Friday, August 01, 2014

PERJANTAI 01.08.14


PERJANTAI 01.08.14
1. TÄNÄÄN elokuun ensimmäisenä päivänä alkaa USA:n ja YK:n yhteisen ilmoituksen mukaan 72 tuntia kestävä humanitäärinen tulitauko Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa, joista on käytetty nimitystä operaatio Protective Edge, mutta jota IDF mieluummin nyt kutsuu sodaksi, mikä muuttaa myös siihen sovellettavat kansainväliset sopimukset mm. korvausten maksamiseksi. Taisteluja on käyty kahdeksas heinäkuuta lähtien ja IDF:n maajoukot tunkeutuivat Gazan maaperälle 17. heinäkuuta. IDF otaksuma nopea ja siisti rakettitulen lopettaminen Gazasta Israelin siviilikohteisiin ei ole edistynyt toivotulla tavalla, sillä vasta mentyään paikan päälle IDF:n sodanjohto ja maan hallitus kauhukseen havaitsivat Hamasin todelliset suunnitelmat, joissa rakettituli on vain varsinaisen operaation valmistelemista.
ISRAELIN sodanjohto ja hallitus ovat olleet tietoisia Gazasta Israeliin kaivetuista tunneleista ainakin Gilad Shalitin sieppaamisesta lähtien, ja valtiontarkastajan raportti v. 2007 varoitti niistä, mutta mitään oleellista uutta niiden suhteen ei ole tehty. Armeijan löytämät 32 tunnelia ja aukkoa Gazassa pakottivat muuttamaan kiireellisyysjärjestystä, sillä sodanjohto havaitsi, että Gazassa löydetty tunneliverkosto oli monin verroin monimutkaisempi ja teknisesti kehittyneempi, kuin mitä he olivat pystyneet kuvittelemaankaan. Useat näistä tunneleista päättyivät Israelin puolelle turvallisuusaitaa, lähelle juutalaisasutuksia ja jotkut jopa niiden keskelle asuntotilojen lattian alle. Monet juutalaisasukkaat ovat vuosien kuluessa valittaneet kuulevansa outoja ääniä, mitä on hoidettu lääkärien toimesta hermosto-sairauksina, mutta joiden nyt katsotaan olleen syvällä maan sisällä suoritettuja kaivaus-ääniä. Gazan arabit käyttivät kaivauksissa sähköisiä ja magneettisia poria edeten 4 -6 metriä päivässä maan laadusta riippuen. Tunnelit vahvistettiin esivalmisteisilla betonilaatoilla, katto usein kaarevilla laatoilla. Niihin asennettiin sähkö- ja puhelinjohdot, ehkä myös tuuletusaukkoja.  
TUNNELEITÄ käytetään Siinain rajalla pääasiassa tavaroiden, eläinten ja ihmisten salakuljetuksiin Siinailta Gazaan ja päinvastoin. Kaupunkien ja julkisten rakennusten alle kaivetut tunnelien labyrintit on tarkoitettu elintarvikkeiden, aseiden, ammusten ja räjähteiden sekä rakettien varastoiksi, mutta myös turvattuun liikkumiseen paikasta toiseen kriisitilanteissa sekä hyökkäyksiin aavistamatonta vihollista vastaan. Hamas oli vuosikaudet valmistautunut pitkään sotaan Israelia vastaan, jota käytäisiin suurelta osin maan alta. Hamasin komento- ja valvontakeskukset on myös sijoitettu maan alaisiin bunkkereihin, joiden olinpaikka on harvojen ja luotettujen tiedossa.
Israeliin jopa lähes pari km johtavat tunnelit on tarkoitettu hyökkäyksiin Israelin siviilikohteita vastaan joko panttivankien sieppaamiseksi tai iskuksi määrättyä kohdetta vastaan. Israelin puolelle päättyvien tunnelien suuri määrä, jota ei vielä täysin tiedetä, vihjaa suunnitelmaan satojen tai tuhansien pyssymiesten samanaikaiseen hyökkäykseen Israelin siviilikohteisiin suuren ihmisjoukon surmaamiseksi ja yhteisöjen ottamiseksi Hamasin hallintaan, joita voitaisiin käyttää vaatimusten esittämiseksi neuvotteluissa. IDF:n olisi vaikea käyttää asevoimaansa niiden vapauttamiseen. Tämä lienee ollut suurin syy siihen, miksi IDF ei suoralla maajoukkojen ja panssarien hyökkäyksellä jakanut Gazan kaistaa kahteen tai useampaan osaan keskittyen sitten rakettien ja niiden laukaisualusten tuhoamiseen. Raketit eivät sittenkään olleet suurin uhka Israelille; tunnelit olivat sitä. Suurhyökkäys Israeliin oli tarkoitus toteuttaa juutalaisen uudenvuoden päivänä.
2. Aiempiin tulitaukosopimusten rikkomiseen perustuen tarkkailijat epäilevät tämänkään 3 vuorokautta kestävän tulitauon pitämiseen. Hamas kiihdytti rakettiensa laukomista perjantaiaamun aikana, ja viimeiset raketit havaittiin Ashdodin yllä muutama minuutti ennen tulitauon alkamista. Iron Dome eliminoi niistä kuusi, kolme muuta putosivat aukeille alueille. Hamasin TV-asema raportoi, että IDF:n tykistö ampui viimeiset ammukset muutama minuutti kahdensan jälkeen ja IAF iski kohteisiin Siinain rajalla Philadelphia-käytävällä, mikä voi olla sotapropagandaa. Muuten tulitauko näyttää pitävän ennen yhdeksää aamulla.
Aiemmin perjantaiaamuna sireenit soivat Shaar HaNegevin sekä Beersheban ja Ofakimin alueilla, vähän myöhemmin Gan Yavnessa ja toistuvasti Ashdodissa, jossa Iron Dome tuhosi kaksi rakettia. Hamasin todetaan useimmiten ampuvan rakettinsa 11. 00 aamulla, kuuden ja seitsemän välillä illalla sekä myöhemmin 21.00 aikaan lasten jo ollessa vuoteissaan. Ynetnews.com raportoi, että IAF:n koneet iskivät Khan Younisiin surmaten kuusi siviiliä.
Torstai-iltana Gazan alueelta ammuttiin kranaatti ja rakettisalvo Israelin puolelle, joka surmasi viisi IDF:n sotilasta nostaen sen uhrilukuja, joka on nyt 61 kaatunutta. 19 muuta sotilasta on haavoittunut 24 tunnin kuluessa.
USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi 72 tunnin tulitaukosopimuksen julkistamistilaisuudessa seisoessaan YK:n pääsihteeri ki-Moonin rinnalla, ettei tässä ole aihetta juhlimiseen eikä ilakoimiseen eikä mihinkään muuhun kuin päättäväisyyteen ja keskittymiseen jokaisen yrittäessä löytää tietä tästä eteenpäin. ”Tämä on hengähdystauko. Tämä on mahdollisuuden hetki, ei loppu eikä ratkaisu. Se antaa mahdollisuuden ratkaisun löytämiseen”. http://www.timesofisrael.com/day-25-us-slams-indefensible-israeli-strike-pa-could-press-war-crimes-charges/
3. ynetnews.com raportoi, että viimeisen 24 tunnin kuluessa 79 Gazan arabia on menettänyt henkensä taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa kokonaismenetysten ollessa 1 437 torstai-iltaan mennessä. Luvut perustuvat Gazan arabien antamiin tietoihin, joiden todellisuutta ei voida referoida.
IDF:n korkea upseeri toteaa, että Hamas oli kuukausien ajan valmistautunut kesäsotaa varten, mikä vihjaa, että se provosoi Israelin armeijaa vastatoimiin. Aikataulua ehkä joudutti kolmen juutalais-nuoren sieppaus ja murha sekä arabipojan murhapoltto, ellei juutalaispoikien sieppaus kuulunut Hamasin sotasuunnitelmaan. Juutalaisnuorten sieppauksen ja murhan tekijöitä ei ole saatu kiinni. Hamas menetti kuitenkin sen seurauksena satoja jäseniään pidätysselleihin ja lukuisia laitoksia ja järjestöjä suljettiin, mikä tuntuvasti heikensi Hamasin vaikutusta ja valtaa Länsirannalla IDF:n suorittamien tehostettujen etsintöjen ja ratsioitten vuoksi.
Hamasin terveyspalvelujen tiedottaja Ashraf al-Qudra tiedotti, että IAF:n suorittamassa ilmaiskussa sai surmansa 11 saman perheen jäsentä Nusseiratin pakolaisleirissä Gazan keskiosassa. Hän lisäsi, että kolme muuta sai surmansa yön aikana käydyissä taisteluissa, minkä jälkeen Gazan arabien kuolon-uhrien luku on ynetnews.com. laskelman mukaan 1 437.
IDF:n mukaan torstain aikana Gazasta ammuttiin yli 90 rakettia, osa niistä syvälle Israeliin. Niissä haavoittui 8 Israelin kansalaista ja Kiryat Gatissa 1 ulkomainen työntekijä. Myös Tel Aviv oli rakettien suuntauksen kohteena, jossa Iron Dome eliminoi yhden raketin kaupungin yllä. IDF:n korkea upseeri arvioi, että IDF on tuhonnut tunneleista 80 % ja saavuttaa muutamassa päivässä 90 %:n tason. Tulitaukosopimuksen mukaan IDF:n sotilaat saavat jäädä asemiin, joissa ne tauon alkamisen hetkellä olivat. IDF katsoo, että sillä on oikeus jatkaa tunnelien tuhoamista tulitauon aikana. Hamas pyrkii väheksymään IDF:n antamia arvioita, että se olisi pahoin kolhinut Hamasin sotilaallista voimaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4553124,00.html
IDF kertoo INN:n mukaan iskeneensä torstain ja perjantain välisen yön aikana 120:en kohteeseen. Kohteisiin kuuluivat merivoimien iskut rakettien laukaisualustoihin, 2 laskuvarjojääkärien eliminoimaa terroristia, Islamic Jihadin komentokeskus, jossa oli 2 miestä toisen menehtyessä, sekä 2 Givati-prikaarin löytämää tunnelin suuaukkoa. 3 aiemmin löydettyä tunnelia räjäytettiin yön aikana. IDF:n haavoittuneista sotilasta 139 on edelleen sairaalassa, 16 heistä kriittisesti haavoittuneita, 13 keskikertaisesti, loput lievemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183598#.U9s_PkNsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n senaatti esti kongressin alahuoneen suunnitelman 225 miljoonan USD hätäapupaketin toimittamiseksi Israelille Iron Dome patteriston toiminnan jatko- ja kehitystoimiin. Republikaanit hämmästelevät Demokraattien vastustusta, sillä tarve on todellinen. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/US-Senate-blocks-Iron-Dome-funding-to-Israel-369699
·        Hamas Gazassa on kärsinyt kovia kolhuja ja suostunut 72 tunnin tulitaukoon, mutta se ei ole millään tavoin murskattu eikä antautumassa. Tarkkailijat uskovat, että se nousee tästä entistä vahvempana, ennen kaikkea poliittisesti ulkomailla. Iran lupaa korvata Hamasin menetykset ja tutkii uusia teitä rakettien ja ohjusten toimittamiseksi Gazaan. Hamas neuvottelee Pohjois-Korean kanssa entistä tehokkaampien ja tarkempien rakettien ja ohjusten toimittamisesta Qatarin luvatessa maksaa viulut. Hamasin tilannetta tutkivat katsovat, että Hamas tahallaan antoi maailmalle kuvan itsestään heikkona ja taloudellisesti romahtamaisillaan olevana, joka ei pysty maksamaan virkailijoittensa palkkoja. Tämä näyttää Gazan sotatilanteeseen verrattuna silmänlumeeksi suunnitelluksi propagandaksi.
Pääministeri Netanyahu teki ehkä taktisia virheitä julistaessaan, että IDF vastaa rauhaan rauhalla, ja ettei Israelin tarkoituksena ole miehittää Gazaa eikä kaataa Hamasin valtaa. Israelin suostuminen pitkään tulitaukoon rohkaisee vastustajaa ja antaa sille aikaa koota ja ryhmitellä joukkojaan uudelleen sekä ulkomaisen tuen haalimiseksi. Tarkkailijat ehdottavat jo nyt, että Hamas on saanut diplomaattisen ja PR-voiton Israelista. Tätä tukevat länsimaissa lisääntyneet Israelin vastaiset mielenosoitukset. Etenkin presidentti Obaman ja Netanyahun välien kylmeneminen ennesään heikentää Israelin diplomaattista asemaa. Hamasin vahva mies Khaled Mashaal julisti sopimuksen jälkeen, että se on suuri tappio Israelille. Hamasin päämääränä ei ole rauha juutalaisvaltion kanssa vaan sen tuhoaminen. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Weakened-but-not-down-for-the-count-Hamas-may-resurface-stronger-than-before-369689
·        Kairon johtajat eivät tunnusta Hamasin oikeutta esiintyä itsenäisesti, vaan osana Palestiinan Auktoriteettiä, ja vaativat, että Hamasin tule esiintyä julkisuudessa Fatahin rinnalla, eikä Egypti neuvottele suoraan Hamasin kanssa vaan osana PA:n delegaatiota, jota johtaa Azzam al-Ahmjad. Egypti myös vaatii, että Rafahin terminaalin henkilökunta tulee olla PA:n valvonnassa, eikä Hamasin. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/No-Hamas-members-allowed-in-ceasefire-talks-unless-with-Fatah-says-Egypt-369633
·        Kymmenen maissa perjantaiaamuna sireenit soivat varoittaen raketin lähestymisestä, minkä johdosta liikenne katkaistiin sen kautta. Israel on toimittanut välttämättömyystavaroita Gazaan sodasta huolimatta, normaalisti n. 275 rekka-autollista päivässä. IDF:n tykistö aloitti kiivaan tulituksen alueille Gazassa, joista raketteja ammuttiin. Kiivaat taistelut alkoivat myös Rafahin kaupungin alueella. Tulitauko on haaretzin ja ynetin mukaan pirstaleina.  Rafahissa ilmoitetaan kolmen Gazan arabin menettäneen henkensä. http://www.timesofisrael.com/day-25-us-slams-indefensible-israeli-strike-pa-could-press-war-crimes-charges/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -32: Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu koko maassa lähipäivien aikana.Thursday, July 31, 2014

