Thursday, December 30, 2010

TORSTAI 30.12.10

1. ALUKSI hyviä uutisia Israelista.
Maan brutto kansantuote BKT yllätti loppuvuodesta ja nousi tämän vuoden osalta 4.5 %:iin. Arvio oli 4.0 %, OECD:n keskimääräinen BKT oli 2.7 %. Viime vuonna BKT nousi Israelissa 0.9 % sitä edeltävänä vuonna 4.2 %. Tämän vuoden BKT ei sisällä joulukuun lukuja, joten lopullinen luku voi vähän muuttua.
IMF arvioi Israelin talouden kasvuksi tälle vuolle 4.2 %, OECD puolestaan arvioi 3.9 %:n kasvua, talousministeriö arvioi 3.6 %.n, Israelin pankki 4.0 %:n ja tilastollinen pääkeskus 4.1 %:n kasvua, joten yllätys se oli kaikille ennustajille.
Verrattaessa muiden maitten BKT:n lukuihin Intia kasvatti talouttaan 9.9 %, Brasilia 7.5 %, USA 2.7 %, Saksa 3.5 %, Espanja 0.2 % ja Irlanti 0.3 %. Kiinan tuloksesta ei ole tietoja, mutta sen talous noussee 10 %:n luokkaa.

TESTITULOKSET Haifan edustalta löydetyltä toiselta kaasukentältä, jonka nimi on Leviatan, ovat vahvistaneet, että siellä on kaasua 450 kuutiometriä, jonka arvoksi arvioidaan yli 95 miljardia USD (JP:n artikkelin mukaan 45 miljardia USD). Kenttä sijaitsee Välimeren pohjassa n. 550 metriä pinnan alla, 129 km luoteeseen Haifasta ja 47 km luoteeseen toisesta kaasukentästä nimeltään Tamar, jonka arvoksi arvioidaan 15 miljardia USD.

LÖYDETYT kaasuesiintymät ovat todella merkittäviä, kuten talousministeri Yuval Steinitz niitä nimitti. Israelin valtion niille asettama voitto-osuus on 12.5 %, jonka Steinitz aikoo nostaa OECD maiden standardien tasolle, joka lienee 66 %:n luokkaa. Tämä on herättänyt kiivaita vastalauseita kenttien omistajayhtiöitten taholta väittäen, että se tulee kyseenalaistamaan niiden taloudellisuuden. Varsinkin Israelin vasemmistopiirit ovat arvostelleet aivan liian alhaisia voitto-osuuksia ja vaativat korjausta asiaan. Steiniz asetti helmikuussa toimikunnan Heprealaisen Yliopiston professorin Eitan Sheshinskyn johdolla tutkimaan laajemminkin Israelin politiikkaa koskien sen osuuksia energian tuotannossa. Sen suositukset asettavat voitto-osuuden nostamiseksi 66 %:in. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201487, http://www.haaretz.com/news/national/largest-natural-gas-reserve-discovered-in-israel-worth-approximately-95-billion-1.334111

2. TOISEKSI huonoja uutisia Israelille.
PA:n johto on pääneuvottelijansa Saeb Erekatin suulla kertonut, miten se aikoo jatkaa Israelin vastaista politiikkaansa oman valtion perustamiseksi ilman neuvotteluja Israelin kanssa. Aiemmin kerrottiin, että PA aikoo esittää valtionsa perustamisen YK:n turvallisuusneuvostolle, mutta Erekat selvensi, että (ensimmäisessä vaiheessa) sen esitys YK:lle koskee juutalais-yhteisöjen asemaa Juudeassa ja Samariassa.
AP kertoo saaneensa kopion esitysluonnoksesta, jonka mukaan ”juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat suurin este rauhan solmimiseksi Israelin ja PA:n välille”. AP:n mukaan esitykseen ei kuitenkaan sisälly Israelin vastaisia sanktioita, jos se ei suostu toimimaan YK:n päätöksen mukaisesti.
PA:n esityksessä todetaan, että ”Israelin rakentamat yhteisöt vuoden 1967 sodassa miehittämilleen alueille ovat laittomia myös Itä Jerusalemin osalta muodostaen pahan esteen oikeudenmukaiselle, kestävälle ja kaikenkattavalle rauhalle”. Esityksessä vaaditaan edelleen, että ”Israel välittömästi ja täydellisesti lopettaa kaiken setlementtitoiminnan miehitetyllä palestiinalaisten maalla ja täysin toteuttaa sille kuuluvat lailliset vaatimukset tässä suhteessa”.

