Thursday, April 18, 2019

TORSTAI 18.94.2019

TORSTAI 18.04.2019
01. Presidentti Reuven Rivlin nieli pahan mielensä ja Netanyahya vastaan tuntemansa vastenmielisyytensä ja käyttäytyi Israelin presidentille kuuluvan arvonsa mukaisesti, ja ”allekirjoitti nimitysdokumentin, jossa hän nimitti Benyamin Netanyahun viidenteen perättäiseen kauteensa pääministerinä, virallisesti aloittaen prosessin, jonka odotetaan johtavan uskonnollisten ja kansallisten puolueitten muodostamaan uuteen hallitukseen seuraavien lähiviikkojen aikana”, kuten AP kirjoittaa ynetnews.com julkaisemassa artikkelissa.

Pääministeri Netanyahulla on 42 päivää muodostaa uusi hallitus häntä suosittelemien oikeistolaisten ja uskonnollisten puolueiden kanssa. Hänellä on 65 -55 kansanedustajan enemmistö 120 hengen Knessetissä pahimmasta kilpailijastaan Gantz/Lapid johtamasta SiniValkoinen puolueen allianssista.
Hän on myös lähellä ylittää Ben Gurionin ennätys maansa pääministerinä.

Yhteisessä videoidussa tilaisuudessa presidentti Reuven Rivlin ja pääministeri Benyamin Netanyhau allekirjoittivat virallisen nimitysdokumentin kätellen toisiaan, kuten protokolla vaatii.

Presidentti Rivlin kehotti Netanyahua parantamaan ajoittain rumaksi kehittyneen vaalikauden synnyttämät haavat ja hiertymät, jotka olivat repineet avoimiksi juutalaista yhteiskuntaa hajottaneet tekijät Israelissa ja ulkomailla.

Pääministeri Netanyahu sanoi olevansa ”liikuttunut hyväksyessään viidennen nimityksen ja - tietyllä tavalla - enemmänkin kuin ensimmäisellä kerralla, vakuuttaen tekevänsä kaikkensa osoittautuakseen luottamuksen arvoiseksi, jonka Israelin kansa hänelle antoi”.

Uskonnolliset ja kansalliset puolueet suosittelivat Netanyhua hallituksen muodostajaksi, vain Israel Beitenu johtaja Avigdor Liberman viivytteli oman suosituksensa kanssa antaen sen lopulta maanantaina iltapäivällä.

Netanyahun oikeistohallitus muodostaa näistä puolueista: Likud, Kulanu, Oikeistopuolueitten Unioni, Israel Beitenu, ortodoksipuolueet Shas ja UTJ, jotka yhdessä antavat hänelle 65 kansanedustajan tuen 120 jäsenen Knessetissä.

Pääministerin tulee 42 päivän kuluessa muodostaa uusi hallitus, jota ennen hänen tulee käydä kitkuiset ja vaikeat neuvottelut puolueitten vaatimuksista ja ministeripaikkojen jakamisesta, joista ulko- ja puolustusministerin paikat lienevät hankalimmat pääministeri pitäessä ne vuosien ajan omissa käsissään.
Paikkajaon ohessa ministeriöille myönnettyjen varojen jakaminen tiukan budjetin puitteissa on aina osoittautunut kuumekäyrää nostattavaksi.

Pääministerin tiedottaja Yonathan Ulrich lupaa, että oikeistolainen hallitus tullaan muodostamaan niin pian kuin mahdollista. Jos se ei onnistu säädetyn ajan puitteissa, SiniValkoinen puolue saa tilaisuuden esittää vaihtoehtonsa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5496194,00.html,

02. Jewish Home-puolueen, josta Naftali Bennett ja Ayelet Shaked erosivat ennen vaaleja muodostaen Uusi Oikeisto-puolueen, uusi johtaja rabbi Rafi Peretz sanoi keskiviikkoillan maljannostotilaisuudessa Petah Tikvassa puhuneensa Bennettin ja Shakedin kanssa vaalitulosten julkistamisen yhteydessä, jossa heidän johtamansa Uusi Oikeisto-puolue ei ylittänyt vaalikynnystä.

”He kysyivät minulta yhä uudelleen: Kerro meille, iloitsetko nyt sydämessäsi, mitä tapahtui? että sinä voitit ja me hävisimme?”. Rabbi Peretz sanoi myöhemmin soittaneensa sekä Naftalille että Ayeletille ja ilmoittaneensa valittelunsa ja tuskansa kaikesta siitä, mitä tapahtui, ja kuinka monta ääntä meni hukkaan.

Peretz kertoi sanoneensa heille, ”miten paljon he tekivät sekä uskonnolliselle Sionismille että kansalle, eikä ole mitään syytä sylkeä heidän päälleen, kuten muutamat kuitenkin tekevät”.

”En suunnitellut nousevani areenalle. Nyt sen tapahduttua, olen onnellinen, haluan sitä, ja kaikki on hyvin. Jos joku olisi ennustanut tästä pari kuukautta sitten, he tuskin olisivat löytäneet minua tiilikattoni alta. Nyt olen kuitenkin onnellinen. Löysin hämmästyttävän ryhmän, rehellisiä ja kallisarvoisia ihmisiä, jotka arvostavat totuutta ja osallistuvat taakan kantamiseen” Peretz sanoi.

Naftali Bennett tunnusti tiistaina Uusi Oikeiston häviön, ettei päässyt Knessetiin.
”Kuuden vuoden kosher-palvelun, sadan kampanjapäivän ja viikon aikana suoritetun kamppailun jokaisesta äänestä – jälkeen voin sanoa: Tein voitavani Israelin kansan, rakastamani valtion hyväksi, mutta aika loppui kesken. En syytä ketään, olen yksin vastuussa siitä, mitä tapahtui.”

Oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi keskiviikkona ottavansa lomaa politiikasta, mutta vihjasi paluuseen tulevaisuudessa.
”Äänestäjien tuomio - pienimmällä kynnyksellä - näyttää onnistuneen kuuden vuoden tiiviin työskentelyn jälkeen vapauttamaan minut ainakin toistaiseksi. En kuitenkaan halua sitoutua siihen, kuinka pitkäksi aikaa”. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5496194,00.html,

03. Oikeusministeri Ayelet Shaked (Uusi Oikeisto) kävi keskiviikkoaamuna jättämässä jäähyväiset oikeusministeriölle hänen kunniakseen järjestetyssä tilaisuudessa. Puolueensa epäonnistuttua ylittämän 3.25 %:n vaalikynnyksen Shakedin aloittama työ Israelin oikeuslaitoksen uudistamiseksi jäi pahasti kesken, ja on suurella mielenkiinnolla seurattu, kuka nousisi hänen paikalleen.

Shaked antoi tunnustusta oikeusministeriön työntekijöille avustaen häntä ponnisteluissa ”vallankumoukseen oikeuslaitoksessa” - ponnisteluissa, joissa hän oikeusministerinä neljän vuoden aikana pyrki rajoittamaan Korkeimman Oikeuden juridista aktiivisuutta ja siirtämään Israelin oikeuslaitosta kokonaisuudessaan oikealle oikeistolaisilla nimityksillä.

