Friday, August 10, 2007

PERJANTAI 10.08.07
1. ABBAS HYLKÄSI esityksen Jemenin toimimisesta välittäjänä Fatahin ja Hamasin välillä. Abbas luultavasti pelkää USA.n pahoittavan mielensä, jos tällaisia neuvotteluja käydään Hamasin kanssa. Tarjouksen välityksestä esitti Jemenin presidentti Ali Abdallah Saleh.
SALEH SOITTI Abbasille ja kertoi, että Hamasin Damaskoksen johtaja Khaled Mashaal oli pyytänyt Jemeniä toimimaan välittäjänä. Abbas on taas pahassa välikädessä. Monet johtavat arabimaat, niiden mukana Egypti ja Saudi Arabia, vaativat Fatahia ja Hamasia sopimaan erimielisyytensä. Saudit ovat ilmoittaneet, ettei heitä enää kiinnosta toimia välittäjinä.
JEMEN TARJOAA kansallista yhtenäishallitusta saudien sovitteleman edellisen hallituksen tapaan. Jemen esittää arabikomitean perustamista Kairon ja Mekkan sopimusten toteuttamista varten. Abbas vaatii ennakkoehtona, että Hamasin täytyy ensin luopua kaappaamastaan asemasta Gazan kaistaleella ja pyytää anteeksi väkivaltaisia toimiaan.
ABBAS VIRALLISESTI hylkäsi sovitteluyritykset Hamasin kanssa ja kieltää salaisia keskusteluja käydyn osapuolten kesken, mutta hänen läheiset avustajansa pitävät Jemenin tarjousta hyvänä ja myöntävät salaisia keskusteluja käydyn.
ABBAS ESITTI Kairon vierailunsa yhteydessä IDF:n aikoinaan valmisteleman suunnitelman toteuttamista Philadelphia-käytävän Gazan ja Siinain välillä kaivamisesta kanaaliksi, joka täytettäisiin merivedellä. Presidentti Hosni Mubarak on viime aikoina toistuvasti esittänyt huolensa aseitten ja räjähteitten salakuljetuksista Egyptiin ja sieltä pois.
2. DFLP:N JOHTAJA Nayef Hawatmeh kertoo nyt olevansa halukas muuttamaan PA:n alueelle, vaikka hän ei ole koskaan asunut siellä. Hän sanoo ensimmäisenä ehdottaneensa kahden valtion periaatetta, ja otaksuu, että hänen läsnäolonsa PA:n alueella vahvistaa Abbasin asemaa. ”Ilman meitä, kenen kanssa hän puhuisi”, hän toteaa ja lisää, että Abbas on ”todellinen rauhan mies”, ja että ”Israelin tulisi kohdella häntä anteliaammin”. Hän tapasi Hamasin Damaskoksen edustajan Khatibin keskiviikkona ja kertoi saaneensa vaikutelman, ettei Hamas aio perustaa islamilaista hallintoa Gazaan, mutta haluaa vakiinnuttaa islamilaisen kulttuurin ja tradition palestiinalaiseen yhteiskuntaan.
HAWATMEH on vastuussa 22 juutalaislapsen murhaamisesta terrori-iskussa Maalotiin 1974. Hawatmeh sanoo nyt, että ”paljon verta on vuodatettu molemmin puolin, ja että historia tuomitsee Israelin ja palestiinalaisten toimet”. Hän ei ilmaissut katuvansa tekojaan.
3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad syyttää tietokonevirheen aiheuttaneen sen, että PA maksoi 3500 Hamasin turvallisuusvirkailijalle palkan pankkiin. Virheen tultua ilmi PA kehotti pankkeja palauttamaan rahat, mutta 1000 virkailijaa oli ehtinyt nostaa palkkansa. PA ostaa
70 000 USD maksavan auton kullekin PLC:n kansanedustajalle, myös Hamasin edustajille.
ISRAELISSA VIERAILEVAN kongressin delegaation edustaja Eric Cantor (R Virginia) pitää PA:n palkanmaksua Hamasin virkailijoille iskuna kasvoihin. Cantor on ainoa juutalaisedustaja kongressin edustajainhuoneessa. Hän kertoi Fayadin vakuuttaneen heille vuorokautta aiemmin, ettei Fatah aio sovitella Hamasin terrorijärjestön kanssa, ja että he kertoivat hyvin selkein sanoin, ettei USA tue sellaista Palestiinan hallitusta, joka on liittoutunut terrorijärjestön kanssa, minkä sekä presidentti Bush että ulkoministeri Rice ovat tehneet täysin selväksi.
CANTOR ESITTI huolensa, että Bushin rauhankonferenssilta odotetaan liikaa ja sanoi toivovansa, että pidetään kiinni ”tiekartasta”. Hän myös sanoi vievänsä terveiset USA:n johdolle, ettei ole viisasta esittää liian yksityiskohtaisia neuvoja Israelille, joka parhaiten tietää, mikä on sille parasta. USA:n tarjoamasta asekaupasta arabimaille hän kertoi, ettei heillä ole tietoa sen yksityiskohdista, mutta sanoi olevan tärkeää, että Israel säilyttää laadullisen johtoaseman
4. KUN ISRAEL SOLMII virallisen rauhansopimuksen PA:n kanssa, Hamasilla ei ole muita mahdollisuuksia kuin hyväksyä se, väittää PA:n vankeinasiain ministeri Ashraf Al-Ajrami. Hän puhui tilaisuudessa, jonka olivat järjestäneet Geneve-sopimusten laatijat ja Konrad Adenauer säätiö. Hän myös lisäsi, että PA voisi olla kiinnostunut pienten asumattomien alueitten vaihtamisesta, mutta ei Liebermanin esittämässä laajuudessa. Ajramin mielestä tilanne muistuttaa sitä ennen Oslon sopimuksia, jotka palestiinalaiset hyväksyivät sitten, kun ne oli solmittu. Hän ei suosittele keskusteluja Hamasin kanssa.
