Posts

Showing posts from December 26, 2010
PERJANTAI 31.12.10

1. Tämän vuoden viimeisen päivän uutisotsikot ovat ikävää luettavaa. JP :n koko etusivun yli kulkee elefantin kokoisin kirjaimin otsikko: ”Moshe Katsav, Israelin 8. presidentti, tuomittiin raiskauksesta, saa pitkän vankeustuomion.”
Alaotsikossa selitetään, että oikeusistuin lähes yksimielisesti hyväksyi valittajien todistukset, joissa puolustajaa kutsutaan ”hyväksikäyttäjäksi, valehtelijaksi ja seksuaaliseksi sarjasaalistajaksi”. Katsav puolestaan, syyttäen tuomareita hävyttömästä vääryydestä häntä kohtaan, harkitsee valitusta tuomiosta. Valittajat, joita JP kutsuu ”uhreiksi”, sanovat tuntevansa helpotusta, että oikeus vihdoinkin tapahtui.

JP:n kolme ensimmäistä sivua ovat täynnä kuvauksia tuomiosta, tuomitusta ja valittajista ja arvioita, mitä vahinkoa jos mitään tuomioistuimen päätös aiheuttaa maan imagolle demokraattisena oikeusvaltiona, jollaisena Israelia pidetään. Maan pääministeriä haastatellaan kuten myös opposition johtajaa sekä monia muita arvohenkilöitä…
TORSTAI 30.12.10

1. ALUKSI hyviä uutisia Israelista.
Maan brutto kansantuote BKT yllätti loppuvuodesta ja nousi tämän vuoden osalta 4.5 %:iin. Arvio oli 4.0 %, OECD:n keskimääräinen BKT oli 2.7 %. Viime vuonna BKT nousi Israelissa 0.9 % sitä edeltävänä vuonna 4.2 %. Tämän vuoden BKT ei sisällä joulukuun lukuja, joten lopullinen luku voi vähän muuttua.
IMF arvioi Israelin talouden kasvuksi tälle vuolle 4.2 %, OECD puolestaan arvioi 3.9 %:n kasvua, talousministeriö arvioi 3.6 %.n, Israelin pankki 4.0 %:n ja tilastollinen pääkeskus 4.1 %:n kasvua, joten yllätys se oli kaikille ennustajille.
Verrattaessa muiden maitten BKT:n lukuihin Intia kasvatti talouttaan 9.9 %, Brasilia 7.5 %, USA 2.7 %, Saksa 3.5 %, Espanja 0.2 % ja Irlanti 0.3 %. Kiinan tuloksesta ei ole tietoja, mutta sen talous noussee 10 %:n luokkaa.

TESTITULOKSET Haifan edustalta löydetyltä toiselta kaasukentältä, jonka nimi on Leviatan, ovat vahvistaneet, että siellä on kaasua 450 kuutiometriä, jonka arvoksi arvioidaan y…
KESKIVIIKKO 29.12.10

1. JUUTALAISTEN muutto Israeliin kasvoi tilastojen mukaan v. 2010, joskin siinä tulee huomioida 1 650 Falash Mura juutalaisen muutto Etiopiasta, edellisvuoden luku oli 140.
Viranomaiset ovat kuitenkin tyytyväisiä lukuihin, joissa on havaittavissa maahanmuuttajien keski-iän aleneminen, joka on nyt keskimäärin alle 30 vuotta.