”Olen onnellinen voidessani sanoa, että teidän avullanne onnistuin asettamaan tavoitteet, ja myös nähtyäni asteittaisen kehityksen niiden toteuttamiseksi”.
Uusi Oikeisto jäi noin 1 400 äänen päähän vaalikynnyksen ylittämisestä, mikä jätti sen pois 21. Knessetistä.

Monet ovat toivoneet, että Shaked voisi Likudin ministerinä jatkaa aloittamaansa vallankumousta, mutta toiset sanovat, ettei se olisi reilua, koska Likudissa ja muissa allianssi-puolueissa on useita halukkaita ja pystyviä ehdokkaita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261989,

04. USA:n Oikeusministeriön nimittämän erityistutkijan Robert Muellerin raportti Venäjän sotkeutumisestä USA:n 2016 presidentinvaaleihin julkaistaan tänään torstaina. Mueller on entinen FBI:n johtaja.

Oikeuskansleri William Barr tulee esittelemään raporttia Kongressille 11. 00 am. itäistä aikaa (18.00 Israelin aikaa) apulaisoikeuskansleri Rod Rosensteinin pitämän lehdistökonferenssin jälkeen, joka alkaa 9.30 am.(16.30 Israelin aikaa). Siinä on tarkoitus keskustella raportista ja vastata kysymyksiin, kuten Hill raportoi.

Kongressin demokraattiset jäsenet protestoivat keskiviikkona saatuaan tietää, ja erityisesti NYT:n raportoitua, että Valkoisen Talon asianajajat ja Oikeus-ministeriön virkailijat olivat jo keskustelleet raportin detaljeista ja suosituksista.

Demokraatit syyttivät, että oikeuskansleri Barr on toistuvasti toiminut presidentti Trumpin agenttina roolissaan raportin julkaisemiseksi.

Edustaja Jerry Nadler (D-NY) oli ärtynyt tiedoista, joiden mukaan Muellerin raportin tietoja ei ehkä jaeta Kongressin jäsenille ennen Barrin lehdistö-tilaisuutta. Hän pelkää, että Muellerin raportin sisältöä pyritään peukaloimaan etukäteen sen sijaan, että annetaan 2 vuotta kestäneen raportin laatimisen puhua puolestaan. Hän kritisoi seuraavia tosiasioita:

”Barr esitti laatimansa yhteenvedon maaliskuun 24, päivän kirjeessään Kongressille; hän esti Muellerin laatimien yhteenvetojen julkaisemisen; hän informoi Valkoista Taloa raportista ennen kopion antamista Kongressille, mikä antoi presidentille mahdollisuuden valmistautua vastineeseen; nyt päivää ennen raportin aiottua julkaisemista, Oikeusministeri ilmoitti, että se saa raportin 11.00 am ja iltapäivän välillä, ennen oikeuskansleri Barrin 9.30 am lehdistötilaisuutta.

FBI:n entinen johtaja Robert Muellerin nimitti 2017 USA:n Oikeusministeriö valvomaan Federaation tutkimuksia Venäjän sekaantumisesta 2016 vaaleihin. Hänet nimitettiin sen jälkeen, kun silloinen oikeuskansleri Jeff Sessions kielsi millään tavoin osallistumista kampanjan aktiivisena neuvonantajana ja toimitsijana.

Venäjän on toistuvasti kieltänyt osallistumisensa USA:n vaaleihin.
Ennakko-tietojen mukaan Muellerin raportti vahvistaa Venäjän kannan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262028,

05. UUTISIA LYHYESTI

USA:n lähettiläs kansainvälisissä neuvotteluissa Jason Greenblatt, vahvisti keskiviikkona, että Reutersin raportti - jossa todetaan, että Trumpin hallituksen laatima rauhansuunnitelma julkistetaan sen jälkeen, kuin Israelin uusi hallitus on muodostettu, ja toiseksi muslimien paastokuukauden Ramadanin jälkeen - on täsmällinen ja oikea.

Valkoisen Talon korkea neuvonantaja, Trumpin vävypoika, Jared Kushner kehotti ulkomaiden lähettiläiden tilaisuudessa ”pitämään mielensä avoinna Lähi-Idän rauhansuunnitelmaa kohtaan” todeten, että ”se vaatii kompromisseja molemmilta osapuolilta”.

Kushner esitteli näkökantaansa sadalle lähettiläälle eri puolilta maailmaa Valkoisen Talon Blair-talossa järjestetyssä puheessa, joka on osa Valkoisen Talon järjestämiä informaatiotilaisuuksia, kuten Reuters raportoi.

PA:n johto härkäpäisesti vastustaa suunnitelmaa, mutta Netanyahu sanoo varovaisesti harkitsevansa sitä saatuaan tutustua siihen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262018,

PA:n uusi pääministeri Shtayyeh, joka äskettäin vannoi virkavalansa PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin edessä, kehotti Euroopan maita tunnustamaan Palestiinan valtion 1949-aselepolinjoilla, pääkaupunkinaan Jerusalem. ”Palestiinan valtio ilman Jerusalemia ei ole mikään valtio”, selitti Abbas omana utukuvanaan.

Shtayyeh sanoi, että Euroopan maiden Palestiinan valtion tunnustaminen estäisi Israelia ulottamasta lakejaan ja oikeuksiaan juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Toisena vaihtoehtona on Juudean ja Samarian C-alueitten liittäminen Israelin valtioon.

Shtayyeh vakuuttaa, ettei PA/PLO tule taipumaan USA:n taloudellisen painostuksen alla ja hyväksymään ”Deal of the Century” suunnitelmaa. Hän vaati arabimaita ja muita kansoja muodostamaan ”kansainvälisen työryhmän”, joka edistäisi rauhanprosessia mutta vastustaisi Trumpin rauhan suunnitelmaa.

”Staattinen tilanne ei ole kestävä, koska Israel ei toteuta sille asetettuja, alle-kirjoittamiaan vaatimuksia ja mustamaalaa PA/PLO:n arabien asiaa”. Hän kutsuu Trumpin suunnitelmaa ”kuolleenasyntyneeksi” (deadborn), kuten AP raportoi.

PA/PLO laskee kaiken toivonsa EU-maitten varaan, jossa sillä on vahva kannatus, ja jota Katolinen kirkko, Vatikaani ja paavi Francis I tukevat.

Persialahdenmaat yhdessä Saudi Arabian ja Jordanian kanssa puuhaavat Iranin vastaista ”Arabi-NATO:a”, jossa USA on mukana. Egypti miettii vielä kantaansa.
Israelia ei vielä huolita mukaan, vaikka tilanne voi muuttua.

Iranin johtama shia-kuunsirppi, johon kuuluvat Iran, Irak, Syyria, Libanon, Turkki ja PohjoisAfrikan maita, puuhaavat omaa Israelin vastaista allianssiaan, johon EU:n 10 maata liittyvät, vahvistettuina Hizbullah, Al-Qaida ja Hamas-terrorijärjestöillä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262026,

WORLD Bank raportoi, että ”PA/PLO:n talous on kriisissä Israelin harjoittaman taloudellisen painostuksen vuoksi”, ja kehottaa Israelia poistamaan ”pay-to-slay” maksut terroristien omaisille, sekä lopettamaan boikotoimisen arabialueille tavaroista, joita voidaan käyttää sekä työvälineinä että aseiden valmistamiseen.

