TORSTAI 23.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT Israelissa junnaavat pahasti. Yhä useampi puoluejohtaja alkaa vihjailla, ettei Livni saa muodostettua toimintakykyistä hallitusta. Kadiman lisäksi ainoa puolue, joka periaatteessa on antanut suostumuksensa on Labour, jonka sisällä on kuitenkin voimakas oppositio puheenjohtaja Ehud Barakin tapaan johtaa puoluetta.
ENTINEN opetusministeri Shulamit Aloni (Meretz) esitti eilen mediassa rajua kritiikkiä Barakia kohtaan, kutsuen häntä ”Israelin vaarallisimmaksi mieheksi”. Hän ei säästellyt sanojaan kuvatessaan Barakin ”rikkomuksia”: sotahullu, turhamainen, valitteleva; hän on katkoo sähköt asukkailta, lapsilta, naisilta ja sairaaloilta, mikä on YK:n määritelmän mukaan sotarikos. Hän sanoi tervehtivänsä tyydytyksellä sitä, että palestiinalaiset nostaisivat syytteen Barakia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Samaa hän toivoi entisen IDF:n yleisesikunta-päällikön Dan Halutzin kohdalle. Aloni puhui näitä armeijan radiossa.
MOLEMMAT uskonnolliset puolueet, Shas ja NRP ovat nostaneet vaatimuksiaan tuen saamiseksi ehtona hallitukseen tulolleen, kuten myös eläkeläiset, jotka etenevän dementian vuoksi huomasivat vasta suostumuksensa jälkeen, etteivät muistaneet pyytää rahaa.
KADIMAN virkailija epäilee, että Shas on päättänyt painostaa Livniä epärealistisilla vaatimuksilla saadakseen aikaan ennen aikaiset vaalit. Jotkut siellä jopa epäilevät, että Shas neuvottelee salaa Likudin kanssa. Entinen Shas-puolueen lehdistöavustaja Itzik Sudry on siirtynyt Likudin palvelukseen. Hänen uskotaan pystyvän vaikuttamaan Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin kantaan, tai ainakin hän on selvillä siitä. Sudry vastustaa Shasin liittymistä Livnin johtamaan hallitukseen.
SHASIN puheenjohtajan medialausunnoista on voitu ymmärtää, että lapsilisien korottaminen olisi puolueen keskeisin vaatimus, mutta laajemmalla sektorilla tärkein kysymys on Livnin rauhankeskustelut PA:n kanssa, joissa hänen uskotaan luvanneen valtaosan Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäpuoliset osat ja Temppelivuoren, mikä ei ole hyväksyttävissä.
MERETZIN jäsen Zahava Gal-On sanoo, että Kadima on periaatteessa hyväksynyt useimmat puolueen vaatimukset hallitukseen tulolle. Asiaa käsitellään tänään puolueen sisällä. (JP)
2. POLIITTISET tarkkailijat Israelissa ovat epäilleet Livnin kykyä johtaa maata nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. He pitävät Livniä kokemattomana ja epävarmana, eikä Livni pysty epähomogeenisellä ja eripuraisella hallituksella takaamaan tarvittavaa vakavuutta.
JP:n kolumnisti Herb Keinon luettelee epävarmuustekijöitä: Iran kiihdyttää sentrifugiensa vauhtia; Hizbullah jatkaa aseistautumistaan Libanonissa; Hamas valmistelee uutta hyökkäystä Israelia vastaan Gazasta tulitaukosopimuksen umpeutuessa joulukuussa. Lisäksi Fatahin ja Hamasin voimainkoetukset Länsirannalla voivat leimahtaa ilmiliekkiin.
Nämä kaikki kasvavien talousongelmien lisäksi. Keinon pyörittelee artikkelissaan eri vaihtoehtoja, eivätkä mitkään näytä kovin hyviltä. Jos Livni kuitenkin saa hallituksensa kasaan, puolueet alkavat välittömästi vilkuilla vuoden 2010 vaaleihin, ja valmistella vaaliteemoja. Tämä koskee varsinkin Labouria, jonka hengissä säilyminen edellyttäisi jopa sulautumista Kadiman kanssa.
