Friday, June 18, 2010

PERJANTAI 18.06.10

1. ARVIOLTA 110 000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin, joilla tuettiin vanhempia, jotka korkeimman oikeuden tuomarit tuomitsivat kahdeksi viikoksi, eli tämän lukukauden loppuun, vankilaan siksi, etteivät he suostuneet panemaan tyttöoppilaitaan samaan luokkaan sefardi-juutalaisten perheitten tyttöjen kanssa. Illalla seitsemän aikoihin kaksi bussia kuljetti 35 isää Mashiyahun vankilaan lähellä Ramlea Emmanuel Beit Yacov yhteisöstä. Tyttöjen äideistä 22 oli illalla kateissa. Vankilaan kahdeksi viikoksi tuomittuja nuorten lasten vanhempia, osa heistä yhteisön johtajia ja rabbeja, on kaikkiaan 43. Poliisi etsii niitä, jotka eivät ilmestyneet vankilaan määrättyyn aikaan mennessä viedäkseen heidän lukkojen taakse. Oikeus antoi 22 ”kadonneelle” äidille luvan viettää sapattinsa lastensa kanssa kotonaan.

LASTEN vanhemmat vakuuttavat, ettei kysymys ole rodusta – asiallisesti ashkenazit ja sefardit ovat samaa juutalaista sukua – vaan kysymys on pelkästään juutalaisen lain, halachan, tarkasta noudattamisesta. Osoitukseksi tästä he osoittavat, että pieni joukko sefardi-tyttöjä oli sallittu ashkenazi-tyttöjen kanssa samaan luokkaan, ja vankilaan tuomittujen joukossa on kolme sefardi-vanhempaa.

POLIISI varautui mielenosoituksiin, jotka sujuivat - ja oli tarkoitettu sujuvan – rauhallisesti ilman väkivaltaa. Useita katuja Jerusalemissa suljettiin kokonaan mielenosoittajien käyttöön. Täten Yermiyahu, Bar-Ilan ja Shmuel Hanavi suljettiin kokonaan ulkopuolisilta, kuten myös Golda Meit bulevardi, Rahov Hativat Harel, Sderot Eshkol sekä Shivtei Yisrael ja Hanevim-kadut.
PUHEET ja kutsut yhteiseen rukoukseen johdettiin Rehov Yermiyahu-kadulle pysäytetyn kuoma-auton lavalta. Hassidic-perinteen mukaan miehet olivat pukeutunet sapattiasuihin, mustiin pukuihin ja mustiin huopahattuihin, osalla leveällä karvareunalla varustettuina. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178828

2. KOSKA suomalaiselle lukijalle lienee epäselvää, keitä nämä ultra-ortodokseihin luettavat slonim hassidic ashkenazi-juutalaiset ovat, lienee tarpeen pari selittävää sanaa Jonah Mandelin asiaa esittelevän JP:n kirjoituksen pohjalta.

”Slonim-hassidut on tyypillinen ashekazi hassidim ryhmä”, sanoo professori Menachem Friedman Bar-Ilan Yliopistosta, jota pidetään asiantuntijana haredi-yhteisöstä. ”He ovat yksi pienistä yhteisöistä, eivätkä ole varakkaita,” Friedman selittää. Hän kertoo, että Slonim kaupunki, mistä Hassidut on peräisin, sijaitsee Liettuassa. Slonim hassidit ovat osa pientä ryhmää yhteisöjä, jotka ylläpitivät hassidic-elintapaansa Liettuan haredi-kansan sydänalueilla.
Friedman selittää edelleen, että Slonim-hassidut yhteisön jäseniä muutti Israeliin – silloiseen Palestiinaan – 19.vuosidalla heidän rabbinsa käskystä. He asettuivat asumaan Tiberiaseen Karlin hassidut yhteisön viereen. Koska Itä-Euroopan slonim yhteisö tuhoutui holokaustissa, Israeliin muuttaneet slonim hassidic jäsenet ovat siten ainoat alkuperäistä slonim perinnettä säilyttävät ja kehittävät.

FRIEDMAN jatkaa: ”20. vuosisadan keskivaiheilla hassidut johtajiston muotoutuessa Israelissa, yhteisö muutti Jerusalemiin ja rakensi uuden yeshivan Mea Shearimiin. Heidän merkittävin johtajansa oli rabbi Avraham Weinberg, yeshivaa johti rabbi Shalonm Noah Barazovsky, joka oli naimisissa Weinbergin tyttären kanssa. Hän oli keskushenkilö pienen hassidut yhteisön elvyttämisessä Israelissa.
Aikaisin 80-luvulla slonim yhteisö jakaantui kahteen osaan sapattiaterialla sattuneen nimitysasian vuoksi. Barazocsky ryhmä suuntautui Agudat Israel yhteisöön, joka on United Tora Judaismin hassidic-haara. Toista ryhmää kutsutaan joskus nimellä Eda Haredit, joka ei ole edustettuna Knessetissä eikä saa valtion avustuksia. Tämä ryhmä on ollut näyttävästi esillä vastustaessaan viikosta toiseen jatkuvin mielenosoituksin vanhankaupungin lähellä sijaitsevan parkkialueen pitämistä auki sapattina.

EMMANUELISTA oli tarkoitus kehittää slonim-yhteisön keskus, jonne heidän instituutionsa kollel, yeshivat eri ikä- ja sukupuoliryhmiä varten, perustettaisiin. Yritykset joutuivat kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin pakottaen heikoimmissa asemissa olevat muuttamaan pois.
FRIEDMAN selittää, että pieni slonim yhteisö, joka jatkaa elämäänsä Emmanuelissa talous-vaikeuksista huolimatta, on tärkeä slonim hassidut yhteisön perienteiden säilyttämisen vuoksi.

3. ISRAELIN johtajat odottavat Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin seuraavaa siirtoa maitten välisissä suhteissa. Uutisraportit kertovat Turkin purkavan diplomaattisia suhteita asteittain, mutta virallista ilmoitusta asiasta ei ole saatu. Turkin Israelin lähettiläs kutsuttiin kotiin eikä ole mitään tietoa, palaako hän enää asemapaikalleen.

ERDOGAN on vaatinut Israelilta virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmaralla tapahtuneen murhenäytelmän johdosta, jossa menehtyi 9 Turkin kansalaista. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon on ulkomailla kertonut, ettei Israelilla ole mitään syytä pyytää anteeksi, mutta että Turkilla on kaikki syyt siihen, koska se varusti ja tuki saattuetta, jonka yhteen laivaan oli ilmeisen tietoisesti ja tarkoituksella sijoitettu puolisensataa huligaania ja terroristia. Mavi Marmara-aluksella otetuissa videokuvissa laivassa olleet terroristit auliisti tunnustavat tulleensa mukaan lujasti päättäen joko päästä Gazan satamaan tai kuolla marttyyreina. He olivat täysin tietoisia Israelin julistamasta merisaarrosta ja Israelin esittämästä varoituksesta, ettei se tule sallimaan saattueen laivojen pääsyn Gazaan.

ISRAELIN puolustusministeriön edustaja kertoo haaretzin web-sivun artikkelin mukaan, ettei heillä ole mitään tietoa muutoksista Turkin kanssa tehtyihin kauppasopimuksiin ja että tilanne jatkuu normaalisti. Ehkä tieto on juuttunut perjantai-illan liikenteeseen, sillä aseteollisuuden johtajat sanovat, että on vain ajasta kysymys, koska tieto peruutuksista tulee, sillä monet edustajat ovat jo pakanneet laukkunsa kotiinpaluuta varten Turkkiin.

Turkissa uutiset kertovat, että se peruuttaa 16 sopimusta, joitten arvo mitataan miljardeissa.
Päällimmäisenä peruutetaan 1000 Merkava III tankin toimitukset, arvo 5 miljardia USD; M-60 tankkien uudistaminen, arvo 50 miljoonaa USD; 800 miljoonan USD sopimus kahden Israelissa valmistetun koneen sekä ilmavalvonta- ja varoitusjärjestelmän toimitus; 54 F-15 Fantom hävittäjän uudistaminen, arvo 632.5 miljoonaa; 48 F-5 pommikoneitten uudistaminen, arvoltaan 75 miljoonaa USD.
Todays Zaman lehti, jossa edelliset tiedot julkistettiin, kertoo siviilisopimusten ja -suhteitten jatkuvan häiriöttä kunnes toisin ilmoitetaan. Osa edellä mainituista kohteista on jo toteutettu, kertoo artikkeli ja lisää, että peruutettujen sopimusten uusiminen voi tapahtua vasta seuraavien vaalien jälkeen. Turkin armeijan parissa Erdoganin radikaalit Israelin vastaiset otteet ovat herättäneet hämmästelyä ja vastalauseita.

ISRAELIN puolustusministeriö selvästi haluaa jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, eli ummistaa silmänsä todellisuudelta toivoen, että mörkö on hävinnyt kun silmät avaa. Israelissa on yhä selvemmin alettu kysellä, miten viisasta on viedä huipputeknisiä laitteita ja järjestelmiä maahan, joka veljeilee avoimesti Israelin tuhoa ajavan valtion kanssa. Yhä useampi on myös alkanut kysellä, millaisen uhkan puolustusministeri Barakin sovittelupolitiikka muodostaa Israelin turvallisuudelle tilanteessa, jossa maan viholliset uhkaavat uudella sodalla. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-reportedly-freezes-defense-deals-with-israel-1.296733

4. ”JOS Israel menehtyy, Eurooppa menehtyy sen mukana”, sanoo Espanjan etinen
presidentti (1996-2004) Jose Maria Aznar lontoolaisessa suurlevikkisessä London Times lehdessä julkaistussa artikkelissaan. Hän ei ole ainoa, joka on selkeästi ilmaissut kantansa Israelin puolesta, mutta kuuluu niihin johtajiin, jotka uskaltavat ilmaista sen vasta luovuttuaan vaikutusvaltaisesta virastaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Aznar olisi puolustanut Israelia aiemminkin, mutta osoittaa tendenssin, miten johtajien mielipiteitä kontrolloidaan.

