SUNNUNTAI 14.04.2019

SUNNUNTAI 14.04.2019
01. USA:N ulkoministeri Mike Pompeo sanoi perjantaina, ettei hän usko pääministeri Netanyajun vaalilupauksen ulottaa Israelin itsenäisyys osaan Juudeaa ja Samariaa vahingoittavan presidentti Trumpin kauan jauhettua rauhansuunnitelmaa.

Artikkelissa huomioidaan, ettei USA:n suunnitelmaan näytä kuuluvan itsenäinen Palestiinan valtio – tai edes yhtenäinen PA/PLO:n valvoma alue.

CNN:n haastattelussa juontaja Jake Tapper heitti kysymyksen Pompeolle: ”Uskooko hän, että Netanyahun vakuutus liittää osia Juudeasta ja Samariasta Israeliin häiritsee USA:n aloitetta”, Pompeo vastasi lyhyesti: ”En usko”.

Pompeo selitti kantaansa todeten, että näky, jonka he aikovat esittää, edustaa merkittävää muutosta malliin, jota on aiemmin käytetty.

”40 vuoden aikana meillä on ollut useita ideoita. Mikään niistä ei tuonut rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille” hän sanoi. ”Tarkoituksemme on esittää näkymä, jossa on uusia ideoita; jotka ovat erilaisia, jotka ovat ainutlaatuisia, jotka pyrkivät kehystämään uudelleen ja muotoilemaan ratkaisemattomana pidetyn ongelman”.

Pompeo sanoi USA:n laatiman suunnitelman tarkoituksena olevan halun kohentaa sekä israelilaisten että palestiinalaisen elämää.

Pääministeri Netanyahu sanoi muutamia päiviä aiemmin haluavansa vähitellen ulottaa Israelin lain kaikkiin juutalaisiin yhteisöihin Juudeassa ja Samariassa yhteistoiminnassa Yhdysvaltain kanssa. Hän poisti suunnitelmista Palestiinan valtion perustamisen, joka tulisi vaarantamaan Israelin turvallisuuden.

Netanyahun näyn mukaan lupaus koskee kaikkia juutalaisten rakentamia yhteisöjä niiden koosta riippumatta: Niiden asukasmäärä on nyt yli 450 000 ilman Jerusalemin aluetta. Hän kertoi sanoneensa Trumpille, ettei hänen hallituksensa tule evakuoimaan yhtään juutalaista tai juutalaisyhteisöä.

Netanyahu ilmoitus on herättänyt vakavia varoituksia USA:n juutalaisyhteisöissä, sekä reformi- että konservatiivisissa. Ne uskovat suunnitelman vaarantavan Israelin ja PA/PLO:n välisiä suhteita ja turvallisuusjärjestelyjä, sekä antamaan lisää sytykkeitä BDS-järjestelmille.

Presidentti Donald Trump on tunnustanut Jerusalemin aseman Israelin pääkaupunkina sekä muutti USA:n lähetystön sinne. Hän on myös poistanut USA:n vuotuisen avustuksen yli 500 miljoona USD PA/PLO:n 2017 aloittaman USA:n hallituksen boikotin ja rauhansuunnitelman vastustuksen vuoksi. https://www.timesofisrael.com/pompeo-says-pms-west-bank-sovereignty-vow-wont-hurt-trump-peace-plan/,
https://www.israelhayom.com/2019/02/06/settler-group-reports-surge-in-population-in-judea-and-samaria/,

02. PA:n uusi Mohammed Shtayyehin johtama hallitus vannoi virkavalansa lauantaina PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin edessä.

PA:n uusi pääministeri Shtayyeh sanoi hallituksensa kiihdyttävän YK:N ja EU:n avustuksen turvin palestiinalaisten rakentamista Juudean ja Samarian C-alueilla, jotka ovat Israelin täydessä siviili-ja turvallisuusvastuussa, vahvistaa asukkaitten päättäväisyyttä sekä estää Israelin vastatoimet.

Hän lisäsi siihen että sama arabien aseman vahvistaminen koskee myös Al-Qudisn (Jerusalemin) itäosan alueita, kuten myös arabi-instituutioiden operaatioiden vahvistamista siellä. Hän kertoi Kuwaitin siirtäneen 90 miljoonaa USD asuntorakennusten korjaamiseksi Jerusalemin itäosan alueilla.