Toisaalta ennen aikaisten vaalien pitäminen ensi keväänä säilyttäisi nykyisen halvaantuneen tilanteen puolisen vuoden ajan. Presidentti voisi tietenkin antaa hallituksen muodostamisen esim. Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahulle, mutta onnistuisiko hän paremmin hallituksen muodostamisessa? (JP)
3. USA:N UUSI presidentti, kuka hän sitten lieneekin, joutunee ensimmäiseen tulikokeeseen viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun hänet ”siunataan” virkaansa. Tällä hetkellä kisaa johtaa kommunistien, terrorijärjestöjen ja arabien suosikki Barack Hussein Obama, joka ei ole oikeuden vaatimuksista huolimatta suostunut esittämään alkuperäistä syntymä-todistustaan, joka selvittäisi hänen oikeutensa USA:n korkeimpaan virkaan. Jos siinä todetaan, että hän syntyi Keniassa, hänen äitinsä rekisteröi hänen syntymänsä Havaijilla, ja muutti sitten Indonesiaan, jonka maan kansalaiseksi hänet merkittiin, ja jos todistetaan, ettei hän koskaan vannonut uskollisuuden valaa USA:n kansalaisena, hän ei ole kelvollinen USA:n presidentin virkaan. Tämä on asian oikeudellinen puoli.
POLIITTISESTI Obamaa pidetään epäilyttävänä: Hänen neuvonantajinaan ovat toimineet terrorismista tuomittu, tunnettu kommunisti, epäilyttävän kirkon johtaja, hänen akateeminen uransa näytteet ovat olemattomat kuten myös hänen saavutuksensa senaattorina, kertovat hänen arvostelijansa.
HENKILÖNÄ Obamaa pidetään oraattorina, joka manipuloi ihmisten tunteita ja vetoaa heidän turhamaisuuteensa. Jotkut jopa katsovat, että hän on perustanut oman uskonnollisen kulttinsa, jossa häntä pidetään messiaana, henkilönä, jota on odotettu ja kaivattu.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=77539
VARSINAINEN tulikoe tulee kuitenkin ulkopolitiikan taholta, tarkkailijat ennustavat. Sen voi aiheuttaa terrorijärjestöjen aiheuttama terrori-isku, joka roimasti ylittää syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n tuplatornien hävityksen New Yorkissa, tai sen voi aiheuttaa Iranin ydinpommi, jonka USA:n asiantuntijat arvioivat valmistuvan viimeistään helmikuussa 2009. Tämän ohella ovat Irakin ja Afganistanin keskeneräiset tilanteet, jotka voivat kääntyä Iranin voitoksi.
PRESIDENTTIEHDOKAS John McCain varoittelee puheissaan, että maailmaa uhkaa ydinsodan vaara, eikä maailman johtavan valtion päämiehellä ole varaa totutella virkaansa, hänen täytyy olla valmis ottamaan ohjakset käsiinsä välittömästi, mitä Obama ei ole.
4. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin päätös erottaa tiedustelujohtajan ja turvallisuuspäällikön aiheuttaa epäilyksiä, että Abbas on tehnyt salaisen sopimuksen Hamasin johdon kanssa. Tämän perusteella hän saisi jatkaa virkakauttaan seuraaviin PLC:n vaaleihin saakka 2010. Erottaminen olisi ollut tämän teorian mukaan Hamasin vaatimuksena yhteishallituksen muodostamiseksi. Erotetut turvallisuusjohtajat ovat olleet avainasemassa Hamasin jäsenten pidätyksissä Juudeassa ja Samariassa.