ANZAR kertoo artikkelissaan: ”Gazan yhteydessä esitetty viha on mielettömyyttä. Me emme voi unohtaa sitä, että Israel on lännen paras liittolainen sekavassa ympäristössä.”
Hän selittää, että aivan liian kauan on ollut epämuodikasta nousta puolustamaan Israelia, eikä ole helppoa tehdä niin tilanteessa, mihin Israelin vastaisia aineksia täynnä olevan aluksen seikkailu Välimerellä johti. Hän toteaa, että ideaalitilanteessa mitään sellaista ei olisi tapahtunut; IDF:n sotilaat olisivat rauhanomaisesti selvittäneet tilanteen ilman 7 sotilaan pahoinpitelyä ja yhdeksää turkkilaista kuollutta, eikä ystävällisissä suhteissa ollut Turkki olisi varustanut Mavi Marmaraa kohtalokkaalle matkalleen. ”Israel asetettiin mahdottoman tilanteen eteen: Joko luopua maansa turvallisuuden takaamisesta ja Gazan saarrosta tai saada maailman vihat päälleen.”
ANZAR selittää, että ”YK perusti Israelin, joten sen laillisuus ei ole kyseenalainen, ja sillä on syvälle juurtuneet demokraattiset instituutiot; se on dynaaminen avoin yhteisö, joka on toistuvasti osoittanut etevämmyytensä kulttuurin, teknologian ja tieteen aloilla”. Toiseksi Anzar toteaa, että Israelin juuret, historia ja arvot osoittavat sen kuuluvan länsimaihin, että se on normaali länsimaa, mutta joka on joutunut epänormaaleihin olosuhteisiin. ”Israel on ainoa Euroopan maa, jonka olemassaolo on kyseenalaistettu alusta lähtien. Aluksi naapurimaat yrittivät tuhota sen perinteisin asein; sitten terrorismin ja itsemurhapommittajien kautta, ja nyt viimeksi radikaalin islamin ja sen kannattajien toimesta kansainvälisen lain ja diplomatian keinoin. 62 vuotta perustamisensa jälkeen Israel edelleen taistelee olemassaolostaan. Sitä pommitetaan raketein ja ohjuksin etelästä ja pohjoisesta, uhataan tuholla Iranin toimesta saatuaan ydinaseen käyttöönsä, ollen sekä ystävien että vihollisten jatkuvan puristuksen alaisena Israel ei koskaan ole saanut nauttia rauhantilasta.”

Anzar kritisoi länsivaltoja, jotka eivät näytä ymmärtävän Lähi Idän tilanteen monimutkaisuutta eikä sitä, että ne kasvavassa määrin katsovat Lähi Idän ongelmien perustuvan Israelin olemassa oloon, ja että rauhantila Muslimivaltojen kanssa saavutetaan uhraamalla Israel. Erityisesti hän ihmettelee, että USA näyttää juuttunen samaan illuusioon. Anzar varoittaa, etteivät länsimaat voi mennä siihen tuhoamatta samalla itsensä.
Anzar perusti ryhmän nimeltä ”Friends of Israel”, johon hän on saanut mukaan useita nimekkäitä henkilöitä, entisiä johtajia ja diplomaatteja.

Edellä oleva kirjoitus julkistettiin One Jerusalemin web-sivulla.
http://sn117w.snt117.mail.live.com/default.aspx?wa=wsignin1.0

5. UUTISOTSIKOITA
- Turkkilaisen matkustajakoneen ohjaajan virhe oli aiheuttaa yhteentörmäyksen Ben Gurionin kentällä keskiviikkoiltana.
- Englannin hallitus antoi matkustusvaroituksen osallistumisesta Gazan saarron murtoa yrittäviin saattueisiin. (JP)
- Syyrian presidentti Bashar Assad uhkuu edelleen sotakiihkoa. Hän sanoi BBC:n haastattelussa keskiviikkona, että sodan mahdollisuus vahvistui IDF:n suorittaman ”freedom flotillan” välikohtauksen vuoksi. (JP)
- Rahanpuutteen vuoksi puolustusministeriö esittää, että kaasunaamarinsa haluavat maksavat ainakin osan sen kustannuksista. Osa sai ne ilman hintaa.
- Venäjän presidentti Medvedev arvosteli USA:n ja EU:n lisäämiä sanktioita Irania vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3907070,00.html
- Egypti ei pysäytä Iranin laivoja matkalla Gazaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3907116,00.html
- Libanonin parlamentti siirsi kuukaudella esitystä, jolla olisi annettu
arabipakolaisille maassa kansalaisoikeudet.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138133

Thursday, June 17, 2010

TORSTAI 17.06.10

1. TULE sellaisena kuin olet, houkuttelee Fatahin korkea viranomainen Nabil Shaath toista palestiinalaista ajattelua tunnustavaa haaraa, joka ei ole vielä osannut tehdä päätöstään hyväksyäkö kosinta vai ei ja vilkuilee muihinkin mahdollisuuksiin.

SHAATH esittää kosintansa poliittisin termein kerrottuna - vastatessaan toimittajan esittämään kysymykseen väitteistä, että PA vaatii Hamasia tunnustamaan Israelin ehtona sovinnolle puolueitten välillä - tähän tapaan: ”Se ei ole ollenkaan totta. Emme koskaan ole pyytäneet, että Hamas tunnustaa Israelin oikeuden olemassaoloon. Emmekä ole vaatineet, että he hyväksyvät kvartetin (USA, Venäjä YK ja EU) asettamat ehdot.”
Kuten valistunut lukija varmaan muistaa ja tiedostaa, kvartetti on toistuvasti vaatinut, että ”mikä tahansa palestiinalainen hallitus luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin oikeuden olla olemassa ja kunnioittaa aiemmin Israelin ja PLO:n välillä tehtyjä sopimuksia, ehtona länsivaltojen avustusten saamiseksi”. Tähän voisi lisätä, että Obaman lupaamat 400 miljoonaa USD käytettäviksi Gazassa sotivat tätä vaatimusta vastaan.

SHAATH kertoi jordanialaiselle lehdelle Ad-Dustour antamassa haastattelussa, että PA vaatii vain sitä, että Hamas sallii PLO:n hoitaa rauhankeskustelut Israelin kanssa.
”Haluamme esitetyn yhteishallituksen pitäytyvän PLO:n poliittiseen ohjelmaan, kuten Ismail Haniyehin johtama hallitus oli. PLO tulee käymään rauhankeskustelut Israelin kanssa. Vain tätä me pyydämme Hamasilta”, hän selvitteli. Hän vaati, että kvartetti pudottaa kolmen kohdan vaatimuksensa, sillä ”jokainen arabimaa, joka ei tunnusta Israelia, kuitenkin tukee arabisuunnitelmaa”, hän selitti jatkaen: ”Arabisuunnitelman ja tulitauon hyväksyminen ovat siten riittäviä”.

SHAATH myönsi, että Hamasin johto Gazassa ja Damaskoksessa edustavat erilaista poliittista kantaa, mutta suuresta käsityserosta huolimatta hän sanoi olevansa optimistinen ja uskoi olevan mahdollista murtaa Gazan saarto ja saavuttaa Palestiinan yhtenäisyys.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=178689

2. ISRAELIN merivoimat valmistautuvat sydän kylmänä tietoihin, että Gazaan tulee ensi viikon aikana pyrkimään useita laivasaattueita. Iranin lupaamat kaksi alusta lienevät jo matkalla, toinen Turkin kautta joko varusteiden tai ”rauhanaktivistien” lisäämiseksi alukseen, toinen seilannee sinne suoraan. Keitä niiden henkilökuntaan ja matkustajiin kuuluu, on epäselvää, mutta Ahmadinejad sanoi, että ”Iran antaa Israelille opetuksen”. Tästä voisi päätellä, että tuskinpa he liikkuvat ruusuin ja ilmapalloin varustettuina. Aiemmin ilmoitettiin kolmannesta laivasta, joka olisi varustettu sairaalatarvikkeilla ja hoitohenkilökunnalla. Kansainvälinen Punainen Risti ilmoitti, ettei se ole osallisena Iranin Punaisen kuunsirpin suunnitelmissa varustaa oma laiva Gazan saarron murtamiseksi.

ENITEN Israelin merivoimia huolettaa Libanonissa kehitteillä olevat suunnitelmat nopeitten pienalusten lähettämiseksi Gazaan. Koska merimatka Libanonin rannikolta Gazaan on lyhyt, tällaiset alukset voivat päästä valvonnan ohi huomaamatta, varsinkin, jos niitä lähetetään useampia samaan aikaan. IDF:n upseeri selittää, että tämän vuoksi merivoimien tulee olla jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Toiseksi hän kaavaili, että alukset pyritään pysäyttämään avomerellä Gazan aluevesien ulkopuolella. IDF käytti tätä cast lead operaation aikana pysäyttäessään Iranilaisen aluksen tunkeutumatta siihen ja pakottaen aluksen kääntymään pois. Jos tämä ei toteudu, merivoimilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin miehittää alukset, jotka kieltäytyvät tottelemasta annettuja käskyjä. Jos iranilaisissa laivoissa on vallankumous-armeijan sotilaita, yhteenotosta voi tulla verinen.

TURKKILAISEN IHH-järjestön johtaja Bulent Yildirim, joka oli mukana Turkin varustamassa ”freedom flotillassa”, ilmoitti keskiviikkona, että IHH lähettää kuusi uutta alusta Gazaan heinäkuussa. Hän kertoi, että joitain surmansa saaneitten perheitten jäseniä ilmoittautui mukaan uuteen laivasaattueeseen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178694

3. GAZAN ”avustuslaivojen” lähettäminen mukamas saarron murtamista varten uhkaa kehittyä entistä vaarallisemmaksi USA:n valmistautuessa mahdolliseen Israelin sekä Turkin ja Iranin merivoimien alusten välisiin yhteenottoihin Välimerellä.
Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani ilmoitti äskettäin, että Iranin merivoimat tulevat puuttumaan mihin tahansa sen lähettämiä ”avustuslaivoja” vastaan tehtyihin toimiin sekä Persianlahdella että Välimerellä. Hän puhui sotilaallisista vastatoimista yksilöimättä tarkemmin, millaisista sotilastoimista on kysymys. Iranin sukellusveneet ovat levittäytyneet Persianlahden ulkopuolelle ainakin Punaiselle Merelle.

USA:n merivoimat päättivät pitää USS Harry S Truman lentotulialuksensa saattueineen Välimerellä mahdollisten väkivaltaisuuksien varalta. Aluksella on käytössään 60 hävittäjää ja 6000 merisotilasta, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan.

