TIISTAI 16.04.2019

TIISTAI 16.04.2019
01. Ranskan ylpeys ja Pariisin maailmankuulu maamerkki Notre Dame katedraali palaa. Sen 91 m korkea torni romahti ja vesikattorakenteet paloivat, joskin sen sisäkatto, joka on kivirakenteinen, lienee vielä paikoillaan. Sen pysyvyys on kuitenkin riippuvainen siitä, miten sen tukirakenteet säilyvät.

Katedraalin oli korjattavana, telineitten ympäröidessä sitä joka puolelta. Palon syytä ei ole virallisesti kerrottu, mutta palopaikalle tulleet muslimit juhlivat, mikä on levinnyt myös internetverkostoihin. Jotkut vain ihmettelevät, miten he olivat päässeet palopaikalla poliisin asettamien kieltojen taakse? https://beforeitsnews.com/v3/alternative/2019/3676881.html,

850 vuotta vanha katedraali on suurelta osin rakennettu raskaita puurakenteita käyttäen, ja sen sisällä oli korkeita avoimia tiloja. Katedraaliin ei ollut asennettu mitään uudenaikaisia tulelta suojaavia järjestelmiä, joiden vuoksi tuli levisi nopeasti kaikkialle ja paloi ahnaasti suurella kuumuudella.

Professori Glenn Corbett John Jay Opiston palotieteen opistolta sanoo: ”Usein tämän kaltaisissa tapauksissa varsin vähän on enää tehtävissä”.

Palon syytä tutkitaan, ja katedraalin neliön muotoisten tornien todetaan säilyneen. Sammutustoimia häiritsevät ympäröivien katujen kapeus, minkä johdosta leveitä lavoja käyttävää sammutusvälineistöä ei voida käyttää. Palomiehet ovat ennalta tutustuneet merkkirakennusten pohjapiirroksiin ja ovat tietoisia, miten edetä.

New Yorkin arkkipiispa, kardinaali Timothy Dolan, joka opiskellessaan Pariisissa vieraili usein katedraalissa, näkee merkittävän yhteyden siihen, että pyhätön tulipalo syttyi ”pyhän viikon” alkaessa, jolloin kristityt kaikkialla maailmassa valmistautuvat juhlimaan pääsiäistä ja palvomaan ylös-noussutta Kristusta.

Dolan toteaa, ”ettei Golgatan risti ollut viimeinen sana, eikä – uskon kansalle Ranskassa ja maailmassa – tule tämä palo olemaan viimeinen sana”. https://www.timesofisrael.com/notre-dames-age-design-fueled-fire-and-foiled-firefighters/,

Ranskan 41-vuotias presidentti Emmanuel Macron kävi tutustumassa palo-paikkaan, ja totesi kyynelsilmin: ”Pahin on nyt ohitettu. Me rakennamme Notre Domen yhdessä uudelleen.” Hän antoi tunnustusta 400 palomiehille, jotka ponnistelivat tuntikausia saadakseen pelastettua goottilaisen katedraalin kaksi tunnettua tornia ja pääjulkisivun.
Macron antoi oman lausuntonsa Pariisin palopäällikön Jean-Cluade Gallettin annettua tiedotteen, jossa hän totesi hätätilanteen muuttuneen seuraamiseksi ja jälkisammutukseksi. Hän totesi samalla katedraalin tukirakenteiden säilyneen pystyssä, mutta ”seuraavat tunnit tulevat olemaan kriittisiä”.

”Me tulemme rakentamaan Notre Damen uudelleen, koska Ranska odottaa sitä” presidentti Macron sanoi Pariisin pormestarin Anne Hidalgon ja Pariisin arkki-piispan Michel Aupetitin tukemina. ”Viime yön tapahtuma on suuri tragedia”.

Hän kutsui UNESCO:n suojeltavien rakennusten listalla olevan katedraalin edustavan ”elämän keskusta” ja ”kaikkea, mikä on ranskalaista”. https://www.timesofisrael.com/worst-is-behind-us-we-will-rebuild-macron-vows-after-notre-dame-gutted-by-fire/,

Pariisin Notre Dame oli rakennuksena arvokas, mutta sinne oli vuosisatojen aikana koottu runsaasti korvaamattoman arvokkaita maalauksia ja muita taideteoksia, joita 400 palomiestä pyrkivät henkensä kaupalla pelastamaan.