5. KIINA ON PAHIN KANTO KASKESSA Irania vastaan suunniteltujen uusien ja kovempien pakotteiden asettamiseksi, ovat USA:n viranomaiset turhautuneina tunnustaneet. Tämän ilmaisi Washingtonissa apulaisulkoministeri Nicholas Burns ja sitä toistaa Israelissa vieraileva USA:n talousministeriön alisihteeri terrorismia ja taloudellista tiedustelua koskevissa asioissa Stuart Levey, joka sanoo, että Kiina on kaikkein haluttomin YK:n turvallisuusneuvoston jäsen Iranin vastaisten pakotteiden asettamisessa. Levey toimii YK:n ulkopuolella, mutta hänen toimensa ovat samansuuntaisia kuin YK:n. Hän pyrkii havainnoimaan, miten maat toteuttavat YK:n asettamia Iranin vastaisia pakotteita.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mark Regev totesi ennen Leveyn ja Livnin tapaamista, että diplomatian tulee olla vakuuttava ja puhua yhdellä suulla ollakseen tehokas. ”Iranin tulee ymmärtää, ettei bisnes voi jatkua kuten ennenkin kun se samaan aikaan toteuttaa ohjelmaansa ydinaseitten valmistamiseksi”.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat ampuivat 22-vuotiaan palestiinalaismiehen, joka oli asettamassa pommia Gazan turvallisuusaidan viereen. Toinen mies haavoittui. Palestiinalaisten mukaan mies oli aseeton.
- NETANYAHU on huolissaan Likudin puheenjohtajaehdokkaan Moshe Feiglinin suosiosta. Hän syyttää Kadimaa, että se tukee Feigliniä salaisesti heikentääkseen hänen asemaansa. Kadiman kannatus on gallupien mukaan 7 kansanedustajaa, nyt 29. Likud noussee niiden mukaan johtavaan asemaan. Feiglinin tuki puheenjohtajakilvassa on ennusteiden mukaan 40 %.
- EGYPTI KIELTÄYTYY lähettämästä neuvottelijoita Gazaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, ennen kuin Hamas palaa ruotuun, eli luopuu vallasta Gazassa.
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ennustaa, että rauhanneuvottelut PA:n kanssa kestävät 3 – 5 vuotta, eikä Israelin tule vetäytyä alueilta ennen sitä. Hän myös sanoo kieltäytyvänsä poistamasta tiesulkuja Juudeassa ja Samariassa, koska ”Olmertin ja Abbasin keskustelut eivät johda rauhaan.”
- TYÖOIKEUS estänee rantavartijoitten lakon alkamisen lauantaina 17.00. Hukkumisonnettomuudet rannoilla lisääntyivät edellisen lakon aikana.
- ISRAEL JA INTIA suunnittelevat miehittämättömän helikopterin rakentamista yhteisvoimin. Maitten välinen sotilaallinen yhteistyö kasvaa kaiken aikaa. Israel neuvottelee Intian ilmavalvonnan uudistamisesta 1.5 miljardin USD arvosta.
- USA:N JA ISRAELIN välinen 30 miljardin USD tukisopimus on lähellä allekirjoitusta. USA:n hallitus on vaatinut Olmertin hallitukselta selvitystä varojen käyttämisestä ja miksi se haluaa maksujen aikaistamista.
- HALLITUKSEN ESITYS 2008 budjetiksi, jota talousministeri Bar-On kehuu sosiaaliseksi, estää sairaalavuoteiden lisäämisen ennen vuotta 2010.
- IAF:N HELIKOPTERI ampui ohjuksia Gazan autiolla Dahaniyehin lentokentällä havaitsemaansa kolmen hengen rakettimiehistöön ja sanoo osuneensa, vaikka palestiinalaislähteet kieltävät sen.
- TERRORISTIT AMPUIVAT eilen raketteja ja kranaatteja pitkin päivää Gazasta Israeliin. Yksi putosi lähelle Ariel Sharonin Sycamore farmia ja kanatarhaa. Toinen raketti putosi lähelle Sderotia ja kolmas asumattomalle alueelle. Kibbutsi Nir Amin kännykkäantennitorni kärsi vaurioita raketti-iskusta. Yksi nainen haavoittui.
- KAKSI NUORTA palestiinalaista pääsi Gazan turvallisuusaidan läpi Israelin puolelle torstai-iltana, mutta heidät saatiin pian kiinni.
- IDF VALMISTAUTUU Hamasin lupaamaa laivaston rakentamista varten. Vaikka sillä ei vielä ole aluksia, se on asentanut tykistöä ja ohjuksia rannikolle. Merivoimat sanovat, että sen tulee operaatioissaan huomioida tämä uusi uhka, jossa voidaan käyttää myös pommeilla lastattuja kalastusaluksia.
- VENÄJÄ SOPI Syyrian kanssa NL:n aikaisten laivastoasemien kunnostamisesta ja käyttämisestä Välimeren laivastonsa tarpeita varten. Tämä selittänee sen halun toimittaa Syyrialle huippunykyaikaisia it-ohjuksia. Venäjän laivaston läsnäolo Syyrian rannikolla vaikeuttaa Israelin alusten liikkeitä rannikon edustalla.
- ISRAELIN JA JORDANIAN viranomaiset ovat huolissaan Eilatin korallikasvuston tuhoutumisesta sukeltajien määrän kasvaessa. He ovat suunnitelleet lisätä rannikolle keinotekoisia riuttoja, joissa merielävät voisivat viihtyä.