Maahan muutti 2010 aikana 19 130 juutalaista, mikä kertoo 16 %:n kasvusta edelliseen verrattuna. Entisistä NL:n maista muuttaneiden luku kasvoi 7 % huolimatta taloudellisesta kasvusta noissa maissa. Vuonna 2009 muuttajien lukumäärä oli 16 465 ja 2008 se oli
15 452. Pohjois-Amerikasta muutti 3 980; edellisvuonna 3 767. Muutto Englannista sen sijaan väheni, 2009 se oli 853; nyt 760.
Maahanmuuttajien määrä kasvoi Uusi Seelannista, Australiasta, Belgiasta, Sveitsistä, Italiasta ja Intiasta 48:sta 175:en. Selvää kasvua on havaittavissa maista, joissa antisemitismi on noussut. Venezuelasta, joka on liittoutunut Iranin kanssa, muutti 150 juutal…
TIISTAI 28.12.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu suhtautuu varsin helläkätisesti ulkoministeri Liebermanin ryöpytykseen, jossa hän käsitteli pahoin sekä turkkilaisia ja palestiinalaisten johtoa että myös pääministeriään, jonka ponnistelut Abbasin houkuttelemiseksi neuvottelupöytään hän paljasti ei vain ajan haaskaamiseksi vaan perusteiltaan vääriksi, koska Abbasin mandaatti päättyi viime vuoden tammikuussa eikä hänen hallituksensakaan ole siten laillinen.
Netanyahun haluamien suorien neuvottelujen asemesta nykyisillä parametreillä Lieberman tarjosi omaa suunnitelmaansa pitkän tähtäyksen väliaikaisratkaisulla.

Eivätkä Liebermanin teesit lopultakaan ole mahdottomia, minkä Netanyahukin tunnusti eilen todetessaan, ettei Liebermanin ehdottamiin teeseihin voida siirtyä suoraan, vaan siten, että kun/jos suorissa neuvotteluissa tulee seinä vastaan, silloin niihin voidaan palata. Netanyahulla näyttää olevan vaikeaa tunnustaa haukkuneensa väärää puuta, kun saalis on jossain muualla. Tämä voidaan e…
MAANANTAI 27.12.10

1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman antoi eilen täyslaidallisen Turkille, jonka johto jatkaa Israelin vastaista retoriikkaansa samaan aikaan, kun verisestä välikohtauksesta IDF:n kommandojoukkojen kanssa kuuluisaksi tullut Mavi Marmara valmistautuu uuteen yritykseen Gazan kauppasaarron murtamiseksi, tällä kertaa aasialaisten ja iranilaisten aktivistien kanssa. Tuhannet turkkilaiset tervehtivät laivan saapumista turkkilaiseen satamaan.

”EI TULE olemaan mitään anteeksipyyntöjä, ja jos jonkun on pyydettävä anteeksi, odotamme sitä Turkin taholta”, Lieberman totesi eilen Israelin lähettiläiden ja pääneuvonantajien tilaisuudessa ulkoministeriössä. Hän selitti, että ”Ankaran tulee esittää anteeksipyyntö osallisuudestaan terroristien – sellaisten kuin IHH, joka järjesti verisen välikohtauksen Mavi Marmaralla, sekä Hamasin ja Hizbullahin kanssa.” Hän kutsui Turkin pääministeri Erdoganin ja ulkoministeri Davutoglun lausuntoja ”valheiksi ja vääriksi lupauksiksi”.

LIEBERMANIA ä…
SUNNUNTAI 26.12.10

1.JOULU Betlehemissä oli tänä vuonna herkempi ja juhlavampi kuin vuosikausiin sitten
2000 toisen intifadan alkamisen jälkeen. Kristittyjä ihmisiä tuli sinne kaikkialta maailmasta, monet heistä ensimmäistä kertaa elämässään kokemaan omin aistein ympäristöä, jossa evankeliumit kertovat Jeesuksen syntyneen. Vaikka alkuperäisestä ympäristöstä ei liene juuri mitään jäljellä - politiikan ja kaupallisuuden iskiessä tähänkin 23 000 asukkaan kaupunkiin - ilmapiirissä sinänsä on jotain, joka saa hartaitten pyhiin vaeltajien silmät kyyneltymään.
Jos ympäristö ei muuta kertoisikaan, se on kuitenkin elävä todiste siitä, ettei kertomus Jeesus lapsen syntymästä Betlehemissä ole sekin keksitty tarina toisten joukossa.

Edistystä on se, että Jasser Arafatin aikaiset runsaat palestiinalaiset liput ja ”marttyyrien” suurikokoiset kuvat ja ”pioneerien” marssit ovat vähentyneet. Siitä huolimatta PA.n ja Fatahin johdon poliittiset kannanotot ja lausunnot rikkovat pahoin harrasta joulutun…