ISRAELIN ulkoministeriö ilmoitti äskettäin, ettei Israel enää pidä Gazan saartoa murtavia aluksia avustussaattueina, vaan olettaa niiden kuljettavan kiellettyjä tarvikkeita ja materiaaleja sekä potentiaalisia terroristeja. Merivoimien erityisyksikön Shayetet 13 sotilaat eivät pyri enää valtamaan aluksia väripanoksin aseistautuneina, kuten Mavi Marmaran tapauksessa.
http://www.debka.com/article/8852/

4. BULGARIAN pääministeri Boyko Borisov soitti eilen Netanyahulle kysellen, koska Israel palauttaa Mavi Marmara-alukselta useilta bulgarialaisilta matkustajilta takavarikoidut henkilökohtaiset varusteet, kamerat ja tietokoneet. Asia tuli esille ulkoministeriön pääsihteerin Yossi Galin ulkomaisille lähettiläille pitämän tilaisuuden aikana, jossa Gal pyrki selvittämään kuulijoille avustussaattueen todellista luonnetta. Hän lupasi Bulgarian lähettilään kysymykseen henkilökohtaisten tavaroitten palauttamisesta vastatessaan, että asiaa tutkitaan, mutta ei antanut aikataulua.
Gal pyysi lähettiläitä varoittamaan kotimaittensa johtajia, etteivät he sallisi kansalaistensa osallistua tällaisiin operaatioihin, joissa viattomalta näyttävän julkisivun takana luuraa vaarallisia terroristeja ja väkivaltaisia aineksia, vaarantaen kansalaistensa turvallisuuden.

PÄÄMINISTERIN kanslia julkisti eilen Libanonissa suunnitteilla olevan avustuslaivueen taustahenkilöitä ja yhteisöjä.
Yksi aluksista on tarkoitus täyttää naisilla. Tämän suunnitelman takana on Samar Alhaj, Libanonin turvallisuuspalvelun virkailijan vaimo. Virkailija vietti neljä vuotta vankilassa tuomittuna osallisuudesta Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan.
Alhaj tapasi vaimonsa kanssa Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin 22.05.10. Mitä he siellä sopivat ei ole tiedossa, mutta ehkäpä siinä sovittiin yhteistyöstä ”nais-flotillan” suhteen.

ALHAJ kertoi äskeisessä haastattelussa, ettei Hizbullah osallistu avustuslaivueeseen, mutta että laivaan tulevat matkustavat ovat kaikkia Libanonin kansakerroksia edustavia naisia, joita yhdistää sammumaton viha Israelia kohtaan.
Israelilaisten tietojen mukaan 30 naista viidestäkymmenestä ovat libanonilaisia, kolme kuwaitilaista, lopuista ei ole tietoa.
Jos IDF yrittää miehittää tämän aluksen, onkohan odotettavissa ”kauheita lähitaisteluja”, kuten Tuntemattomassa Sotilaassa yksi sotilas kuvasi Venäjän naissotilaita rintamalla.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178695

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi pelkää haredi-väestön massamielenosoituksen muuttuvan väkivaltaiseksi. Haredi-väki on sotajalalla monestakin syystä. Yksi on Jaffassa meneillään olevat arkeologiset kaivaukset, joitten yhteydessä löydettiin muinoin kuolleitten luita. Ajankohtaisempi syy on Emmanuelin haredi-väestön kieltäytyminen lähettämästä tyttäriään Beit Yacov-kouluun, koska se ei heidän mielestään täytä halachan vaatimuksia. Kaikkiaan 43 pariskuntaa odottaa korkeimman oikeuden päätöksen mukainen vankilatuomio. Massiivinen mielenosoitus alkaa tänään 13.30, jota johtavat sekä hassidic- että liettualaisrabbit. Ashkenazi haredi-rabbi Yosef Shalom Elyashiv sanoo myös osallistuvansa tilaisuuteen. Hän kehotti kaikkia yeshiva- ja kollel-opiskelijoita tulemaan mukaan, mitä myös pidetään harvinaisena opiskelun keskeyttämisenä. Vankilaan määrättyjen pariskuntien miehet viedään Mashiyahun vankilaan, naiset Neveh Tirza vankilaan osallistuttuaan mielenosoitukseen. Koko kärhämän taustalla on haredi-väestön vaatimus tyttöjen ja poikien erottamisesta eri luokkiin, mikä on vastoin maan lakeja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178692
- Terkelin johtama tutkimuskomitea ei näytä tyydyttävän YK:n pääsihteerin vaatimuksia oman komitean muodostamiseksi ”avustussaattueen” väkivaltaiseksi muuttuneen keskeyttämisen tutkimiseksi. (JP)
- EU:n viranomaiset vihjaavat, että YK:n asettamien Iranin vastaisten sanktioitten koventaminen joutui vastatuuleen ”freedom-flotillan” välikohtauksen vuoksi. Yhtenä aiheena oli Iranin öljyn EU-maitten toimitusten siirtäminen tulevaisuuteen; toisena Iranin pankki- ja liikepalvelujen kieltäminen länsimaissa. Kolmantena mainitaan vallankumouskaartin tilien jäädyttäminen ja Iranin laivausyhtiön IRISIL toiminnan kieltäminen EU-maissa.
Myös USA harkitsee omia kovennettuja sanktioitaan Irania vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=178688
- Turkin jouduttua mustalle listalle potentiaalisena ja suosittuna lomakohteena
on inspiroinut turismiministeriön laatimaan listaa houkuttelevista kotimaisista lomakohteista. Egyptin Siinai on vaarallisena myös boikotissa. (JP)
- Palestiinalaisten enemmistö, 63 %, vastustaa PA:n julistamaa kieltoa työskennellä juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa. Gallup tutki myös johtajien suosiota. Fayed vastaan Abbas 19 %-34 %; Fayad vastaan Haniyeh 36% - 32 %. Haniyeh vastaan Abbas 39 % - 54 %. Fatah saisi parlamenttivaaleissa 45 %, Hamas 26 %. Turkkia piti 43 % parhaana tukijana, Egyptiä vain 13 % Länsirannalla suoritetun kyselyn mukaan. (JP)
- USA:n presbyteerikirkko kokoontuu keskustelemaan, miten Israel orjuuttaa palestiinalaisia varastettuaan heidän maansa ja alistettuaan heidät työorjuuteen. ”Ennen 1967 sotaa ei ollut PLO:ta, ei terroristeja, ei fedeyeen, mutta sitten tulivat eurooppalaiset siirtolaiset. Kaikki alkoi 1948 ”nagballa”, Israelin itsenäisyydellä, mitä seurasi ”laiton” Länsirannan miehitys”. Näiden valheellisten ja vääristeltyjen teemojen pohjalta kristillinen kirkkolaitos aikoo muotoilla uuden politiikkansa Israelia kohtaan. Kirkko sanoo kannattavansa rauhaa, mutta sen ajama rauha on pakkorauha Israelille unohtaen kokonaan, että kirkon opin tulisi pohjautua Raamattuun eikä propagandaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=178658
- Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi haastattelijalle, että Israelia johtaa ”pyromaaninen” hallitus, jonka kanssa on mahdoton tehdä rauhaa. Hän sanoi pelkäävänsä, että ”flotilla-välikohtaukset” Välimerellä voivat johtaa sotaan.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/syria-israel-raid-on-gaza-flotilla-raises-risk-of-mideast-war-1.296723

Wednesday, June 16, 2010

KESKIVIIKKO 16.06.10

1. ”ISRAELIN JOHTAJAT tulee vetää Haagin kansainvälisen tuomioistuimen eteen tuomittaviksi rikoksista, joita he ovat tehneet Gazan kansaa vastaan”, totesi arabi-kansanedustaja Afu Aghbaria (Hadash) puhuessaan europarlamentissa kommunistipuolueen järjestämässä tilaisuudessa eilen. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös kansanedustajat Nahman Shai (Kadima) ja Einat Wolf (Labor).
AGHBARIA otti puheessaan esille syytettyjen listaan Benyamin Netanyahun, Ehud Barakin, Avigdor Liebermanin ja Tzipi Livnin, joiden hän väitti Israelin johtajina tarkoituksellisesti vaikeuttaneen Gazan kaistan asukkaiden elämää.
”62 vuoden olemassaolonsa aikana Israel on toistuvasti hyökännyt naapureitaan ja arabikansalaisiaan vastaan”, Aghbaria väitti. ”Israel estää lääkkeiden ja lääketieteellisten tarvikkeiden viennin Gazaan. Sen seurauksena 700 gazalaista on kuollut rajanylityspaikoilla. Netanyahu, Barak, Lieberman ja Livni tulisi Haagin kansainvälisen oikeuden eteen”, hän totesi puheessaan europarlamentaarikoille.

TILAISUUTEEN osallistuneet kansanedustajat Shai ja Wolf julkistivat välittömästi yhteisen lausunnon, jossa he tuomitsivat Aghbarin väitteet.
”On vakavaa, että aikana, jolloin kansanedustajat tekevät kaikkensa tunteitten hillitsemiseksi, vähentää vahinkoa ja tuoda positiivinen viesti europarlamentaarikoille, arabikansanedustaja tulee ja nostattaa tunteita ja hyödyntää asemaansa vaatiakseen europarlamenttia asettamaan sanktioita Israelia vastaan.”
He lupasivat vievänsä Aghbarin puheen sisällön Knessetin puhemiehen Reuven Rivlinin tietoon. http://www.haaretz.com/news/national/arab-mk-to-eu-israeli-leaders-must-be-tried-at-the-hague-1.296404

2. ISRAEL on vaatinut, että länsivallat laativat matkustusohjeita ”freedom flotilla” kaltaisiin purjehduksiin osallistumista varten. Israelin viranomaiset ovat viime päivinä ottaneet yhteyttä lukuisiin länsimaisten hallitusten jäseniin kehottaen heitä laatimaan matkustusvaroituksia kansalaisilleen, etteivät he osallistuisi Gazan saarron murtamiseksi tarkoitettuihin purjehduksiin, hallituksen viranomaiset kertoivat JP:n toimittajille tiistaina H Keinon mukaan. Artikkelissa vakuutetaan, etteivät pyynnöt ole menneet kuuroille korville varsinkin sen jälkeen, kun sekä Hizbullah että Iran ovat sanoneet lähettävänsä omia aluksiaan Gazan rannikolle. Tämän sanotaan aiheuttaneen muutoksen joittenkin länsimaisten hallitusten taktiikassa.
Samaan aikaan kuitenkaan yksikään hallitus ei ole antanut omaa ohjeistoaan.