Sekä Hamas että Islamic Jihad tuomitsivat Abbasin yksipuolisen nimityksen todeten sen olevan vastoin osapuolten välistä sovintosopimusta, jota ei ole edes yritetty toteuttaa, koska näkemyserot Hamasin ja Fatahin välillä ovat liian suuret.

Shtayyeh ilmoitti myös tarkoituksenaan olevan perustaa Palestiinan valtio pää-kaupunkinaan Jerusalem 1949 aselepolinjojen mukaisesti.
Rami Hamdallah erosi PA:n pääministerin toimista tammikuun lopussa.

PA:n etenkin beduiiniperheille rakentamat kyläyhteisöt, joista yksi on kyhätty EU:n rahoituksella Jerusalemin ja Maale Adumimin väliselle E-1 alueelle, jonne Israel on jo rakentanut alustavan infrastruktuurin, aiheuttavat närää. Yksi Netanayhun lupauksista koskee tämän Al-Rham-beduiinikylän purkamista.

Israel on tuhonnut useita vastaavanlaisia kyläpahaisia EU:n vastalauseista välittämättä, sillä ne ovat täysin luvattomia ja laittomia. EU vaatii Israelia korvaamaan tuhotut parakit.

Shtayyeh vannoi, että taistelu Israelia vastaan jatkuu täydellä höyryllä. Yksi kiistakapula on Jerusalem, jossa PA syyttää Israelia sen juutalaistamisesta, ikään kuin tuhansia vuosia sitten Israelin pääkaupunkina toiminut Jerusalem tarvitsisi juutalaistamista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261807,

03. UUTISIA LYHYESTI

Israelin lähetti sunnuntaina 10 palontorjuntahenkilöstön delegaation Etiopiaan taistelemaan siellä 2 viikkoa raivonneen tulipalon sammuttamiseksi. Netanyahu sopi asiasta Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin kanssa perjantaina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261813,

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pui nyrkkiään ilmaan ilmoittaessaan lauantaina, että yksi PA/PLO:n arabeja kohdannut haaste on presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin laatima sopimusluonnos ”Vuosisadan Sopimus”, joka julkistettaneen lähiaikoina, mutta jonka Abbas uskoo kuolevan tulematta koskaan edes toteuttamisvaiheeseen.

Abbas ilmoitti puhuessaan Shtayyehin hallitukselle, että Jerusalemin ottaminen pois neuvottelupöydältä oli syy hänen aloittamaansa USA:n boikottiin.
”Palestiinan valtio ilman Jerusalemia ei ole mikään valtio”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261809,

Israelissa virallisella vierailulla ollut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sai päällensä sekä Jerusalemin holokaust-museon että useitten juutalaisyhteisöjen tuomion kertoessaan Rio De Janeiron evankelisille pastoreille: ”Me voimme antaa anteeksi, mutta emme unohtaa. Lainaus on minun. Ne jotka unohtavat menneet ovat tuomitut elämään ilman tulevaisuutta”

Israelin lähettiläs Brasiliassa Yossi Shelley julkaisi lauantaina B:n sivullaan selityksen, jonka hän oli saanut Bolsonarolta kommentistaan holokaustista.
Kirjoitin Yad VaShamin vieraskirjaan: ”Jotka unohtavat menneisyytensä ovat tuomitut epäonnistumaan tulevaisuudessa. Toisenlainen tulkinta palvelee vain niitä, jotka haluavat erottaa minut juutalaisista ystävistäni”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261810,

Moskovassa avattiin näyttely rabbi Adin Steinsaltzin kunnioittamiseksi: 30 vuotta siitä, kun ensimmäinen USSR yeshiva avattiin (1989). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261814,

Israel lähetti 2 tonnia matzahia Puolen pienelle juutalaiselle yhteisölle pääsiäisajan leiväksi. Lähetys jaetaan Puolan lähes tusinalle juutalaisyhteisölle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261812,

USA:n presidentti Donald Trump raotti uudelleen ovea neuvottelusaliin todeten, että hänen suhteensa PohjoisKorean diktaattoriin Kim Jong Uniin ovat hyvät. Trumpin kommentti julkaistiin hänen Twittwer-sivullaan pian sen jälkeen, kun Un ilmoitti haluavansa tapaamista, mutta vain jos USA tarjoaa hyväksyttävät ehdot sopimukseen ennen vuoden loppua.