Yksi niistä - ehkä kaikkien arvokkain ikoni - oli Pyhä Piikkikruunu sekä pyhitetty tunika, joita Ranskan kuningas Louis käytti, nämä kaksi korvaamatonta taide-luomusta saatiin pelastettua, sanoi katedraalin kirkkoherra Patrick Chauvet. https://www.timesofisrael.com/as-art-world-mourns-firefighters-manage-to-save-some-of-notre-dames-treasures/,

02. Haluamatta ottaa kantaa siihen, onko Pariisin Notre Domen tulipalolla yhteyttä Ranskassa ja LänsiEuroopassa suuresti lisääntyneisiin hyökkäyksiin kirkkoja vastaan, joita tuhotaan, häväistään ja poltetaan, on aihetta nostaa esiin päivän polttava aihe kristillisten kirkkojen ja muiden pyhättöjen suojelemisesta.

Ranskassa häväistään keskimäärin 2 kirkkoa päivässä. Saksalaisen uutistoimiston PI-News mukaan Ranskassa rekisteröitiin 1 063 hyökkäystä kristillisiä kirkkoja ja symboleja vastaan (krusifiksit, iconit, kuvapatsaat) vuonna 2018.

Tämä tarkoittaa 17 %:n kasvua vuoteen 2017 verrattuna, jonka aikana Ranskassa rekisteröitiin 878 hyökkäystä - mikä osoittaa, että pahin on vasta edessä.

Äskeisten hyökkäysten joukossa Ranskassa helmikuun ja maaliskuun aikana ovat seuraavat esimerkit:
- Hyökkääjät tunkeutuivat Notre-Dame des Infants kirkkoon Nimesissä, tuhoten sitä, ja ihmisulostuksella oli piirretty seinään risti. Pyhitetty risti löydettiin kirkon ulkopuolelta roskatunkiosta.
- St. Nicolas-kirkkoa Houillesissä tuhottiin kolmessa eri tapauksessa Helmikuun aikana; 19.-tuvun Neitsyt Marian patsas, jota pidetään korvaamattomana, oli täysin murskattu, ja riippuva risti oli heitetty lattialle, kertoi pastori.
- Vandaalit häpäisivät ja tuhosivat ristejä ja kuvapatsaita St.-Alain katedraalissa Lavaurissa; Kristusta esittävän kuvapatsaan kädet oli väännetty irvokkaaseen asentoon, ja alttarivaate oli poltettu.
- Tuhopolttajat polttivat St.Sulpice kirkon Pariisissa pian sunnuntaimessun jälkeen sunnuntaina, 17.maaliskuuta.

Samankaltaisia raportteja lähetetään myös Saksasta.
Neljä eri kirkkoa oli vahingoitettu tai poltettu yksin maaliskuussa.
Saksan PI-News raportoi: Hiipivä sota on käynnissä tässä maassa kaikkea vastaan, mikä symbolisoi kristinuskoa; hyökkäyksiä vuorille pystytettyihin risteihin, pyhiä patsaita vastaan tienvarsilla ja kirkkojen sivulla – viimeksi myös hautausmailla.

P!-news raportoi saksassa: ”Kuka on näiden nykyisten ja lisääntyvien hyökkäysten takana Euroopassa?” Uutistoimisto antaa vinkin: ”Ristejä murskataan, alttareita tuhotaan, kastealtaita kumotaan, ja kirkon oviin tuherretaan islamia kuvaavia graffiteja kuten ”allahu akhbar”.

Toinen saksalainen raportti 11.11.2017 totesi, että yksin Alpsissa ja Bavariassa hyökättiin noin 200 kirkkoa vastaan, tuhoten useita ristejä.

Poliisi toimii toistuvasti kirkkojen häpäisyihin uudelleen ja uudelleen. Hyökkääjät ovat usein nuorehkoja mielenosoittajia, joiden tausta viittaa siirtolaisiin. Muualla heitä kuvataan nimellä ”nuoret islamistit”.

Artikkelissa todetaan, että surulla on todettava: siellä, missä on laaja ja kasvava muslimi-väestö, kasvun mukana seuraavat hyökkäykset kirkkoja ja kristillisiä symboleja vastaan. Rhine-Westphalian pohjoisosassa, jossa asuu yli miljoona muslimia, rekisteröitiin n. 50 yleisen Kristuspatsaan (Jeesus) tuhoaminen, joilta oli murskattu päät ja ristit tuhottu ennen joulua 2016.