Thursday, August 09, 2007


TORSTAI 09.08.07

1. EI MITÄÄN HÄTÄÄ POHJOISRINTAMALLA, vakuutti pääministeri Ehud Olmert eilen turvallisuuskabinetin erikoisistunnon jälkeen, vaikka tiedustelutietojen mukaan Syyria on valmistautunut iskemään ohjuksillaan Israeliin heti sopivan tilaisuuden tullen. Olmert vakuutteli, että sota voi syttyä väärien laskelmien johdosta, jos toisen osapuolen toimet arvioidaan väärin.

TURVALLISUUSKABINETIN ISTUNTO, johon osallistuivat Olmertin lisäksi Livni, Barak, Yishai, Dichter, Mofaz, Ben Eiliezer, Eitan, Lieberman ja Friedman, pidettiin lukittujen ovien takana ja osanottajia kehotettiin poistamaan patterit kännyköistään vuotojen estämiseksi.

OLMERT NÄYTTÄÄ toistavan virheen, jonka Golda Meir teki ennen Jom Kippur-sotaa 1973. Hän ei uskonut tiedustelun antamia tietoja, että Egypti iskee Israeliin Suezin kanavan yli, vaan päästi suurimman osan kanavan rannalle rakennetun hiekkalinnoituksen miehistön kotiin juutalaisten suurimman juhlan viettoon, eikä myöskään muihin merkkeihin, kuten NL:n neuvoantajien joukko- evakuoinnista Syyriaan, tai Syyrian joukkojen siirtämistä Israelin rajalle. Hän uskoi enemmän omaan intuitioonsa, minkä seurauksena Israel oli lähempänä tuhoutumista kuin koskaan ennen.

2. SYYRIA ON valmistautunut huolella sotaan. Se hankkii maailman ehkä pisimmälle kehitettyjä ilmatorjuntapatteristoja Venäjältä, tutkaohjattuja maalta merelle ohjuksia kuten C-802, jolla Hizbullah rampautti Israelin ohjusveneen Libanonin kakkossodassa, panssarintorjunta-ohjuksia, joilla Hizbullah tuhosi tai vaurioitti nelisenkymmentä Israelin hienointa panssarivaunua Merkavaa. Syyria on järjestänyt armeijansa kokoonpanoa ja sijoituksia ja kehittänyt uusia joukko-osastoja, joita koulutetaan Hizbullahin Libanonissa käyttämän taktiikan mukaisesti. Syyrialla on raketinheittimiä, jotka pystyvät ampumaan kymmeniä raketteja samanaikaisesti.