Israel pidättää kuukausittain 190 miljoonaa USD arabityöntekijöitten palkkojen verosaatavia, jotka se tilittää PA:n tileille. Helmikuusta lähtien Israel pidättää kokoamistaan vero-ym. saatavista 10 miljoonaa USD kuukaudessa, joka vastaa suunnilleen PA:n maksamia stipendejä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien ja operaatioissa surmansa saaneiden terroristien omaisille.

WB raportoi keskiviikkona, että selvittämätön vastakohta Israelin kanssa syvensi fiscal kriisiä, joka voi pudottaa PA:n budjetin talousvajauksen 400 miljoonasta USD:sta vuonna 2018 miljardiin USD:in vuonna 2019.
Toiseksi Israelin tavaratoimitusten rajoitukset estävät PA/PLO:n talouden kehittymistä ja modernin teknologian hankkimista.

Työttömyys on vahvassa nousussa etenkin Gazassa, jossa 52 % työvoimasta on ilman työtä, mutta Hamas saa kantaa vastuun siitä, koska se torjuu sille tarjotut miljardien USD talousprojektit osana tulitaukosopimusta.

PA/PLO on elänyt ulkomaisen talousavun varassa, mutta raskaasta korruptiosta, nepotismista ja järjettömästä taloudenhoidosta, infrastruktuurin ja instituutioiden rakentamisen laiminlyönnistä johtuen sen valvomat alueet ovat pikemminkin taantuneet kuin edistyneet valtavista avustuksista huolimatta.

Ulkomainen avustus on kuitenkin rajusti supistunut etenkin USA:ta ja arabimaista; vain EU ja YK uskovat edelleen PA/PLO:n arabien nousuun.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262012,

Kuka tulee Ayelet Shakedin tilalle oikeusministeriksi? Arutz Shevan henkilöstä ehdottaa Bezalel Smotrichia (National Union) tai Yariv Leviniä (Likud).

TV-kanava 12 saaman informaation mukaan nämä 2 henkilöä ovat ehdolla. Pääministerin intressinä on pitää oikeusministeri Likudin käsissä – lienevätkö hänen oikeusongelmansa sen takana.
Kummatkin vastustavat kiivaasti Korkeimman Oikeuden aktivismia alueille, joilla he katsovat vallan kuuluvan Knessetille, kuten lainsäädännön alueella.

Puolustusministerin valinta ei ole yhtään sen helpompi, ja kuka saa ulkoministeriön? Olisi korkea aika Bibin tulla järkiinsä, ei hamuta käsiinsä valtaa, jota hän ei pysty hoitamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262014,

PohjoisKorea laukaisi uuden taktisen, ohjauksella varustetun ohjuksen, jota USA:n tutka ei pystynyt havaitsemaan, kuten HalTulner raportoi.
Kim Jong Un seurasi ja valvoi testausta henkilökohtaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262022,

Uudet satelliittikuvat todistavat Venäjän toimittavan Syyriaan kehittyneitä ohjuksia, kuten Iskander SS-26, maasta-maalla ohjus 500 km:n kantomatkalla. Sen pommikuorma on puolitonnia ja tarkkuus erinomainen: 5 -7 metriä. Ohjus on aina herättänyt diplomaattisen kriisin USA:n ja Venäjän välille. Miten käynee nyt? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262008,

IAF sai suoritettua loppuun onnistuneet yhteisharjoitukset Iron Dome ja Patriot ohjusten torjuntamenetelmien testaamiseksi. Tulos oli onnistunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262009,

Notre Damen palon hälyttämänä uudet Knessetin jäsenet Yoaz Hendel ja Zvi Hauser kehottavat kansan turvallisuudesta vastaavan ministeri Gilad Erdanin kehittämään kiireellisinä palavien aineiden käsittelyä ja käyttöä Temppelivuorella säätelevät ohjeet todeten, että asia on tutkittava kiireellisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/454985,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -15; Tiberias 12 -22; Suolameri 15 -25; Eilat 14 -26 +C-astetta, puolipilvistä, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.

Ebolan lisääntyminen Kongossa on kehittymässä maailmanlaajuiseksi ongelmaksi. USA:n Meksikon rajalla pysäytettiin 11 Kongosta tullutta henkilöä, jotka olivat saaneet ebola tartunnan kotimaassaan. Kuka heidät lähetti ja miksi?
https://www.theorganicprepper.com/the-ebola-outbreak-in-congo-is-close-to-becoming-a-global-emergency/,Tuesday, April 16, 2019

TIISTAI 16.04.2019

TIISTAI 16.04.2019
01. Ranskan ylpeys ja Pariisin maailmankuulu maamerkki Notre Dame katedraali palaa. Sen 91 m korkea torni romahti ja vesikattorakenteet paloivat, joskin sen sisäkatto, joka on kivirakenteinen, lienee vielä paikoillaan. Sen pysyvyys on kuitenkin riippuvainen siitä, miten sen tukirakenteet säilyvät.

Katedraalin oli korjattavana, telineitten ympäröidessä sitä joka puolelta. Palon syytä ei ole virallisesti kerrottu, mutta palopaikalle tulleet muslimit juhlivat, mikä on levinnyt myös internetverkostoihin. Jotkut vain ihmettelevät, miten he olivat päässeet palopaikalla poliisin asettamien kieltojen taakse? https://beforeitsnews.com/v3/alternative/2019/3676881.html,

850 vuotta vanha katedraali on suurelta osin rakennettu raskaita puurakenteita käyttäen, ja sen sisällä oli korkeita avoimia tiloja. Katedraaliin ei ollut asennettu mitään uudenaikaisia tulelta suojaavia järjestelmiä, joiden vuoksi tuli levisi nopeasti kaikkialle ja paloi ahnaasti suurella kuumuudella.

Professori Glenn Corbett John Jay Opiston palotieteen opistolta sanoo: ”Usein tämän kaltaisissa tapauksissa varsin vähän on enää tehtävissä”.

Palon syytä tutkitaan, ja katedraalin neliön muotoisten tornien todetaan säilyneen. Sammutustoimia häiritsevät ympäröivien katujen kapeus, minkä johdosta leveitä lavoja käyttävää sammutusvälineistöä ei voida käyttää. Palomiehet ovat ennalta tutustuneet merkkirakennusten pohjapiirroksiin ja ovat tietoisia, miten edetä.

New Yorkin arkkipiispa, kardinaali Timothy Dolan, joka opiskellessaan Pariisissa vieraili usein katedraalissa, näkee merkittävän yhteyden siihen, että pyhätön tulipalo syttyi ”pyhän viikon” alkaessa, jolloin kristityt kaikkialla maailmassa valmistautuvat juhlimaan pääsiäistä ja palvomaan ylös-noussutta Kristusta.

