SUNNUNTAI 13.06.10

1. SAUDI ARABIA antaa Israelin koneille luvan ylittää sen maa-alueen matkallaan pommituslennolle Iraniin, kertoi the London Times lauantaina. Artikkelin mukaan saudi-viranomaiset ovat sopineet USA:n Persianlahdella olevien joukkojen kanssa asiasta, ja että saudi-ilmavoimat ovat tehneet kuivaharjoituksia tilanteesta.

POTENTIAALISINA IAF:n koneitten iskujen kohteina tulisivat olemaan rikastuslaitokset Qomin ja Natanzin lähellä, raskasvesireaktori Arakissa sekä kaasuvaraston kehityslaitos Isfahanissa. Israelin viranomaiset eivät halunneet kommentoida uutista, mutta sotilastiedustelun entinen johtaja vuoteen 2006 asti Aharon (Zeevi) Fargash toteaa, että saudit ovat enemmän peloissaan Iranin ydinaseen valmistumisesta kuin Israel. Fargash on osallistunut simulaatioharjoituksiin ilmaiskuista Iraniin.
ISRAELIN ulkoministeriö on kertonut julkilausumassaan, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisen uudet sanktiot ole tarpeeksi sitovia.

SAUDI ARABIAN viranomaiset Riyadissa kielsivät lauantaina iltapäivällä London Timesin artikkelin tiedot sanoen, ettei kuningaskunta kyseenalaista maan puolustusta vihollista vastaan eikä mitään lupauksia ole annettu USA:n ulkoministeriölle, kuten artikkelissa väitetään. Tietoja sanattomasta sopimuksesta saudien ja israelilaisten välillä sallia IAF:n koneitten ylilennot saudimaaperällä Iranin pommituslennoilla on liikkunut jo kauan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138017

2. TOIMITTAAKO Venäjä Iranille huippunykyaikaisen ilmapuolustusjärjestelmänsä S-300, on kysymys, josta kiistellään jatkuvasti. Moskova vuoroin myöntää toimituksen tapahtuvan, vuoroin ilmoittaa, ettei Venäjä ole suostunut toimituksiin. Jos ne saataisiin toimintakuntoon Iranin ydinrikastuslaitosten suojaksi, niiden tuhoaminen tulisi ilmeisesti paljon vaikeammaksi ja lisäisi riskiä joutua ohjusten maalitauluksi. Oikea vastaus edelliseen kysymykseen näyttää kuitenkin riippuvan siitä keneltä kysyy.

VENÄLÄINEN viranomainen kertoi Moskovassa perjantaina, että YK:n turvallisuusneuvoston uusin sanktiopäätös kieltää S-300 patteriston toimittamisen Iraniin. Hänen lausuntonsa on ristiriidassa Venäjän ulkoministeriön päinvastaiseen lausuntoon päivää aiemmin. Alkuperäinen sopimus S-300 toimittamisesta Iraniin solmittiin jo 2007, mutta Venäjä on ulkoisesta painostuksesta johtuen viivyttänyt toimituksia saaden Iranin vihat päälleen.

USA:N viranomainen tulkitsee YK:n turvallisuusneuvoston sanktiopäätöstä siten, ettei se suoraan mainitse S-300 järjestelmää, mutta kehottaa jäsenmaita tarkoin tutkimaan, mitä järjestelmiä ne voivat toimittaa Iraniin rikkomatta päätöksen henkeä.
RANSKAN presidentin avustaja sanoi Pariisissa perjantaina, että pääministeri Putin totesi äskeisen tapaamisensa aikana presidentti Sarcozyn kanssa, että Venäjä on päättänyt jäädyttää S-300 toimituksen Iraniin, ”eikä se päätös ollut helppo”. Presidentti Medvedev antanee lähiaikoina selvityksen, jossa yksilöidään, mitä aseita sanktiot koskevat, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa. (JP)

3. IRAN suunnittelee omia sanktioitaan valtioita vastaan, jotka äänestivät YK:n turvallisuusneuvostossa Iranin vastaisten sanktioitten puolesta. Iranin suuttumus tulisi kohdistumaan myös Kiinaa ja Venäjää vastaan, mutta myöskään Libanon ei säästynyt, joka pidättyi äänestämästä sanktiota vastaan.
IRANIN parlamentin energiakomissio tutkii mahdollisuuksia sanktioitten julistamiseksi YK:n boikottia tukeneita maita kohtaan, kertoo energiakomission apulaisjohtaja Abdollah Kabi Iranin Fars-uutistoimistolle. Hän kertoi, että Kiina ja Venäjä ovat suurimmat kauppakumppanit Iranin kanssa, ja häiriöt siinä tulisivat vahingoittamaan molempia maita. Sekä Kiina että Venäjä ovat investoineet miljardeja USD Iranin infrastruktuuriin ja varsinkin sen nopeasti kasvavan ydinsuunnitelman toteuttamiseen.