HAMASIN edustaja Gazassa tunnustaa, että järjestö todellakin pitää noitten miesten syrjäyttämistä ehtona Kairossa alkaville neuvotteluille yhteishallituksesta. Hän sanoi JP:n toimittajan kysymyksiin, että miehet olivat vastuussa PA:n brutaalista toimista Hamasin jäseniä vastaan, ja he olivat myös vastuussa yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Hän esitti toivomuksen, että Abbas jatkaisi samaa linjaa muittenkin Israelin ja USA:n kanssa toimineitten turvallisuusjohtajien kanssa.
PA:n taholta vakuutetaan, että Abbas oli pakotettu erottamaan turvallisuusjohtajat, koska he eivät suostuneet raportoimaan PA:n pääministeri Salaam Fayadille. Hän sanoi, että päämääränä on muodostaa yksi turvallisuusjärjestö, joka raportoi hallitukselle, ja samalla vähentää turvallisuusvirkailijoitten lukumäärää. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Eilen jotkut uutistoimistot kertoivat, että Hizbullah-johtaja Hassan Nasrallah oli kuolemankielissä saatuaan myrkkyä, ja että Iranista lennätettiin 15 lääkäriä, jotka saivat pelastettua hänen henkensä. (JP)
- Israelissa suhtaudutaan uutiseen Nasrallahin myrkyttämistietoihin suurella epäuskolla. Nasrallah on asunut tarkasti vartioidussa bunkkerissaan Libanonin kakkossodasta lähtien, jonne hän pakeni IAF:n pommituksia pakoon. Jos uutinen osoittautuu todeksi, Israel voi odottaa kostoiskuja Hizbullahin taholta koska vain. Hizbullah odottaa vain sopivaa tilaisuutta kostaa sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan. (JP)
- IAF:n lento-ohjaaja ja hänen oppilaansa kuolivat lento-onnettomuudessa eilen. He lensivät kaksipaikkaisella Fouga Magisterilla, jota IAF on käyttänyt pitkään opetuslennoilla. Kone tuhoutui törmättyään maahan 30 minuuttia nousunsa jälkeen lähellä Beershebaa IAF:n Hatzevim-kentän läheisyydessä.
- Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani sanoo, ettei maa halua sotaa. Hän myös sanoi kannattavansa Baruck Obamaa USA:n presidentiksi. Larijania on läheinen Iranin ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille, joten uskotaan, että hänen lausuntonsa on saanut Khamenein hyväksymisen. (Debkafile)
- USA:n tiedusteluviranomaiset uskovat, että Iran saa ensimmäisen ydin- pomminsa valmiiksi viimeistään helmikuussa 2009. Tämä tulee asettamaan USA:n uudelle presidentille hänen ensimmäisen suuren haasteensa: pyrkiäkö estämään sen jatkovalmistuksen vai keskustella? (Debkafile)
- Pari päivää sitten kerrottiin, että korkea Mossadin agentti tai johtaja oli saanut surmansa salamurhaajan kädestä Ammanissa. Israelista kiellettiin, että mitään tällaista olisi tapahtunut. Yhtenä kohteena esitettiin Mossadin johtajaa Meir Dagania, joka on nostanut Mossadin sen aiempaan tehokkuuteen. (Debkafile)
- USA:n hallitus myönsi 150 miljoonaa USD PA:n hallitukselle. Tämä on osa länsivaltojen lupaamasta 555 miljoonasta USD viime vuonna Pariisin kokouksessa. (JP)
- Israelin ulkoministeriö on alkanut lähennellä Syyrian presidentti Bashar Assadia kutsuen häntä seuraavaksi Anwar Sadatiksi; ensimmäinen Egyptin presidentti, joka vieraili Israelissa ja puhui Knessetissä. Tämän taustalla lienee Israelin turhautuminen neuvotteluissa PA:n kanssa, jotka eivät johda mihinkään. Tämän sanotaan johtuvan Abbasin heikkoudesta, mutta todellinen syy on siinä, että Israelin ja PA:n välinen konflikti on osa islamin maailman-strategiaa, jossa palestiinalaiset ovat väliin putoajia. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019