Dolan toteaa, ”ettei Golgatan risti ollut viimeinen sana, eikä – uskon kansalle Ranskassa ja maailmassa – tule tämä palo olemaan viimeinen sana”. https://www.timesofisrael.com/notre-dames-age-design-fueled-fire-and-foiled-firefighters/,

Ranskan 41-vuotias presidentti Emmanuel Macron kävi tutustumassa palo-paikkaan, ja totesi kyynelsilmin: ”Pahin on nyt ohitettu. Me rakennamme Notre Domen yhdessä uudelleen.” Hän antoi tunnustusta 400 palomiehille, jotka ponnistelivat tuntikausia saadakseen pelastettua goottilaisen katedraalin kaksi tunnettua tornia ja pääjulkisivun.
Macron antoi oman lausuntonsa Pariisin palopäällikön Jean-Cluade Gallettin annettua tiedotteen, jossa hän totesi hätätilanteen muuttuneen seuraamiseksi ja jälkisammutukseksi. Hän totesi samalla katedraalin tukirakenteiden säilyneen pystyssä, mutta ”seuraavat tunnit tulevat olemaan kriittisiä”.

”Me tulemme rakentamaan Notre Damen uudelleen, koska Ranska odottaa sitä” presidentti Macron sanoi Pariisin pormestarin Anne Hidalgon ja Pariisin arkki-piispan Michel Aupetitin tukemina. ”Viime yön tapahtuma on suuri tragedia”.

Hän kutsui UNESCO:n suojeltavien rakennusten listalla olevan katedraalin edustavan ”elämän keskusta” ja ”kaikkea, mikä on ranskalaista”. https://www.timesofisrael.com/worst-is-behind-us-we-will-rebuild-macron-vows-after-notre-dame-gutted-by-fire/,

Pariisin Notre Dame oli rakennuksena arvokas, mutta sinne oli vuosisatojen aikana koottu runsaasti korvaamattoman arvokkaita maalauksia ja muita taideteoksia, joita 400 palomiestä pyrkivät henkensä kaupalla pelastamaan.

Yksi niistä - ehkä kaikkien arvokkain ikoni - oli Pyhä Piikkikruunu sekä pyhitetty tunika, joita Ranskan kuningas Louis käytti, nämä kaksi korvaamatonta taide-luomusta saatiin pelastettua, sanoi katedraalin kirkkoherra Patrick Chauvet. https://www.timesofisrael.com/as-art-world-mourns-firefighters-manage-to-save-some-of-notre-dames-treasures/,

02. Haluamatta ottaa kantaa siihen, onko Pariisin Notre Domen tulipalolla yhteyttä Ranskassa ja LänsiEuroopassa suuresti lisääntyneisiin hyökkäyksiin kirkkoja vastaan, joita tuhotaan, häväistään ja poltetaan, on aihetta nostaa esiin päivän polttava aihe kristillisten kirkkojen ja muiden pyhättöjen suojelemisesta.

Ranskassa häväistään keskimäärin 2 kirkkoa päivässä. Saksalaisen uutistoimiston PI-News mukaan Ranskassa rekisteröitiin 1 063 hyökkäystä kristillisiä kirkkoja ja symboleja vastaan (krusifiksit, iconit, kuvapatsaat) vuonna 2018.

Tämä tarkoittaa 17 %:n kasvua vuoteen 2017 verrattuna, jonka aikana Ranskassa rekisteröitiin 878 hyökkäystä - mikä osoittaa, että pahin on vasta edessä.

Äskeisten hyökkäysten joukossa Ranskassa helmikuun ja maaliskuun aikana ovat seuraavat esimerkit:
- Hyökkääjät tunkeutuivat Notre-Dame des Infants kirkkoon Nimesissä, tuhoten sitä, ja ihmisulostuksella oli piirretty seinään risti. Pyhitetty risti löydettiin kirkon ulkopuolelta roskatunkiosta.
- St. Nicolas-kirkkoa Houillesissä tuhottiin kolmessa eri tapauksessa Helmikuun aikana; 19.-tuvun Neitsyt Marian patsas, jota pidetään korvaamattomana, oli täysin murskattu, ja riippuva risti oli heitetty lattialle, kertoi pastori.
- Vandaalit häpäisivät ja tuhosivat ristejä ja kuvapatsaita St.-Alain katedraalissa Lavaurissa; Kristusta esittävän kuvapatsaan kädet oli väännetty irvokkaaseen asentoon, ja alttarivaate oli poltettu.
- Tuhopolttajat polttivat St.Sulpice kirkon Pariisissa pian sunnuntaimessun jälkeen sunnuntaina, 17.maaliskuuta.

Samankaltaisia raportteja lähetetään myös Saksasta.
Neljä eri kirkkoa oli vahingoitettu tai poltettu yksin maaliskuussa.
Saksan PI-News raportoi: Hiipivä sota on käynnissä tässä maassa kaikkea vastaan, mikä symbolisoi kristinuskoa; hyökkäyksiä vuorille pystytettyihin risteihin, pyhiä patsaita vastaan tienvarsilla ja kirkkojen sivulla – viimeksi myös hautausmailla.

P!-news raportoi saksassa: ”Kuka on näiden nykyisten ja lisääntyvien hyökkäysten takana Euroopassa?” Uutistoimisto antaa vinkin: ”Ristejä murskataan, alttareita tuhotaan, kastealtaita kumotaan, ja kirkon oviin tuherretaan islamia kuvaavia graffiteja kuten ”allahu akhbar”.

Toinen saksalainen raportti 11.11.2017 totesi, että yksin Alpsissa ja Bavariassa hyökättiin noin 200 kirkkoa vastaan, tuhoten useita ristejä.

Poliisi toimii toistuvasti kirkkojen häpäisyihin uudelleen ja uudelleen. Hyökkääjät ovat usein nuorehkoja mielenosoittajia, joiden tausta viittaa siirtolaisiin. Muualla heitä kuvataan nimellä ”nuoret islamistit”.

Artikkelissa todetaan, että surulla on todettava: siellä, missä on laaja ja kasvava muslimi-väestö, kasvun mukana seuraavat hyökkäykset kirkkoja ja kristillisiä symboleja vastaan. Rhine-Westphalian pohjoisosassa, jossa asuu yli miljoona muslimia, rekisteröitiin n. 50 yleisen Kristuspatsaan (Jeesus) tuhoaminen, joilta oli murskattu päät ja ristit tuhottu ennen joulua 2016.

Hyökkäykset lisääntyvät runsaasti aina siellä, minne on muuttanut joukoittain uusia siirtolaisia. Tästä 50 000 asukkaan Dylmenin kaupunki on esimerkki.

Sama tendenssi on havaittavissa Ranskassa ja monissa muissa Europan maissa.
On todettava surulla, että kysymys on paitsi kulttuurien välisestä, myös uskontojen välisestä sodasta, jota siirtolaiset käyvät kristittyä kulttuuria ja uskontoa vastaan. Tätä ei kuitenkaan haluta julkisesti tunnustaa.
https://www.meforum.org/58238/european-churches?utm_source=Middle+East+Forum&utm_campaign=003a5e129d-EMAIL_CAMPAIGN_2019_04_15_08_20&utm_medium=email&utm_term=0_086cfd423c-003a5e129d-33670677&fbclid=IwAR1gFGxT09dKl7RpK71wER3vOfZpujT_uJXlmckwlJ-EzQadIPWNOGzWz60,

03. Paavi Francis I:n vieraillessa Marokossa, josta Reuters julkaisi artikkelin maaliskuun 31.päivänä, hänen vastaanottajiensa kristittyjen ja muslimien joukossa olivat myös pienen juutalaisyhteisön edustajat eturivissä.

