TIISTAI 28.12.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu suhtautuu varsin helläkätisesti ulkoministeri Liebermanin ryöpytykseen, jossa hän käsitteli pahoin sekä turkkilaisia ja palestiinalaisten johtoa että myös pääministeriään, jonka ponnistelut Abbasin houkuttelemiseksi neuvottelupöytään hän paljasti ei vain ajan haaskaamiseksi vaan perusteiltaan vääriksi, koska Abbasin mandaatti päättyi viime vuoden tammikuussa eikä hänen hallituksensakaan ole siten laillinen.
Netanyahun haluamien suorien neuvottelujen asemesta nykyisillä parametreillä Lieberman tarjosi omaa suunnitelmaansa pitkän tähtäyksen väliaikaisratkaisulla.

Eivätkä Liebermanin teesit lopultakaan ole mahdottomia, minkä Netanyahukin tunnusti eilen todetessaan, ettei Liebermanin ehdottamiin teeseihin voida siirtyä suoraan, vaan siten, että kun/jos suorissa neuvotteluissa tulee seinä vastaan, silloin niihin voidaan palata. Netanyahulla näyttää olevan vaikeaa tunnustaa haukkuneensa väärää puuta, kun saalis on jossain muualla. Tämä voidaan esittää näinkin: Netanyhau piiskaa edelleen halvaantunutta kaakkiaan eikä tajua, että Abbas on karauttanut omalla luuskallaan jo kukkulan yli, vain haihtuvan pölypilven osoittaessa hänen menoaan.

NETANYAHUN hallituksen pitäisi kiireesti istua yhteiseen neuvottelutilaisuuteen, jossa perinpohjaisesti haarukoitaisiin nykyinen tilanne ja tehtäisiin suunnitelmat välittömiksi toimiksi, joilla Abbasin johtama diplomaattinen vyöry voitaisiin - jos ei kokonaan pysäyttää - ainakin hetkeksi hidastaa, ja ehkä ohjata toiseen suuntaan. Ei voi välttyä havainnolta, että Israelin ulkopoliittinen tilanne on ryöstäytynyt käsistä ja sitä ohjaavat ulkopuoliset voimat.
Netanyahun pyrkimykset tässä tilanteessa muistuttavat enemmän kriisinhallinta menettelyä kuin diplomaattisen aloitteen ottamista omiin käsiinsä.

Ulkopuolisena lienee mahdoton ymmärtää, mikä järkevänä miehenä pidetyn Netanyahun on saanut kääntymään vasemmiston aatteiden kannattajaksi? Kuten infrastruktuuri-ministeri Benyahin Ben-Eliezer totesi: "Lieberman ei edusta Israelin kansaa, eikä hän edusta minua”, ikään kuin hän olisi tuo kansa. Labourin kannatus lienee 7 %:n luokkaa, Ben-Eliezerin tuskin yhtä prosenttia, mutta pääministerillä ei ole kanttia tehdä tilanteesta kunnollista analyysia ja toimia sen havaintojen perusteella. Ovatko Labour ja Ehud Barak todella korvaamattomat?
On hämmästyttävää, miten järkevinä ja viisaina pidetyt miehet, joilla on samat perustiedot ja lähtökohdat, voivat päättyä täysin vastakkaisiin päätelmiin, kuten tässäkin tapauksessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=201204

Pääministeri Netanyahu selvitteli kuin hiukan häpeissään Liebermanin ryöpytyksen jälkeen omaa näkemystään todeten, että Israelin hallitusten ministerit ovat aina esittäneet omia suunnitelmiaan, mutta että se on aina ollut pääministeri, jonka sanaa pitää, ja on nytkin. Hän sanoi, että hän on sanonut pahoittelevansa veriseksi muuttunutta Mavi Marmaran välikohtausta Välimerellä, mutta ettei ole syytä pyytää anteeksi: Se oli Turkki, joka lähetti aluksen matkaan hyvin tietäen, keitä siinä oli matkustajina ja miten aseistautuneina.
Netanyahu sanoi Israelin turvallisuustilanteen olevan paremman nyt kuin vuosiin ja totesi, että maan vihollisetkin ovat tämän huomioineet ”eivätkä halua rettelöidä minun kanssani”, kuten hän kehua retosti. Tuskinpa ne Netanyahua pelkäävät, IDF voi olla toinen juttu.
JP:n artikkelin mukaan Lieberman on valmistellut suunnitelmaansa johtavien ministerien kanssa ja aikoo esitellä sitä virallisesti lähi tulevaisuudessa.