TORSTAI 31.07.14


TORSTAI 31.07.14
1. HEINÄKUUN viimeinen päivä 2014, Israelin Gazan operaation Protective Edge 24. päivä. Ulkomittari näytti 21 lämpöastetta, ja taivas oli ennusteiden vastaisesti puolipilvinen ja lännen suunnalla sumuinen vielä kahdeksan aikaan aamulla. Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta. JP:n säätieteilijä ennustaa aurinkoista ja lämmintä säätä lähipäivien ajaksi, jopa pienoista lämpötilan kohoamista.
2. ISRAEL julisti eilen humanitäärisen tulitauon neljän tunnin ajaksi alkaen 15.00. Hamasin taholta tiedotettiin, ettei tulitauko koske sitä ja aloitti kovennetun rakettitulen israelilaisia siviiliasutuksia vastaan, joskaan ne eivät tuottaneet enempää fyysisiä kuin aineellisiakaan vahinkoja.
IDF:n mukaan Gazan kaistalta ammuttiin Israelin puolelle keskiviikon aikana 50 rakettia. Niiden aiheuttamista tuhoista ihmisille tai rakennuksille ei ole raportoitu. Gazan kaistan eteläosassa kolme Israelin Maglan eliittijoukkojen sotilasta menetti henkensä keskiviikkona ollessaan tutkimassa löydettyä tunnelia. He menehtyivät seinään kiinnitetyn pommiansan räjähtäessä heidän silmilleen. Tämä nostaa kaatuneitten IDF:n sotilaitten luvun operaation alusta lähtien lukuun 56. Tämän lisäksi 27 sotilasta haavoittui eri tilanteissa keskiviikon aikana. Taistelut IDF:n ja Hamasin välillä ovat jatkuneet sekä Gazan pohjois-, keski- että eteläosissa. Niissä sotilaat surmasivat kymmeniä Hamasin pyssymiehiä, jotka yrittivät estää sotilaitten löytämien tunnelien tuhoamista. Keskiviikon aikana he tuhosivat viisi tunnelia, mutta niitä löydetään kaiken aikaa lisää. Givati jv-joukkue löysi ja tuhosi yhden tunneliaukon, ja toinen jv-joukkue löysi useita uusia tunneliaukkoja.
ERÄÄSSÄ tilanteessa laskuvarjojääkärit havaitsivat kahden terroristin nousevan löytämästään tunnelista avaten tulen heitä kohti surmaten molemmat. Givati-prikaatin sotilaat, työskennellessään insinöörijoukkojen kanssa, havaitsivat 10 miehen terroristijoukon, jotka hyökkäsivät heitä kohti pst-ohjuksia ampuen haavoittaen kahta sotilasta. Paikalle kutsuttu IAF:n koneet tuhosivat terroristit. IAF:n koneet tuhosivat myös viiden hengen terroristisolun, joka oli asentamassa pommeja sotilaita vastaan Gazan eteläosassa.
AIF:n koneet iskivät keskiviikon aikana 80:en kohteeseen Gazassa, joihin kuului tunneleita, maan-alaisia raketin laukaisualustoja sekä Hamasin käyttämiä rakennuksia ja laitteita. Puolustusministeri Moshe Yaalon totesi pitämässään tilannearviossa keskiviikkoiltana, että IDF toimii täydellä voimalla ja että IAF iski keskiviikon vastaisen yön aikana useisiin kohteisiin. Hän lisäsi edelliseen, että IDF toimii hyväksyttävällä teholla tunneleiden tuhoamiseksi aiheuttaen suurta tuhoa Hamasille. Yaalon ei antanut paljonkaan arvoa Hamasin sotilaskomentajan Muhamad Deidin lausunnolle todeten, ettei yksi siviiliasutuksen keskellä naisten ja lasten suojamana pidetty puhe muuta todellisuutta, joka osoittaa Hamasin kärsineen useita tappioita ja menettäneen monia tärkeitä kohteitaan. ”Hamas on menettänyt satoja pyssymiehiä kuolleina, joita se ei ole kaikkia julkistanut, ja terrorismin infra-struktuuria on tuhottu, mukaan lukien aseita, raketteja ja ohjuksia sekä komentokeskuksia, terroristien kotilatoja ja tunneleita”. Hän sanoi IDF:n jatkavan operaatiota ja tunnelien ja tunneliaukkojen etsimistä, vaikka se edellyttäisikin taistelualueen laajentamista.
YÖN aikana iDF iski 80:em Hamasin ja Islamic Jihadin kohteeseen, myös moskeijoihin, joita on käytetty komennuskeskuksina, asevarastoina tai tarkkailupisteinä IDF:n liikkeiden seuraamiseksi. IDF tuhosi kolme tunnelia ja löysivät eräästä tunnelista suuren määrän AK-47 rynnäkkökiväärejä ja kranaatteja. IDF tuhosi 3 tunnelia, surmasi 20 terroristia ja iski yli 200:an kohteeseen viimeisen 24 tunnin aikana. Tankkimiehistö löysi moskeijasta asekätkön, jossa oli mm. pst- ja it-ohjuksia. Tiistai-iltana he avasivat tulen viiden miehen terroriryhmää kohti, joka nousi moskeijaan johtavasta tunnelista. Gazan taistelut ovat hyvin erikoislaatuisia, joihin perinteisen sodankäynnin opit ja teoriat eivät sovellu. Jokaista askelta on varottava, ja jokaista muuria ja seinää on epäiltävä miina-ansojen vuoksi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/2-IDF-soldiers-killed-in-booby-trapped-tunnel-in-Gaza-369455
IDF kutsuu 16 000 reserviläistä asepalvelukseen edellisten lisäksi. Puolustusministeri Moshe Yaalon
oli puhelinyhteydessä USA:n puolustusministeri Chack Hagelin kanssa, joka kehotti Israelia julistamaan pitkäaikaisen tulitauon, joka voisi johtaa taistelujen lopettamiseen lopullisesti ja Hamasin riisumiseen aseista. Hänen lausuntonsa heijastaa USA:n korkeimman johdon huolestuneisuutta uhrilukujen kasvamisesta ja erityisesti naisten ja lasten kasvavaa osuutta siinä.
HAGEL painotti Israelin oikeutta puolustaa itseään ja Amerikan tukevan sitä, mutta painotti tilanteen arvioimista huomioiden maailman yleisen mielipiteen ja YK:n asenteen, joka on kääntymässä entistä kriittisemmäksi ja Israelin vastaisemmaksi taistelujen pitkittyessä. Hän totesi, että rauhanratkaisun tulee sisältää Gazan kaistan julistaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi. Hän totesi, että Pentagon on antanut IDF:n käyttää USA:n Israelin kamaralle varastoimia aseita ja ammuksia, kranaatteja ja muita, joita koottiin vuosien aikana yhteisen sopimuksen mukaan kriisi-tilanteita varten. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-to-enlist-16000-more-reservists-as-Israel-presses-on-with-Gaza-operation-369519
3. ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli eilen neljän tunnin istunnossaan tilannetta Gazan rintamalla todeten, että IDF on toiminut urhoollisesti sille asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta että taistelut ovat vielä kesken. Kabinetti antoi IDF:lle luvan jatkaa voimallisia iskuja Hamasille Gazan kaistalla toteuttaakseen terroristitunnelien tuhoamisen, kuten korkea IDF:n upseeri raportoi. Raportissa ei mainita rakettien tuhoamisesta, joka oli toinen kiireinen asia.
Pienoiskabinetti totesi, että IDF tulee julistamaan lyhytaikaisia keskiviikkona toteutetun tapaisia tulitaukoja alueilla, joilla IDF:llä ei ole kuumia taistelukontakteja Hamasin joukkojen kanssa. Niiden tarkoituksena on antaa Gazan siviileille mahdollisuutta täydentää ruoka- ja muiden välttämättömyys-tavaroiden varastojaan. Tällä halutaan painottaa, ettei IDF sodi Gazan kansaa, vaan sitä kuristavia terrorijärjestöjä Hamas ja Islamic Jihad ja pienempiä ryhmiä vastaan.