Lauantaina Marokon juutalaisjohtajat liittyivät kristittyjen edustajiin seisoen heidän rinnallaan osallistuessaan paavi Francis I:n ja kuningas Mohammed VI:n kanssa uskontojen väliseen keskusteluun.

Marokon perustuslaki vuodelta 2011 huomioi ”hebraic” komponentin kansallisessa identiteetissä. Juutalaisilla on Marokossa oma oikeus, perhekoodi ja koulut, ja jopa valtion tukema juutalainen perinnemuseo.

Useat Marokon juutalaiset, joita oli enimmillään n. 300 000, muuttivat Israeliin, Eurooppaan ja Amerikkaan viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana hiertävän köyhyyden ja poliittisen epävarmuuden vuoksi. Nykyisin heitä on noin 2 500 nauttien perustuslaillista huomiota ja suojelua.

Suzanne Harrosh on puolisonsa kanssa yksi niistä, jotka halusivat jäädä maahan.
”Identifioin itseni ensiksi marokkolaiseksi ja siiten juutalaiseksi” kolmen lapsen äiti sanoo Rabatin kodissaan ennen paavin vierailua. Rabatin juutalaiset ovat innolla osallistuneet Paavin vierailuun ja keskusteluun voidakseen niiden kautta korostaa asemaansa, jota he kutsuvat ainutlaatuiseksi muslimi-maailmassa.

”Minä kuulun Marokkoon, Tunnen oloni turvalliseksi täällä” sanoo Suzanne Harosh, joka toimi hotellin johtajana eläkeikäänsä saakka. Hänen puolisonsa on myös juutalainen ja toimii juutalaisyhteisön lääkärinä.

Suzanne keskittyy laulamaan Juutalais-Marokkolaisessa musiikkiryhmässä, joka koostuu muslimi-muusikoista, jotka avustavat häntä tunkeutumaan syvälle maan muinaiseen juutalaiseen (musiikki)perinteeseen.

Marokon juutalaisyhteisön tausta perustuu Rooman vallan aikaan, johon Marokko kuului. Vuosisatojen aikana juutalaiset palvelivat kuninkaallisessa hovissa lähettiläinä, diplomaatteina, hallituksen ministereinä ja neuvonantajina.

Ranskan kolonialismin aikana kuningas Mohammed V kieltäytyi saattamaan voimaan maassaan Ranskan Vichy-hallituksen vaatimia antisemiittisiä asetuksia toisessa maailmansodassa natsimiehityksen aikana.

Vuonna 2010 kuningas Mohammed V:n pojanpoika, nykyinen kuningas Mohammed VI, aloitti ohjelman, jolla uudistetaan satoja synagogja, juutalaisia hautausmaita ja perinnekohteita kaikkialla maassa, sekä palautti alkuperäiset nimet joihinkin juutalaisiin lähiöihin, joita käytettiin kolonianismin aikana tai sen jälkeen.

Kuningas Mohammed VI korjautti juutalaisen hautausmaan Cape Verden saarivaltiossa yli 2000 mailin päässä, koska Marokosta muuttaneiden juutalaisten jäseniä on haudattu sinne.

Marokon juutalaisten sanovat: ”Mohammed VI on kaikkien uskovien johtaja, sekä muslimien että juutalaisten” sanoo Davide Toledano, Rabatin juutalaisyhteisön johtaja, jossa on nyt alle 200 jäsentä. ”Kuningas suojelee meitä”.

Roomalaiskatolisia Marokossa on 23 000, alle 1 % väestöstä 35 miljoonaa. He ovat pääasiassa eurooppalaisia tai subSaharan siirtolaisia.

Kuningas Mohammed VI sanoi puheessaan lauantaina: ”En voi puhua islamin maasta ikään kuin siellä asuisi vain muslimeja – suojelen Marokon juutalaisia ja kristittyjä kuten muitakin kansalaisuuksia, joka asuvat täällä”.

Juutalaisten perinnemuseon johtaja Casablancassa Zhor Rehihel on muslimi. ”Juutalainen perinne on osakollektiivista ja moninaisesta identiteetistä, joita kaikkia meidän tulee säilyttää” hän sanoo. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5487307,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

Pääministeri Benyamin Netanyahu on saamassa enemmistön tuen 21. Knessetiltä muodostaakseen uuden, 35. hallituksen.

Eilen hän sai kannatuksen Likudilta, Shasilta, UTJ:tä ja tiistaiaamun tunteina Juutalaiselta Kodilta, Israel Beitenu, ja myöhemmin Oikeistopuolueitten Unionilta, yhteiskannatuksen Jewish Home-, NU:lta ja Otzma Yehudit ryhmiltä, saaden yli vaaditun kannatusrajan 61 kansanedustajaa.

Viimeisimpiä vaalituloksia saatiin aamulla: Likud 35 (30); Shas ja UTJ kumpikin 8 (7) ; Israel Beitenu 5 (6); URW-puolueet 5 (5).
Kulanu-puolue tapasi Rivlinin erikseen, sen uskotaan tukevan Netanyahua, mikä nostaa hänen kannatuksensa Knessetissä 65:en.

Sini-Valkoinen puolueen puheenjohtajan kannatus Knessetissä on 45.
Netanyahu muodostanee seuraavan hallituksen kirkkaalla erolla kilpailijaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261926,

Jerusalemin Temppelivuorella puhkesi tulipalo samaan aikaan maanantai-iltana kuin Notre-Damen palo Pariisissa. Virkailijoitten mukaan palo syttyi vartijain kopissa, mutta se sammutettiin nopeasti ja toiminta jatkuu normaalisti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261929,

Yessa-neuvoston puheenjohtaja Yisrael Harel – aiemmin Nekudan toimittaja ja nyt Haaretzin kommentaattori – valittaa Naftali Bennettin jäämistä ulos Knessetistä todeten, että hyvin lahjakas henkilö menetetään politiikasta.

”Toivon edelleen, vaikka toivoa ei olekaan, että Uusi Oikeisto pystyisi jotenkin ylittämään 3,25 %:n äänikynnyksen. Jos Bennett jää ulos, hänellä tulee olemaan vaikeuksia palata uudelleen menettämäänsä asemaan”.

Harel antaa tunnustusta Benettille ja Shakedille sanoen, että he tekivät paljon hyvää uskonnolliselle Sionismille, turvallisuudelle, opetusalalla ja monille muilla aloilla. ”Myös minä –Bnei Akivasta valmistuneena - haluan pienentää rabbien valtaa. Emme halua olla osa haredimia, jossa sage-neuvosto sanelee, mitä tehdään, ja vaikka se ei olekaan virallista, sen vaikutus tuntuu”.

Harel haluaa, että rabbit toimisivat hengellisinä opastajina, eivätkä poliittisina johtajina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261921,

Rabbi Yoshiahu Pinto nimitettiin Shuva Israel instituuttien taholta Marokon rabbiinisen neuvosten johtajaksi, sen oltua täyttämättömänä sadan vuoden ajan.