2. IDF:n komentaja Gavi Ashkenazi otti kantaa viimeisten päivien aikana julkisuudessa liikkuneisiin tietoihin Hamasin sotilassiiven johtajien varoituksiin hyökätä sitä vastaan ja uhoten, miten sen voima ja yllätysaseet ovat lisänneet sen valmiutta ja tahtoa aiheuttaa IDF:n mahdolliselle tunkeutumiselle Gazan kaistalle raskaita tappioita. Hamasin päämääränä on edelleen Israelin lopullinen tuhoaminen ja juutalaisten karkottaminen ”islamin pyhältä maalta”. Ashkenazi toimi isäntänä Italian yleisesikuntapäällikön kenraali Vincenzio Camborinin vierailun aikana pidetyssä neuvottelutilaisuudessa Tel Avivissa Israelissa.

Ashkenazi selvitti lausunnossaan, ettei Israel hyväksy raketti- ja kranaatti-iskuja Gazasta Israelin puolelle ja on valmis tilanteeseen, jossa jännitys rajalla edelleen kasvaa mahdolliseen suurempaan yhteenottoon. ”Kaksi vuotta operaatio cast lead jälkeen tilanne on rauhallisempi ja erilainen. Onnettomuudeksi raketteja ja kranaatteja ammutaan sieltä aika ajoin israelilaisiin koteihin,” hän sanoi lausunnossaan, lisäten: ”IDF katsoo terrorijärjestö Hamasin olevan täysin vastuussa mistä tahansa terroritoiminnasta Gazan kaistalta. Toivomme, ettei turvallisuus-tilanne etelässä huonone, mutta kaikesta huolimatta IDF valmistautuu mihin tahansa näkymään.”

ASHKENAZI antoi tunnustusta Israelin ja Italian asevoimien läheisille suhteille kuten myös siteiden perusteina oleville yhteisille intresseille ja arvoille. ”Italia on Israelin hyvä ystävä ja yksi eniten antautuneista voimista alueella. Sillä on suuri osasto miehiä UNIFIL-joukoissa (Libanonissa) ja Afganistanissa ja terrorin vastaisessa sodassa.”

Camporini ylisti tilaisuutta ”suurena mahdollisuutena edelleen vahvistaa erinomaisia suhteita armeijoiden välillä, kuten on ilmennyt yhteisissä harjoituksissa ja teknologiassa”. ”Italia on läsnä Lähi Idässä ja toimii tärkeässä tehtävässä tasapainon säilyttämiseksi alueella.”
Hän sanoi juuri tulleensa vierailulta joukkojensa luona Libanonissa, jossa hän sanoo selvästi nähneensä kansainvälisten joukkojen vaikutuksen alueella.
Hän sanoi vierailunsa Israelissa olevan yksi useista yhteisistä vierailuista, jotka todistavat hyvien suhteiden vallitsemisesta kahden armeijan ja niiden komentajien välillä. (JP)

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Abbas ja Fayad Ramallahissa ovat molemmat masennuksissa Obaman hallituksen siirtäessä tukensa heiltä Israelille. He olivat perustaneet diplomatiansa USA:n lupauksille Gondoleezza Ricen mukaan, että Palestiinan rajat ovat lähellä 1967 sotaa edeltäviä aselepolinjoja sekä Clintonin lupauksille tukea Abbasin samalta pohjalta esittämiä vaatimuksia, jopa lupaillen Naton ja USA:n joukkoja turvaamaan sen rajoja. Nyt he valittavat, että Obama on kääntänyt kelkkansa ja kelkkaillut toisille kumpareille – onhan New Yorkissakin lunta puoli metriä – eikä enää olekaan Abbasin tukena.

Toiseksi he valittavat, että USA ”nojaa raskaasti Abbasiin ja Fayadiin diplomaattisen toiminnan hillitsemiseksi Etelä Amerikassa ja Euroopassa saadakseen niiden kansoja tukemaan ja tunnustamaan Palestiinan valtiota 1967 rajoilla ja muilla PA:n kohtuuttomilla ja epärealistisilla vaatimuksilla.
Eikä siinä kaikki, jotkut Euroopan maat ja Venäjä ovat arabien lailla alkaneet luopua PA:n kelkasta ja lähestyvät Israelia, mistä on osoituksena Moskovan korkean virkailijan ja Vladimir Putinin läheisen Mikhail Margelovin neuvottelutilaisuus Israelissa koskien Etelä Sudania. Palestiinalaiset johtajat ovat havainneet, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa rakentavat entistä kiivaammin ilman, että USA puuttuu asiaan millään tavoin. He uskovat, että Obaman lähettämän David Halen vierailu 15.-16. joulukuuta Israelissa ja keskustelu Abbasin ja Netanyahun kanssa kahden Valkoisen Talon neuvonantajan ohella muutti tilanteen.
http://www.debka.com/article/20497/