IDF:n upseeri totesi, ettei turvallisuuskabinettiin ole annettu yhtään tulitaukoesitystä, joka täyttäisi Israelin minimivaatimukset. Obaman hallitus on omaksunut Qatarissa laaditun Dohan suunnitelman, joka pääosin noudattelee Hamasin vaatimuksia, ja jota ulkoministeri John Kerry yritti väkisten tunkea Netanyahun kurkusta alas, mitä seurasi Obaman ilmeisen kiukkuinen ja ärtynyt puhelinsoitto, jossa hän – sikäli kuin huhut pitävät paikkansa – uhkasi Netanyahua vielä tuntemattomilla pakotteilla ja boikoteilla saadakseen hänet suostumaan siihen. Israel ilmoitti heti Dohanin suunnitelman vuotaessa julkisuuteen, ettei Israel hyväksy sitä edes neuvottelujen pohjaksi. Kerry soitti keskiviikkona kolme kertaa Qatariin sopimustekstin hiomiseksi.
USA:n ulkoministeriön järjestämässä lehdistötilaisuudessa ministeriön tiedottaja Marie Sharf totesi, että Israel on antanut hyväksymisensä USA:n ponnisteluille tulitauon saamiseksi. Hän sanoi, että USA uskoo Qatarin ja Turkin osallistumisen neuvotteluihin avustavan sopimuksen syntymisessä. Israel vastustaa tätä ja luottaa Egyptin kykyyn toimia puolueettomana sovittelijana, mitä Qatar ja Turkki eivät ole. Harf pahoitteli Israelin antamaa kritiikkiä Kerryn Israelin vastaisesta asenteesta todeten, että USA on tukenut Israelia ennen näkemättömällä tavalla silloinkin, kun se teki sen yksin.  
Israelin talousministeri Yair Lapid tukee täysin IDF:n toimintaa Gazassa ja lupaa, että rahoitus on kunnossa. Hän sanoi Hamasin komentajan Muhammad Deifin Israelin tuhoamista ennustavista lausunnoista, että ne muistuttavat niitä julkilausumia, joita Irakjn diktaattori Saddam Hussein antoi ennen tuhoutumistaan ja joutumistaan lopulta oikeuden eteen, joka tuomitsi hänet hirtettäväksi. ”Deif on kävelevä ruumis”, Lapid totesi sanoen, että lopulta hänetkin löydetään ja tuhotaan. Ulkoministeri Avigdor Liberman huomautti, että Gazan operaatio on osa laajempaa kulttuurien sotaa, jota Lähi-Idän maissa käydään Islamilaisen ja juutalais-kristillisen kulttuurin välillä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Security-cabinet-directs-IDF-to-continue-operation-complete-destruction-of-terror-tunnels-369476
4. UUTISOTSIKOITA
·         Israelin valtiontarkastaja varoitti raportissaan jo vuonna 2007 Gazasta Israelin puolelle kaivetuista tunneleista nimeten puolustusministeriön ja IDF:n silloisia johtajia, joiden olisi pitänyt aloittaa toimet niiden aiheuttaman uhkan poistamiseksi. Asetettiin komitea tutkimaan ja hoitamaan asiaa, mutta sille ei annettu tarvittavaa valtaa, ja se ilmeisesti kuoli hiljaisen kuoleman vuosien aikaan, eikä mitään tehty tunneliuhkan poistamiseksi. Yaalon oli silloin IDF:n komentaja, ja nyt hän puolustusministerinä tapaa ne vasten kasvoja. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Comptroller-sounded-alarm-on-Gazan-terror-tunnels-in-2007-369497
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota Israelin entinen presidentti Shimon Peres työntää Gazan pelastajaksi vaatien, että Gazan kaista täytyy luovuttaa Abbasin käsiin, esittää Gazan kaistan julistamista katastrofialueeksi, ja että kansainvälisten järjestöjen tulee ottaa vastuulleen sen kansalaisten tarpeiden tyydyttäminen. Israelin armeijaa on syytetty koulujen ja sairaalan pommittamiseksi, mutta Israel kiistää tämän jyrkästi todeten, että UNRWA:n kouluissa on varastoitu raketteja, joita on ammuttu sotilaita vastaan. Myös sairaaloista ja moskeijoista on tulitettu sotilaita, mihin IDF joutuu vastaamaan omalla tulellaan. Israel kiistää myös, että se olisi ampunut tykistöllään Gazan voimalaitokseen, joka tuhoutui ja paloi katkaisten sähköt suurelta osalta kaistan 1.8 miljoonalta asukkaalta. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-Gaza-a-disaster-area-369500
·        Talousministeri Yair Lapid lupaa, että ministeriö korvaa välittömästi rakettitulen aiheuttamat vahingot Gazan turva-aidan läheisyydessä toimiville yrityksille. Avustus koskee 7 km:n levyisellä alueella Gazan rajasta sijaitsevia yrityksiä. Tuki annetaan verohelpotusten ja lainojen takaisinmaksujen siirtämisellä ja muilla toimenpiteillä. 7 – 40 km:n levyisellä alueella edellisen ulkopuolella tukitoimista neuvotellaan eri osapuolten kesken. Yrityksiä on tällä alueella n. 25 000, 4.8 % kaikista Israelin yrityksistä. http://www.jpost.com/Business/Business-News/Lapid-approves-immediate-compensation-package-for-businesses-in-South-369507
·        YK:n apulaispääsihteeri Jan Eliasson totesi pitämässään lehdistötilaisuudessa yhdessä YK:n inhimillisen avun koordinaattorin John Kingin kanssa, että Israel käyttää suhteetonta voimaa Gazan operaatiossaan ja vaati välitöntä tulitaukoa. Hän syytti samalla Israelia UNRWA:n koulun ja Gazan Shifan sairaalan sekä voimalaitoksen pommittamisesta todeten, että UNRWA:n koulut ovat YK:n suojeluksessa, kuten myös sinne taisteluja pakoon menneet ihmiset. King kauhisteli Gazan kokemaa tuhoa, joka operaation ollessa pahasti kesken tulee pahenemaan, vaikka sen arviointia ei voida vielä määritellä. http://www.jpost.com/Middle-East/UN-says-Israels-use-of-force-against-Hamas-is-disproportionate-369503
·        Israelilaiset tutkijat ovat kehittäneet laitteen, sensorin, joka haistaa räjähteet paljon paremmin kuin koiran nenä. Se antaa tulokset 30 sekunnissa jopa 4 metrin päästä. Koiran tarkkaavaisuus voi herpaantua muiden ärsykkeiden tai väsymyksen vuoksi, eikä se kertomaan, mistä räjähdysaineesta on kysymys, kuten sensori tekee. Jos sen tunnistama räjähde on tuntematon, sen näyttö menee kokonaan punaiseksi. Laitteen kenttäkokeet ovat meneillään, ja se arvioidaan olevan käyttökunnossa ensi vuonna. http://www.i24news.tv/en/news/technology/38539-140729-a-sensor-with-a-nose-for-explosives
·        32 YK:n jäsenmaata tukevat esitystä Jom Kippurin muodostamiseksi kansainväliseksi vapaapäiväksi. YK:n listalla on nyt 10 kansainvälisesti tunnustettua lomapäivää, mukaan lukien kristittyjen joulu ja pääsiäinen sekä muslimien Eid al-Fitr ja Eid al-Adha. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4552606,00.html
·        Poliisi ja rajapoliisi yhdessä sotilaitten kanssa kävivät tuhoamassa Gazan kaistalla taistelevien IDF:n sotilaitten koteja, jotka sijaitsevat Kfar Tapuahissa Samariassa. Honenu ihmisoikeus-järjestö pitää tätä häpeilemättömänä pyhäinhäpäisynä. Talot sijaitsevat kukkulalla, joka on valtion omistamaa maata, mutta jolle hallitus ei ole antanut virallista hyväksyntää. Tämä on taas yksi osoitus virkavaltaisuudesta, joka toimii kiinnittämättä mitään huomiota siihen, mitä maassa tapahtuu. Lienevätkö Yaalon ja Ganz saaneet informaatiota asiasta.? Sotilaat palvelevat Jeninissä, Hebronissa ja ilmavoimissa, yksi taistelee Gazassa, jolle ei vielä liene ilmoitettu, että omat koirat purivat hänen tietämättään. Häpeäksi tämä on niille, jotka saivat tämän aikaan, sillä ei se ainakaan taisteluintoa lisää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183553#.U9oCGkNsO-o
Wednesday, July 30, 2014