Virkan asettaminen tapahtui Beth El synagogassa, joka on Casablancan keskeisessä synagogassa. Tilaisuudessa oli mukana satoja juutalaisyhteisöjen johtajia Marokossa, 50 korkeaa hallituksen virkailijaa ja alueellisia kuvernöörejä sekä Marokon poliisin ja armeijan edustajia.

Nimitykseen osallistui erityinen Marokon kuninkaallinen emissaari Serge Bardugo, entinen turismiministeri ja Marokon juutalaisyhteisön presidentti sekä kuninkaan edustaja – Casablanca Wali, alueellinen kuvernööri.

Rabbi Pinto joutuu jakamaan aikansa Marokon ja Shuva Israel instituuttien välillä Israelissa, New Yorkissa, Ranskassa, Englannissa ja muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261924,

Israelia tukeva ryhmä lähetti oman kirjeensä presidentti Trumpille kehottaen häntä antamaan Israelin päättää itsenäisyytensä laajentamisesta. Kirje oli vastineena vasemmistolaisen NGO-järjestön kirjeeseen Trumpille vaatien häntä kieltäytymään tukemasta Netanyahun lupausta ulottaa Israelin laki ja oikeus kaikkiin juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa niiden koosta riippumatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261927,

Buenos Airesin poliisi sanoo pidättäneensä rikosjengin johtajan, jonka epäillään syyllistyneen väkivaltaiseen hyökkäykseen Argentiinan päärabbia Gabriel Davidovichiä vastaan helmikuun lopussa. 2 muuta jengin jäsentä pidätettiin.

Yön aikana suoritetussa pidätyksessä syytetyltä löydettiin suuri summa rahaa, kallisarvoisia esineitä - niiden mukana timantteja, joita jengi oli varastanut rabbin kodista. Rabbi Davikovich sai pahoja vammoja jengin pahoinpitelystä, murtuneita kylkiluita ja puhkaistun keuhkon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261919,

USA:n Valkoinen Talo (WH) kutsui useita juutalaisten johtajatason henkilöitä keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. Keskustelu käydään heidän ja WH:n avainhenkilöitten välillä.

Ortodoksisen Juutalaisen kauppakamarin jäsen Duvi Honig sanoi, ettei hän tiedä keitä WH:n edustajia osallistuu tilaisuuteen, mutta vasemmistolaisia ryhmiä ei ole kutsuttu mukaan, eikä Reformi, vanhoillisia ja uudelleen organisointi-järjestöjen edustajia ole kutsuttu.
Honig totesi, että hänen käsityksensä mukaan kutsutut edustavat Trumpin näkemyksiä asioista. ”Liikemiehenä presidentti Trump investoi sinne, mistä hän arvioi saavansa varoilleen vastinetta”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261917,

Saksan liittokansleri Angelika Merkel kutsui Netanyahn keskustelemaan ajan-kohtaisista kysymyksistä, mutta painottaa kahden valtion periaatetta ainoana ratkaisuna, mikä tuskin tyydyttää Bibiä, jota hän onnitteli vaalivoitosta.
Merkel selittää, että koko EU kannattaa Palestiinan valtion perustamista, joka on ainoa ratkaisu Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaisemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261909,

Israelissa tuomittujen terroristien ja tuomioitaan kärsivät vangit kapinoivat uhaten nälkälakolla saadakseen lisäetuja, kuten yleisiä puhelimia ja lisättyjä omaisten käyntejä. Terroristien uhrien omaiset kyselevät kauhuissaan, mitä muuta vankilavirkailijat ovat luvanneet heille todeten: ”Terrorin uhri ei voi soittaa omaisilleen, miksi murhaajille sallitaan sellainen?”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261899,

Pääministeri Benyamin Netanyahu oli selvästi liikuttunut satuaan hänen veljelleen Yoni Netanyahulle kuuluneita esineitä: kommando-veitsi, pääsiäis-haggada, paita, kirjoja, parin käsineitä, kompassin jne. Yoni sai surmansa johtaessaan IDF:n pelastusjoukkoa operaatiossa Thunderbolt, jossa pelastettiin yli 100 juutalaista Entebben lentokentältä terroristien käsistä Ugandassa 1976.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261896,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -13; Tiberias 13 -21; Suolameri 16 -25; Eilat 15 -29, puolipilvistä, pohjoisessa voi sataa tänään ja huomenna, hieman lämpenevää

Ryhmä israelilaisia tiedemiehiä Tel Avivin yliopistosta kertoivat kehittäneensä 3-d version ihmisen sydämestä, joka vastaa täysin aitoa sydäntä verisuonineen, kammioineen ja läppineen. He uskovat että muutamassa vuodessa kehitys on edennyt tarpeeksi vahingoittuneitten ruumiinkudosten korvaamiseksi laboratorioissa ihmisen solusta ja lisäaineista kehitetyillä varaosilla.
Sydän on pienikokoinen, mutta normaalikokoinen on mahdollista kehittää.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-scientists-print-first-3D-heart-586902,

Sunday, April 14, 2019

SUNNUNTAI 14.04.2019

SUNNUNTAI 14.04.2019
01. USA:N ulkoministeri Mike Pompeo sanoi perjantaina, ettei hän usko pääministeri Netanyajun vaalilupauksen ulottaa Israelin itsenäisyys osaan Juudeaa ja Samariaa vahingoittavan presidentti Trumpin kauan jauhettua rauhansuunnitelmaa.

Artikkelissa huomioidaan, ettei USA:n suunnitelmaan näytä kuuluvan itsenäinen Palestiinan valtio – tai edes yhtenäinen PA/PLO:n valvoma alue.

CNN:n haastattelussa juontaja Jake Tapper heitti kysymyksen Pompeolle: ”Uskooko hän, että Netanyahun vakuutus liittää osia Juudeasta ja Samariasta Israeliin häiritsee USA:n aloitetta”, Pompeo vastasi lyhyesti: ”En usko”.

Pompeo selitti kantaansa todeten, että näky, jonka he aikovat esittää, edustaa merkittävää muutosta malliin, jota on aiemmin käytetty.

”40 vuoden aikana meillä on ollut useita ideoita. Mikään niistä ei tuonut rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille” hän sanoi. ”Tarkoituksemme on esittää näkymä, jossa on uusia ideoita; jotka ovat erilaisia, jotka ovat ainutlaatuisia, jotka pyrkivät kehystämään uudelleen ja muotoilemaan ratkaisemattomana pidetyn ongelman”.

Pompeo sanoi USA:n laatiman suunnitelman tarkoituksena olevan halun kohentaa sekä israelilaisten että palestiinalaisen elämää.

Pääministeri Netanyahu sanoi muutamia päiviä aiemmin haluavansa vähitellen ulottaa Israelin lain kaikkiin juutalaisiin yhteisöihin Juudeassa ja Samariassa yhteistoiminnassa Yhdysvaltain kanssa. Hän poisti suunnitelmista Palestiinan valtion perustamisen, joka tulisi vaarantamaan Israelin turvallisuuden.

Netanyahun näyn mukaan lupaus koskee kaikkia juutalaisten rakentamia yhteisöjä niiden koosta riippumatta: Niiden asukasmäärä on nyt yli 450 000 ilman Jerusalemin aluetta. Hän kertoi sanoneensa Trumpille, ettei hänen hallituksensa tule evakuoimaan yhtään juutalaista tai juutalaisyhteisöä.