ISRAELIN turvallisuuskabinetti kokoontunee tänään keskustellakseen, miten vastata tuleviin laivueisiin ja miten vähentää rajoituksia materiaaleille ja tarvikkeille, joiden vienti Gazaan sallitaan. Artikkelissa selitetään, että Jerusalemin hallitus on alkanut ymmärtää, että maantiekuljetusten helpottaminen Gazaan herättäisi suotuisampia reaktioita ja yhteistyö-halua hallitusten taivuttamiseksi esittämään rajoituksia kansalaisilleen osallistua tuleviin yrityksiin Gazan saarron murtamiseksi.
Erään viranomaisen sanoi: ”Jos on tahtoa, keinot aina löydetään.” (JP)

TURVALLISUUSKABINETTI keskustellee yhteisymmärryksestä, jonka kvartetin lähettiläs Tony Blair ja Benyamin Netanyhau saavuttivat eilen Gazaan menevien tarvikkeiden viennin helpottamiseksi. Keskusteluissa pyrittiin laatimaan lista tavaroista ja materiaaleista, jotka ovat kiellettyjen listalla sallien hyväksyttyjen päästä vapaasti Gazaan. Listassa mainitaan erikseen rakennustarvikkeet, jotka on tarkoitettu YK:n rakennuskohteisiin Gazassa. Israel ei vaadi YK:n tarkastustoimia näistä, koska ne eivät joudu Hamasin käsiin.

IDF:N ilmoituksen mukaan se on sopinut YK:n paikallisedustajien kanssa, että he vastaavat Turkissa valmistellussa laivasaattueessa olleitten tarvikkeitten jakamisesta Gazassa. Laivat ohjattiin Ashdodiin, jossa ne tyhjennettiin matkustajista ja tavaroistaan, jotka kuljetetaan maanteitse Gazan rajaterminaaleihin. Israel on sopinut turkkilaisten laivanomistajien kanssa tarvikkeiden siirtämiseksi YK:n valvontaan. Hamas kieltäytyi ottamasta niitä vastaan.

YK:n paikallisjohtaja Robert Serry totesi eilen, että YK:n parissa on kasvava vaatimus Gazan saarron lopettamiseksi ja sen korvaamiseksi rakentavammalla järjestelmällä. Myös kvartetin parissa esiintyy vaatimuksia ”Gazan kestämättömän tilanteen” muuttamiseksi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-to-unveil-measures-to-ease-gaza-blockade-1.296393

3. PA:N JOHTO pelkää, että IDF:n 31. toukokuuta suorittama ”freedom flotilla” alusten miehittäminen ja sen aiheuttama vastalauseitten kuoro maailmalla vahvistaa Hamasin vallan laillistamista Gazassa. Hamasin valmistautuessa juhlimaan vallankaappauksensa 3-vuotis-päivää PA on entistä huolestuneempi ”islamilaisen järjestön” vallan lujittumisesta Gazassa. Hamas on Egyptissä Mubarakin hallituksen tarkassa valvonnassa toimivan ”muslimiveljeskunnan” haarajärjestö, joskin siteet ovat väljät.

PA:N VIRANOMAINEN valitti Ramallahissa, että IDF:n suorittama laivojen miehitys oli taivaan lahja Hamasille, joka vahvisti sen kansansuosiota Gazassa ja ulkomailla. Hän selitti, että samalla kun PA haluaa Gazan saarron helpottamista ja poistamista kokonaan hän ei haluaisi sen vahvistavan Hamasin suosiota. On keskusteltu siitä, että Israelin ja Gazan välisten terminaalien kautta kulkeva liikenne annettaisiin PA:n valvojien käsiin, ehkä YK:n tarkkailijoitten vahvistamina, kuten Rafahissa ennen Hamasin vallankaappausta.

PA:N VIRANOMAISET ovat ravoissaan arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan vierailusta Gazassa, jossa hän tapasi Hamasin johtoa. He katsovat tämän vahvistaneen Hamasin otetta vallankahvasta ja antaneen sille arabiliiton tunnustuksen.
MAHMOUD ABBAS tapasi sekä presidentti Mubarakin että Amr Moussan erikseen eilen tiistaina Sharm el-Sheikhissä. Hänen kerrotaan välittäneen johtajille PA:n syvän huolen Hamasin vallan laillistamisesta. Hän lupasi muodostaa uuden hallituksen, jos Hamas suostuu sovintoon PA:n kanssa, mutta vasta sitten, kun se on allekirjoittanut Kairon sopimuksen.
AZZAM AL-AHMED, PA:n virkailija Ramallahissa, sanoi Gazan saarron murtoyritysten olevan osa Hamasin ja Fatahin sovintoponnisteluja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=178562

4. SHIN BETIN, Israelin turvallisuuspalvelun, johtaja Yuval Diskin sanoi eilen, että Gazan merisaarron poistaminen on vaarallinen. Hän selitti, että Gazan sataman laajentaminen ja syventäminen suurille aluksille sopivaksi tulisi aiheuttamaan ammottavan aukon Israelin turvallisuusjärjestelyissä. Hän selitti, että tämä siitä huolimatta, että on tarjottu materiaalien ja tarvikkeitten tarkastusta ulkomaisessa satamassa esim. Kyproksella ennen lavojen matkaa Gazaan, koska hän ei luota tällaisen tarkastuksen ehdottomuuteen. Diskin puhui Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan kokouksessa päivää ennen asian käsittelyä hallituksen turvallisuuskabinetissa.

YUVAL DISKIN pitää perättöminä väitteitä humanitäärisestä kriisistä Gazassa. Hän lisäsi, ettei hänellä ole mitään varauksia tarvikkeitten ja materiaalien viemisestä Israelin kautta maantiekuljetuksina, kun niistä on poistettu turvallisuudelle vaaralliset tarvikkeet.
Diskin selitti, että Gazassa on noin 5000 rakettia ja ohjusta, joista Hamas omistaa 4000 ja Jihad ja muut pienryhmät 1000. Valtaosa näistä on ns. ”kotitekoisia raketteja”, joiden kantomatka on 40 km, mutta sen lisäksi on ”ulkomailta tuotettuja” ohjuksia, jotka yltävät Tel Aviviin. Hän kertoi, että Siinai on terroristien pakopaikka, jonne al-Qaidan pakolaiset Irakista ja Afganistanista pääsevät turvaan Jordanian kautta. Lisäksi hän kertoi, että salakuljetus Siinailta Gazaan kehittyy entistä sofistisemmaksi sekä aseitten että ihmisten kuljettamiseksi Siinailta Gazaan ja takaisin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178569

EGYPTIN ulkoministeriö reagoi vihaisesti Yisral Katzin esitykseen, että Israel sulkisi rajansa kokonaan Gazan kanssa, ja että kaikki yhteydet ja toimitukset sinne kulkisivat Egyptin kautta.
Egypti miehitti Gazan 1948 itsenäisyyssodassa, mutta vapautti sen 1976, mistä lähtien Israel teknisesti joskaan ei käytännössä vastaa siitä. Israel veti kaikki joukkonsa ja asukkaansa pois Gazasta Ariel Sharonin toimesta 2005, minkä jälkiseuraukset ovat edelleen hoitamatta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-israel-wants-to-dump-gaza-on-us-1.296347

5. UUTISOTSIKOITA
- Korkein oikeus määräsi pariskunnan vankilaan, koska he kieltäytyivät siirtämästä tyttäriään Beit Yaacov kouluun. Slonim Hassidim sanovat, etteivät he tottele oikeuden päätöstä vaan menevät mieluummin ylpeästi vankilaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178561
- Valtion asettama tutkimuskomitea toteaa eilen julkistetussa raportissaan, että 2005 Gazasta ja neljästä Samarian kohteesta karkotettujen juutalaisten, n. 9000 asukkaan, asunnot ja toimeentulo on edelleen järjestämättä. Raportin mukaan vain 30 % karkotetuista on pysyvä asunto. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178571
- Ramat Shlomo lähiö Jerusalemissa oli USA:n varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun keskipisteessä USA:n ulkoministeriön väittäessä, että rakennusluvan myöntäminen sen 1600 asuntoyksikölle vierailun aikana oli tahallinen provokaatio, minkä Israel hämmästyneenä kielsi. Nyt sisäministeriön alueellinen suunnittelu- ja rakennusvaliokunta myönsi luvan asuntojen rakentamisen valmistelemiseksi, mitä USA:ssa tuskin edes huomattiin, koska – kuten Mike Oren totesi – Obama on liikaa kiinni Meksikonlahden öljyvuodossa. PA:n edustaja Abu Libda vuodatti jo kovin kuluneeksi tulleen litanian ”suorasta rakennuskiellon rikkomisesta ja hyvin vakavasta iskusta epäsuoria keskusteluja vastaan”. Israel pitää kiinni periaatteesta, ettei Jerusalem kuulu Netanyahun julistamaan 10 kuukauden rakennuskieltoon. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178572
- Israel ja Vatikaani lienevät lähellä sopimusta, jolla 1999 lähtien avoinna olleet kysymykset katolisen kirkon omistamien n. 21 kohteen oikeudet selvitetään. Kysymys koskee myös verotusta, jota kirkko on pidättäytynyt maksamasta asioitten ollessa ratkaisematta. Jerusalemin ns. ”ylähuoneen” kohtalo, jossa Jeesus tradition mukaan juhli pääsiäistä opetuslapsineen, jää myöhemmin ratkaistavaksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178559
- IDF:n sotilas voi joutua oikeuteen 2 palestiinalaisen ampumisesta cast lead aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178594
- IDF:n partio ampui aseistetun beduiinin 40 km Eilatista pohjoiseen epäillen tämän kuljettaneen ryhmän laittomia rajanylittäjiä maahan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178592
- Englannin juutalaisjohtaja kiittelee Cameronin uutta hallitusta sanoen sen olevan paljon ystävällisempi Israelille kuin edellinen. (JP)
- Israelilaisten nuorten suunnittelema ”vastaflotilla” Kyprokseen peruttiin. (JP)
- Kiinan turismiministeri Shao Qiwei pitää Israelia erittäin eksoottisena maana vierailuille ja esittää siteitten laajentamista. http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- 3500 vuotta vanhoja kulttiesineitä löydettiin Jokneamista. Kallion halkeamasta löydettiin 100 ehjää tai osin särkynyttä esitettä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3904824,00.html

Tuesday, June 15, 2010

TIISTAI 15.06.10

1. GAZAN TILANNE on nousemassa Lähi Idän diplomatian keskeiseksi aiheeksi, eikä siinä Gazan kansalta tai edes sen Hamasin johtamalta hallitukselta ole kysytty mitään. Pääministeri Netanyahu julkisti eilen nimittämänsä operaatio freedom flotilla välikohtauksen tutkimuskomitean, johon JP:n asiaa pohtivan artikkelin kirjoittajien mielestä ei nimitetty amerikkalaisia jäseniä sen uskottavuuden lisäämiseksi. USA antaa kuitenkin sille tukensa vakuuttaen, että Israelilla on kaikki asiantuntemus ja moraali puolueettoman tutkimuksen suorittamiseksi. Jotkut maailmalla eivät ole samaa mieltä.