Hyökkäykset lisääntyvät runsaasti aina siellä, minne on muuttanut joukoittain uusia siirtolaisia. Tästä 50 000 asukkaan Dylmenin kaupunki on esimerkki.

Sama tendenssi on havaittavissa Ranskassa ja monissa muissa Europan maissa.
On todettava surulla, että kysymys on paitsi kulttuurien välisestä, myös uskontojen välisestä sodasta, jota siirtolaiset käyvät kristittyä kulttuuria ja uskontoa vastaan. Tätä ei kuitenkaan haluta julkisesti tunnustaa.
https://www.meforum.org/58238/european-churches?utm_source=Middle+East+Forum&utm_campaign=003a5e129d-EMAIL_CAMPAIGN_2019_04_15_08_20&utm_medium=email&utm_term=0_086cfd423c-003a5e129d-33670677&fbclid=IwAR1gFGxT09dKl7RpK71wER3vOfZpujT_uJXlmckwlJ-EzQadIPWNOGzWz60,

03. Paavi Francis I:n vieraillessa Marokossa, josta Reuters julkaisi artikkelin maaliskuun 31.päivänä, hänen vastaanottajiensa kristittyjen ja muslimien joukossa olivat myös pienen juutalaisyhteisön edustajat eturivissä.

Lauantaina Marokon juutalaisjohtajat liittyivät kristittyjen edustajiin seisoen heidän rinnallaan osallistuessaan paavi Francis I:n ja kuningas Mohammed VI:n kanssa uskontojen väliseen keskusteluun.

Marokon perustuslaki vuodelta 2011 huomioi ”hebraic” komponentin kansallisessa identiteetissä. Juutalaisilla on Marokossa oma oikeus, perhekoodi ja koulut, ja jopa valtion tukema juutalainen perinnemuseo.

Useat Marokon juutalaiset, joita oli enimmillään n. 300 000, muuttivat Israeliin, Eurooppaan ja Amerikkaan viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana hiertävän köyhyyden ja poliittisen epävarmuuden vuoksi. Nykyisin heitä on noin 2 500 nauttien perustuslaillista huomiota ja suojelua.

Suzanne Harrosh on puolisonsa kanssa yksi niistä, jotka halusivat jäädä maahan.
”Identifioin itseni ensiksi marokkolaiseksi ja siiten juutalaiseksi” kolmen lapsen äiti sanoo Rabatin kodissaan ennen paavin vierailua. Rabatin juutalaiset ovat innolla osallistuneet Paavin vierailuun ja keskusteluun voidakseen niiden kautta korostaa asemaansa, jota he kutsuvat ainutlaatuiseksi muslimi-maailmassa.

”Minä kuulun Marokkoon, Tunnen oloni turvalliseksi täällä” sanoo Suzanne Harosh, joka toimi hotellin johtajana eläkeikäänsä saakka. Hänen puolisonsa on myös juutalainen ja toimii juutalaisyhteisön lääkärinä.

Suzanne keskittyy laulamaan Juutalais-Marokkolaisessa musiikkiryhmässä, joka koostuu muslimi-muusikoista, jotka avustavat häntä tunkeutumaan syvälle maan muinaiseen juutalaiseen (musiikki)perinteeseen.

Marokon juutalaisyhteisön tausta perustuu Rooman vallan aikaan, johon Marokko kuului. Vuosisatojen aikana juutalaiset palvelivat kuninkaallisessa hovissa lähettiläinä, diplomaatteina, hallituksen ministereinä ja neuvonantajina.

Ranskan kolonialismin aikana kuningas Mohammed V kieltäytyi saattamaan voimaan maassaan Ranskan Vichy-hallituksen vaatimia antisemiittisiä asetuksia toisessa maailmansodassa natsimiehityksen aikana.

Vuonna 2010 kuningas Mohammed V:n pojanpoika, nykyinen kuningas Mohammed VI, aloitti ohjelman, jolla uudistetaan satoja synagogja, juutalaisia hautausmaita ja perinnekohteita kaikkialla maassa, sekä palautti alkuperäiset nimet joihinkin juutalaisiin lähiöihin, joita käytettiin kolonianismin aikana tai sen jälkeen.

Kuningas Mohammed VI korjautti juutalaisen hautausmaan Cape Verden saarivaltiossa yli 2000 mailin päässä, koska Marokosta muuttaneiden juutalaisten jäseniä on haudattu sinne.

