeri vietti 4 vuotta vankilassa tuomittuna osallisuudesta Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan. Pariskunta sai vastaanoton Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin luona 22.05.10.

Radio A-Shams toimittajan Zohair Bahloulin kysymykseen, miksi tämä alus nimeltään Mariam kuljettaa vain naisia, Samar Alhaj vastasi: ”Aluksessa on vain naisia siksi, ettemme antaisi varastelevalle viholliselle tekosyytä käyttää aseita.”
Hän lisäsi, että ”aluksessa kuljetetaan syöpälääkkeitä lapsille ja naisille, jotka kärsivät rinta- tai kohtusyövästä, jonka he saivat Israelin käyttämistä kemiallisista pommeista Gazassa”.

PUHUESSAAN Israelista Samar Alhaj kertoili tähän tapaan: ”Tuo yhteisö, jota ei ole voitettu voitetaan alukseen tulevien naisten toimesta. Aseemme …