4. PA:N johto, joka muutama kuukausi sitten julisti uhmakkaasti, että palestiinalaisten työskentely juutalaisten omistamissa yhtiöissä ja rakennuksilla Juudeassa ja Samariassa, jota oli tarkoitus ulottaa koskemaan myös Israelin puolella sijaitsevia, on nyt joutunut ottamaan lusikan nätisti omaan käteensä ja tunnustamaan, ettei sillä ole tarjota kymmenille tuhansille ”lain rikkojille” työtä eikä toimeentuloa, eikä siten voi toteuttaa uhkaustaan suurista sakoista tai vankeudesta. Arvioiden mukaan 35 000 palestiinalaista käy päivittäin työssä juutalaisten rakennuskohteissa Juudeassa ja Samariassa. He ylläpitävät 200 000 hengen palestiinalaisyhteisöä.

PA sen sijaan jatkaa entistäkin toimeliaimmin juutalaisten tuotteiden boikotointia aivan hyvin tiedostaen, että niitä valmistetaan maanviljelystiloilla ja yhtiöissä, joiden työntekijöistä suuri osa on palestiinalaisia heidän omista kaupungeistaan ja kylistään. Palestiinalainen ylpeys iskee tässäkin pahan kerran Fayadin aloittamalle ja hänen nimissään tapahtuvalle taloudelliselle kasvulle PA:n alueilla. PA:n johdon esimerkin mukaan juutalaistuotteiden boikotointi on levinnyt länsimaihin, joissa työntekijäjärjestöt ja jopa kirkkokunnatkin ovat katsoneet, että on palestiinalaisten edun mukaista syrjiä juutalaisia tuotteita ja harjoittaa selvää juutalaisten vastaista rasismia ihmisystävyyden varjolla. Ulkomaailma ei aina tiedosta, että PA:n talous romahtaisi päivässä ilman länsimaitten päätöntä ja vastuutonta taloudellista tukea, jonka asiallista käyttöä monista yrityksistä huolimatta ei pystytä valvomaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/pa-lightens-ban-on-working-in-settlements-to-ease-palestinian-unemployment-1.333439

5. UUTISOTSIKOITA
- WikiLeaks paljastaa, että 20 000 UNIFIL-joukoissa palvelevaa ja palvellutta norjalaista sotilasta ovat suuressa määrin syypäitä maassa vallitsevaan kielteiseen suhtautumiseen Israelia kohtaan. (JP)
- Israelin ulkoministeriön virkailijat ovat siinä määrin kyllästyneitä huonoihin palkkoihinsa, että monet heistä aikovat erota viroistaan. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141385
- Kansanedustaja Zevulun Orlev vaatii, että valtiontarkastajan Micha Lindenstraussin laatimasta Temppelivuorta ja pyhiä paikkoja koskevasta raportista tulee julkistaa ainakin islamin säätiötä wakfia koskeva osa. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Schneller kertoi lehdistölle, että pääosa raportista pidetään salaisena. Tämä on osoituksena Israelin tavasta pitää päätään hiekassa, ettei vain kukaan näkisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141386
- Josefin hautakammiossa sijaitsevan hautakiven suojaksi valmistettu päällys on valmistunut ja se toimitetaan paikalleen. Palestiinalaisten tuhosivat hautakammiota pahoin saatuaan sen valvontaansa 2000 intifadan aikana, ja pahoin vaurioittivat myös hautakiviä kammion sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141389
- Vuosi 2010 on noussut turismin huippuun. Kaikkiaan 3 450 000 turistia rekisteröitiin kuluvan vuoden aikana, ja tendenssin uskotaan jatkuvan ensivuonna uuteen ennätykseen. Hotellihuoneitten vähyys voi hillitä pahinta ryntäystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141382
- Nimeään ilmoittamaton juutalainen ostaja on halukas maksamaan vaaditun hinnan Nof Zion rakennuskohteesta Jerusalemissa alueella, jossa Israelin ja Jordanian armeijoiden välinen linja oli epäselvä. Nof Zion ei siten välttämättä ole 1949 aselepolinjan itäpuolella. Toinen ostaja oli varakas arabi USA:sta, minkä johdosta aloitettiin kampanja varojen etsimiseksi, ettei lippulaivan pidetty kohde joudu arabien käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141375
- USA:n sotilaslähettiläs Israelissa Richard Burgess tunnustaa, että osa USA:n Libanoniin toimittamista aseista on joutunut Hizbullahin käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141374

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020