SYYRIAN USKOTAAN valmistautuvan yllätysiskuun Israelin kaupunkeja vastaan Katjusha-raketein, joilla se yltää Tel Aviviin, tai Scud-C raketeilla, sekä lyhyemmän kantomatkan raketein, joilla se pystyy terrorisoimaan Israelin pohjoisosan kaupunkeja.

3. ISRAELIN TORJUNTAOHJUKSET, joista Arrow on pisimmälle kehitetty, pystyy torjumaan Scud-C raketteja, mutta lyhyen ja keskimatkan ohjuksia varten suunniteltu torjuntaohjus on vasta kehitteillä.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmoittaa, että Israelin tulee valmistautua Juudean ja Samarian sisäosien juutalaisten asukkaitten karkotuksiin, mutta vasta sitten, kun Kassam- ja muitten lyhyen kantomatkan torjuntaan suunniteltu järjestelmä, kuten Iron Dome, on valmis. Barak lähtee arvioinnissaan siitä, että juutalaisten karkotukset Juudeasta ja Samariasta ovat väistämättömiä, kysymys on vain ajankohdasta. Iron Dome-järjestelmä (Teräskupu), joka perustuu tutkavalvontaan ja vastaohjuksen laukaisemiseen automaattisesti lähestyvää rakettia kohti, on suunnitelmien mukaan toimintavalmis 18 kuukauden sisällä. Miten se pystyy seuraamaan kehitystä, mitä tapahtuu Kassam-rakettien suunnittelussa, on arvoitus.

Yllä oleva kuva osoittaa raketin vaikutusalueet 25 km:n kantomatkalla. Rasteilla merkitylle alueelle Samarian ja Välimeren välissä on keskittynyt Israelin väestön valtaosa.
KARTTA osoittanee tilanteen mahdottomuuden, jos Juudean ja Samarian alueet luovutetaan palestiinalaisille, jotka voisivat kehittää maastaan ääri-islamin tukikohdan. Kartan oikeassa alakulmassa on mittakaava kilometreissä ja (yllä oleva) maileissa.

4. UUTISOTSIKOITA

- USA:n apulaisulkoministeri Nicholas Burns siirtää matkaansa Israeliin teknisistä syistä, jotka voinevat olla poliittisia.

- VALTIONSYYTTÄJÄ Eran Shendar antoi poliisille luvan kuulustella pääministeri Olmertia Leumi pankin myynnin yhteydessä ilmenneitten epäselvyyksien johdosta. Poliisi on tähän saakka kuulustellut muita asiaan liittyviä henkilöitä.

- JERUSALEMIN piirisyyttäjän toimisto ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo nostaa syytteen Islamjärjestön pohjoisen osan johtajaa sheikki Raed Salahia vastaan kiihotuksesta ja rasismista epäiltynä. Yksi syytökseen johtavista tilanteista tapahtui helmikuussa. Silloin arabit osoittivat mieltään Temppelivuorelle johtavan rampin perustustöitä vastaan Jerusalemin Wadi Joz lähiössä. Salah kehotti puheessaan jokaista muslimia ja arabia auttamaan Palestiinan kansaa aloittamaan kolmannen intifadan. Hänet pidätettiin ja vapauduttuaan kehotettiin pysymään poissa Jerusalemista eikä osallistua yli 8 henkeä suurempaan tilaisuuteen. Häntä on aiemmin syytetty poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta.

- HAMAS LYHENTÄÄ Gazan alueella vangittujen rikollisten rangaistusta, jos he aloittavat Koraanin opiskelun vankilassa.

- MAHMOUD ABBASIN Fatahiin kuuluvat virkamiehet ovat maksaneet Israelin PA:n kassaan siirtämistä varoista Hamasin turvallisuusmiesten palkkoja Gazassa. Pääministeri Salaam Fayad väittää, että kysymys oli tietokonevirheestä, mutta Fatahin virkailijat tunnustavat, että palkkoja maksettiin ”hyväntahdon eleenä” Fatahin ja Abbasin taholta. Palestiinan lakiasäätävän neuvoston Hamas-jäsenet ovat myös saaneet palkkansa Fayadin kassasta. Turvallisuusvirkailijat saavat 2800 – 3500 NIS kuukaudessa. Loput virkailijat saavat palkkansa Haniyehin hallitukselta.

- NUORET MIEHET sytyttivät autoja tuleen Tiberiaassa tiistaiyönä. Kaikkiaan viisi autoa paloi Rimonim Galei Hakinneret hotellin paikoitusalueella. Silminnäkijät kertoivat nähneensä nuorukaisten heittävän ilotulitusraketteja autoihin.

