Posts

Showing posts from June 13, 2010
PERJANTAI 18.06.10

1. ARVIOLTA 110 000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin, joilla tuettiin vanhempia, jotka korkeimman oikeuden tuomarit tuomitsivat kahdeksi viikoksi, eli tämän lukukauden loppuun, vankilaan siksi, etteivät he suostuneet panemaan tyttöoppilaitaan samaan luokkaan sefardi-juutalaisten perheitten tyttöjen kanssa. Illalla seitsemän aikoihin kaksi bussia kuljetti 35 isää Mashiyahun vankilaan lähellä Ramlea Emmanuel Beit Yacov yhteisöstä. Tyttöjen äideistä 22 oli illalla kateissa. Vankilaan kahdeksi viikoksi tuomittuja nuorten lasten vanhempia, osa heistä yhteisön johtajia ja rabbeja, on kaikkiaan 43. Poliisi etsii niitä, jotka eivät ilmestyneet vankilaan määrättyyn aikaan mennessä viedäkseen heidän lukkojen taakse. Oikeus antoi 22 ”kadonneelle” äidille luvan viettää sapattinsa lastensa kanssa kotonaan.

LASTEN vanhemmat vakuuttavat, ettei kysymys ole rodusta – asiallisesti ashkenazit ja sefardit ovat samaa juutalaista sukua – vaan kysymys on pelkästään juutalaisen l…
TORSTAI 17.06.10

1. TULE sellaisena kuin olet, houkuttelee Fatahin korkea viranomainen Nabil Shaath toista palestiinalaista ajattelua tunnustavaa haaraa, joka ei ole vielä osannut tehdä päätöstään hyväksyäkö kosinta vai ei ja vilkuilee muihinkin mahdollisuuksiin.

SHAATH esittää kosintansa poliittisin termein kerrottuna - vastatessaan toimittajan esittämään kysymykseen väitteistä, että PA vaatii Hamasia tunnustamaan Israelin ehtona sovinnolle puolueitten välillä - tähän tapaan: ”Se ei ole ollenkaan totta. Emme koskaan ole pyytäneet, että Hamas tunnustaa Israelin oikeuden olemassaoloon. Emmekä ole vaatineet, että he hyväksyvät kvartetin (USA, Venäjä YK ja EU) asettamat ehdot.”
Kuten valistunut lukija varmaan muistaa ja tiedostaa, kvartetti on toistuvasti vaatinut, että ”mikä tahansa palestiinalainen hallitus luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin oikeuden olla olemassa ja kunnioittaa aiemmin Israelin ja PLO:n välillä tehtyjä sopimuksia, ehtona länsivaltojen avustusten saamiseksi”.…
KESKIVIIKKO 16.06.10

1. ”ISRAELIN JOHTAJAT tulee vetää Haagin kansainvälisen tuomioistuimen eteen tuomittaviksi rikoksista, joita he ovat tehneet Gazan kansaa vastaan”, totesi arabi-kansanedustaja Afu Aghbaria (Hadash) puhuessaan europarlamentissa kommunistipuolueen järjestämässä tilaisuudessa eilen. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös kansanedustajat Nahman Shai (Kadima) ja Einat Wolf (Labor).
AGHBARIA otti puheessaan esille syytettyjen listaan Benyamin Netanyahun, Ehud Barakin, Avigdor Liebermanin ja Tzipi Livnin, joiden hän väitti Israelin johtajina tarkoituksellisesti vaikeuttaneen Gazan kaistan asukkaiden elämää.
”62 vuoden olemassaolonsa aikana Israel on toistuvasti hyökännyt naapureitaan ja arabikansalaisiaan vastaan”, Aghbaria väitti. ”Israel estää lääkkeiden ja lääketieteellisten tarvikkeiden viennin Gazaan. Sen seurauksena 700 gazalaista on kuollut rajanylityspaikoilla. Netanyahu, Barak, Lieberman ja Livni tulisi Haagin kansainvälisen oikeuden eteen”, hän totesi puheessaan e…
TIISTAI 15.06.10

1. GAZAN TILANNE on nousemassa Lähi Idän diplomatian keskeiseksi aiheeksi, eikä siinä Gazan kansalta tai edes sen Hamasin johtamalta hallitukselta ole kysytty mitään. Pääministeri Netanyahu julkisti eilen nimittämänsä operaatio freedom flotilla välikohtauksen tutkimuskomitean, johon JP:n asiaa pohtivan artikkelin kirjoittajien mielestä ei nimitetty amerikkalaisia jäseniä sen uskottavuuden lisäämiseksi. USA antaa kuitenkin sille tukensa vakuuttaen, että Israelilla on kaikki asiantuntemus ja moraali puolueettoman tutkimuksen suorittamiseksi. Jotkut maailmalla eivät ole samaa mieltä.

YK:N PÄÄIHTEERI korealainen Ban ki-Moon ei kuitenkaan nielaise tätä syöttiä. Hänen sanotaan ”todenneen” Israelin asettaman tutkimuskomitean, mutta vaatii kansainvälistä tutkimusta asiasta. Tämä tarkoittaa sitä, että Israel voi alkaa varautua uuden ”Goldstonen” tapaisen raportin laatimiseen mandaatilla, jossa YK:n vastaava elin on valmiiksi muotoillut tutkimuksen päätelmät, kuten kävi …
MAANANTAI 14.06.10

1. TURKIN LIPPU Jerusalemin Temppelivuorella? Silminnäkijät vakuuttavat, että
”freedom flotillan” kanssa samoihin aikoihin suuri Turkin lippu liehui juutalaisten kaikkein pyhimmällä vuorella. Kuvia lipusta Temppelivuorella esitettiin turkkilaisella web-sivulla PLS48.net. INN:n artikkeli kertoo myös erääseen blokkaajaan viitaten, että samoihin aikoihin Yhdysvalloissa nousi suuri kohu muhamettilaisten suunnitelmista rakentaa 13 kerroksinen moskeija-rakennelma lähelle Ground Zero aluetta New Yorkissa, jossa islamistit tuhosivat 11.09.2001 kaksi WTC:n tornia surmaten 3 500 ihmistä.

JERUSALEMIN poliisipäällikkö Mickey Rosenfeld vakuuttaa, ettei ole olemassa lakia, joka kieltäisi lipun nostamista temppelivuorella, joten se on lain mukaan sallittu.
Kokonaan toinen kysymys on, onko asiallisesti ja uskonnollisesti tai poliittisesti oikein nostaa vieraan maan lippu juutalaisten pyhälle vuorelle, joka hallinnollisesti kuuluu Israelin valvontaan, mutta jonka päivärutiinista vas…
SUNNUNTAI 13.06.10

1. SAUDI ARABIA antaa Israelin koneille luvan ylittää sen maa-alueen matkallaan pommituslennolle Iraniin, kertoi the London Times lauantaina. Artikkelin mukaan saudi-viranomaiset ovat sopineet USA:n Persianlahdella olevien joukkojen kanssa asiasta, ja että saudi-ilmavoimat ovat tehneet kuivaharjoituksia tilanteesta.

POTENTIAALISINA IAF:n koneitten iskujen kohteina tulisivat olemaan rikastuslaitokset Qomin ja Natanzin lähellä, raskasvesireaktori Arakissa sekä kaasuvaraston kehityslaitos Isfahanissa. Israelin viranomaiset eivät halunneet kommentoida uutista, mutta sotilastiedustelun entinen johtaja vuoteen 2006 asti Aharon (Zeevi) Fargash toteaa, että saudit ovat enemmän peloissaan Iranin ydinaseen valmistumisesta kuin Israel. Fargash on osallistunut simulaatioharjoituksiin ilmaiskuista Iraniin.
ISRAELIN ulkoministeriö on kertonut julkilausumassaan, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisen uudet sanktiot ole tarpeeksi sitovia.

SAUDI ARABIAN viranomais…