USA:n ulkoministeriön edustajana Mark Toner selitti, että vaikka USA ei ole koskaan hyväksynyt Israelin rakennustoimia Juudeassa ja Samariassa, se vastustaa PA:n yrityksiä viedä niitä koskeva esitys YK:n ratkaistavaksi. USA:n hallitus määritteli presidentti Jimmy Carterin aikana terminologian, jolla USA:n kanta esitetään julkisesti. Se ei käytä yleisesti käytettyä termiä ”illegal” (laiton) vaan ”illegitimate” (hylättävä) ilmaistakseen vastalauseensa rakentamiselle kiistanalaisille alueille kuitenkin vihjaten, että Israelilla voi olla oikeus siihen.
Toner selitti, että lopullisen tilanteen asiat voidaan ratkaista ja sopia vain kahdenkeskisissä neuvotteluissa osapuolten välillä.

SAEB EREKAT kielsi aiemmat tiedot, että PA veisi valtion perustamisasian YK:n ratkaistavaksi tässä vaiheessa. Hän samalla vakuutti, ettei PA suostu keskustelemaan väliaikaisesta ratkaisusta, minkä myös Abbas on hylännyt. Erekat uhkaili, että ”tämän aloitteen seurauksena Israel joutuu eristyksiin, jollaista se ei ole koskaan ennen kokenut”.
Kriitikot ovat toppuutelleet palestiinalaisia, etteivät ne antaisi hetken ilotulitusten kiihottaa itseään vääriin luuloihin Amerikan maitten päättömästä Palestiinan valtion tunnustamisesta ilman rajoja tai muita itsenäisen valtion tunnusmerkkejä.

ISRAELIN viralliset lausunnot asiasta ovat olleet kovin mietoja ja kuin juuri unesta heränneen tokkurointia todeten, että ”käyväthän arabit kuitenkin hoidattamassa itseään Israelin sairaaloissa”. On syytä pelkoon, ettei maan ulkopolitiikasta vastaavat ole vielä tajunneet, miten vaarallisesta suuntauksesta on kysymys.
PA:n aloittama esityskierre YK:lle on vasta alkua. Sen lopullisena päämääränä on Israelin valtion laillisuuden kieltäminen, mikä toteutetaan vaiheittaisten poliittisten päätösten kautta, koska PA:lla ei ole sotilaallista voimaa toteuttaa Israelin tuhoamista.
Esitykset laittomuuksista ja sotarikoksista ulotetaan koskemaan Israelin sotilas- ja siviili-johtajia, jotka eivät pian uskalla liikkua maansa rajojen ulkopuolella pidätyksen pelossa.
Erekat vihjaili jo aiemmin, että YK:n päätösten jälkeen asia alistetaan tarpeen mukaan Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätettäväksi, jossa Israelilla ei juuri ole ystäviä.

Sivusta seuraten ei voi välttyä tuntemukselta, että PA:n johdon toimia ohjailee joku ulkopuolinen ryhmä tai toistaiseksi anonyymi henkilö. Se, joka pystyy nimeään tuon henkilön, paljastanee samalla tulevan maailman johtajan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=201488

3. VALTATAISTELU PA:n sisällä käy täydellä voimalla. Abbas on antanut joukon määräyksiä, joilla hän haluaa leikata vaarallisimman vastustajansa Mohammed Dahlanin valtaa. Abbas syyttää tätä entistä Gazan voimamiestä salaliitosta ja vallankaappausyrityksistä häntä vastaan ja asetti erityiskomitean tutkimaan Dahlanin taloudellisia taustoja. Häntä on syytetty aiemminkin siitä, että vielä 10 vuotta sitten hän oli tyhjätasku, ja nyt hänellä on useita suuria taloja sekä Gazassa että Länsirannalla ja varaa rakentaa yksityisarmeijaa.

DAHLANIN tukijat syyttävät Abbasia paranoidiseksi selittäen, että taistelu miesten välillä alkoi siitä, että Abbasin kannattajat väittävät Dahlanin kritisoineen Abbasin kahta liikemies-poikaa heidän isänsä aseman käyttämisestä hyödykseen liiketoimissaan. Dahlanin kritiikki ei ole ensimmäinen syytös Abbasin poikien liiketoimista, huhuja siitä on liikkunut ennenkin.
Dahlan, joka matkusti Kairoon puhdistamaan mainettaan Abbasin syytöksistä, päätti palata Länsirannalle puolustautumaan syytöksiä vastaan. Paha isku hänelle oli Fatahin keskus-komitean päätös sulkea hänet kokousten ulkopuolelle tutkimusten ajaksi, sekä poistaa häneltä informaatio- ja kulttuuriasioitten johto hallituksessa.
Dahlan esitti vastenmielisyytensä tavalle, millä komitea aloitti toimintansa edes ilmoittamatta siitä hänelle, vaan käyden polemiikkia median välityksellä, eikä myöskään Fatahin keskus-komitea ollut antanut hänelle tietoa päätöksestään. Hän sanoi, että kiista Abbasin kanssa on henkilökohtainen, ei poliittinen kriisi, kuten jotkut sitä nimittävät.
Dahlan kielsi jyrkästi väitteet aseitten kokoamisesta ja salaliitosta Abbasia vastaan. (JP)

4. LÄNSIMUURIN perinnesäätiö julkisti uuden ohjelman iKotel, jolla Ipodin välityksellä on mahdollista saada kuvayhteys koska tahansa muurille, sen vierellä kulkevaan tunneliin tai lähettää viestejä Kotellille (Länsimuurille), joita toimitsijat voivat välittää muurin rakoon.