- SAUDI ARABIA houkuttelee lisää turisteja alueelleen, mutta samaan aikaan se on antanut kireitä kieltoja, ettei raamattuja, ristejä, Davidin tähtiä tai muita vastaavia ei-islamuskontoa osoittavia merkkejä suvaita maassa.

- POLIISI ANTOI käskyn neljän uuden juutalaiskojun tuhoamisesta Hebronin torilla.

- CHABAD-rabbi Danny Cohen sai käskyn viedä pois Hebroniin pystyttämänsä siirrettävän parakkitoimiston. Hän kuuluu Chabad Lubavitch Worldwide Jewish Outrage järjestöön.

- HAARETZIN suorittaman gallupin mukaan 30 % kansasta tukee sotilaitten kieltäytymistä karkottaa juutalaisia kodeistaan.

- PUOLET ulkoministeri Livnin henkilökunnasta eroaa, niiden mukana toimisto-päällikkö, medianeuvonantaja ja avustaja. He sanovat saaneensa tarpeekseen.

- IDF myöntää 142 kunniamerkkiä Libanonin sota II:ssa kunnostautuneille sotilaille.

Mukana on majuri Roi Klein, joka heittäytyi kranaatin päälle suojellakseen

miehiään tuhoutuen itse räjähdyksessä.

- ISRAEL SALLI arabien ja YK:n rakentaa sadoille eekkereille Juutalaisen kansallisrahaston (JNF) omistamalle maalle pääosin Itä Jerusalemin alueella. Uutisen mukaan Jerusalemin kaupunki tuhosi laittomasti rakennettuja taloja

koskevia asiapapereita Olmertin käskystä. (WND)