YK:N PÄÄIHTEERI korealainen Ban ki-Moon ei kuitenkaan nielaise tätä syöttiä. Hänen sanotaan ”todenneen” Israelin asettaman tutkimuskomitean, mutta vaatii kansainvälistä tutkimusta asiasta. Tämä tarkoittaa sitä, että Israel voi alkaa varautua uuden ”Goldstonen” tapaisen raportin laatimiseen mandaatilla, jossa YK:n vastaava elin on valmiiksi muotoillut tutkimuksen päätelmät, kuten kävi cast lead operaatiota tutkineen Goldstonen raportin suhteen. Kysymys ei siten ollutkaan tutkimuksesta, vaan tarkoituksena oli etsiä laillisen tuntuiset todisteet syytöksille, joita komitean mandaatissa esitettiin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/un-seeks-international-gaza-flotilla-probe-despite-internal-israeli-inquiry-1.296192

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi kertoessaan komitean nimittämisperusteista, että komitean tulee tutkia myös välikohtaukseen johtavat taustat, IHH:n ja al-Qaidan mahdollinen osuus ”avustuslaivueen” jäsenten valitsemissa sekä Turkin sille antama tuki. Vielä ei ole selvää, paneutuuko komitea myös tähän puoleen, joka on ulkopoliittisesti ja diplomaattisesti erittäin latautunut. Ilman tätä selvitystä komitean työskentely jää ontuvaksi. (JP)

2. TURKKI on kiristänyt Israelin suhteitaan sen presidentin, pääministerin ja ulkoministerin toistuvilla syyttävillä ja tuomitsevilla lausunnoillaan. Niissä ei ole havaittavissa minkäänlaista merkkiä sovinnollisuudesta tai asian tutkimisesta asiallisesti ja kiihkottomasti. Tämä antaakin selvän vinkin siitä, ettei kysymys ole avustussaattueesta vaan jostain aivan muusta, jossa tätä sinänsä traagista tapahtumaa käytetään keppihevosena.

VIIMEISENÄ tässä suhteitten häiriötilassa on Israelin Turkkiin myymien UAV-koneitten toimitusten jälkihoito. Vuonna 2004 solmittu kauppa oli arvoltaan 180 miljoonaa USD, ja israelilaiset asiantuntijat ovat olleet Turkissa opastamassa turkkilaisia kollegoitaan koneitten valvontalaitteiden asennuksessa ja hoidossa. Lauantaina Israel Aerospace Industries (IAI) ja Elbit Systems LTD kutsuivat asiantuntijansa kotiin ”turvallisuussyistä” flotilla välikohtauksen vuoksi. Toimituksilla oli vaikeuksia valmistusvaiheessa, sillä Turkki halusi koneisiin laitteitaan, joita koneen optimikapasiteetti ei sallinut. Kahdeksan konetta kymmenestä toimitettiin kuitenkin lopulta jonkin verran aikataulustaan myöhässä, mistä Turkki antoi moitteita. Kaksi viimeistä konetta toimitettaneen niiden valmistuttua.

TURKKILAISEN Todays Zaman lehden mukaan Turkki valmistautuu käyttämään omia IHA koneitaan, jotka ovat paljon alkeellisempia Israelin valmistamiin Heron koneisiin verrattuina. IHA pystyy lentämään 15 km 12 000 jalan korkeudessa, kun Heron lentää 50 tuntia 35 000 jalan korkeudessa. Israelin toimittajatehtaat vakuuttavat, ettei kauppaa ole peruttu, vaan liikesuhteet jatkuvat normaalisti, joskin hitaammalla aikataululla. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138069

3. UUSIN ja entistä paljon vaarallisempi tilanne on kehittymässä Iranin ilmoitettua, että se
lähettää kaksi avustuslaivaa Gazaan, ja kolmannen ns. sairaalalaivan, jonka tarkoituksena on ankkuroitua Gazan läheisyyteen ilmeisesti Egyptin aluevesille, jossa se on turvassa Israelin laivaston häirinnältä – edellyttäen, että Egypti antaa luvan käyttää aluevesiään. Tarkkailijat ovat pohtineet, mikä tarkoitus Iranin avustuslaivoilla on. Yleinen havainto lienee se, että Iranin tulee tehdä jotain raflaavaa Turkin avustussaattueen viedessä maailman huomion. Siksi se kiireellä valmistelee omaa ”avustussaattuettaan” voidakseen kilpailla Turkin saamasta myötätunnosta arabien sydämissä ja tietenkin ohjatakseen maailman huomion pois Iranin ydinsuunnitelman saamasta kansainvälisestä tuomiosta. Ensimmäinen avustuslaiva lähti Khoramshahrin satamasta maanantaina, toinen lähtee lauantaina, kertoo Debkafile. Niiden oletetaan saapuvan Gazan lähettyville ensi viikolla.

IRANIN seuraava askel hegemoniataistelussa Turkin kanssa sisältyy Debkafilen artikkeliin. Sen mukaan Iranin parlamentti valmistelee 200 parlamentin jäsenen matkaa Gazaan ensi lauantaina – edellyttäen, että edustajat saavat Egyptin viisumin. Kansanedustajat lentävät Iranista El Arishin lentokentälle, josta he puhemiehensä Ali Larijanin ja turvallisuuskomitean puheenjohtajan Alaeddin Boroujerdin johtamina siirtyvät Gazaan.
DELEGAATIO lähetti 14.06. virallisen pyynnön viisumeista ja luvasta laskeutua El Arishin tai Kairon kentälle ja jatkaa sieltä busseilla Rafahin terminaalin kautta Gazaan. Koneissa on mukana runsaasti elintarvikkeita sekä lääkkeitä. Jos Mubarak suostuu pyyntöihin, tämä on ensimmäinen kerta, kun Iranin korkea delegaatio voi silmäillä Israelin rajalinjaa.
LARIJANI suunnittelee vievänsä delegaation Gazan Israelin turva-aidan läheisyyteen, jossa hän pitää verta tihkuvan Israelin vastaisen puheen, kuten debka arvioi.
Iran lähettää neljä MAJIS:in (Iranin parlamentin) jäsentä Gazaan valmistelamaan parlamenttivierailua Gazassa edellyttäen, että Kairo suostuu siihen. http://www.debka.com/article/8848/

4. ISRAELIN merivoimat sanoo ottaneensa oppia Mavi Marmaran onnettomasta lopputuloksesta – jota laivaston apulaiskomentaja vara-amiraali Rani Ben.Yehuda ei pidä ollenkaan epäonnistuneena – ja lähtevänsä jokaiseen samantapaiseen uuteen tilanteeseen olettamuksesta, että laivassa voi olla vihamieleisiä ja väkivaltaisia terroristeja, jotka eivät kainostele hyökätä merisotilaita vastaan – tai paremminkin, jotka etsivät tilaisuutta siihen. Seuraavia tilaisuuksia onkin jo tiedossa. Libanonista on lähdössä yksi laivasaattue kohti Gazaa lähiaikoina.

TOINEN saattue tulee Iranista. Jerusalem Post kertoo tästä toisin kuin Debkafile. Yaakov Katzin tietojen mukaan yksi humanitääristä apua kuljettava alus seilaa Istanbuliin ja sieltä Gazaan. Muhammad Ali Nourace kertoo, että Istanbulin kautta kulkevan aluksen lisäksi toinen alus lähtee Khoramshahrista.
Israelin laivaston apulaiskomentaja sanoo, ettei heillä ole tietoa, onko iranilaisissa aluksissa aseita eikä siitäkään, onko siellä väkivaltaisia aineksia, mutta että siihen on varauduttava. Hän kehottaakin avustuslaivoissa matkustajina kulkevia aitoja avustajia tarkoin harkitsemaan ja seulomaan, keitä he kelpuuttavat matkaseuralaisikseen. Provokaation tietoinen mahdollisuus on aina huomioitava, hän varoittaa. Eräs Iranilainen viranomainen vakuutti muutama päivä sitten, että ”iranilaiset tulevat näyttämään Israelin sotilaille, kuka on kuka”.