LIBANON EI säästynyt Iranin vihalta. Iranin lähettiläs Beirutissa Ghazanfar Rokn-Abadi totesi IRNA-uutistoimistolle, että ystävänä pidetyltä Libanonilta odotettiin parempaa käyttäytymistä. Libanonin hallituksessa mukana oleva Hizbullah kritisoi Libanonin edustajan pidättymistä äänestää päätöslauselmaa vastaan turvallisuusneuvostossa.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi päätöksen olevan tyhjän paperin arvoinen, jolla ei tulisi olemaan mitään vaikutuksia Iranin talouteen.
Periaatteessa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan Iraniin matkalla olevat alukset voidaan alistaa tarkastukseen vain, jos sen lipun omistajavaltio suostuu.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138019

4. SAUDIPRINSSI kehottaa Saudi Arabian kuningassukua varautumaan tilanteeseen ,jossa se voi joutua pakenemaan maasta, kertoo PressTV artikkelissaan otsikolla ”Prince warns S.Arabia of apocalypse”, jonka stevequayle.com julkaisi web-sivullaan.

PRINSSI Turki bin Abdul Aziz al-Saud varoittaa, että kuningasperheen tulee ajoissa varautua pakenemaan maasta ennen kuin sotilasvallankaappaus tai kansannousu kaappaa vallan maassa. Wagne News Agencyn julkistamassa kirjeessä tiistaina Kairossa asuva prinssi varoittaa, että tilanne voi kehittyä samaksi, mikä se oli Iranissa (Persiassa) shaahi Mohammad Reza Pahlavin aikana tai Saddam Husseinin aikana Irakissa. Hän kehottaa lähtemään maasta ”ennen kuin kansa katkaisee heidän kaulansa kaduilla”.
Prinssin mukaan saudiperhe ei voi enää laskea kansansuosion varaan, sillä muutokset uskonnollisten tehtävien täyttämisessä, jotka muodostavat saudimonarkian perustan, eivät ole enää hallituksen valvonnassa siinä määrin, että oppositio syyttää nyt hallituksen häiritsevän ihmisten yksityiselämää ja rajoittavan heidän vapauttaan.

PRINSSI Turki kehottaa jättämään maan kansalle, joka ei pidä heistä enää ja muuttamaan joukolla jonnekin ulkomaille, Sveitsiin, Kanadaan tai Australiaan kun ”heillä on vielä tarpeeksi varoja elää missä tahansa maailmalla”, mutta hän kiirehtii tekemään sen ennen kuin on liian myöhäistä. Hän selittää, että on tyhmää luottaa USA:n tai Britannian tai Israelin apuun, koska ne eivät selviydy (taloudellisista?) menetyksistä. Hän sanoo vaaran uhkaavan sisältä, ei ulkoa, vaikka Saudi Arabian kuningasperhe pelkää Iranin nousua enemmän kuin Israel.
Prinssi Turki on mukana ns. ”vapaitten prinssien järjestössä”, joka perustettiin 1950-luvulla, ja jonka jäseninä olevia prinssejä saudikuninkaat pidättivät mutta sittemmin armahtivat.

SAUDI ARABIA toimii islamin pyhien paikkojen, Medinan ja Mekkan sekä puhtaan opin suojelijana, mitä kaikki islamin maat eivät täysin hyväksy varsinkin kuningasperheen loistavan elämäntyylin ja tuhlauksen vuoksi kuorien päältä valtaosan jättimäisistä öljytuloista ulkomaisille pankkitileilleen tai investointeihin ulkomailla. Saudi Arabian virallinen islam-oppi, ns. Wahhabilaisuus, ei erittäin ahtaine traditioineen ole kaikkien mieleen.
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=129692§ionid=351020205