KESKIVIIKKO 30.07.14


KESKIVIIKKO 30.07.14
1. KESKIVIIKKOAAMUN valkeni lämpimänä ja pilvettömänä ennustaen uutta hellepäivää. Tämä päivä on operaation Protective Edge 23. päivä, eikä operaation jatkosta ole tietoisuutta, lopetetaanko se pitkäaikaiseen tulitaukoon ja sitä seuraaviin neuvotteluihin, vai jatketaanko katkeraan loppuun saakka jomman kumman osapuolen todetessa voimiensa loppuneen tai tavoitteensa saavutetuksi. IDF:n sotilaat Gazassa tuntevat olonsa epämukaviksi ja vaarallisiksi odotellessaan poliittisten päättäjien päätöksiä. IDF:n taholta vaaditaan joko operaation jatkamista tai joukkojen vetämistä pois Gazasta, kuten ynetnews.com raportoi. Armeijan upseerit olivat jo kauan sitten varoittaneet poliittista johtoa tunnelien aiheuttamasta vaarasta vastoin Netanyahun ja Yaalonin lausuntoja, raportissa todetaan. He sanovat, että heidän vastuullaan on johtaa hyökkäystä minne sen tulee mennä, eikä minne kansa haluaa. ”Tämä ei ole reaali-TV esitys eikä pisteiden keräämistä”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4551817,00.html
UUTISRAPORTIT kertoivat eilen Hamasin pohtivan joko 24 tai 72 tunnin tulitaukoa Kairossa, mutta poliittinen johtoporras näyttää olevan erimielinen, mikä hyödyttäisi heitä eniten. Hamasin sotilassiiven Izz ad din al-Qassam johtaja Mohammed Deif rikkoi vuoden 2012 Pillar of Defense operaatiosta alkaneen hiljaisuutensa antamassaan lausunnossa Hamasin TV-kanavalle. Tämä terroristin mallina pidetty edellisissä yhteenotoissa haavoittunut, osittain halvaantunut ja pyörätuoliinsa sidottu hämäräperäinen mies totesi Hamasin johdon vaatimusten mukaisesti, ettei Hamas suostu tulitaukoon, ellei Gazan saartoa lopeteta kokonaan. ”Tulitus loppuu vain, jos Israel lopettaa hyökkäyksensä ja saarto poistetaan. Sionistinen yhteisö ei tule nauttimaan turvallisuudesta, ellei myös kansamme voi elää turvattuna ja kunnioitettuna”.
Deif kutsui IDF:n toimia barbaarisiksi, joissa surmataan lapsia. ”Vihollinen tuhoaa kotimme. Palestiinan kansan päättäväisyys tuo voiton taisteluissa”, hän selvitteli tuntemuksiaan Hamasin TV:ssä. Fyysisestä kunnostaan huolimatta häntä pidetään Hamasin sotataktiikan suunnittelijana ja Izz ad din al-Qassam sotilassiiven komentajana. IDF on useaan kertaan yrittänyt hänen eliminoimistaan, viimeksi paripäivää sitten tuhoamalla hänen kotitalonsa, mutta hän ei itse ollut paikalla. Hänen uskotaan piileskelevän jossain maanalaisessa bunkkerissa, jonka sijaintia harvat tietävät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183498#.U9h4aENsO-o
2. USA:n edellinen ulkoministeri Hillary Clinton lausui Fusion TV:n haastattelussa totuuksia, joiden perusteella voi ihmetellä, onko Hillary etääntynyt todellisuudesta, vai onko hänen palautumisensa ulkoministerikautensa rasituksista pahasti kesken. Hänen uskotaan asettuvan ehdolle Demokraattien presidenttikampanjassa, ja siksi poliittiset haukat seuraavat hänen jokaista askeltaan ja sanaansa.
Hillary Clinton totesi haastattelussa, että viimeinen taistelukierre Gazassa alkoi, koska Hamas, joka oli selkä seinää vasten ja halusi provosoida Israelia, alkoi ampua raketteja Israeliin. ”Israel sanoi, että heidän tulee lopettaa rakettitulitus, mutta sitten he löysivät tunnelit. Israel käytti oikeuttaan puolustautua”, hän sanoi. Sen jälkeen Clinton pyrki selittämään, miksi taisteluissa tulee niin paljon siviiliuhreja ja siviilien käyttämistä ihmiskilpinä. ”En ole sotilaallinen suunnittelija, mutta – Hamas asettaa rakettinsa, ohjuksensa, siviilialueille, osittain siksi, että Gaza on maa-alaltaan pieni ja tiheään asuttu. He panevat komento- ja valvontakeskuksensa, sotilasjohtajansa, noille siviilialueille. Tiedän, että IDF varoittaa ja kehottaa asukkaita siirtymään kodeistaan syrjään, mutta missä tahansa konfliktissa tulee aina siviiliuhreja. Meidän tulee saada tulitauko niin pian kuin mahdollista”.
YK:n suojatilana käytetyn koulun tulituksessa kuoli keskiviikkona 16 ihmistä Gazan pohjois-osassa. YK:n edustaja syyttää tulituksesta Israelin armeijaa. Sama tapahtui muutamia päiviä aiemmin. Siinä kouluun osunut raketti surmasi 15 siviiliä. IDF kieltää ehdottomasti ampuneensa kouluun osuneen raketin, jonka uskotaan olleen Hamasin Haifaan ampuma Fajr-75 raketti, joka harhautui suunnastaan. IDF aloitti tutkimukset viimeisestätapauksesta, eikä ota kantaa raketin ampujasta.
IDF sanoo omaavansa videoita, joissa todistetaan, että Hamas ampui raketteja koulun alueilta tai niiden sisältä. Keskiviikkona UNRWA sanoo löytäneensä raketteja kolmannesta sen omistamasta koulusta, mutta kieltäytyy antamasta tietoja, minkä tyyppisiä raketit olivat tai kuvia niistä. Edelliset raketit luovutettiin Hamasille eikä pioneereille tuhottaviksi. Keskiviikkona raketin vaurioittama koulu sijaitsee Jabalian pakolaisleirissä, kuten Hamasin hätäpalvelujen tiedottaja Ashraf al-Qudra sanoi. Hänen mukaansa kouluun osui ainakin yksi raketti, sillä rakennuksen ulkoseinä oli vaurioitunut tulituksessa ja raketin tuhoamassa luokassa ihmiset olivat kokoamassa ruumiin jäännöksiä veren tahraamalta lattialta, kuten AFP raportoi. UNRWA:n nimeämätön virkailija Gazassa sanoi, että pesuhuone ja kaksi luokkahuonetta olivat vaurioituneet tyttökouluun osuneen raketin iskussa.
Gazan palestiinalaislähteisiin perustuvien tietojen mukaan - keskiviikon 32 surmansa saanutta mukaan lukien - taisteluissa on menehtynyt 1260 Gazan arabia tämän hetken tilaston mukaan. IDF:n saamat menetykset ovat 53 kaatunutta ja 3 siviiliä. Yli 360 sotilasta on haavoittunut, 43 heistä vakavasti, 103 keskinkertaisesti ja loput 216 lievästi. Gazan terveysvirkailijat sanovat, että tiistaipäivän kovissa pommituksissa sai surmansa 84 palestiinalaista. Hamas vastasi IDF:n pommituksiin ampumalla tiistaina rakettejaan Beit Shemeksen ja Etzionblokin alueille sekä Jerusalemin eteläpuolen kukkuloille. Beershebaan ammuttiin 9 rakettia, joista Iron Dome tuhosi 4, muut putosivat pelloille. Myöhemmin tiistai-iltana sireenit soivat Ramat Gan, Bnei Nrak, Kiryan Ono, Holon, Bat Yam ja Rishon LeZion alueilla, sekä Ashkelonissa ja Ashdodissa. Tuhoista tai uhreista ei ole raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183507#.U9iANUNsO-o, http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Rockets-found-at-UNRWA-school-for-third-time-369358
3. IDF kiihdytti iskujaan Gazan kaistalle tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana iskien yli kahdeksaan-kymmeneen (80) Hamasin ja Islamic Jihadin kohteeseen. Iskujen kohteina olivat myös moskeijat, joita oli käytetty komentokeskuksena ja valvontapisteenä IDF:n liikkeiden seuraamiseksi tai asevarastoina. Yksi moskeija sijaitsi aivan lasten leikkipaikan vieressä.
SOTILAAT löysivät myös tunneleita, joista takavarikoitiin suuret määrät erityyppisiä aseita ja pst- ja it-ohjuksia, operatiivisia karttoja, kranaatteja ja muuta sotilasvälineistöä. Eräässä moskeijasta tankkimiehistö löysi suuren määrän aseita, niiden mukana ”coronet” ja pst-ohjuksia, sekä räjähteitä ja karttoja. Tiistaina tankin ohjus osui Gazan ainoaan voimalaitokseen sytyttäen sen tuleen, joka levisi sen polttoainetankkeihin. Palokunnat voivat vain sivusta seurata laitoksen tuhoutumista, joka toimitti kaksi kolmannesta Gazan sähkön tarpeesta. Tiistain aikana iDF iski 135:en Hamasin ja Jihadin kohteeseen, maanantain ja tiistain välisen yön aikana 70:en kohteeseen. Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin kotitalo, jota käytettiin komennuskeskuksena, oli tuhottujen listalla. Neljä moskeijaa, tunneli sekä maahan kätketty raketin laukaisualusta, olivat myös listalla. Yhdessä moskeijassa oli tunnelin suuaukko; toista moskeijaa käytettiin komentokeskuksena.
Viisi IDF:n sotilasta haavoittui tiistaina Hamasin kranaattitulessa Gazassa, 2 heistä kiidätettiin Sorokan sairaalaan, 3 Barzilain sairaalaan Bershevassa.  Maanantaina Hamasin lähettämä kommandoyksikkö panttivankien ottamiseksi ampui pst.-ohjuksen noustuaan tunnelista vartiotornissa lepäävää sotilas-ryhmää kohti surmaten heistä viisi. Tornin yläosassa ollut sotilas avasi tulen arabiryhmää kohti, joka oli raahaamassa yhden kaatuneen sotilaan ruumista tunneliin, surmaten heistä yhden toisten ehtiessä juosta takaisin tunneliin. Gazasta ammuttiin useita raketteja Israelin puolelle pitkin tiistai-iltaa ja keskiviikkoaamua, ensimmäinen puoli kolmen maissa aamuyöstä. Myös Tel Aviv oli rakettien kohteina. Niiden aiheuttamista tuhoista ei ole raportoitu. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-strikes-Gaza-power-plant-Haniyehs-home-369353, http://www.timesofisrael.com/day-23-us-and-israel-deny-report-of-harsh-obama-netanyahu-call-rockets-fired-on-ta-confusion-over-truce/
4. UUTISOTSIKOITA
-         Eshkolin alueneuvoston johtaja Haim Yalin sanoo, että turvallisuusmiehet oivat tietoisia 7 -10 tärkeimmän tunnelin paikasta, mutta ovat jo löytäneet yli 30 ja lukumäärä voi nousta 60:en. Hän totesi, että Israelin on päätettävä jatkaako sotaa vai tulitaukoa. Hän sanoi, ettei Washingtonin painostus ole tärkeä, koska tunnelit eivät ulotu Pentagonin tai Valkoisen Talon alueille.
-         IDF:n johto arvioi, että sen täytynee vaihtaa joitain Gazassa toimivia reserviläisyksiköitä, ehkä sotaväsymyksen vuoksi. Israel kutsui 60 000 reserviläistä aseisiin Gazan operaation vuoksi.
-         IDF jatkaa kiireisen yön jälkeen, jonka aikana iskettiin 80:en kohteeseen, kiihdytettyä tahtiaan tärkeitten kohteitten tuhoamiseksi. Gazan lääkintäviranomaisen raportin mukaan kiivaassa tulituksessa kuoli muiden ohessa 10-henkinen perhe, ja UNRWA:n kouluun osuneessa raketti-iskussa 16 ihmistä. Raketin ampujasta mielipiteet poikkeavat.
-         IDF:n sotilaat taistelevat kiivaasti Shejaiyen alueella Hamasin pyssymiesten kanssa saaden tukea hyökkäyshelikoptereilta ja panssarijoukoilta.
-         IDF:n sotilaspartio joutui tulituksen kohteeksi Libanonin rajan pinnassa Manaran alueella. Vielä ei tiedetä, kuka tai mikä ryhmä ampui laukaukset, jotka eivät aiheuttaneet vahinkoa.
-         Gazan arabilähteen mukaan menehtyneitten arabien luku on 1255, haavoittuneita on 7 100. Useat sadat kuolleista olivat aseellisia pyssymiehiä, jotkut heistä 15 -16-vuotiaita.
-         Hamasin joukoille saarnannut imaami Gazan Dir al-Balah moskeijassa totesi, että Hamas tulee tuhoamaan juutalaiset. Saarna videoitiin ja esitettiin Hamasin Al-Aksa TV:ssä, käännöksen suoritti Lähi-Idän Media-tutkimus Instituutti. ”Meidän oppimme teistä juutalaisista on, että me tulemme täysin tuhoamaan teidät. Emme jätä yhtään teistä henkiin, koska te olette vieraita tunkeilijoita maassa ja ikuisia ristiretkeläisiä”.
-         Iranin puolustusministeriön entinen neuvonantaja toteaa, että Iranin tulee aseistaa Juudean ja Samarian arabit, koska välimatka sieltä Haifaan ja Tel Aviviin on lyhempi kuin Gazasta. ”Uusi rintama tulee avata Länsirannalta”, sanoi Iranin tutkija Amir Mousavi Libanonin Mayadeen TV:n kanavan ohjelmassa lisäten, että heidät tulee aseistaa etenkin ohjuksilla.
-         Jerusalemin itäosissa lukuista PA:n arabit mellakoivat aamuyöstä kivittäen poliiseja ja sytytellen roskia tuleen. Poliisi käytti mellakkavarusteita massan hajottamiseksi.
-         Obaman ja Netanyahun viimeinen puhelu taltioitiin, mutta nyt kiistellään siitä, onko teippi aito vai peukaloitu. Tosiasia lienee, että Obama käytti hyvin hyökkäävää kieltä saadakseen Netanyahun taipumaan tulitaukoon, välittömästi ja ilman ehtoja. Obaman ja Netanyahun välinen sanailu on saavuttanut mittasuhteet, jota ei voisi odottaa kahden ystävälisen valtion päämiesten välillä. Kitkerä kritiikki kohdistuu myös ulkoministeri John Kerryyn.  http://www.timesofisrael.com/israel-us-deny-veracity-of-transcript-of-hostile-obama-call-to-netanyahu/
-         USA:n kongressin jäsenet ponnistelevat voidakseen turvata 225 miljoonan USD hätäpaketin Israelin Iron Dome patteriston käytön jatkumiseksi häiriöttä. Gazasta ammutut raketit voivat maksaa muutamia satoja tai tuhansia USD, mutta yksi torjuntaohjus kymmeniä tuhansia. http://www.timesofisrael.com/day-23-us-and-israel-deny-report-of-harsh-obama-netanyahu-call-rockets-fired-on-ta-confusion-over-truce/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -43 +C-astetta. Säätila jatkuu pilvettömänä ja helteisenä lähipäivien aikana.
Tuesday, July 29, 2014