Wednesday, August 08, 2007

KESKIVIIKKO 08.08.07
1. USA HALUAA VARMISTAA, että Israel ja USA ovat samoilla linjoilla Yhdysvaltain tarjoamasta 20 miljardin USD asetoimituksista arabimaille. Samalla USA:n viranomaiset ovat vakuuttaneet Israelin johdolle, etteivät Israelille tarjottu 3 miljardin ja Egyptille tarjottu 1.3 miljardin apupaketit vuodessa liity arabeille tarjottuun asevientitarjoukseen.
USA:N APULAISULKOMINISTERI poliittisissa asioissa Nicholas Burns matkustaa Israeliin tänään varmistamaan, että asioita ymmärretään oikein puolin ja toisin. Arabimaista Saudi Arabia ja viisi Persianlahden maata ovat USA:n asetarjouksen kohteina.
ISRAEL EI VIRALLISESTI ole ottanut kantaa USA:n asevientitarjoukseen arabimaille, mutta hallituksen epävarmuus osoittaa tiettyä huolestuneisuutta. Burns on luvannut kuunnella avoimesti Israelin huolten syitä, joista ns. täsmäpommit eivät ole vähäisimmät uuden sukupolven lentokoneitten ja ohjusten ohella.
ASETARJOUSTA ARABEILLE ei ole vielä esitetty kongressille, eikä Israelin johto ole hälyttänyt Amerikassa toimivaa painostusjärjestöä AIPAC asian johdosta.
BURNS haluaa kuunnella myös, mitä Olmert ja Abbas keskustelivat äskeisen tapaamisensa aikana sekä luodata ulkoministeri Ricen Israelin vierailun jälkitunnelmia.
2. POLIISIN JA IDF:N 3000 miehen joukot saivat eilen kuuden tunnin hikisen äheltämisen jälkeen siivottua juutalaisten asukkaitten jäljet Hebronin entisellä juutalaisella torilla, jonka arabit omivat 1929 veristen mellakoitten seurauksena. Karkotetut asukkaat olivat erityisen katkeria karkottajille siitä, että ne tuhosivat juutalaisten asumat rakennukset ja lopulta hajottivat asukkaitten rakentaman synagogan Shalhevet-polun varrella, joka oli toiminut heidän rukous- ja levähdyspaikkanaan. Asukkaat eivät tienneet, että poliisi oli hankkinut luvan rakennusten tuhoamiseen karkotusten yhteydessä varmistaakseen, etteivät asukkaat muuta niihin uudelleen.
KARKOTETUT ovat kuitenkin vannoneet, että he palaavat torille vastustuksesta huolimatta.
TIEDOSTUSVÄLINEET ovat ilmoittaneet 12 sotilaan kieltäytymisestä karkotuksiin, mutta INN kertoo kieltäytyjiä olleen ainakin 30 kaikista Dushifat pataljoonan yksiköistä, ja että kieltäytymiset alkoivat Kfir prikaatin Netzah Yehuda pataljoonasta, ei pelkästään uskonnollisten parissa. Netzah Yehuda on iskujoukko, joka muodostuu pelkästään haredi- ja kansallis-uskovista sotilaista.
3. ”POLIISIT OVAT PAHEMPIA kuin saksalaiset. Saksalaisilta ei voi odottaa mitään, mutta poliisi menetti täällä rippeetkin inhimillisyydestä ja ovat valmiit mihin tahansa. Mitä he tekevät täällä tuo hävityksen Israelin kansalle monien sukupolvien ajaksi”, tulkitsi Hebronin juutalaisten karkotuksia juutalaisten tutkimusten professori Hillel Weiss Bar Ilan yliopistosta ja Orot opistosta
Hän protestoi juutalaisten karkotuksia Hebronista Shalhevet torilla.
Hänen kuultiin myös kiroavan sotilaita ja heitä johtanutta Hebronin prikaatin komentajaa: ”Joutukoon äitisi suremaan ja vaimosi leskeksi, tulkoot lapsesi orvoiksi ja sinä itse tuhoutumaan seuraavassa sodassa ja hävitettäköön muistosi lopullisesti.”
KUTEN ASIAAN KUULUU, professorin suuressa hädässä lausutut mutta harkitsemattomat sanat ovat aiheuttaneet suuttumuksen myrskyn vasemmistoa edustavissa piireissä. Poliisi harkitsee syytteen nostamista Weissia vastaan, ja hänen yliopistonsa ja opistonsa ovat kiireesti sanoutuneet irti professorinsa sanoista. ”Professori Weiss puhuu vain omasta puolestaan”.
OPETUSMINISTERI Juli Tamir (Labour), joka tunnetaan äärivasemmistolaisista ja suorastaan juutalaisuutta vihaavista lausunnoistaan, joka haluaa juutalaislapsille opetettavan vuoden 1948 merkitsevän katastrofia (naqba) arabeille, hehkuttaa, ettei tuollainen mies saa opettaa juutalaisia lapsia ja vaatii virallista tutkimusta asiasta.
4. JOHTAVAT SIONISTIRABBIT syyttävät armeijaa, että se tietoisesti ja tarkoituksellisesti antaa medialle vääriä tietoja hesder yeshiva-sotilaista Hebronin karkotusten yhteydessä. Rabbit toteavat, että karkotuksista kieltäytyneitä hesder-sotilaita oli vain kolme. Hesder-sotilaat yhdistävät asepalveluksensa Tora-opintoihin. Rabbit syyttävät armeijan antavan kuvan, että tämä sotilasyksikkö on eräänlainen viides kolonna, epäluotettava kriisitilanteessa.
Rabbi David Stav, joka edustaa hesder-sotilaita, kertoo, että yksi kieltäytyjistä oli Gush Katifin entinen asukas ja toinen kotoisin Kiryat Arbasta Hebronin vieressä. Rabbi kertoo, että heidän oli mahdotonta osallistua juutalaisten karkottamiseen kodeistaan Hebronissa. Viisi muuta sotilasta kieltäytyi, yksi heistä ei-uskonnollinen.
ARMEIJAN EDUSTAJA kertoo, että 12 eristysselliin, jotkut heistä 28 vuorokaudeksi, tuomittua sotilasta ovat varoittavana esimerkkinä muille, ettei armeija siedä kieltäytymistä esimiesten käskyistä mistään syystä. Taustalla on pelko, että sotilaitten lojaalisuus on suurempi heidän rabbejaan kuin armeijan komentajiaan kohtaan.