Trump sanoi odottavansa päivää, ehkä jo piankin, jolloin ydinaseet ja sanktiot poistetaan, ja PohjoisKoreasta tulee yksi onnistuneimmista maista maailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261811,

Uusi Oikeisto johtajapari Naftali Bennett ja Ayelet Shaked alkavat vähitellen toipua shokista, johon he joutuivat tajutessaan potkaistuksi ulos Knessetistä. Ayelet sanoo tarkoin tutkivansa, onko jossain tehty virheitä ja vilppejä.

Hän sanoo, että jos Trumpin rauhansuunnitelma omaksutaan, kansa tulee vielä tuntemaan Uusi Oikeisto-puolueen puuttumisen päätöksenteosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261763,

Australia päätti joulukuussa 2018 tunnustaa Jerusalemin länsiosan Israelin pääkaupungiksi, ja päätti avata Australian kauppa- ja puolustustoimiston King Street kadulla Jerusalemissa, joka toteutui perjantaina ensi askeleena myös lähetystön muuttamiseksi Israelin pääkaupunkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261769,

USA:n Israelin lähettiläs David Friedman onnitteli perjantaina Israelin pääosin yksityisvaroin lähettämää kuuluotainta, joka pienten ATK-ongelmien ohessa suoritti onnistuneen lennon kuun vetovoiman piiriin, mutta päämoottorin pysähtymisen vuoksi jarrutus ei onnistunut ja luotain murskautui kuunpinnalle.

Friedman lohdutti todeten: ”Israelilla ei ole pelkoa epäonnistumisesta, sillä näin Beresheet-luotaimen laskettuun aikaan murskautuvan kuuhun. Ei kyyneleitä eikä kädenvääntöjä, vain kestävyyttä ja ponnisteluja selvittää, mikä meni pieleen, ja päätös yrittää uudelleen. Kol HaKavod, onnea teille, ja onnittelut hienosta lennosta”. Israelin lippu on nyt kuun pinnalla.
http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/454382,

Ennen tapaamistaan eri puolueiden puheenjohtajia presidentti Reuven Rivlin esitti vetoomuksen SiniValkoinen ja Likud-puolueille yhteishallituksen muodostamiseksi, kertovat Maariv-lähteet.

Lähteen virkailija sanoi Maariville, että presidentti aikoo soittaa Gantzille ja Netanyahulle tarjoten heille optiota yhteishallituksesta. ”Motivaatio sen muodostamiseksi on olemassa katsottaessa haasteita, joita Israel kohtaa”.

Presidentti Rivlin aloittaa viralliset puoluejohtajien tapaamiset maanantaina, jossa he esittävät suosituksensa hallituksen muodostajasta ja pääministeristä. Netanyahun uskotaan saavan useimpien suositukset huolimatta hänen ongelmistaan oikeusviranomaisten kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261766,

USA:n kongressin yksi kolmesta muslimi-edustajasta, Ilhan Omar ei voinut sanoa, mitä tapahtui 11.09.2001, sen sijaan hän sanoi: ”Jotain tapahtui silloin”.
NYT (New York Times) julkaisi kuvan palavasta kaksoistornista otsikolla:
”Tässä on sinulle jotain – 2 977 ihmistä sai surmansa terrorismissa.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261768,

Umm al-Fahmin Haredi-opettaja pyrkii rakentamaan siltoja opettamiensa ryhmien edustajien välille.

Ital Vevy, kotoisin Afulasta, on Umm al-Fahmin arabi-kaupungin ainoa juutalainen opettaja. Hänen valintansa herätti - ei vain muutamien kulmakarvojen kohottamisen-, mutta epäilijöistä huolimatta hän päättänyt poistaa useimmat häpeämerkit, ja on voittanut oppilaittensa ja heidän vanhempiensa luottamuksen.

