Posts

Showing posts from October 19, 2008
TORSTAI 24.10.08
1. TERRORISTI iski eilen Jerusalemin Gilon kaupunginosassa. Poliisipartio pysäytti palestiinalaisen miehen rutiinitarkastuksessa Vardinonkadulla Gilossa. Sen sijaan, että mies olisi näyttänyt henkilöllisyystodistustaan, hän veti esiin pitkän veitsen, jolla hän iski rajapoliisia Daniel Motzaa haavoittaen häntä vaikeasti. Motzan parina ollut naispoliisi meni silloin kiireesti poliisiautoon pyytääkseen apujoukkoja paikalle. Palestiinalainen lähti juoksemaan karkuun puukottaen ohi juostessaan 86-vuotiasta Avraham Ozeria selkään ja rintaan. Haavoistaan huolimatta Motza pystyi tulittamaan aseellaan palestiinalaista, joka luodeista haavoittuneena alkoi väsyä. Hänet sai kiinni toinen ohikulkija Yoav Mizrahi, joka painoi hänet maata vasten odottaen, kunnes poliisin apujoukot tulivat paikalle.
PALESTIINALAINEN, Muhammad Elmadan, on kotoisin Tekoan arabikylästä lähellä Betlehemiä. Hän on joutunut kahdesti aiemmin poliisin kuulusteluun laittomasta työskentelystä Jerusalemi…
TORSTAI 23.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT Israelissa junnaavat pahasti. Yhä useampi puoluejohtaja alkaa vihjailla, ettei Livni saa muodostettua toimintakykyistä hallitusta. Kadiman lisäksi ainoa puolue, joka periaatteessa on antanut suostumuksensa on Labour, jonka sisällä on kuitenkin voimakas oppositio puheenjohtaja Ehud Barakin tapaan johtaa puoluetta.
ENTINEN opetusministeri Shulamit Aloni (Meretz) esitti eilen mediassa rajua kritiikkiä Barakia kohtaan, kutsuen häntä ”Israelin vaarallisimmaksi mieheksi”. Hän ei säästellyt sanojaan kuvatessaan Barakin ”rikkomuksia”: sotahullu, turhamainen, valitteleva; hän on katkoo sähköt asukkailta, lapsilta, naisilta ja sairaaloilta, mikä on YK:n määritelmän mukaan sotarikos. Hän sanoi tervehtivänsä tyydytyksellä sitä, että palestiinalaiset nostaisivat syytteen Barakia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Samaa hän toivoi entisen IDF:n yleisesikunta-päällikön Dan Halutzin kohdalle. Aloni puhui näitä armeijan radiossa.
MOLEMMAT uskonno…
KESKIVIIKKO 22.10.08
1. ”MITÄ TULEE fanaattisten juutalaisten hyökkäyksiin al-Aksa moskeijaa vastaan, se mikä uhkaa teitä, uhkaa myös meitä. Olemme yhtä perhettä, ja palestiinalaisten asia on meille yhteinen”, sanoi Jerusalemin kreikkalais-ortodoksikirkon arkkipiispa Attallah Hanna eilen. Hän kehotti islamia vahvistamaan hallintoaan Temppelivuorella väittäen samalla, että juutalaiset uhkaavat siellä olevaa al-Aksa moskeijaa.
KREIKKALAIS-ORTODOKSIKIRKKOA Jerusalemissa ortodoksit arvostavat yhtenä tärkeimmistä kirkkokunnista maailmassa. Sillä on Israelissa 100 000 jäsentä, ja se omistaa laajoja maa-alueita Jerusalemissa ja muualla Israelissa. Hanna puhui eilen islamilaisille johtajille al-Aksa moskeijassa järjestetyssä tilaisuudessa. Hän kiitteli muslimijohtajia siitä, että he ovat valvoneet Temppelivuoren muslimien pyhiä paikkoja ja kehotti heitä taistelemaan Jerusalemin puolesta sen ”juutalaistamista” vastaan.
ARKKIPIISPA Hanna on ristiriitainen henkilö. Israel syytti häntä jok…
MAANANTAI 20.10.08
1. ISRAEL valmistautuu luovuttamaan lisää palestiinalaiskaupunkeja Juudeassa ja Samariassa PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaan, kertovat JP:n kolumnistit Y Katz ja H Keinon artikkelissaan. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, Hebron saa 700 USA:n Jordaniassa kouluttamaa ja aseistamaa turvallisuusmiestä ehkä jo tällä viikolla. Paikalliset juutalaiset vastustavat tätä ehdottomasti, sillä kokemusten mukaan PA:n poliisit ovat käyttäneet saamiaan oppeja ja aseita juutalaisia vastaan, sekä maanteillä että sala-ampujina juutalaisia siviilejä ja sotilaita vastaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on etunenässä ajamassa tätä suuremman valvonnan luovuttamista arabien käsiin. Tässä näyttää toistuvan katkerat kokemukset Barakista vuonna 2000, jolloin hän pääministerinä omalla päätöksellään komensi IDF:n sotilaat pakenemaan Libanonin eteläosasta pimeän turvin jättäen Libanonin Israelille myötämieliset joukot täysin avuttomiksi Hizbullahin verikoirille. Osa heistä pääsi pakenema…
SUNNUNTAI 19.10.08
1. ISRAEL ilmaisi tyytyväisyytensä YK:n pääsihteerin Bam Ki-Moonin vaatimukseen, että Hizbullah tulee hajottaa.
”Jos Libanonin on tarkoitettu olemaan itsenäinen valtio omalla armeijalla, sillä täytyy olla monopoliasema valtaan. Tilanne, jossa Libanonin poliittisilla puolueilla on omia armeijoita, on täysin kestämätön”, sanotaan Israelin ulkoministeriön lausunnossa lauantaina.
Ban Ki-Moon sanoi torstaina, että hän rohkaistui positiivisesta kehityksestä Syyrian ja Libanonin välisissiä suhteissa. Hän kuitenkin kehotti molempia osapuolia jatkamaan toimiaan turvallisuuden parantamiseksi maitten rajalla.
Ban Ki-Moon lisäsi, ettei Libanonia voida pitää täysin itsenäisenä valtiona, ennen kuin Hizbullah ja muut aseelliset ryhmät on hajotettu.
YK keskittyi istunnossaan Libanonin tilanteen käsittelyyn. Ban Ki-Moon raportissa todetaan, että viimeisen kuuden kuukauden aikana Libanon on käynyt läpi sekä ryhmäväkivallan raunioittavan vaikutuksen että toivon ja optimismin. Si…