TIISTAI 29.07.14


TIISTAI 29.07.14
1. ISRAEL painostettiin 48 tunnin ”humanitääriseen tulitaukoon” sunnuntaina. Painostajina olivat USA:n presidentti Barack Hussein Obama, USA:n ulkoministeri John Kerry, YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. Israelin johdon kehotuksesta IDF antoi joukoilleen käskyn osoittaa äärimmäistä pidättyvyyttä toimissaan, vastaten vain tuleen tulella ilman omia taistelukontakteja. DF kertoo edelleen, että Hamas katsoi tukitauon koskevan vain Israelia jatkaen hyökkäyksiään IDF:n sotilaita sekä siviilikohteita vastaan Israelissa. Tämä osoittautui tuhoisaksi etenkin maanantaina, jonka aikana IDF menetti 10 sotilasta kaatuneina ja useita haavoittuneina.
HAMASIN terroristit aloittivat tulitauon aikana uudelleen ryhmittämiensä rakettisolujen tulituksella rajan pinnassa olevia juutalaisyhteisöjä kohti laajentaen myöhemmin iskukohteitaan Ashkeloniin, rakettien salvolla Lachis-alueelle sekä Netivotin ja Ofakimin kaupunkeihin. Kuten DF kertoo, Hamas yritti ampua iranilaisvalmisteisen Fajr-5 raketin Haifaan, mutta jokin meni pahasti pieleen – ellei se ollut tarkoituksellinen – ja raketti osui läheiseen Shifa-sairaalaan surmaten 10 potilasta ja haavoittaen useita muita. Toinen raketti osui pakolaisleiriin surmaten ja haavoittaen ihmisiä. Hamasin antaman tiedotteen mukaisesti maailman media syytti Israelia tahallisista iskuista siviilikohteita vastaan, mutta joutuivat asian todellisen laidan paljastuttua poistamaan artikkeleitaan ja muuttamaan otsikoitaan. Hamas käytti tulitaukoja hyväkseen teloittaen 30 yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä Gazan arabia.
Edellisten raketti-iskujen jälkeen Hamas aloitti kranaattitulituksen Eshkolin alueelle, jossa yksi kranaatti osui IDF:n sotilasryhmään surmaten 4 sotilasta ja haavoittaen useita. Aiemmin maanantaina sala-ampuja osui Gazasta Israelin puolelle haavoittaen sotilasta olkapäähän.
Maanantai-iltana viiden terroristin ryhmä tunkeutui esiin tunnelista, joka oli IDF:n tiedossa, mutta joka oli jätetty tuhoamatta. Terroristit aloittivat tulituksen pahaa-aavistamatonta sotilasryhmää kohti surmaten heistä viisi, mutta kuudes sotilas piti päänsä kylmänä aloittaen tulituksen terroristeja kohti surmaten heistä yhden, joka oli raahaamassa kaatunutta sotilasta tunneliin. Loput terroristit heittivät silloin aseensa rynnäten takaisin tunneliin päästen pakoon. IDF aloitti etsinnät mahdollisten muiden terroristien löytämiseksi, joiden voitiin epäillä päässeen huomaamatta Israelin puolelle. Yksi IDF:n sotilas sai surmansa Gazassa maanantaina iltapäivällä sala-ampujan luodeista.
GAZAN taisteluissa surmansa saaneiden sotilaitten kulumäärä on nyt maanantain menetykset huomioiden 53 operaation Protective Edge alusta lähtien. http://www.debka.com/article/24137/High-IDF-death-toll-in-Hamas-upsurge-of-violence-on-“ceasefire”-day-Israel-expands-Gaza-counter-offensive
2. IDF ilmoittaa operaation ensimmäisen vaiheen tulleen toteutetuksi. Hamasin puolustuslinjan ensimmäinen vaihe on murskattu, 13 tunnelia 32:sta on tuhottu ja armeija odottaa komentoja seuraavasta vaiheesta, mikä tarkoittaisi tunkeutumista syvemmälle vahvasti linnoitettuihin kaupunkeihin, joissa Hamasin ja Jihadin johtokeskusten uskotaan sijaitsevan.
PÄÄMINISTERI Netanyahu määritteli operaation Protective Edge tavoitteet tarkoituksellisen epämääräisiksi voidakseen jättää tilaa myöhemmille tulkinnoille. Tavoitteen ydin on Netanyahun mukaan rauhantilan palauttaminen ja tuntuvan iskun aiheuttaminen Hamasin sotilassiivelle.
IDF on ollut tietoinen Hamasin kaivamista tunneleista Gilad Shalitin kidnappaamisesta lähtien, mutta niiden valtava määrä ja käyttötarkoitus on yllätys. Yllätys on varmaan ollut Hamasin johdonmukaisten ja päättäväisten suunnitelmien valmisteleminen ja toteuttaminen tulevaa sotaa varten, jonka lopullisena päämääränä on Israelin tuhoaminen. Iranin johto ilmoittikin operaation maahyökkäyksen alkaessa, että Israelin tuhoaminen on nyt toden teolla alkanut. Hamas on käyttänyt erään arvion mukaan 30 miljoonaa USD tunnelien kaivamiseen jopa alaikäisiä lapsia käyttäen. IDF:n mukaan se on löytänyt 32 tunnelia ja tuhonnut niistä 13, mutta Hamas sanoo sen olevan vain pieni osa niistä.
Tunneleita on kaivettu salakuljetukseen Siinailta, varastointiin, salaisten bunkkerien ja pitkäaikaista oleskelua varten tarkoitettujen tunneliverkostojen muodostamiseksi. Osa tunneleista on tarkoitettu iskujoukkojen lähettämistä varten panttivankien saamiseksi tai hyökkäyksiin siviilikohteita vastaan.
Vasta äskettäin julkistettiin Hamasin katalin suunnitelma, jonka mukaan se valmistautui lähettämään tunnelien kautta satoja raskaasti aseistettuja yksiköitään rajan pinnassa oleviin Israelin juutalais-yhteisöihin, jotka kaapattaisiin Hamasin valvontaan uusien vaatimusten esittämiseksi. IDF olisi voimaton niiden suhteen, koska Hamasilla olisi satoja siviilejä hallussaan. Israelin mediassa on osoitettu kovin vähän huomiota tähän katalaan suunnitelmaan, joka oli ja voi olla edelleenkin täysin mahdollisuuksien rajoissa toteuttaa. Hamasin kuten Syyrian ja Irakin ääri-islamistit ovat täysin asialleen antautuneita, jotka jopa etsivät kuolemaa saadakseen meriittiä seisoa Allahinsa edessä, kuten Irakin kurdialueella alueitaan IS-joukkoja vastaan taistelevat kurdisotilaat ovat havainneet.
NETANYAHU on ottanut yhdeksi päävaatimuksekseen Hamasin riisumisen aseista ja Gazan kaistan muodostamiseksi aseettomaksi vyöhykkeeksi, mitä sitten USA ja Kanada ovat toistelleet YK:n istunnoissa viitaten PA:n vastuuseen siitä. Mutta miten se käytännössä hoidettaisiin ja kenen toimesta, on täysin hypoteettinen kysymys, johon kukaan ei osaa antaa vastausta. USA, YK ja EU tuskin ovat halukkaita, eikä Venäjä enempää kuin Kiinakaan tunne mielenkiintoa asiaan. Ainoa potentiaalinen voima on Israel edellyttäen, että YK ja USA antavat siihen vapauden. Iran saanee ydinaseensa ennen pitkää, ja voi aktivoitua entistä pahemmaksi uhkaksi.  
Obaman ja Netanyahun välinen viimeisin puhelinkeskustelu ennen YK:n turvallisuusneuvoston istuntoa oli tarkkailijoiden mukaan kuin kartanonomistajan mökkiläiselleen antama uhkavaatimus ennen häätöä. Netanyahun kerrotaan olleen lähes shokissa sen jälkeen. Obaman ja Netanyahun välien rikkoutuminen ja ajautuminen lähelle avointa välirikkoa hyödyntää Hamasia, joka katsoo saaneensa USA:n hiljaisen tuen hyökkäyksilleen Israelin siviilikohteisiin. Obama on voinut uhata lopettavansa aseiden ja ohjusten sekä niiden varaosien toimitukset sekä kieltäytyä enää tukemasta Israelia kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK ja ase alaiset instituutiot.
SHAUL Mofazin esitys Hamasin ja Jihadin ostamiseksi 50 miljardilla USD voi tuntua länsimaiseen ajatteluun tottuneelle hyväksyttävältä, mutta vaikka korruptio on erottamaton osa arabikulttuuria, islamilaisen ääri-ideologiaan vihkiytyneille se on pyhäinhäväistys ja osoitus länsimaailman ja Israelin rappeutuneisuudesta. Hamas katsoo, että Israelin suostuminen humanitäärisiin tulitaukoihin osoittaa sen taistelutahdon ja – moraalin heikentymistä. Toisaalta Hamas katsoo, että vaikka se rikkookin itse julistamiaan tulitaukoja, kukaan ei syytä sitä siitä altavastaajan asemansa vuoksi.  http://www.timesofisrael.com/pm-wants-gaza-demilitarized-and-the-world-agrees-but-how/
3. Aaron Klein tarkastelee WND:n artikkelissaan Obaman ponnisteluja tulitauon saamiseksi Israelin ja Hamasin välisiin taisteluihin. Klein tunkeutuu artikkelissaan syvemmälle tutkien Obaman aiempia lausuntoja aina senaattorikaudelta lähtien saadakseen taustaa Obaman rauhanaatteille. Hän paljastaa, että Obama ilmoitti jo v. 2008 pitävänsä Hamasia ja Hizbullahia laillisina järjestöinä, joskaan ei puolueina, joilla on hyväksyttävä oikeus toimintaperiaatteisiinsa. Hän kuitenkin sanoo, että turvautuminen terrorismiin heikentää niiden asemaa ja hyväksyttävyyttä.
Obama sanoi syyskuun 11.päivän 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen, että se johtui siitä, ettei Al-Qaida tuntenut sympatiaa toisten kärsimyksiin, ja omaksumastaan ideologiasta, joka on syntynyt köyhyydestä, tietämättömyydestä, avuttomuudesta ja epätoivosta. Hän antoi ymmärtää, että USA:n harjoittama ulkopolitiikka oli osasyyllinen terrori-iskuihin.
Kosketellessaan Hizbullahia hän vaati artikkelissaan Chicagon Hyde Park Heraldissa 19.09.2001, että muiden seikkojen ohessa USA:n tulee pyrkiä ymmärtämään taustoja, jotka vaikuttivat niiden tekijöihin palaten uudelleen syihin, jotka synnyttivät tuon tuhoisan ideologian. Tältä pohjalta lienee ymmärrettävä Obaman sympatiat Muslimiveljeskuntaan, Hamasiin ja Hizbullahiin. http://www.wnd.com/2014/07/flashback-obama-sees-legitimate-claims-for-hamas-hezbollah/
Aaron Klein kertoo WND:n toisessa artikkelissa, että Gazan media vahvistaa tiedot, joiden mukaan Hamas murhasi 30 yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä gazalaista viimeisen 10 päivän aikana. Useimmat teloitukset suoritettiin tulitaukojen aikana. Heidän syytettiin toimittaneen IDF:lle tietoja Hamasin joukkojen ja aseiden sekä sen johtajien asuintalojen sijoituksista ja tunneleista. http://www.wnd.com/2014/07/palestinians-accuse-hamas-of-executing-its-own-people/
Michael Savage kertoo WND:n artikkelissa, että Obaman hallitusta johtaa ”muslimisisarkunta”, johon kuuluvat tärkein neuvonantaja Valerie Jarrett, YK:n lähettiläs Samantha Power ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Susan Rice, joka toimi aiemmin USA:n YK:n lähettiläänä. Savage muistuttaa, että Obama pakotti Egyptin presidentin Hosni Mubarakin eroamaan, mikä nosti valtaan Muslimiveljeskunnan ja Mohammed Morsin sekä saattoi Egyptin sisäiseen kaaokseen.  Nyt Israel taistelee katkerasti Hamasia vastaan Gazassa. Hamas on Muslimiveljeskunnan sekasikiö. Mutta nyt Israel saa hiljaista tukea arabimailta kuten Egypti, Saudi Arabia ja UAE, jotka taistelevat Muslimiveljeskunnan vaikutusta vastaan omissa maissaan. Obama tuki Muslimiveljeskuntaa ja tukee nyt Hamasia neuvotellen salaa sen edustajien kanssa, ja avustaa kapinallisia Syyriassa. Artikkelissa viitataan, että Valkoisen Talon muslimisisarkunnan vaikutusvaltaisin edustaja on Valerie Jarrett, jonka vasemmistolainen ideologia värittää Obaman hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.  http://www.wnd.com/2014/07/michael-savage-muslim-sisterhood-runs-white-house/
4. UUTISOTSIKOITA
-         91 % Israelin juutalaisista kannattaa hallituksen itsepuolustussotaa Hamasin joukkoja vastaan Gazassa operaation Protective Edge 22. päivän alkaessa, joka on vaatinut jo 53 sotilaan ja 3 israelilaisen siviilin hengen.  Haifan Yliopiston ja Yuval Feinsteinin johtaman gallupin mukaan, jossa kysyttiin 1000 ihmisen mielipidettä, 85 % kannattaa tulitaukoa, jos Hamasin raketit ja tunnelit on tuhottu viimeistä myöten. 77 % kannattaa hyvin vahvasti IDF:n operaatiota Gazassa, 17 % tukee ilmaiskuja vahvasti ja 4.5 % heikosti, vain 1.5 % vastustaa. 50 % tukee vahvasti IDF:n maaoperaatioita Gazassa, loput vähemmän innokkaasti. 82 % ehdottomasti hylkää syytökset, että operaatio Gazassa on virhe. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183441#.U9ddwENsO-o
-         Hamasin terroristit ampuivat rakettejaan useisiin kohteisiin Gazan rajan pinnassa. Sireenit soivat Ashdodissa, Eshkolin alueella ja Tel Avivin alueella. Iron Dome eliminoi raketin Gush Dan alueella, Ashdodissa ja Gderassa. Sota on pahasti kesken, eikä tulitauosta ole tietoakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183457#.U9dg5kNsO-o
-         Israelin johtajat vakuuttavat jatkavansa taistelua, kunnes kaikki tunnelit ja raketit on tuhottu. Pääministeri tapasi puolustusministeri Moshe Yaalonin ja IDF:n komentajan Benny Gantzin neuvotteluissa, joissa kartoitettiin seuraavaa vaihetta eli operaation jatkamista syvemmälle Gazan kaistalle, mikä myös tarkoittaa lisää sotilaitten menetyksiä. He myös koskettelivat varojen ja rakennusmateriaalien toimittamista Gazaan, joilla tunneleita rakennetaan. http://www.timesofisrael.com/israeli-leaders-vow-to-keep-up-gaza-operation-until-tunnels-destroyed/
-         IDF iski 70 kohteeseen Gazassa yön aikana. Yksi tuhottu kohde oli Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin kotitalo, jota käytettiin komentokeskuksena. Al-Aksan TV- ja radiomasto vaurioitui myös iskuissa, mutta ohjelmia voidaan kuitenkin välittää. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-hits-over-70-Gaza-targets-in-overnight-strikes-369255
-         Presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn venkoiluista huolimatta USA:n lainlaatijat antavat täyden tukensa Israelin puolustussodalle Gazassa. He pitävät kohtuuttomina ja vastuuttomina Obaman ja Kerryn vaatimuksia välittömästä ja ehdottomasta tulitauosta edes tuomitsematta Hamasin rakettitulta tai hyökkäyksiä tunnelien kautta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4551595,00.html
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta, aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu toistaiseksi koko maassa.