Marokon juutalaisten sanovat: ”Mohammed VI on kaikkien uskovien johtaja, sekä muslimien että juutalaisten” sanoo Davide Toledano, Rabatin juutalaisyhteisön johtaja, jossa on nyt alle 200 jäsentä. ”Kuningas suojelee meitä”.

Roomalaiskatolisia Marokossa on 23 000, alle 1 % väestöstä 35 miljoonaa. He ovat pääasiassa eurooppalaisia tai subSaharan siirtolaisia.

Kuningas Mohammed VI sanoi puheessaan lauantaina: ”En voi puhua islamin maasta ikään kuin siellä asuisi vain muslimeja – suojelen Marokon juutalaisia ja kristittyjä kuten muitakin kansalaisuuksia, joka asuvat täällä”.

Juutalaisten perinnemuseon johtaja Casablancassa Zhor Rehihel on muslimi. ”Juutalainen perinne on osakollektiivista ja moninaisesta identiteetistä, joita kaikkia meidän tulee säilyttää” hän sanoo. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5487307,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

Pääministeri Benyamin Netanyahu on saamassa enemmistön tuen 21. Knessetiltä muodostaakseen uuden, 35. hallituksen.

Eilen hän sai kannatuksen Likudilta, Shasilta, UTJ:tä ja tiistaiaamun tunteina Juutalaiselta Kodilta, Israel Beitenu, ja myöhemmin Oikeistopuolueitten Unionilta, yhteiskannatuksen Jewish Home-, NU:lta ja Otzma Yehudit ryhmiltä, saaden yli vaaditun kannatusrajan 61 kansanedustajaa.

Viimeisimpiä vaalituloksia saatiin aamulla: Likud 35 (30); Shas ja UTJ kumpikin 8 (7) ; Israel Beitenu 5 (6); URW-puolueet 5 (5).
Kulanu-puolue tapasi Rivlinin erikseen, sen uskotaan tukevan Netanyahua, mikä nostaa hänen kannatuksensa Knessetissä 65:en.

Sini-Valkoinen puolueen puheenjohtajan kannatus Knessetissä on 45.
Netanyahu muodostanee seuraavan hallituksen kirkkaalla erolla kilpailijaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261926,

Jerusalemin Temppelivuorella puhkesi tulipalo samaan aikaan maanantai-iltana kuin Notre-Damen palo Pariisissa. Virkailijoitten mukaan palo syttyi vartijain kopissa, mutta se sammutettiin nopeasti ja toiminta jatkuu normaalisti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261929,

Yessa-neuvoston puheenjohtaja Yisrael Harel – aiemmin Nekudan toimittaja ja nyt Haaretzin kommentaattori – valittaa Naftali Bennettin jäämistä ulos Knessetistä todeten, että hyvin lahjakas henkilö menetetään politiikasta.

”Toivon edelleen, vaikka toivoa ei olekaan, että Uusi Oikeisto pystyisi jotenkin ylittämään 3,25 %:n äänikynnyksen. Jos Bennett jää ulos, hänellä tulee olemaan vaikeuksia palata uudelleen menettämäänsä asemaan”.

Harel antaa tunnustusta Benettille ja Shakedille sanoen, että he tekivät paljon hyvää uskonnolliselle Sionismille, turvallisuudelle, opetusalalla ja monille muilla aloilla. ”Myös minä –Bnei Akivasta valmistuneena - haluan pienentää rabbien valtaa. Emme halua olla osa haredimia, jossa sage-neuvosto sanelee, mitä tehdään, ja vaikka se ei olekaan virallista, sen vaikutus tuntuu”.

Harel haluaa, että rabbit toimisivat hengellisinä opastajina, eivätkä poliittisina johtajina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261921,

Rabbi Yoshiahu Pinto nimitettiin Shuva Israel instituuttien taholta Marokon rabbiinisen neuvosten johtajaksi, sen oltua täyttämättömänä sadan vuoden ajan.

Virkan asettaminen tapahtui Beth El synagogassa, joka on Casablancan keskeisessä synagogassa. Tilaisuudessa oli mukana satoja juutalaisyhteisöjen johtajia Marokossa, 50 korkeaa hallituksen virkailijaa ja alueellisia kuvernöörejä sekä Marokon poliisin ja armeijan edustajia.

Nimitykseen osallistui erityinen Marokon kuninkaallinen emissaari Serge Bardugo, entinen turismiministeri ja Marokon juutalaisyhteisön presidentti sekä kuninkaan edustaja – Casablanca Wali, alueellinen kuvernööri.