4. UUTISOTSIKOITA
- Puolassa pidätettiin Mossadin agentti, jonka väitetään järjestäneen saksalaisia passeja Dubaissa tapahtuneen Hamas-johtajan murhaan osallistuneille. Israel on pyytänyt, ettei Puola luovuttaisi agenttia Saksalle. (JP)
- EU:n johtajat kehottivat viikonvaihteen aikana Israelia poistamaan Gazan saarron. EU:n ulkoministerit käsittelevät asiaa maanantaina. Espanjan ulkoministeri Luis Rodrique Zapatero lupasi tavattuaan Abbasin, että hän tulee tekemään kaikkensa sekä poliittisella että diplomaattisella sektorilla saadakseen Gazan saarron lopetetuksi. Abbas itse ei ole innostunut saarron lopettamisesta ennen kuin suhteet Hamasin kanssa on hoidettu. Tony Blair esittää, että annettaisiin yleisohjeet, jonka mukaan määritellään kielletyt tarvikkeet, mutta muita saa viedä vapaasti. (JP)
- Israel odottaa edelleen USA:n ja EU:n kantaa kansainvälisen tai Israelin sisäisen tutkimuksen suorittamiseen Freedom Flotillan välikohtauksesta. Obama näyttää kannattavan YK:n asettamaa tutkimuskomiteaa Goldstonen johtaman komitean tapaan. (JP)
- Iranin oppositio vakuuttaa jatkavansa ponnistelujaan maan vapauttamiseksi maan nykyisen hallituksen pakkopaidasta, vaikka massamielenosoitus kansannousun vuosipäivänä peruutettiin. (JP)
- Hamas hylkäsi Abbasi esittämän sovintoneuvottelun. Abbas oli valmis lähettämään delegaation Kairoon jatkamaan välillä katkenneita keskusteluja Egyptin välityksellä, mutta Ramallahista tulleen tiedon mukaan Hamas kieltäytyi osallistumasta islamin maiden painostuksesta huolimatta, mikä voisi auttaa Gazan saarron purkamista. (JP)
- PA ilmoitti yllättäen, että se siirtää ensi kuussa pidettäviksi suunniteltuja paikallisvaaleja, koska Fatah ei pysty sopimaan ehdokkaista. Päätös siirrosta annettiin torstaina, päivä sen jälkeen, kun Abbas ja Obama tapasivat Washingtonissa, jossa Obama lupasi 400 miljoonaa USD PA:n käyttöön ja lupasi myös vääntää lisää Netanyahun kättä myönnytysten saamiseksi. (JP)
- Kaksi rajapoliisia haavoittui palestiinalaisen ajaessa heidän päälleen. Poliisit avasivat tulen surmaten ajajan. Tilanne kehittyi perjantaina Wadi Joz alueella pick-up autolla ajaneen arabin ajettua heidän päälleen Itä Jerusalemissa. Poliisin mukaan autoa ajanut Zeyad Joulani jatkoi ajamistaan ja pysäytettyään autonsa yritti juosta karkuun, jolloin poliisi avasi tulen haavoittaen häntä vaikeasti. Hänet vietiin sairaalaan Itä Jerusalemissa, missä hän menehtyi. Poliisi asetti ikärajoituksia Temppelivuorelle pääseville arabeille perjantaina. (JP)
- Englantilainen Israel-vihaaja George Gallaway lupaa järjestää uusia saarronmurtaja-laivueita Gazan saarron murtamiseksi. (JP)
- Egyptin kerrottiin avanneen Gazan porttinsa, mutta sallii vai 500 henkilöä päivässä jättäen tuhannet odottamaan portin ulkopuolelle. Myös avustuksia kuljettava rekka joutui kääntymään takaisin. (JP)
- Juudean ja Samarian arabiliikemiehet ja –naiset saivat ensimmäisen rotary-kluginsa Jordanian miehityksen jälkeen liittyen siten maailman 1.2 miljoonaan rotaryjäseneen. (JP)
- 43 maata suostuivat periaatteisiin, joitten mukaan natsien varastamia kiinteistöjä palautetaan oikeille omistajilleen. (JP)
- Krakovan Schindlerin tehtaassa avattiin näyttely, jossa esitetään natsiajan hallituksen alla 1939-1945 elävää kaupunkia. Näyttelyn avajaisiin tuli runsaasti yleisöä. Näyttelyssä on 45 huonetta täynnä valokuvia, filmejä, silminnäkijöitten todistuksia sekä multimedian esityksiä. (JP)
- Turkin matkojen jouduttua jyrän alle, Bulgaria on avaamassa oviaan israelilaisille lomanviettäjille. Ministeri Herzog kiittelee, että hinnat Bulgariassa ovat kohtuulliset ja turismiteollisuus on hyvin järjestetty. (JP)
- haaretz.com kertoo, että Israel jarruttaa miehittämättömien UAV-koneitten myymistä sekä niitä valmistavan kahden tehtaan rakentamista Venäjälle. Projektien hinnaksi arvioidaan 200 – 300 miljoonaa USD. http://www.haaretz.com/print-edition/business/military-sources-jerusalem-blocking-multi-million-russia-drone-deal-1.295792
- Armeijan komentaja Ashkenazi eikä hänen varamiehensä ollut virantoimituksessaan Välimerellä sattuneen välikohtauksen aikana, vaan tulivat virkapaikoilleen vasta väkivallan puhjettua. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-chief-was-not-in-command-during-onset-of-gaza-flotilla-raid-1.295846
- PA käyttää EU-logoa TV-ohjelman yhteydessä, jossa se sanoo kuvan esittävän ”Haifan satamaa Palestiinassa”. Kuvaotos liittyi tietovisaan, jossa kuvan yhteydessä annettiin kolme vaihtoehtoa ”palestiinalaiselle rannikkokaupungille”: Ramallah, Betlehem, Haifa. Oikea vastaus oli Haifa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138021

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019