Monday, July 28, 2014

MAANANTAI 28.07.14


MAANANTAI 28.07.14
1. OPERAATIO Protective Edge 21.päivä alkoi hämyisenä taivaan ollessa ohuen pilvikerroksen peittämä, mutta lämpömittari osoitti reilut 21 astetta; ennusteen mukaan 19. Ilma tuntui viileältä auringon vasta heräillessä yöuniltaan. Sääennusteet lupaavat täksi päiväksi seuraavaa säätä: Jerusalem 19 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Taivas on ennusteiden mukaan pilvetön tänään ja seuraavat päivät.
2. TAPAHTUMNIEN seuraaminen Gazan rintamalla on sekoittavaa siksi, että sitä käydään monella tasolla, eikä raporttien perusteella aina pysty arvioimaan, mikä on totta ja mikä raportin laatijan oma näkemys tilanteesta ryyditettynä hänen omalla maailmankatsomuksellaan. Tämä koskee yhtä hyvin todellisia tilanteita taistelunäyttämöllä kuin uhrilukujen määriä puhumattakaan rinnan taistelujen kanssa käytävistä poliittisista neuvotteluista ja suunnitelmista taistelujen lopettamiseksi.
Gazan operaatiossa näyttää käyvän samoin kuin muutamissa edellisissäkin yhteenotoissa Israelia vastaan hyökänneitä vastaan, joissa hyvin alkanut operaatio pakotetaan ulkomaiden toimesta lopettamaan ennen kuin asetettu päämäärä on saavutettu. Tämä jättää tilanteen ratkaisemattomaksi ja avoimeksi hyökkääjän uudelleen ryhmittymiseksi uusin voimin ja asein. Näin kävi Libanonin kakkossodan aikana, ja näin kävi kahdessa edellisessä operaatiossa Gazan terroriryhmiä vastaan. Sama ilmiö näyttää nyt toistuvan Operaation Protective Edge suhteen.
EGYPTI laati oman tulitaukosuunnitelmansa, mutta pian sen jälkeen Qatarissa kokoontunut ryhmittymä esitti kilpailevan suunnitelmansa, joka suosi Hamasia, mutta jätti Israelin lähes sivustakatsojaksi. Jatkoneuvottelut siirtyivät takaisin Kairoon, jossa keskusteltiin molemmista suunnitelmaesityksistä. USA:n ulkoministeri John Kerry oli jätetty soittelemaan kakkossolistin osaa, mikä ei tyydyttänyt häntä, ja siksi hän rynnisti Kairoon antaen ymmärtää tukevansa Qatarissa laadittua Dohanin suunnitelmaa pitäen Kairon suunnitelmaa liian epämääräisenä.
JOHN KERRY päätti temmata aloitteen käsiinsä ”kaivamaansa tunnelia käyttäen”, kuten Israelin tarkkailijat pilkaten totesivat. Hän matkusti Kairosta Jerusalemiin esitellen laatimansa Kerryn suunnitelman, joka perustui lähes täysin Dohan suunnitelmaan. Siinä vaaditaan välitöntä tulitaukoa ja muita IDF:n toimia rajusti rajoittavia vaatimuksia. Israelin turvallisuuskabinetti hylkäsi suunnitelman ilman jatkokeskusteluja antaen ymmärtää, ettei sen laatijalla ole kuvaa todellisuudesta alueella.
Kerry matkusti takaisin Washingtoniin ilmeisesti esitellen suunnitelmansa Obamalle, joka kävi kärttyisän puhelinkeskustelun pääministeri Netanyahun kanssa vaatien ”ehdottomasti välitöntä tulitaukoa”. Obama vakuutti muiden ohella, että USA painottaa voimallista tuomiotaan Hamasin rakettitulelle sekä tunnelien kautta tehtäviä hyökkäyksiä Israeliin, mutta esitti syvän huolensa siviilien suurista uhriluvuista valittaen Israelin kuolonuhreista ja humanitäärisen tilanteen heikentymisestä. Hän painotti välittömän, ehdottoman humanitäärisen tulitauon tarvetta, joka lopettaa tulituksen ja johtaa vihollisuuksien lopettamiseen v. 2012 aseleposopimuksen pohjalla. Uutta hänen lausunnossaan on vaatimus aseriisunnasta: ”Viime kädessä minkä tahansa kestävän ratkaisun Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa tulee turvata terroriryhmien riisuminen aseista ja Gazan kaistan julistaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi”. 
USA:n ulkoministeriö puolusti tiedotteessaan Kerryn suunnitelmaa todeten, että se perustuu Kairon suunnitelmaan sekä v. 2012 aseleposopimukseen. Uusi elementti suunnitelmassa oli Kerryn lupaus antaa Gazaan 47 miljoonaa USD humanitääriseksi avustukseksi, sekä EU:n ja muiden ulkomaiden vakuutus rauhan säilymiseksi ja suunnitelman toteutumiseksi. Kerryn suunnitelma nostaa Turkin ja Qatarin jatkoneuvottelujen osapuoliksi, molemmat vihamielisiä Israelille. USA:n ulkoministeriön edustaja sanoo, että Kerryn kestävä ja pitkäjänteinen suunnitelma avaa Gazan rajaesteet mutta antaa riittävät vakuudet Israelin turvallisuustarpeille, jota ei sisältynyt 2012 sopimukseen eikä Kairon heinäkuun 2014 tulitaukosuunnitelmaan. USA:n ulkoministeriö pitää kohtuuttomana, vääränä ja jopa loukkaavana ulkoministeri Kerryn saamaa kritiikkiä Israelissa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/In-phone-call-to-Netanyahu-Obama-stresses-need-for-immediate-Gaza-cease-fire-369113,
3. YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata tekivät sunnuntaina yksimielisen päätöksen tulen lopettamiseksi välittömästi ja ehdottomasti, sekä hyväksyivät aikataulun ja proseduurin julkilausuman toteuttamiseksi. Lausunto perustui Jordanian tekemään esitykseen, mutta sen taustalla voidaan erottaa Dohan ja Kerryn suunnitelmien vaatimukset.
YK:n turvallisuusneuvosto antoi toisen lausunnon maanantaina, jossa se vaatii Israelia ja Hamasia toteuttamaan ehdottoman tulitauon muslimien ramadan paaston loppumisen merkiksi pitämän kolme-päiväisten eid al-Fitr juhlallisuuksien ajaksi sunnuntaista alkaen ja sen jälkeen. Jordanian laatiman esityksen sanotaan perustuvan Egyptin alkuperäiseen tulitaukoesitykseen. Neuvosto antoi samalla tunnustusta sekä pääsihteeri Ban ki-Moonin että John Kerryn ponnisteluille taistelujen lopettamiseksi.
Palestiinalaisiin lähteisiin perustuen 1031 palestiinalaista, enemmistö heistä siviilejä, on saanut surmansa 20 päivää kestäneiden taistelujen aikana. IDF:n mukaan se on menettänyt 43 sotilasta ja sen lisäksi 3 siviiliä on kuollut Gazasta ammutuista kranaateista.
YK:n turvallisuusneuvosto esitti syvän huolensa turvallisuustilanteen heikkenemisen johdosta Gazassa ja siviilien hengen ja ”kaatuneitten” menetysten vuoksi sekä esittää tarvittavien toimien tekemistä siviilien turvallisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi ja heidän suojelemisekseen. Lausunnossa painotetaan siviili- ja humanitääristen laitosten suojaamisen tärkeyttä, mukaan lukien YK:n omistamat. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/UN-Security-Council-calls-for-humanitarian-ceasefire-in-Gaza-369128
4. ISRAELIN sotilastiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin sanoo, että IDF lisäsi alkuperäiseen tavoitteeseensa tunnelien tuhoamiseksi rauhantilan palauttamisen ja Hamasin aseistariisunnan. Yadlin sano, että Israelin tiedustelu oli kauan aikaa tietoinen tunnelien kaivamisesta, mutta ettei se ollut tietoinen joka hetki niiden lukumäärästä. Hän kyselee myös, mikä maailman reaktio olisi ollut, jos IDF olisi ennaltaehkäisevästi keskittynyt tunnelien tuhoamiseen. Hän ei kerro omaa reaktiotaan, mutta esittää allegorian: Jos Israel saa tietoonsa, että Hizbullah aikoo laukaista kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia Israeliin, iskeekö se ensin niiden tuhoamiseksi vai odottaako, kunnes ohjukset on laukaistu?
YADLIN arvioi, että Hamasin sotilaallinen asema on merkittävästi heikentynyt IDF:n iskujen vuoksi, mutta ei riittävästi. ”Israelin tulee käyttää paljon kovempia otteita Hamasin sotilassiiven heikentämiseksi, joka on saanut koivia iskuja, mutta ei tarpeeksi”, hän arvioi. ”Heidän teologiaansa, johon he uskovat, kuuluu aseellinen vastarinta (resistance). Eivät he riisu Gazaa aseista vapaaehtoisesti, ja ainoa, joka sen pystyy suorittamaan, on IDF”. Yadlin, joka johtaa Kansallisen turvallisuuden keskusta Tel Avivissa, esitti ajatuksiaan Israel Projektin järjestämässä tilaisuudessa.
Amos Yadlin katsoo, ettei Hamasin valta ole vielä murskattu, sen johtajat asuvat turvallisesti, kuten myös sen keskeiset terrorijohtajat. Ainoa keino kestävän tulitauon ja poliittisen ratkaisun saavuttamiseksi on joko Hamasin heikentäminen tai sen tuhoaminen. Hän katsoo, että kansan-omainen viisu ”parempi paholainen jonka tunnet kuin josta et tiedä mitään” oli ajankohtainen Hamasin tapauksessa kaksi kuukautta sitten, koska meillä oli ainakin osoite Hamasin hallitessa.
”Nyt kuitenkin Hamas on osoittanut, että se on enemmän kuin osoite; se on sotilaallinen uhka. En pysty näkemään, mikä vaihtoehto olisi pahempi kuin Hamas. Suosittelen Hamasin heikentämistä ja tuhoamista niin paljon kuin suinkin”. Yadlinn kieltää ehdottomasti syytökset, että tunnelien olemassa-olon havaitseminen olisi ollut tiedustelun mahtava virhe, sillä ei tiedustelu koskaan pysty kaikkea löytämään. Hän sanoo, että Hamasin tiedettiin kaivavan niitä, mutta ei niiden valtavaa lukumäärää. Kuitenkin niiden merkitystä pidetään tänään vaarallisempana kuin raketit. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Yadlin-Hamas-wont-voluntarily-demilitarize-IDF-must-do-it-for-them-369099