JP:N ARTIKKELIN mukaan, joka perustuu Iranin kansanedustajan Mahmoud Ahmadi Bighashin tietoihin, tarkoitus oli aluksi viedä 200 kansanedustajan delegaatio Gazaan, mutta että sen suuruus on pienennetty kolmeen kansanedustajaan. Hän sanoi menevänsä kahden muun Majiksen, Iranin parlamentin, edustajan kanssa Gazaan loppuviikosta valmistelemaan delegaation vierailua. Hän kertoi myöhemmin, että Egypti oli myöntänyt viisumin 70 kansanedustajalle, jotka ovat rekisteröityneet Gazan matkalle. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Maanantaiaamuna Hebrorin lähellä sattunut terroristien hyökkäys poliisiautoa vastaan, jossa oli viisi Beershebasta Jerusalemiin matkalla ollutta poliisia, vaati kuolinuhrin yhden kahdesta pahiten haavoittuneista menehtyessä sairaalassa. Terroristi(t) väijyi(vät) autoa tienvarren kallioitten takana ampuen useita laukauksia poliisiautoa kohti. Autoa ohjannut haavoittunut poliisi päätti jatkaa ajoaan läheiseen armeijan tukikohtaan avun saamiseksi. Haavoittuneet vietiin Ein Keremin sairaalaan jossa 39-vuotias Yehoshua Sofer menehtyi kahden tunnin kuluessa. Hänellä oli tarkoitus solmia avioliitto Einav Blumin kanssa, joka hautajaisissa Beershebassa murehti: ”Kuka nyt kertoo minulle, että hän rakastaa minua enemmän kuin itseään?” (JP)
- Maanantaiaamun terrori-iskun suorittajaksi ilmoittautui al-Aksa, mutta myöhemmin tuntematon ryhmä ”flotilla martyrs” ilmoittautui syylliseksi ja ilmoitti samalla jatkavansa iskujaan. Poliisi arvioi, että hyökkääjä voi olla yksityis-yrittäjä ilman taustaryhmää, kuten useat muut äsken tapahtuneet. Poliisiautoa ei oltu vahvistettu tulitusta mutta kylläkin kiviä ja petrolipommeja vastaan. Alueen juutalaisasukkaita kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa. Alue julistettiin suljetuksi sotilasalueeksi. Läheinen Dir Razah arabikylä julistettiin saartoon poliisin ja sotilaitten jatkaessa ampujan etsimistä. (JP)
- Yli 23 000 New Yorkin asukasta allekirjoitti vetoomuksen, jossa USA:n ulkoministeriötä pyydetään tutkimaan Mavi Marmaran matkustajien taustoja, jotka ovat puhujakiertueella kaupungissa tällä viikolla. Vetoomuksessa, jonka laati Jewish Community Relations Council New Yorkissa, kehotetaan ulkoministeriötä tarkoin tutkimaan viisumia anoneitten yhteydet IHH:n kanssa viitaten tanskalaisen kansainvälisten asioitten instituutin tutkimuksiin vuodelta 2006, jossa todettiin IHH:n yhteydet al-Qaidan ja kansainvälisen jihadin kanssa. (JP)
- Hamas sanoo tuhlaavansa kaiken rakkautensa ja varansa mieheen, joka heitti no 10 kengällä presidentti George Bushia Irakissa, Bagdadissa 2006. (JP)
- Saksalainen poliitikko Thomas Schalski-Seehann, Free Demokratic Party, nosti syytteen kolmea Saksan vasemmistopuolueen kansanedustajaa vastaan heidän osallistuttuaan Mavi Marmara aluksen matkaan Gazaan. Hän syyttää heitä avoimesta ja rumasta anti-semitismistä. (JP)
- Varokaa vihaisia aviovaimoja Ashdodissa. JP kertoi maanantaina, että yksi aviovaimo puukotti keittiöveitsellä naapurin 8.-kuukaudella raskaana olleen vaimon kuoliaaksi tämän läikyttäessä kahvia pöydälle. Viranomaiset pohtivat, miten palauttaa naapurisopu, joka ei palaudu ilman sovittelua. (JP)
- Jordanian kuningas Abdullah II syyttää Israelia, että se estää sitä kehittämästä ydinteollisuuttaan. Hän väittää, että Israel kieltää Etelä-Koreaa antamasta ydintietoutta Jordanialle ja kehottaa sitä huolehtimaan omista asioistaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abdullah-israel-keeping-jordan-from-developing-peaceful-nuclear-program-1.296283
- Israelin seuraava sodan aihe: Öljy- ja kaasuesiintymät. Hizbullah esitti voimakkaan varoituksen, että Israelin Välimerellä löytämät erittäin lupaavat esiintymät kuuluvat Libanonille, ja ettei Hizbullah anna Israelin varastaa niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138072
- OECD, joka hyväksyi Israelin täysjäsenekseen, pitää seuraavan vuosikokouksensa lokakuussa Jerusalemissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138071
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137865
- Korkeimman oikeuden päätöksellä avatulla tiellä 443 Jerusalemista Modiiniin ja Tel Aviviin on jo sattunut terrori-iskuja, kuten pelättiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138058

Monday, June 14, 2010

MAANANTAI 14.06.10

1. TURKIN LIPPU Jerusalemin Temppelivuorella? Silminnäkijät vakuuttavat, että
”freedom flotillan” kanssa samoihin aikoihin suuri Turkin lippu liehui juutalaisten kaikkein pyhimmällä vuorella. Kuvia lipusta Temppelivuorella esitettiin turkkilaisella web-sivulla PLS48.net. INN:n artikkeli kertoo myös erääseen blokkaajaan viitaten, että samoihin aikoihin Yhdysvalloissa nousi suuri kohu muhamettilaisten suunnitelmista rakentaa 13 kerroksinen moskeija-rakennelma lähelle Ground Zero aluetta New Yorkissa, jossa islamistit tuhosivat 11.09.2001 kaksi WTC:n tornia surmaten 3 500 ihmistä.

JERUSALEMIN poliisipäällikkö Mickey Rosenfeld vakuuttaa, ettei ole olemassa lakia, joka kieltäisi lipun nostamista temppelivuorella, joten se on lain mukaan sallittu.
Kokonaan toinen kysymys on, onko asiallisesti ja uskonnollisesti tai poliittisesti oikein nostaa vieraan maan lippu juutalaisten pyhälle vuorelle, joka hallinnollisesti kuuluu Israelin valvontaan, mutta jonka päivärutiinista vastaa islamilainen wagf-säätiö.

ISRAELIN JA EGYPTIN rauhanneuvottelujen aikana 1978 presidentti Anwar Sadat ehdotti, että Saudi Arabian lippu nostetaan kaikkien pyhien paikkojen salkoihin Jerusalemissa, mutta silloinen pääministeri Menachem Begin tyrmäsi ajatuksen. Välittäjänä toiminut USA:n presidentti Jimmy Carter varoitti, ettei Sadat allekirjoita rauhansopimusta, ellei Begin suostu Saudi-lippujen nostamiseen Jerusalemissa ja ehdotti kompromissiratkaisuna, että Saudi Arabian lippu sallittaisiin Temppelivuorelle.
Begin sanoi tuohtuneena Carterille tähän tapaan: ”Ei ole mitään mahdollisuutta, että jotain sellaista tapahtuisi Jerusalemissa. Temppelivuori on Jerusalemin kaikkein pyhin paikka. Israelilaiset eivät nosta lippuaan siellä. Kun rauha on saavutettu, arabivaltiot voivat nostaa omat lippunsa jokaisessa lähetystössä, jonka ne avaavat Jerusalemissa.”
Carterin selittäessä, että saudilippu nostettaisiin vain moskeijan ylle Temppelivuorella, Begin esitti kitkerän vastalauseen: ”Ei Temppelivuorelle. Olemmeko menettämässä oman-tuntomme? Eikö se riitä, ettemme saa rukoilla Temppelivuorella? Emmekä voi hyväksyä sitäkään kovin kauan. Uskonnollisten lippujen nostaminen Temppelivuorella tarkoittaisi, että me tunnustamme sen kuuluvan muslimeille.”

Kun Israelin sotilaat karkottivat Jordanian armeijan miehityssotilaat Jerusalemin vanhasta kaupungista, he innoissaan nostivat Israelin lipun Temppelivuorelle kesäkuun 6. päivänä 1967, mutta se poistettiin armeijan komentajan Moshe Dayanin käskystä muutaman tunnin kuluttua, eikä Israelin lippua ole sen jälkeen nostettu Temppelivuorelle. Wagf jopa vaati, että poliisikomentajan toimiston sisällä oleva Israelin lippu tulee poistaa. Poliisiministerinä silloin toimiva Yosef Burg antoi käskyn palauttaa lippu komentajan toimistoon saaden arabien vihat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138033

2. MITÄ TEHDÄ Gazan saarron kanssa? on kuuma kysymys, jota pyritään käsittelemään monella taholla, mutta näppejä taitaa polttaa yhdellä jos toisellakin.
EU-MINISTERIT pohtivat tahollaan maanantain kokouksessaan pyrkien löytämään tapoja merisaarron helpottamiseksi. Eräs eurooppalainen diplomaatti selitti, että ilman epäilystä sekä Egypti että PA vastustavat saarron helpottamista – vaikka eivät uskaltaisi sitä julkisesti tunnustaakaan – pelätessään sen antavan Hamasille lisäpuhtia valtansa säilyttämiseksi. Saarron poistamisen sijasta hän suosittelee helpotuksia Gazaan meneviin tarvikkeisiin siten, että se vahingoittaa Hamasia mutta hyödyttää Palestiinan Auktoriteettia. Hän uskoi tämän olevan johtotähtenä EU:n 27 maan ulkoministerien kokouksessa Brysselissä tänään. Heidän varsinainen aiheensa koskee Mavi Marmaran välikohtausta Välimerellä, ja keskustelujen jälkeen heillä on tarkoitus julkaista yhteinen lausunto asiassa.

ULKOMINISTEREITTEN kokouksessa kosketeltaneen seuraavia aiheita: 1. Helpottaa maakuljetuksia mutta pitää merisaarto toistaiseksi. 2. Pyrkien löytämään formula, jolla valvontavastuu rajaterminaaleissa siirtyisi PA:lle. 3. Turvaten Israelin turvallisuusvaateet, ettei aseita eikä kaksikäyttöisiä materiaaleja sallita Gazaan. 4. Tehden selväksi maailmalla, että elinolot Gazassa ovat parantuneet eikä siten tarvita Turkin tai muitten avustuskuljetuksia merisaarron murtamiseksi. EU:n nimeämätön virkailija selitti, että EU-maitten ministerit ovat kovan sisäisen paineen alaisina, koska Turkin flotillaan osallistui 12 EU-maan kansalaisia.

3. ISRAELIN viranomaiset ovat pyrkineet vahvistamaan EU-maitten käsityksiä, että Hamasin valta on hiipumassa Gazassa ja että se kärsii vaikeista taloudellisista ongelmista. Ulkoministeriön sisäisen raportin mukaan saarto on heikentänyt Hamasia sekä poliittisesti että taloudellisesti. Raportin mukaan Hamas on suuresti riippuvainen Iranin taloudellisesta avusta, mutta että sillä on vaikeuksia saada valuuttaa, koska rajat ovat kiinni sekä Egyptin että Israelin puolella ja salakuljetus on vaikeutunut Egyptin tehostettujen toimien vuoksi.
Egypti avasi Rafahin terminaalin Gazaan Mavi Marmaran välikohtauksen vuoksi, mutta rajoittaa henkilöliikennettä eikä salli tavarakuljetuksia. Salakuljettajat olivat jo valittaneet liiketoimiensa kärsivän Rafahin terminaalin avaamisen vuoksi.
Aamun uutisten mukaan Egypti sulki Rafahin terminaalin, vaikka sen luvattiin pysyvän auki ilman määräaikaa.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu julkisti eilen tutkimuskomitean jäsenet ”freedom flotillan” tapahtumien vuoksi. Komiteaa johtaa eläkkeellä oleva entinen korkeimman oikeuden tuomari Jacob Terkel; jäseninä lakiprofessori Shabtai Rosen, ja kenraalimajuri Amos Horev, Technion entinen presidentti. Ulkomaisina asiantuntijoina ovat Nobelin rauhanpalkinnon saanut irlantilainen David Trimble sekä Kanadan armeijan entinen pääasianajaja (advocate-general) Ken Watkin.
NETANYAHU selitti sunnuntain kabinetin kokouksessa, että hallitus tulee jatkamaan keskusteluja Gazan tilanteen kehittymisestä, mutta että periaatteena tulee olemaan sotilaallisten tarvikkeitten ja aseitten viennin estäminen Gazaan, mutta humanitääristen tarvikkeiden tulee voida kulkea sinne esteettä. (JP)

4. EU:N ERIKOISLÄHETTILÄS Tony Blair kiitteli eilen julkistamassaan lausunnossa Netanyahun selvitystä kuljetuksien laadusta, mikä nostaa Gazan asukkaitten elintasoa ja sallii tuhottujen rakennusten uudelleen rakentamisen. Blair esitti samalla vaatimuksen IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi välittömästi ilman ehtoja, koska hänen panttivankeutensa on täysin vailla oikeuspohjaa.
Netanyahu kehotti liikenneministeri Yisrael Katzia muotoilemaan esityksen kirjalliseen muotoon, jossa hän ehdottaa Israelin sulkevan kaiken yhteytensä Gazaan. Kaikki tavara- ja henkilökuljetukset kulkisivat Egyptin kautta, mukaan lukien merikuljetukset. Egypti tuskin tulee suostumaan tällaiseen esitykseen, mutta ainakin se nostaa Egyptin mukaan tähän soppaan.