Netanyahu ilmoitus on herättänyt vakavia varoituksia USA:n juutalaisyhteisöissä, sekä reformi- että konservatiivisissa. Ne uskovat suunnitelman vaarantavan Israelin ja PA/PLO:n välisiä suhteita ja turvallisuusjärjestelyjä, sekä antamaan lisää sytykkeitä BDS-järjestelmille.

Presidentti Donald Trump on tunnustanut Jerusalemin aseman Israelin pääkaupunkina sekä muutti USA:n lähetystön sinne. Hän on myös poistanut USA:n vuotuisen avustuksen yli 500 miljoona USD PA/PLO:n 2017 aloittaman USA:n hallituksen boikotin ja rauhansuunnitelman vastustuksen vuoksi. https://www.timesofisrael.com/pompeo-says-pms-west-bank-sovereignty-vow-wont-hurt-trump-peace-plan/,
https://www.israelhayom.com/2019/02/06/settler-group-reports-surge-in-population-in-judea-and-samaria/,

02. PA:n uusi Mohammed Shtayyehin johtama hallitus vannoi virkavalansa lauantaina PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin edessä.

PA:n uusi pääministeri Shtayyeh sanoi hallituksensa kiihdyttävän YK:N ja EU:n avustuksen turvin palestiinalaisten rakentamista Juudean ja Samarian C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä siviili-ja turvallisuusvastuussa, vahvistaa asukkaitten päättäväisyyttä sekä estää Israelin vastatoimet.

Hän lisäsi siihen että sama arabien aseman vahvistaminen koskee myös Al-Qudisn (Jerusalemin) itäosan alueita, kuten myös arabi-instituutioiden operaatioiden vahvistamista siellä. Hän kertoi Kuwaitin siirtäneen 90 miljoonaa USD asuntorakennusten korjaamiseksi Jerusalemin itäosan alueilla.

Sekä Hamas että Islamic Jihad tuomitsivat Abbasin yksipuolisen nimityksen todeten sen olevan vastoin osapuolten välistä sovintosopimusta, jota ei ole edes yritetty toteuttaa, koska näkemyserot Hamasin ja Fatahin välillä ovat liian suuret.

Shtayyeh ilmoitti myös tarkoituksenaan olevan perustaa Palestiinan valtio pää-kaupunkinaan Jerusalem 1949 aselepolinjojen mukaisesti.
Rami Hamdallah erosi PA:n pääministerin toimista tammikuun lopussa.

PA:n etenkin beduiiniperheille rakentamat kyläyhteisöt, joista yksi on kyhätty EU:n rahoituksella Jerusalemin ja Maale Adumimin väliselle E-1 alueelle, jonne Israel on jo rakentanut alustavan infrastruktuurin, aiheuttavat närää. Yksi Netanayhun lupauksista koskee tämän Al-Rham-beduiinikylän purkamista.

Israel on tuhonnut useita vastaavanlaisia kyläpahaisia EU:n vastalauseista välittämättä, sillä ne ovat täysin luvattomia ja laittomia. EU vaatii Israelia korvaamaan tuhotut parakit.

Shtayyeh vannoi, että taistelu Israelia vastaan jatkuu täydellä höyryllä. Yksi kiistakapula on Jerusalem, jossa PA syyttää Israelia sen juutalaistamisesta, ikään kuin tuhansia vuosia sitten Israelin pääkaupunkina toiminut Jerusalem tarvitsisi juutalaistamista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261807,

03. UUTISIA LYHYESTI

Israelin lähetti sunnuntaina 10 palontorjuntahenkilöstön delegaation Etiopiaan taistelemaan siellä 2 viikkoa raivonneen tulipalon sammuttamiseksi. Netanyahu sopi asiasta Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin kanssa perjantaina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261813,

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pui nyrkkiään ilmaan ilmoittaessaan lauantaina, että yksi PA/PLO:n arabeja kohdannut haaste on presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin laatima sopimusluonnos ”Vuosisadan Sopimus”, joka julkistettaneen lähiaikoina, mutta jonka Abbas uskoo kuolevan tulematta koskaan edes toteuttamisvaiheeseen.

Abbas ilmoitti puhuessaan Shtayyehin hallitukselle, että Jerusalemin ottaminen pois neuvottelupöydältä oli syy hänen aloittamaansa USA:n boikottiin.
”Palestiinan valtio ilman Jerusalemia ei ole mikään valtio”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261809,

Israelissa virallisella vierailulla ollut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sai päällensä sekä Jerusalemin holokaust-museon että useitten juutalaisyhteisöjen tuomion kertoessaan Rio De Janeiron evankelisille pastoreille: ”Me voimme antaa anteeksi, mutta emme unohtaa. Lainaus on minun. Ne jotka unohtavat menneet ovat tuomitut elämään ilman tulevaisuutta”

Israelin lähettiläs Brasiliassa Yossi Shelley julkaisi lauantaina B:n sivullaan selityksen, jonka hän oli saanut Bolsonarolta kommentistaan holokaustista.
Kirjoitin Yad VaShamin vieraskirjaan: ”Jotka unohtavat menneisyytensä ovat tuomitut epäonnistumaan tulevaisuudessa. Toisenlainen tulkinta palvelee vain niitä, jotka haluavat erottaa minut juutalaisista ystävistäni”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261810,

Moskovassa avattiin näyttely rabbi Adin Steinsaltzin kunnioittamiseksi: 30 vuotta siitä, kun ensimmäinen USSR yeshiva avattiin (1989). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261814,

Israel lähetti 2 tonnia matzahia Puolen pienelle juutalaiselle yhteisölle pääsiäisajan leiväksi. Lähetys jaetaan Puolan lähes tusinalle juutalaisyhteisölle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261812,

USA:n presidentti Donald Trump raotti uudelleen ovea neuvottelusaliin todeten, että hänen suhteensa PohjoisKorean diktaattoriin Kim Jong Uniin ovat hyvät. Trumpin kommentti julkaistiin hänen Twittwer-sivullaan pian sen jälkeen, kun Un ilmoitti haluavansa tapaamista, mutta vain jos USA tarjoaa hyväksyttävät ehdot sopimukseen ennen vuoden loppua.

Trump sanoi odottavansa päivää, ehkä jo piankin, jolloin ydinaseet ja sanktiot poistetaan, ja PohjoisKoreasta tulee yksi onnistuneimmista maista maailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261811,

Uusi Oikeisto johtajapari Naftali Bennett ja Ayelet Shaked alkavat vähitellen toipua shokista, johon he joutuivat tajutessaan potkaistuksi ulos Knessetistä. Ayelet sanoo tarkoin tutkivansa, onko jossain tehty virheitä ja vilppejä.

Hän sanoo, että jos Trumpin rauhansuunnitelma omaksutaan, kansa tulee vielä tuntemaan Uusi Oikeisto-puolueen puuttumisen päätöksenteosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261763,

Australia päätti joulukuussa 2018 tunnustaa Jerusalemin länsiosan Israelin pääkaupungiksi, ja päätti avata Australian kauppa- ja puolustustoimiston King Street kadulla Jerusalemissa, joka toteutui perjantaina ensi askeleena myös lähetystön muuttamiseksi Israelin pääkaupunkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261769,

USA:n Israelin lähettiläs David Friedman onnitteli perjantaina Israelin pääosin yksityisvaroin lähettämää kuuluotainta, joka pienten ATK-ongelmien ohessa suoritti onnistuneen lennon kuun vetovoiman piiriin, mutta päämoottorin pysähtymisen vuoksi jarrutus ei onnistunut ja luotain murskautui kuunpinnalle.