Länsimuurin rabbi Shmuel Rabinovitch tervehti tyydytyksellä uutta mahdollisuutta saada suora yhteys muurille koska vain ja mistä vain. Hän katsoi luonnolliseksi kehitykseksi, että teknologian kehityksen myötä sen suomia uusia sovelluksia otetaan käyttöön tämän 2000 vuotta vanhan juutalaisten aarteen esittämiseksi varsinkin nuorelle kansalle.
Ohjelma on mahdollista päivittää iTunes varastosta maksutta, kieli on englanti, venäjä ja heprea. Osa kuvaruudun teksteistä voi olla vain hepreaksi, mutta jos näin on, kuvan symbolit antanevat viitteitä, mistä siinä on kysymys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141436

5. UUTISOTSIKOITA
- Entinen presidentti Moshe Katsav tuomittiin tänään kahdesta raiskauksesta naista ”Alef” vastaan sekä seksuaalisesta häirinnästä kolmea naista vastaan toimiessaan liikenneministerinä ja presidenttinä, sekä oikeuskäsittelyn häirinnästä. Katsavin vaimo on seissyt kaiken aikaa miehensä rinnalla, mutta ei ollut kuulemassa tuomiota. Hänen poikansa sen sijaan alkoi nyyhkyttää. Katsaville tarjottiin sopimusratkaisua, mutta hän hylkäsi sen sanoen taistelevansa loppuun saakka todistaakseen viattomuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141439
- Ilmavoimien kurssin 161 uusien pilottien valmistumisseremonia pidettiin eilen. Pilottien joukossa oli kaksi naispilottia ja yksi naissuunnistaja. Israelin käytännön mukaan ilmavoimien upseerien kasvoja ei turvallisuussyistä näytetä julkisissa kuvissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141437
- Valtionsyyttäjien 43 vuorokautta kestänyt lakko saatiin eilen lopulta päättymään. Lakko rampautti ja häiritsi pahoin oikeustoimia maassa pitäen viattomia vankiloissa odottaessaan kuulusteluja sekä päästäen potentiaalisia rikollisia vapaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141437
- Valtion 2-vuoden budjetti hyväksyttiin äänin 63-33. Vuoden 2011 budjetti on 247 miljardia, vuoden 2012 budjetti 258 miljardia NIS. Budjetin ulkopuolisia varoja on kuitenkin ministeriöitten käytössä siten, että lopullinen 2011 budjetti on 367 NIS ja vuodelle 2012 se on 385 NIS. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=201478
- IDF:n operatiivisen osaston komentaja prikaatikenraali Kobi Barak antoi varoituksen kaikille ulkomaille matkustaville IDF:n (res.) upseereille kehottaen heitä erityiseen varovaisuuteen al-Qaidan ja Hizbullahin iskujen varalta. Hän viittasi viime aikojen tapahtumiin, kuten Hizbullahin sotilaskomentajan Imaad Mughniyehin salamurhaan, jota Hizbullah ei ole vielä uhkauksistaan huolimatta kostanut, josta se syyttää Israelia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=201459
- Puolustusministeri Ehud Barak syyttää Israelin rabbeja ja heidän vaimojaan rasismista niitten lausuntojen ja kirjelmien vuoksi, joita he ovat julkistaneet äskettäin kehottaen juutalaisia välttämään vuokraamasta tai myymästä asuntoa arabeille tai naisia välttämään seurustelua arabien kanssa. ”Barak esiintyy rohkeasti, kun on kysymys arabien puolustamisesta”, kuten entinen pääministeri Olmert syyttää Barakin tehneen cast lead operaation aikana. Nämä herrat ovat käyneet kiivasta sanasotaa keskenään, jossa syytöksiä on heitelty puolin ja toisin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=201449
- Pääministeri Netanyahun ja ulkoministeri Liebermanin välinen sanailu on pysynyt sen sijaan varsin siedettävänä, mikä antoi aiheen epäillä, että he näyttelevät hyvää ja pahaa poliisia Liebermanin tehdessä Netanyahun likaisen työn, jota hän itse ei voi tehdä. Yleisön kirjoituksissa Lieberman saa runsaasti tunnustusta. Hänestä kerrotaan, että hän sanoo asiat kuten ne ovat eikä sokerikuorrutuksella, kuten muut. Hänen sanotaan olevan läheinen pääministeri Putinin kanssa, ajattelutapa on samantapainen.
- http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=201196

No comments: