KESKIVIIKKO 29.12.10

1. JUUTALAISTEN muutto Israeliin kasvoi tilastojen mukaan v. 2010, joskin siinä tulee huomioida 1 650 Falash Mura juutalaisen muutto Etiopiasta, edellisvuoden luku oli 140.
Viranomaiset ovat kuitenkin tyytyväisiä lukuihin, joissa on havaittavissa maahanmuuttajien keski-iän aleneminen, joka on nyt keskimäärin alle 30 vuotta.

Maahan muutti 2010 aikana 19 130 juutalaista, mikä kertoo 16 %:n kasvusta edelliseen verrattuna. Entisistä NL:n maista muuttaneiden luku kasvoi 7 % huolimatta taloudellisesta kasvusta noissa maissa. Vuonna 2009 muuttajien lukumäärä oli 16 465 ja 2008 se oli
15 452. Pohjois-Amerikasta muutti 3 980; edellisvuonna 3 767. Muutto Englannista sen sijaan väheni, 2009 se oli 853; nyt 760.
Maahanmuuttajien määrä kasvoi Uusi Seelannista, Australiasta, Belgiasta, Sveitsistä, Italiasta ja Intiasta 48:sta 175:en. Selvää kasvua on havaittavissa maista, joissa antisemitismi on noussut. Venezuelasta, joka on liittoutunut Iranin kanssa, muutti 150 juutalaista, edellisvuonna 38. Kasvua on havaittavissa myös Meksikosta, Perusta ja Argentiinasta. Kymmenen juutalaista muutti Kiinasta, kolme Japanista ja kolme Hong Kongista.

Eniten maahanmuuttajia muutti Jerusalemiin huolimatta sen asuntojen korkeista hinnoista.
Jewish Agencyn puheenjohtaja Nathan Sharansky sanoi olevansa tyytyväinen lukuihin, joiden hän uskoi kuvastavan myös Israelin ponnisteluja Israel-tietoisuuden levittämistä varsinkin nuorten pariin kuten nefesh be nefesh ja synnyinoikeus kampanjat, joiden ansiosta ulkomailla asuvien juutalaisten tietoisuus maasta kasvaa negatiivisten Israelin vastaisten kampanjoiden vastapainoksi. Monet juutalaiset sanovat muuttaneensa voidakseen osallistua Israelin valtion elämään ja kehitykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141402. (JP)

2. TOISENLAINEN maahanmuutto on käynnissä Negevissä. Kysymyksessä on beduiinien muutto asumattomille alueille ilman hallituksen lupaa ja suunnitelmia. Beduiinien lukumäärä Negevissä kasvaa voimakkaasti, ja he ovat muutamassa vuodessa enemmistönä Negevissä. Muutamat järjestöt, kuten GOD TV ja Juutalainen Kansallisrahasto (JNF) ovat ponnistelleet asumattomien ja autioituneitten alueitten metsittämiseksi. Edellä mainittu GOD TV lahjoitti miljoona puuntainta JNF:lle ja on lahjoittanut varoja vesiprojekteja varten.

NEGEVISSÄ asuvat beduiinit ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä alueitten metsittämistä vastaan. Varsinkin beduiinikylä El-Aragib on ollut aktiivinen, ja yllättäen he ovat saaneet voimakasta tukea Israelin äärivasemmistolta, joka vaatii alueitten säilyttämistä beduiinien muuttamiseksi niihin maahanmuutto-oikeuden perusteella. Eräs beduiiniaktivisti tunnusti suoraan, että heidän oppositionsa metsittämiseen johtuu juuri tästä.

ARABIEN vaatimuksista antoi Saeb Erekat näytön The Guardian lehdessä julkaistussa artikkelissa, jossa hän vaati, että kaikki 1948 sodan jälkeen entisestä Palestiinasta paenneet ja heidän jälkeläisensä on luokiteltava pakolaisiksi. Arabeja pakeni Israelista eri syistä johtuen n. 700 000 ihmistä, mutta Erekat väittää heidän lukumääränsä olevan nyt yli 7 miljoonaa.
Historiatietojen mukaan El-Aragib kylä rakennettiin maalle, jota Alamat-heimon sanotaan pitäneen omanaan ennen 1948 sotaa, jolloin heimo muutti Jordaniaan. Beduiinit ovat kuitenkin nomadeja, paimentolaisia, jotka laumoineen siirtyvät jatkuvasti etsiessään laitumia, eikä heillä ole ollut omistusoikeutta alueisiin, joilla he liikkuivat ja tilapäisesti asuivat. Kuitenkin he esittävät vaatimuksia laajoille alueille Negevissä, joita he kutsuvat omikseen.

Beduiinien vaatimus muuttui uskonnolliseksi ”rabbien ihmisoikeuksien puolesta” esitettyä puheenjohtajansa Arik Ashermanin laatiman ”rukouksen”, jossa hän syyttää metsittämistä ajavia pahoiksi ja pyytää, että Jumala (Allah?) tukisi beduiinien vaatimuksia. Professori Neve Gordon, joka tunnetaan vaatimuksistaan Israelin boikotoimiseksi, syyttää ulkovaltojen sekaantumisesta kiistaan ja varsinkin GOD TV on hänen syytöslistallaan.

ISRAELIN hallitus on järjestelmällisesti pyrkinyt suunnittelemaan ja rakentamaan järjestettyjä kaupunkeja, jotka liitetään valtion vesi- ja sähköverkostoon, mutta beduiinit valittavat, ettei heille sovellu kaupunkimainen elämäntapa, johon he eivät ole tottuneet. He väittävät sen murskaavan heidän kulttuurinsa ja nostavan klaanien välistä jännitystä.
Eräs beduiinisheikki totesi virkailijalle: ”Katsohan nyt mitä tapahtuu, jos minä muutan vaimoineni pieneen ahtaaseen asuntoon, jossa naapurin mies asuu meidän kyljessä. Jos se naapurissa asuva mies vilkaisee vaimoani sillä silmällä, minun tulee tappaa hänet.” Vastuksesta huolimatta hallitus pyrkii jatkamaan beduiinien elintason nostamista, missä järjestelmällinen suunnittelu ja rakentaminen nykyaikaisine palveluineen ovat avaimena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141409

3. JUUTALAISNAISET, jotka tapailevat arabimiehiä ja usein joutuvat heidän vaimoikseen joko vapaehtoisesti tai raskauden vuoksi, ovat nousseet julkiseen keskusteluun. Kysymys ei ole rasismista, vaan puhtaasti käytännön kokemuksista, että juutalaisnaisen, joka on elänyt vapaassa yhteiskunnassa, on vaikea alistua arabinaisen tapaan miehensä pakkovaltaan. Arabinaisissa toteutunee ns. Tukholman syndromi, jonka mukaan pitkän aikaa toisen tahdon alle alistettu ihminen omaksuu alistajansa ajatuksen juoksun. Tämä selittänee sen, etteivät arabinaiset juuri kapinoi tai osoita mieltään julkisesti ahdingostaan.

ARABIMIES toimii kuitenkin myös juutalaisnaisensa kanssa kuten on tapana arabiyhteisössä, mikä johtaa ennen pitkää väkivaltaiseen painostamiseen ja pieksemiseen. Muslimioppineet jopa antavat ohjeita, miten vaimoa tulee piiskata ja miten usein: Kerran päivässä on sopivaa. Lukuisia juutalaisnaisia on salaisen operaation avulla ”pelastettu” arabimiehensä vallasta, mutta yhteiset lapset usein hankaloittavat operaation suorittamista. Perheensä hylännyt vaimo on arabiperinteen mukaan kuolemantuomion alainen.

Äskettäin julkisuuteen saatetun rabbien kirjeen mukaan juutalaisia kehotetaan, etteivät he vuokraisi eikä myisi asuntoja arabeille. Siihen liitettiin pian toinen rabbien kirjelmä, jolla juutalaisnaisia kehotetaan välttämään seurustelua arabimiesten kanssa.
Tähän liittyen 72 juutalaisen rabbin vaimoa julkisti kirjelmän ”Lehava” järjestön kautta, jossa he samoin opastavat juutalaisnaisia välttämään seurustelua arabimiesten kanssa. ”Varsin monet arabityöntekijät esiintyvät tekaistuilla juutalaisnimillä. Yusefista tulee Yosef, Samir muutetaan muotoon Sami, Awabad muotoon Ami. He haluavat läheisyyttäsi, saada sinut kiintymään häneen ja antavat sinulle kaiken mahdollisen huomionsa, itse asiassa he esiintyvät hyvin kohteliaasti, näytellen ikään kuin he todella pitäisivät sinusta ylistäen sinua, mutta heidän käyttäytymisensä on väliaikaista. Sinä hetkenä, jolloin olet heidän kylässään, heidän vallassaan, kaikki muuttuu täysin.” Kirjelmässä varoitetaan, ettei naisen elämä palaudu koskaan siihen, mitä se oli ennen, ja huomio, jota sinulle osoitettiin, muuttuu kirouksiksi, piiskaamiseksi ja häpäisemiseksi.

Asia on noussut myös ortodoksi- ja reformijuutalaisten rabbien väliseksi sanailuksi, reformijuutalaisten osoittaessa suurempaa joustavuutta suhteessa arabeihin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201318

4. APULAISPÄÄMINISTERI Moshe Yaalon arvioi, ettei Iranilla ole edellytyksiä rakentaa ydinpommia tässä vaiheessa, mutta se pystynee siihen kolmen vuoden kuluessa.
Yaalon selitti edelleen, että sekä Jordania että Egyptin pelkäävät Hamasin kaappaavan vallan Länsirannalla.
Hän arvioi, että sekä USA että Euroopan valtiot ovat luopumassa ajatuksesta yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän ei usko, että Hamasilla on intressejä kiihottaa tilannetta Gazan rajalla, sillä se ponnistelee voittaakseen diplomaattisen hyväksymisen sekä siksi, että sen varustautuminen on vielä kesken.

Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai arvosteli kovin sanoin Hamasin hallintoa Gazassa, mutta sanoi IDF:n olevan täysin ajan tasalla tilanteesta siellä. Hän sanoi IDF:n pyytävän 25 miljoonaa lisärahaa saadakseen yleisen puolustusrenkaan viimeistellyksi Gazan rajoilla.
IDF:n korkein johto on suhtautunut Gazasta ammuttuihin raketteihin ja kranaatteihin suhteellisen maltillisesti, kuitenkin varoittaen kiihottamasta tilannetta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=201379

5. RAFAELIN kehittämä lyhyen matkan rakettien torjuntajärjestelmä Iron Dome näyttää kärsivän kehittelyongelmista. Järjestelmän viimeinen testi oli tarkoitus suorittaa kesällä, mutta sitä siirrettiin myöhempään ajankohtaan, ja siirrettiin uudelleen muutaman viikon päähän. IDF:n taholta todetaan, että kun viimeiset tarkistukset järjestelmään on suoritettu, ilmavoimat suorittavat viimeisen testin ensi vuoden puolella.
Järjestelmä on varastoituna Hatzorin lentotukikohdassa lähellä Ashdodia.
Puolustusministeriö lupaili sen ottamista käyttöön ehti, kun viimeiset testit on suoritettu, mutta toisten tietojen mukaan sitä ei koskaan asenneta Gazan rajan tuntumassa olevien juutalais-yhteisöjen suojaksi, eikä se ollut tarkoituskaan. Julkisuudessa on laskeskeltu, että yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD, kun Kassam-raketti maksaa muutamia satoja, eli se on suhteettoman kallis järjestelmä siihen tarkoitukseen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=201339

6. UUTISOTSIKOITA
- Junan vetovaunussa syttynyt tulipalo levisi nopeasti muihin vaunuihin, jotka paloivat paksua mustaa savua levittäen ympäristöönsä. Vaunujen hälytysjärjestelmän piti avata niiden ovet, mutta ne olivat jumiutuneet matkustajien jäädessä loukkuun palaviin vaunuihin. Paikalle tulleet sotilaat joutuivat ampumaan hajalle vaunujen ikkunoita saadakseen matkustajat ulos. Junassa oli 400 matkustajaa. Palo alkoi lähellä Yakumia, 10 km Netanyasta etelään. Ainakin 76 ihmistä sai erilaisia vammoja, puolenkymmentä joutui sairaalahoitoon, suurimmat ongelmat aiheutuivat myrkyllisestä savusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141393
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lentää Brasiliaan, jossa hän laskee Palestiinan lähetystön kulmakiven ja osallistuu lauantaina uuden presidentin Dilma Rousseffin virkaanasettamisseremoniaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141410
- IDF:n sotilaat surmasivat yhden ja haavoittivat neljää muuta Kansan Vastarinta-komiteoitten (PRC) ryhmän asettaessa pommia Gazan turva-aidan varteen Khan Yunisista etelään. Syntyneen tulitaistelun aikana tiistai-iltana sotilaat eivät kärsineet menetyksiä. PRC julkisti lausunnon, jossa se ylisti marttyyri Hassan Abu-Rok Kaddehia, 22. Terroritoiminta Gazasta on kasvanut viime aikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141404
- IDF kouluttaa upseereitaan, jotta nämä voisivat taistelujen aikana opastaa paikallisia siviilejä viattomien uhrien välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141396
- 20 israelilaista yhtiötä on allekirjoittanut sopimuksen rakenteilla olevan Rawabin kaupungin kanssa tavaroiden ja palvelujen toimittamisesta, mutta sitoutuivat samalla boikotoimaan Länsirannalla toimivien juutalaisyhtiöitten tuotteita. Tämä on varsin outo tapa hyötyä syrjimällä samalla muita israelilaisia yhtiöitä. ”Raha kun ei haise”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141392
- Libanonissa asuneet al-Qaidan terroristit ovat lähteneet tukikohdistaan tarkoituksella suorittaa terrori-iskuja eri puolilla maailmaa. http://www.debka.com/article/20499/
- Saudi Arabia on kehottanut Libanonin pääministeri Hariria estämään hänen isänsä murhatutkimusten julkistamisen ja sopimaan Hizbullahin kanssa, joka tulee sen jälkeen takaamaan hänen hallituksensa vakavuuden. http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/saudis-urge-lebanon-pm-to-accept-compromise-with-hezbollah-1.333908

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021