USA:N YK:n lähettiläs Susan Rice pyöritteli Israelin nimittämän tutkimuskomitean uskottavuutta todeten, että ulkomainen osallistuminen tuo sille lisää laillisuuden tuntua, mutta vihjailee, että USA kuitenkin haluaisi YK:n asettaman komitean muodostamista. Netanyahun nimittämään komiteaan voisi liittyä muitakin ulkopuolisia jäseniä, USA:sta ja EU:sta, tai kvartetista, mutta Venäjä ilmoitti, ettei se ole kiinnostunut asiasta.
Netanyahun nimittämän tutkimuskomitean puheenjohtajan Terkelin valinta on saanut jotkut epäilemään hänen sitoutumattomuuttaan, sillä hän julkisti lausunnon ennen valintaa kritisoiden armeijan tiedustelun puutteita Mavi Marmaran valtauksen yhteydessä. (JP)

5. HAMASIN parlamentaarikko Gazassa, Jamal al-Khoudary, suunnittelee
rakennusyhtymää, johon kuuluisivat Kreikka, PA ja EU mutta ei Israel, Gazan sataman laajentamiseksi ja syventämiseksi siten, että suuret merialukset pystyisivät purjehtimaan sinne, mikä nyt ei ole mahdollista. Khoudary puhui asiasta Betlehemissä sijaitsevan Maan uutistoimiston kanssa. Khoudary toimii aktiivisesti Gazan merisaarron murtamiseksi.

KHOUDARYN suunnitelman mukaan Gazan satamaa laajennetaan sopivaksi kansainväliselle meriliikenteelle. Avaimena suunnitelmassa on Kreikka, jonka kautta Gazaan menevät tavarat kuljetettaisiin. EU:n valvojat tarkastaisivat kaikki Gazaan menevät tavarat ja aineet ennen niiden lastaamista aluksiin.
Khoudary ei millään tavoin peittele sitä, että tarkoituksena on ohittaa Israelin mahdollisuudet valvoa ja määritellä Gazan meriliikennettä. ”Laivojen intifada tulee jatkumaan”, hän selitti.
Hän sanoo esitelleensä suunnitelmansa Mahmoud Abbasilla ja Hamasin pääministeri Ismail Haniyehille sekä Egyptin presidentille kuitenkaan kertomatta, miten he siihen suhtautuivat. Ranskan ulkoministeri Benard Kouchner totesi äskettäin, että EU on valmis ottamaan vastuun Gazaan menevien tavaroitten tarkastamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138036

6. UUTISOTSIKOITA
- Terroristit järjestivät väijytyksen tiellä no 60 Jerusalemista Hebroniin ja KiryArbaan. He tulittivat tiellä ajanutta poliisiautoa haavoittaen kahta poliisia vaikeasti ja kolmatta lievemmin. Tulitus tapahtui maanantaiaamuna. Asukkaat toteavat, että IDF poisti tiesulut alueelta ja 3 km:n päässä sijaitsevasta Dahariyan risteyksestä 3 viikkoa sitten. (INN)
- Toinen tilanne kehittyi sunnuntaiaamuna lievästi vammaisen juutalaisen ajaessa Alei Zahav kylässä Samariassa Nahal Silon lähellä. Hän pysäytti autonsa poliisivilkulla varustetun auton kehotuksesta. Autossa olleet arabit tulivat hänen luokseen, kiskoivat hänet ulos ja pahoinpitelivät pahoin. He varastivat hänen autonsa ja jättivät hänet tielle. Hän on heikossa kunnossa sairaalassa. Arabiauto ajoi paikalle vain muutama päivä sitten poistetun tiesulun kautta. (INN)
- Perjantaina arabi ruhjoi kahta poliisia Wadi Joz lähiössä Jerusalemissa pyrkien sitten pakoon, mutta poliisi ampui hänet. Palestiinalaiset varastivat hänen ruumiinsa sairaalasta ilmeisesti aikoen haudata hänet Temppelivuorelle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138047
- Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa vierailee Gazassa tarkoituksenaan poistaa
Gazan saarto. Hän valittaa, ettei Gazan jälleen rakentaminen onnistu niinkauan
kuin saarto on vielä voimassa. Hän tapasi Haniyhein ja UNRWA:n
paikallisjohtajan.
- Parisataa opetusalan päätöksentekijä 40:stä maasta kokoontui Jerusalemin
Yad Vashemin museon tiloihin keskustelemaan ja oppimaan holokaustin
opettamisesta oppilaille omissa maissaan. Turkki jäi pois. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat julkisti suunnitelman, jonka tarkoituksena on rakentaa halpoja erityisesti nuorille tarkoitettuja asuntoja, joiden hinta alenisi 200 000 – 300 000 NIS asuntoa kohti nykytasosta. Hän asetti erityistiimin asiaa hoitamaan. (JP)
- Saudi Arabia kuninkaalliset ilmavoimat (RSAF) ovat tehneet 50 miljoonan USD sopimuksen hävittäjälaivueittensa uudistamisesta ja varustamisesta modernein laittein ja ohjuksin. Kuningaskunnalla on laajat ilmavoimat, ja se on suuresti huolissaan Iranin voimistumisesta peläten, etteivät sen nykyiset ilmapuolustus-laitteet ja välineet pysty estämään Iranin hyökkäystä kriisitilanteessa. (JP)
- http://www.debka.com/article/8846/ kertoo, että USA ja sen liittolaiset ovat menettämässä sotansa Afganistanissa, ja että voittaja on Taliban. Artikkelin mukaan monet seikat viittaavat, että USA:n sodanjohto maassa on alistumassa tilanteeseen. Afganistanin tappiolla tulee olemaan suurta vaikutusta alueen toisiin valtioihin, joista Pakistan tukee Talibania avoimesti.

Sunday, June 13, 2010

SUNNUNTAI 13.06.10

1. SAUDI ARABIA antaa Israelin koneille luvan ylittää sen maa-alueen matkallaan pommituslennolle Iraniin, kertoi the London Times lauantaina. Artikkelin mukaan saudi-viranomaiset ovat sopineet USA:n Persianlahdella olevien joukkojen kanssa asiasta, ja että saudi-ilmavoimat ovat tehneet kuivaharjoituksia tilanteesta.

POTENTIAALISINA IAF:n koneitten iskujen kohteina tulisivat olemaan rikastuslaitokset Qomin ja Natanzin lähellä, raskasvesireaktori Arakissa sekä kaasuvaraston kehityslaitos Isfahanissa. Israelin viranomaiset eivät halunneet kommentoida uutista, mutta sotilastiedustelun entinen johtaja vuoteen 2006 asti Aharon (Zeevi) Fargash toteaa, että saudit ovat enemmän peloissaan Iranin ydinaseen valmistumisesta kuin Israel. Fargash on osallistunut simulaatioharjoituksiin ilmaiskuista Iraniin.
ISRAELIN ulkoministeriö on kertonut julkilausumassaan, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisen uudet sanktiot ole tarpeeksi sitovia.

SAUDI ARABIAN viranomaiset Riyadissa kielsivät lauantaina iltapäivällä London Timesin artikkelin tiedot sanoen, ettei kuningaskunta kyseenalaista maan puolustusta vihollista vastaan eikä mitään lupauksia ole annettu USA:n ulkoministeriölle, kuten artikkelissa väitetään. Tietoja sanattomasta sopimuksesta saudien ja israelilaisten välillä sallia IAF:n koneitten ylilennot saudimaaperällä Iranin pommituslennoilla on liikkunut jo kauan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138017

2. TOIMITTAAKO Venäjä Iranille huippunykyaikaisen ilmapuolustusjärjestelmänsä S-300, on kysymys, josta kiistellään jatkuvasti. Moskova vuoroin myöntää toimituksen tapahtuvan, vuoroin ilmoittaa, ettei Venäjä ole suostunut toimituksiin. Jos ne saataisiin toimintakuntoon Iranin ydinrikastuslaitosten suojaksi, niiden tuhoaminen tulisi ilmeisesti paljon vaikeammaksi ja lisäisi riskiä joutua ohjusten maalitauluksi. Oikea vastaus edelliseen kysymykseen näyttää kuitenkin riippuvan siitä keneltä kysyy.

VENÄLÄINEN viranomainen kertoi Moskovassa perjantaina, että YK:n turvallisuusneuvoston uusin sanktiopäätös kieltää S-300 patteriston toimittamisen Iraniin. Hänen lausuntonsa on ristiriidassa Venäjän ulkoministeriön päinvastaiseen lausuntoon päivää aiemmin. Alkuperäinen sopimus S-300 toimittamisesta Iraniin solmittiin jo 2007, mutta Venäjä on ulkoisesta painostuksesta johtuen viivyttänyt toimituksia saaden Iranin vihat päälleen.