5.  UUTISOTSIKOITA
·        Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui maanantaiaamuna käsittelemään tilannetta Gazan rintamalla. Koska tilanne maan eteläosassa on rauhoittunut ja vain yksi raketti ammuttiin tänään, IDF tulee rajoittamaan toimintansa tunnelien etsimisen ja tuhoamiseen. IDF tulee kuitenkin vastaamaan jokaiseen Gazasta ammuttuun rakettiin. IDF tiedottaa tuhonneensa yön aikana kaksi tunnelia, ja että tulitauko ilman määräaikaa kestää niin kauan kuin rauhantila jatkuu, kuten IDF:n tiedottaja Moti Almoz kertoi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-limits-Gaza-operation-to-destroying-tunnels-responding-to-rocket-fire-369136
·        Abu Tor on juutalaisten, muslimien ja kristittyjen asuma lähiö Jerusalemin itäosassa. Heidän välinsä ovat olleet moitteettomat aivan viime päiviin saakka, mutta musliminuoren Abu Khdeirin murha ja polttaminen Jerusalemin puistossa on muuttanut tilanteen. Asukkaat kertovat, että arabit tulevat yöllä, ampuvat ilmaan, heittelevät kiviä ja palopommeja rikkoen talojen ikkunoita ja runnellen kadun varteen pysäköityjä autoja palopommeillaan. Poliisi käy tutkimassa vahinkoja ja kuulustelee ihmisiä, mutta ei voi tehdä mitään tilanteen muuttamiseksi. http://www.jpost.com/National-News/Jewish-Abu-Tor-residents-see-spike-in-Arab-violence-369121
·        Abu Marzouk Hamasista kertoo, että järjestö hylkäsi Egyptin esittämän tulitaukosuunnitelman, koska se olisi edellyttänyt Israelin tunnustamista, mitä se ei voi koskaan tehdä loukkaamatta peruskirjaansa. Egyptin 15.07. laatimassa tulitaukosuunnitelmassa Hamasia vaaditaan tunnustamaan 1967 Israelin rajat ja rauhanneuvottelujen alkamista. Suunnitelman arabiakielisessä versiossa ei kuitenkaan mainita rajoja eikä rauhanneuvotteluja. http://www.timesofisrael.com/hamas-official-claims-it-rejected-egyptian-deal-to-avoid-recognizing-israel/
·        IDF:n eliittijoukkojen Yahalom entinen komentaja eversti Atrai Shelah sanoo, ettei IDF löydä kaikkia tunneleita, ja toiseksi, iin pian kuin IDF lähtee Gazasta, Hamas aloittaa uusien tunnelien kaivamisen. IDF on löytänyt yli 30 tunnelia, joista jotkut ovat 20 metriä maanpinnan alapuolella, yli miehen korkuisia ja leveydeltään helppokulkuisia. Niiden rakentamiseen on käytetty satoja tonneja sementtiä, joka oli tarkoitettu rakennuksia varten. Joissakin oli varastoituna IDF:n täydellisiä sotilaspukuja, aseita, narkoottisia aineita ja käsirautoja. IDF:n upseerin mukaan tunnelien kautta oli tarkoitus suorittaa massahyökkäys Israelin alueelle juutalaisen uuden vuoden aikana, kuten Israelin uutistoimisto NRG raportoi syyskuussa. Suunnitelman mukaan 200 terroristin oli tarkoitus soluttautua tunnelien kautta Israeliin ja ottaa valvontaansa maan etelä-länsiosan kuusi juutalaisyhteisöä. Yksi tunneleista ulottui 600 metriä Israelin puolelle rajaa. Kuusi IDF:n sotilasta on saanut surmansa terroristien noustua yllättäen tunneleista avaten tulen. Shelah arvioi puhuessaan Israel Project konferenssissa, että tunnelit ovat osa arabikulttuuria Gazassa. Tunneleita on sadoista tuhansiin, Shelah arvioi. http://www.timesofisrael.com/hamas-will-restart-tunneling-as-soon-as-we-leave-idf-officer-says/
·        IHH suunnittelee ja valmistelee Mavi Marmara Flotilla II:n lähettämistä Gazan kaistalle väittäen aluksen kuljettavan avustustarvikkeita, joita edellisestä ei löydetty. Flotilla odottaa viranomaisten lupia matkalleen, sitä suojaavat Turkin sota-alukset. http://www.timesofisrael.com/mavi-marmara-group-plans-new-gaza-aid-convoy/
·        IDF:n kranaatti osui tyhjänä olevan koulun pihaan Gazassa, mutta tuhonnut rakennuksia. Tutkimus on osa Hamasin väitteitä, että IDF:n kranaatit surmaisivat 16 kuolulaista UNRWA:n koulussa Beit Hanoussa. IDF kieltää ehdottomasti Hamasin väitteet. Kouluun osui Hamasin oma harhautunut raketti. http://www.timesofisrael.com/idf-mortar-round-landed-in-empty-unrwa-yard-did-not-kill-gazans/

Sunday, July 27, 2014

SUNNUNTAI 27.07.14


SUNNUNTAI 27.07.14
1. OPERAATION Protective Edge 20. päivä alkoi pilvettömänä ja suhteellisen viileän tuntuisena 19 asteen lämpötilasta huolimatta. Taisteluissa henkensä menettäneitten IDF:n sotilaitten lukumäärä on nyt 42 kahden aiemmin haavoittuneen sotilaan menehtyessä haavoihinsa eilen. Henkensä menettäneitten Gazan arabien lukumäärä nousi tulitauon aikana raunioista löytyneitten ruumiiden johdosta ja on nyt yli tuhat. Lukumäärät vaihtuvat koko ajan.
IDF:n ja Hamasin kesken sovittu 12 tunnin ”humanitäärinen tulitauko” päättyi eilen illalla klo 20.00, mutta IDF jatkoi sitä yksipuolisesti 4 tunnilla ja tutkii mahdollisuuksia jatkaa sitä YK:n esityksen mukaisesti 24 tunnilla ja päättyen 21.00 sunnuntai-iltana. Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoun ilmoitti välittömästi, ettei se suostu uuteen tulitaukoon, ellei Israel ensin vedä joukkojaan Gazasta. Hän selitti, ettei tulen lopettamisella ole mitään merkitystä niin kauan, kuin IDF:n tankit ovat Gazan alueella, mikä estää asukkaitten vapaan pääsyn asuntoihinsa ja ambulanssien liikkeet kaduilla. IDF aloitti myös operaationsa jatkamisen uudelleen.
HAMASIN aseellinen siipi izza din a-Kassam tiedottaja ilmoitti kolmessa erillisessä tiedotteessa, että se oli laukaissut eilen illalla kaksi rakettia Tel Avivin alueelle, viisi rakettia Nachal Oz alueelle etelässä ja viisi Ashkelonin alueelle Israelin eteläosassa. Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi kaksi rakettia Ashkelonin yllä muiden pudottua tyhjille kentille, myös Shaar HaNegev alueella. Tel Aviviin ei ilmeisesti tullut yhtään rakettia. Gazan pyssymiehet ampuivat kranaatteja Israelin puolelle heti 12 tunnin tulitauon loppumisen merkiksi 20.00 jälkeen hyläten IDF:n tarjouksen 4 tunnin jatkoajasta. Gazalaiset käyttivät tulitaukoa varastojensa täydentämiseen ja raunioiden tutkimiseen vetäen niistä ulos useita ruumiita. UNRWA:n edustaja Gazassa paljasti, että Gazan harhautuneen ja koulutaloon osuneen raketin, joka tappoi 15 koululaista, oli ampunut Hamas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183368#.U9R-qUNsO-o
IDF:n sunnuntaina julkaiseman tiedotteen mukaan vääpeli Barak Refael Dekorker, 27 Gan Yavnesta, sai surmansa Gazasta ammutun Kassam-raketin osumasta. Yksityiskohtia ei ole tiedossa. Hän nostaa kaatuneitten sotilaitten luvun 43:en. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-confirms-three-more-deaths-bringing-death-toll-to-40-368982
HAMAS vastaa Israelin ilmoittamaan yksipuoliseen 24:n tulitaukoon, jonka on tarkoitus loppua klo 21.00 sunnuntaina, kiihdyttämällä rakettitultaan Israelin puolelle. Tulitaukoa esitti YK:n paikallis-lähettiläs Robert Serry, ja turvallisuuskabinetti hyväksyi sen. Rakettien lähestymisestä on ilmoitettu ainakin etelän kaupungeissa ja Shfelan alueilla. Iron Dome eliminoi raketteja ainakin Hof Ashkelon ja Ashdodin yllä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4550403,00.html
2. Sireenien ilmoittaessa rakettien lähestymisestä Ashdodissa ja pian sen jälkeen Ashkelonissa surmansa saaneiden gazalaisten lukumäärä on noussut yli tuhanteen ihmiseen. Analyysien mukaan valtaosa heistä on 16 -35-vuotiaita miehiä, mikä on Hamasin pyssymiesten ikäryhmä. Palestiinalaisen Kansainvälisen Mediakeskuksen henkensä menettäneistä siviileistä keräämiensä tietojen analyysit paljastavat, että 79.7 % heistä on miehiä, ja että 53.8 % miehistä kuuluu ikäryhmään 16 -35. Analyysit vakuuttavat tosiksi IDF:n aiemmin esittämät väitteet, ettei se taistele Gazan siviilejä vaan pyssymiehiä vastaan. Sekaannusta aiheuttaa epäselvyys, ketkä lasketaan aseellisiksi, ja ketkä siviileiksi.
ANALYYSISTÄ selviää edelleen, että vaikka 5 -9 vuotiaat lapset Gazassa edustavat 14.3 % väestöstä, heitä on vain 5.2 % uhreista. 20 -24-vuotiaita on 8.9 % väestöstä, mutta 24.2 % surmansa saaneista. Yli 65-vuotiaita on Gazassa 2.6 % väestöstä, mutta uhreista 3.3 %. Tämä voi johtua siitä, että heillä on vaikeuksia ehtiä pois taistelujen alta liikkumisongelmiensa vuoksi.
Alla oleva graafinen karttapiirros antaa tarkempia tietoja asiasta. Sininen jana tarkoittaa väestönmäärän, punainen uhrien % luvun kussakin ikäryhmässä.