Friedman lohdutti todeten: ”Israelilla ei ole pelkoa epäonnistumisesta, sillä näin Beresheet-luotaimen laskettuun aikaan murskautuvan kuuhun. Ei kyyneleitä eikä kädenvääntöjä, vain kestävyyttä ja ponnisteluja selvittää, mikä meni pieleen, ja päätös yrittää uudelleen. Kol HaKavod, onnea teille, ja onnittelut hienosta lennosta”. Israelin lippu on nyt kuun pinnalla.
http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/454382,

Ennen tapaamistaan eri puolueiden puheenjohtajia presidentti Reuven Rivlin esitti vetoomuksen SiniValkoinen ja Likud-puolueille yhteishallituksen muodostamiseksi, kertovat Maariv-lähteet.

Lähteen virkailija sanoi Maariville, että presidentti aikoo soittaa Gantzille ja Netanyahulle tarjoten heille optiota yhteishallituksesta. ”Motivaatio sen muodostamiseksi on olemassa katsottaessa haasteita, joita Israel kohtaa”.

Presidentti Rivlin aloittaa viralliset puoluejohtajien tapaamiset maanantaina, jossa he esittävät suosituksensa hallituksen muodostajasta ja pääministeristä. Netanyahun uskotaan saavan useimpien suositukset huolimatta hänen ongelmistaan oikeusviranomaisten kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261766,

USA:n kongressin yksi kolmesta muslimi-edustajasta, Ilhan Omar ei voinut sanoa, mitä tapahtui 11.09.2001, sen sijaan hän sanoi: ”Jotain tapahtui silloin”.
NYT (New York Times) julkaisi kuvan palavasta kaksoistornista otsikolla:
”Tässä on sinulle jotain – 2 977 ihmistä sai surmansa terrorismissa.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261768,

Umm al-Fahmin Haredi-opettaja pyrkii rakentamaan siltoja opettamiensa ryhmien edustajien välille.

Ital Vevy, kotoisin Afulasta, on Umm al-Fahmin arabi-kaupungin ainoa juutalainen opettaja. Hänen valintansa herätti - ei vain muutamien kulmakarvojen kohottamisen-, mutta epäilijöistä huolimatta hän päättänyt poistaa useimmat häpeämerkit, ja on voittanut oppilaittensa ja heidän vanhempiensa luottamuksen.

Ital Levy on toiminut opettajana 12 vuoden ajan. Yksityiselämässään hän noudattaa ultra-ortodoksista elämäntapaa. Umm al-Fahmissa hän on opettanut hepreaa 3 vuoden ajan, muuttaen koulusta toiseen ammattinsa muutosten mukaan.
Hän sanoo kysyneensä rabbilta ennen päätöstään opetustoimensa aloittamista arabi-kaupungissa, mutta rabbin rohkaisemana hän otti haasteen vastaan: ”Aloita työskentelysi, Jumala auttaa sinua”. Hän pitää ratkaisuaan oikeana. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5485574,00.html,

Israelin palestiinalaiset pitävät huhtikuun 9.päiväin Israelin vaalien merkitsevän rauhanponnistelujen hylkäämistä. Uusi hallitus tullee olemaan enemmän
oikealla kuin nykyinen, ja Juudean ja Samarian arabit katsovat Palestiinan valtion perustamisen lipsuvan entistä kauemmas.

Hanan Ashrawi, PLO:n hallituksen jäsen, tunnettu Israel-vihaaja, katsoo vaalitulosten perusteella Israelin valinneen rasismin ja äärilaidan ohjelman.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5493152,00.html,

Syyrian valtion uutistoimisto SANA raportoi Israelin tekemästä ilmaiskusta Hama-provinssin alueelle Masyafin kaupunkiin eilen. Iskun kohteina olivat ohjusten valmistuskeskus; ihmisiä kuoli ja useita haavoittui iskussa.

Hävittäjät laukoivat ohjuksensa Libanonin ilmatilasta kohti syyrialaisia kohteitaan, joista kuuluisin on sotilasakatemia ”Accounting School”. Syyrian ilma-torjunta aktivoitui ja tuhosi joitain lähestyviä ohjuksia, kuten SANA kertoi.

Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeus tarkkailija kertoi, että 17 ihmistä haavoittui ja joitain kuoli, mutta ei tiennyt, olivatko he iranilaisia vai syyrialaisia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5493709,00.html,

Sudanin armeija piiritti presidentin palatsin, ja pakotti presidentin Omar Bashirin luopumaan vallastaan. Hänet pidätettiin, ja maahan julistettiin armeijan johtama sotilashallitus, jonka tulee kahden vuoden aikana luovuttaa valta maassa siviilihallitukselle.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5492941,00.html,

Likudin kansanedustaja David Bitan kehotti Netanyahua nimittämään Ayelet Shakedin ministeriksi uuteen hallitukseensa, koska hän on pidetty, ja äänestyksessä voittaisi Israel Katzin, Miri Regevin ja Gideon Saarin, jota hän myös suositteli.
Hän sanoi Netanyahun pyytäneen häntä avustamaan Uusi Oikeiston ylittämistä äänikynnyksen 3.25 Keskusvaalilautakunnassa.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Bitan-recommends-Netanyahu-appoint-Ayelet-Shaked-to-next-govt-586796,

USA on Saudi Arabian kanssa luomassa Lähi-Idän Allianssi (MESA) nimistä NATO:n vastinetta Persianlahden maille. Egypti pelkää Iranin reaktiota ja päätti jättäytyä pois allianssista.

Mukana ovat USA:n lisäksi Saudi Arabia, Jordania, Oman, Kuwait, UAE, Qatar ja Bahrain. Egyptin jääminen pois on isku Yhdysvalloille, joka avustaa sitä.
MESA Allianssin, ”ArabiNATO:n”, viimeisin kokous pidettiin Riyadhissa, Saudi Arabian pääkaupungissa sunnuntaina.
https://www.timesofisrael.com/egypt-said-to-withdraw-from-anti-iran-arab-nato/,

Presidentti Trump varoittaa Venäjän presidentti Putinia USA:n asettamasta suoja-verhosta Israelin koneitten suorittaessa iskujaan iranilaisiin kohteisiin Syyriassa.
”Venäjällä ei pitäisi olla mitään syytä aktivoida S-300 ja S-400 torjunta-patteristojaan Israelin koneitten ampumiseksi alas Syyrian ilmatilassa” sanotaan
DF:n julkaisemassa artikkelissa.
https://www.debka.com/trump-warns-putin-of-us-umbrella-over-israeli-strikes-on-iranian-targets-in-syria/,

Maailman suurin lentokone lähti neitsytlennolleen Kaliforniassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261823,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -24; Tiberias 16 -32; Suolameri 18 -33; Eilat 20 -33 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, viilenevää.