Rabbi Pinto joutuu jakamaan aikansa Marokon ja Shuva Israel instituuttien välillä Israelissa, New Yorkissa, Ranskassa, Englannissa ja muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261924,

Israelia tukeva ryhmä lähetti oman kirjeensä presidentti Trumpille kehottaen häntä antamaan Israelin päättää itsenäisyytensä laajentamisesta. Kirje oli vastineena vasemmistolaisen NGO-järjestön kirjeeseen Trumpille vaatien häntä kieltäytymään tukemasta Netanyahun lupausta ulottaa Israelin laki ja oikeus kaikkiin juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa niiden koosta riippumatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261927,

Buenos Airesin poliisi sanoo pidättäneensä rikosjengin johtajan, jonka epäillään syyllistyneen väkivaltaiseen hyökkäykseen Argentiinan päärabbia Gabriel Davidovichiä vastaan helmikuun lopussa. 2 muuta jengin jäsentä pidätettiin.

Yön aikana suoritetussa pidätyksessä syytetyltä löydettiin suuri summa rahaa, kallisarvoisia esineitä - niiden mukana timantteja, joita jengi oli varastanut rabbin kodista. Rabbi Davikovich sai pahoja vammoja jengin pahoinpitelystä, murtuneita kylkiluita ja puhkaistun keuhkon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261919,

USA:n Valkoinen Talo (WH) kutsui useita juutalaisten johtajatason henkilöitä keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. Keskustelu käydään heidän ja WH:n avainhenkilöitten välillä.

Ortodoksisen Juutalaisen kauppakamarin jäsen Duvi Honig sanoi, ettei hän tiedä keitä WH:n edustajia osallistuu tilaisuuteen, mutta vasemmistolaisia ryhmiä ei ole kutsuttu mukaan, eikä Reformi, vanhoillisia ja uudelleen organisointi-järjestöjen edustajia ole kutsuttu.
Honig totesi, että hänen käsityksensä mukaan kutsutut edustavat Trumpin näkemyksiä asioista. ”Liikemiehenä presidentti Trump investoi sinne, mistä hän arvioi saavansa varoilleen vastinetta”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261917,

Saksan liittokansleri Angelika Merkel kutsui Netanyahn keskustelemaan ajan-kohtaisista kysymyksistä, mutta painottaa kahden valtion periaatetta ainoana ratkaisuna, mikä tuskin tyydyttää Bibiä, jota hän onnitteli vaalivoitosta.
Merkel selittää, että koko EU kannattaa Palestiinan valtion perustamista, joka on ainoa ratkaisu Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaisemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261909,

Israelissa tuomittujen terroristien ja tuomioitaan kärsivät vangit kapinoivat uhaten nälkälakolla saadakseen lisäetuja, kuten yleisiä puhelimia ja lisättyjä omaisten käyntejä. Terroristien uhrien omaiset kyselevät kauhuissaan, mitä muuta vankilavirkailijat ovat luvanneet heille todeten: ”Terrorin uhri ei voi soittaa omaisilleen, miksi murhaajille sallitaan sellainen?”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261899,

Pääministeri Benyamin Netanyahu oli selvästi liikuttunut satuaan hänen veljelleen Yoni Netanyahulle kuuluneita esineitä: kommando-veitsi, pääsiäis-haggada, paita, kirjoja, parin käsineitä, kompassin jne. Yoni sai surmansa johtaessaan IDF:n pelastusjoukkoa operaatiossa Thunderbolt, jossa pelastettiin yli 100 juutalaista Entebben lentokentältä terroristien käsistä Ugandassa 1976.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261896,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -13; Tiberias 13 -21; Suolameri 16 -25; Eilat 15 -29, puolipilvistä, pohjoisessa voi sataa tänään ja huomenna, hieman lämpenevää

Ryhmä israelilaisia tiedemiehiä Tel Avivin yliopistosta kertoivat kehittäneensä 3-d version ihmisen sydämestä, joka vastaa täysin aitoa sydäntä verisuonineen, kammioineen ja läppineen. He uskovat että muutamassa vuodessa kehitys on edennyt tarpeeksi vahingoittuneitten ruumiinkudosten korvaamiseksi laboratorioissa ihmisen solusta ja lisäaineista kehitetyillä varaosilla.
Sydän on pienikokoinen, mutta normaalikokoinen on mahdollista kehittää.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-scientists-print-first-3D-heart-586902,













Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021