Ital Levy on toiminut opettajana 12 vuoden ajan. Yksityiselämässään hän noudattaa ultra-ortodoksista elämäntapaa. Umm al-Fahmissa hän on opettanut hepreaa 3 vuoden ajan, muuttaen koulusta toiseen ammattinsa muutosten mukaan.
Hän sanoo kysyneensä rabbilta ennen päätöstään opetustoimensa aloittamista arabi-kaupungissa, mutta rabbin rohkaisemana hän otti haasteen vastaan: ”Aloita työskentelysi, Jumala auttaa sinua”. Hän pitää ratkaisuaan oikeana. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5485574,00.html,

Israelin palestiinalaiset pitävät huhtikuun 9.päiväin Israelin vaalien merkitsevän rauhanponnistelujen hylkäämistä. Uusi hallitus tullee olemaan enemmän
oikealla kuin nykyinen, ja Juudean ja Samarian arabit katsovat Palestiinan valtion perustamisen lipsuvan entistä kauemmas.

Hanan Ashrawi, PLO:n hallituksen jäsen, tunnettu Israel-vihaaja, katsoo vaalitulosten perusteella Israelin valinneen rasismin ja äärilaidan ohjelman.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5493152,00.html,

Syyrian valtion uutistoimisto SANA raportoi Israelin tekemästä ilmaiskusta Hama-provinssin alueelle Masyafin kaupunkiin eilen. Iskun kohteina olivat ohjusten valmistuskeskus; ihmisiä kuoli ja useita haavoittui iskussa.

Hävittäjät laukoivat ohjuksensa Libanonin ilmatilasta kohti syyrialaisia kohteitaan, joista kuuluisin on sotilasakatemia ”Accounting School”. Syyrian ilma-torjunta aktivoitui ja tuhosi joitain lähestyviä ohjuksia, kuten SANA kertoi.

Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeus tarkkailija kertoi, että 17 ihmistä haavoittui ja joitain kuoli, mutta ei tiennyt, olivatko he iranilaisia vai syyrialaisia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5493709,00.html,

Sudanin armeija piiritti presidentin palatsin, ja pakotti presidentin Omar Bashirin luopumaan vallastaan. Hänet pidätettiin, ja maahan julistettiin armeijan johtama sotilashallitus, jonka tulee kahden vuoden aikana luovuttaa valta maassa siviilihallitukselle.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5492941,00.html,

Likudin kansanedustaja David Bitan kehotti Netanyahua nimittämään Ayelet Shakedin ministeriksi uuteen hallitukseensa, koska hän on pidetty, ja äänestyksessä voittaisi Israel Katzin, Miri Regevin ja Gideon Saarin, jota hän myös suositteli.
Hän sanoi Netanyahun pyytäneen häntä avustamaan Uusi Oikeiston ylittämistä äänikynnyksen 3.25 Keskusvaalilautakunnassa.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Bitan-recommends-Netanyahu-appoint-Ayelet-Shaked-to-next-govt-586796,

USA on Saudi Arabian kanssa luomassa Lähi-Idän Allianssi (MESA) nimistä NATO:n vastinetta Persianlahden maille. Egypti pelkää Iranin reaktiota ja päätti jättäytyä pois allianssista.

Mukana ovat USA:n lisäksi Saudi Arabia, Jordania, Oman, Kuwait, UAE, Qatar ja Bahrain. Egyptin jääminen pois on isku Yhdysvalloille, joka avustaa sitä.
MESA Allianssin, ”ArabiNATO:n”, viimeisin kokous pidettiin Riyadhissa, Saudi Arabian pääkaupungissa sunnuntaina.
https://www.timesofisrael.com/egypt-said-to-withdraw-from-anti-iran-arab-nato/,

Presidentti Trump varoittaa Venäjän presidentti Putinia USA:n asettamasta suoja-verhosta Israelin koneitten suorittaessa iskujaan iranilaisiin kohteisiin Syyriassa.
”Venäjällä ei pitäisi olla mitään syytä aktivoida S-300 ja S-400 torjunta-patteristojaan Israelin koneitten ampumiseksi alas Syyrian ilmatilassa” sanotaan
DF:n julkaisemassa artikkelissa.
https://www.debka.com/trump-warns-putin-of-us-umbrella-over-israeli-strikes-on-iranian-targets-in-syria/,

Maailman suurin lentokone lähti neitsytlennolleen Kaliforniassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261823,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -24; Tiberias 16 -32; Suolameri 18 -33; Eilat 20 -33 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, viilenevää.






















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019