USA:N viranomainen tulkitsee YK:n turvallisuusneuvoston sanktiopäätöstä siten, ettei se suoraan mainitse S-300 järjestelmää, mutta kehottaa jäsenmaita tarkoin tutkimaan, mitä järjestelmiä ne voivat toimittaa Iraniin rikkomatta päätöksen henkeä.
RANSKAN presidentin avustaja sanoi Pariisissa perjantaina, että pääministeri Putin totesi äskeisen tapaamisensa aikana presidentti Sarcozyn kanssa, että Venäjä on päättänyt jäädyttää S-300 toimituksen Iraniin, ”eikä se päätös ollut helppo”. Presidentti Medvedev antanee lähiaikoina selvityksen, jossa yksilöidään, mitä aseita sanktiot koskevat, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa. (JP)

3. IRAN suunnittelee omia sanktioitaan valtioita vastaan, jotka äänestivät YK:n turvallisuusneuvostossa Iranin vastaisten sanktioitten puolesta. Iranin suuttumus tulisi kohdistumaan myös Kiinaa ja Venäjää vastaan, mutta myöskään Libanon ei säästynyt, joka pidättyi äänestämästä sanktiota vastaan.
IRANIN parlamentin energiakomissio tutkii mahdollisuuksia sanktioitten julistamiseksi YK:n boikottia tukeneita maita kohtaan, kertoo energiakomission apulaisjohtaja Abdollah Kabi Iranin Fars-uutistoimistolle. Hän kertoi, että Kiina ja Venäjä ovat suurimmat kauppakumppanit Iranin kanssa, ja häiriöt siinä tulisivat vahingoittamaan molempia maita. Sekä Kiina että Venäjä ovat investoineet miljardeja USD Iranin infrastruktuuriin ja varsinkin sen nopeasti kasvavan ydinsuunnitelman toteuttamiseen.

LIBANON EI säästynyt Iranin vihalta. Iranin lähettiläs Beirutissa Ghazanfar Rokn-Abadi totesi IRNA-uutistoimistolle, että ystävänä pidetyltä Libanonilta odotettiin parempaa käyttäytymistä. Libanonin hallituksessa mukana oleva Hizbullah kritisoi Libanonin edustajan pidättymistä äänestää päätöslauselmaa vastaan turvallisuusneuvostossa.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi päätöksen olevan tyhjän paperin arvoinen, jolla ei tulisi olemaan mitään vaikutuksia Iranin talouteen.
Periaatteessa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan Iraniin matkalla olevat alukset voidaan alistaa tarkastukseen vain, jos sen lipun omistajavaltio suostuu.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138019

4. SAUDIPRINSSI kehottaa Saudi Arabian kuningassukua varautumaan tilanteeseen ,jossa se voi joutua pakenemaan maasta, kertoo PressTV artikkelissaan otsikolla ”Prince warns S.Arabia of apocalypse”, jonka stevequayle.com julkaisi web-sivullaan.

PRINSSI Turki bin Abdul Aziz al-Saud varoittaa, että kuningasperheen tulee ajoissa varautua pakenemaan maasta ennen kuin sotilasvallankaappaus tai kansannousu kaappaa vallan maassa. Wagne News Agencyn julkistamassa kirjeessä tiistaina Kairossa asuva prinssi varoittaa, että tilanne voi kehittyä samaksi, mikä se oli Iranissa (Persiassa) shaahi Mohammad Reza Pahlavin aikana tai Saddam Husseinin aikana Irakissa. Hän kehottaa lähtemään maasta ”ennen kuin kansa katkaisee heidän kaulansa kaduilla”.
Prinssin mukaan saudiperhe ei voi enää laskea kansansuosion varaan, sillä muutokset uskonnollisten tehtävien täyttämisessä, jotka muodostavat saudimonarkian perustan, eivät ole enää hallituksen valvonnassa siinä määrin, että oppositio syyttää nyt hallituksen häiritsevän ihmisten yksityiselämää ja rajoittavan heidän vapauttaan.

PRINSSI Turki kehottaa jättämään maan kansalle, joka ei pidä heistä enää ja muuttamaan joukolla jonnekin ulkomaille, Sveitsiin, Kanadaan tai Australiaan kun ”heillä on vielä tarpeeksi varoja elää missä tahansa maailmalla”, mutta hän kiirehtii tekemään sen ennen kuin on liian myöhäistä. Hän selittää, että on tyhmää luottaa USA:n tai Britannian tai Israelin apuun, koska ne eivät selviydy (taloudellisista?) menetyksistä. Hän sanoo vaaran uhkaavan sisältä, ei ulkoa, vaikka Saudi Arabian kuningasperhe pelkää Iranin nousua enemmän kuin Israel.
Prinssi Turki on mukana ns. ”vapaitten prinssien järjestössä”, joka perustettiin 1950-luvulla, ja jonka jäseninä olevia prinssejä saudikuninkaat pidättivät mutta sittemmin armahtivat.

SAUDI ARABIA toimii islamin pyhien paikkojen, Medinan ja Mekkan sekä puhtaan opin suojelijana, mitä kaikki islamin maat eivät täysin hyväksy varsinkin kuningasperheen loistavan elämäntyylin ja tuhlauksen vuoksi kuorien päältä valtaosan jättimäisistä öljytuloista ulkomaisille pankkitileilleen tai investointeihin ulkomailla. Saudi Arabian virallinen islam-oppi, ns. Wahhabilaisuus, ei erittäin ahtaine traditioineen ole kaikkien mieleen.
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=129692§ionid=351020205

4. UUTISOTSIKOITA
- Puolassa pidätettiin Mossadin agentti, jonka väitetään järjestäneen saksalaisia passeja Dubaissa tapahtuneen Hamas-johtajan murhaan osallistuneille. Israel on pyytänyt, ettei Puola luovuttaisi agenttia Saksalle. (JP)
- EU:n johtajat kehottivat viikonvaihteen aikana Israelia poistamaan Gazan saarron. EU:n ulkoministerit käsittelevät asiaa maanantaina. Espanjan ulkoministeri Luis Rodrique Zapatero lupasi tavattuaan Abbasin, että hän tulee tekemään kaikkensa sekä poliittisella että diplomaattisella sektorilla saadakseen Gazan saarron lopetetuksi. Abbas itse ei ole innostunut saarron lopettamisesta ennen kuin suhteet Hamasin kanssa on hoidettu. Tony Blair esittää, että annettaisiin yleisohjeet, jonka mukaan määritellään kielletyt tarvikkeet, mutta muita saa viedä vapaasti. (JP)
- Israel odottaa edelleen USA:n ja EU:n kantaa kansainvälisen tai Israelin sisäisen tutkimuksen suorittamiseen Freedom Flotillan välikohtauksesta. Obama näyttää kannattavan YK:n asettamaa tutkimuskomiteaa Goldstonen johtaman komitean tapaan. (JP)
- Iranin oppositio vakuuttaa jatkavansa ponnistelujaan maan vapauttamiseksi maan nykyisen hallituksen pakkopaidasta, vaikka massamielenosoitus kansannousun vuosipäivänä peruutettiin. (JP)
- Hamas hylkäsi Abbasi esittämän sovintoneuvottelun. Abbas oli valmis lähettämään delegaation Kairoon jatkamaan välillä katkenneita keskusteluja Egyptin välityksellä, mutta Ramallahista tulleen tiedon mukaan Hamas kieltäytyi osallistumasta islamin maiden painostuksesta huolimatta, mikä voisi auttaa Gazan saarron purkamista. (JP)
- PA ilmoitti yllättäen, että se siirtää ensi kuussa pidettäviksi suunniteltuja paikallisvaaleja, koska Fatah ei pysty sopimaan ehdokkaista. Päätös siirrosta annettiin torstaina, päivä sen jälkeen, kun Abbas ja Obama tapasivat Washingtonissa, jossa Obama lupasi 400 miljoonaa USD PA:n käyttöön ja lupasi myös vääntää lisää Netanyahun kättä myönnytysten saamiseksi. (JP)
- Kaksi rajapoliisia haavoittui palestiinalaisen ajaessa heidän päälleen. Poliisit avasivat tulen surmaten ajajan. Tilanne kehittyi perjantaina Wadi Joz alueella pick-up autolla ajaneen arabin ajettua heidän päälleen Itä Jerusalemissa. Poliisin mukaan autoa ajanut Zeyad Joulani jatkoi ajamistaan ja pysäytettyään autonsa yritti juosta karkuun, jolloin poliisi avasi tulen haavoittaen häntä vaikeasti. Hänet vietiin sairaalaan Itä Jerusalemissa, missä hän menehtyi. Poliisi asetti ikärajoituksia Temppelivuorelle pääseville arabeille perjantaina. (JP)
- Englantilainen Israel-vihaaja George Gallaway lupaa järjestää uusia saarronmurtaja-laivueita Gazan saarron murtamiseksi. (JP)
- Egyptin kerrottiin avanneen Gazan porttinsa, mutta sallii vai 500 henkilöä päivässä jättäen tuhannet odottamaan portin ulkopuolelle. Myös avustuksia kuljettava rekka joutui kääntymään takaisin. (JP)
- Juudean ja Samarian arabiliikemiehet ja –naiset saivat ensimmäisen rotary-kluginsa Jordanian miehityksen jälkeen liittyen siten maailman 1.2 miljoonaan rotaryjäseneen. (JP)
- 43 maata suostuivat periaatteisiin, joitten mukaan natsien varastamia kiinteistöjä palautetaan oikeille omistajilleen. (JP)
- Krakovan Schindlerin tehtaassa avattiin näyttely, jossa esitetään natsiajan hallituksen alla 1939-1945 elävää kaupunkia. Näyttelyn avajaisiin tuli runsaasti yleisöä. Näyttelyssä on 45 huonetta täynnä valokuvia, filmejä, silminnäkijöitten todistuksia sekä multimedian esityksiä. (JP)
- Turkin matkojen jouduttua jyrän alle, Bulgaria on avaamassa oviaan israelilaisille lomanviettäjille. Ministeri Herzog kiittelee, että hinnat Bulgariassa ovat kohtuulliset ja turismiteollisuus on hyvin järjestetty. (JP)
- haaretz.com kertoo, että Israel jarruttaa miehittämättömien UAV-koneitten myymistä sekä niitä valmistavan kahden tehtaan rakentamista Venäjälle. Projektien hinnaksi arvioidaan 200 – 300 miljoonaa USD. http://www.haaretz.com/print-edition/business/military-sources-jerusalem-blocking-multi-million-russia-drone-deal-1.295792
- Armeijan komentaja Ashkenazi eikä hänen varamiehensä ollut virantoimituksessaan Välimerellä sattuneen välikohtauksen aikana, vaan tulivat virkapaikoilleen vasta väkivallan puhjettua. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-chief-was-not-in-command-during-onset-of-gaza-flotilla-raid-1.295846
- PA käyttää EU-logoa TV-ohjelman yhteydessä, jossa se sanoo kuvan esittävän ”Haifan satamaa Palestiinassa”. Kuvaotos liittyi tietovisaan, jossa kuvan yhteydessä annettiin kolme vaihtoehtoa ”palestiinalaiselle rannikkokaupungille”: Ramallah, Betlehem, Haifa. Oikea vastaus oli Haifa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138021