3. ARTIKKELEISSA keskitytään yleensä tarkastelemaan vain surmansa saaneiden lukuja kiinnittämättä huomiota haavoittuneiden lukumäärään. IDF:n tiedotteen mukaan Israelin sairaaloissa on ilmoitetun 43 kuolonuhrin lisäksi 134 sotilasta eriasteisten haavojensa vuoksi. Viidellä heistä on vakavia haavoja, 39 keskinkertaisesti ja 90 lievästi haavoittuneita.
IDF:n haavoittuneita sotilaita hoidetaan viidessä sairaalassa. 38 heistä Sorokan sairaalassa Beershevassa; 32 Barzillain sairaalassa Ashkelonissa; 29 Ramat Gan HaShomer; 20 Beilinson sairaalassa Petah Tikvassa ja 50 Hadashan sairaalassa Jerusalemissa. 70 sotilasta on vapautettu sairaaloista 10 päivän aikana operaation alkamisesta lähtien. http://www.timesofisrael.com/day-20-idf-toll-rises-to-42-hamas-breaches-truce-resumes-rocket-fire-kerry-heads-home/
4. USA:n ulkoministeri John Kerryn asema juutalaissyntyisenä, joka kuitenkaan ei tiettävästi ota aktiivisesti jos ollenkaan osaa heimoveljiensä ja sisariensa uskonnon harjoittamiseen – hän kertoo saaneensa selville juutalaisuutensa aikuisikäisenä kuin vahingossa - on ongelmallinen, mutta hän on osoittanut selkeää mielenkiintoa Lähi-Idän ja niissä erityisesti Israelin ja arabien välisten ongelmien ratkaisemiseen. Israelissa vain nähdään hänen tapansa lähestyä niitä kömpelöksi ja asian-tuntemattomaksi, mikä näyttää aiheuttavan sekaannusta ja hämmennystä enemmän kuin myötäelämistä ja yhteistyöhalua. KERRYN aktiivinen ja sivusta katsoen vähemmän hienotunteinen tapa, millä hänen katsotaan pakottaneen Netanyahun ja Abbasin suostumaan jatkamaan rauhankeskusteluja käyttäen sekä porkkanaa että keppiä, on tyyppiesimerkki tästä.
Israelin onnettomuudeksi vain keppiä käytettiin Israelia vastaan, jolle hän tarjosi kieltäytymisen seurauksena uhkauksilla kansainvälisellä boikotilla ja kolmannella intifadalla, mikä ei ollut omiaan herättämään luottamusta hänen puolueettomuudestaan. PA:n puheenjohtajalle Abbasille hän sen sijaan lupaili ruusuista tulevaisuutta USA:n lempilapsen asemassa 400 miljardin USD myötäjäisillä. USA kouluttaa ja aseistaa PA:n armeijaa, jota hämäännyttävästi kutsutaan poliisiksi.
Kerry jätettiin sivuun orastavista keskusteluista pitkäaikaisen aseleposopimuksen laatimiseksi Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen Hamas ja Islamic Jihad kanssa. Kerry ei ole tottunut tällaiseen kohteluun, ja siksi hän päätti tulla mukaan kutsumatta, kuten Israelissa todettiin. Hän luotti siihen, ettei kukaan voi syrjäyttää noin vain entisen maailman mahtivallan ulkoministeriä, ja kohteliaasti hänet otettiinkin vastaan Kairossa, mutta kukaan ei ollut innostunut hänen tulostaan.
KERRY oli laatinut oman pitkäaikaisen aseleposopimuksen, jota hän tuli Jerusalemiin esittelemään pääministeri Netanyahulle Jerusalemissa ja PA:n puheenjohtaja Abbasille Ramallahissa. INN kutsuu Kerryn laatimaa suunnitelmaa, jonka yksityiskohtia ei ole tiedossa, tunneliksi Egyptin laatiman alle, sillä tutustuttuaan siihen Israelin turvallisuuskabinetti tyrmistyi sen esityksistä, jotka oli melkein suoraan kopioitu arabien Dohassa laatimasta luonnoksesta. Kabinetti hylkäsi sen suoralta kädeltä ilman seremonioita. Kabinetti kuitenkin suostui tilapäisiin tulitaukoihin humanitäärisistä syistä, vaikka epäilikin Hamasin vastahakoista suostumista oireeksi, ettei se tule kunnioittamaan niitä.
ULKOMINISTERI John Kerryn kaivaman tunnelin Egyptin suunnitelman alle on kuitenkin selvä tuen osoitus Hamasille, jonka aseman katsotaan vahvistuneen sen vuoksi. Tulen lopettamista edes tilapäisesti ovat vaatineet sekä EU että YK ja Turkin muslimipääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka välillä julmistelee Israelille. Ranskan ulkoministeri puhuu massamurhista, ja joku vertaa IDF:n toimia natsi Saksan puhdistusoperaatioihin toisen maailmansodan aikana. Toiset ulkomaiset sotilas-asiantuntijat taas puolestaan kutsuvat Israelin armeijaa inhimillisimmäksi, mitä koskaan on ollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183369#.U9SnLENsO-o
5. FATAHIN aseelliseksi siiveksi kutsuttu Al-Aksa Marttyyrien Prikaati ilmoitti aloittavansa avoimen sodan ”Sionistista vihollista” Israelia vastaan. Videoidussa tiedotteessa todettiin, ettei järjestö voi seisoa sivulla katsoen IDF:n operaation jatkumista Gazassa. Järjestö on Fatahin alajärjestö ja muodollisesti suoraan Abbasin käskyvallan alainen.
Keskiviikkona 23. heinäkuuta julkaistussa Al-Aksan tiedotteessa annetaan ymmärtää, että se aloittaa operaatiot Israelin sisällä todeten, että ”verenvuodatus on ainoa, jonka Israel ymmärtää”. Se julistaa, että kaikki optiot ovat mahdollisia viitaten suoriin aseellisiin hyökkäyksiin israelilaisia henkilöitä vastaan, että hyökkäyksiin autoilijoihin maanteillä ja terrori-iskuihin siviilikohteita vastaan, kutsuen sitä avoimeksi intifadaksi sionistista vihollista vastaan. Fatahin parissa Israel-vastaisuus ei ole mitään uutta, sillä Oslon ja sitä seuraavien julkilausumien vastaisesti juutalaisten halventaminen ja demonisoiminen on jatkunut lastentarhoista yliopistoihin, radiosta ja TV:stä kaikkiin median välineisiin. USA:n johto on Kerryä myöten hyvin tietoinen tästä kiihotuksesta, mutta näyttää omaksuneen hyväntahtoisen asenteen: Pedolla on pedon luonto, eikä se sille voi mitään.  
Gazan väkivaltaisuus on jo siirtynyt Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin lähiöihin ja Temppeli-vuorelle. Lauantaina Ramallista marssi arviolta 15 000 PA:n arabia – luultavasti Israelin vasemmiston ja kansainvälisten anarkistien rohkaisemina - kohti Jerusalemia, mutta heidät pysäytettiin Qalandian tarkastus-asemalla ennen Jerusalemia. Nämä ovat perinteisesti verisiä ja kiihkeitä yhteenottoja poliisin ja sotilaitten kanssa. Taustalla soi Jasser Arafatin lupaus, että miljoonaan marttyyrien voimalla hän marssii Jerusalemiin. Abbas on joskus toistellut tätä muistellessaan oppi-isäänsä. Näissä nujakoissa ihmisiä haavoittuu ja joku voi kuollakin molemmin puolin barrikadia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183378#.U9SrwUNsO-o
Perjantaina arabimuslimit hyökkäsivät poliisin tukikohtaan Temppelivuorella tuhoten sitä ja sytyttäen sen tuleen. Useissa paikalta otetuissa kuvissa, joita esitellään INN:n artikkelin yhteydessä, näytetään kuvia asemasta ennen ja jälkeen hyökkäyksen, sekä arabien varastamista poliisin varusteita. Perjantai oli musliminen raivon päivä, viimeinen perjantai ennen ramadanin loppua tänään. Arabien hyökkäykset ja kiihotus Jerusalemissa ja Vuorella ovat muuttaneet sävyään entistä raaemmiksi. Jerusalemin poliisi näyttää olevan alimiehitetty ja aseistettu vastaamaan niihin. Poliisin omaksuma hienovaraisen ja hillitty suhtautuminen arabien välivaltaan rohkaisee heitä entistä julkeampiin hyökkäyksiin sekä poliisia ja sotilaita että siviilejä, myös turisteja, vastaan. Pakostakin on nähtävä, että Israelin sisäiset rauhattomuudet ja väkivaltaisuudet ovat osa koko Lähi-Itää ravistelevaa kehitystä. Sinä päivänä, kun muslimit pystyvät ylittämään heimo- ja islamin sisäiset ristiriitansa keskittyäkseen Israelin tuhoamiseen, joka on niiden perimmäinen tavoite, Israel tulee räjähtämään – ja sen on pakko tehdä niin –, minkä tuhoiset vaikutukset tuntuvat laajalla alueella. (Ps.83)
Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -29; Tibearias 26 -36; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -40 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu lähipäivien aikana.