TÄMÄN KAIKEN TAKANA on Israelin puolustusministeriön halu osallistua poliisioperaatioihin, mitkä eivät kuulu armeijan tehtäväkuvaan.
USKONNOLLISET SOTILAAT ovat osoittautuneet hyvin motivoituneiksi taistellessaan palestiinalaisia terroristeja vastaan, ja heidän lukumääränsä kasvaa sekä rivisotilaitten että alemman ja keskitason upseerien joukossa. Mutta heille tuottaa ylipääsemättömiä vaikeuksia osallistua juutalaisten karkotuksiin Israelin kansalle luvatulta maalta, olkoon hallitusten tulkinta mikä tahansa. Rabbi Stav selittää, että uskonnolliset sotilaat pysyvät lojaaleina upseereilleen, ei siksi, että he panisivat armeijan Jumalan yläpuolelle, vaan siksi, että Jumala tahtoo niin.
5. UUTISOTSIKOITA
- YK:N UNIFIL-JOUKKOJEN nykyinen mandaatti Libanonissa päättyy kuukauden lopussa. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa kokouksessaan 16.08.07. Israel haluaa muutoksia joukkojen toimintakuvaan siten, että ne partioivat enemmän myös kaupunkialueilla. Joukkojen vahvuus on 11 428 jalkaväen sotilasta, 2000 merisotilasta, 185 toimistohenkilökuntaan kuuluvaa ja 20 paikallista henkilöä. Sotilaat ovat 30 eri maasta. UNIFIL:n joukkojen lisäksi Libanonin eteläosassa partioi 15 000 Libanonin armeijan sotilasta. YK:n pääsihteeri haluaa joukkojen mandaattia jatkettavan seuraavan vuoden ajaksi. Kesäkuun 24. päivänä kuusi YK:n espanjalaissotilasta kuoli heidän ajoneuvonsa ajettua tielle asetettuun pommiin. Heinäkuussa tienvarsipommi vahingoitti YK:n jeeppiä ilman ihmisvahinkoja. Kesäkuun 17. päivänä Libanonista Israeliin ammutut raketit todistavat pääsihteerin mielestä alueen epävakaudesta.
- IDF ANTOI LUVAN palestiinalaislääkärille täydentää opintojaan Egyptissä tietämättä, että korkein oikeus oli hylännyt lääkäri Ragda Abu Labenin anomuksen. Abu Laben matkusti Kairoon Gazan kaistaleelta osallistuakseen kahden vuoden synnytysopin ja gynegologian kurssiin Al-Shams yliopistossa.
- ISRAELILAINEN autoilija haavoittui vaikeasti rintaan ammutusta luodista tiistaina valtatie kuudella, ns. tullitiellä, lähellä turva-aitaa. Poliisi ei ole varma, oliko luoti terroristin ampuma vai liittyikö se arabien tapaan juhlia häitään ampumalla kivääreillään ilmaan tai jonkun ylioppilaskirjoitusten läpäisemiseen.
- NAISEN RUUMIS löydettiin tiistaina Kafr Yasif-kylässä Galileassa. Surmattu 82-vuotias nainen omisti laajahkoja maa-alueita kylän ympärillä. Poliisi epäilee, että 36-vuotias mies Nasaretista, surmatun serkku, surmasi hänet omaisuutta koskevien erimielisyyksien vuoksi.
- IDF PIDÄTTI naishenkilön, joka liikkui armeija yksiköissä upseerin asepuvussa väittäen olevansa Givati-príkaatin kapteeni ja apulaiskomentaja. Hän oli jopa liittynyt IDF:n joukkoihin Libanonin sodan aikana. Hän joutui kuulusteluihin erään sotilaan havaittua, että nainen oli varastanut hänen muistivihkonsa ja sanoi epäilevänsä, että nainen oli huijari. Naisen asunnosta löydettiin IDF:n univormuja, kaksi M-16 leikkikivääriä, kartta IDF:n ammuntakentistä ja pommin sytyttimiä. Nainen kertoi leikkineensä sotilasta ja upseeria, koska se tuntui hyvältä.
- SIETÄÄPÄ VAROA KINNERETIN kaloja, ainakin uidessaan, ettei käy kuten 25-vuotiaalle Galilean asukkaalle, joka sai uidessaan haavan kalan piikkievästä. Sen kautta hän sai bakteerin, joka aiheutti hänelle hengenvaarallisen tulehduksen.
- VIRON JUHLINTA ja uudelleen näyttelemä toisen maailmansodan aikaisen Viron Waffen SS 20. Estonian osaston ensimmäisen hyökkäyksen vuosijuhlassa venäläisiä joukkoja vastaan 1941 on herättänyt vihaisia vastalauseita Euroopan viranomaisilta ja Venäjän juutalaisilta. Juhlallisuuksiin saapui viikko sitten osanottajia Yhdysvalloista, Suomesta ja Saksasta. Viro irrottautui NL:n kahleista 1991. Euroopan Neuvoston parlamentti-istunto tulee puuttumaan asiaan kokoontuessaan istuntoonsa lokakuun 1. päivänä Strasbourgissa. Viron 3500 juutalaista ovat pitäneet matalaa profiilia asemansa arkaluonteisuuden vuoksi.
- VENÄJÄ NÄYTTÄÄ tarkoituksellisesti hidastavan Iranin ydinteollisuuden edistymistä. www.debka.com kertoo, että Venäjä toimitti salaa kesäkuussa ydinpolttoainetta Busherin ydinlaitokseen, jota Venäjä rakentaa, mutta jonka valmistuminen on 7 vuotta aikatauluaan myöhässä. Venäjä ei ole suostunut toimittamaan lisää ydinpolttoainetta lähes valmiiseen Busherin laitokseen.
- Debkafile kertoo, että Venäjä haluaa diplomaattisten sovitteluyritysten jatkuvan ainakin 2009 alkuun, jolloin USA saa uuden presidentin. Mutta toisaalta Busher on vain pelkkä kulissi, jonka suojassa Iranilla on salainen puolisotilaallinen ydinohjelma, jota se toteuttaa. Debkafilen mukaan kieltäytymisellään ydinpolttoaineen toimittamisesta Venäjä painostaa Irania luopumaan sopimuksestaan rakentaa öljy- ja kaasujohto Kazakstanin ja Turkin kautta, mikä vähentäisi Venäjän monopoliasemaa öljynkuljetuksissa alueelta.

Tuesday, August 07, 2007

TIISTAI 07.08.07
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak (Labour) määräsi kahden Hebronin entisellä juutalaistorilla asuvan perheen karkottamiseksi kodeistaan tuhat poliisia ja rajapoliisia sekä 2000 sotilasta. Aamun radiouutisten mukaan perheet asuivat siellä sopimuksen mukaan, mutta Barak tulkitsi asian toisin; hän halusi näyttää, kuka maassa määrää.
ASUKKAITTEN TUEKSI taloihin oli siirtynyt pari kolme sataa nuorta aktivistia. Karkotus alkoi aamulla kuuden jälkeen ja operaatio oli ohi kahdeksaan mennessä. Taloon oli ilmeisesti muuttanut kolmaskin perhe, ainakin niin kerrotaan, joka oli linnoittautunut talon pohjakerroksen suojahuoneeseen arviolta parin sadan aktivistin kanssa. Heillä on ruokaa ja juomaa pitkääkin oleskelua varten. Suojatilaan pääsee ahtaan aukon kautta. Poliisi jätti heidät sinne ja pyrkii neuvotteluilla purkamaan syntyneen ongelman.
2. POLIISIEN RAJUT TOIMET aktivisteja vastaan ovat taas kerran herättäneet vastalauseiden aallon. Sovitun taktiikan mukaan vain naispoliisit saavat poistaa naispuoliset aktivistit, mutta Hebronissa näin ei tapahtunut. Lisäksi pois retuutetut nuoret naiset kertovat, että poliisit tarkoituksellisesti kiskoivat alas heidän alushousunsa, ehkä hämmentääkseen heitä.
POLIISIN MUKAAN 11 poliisia haavoittui lievästi ja neljää poliisia vastustanutta odottaa syyte.
KOLMETOISTA karkotusta vastustanutta pidätettiin, viisi aktivistia haavoittui.
Poliisi harkitsi aukon avaamiseksi bunkkerin seinään, mutta luopui siitä peläten poratessa syntyvien kipinöitten voivan sytyttää sisällä olevat kaasutankit.
ASUKKAAT OLIVAT yrittäneet vaikeuttaa karkotusta keräämällä talon ympärille tynnyreitä, piikkilankaa ja palavia autonrenkaita. Muutamat nuoret olivat kiivenneet läheisten talojen katoille heitellen poliisia sieltä munilla, kivillä ja kaataen öljyä katolle kiipeävien poliisien päälle. Tämä kaikki vain hidasti operaatiota, mutta lopputulos oli kaikkien tiedossa. Tarkoituksena oli osoittaa, että Hebron on juutalainen kaupunki ja juutalaisten läsnäolo siellä on väistämätön.
HEBRONIN MARKKINATORI, jolle annettiin nimeksi Shalhevet lähiö 10-kuukauden ikäisen vauvan mukaan, jonka palestiinalaiset terroristit murhasivat tarkkuuskiväärillä lasten rattaisiin vanhempien viedessä häntä puistoon muutamia vuosia sitten, oli juutalaisten oma vuoteen 1929 arabimellakkoihin saakka. Silloin arabit murhasivat ja raakalaismaisesti pahoinpitelivät kymmeniä entisiä naapureitaan Hebronissa, minkä johdosta englantilaiset sotilaat evakuoivat kaikki juutalaiset kaupungista. Arabit ottivat torialueen haltuunsa ja rakensivat omia rakennuksiaan juutalaisten talojen raunioille. LIENEEKÖ yhteyttä tai ei, mutta Euroopassa alkoi laaja taloudellinen taantuma vuonna 1929. Tapahtumat Israelissa ennakoivat usein niitä maailmalla.
EHKÄ ERÄS ajan merkki on sekin, että samaan aikaan kun vasemmistolainen hallitus karkottaa juutalaisia kodeistaan Hebronissa, 210 maahanmuuttajaa saapui maahan Yhdysvalloista.
KYMMENEN eliitin hesder yeshiva opiskelijain joukko-osaston sotilasta ja kaksi upseeria kieltäytyivät osallistumasta karkotuksiin. Heitä odottaa kurinpitotoimet.
3. OLMERT OLI PELKKÄÄ HYMYÄ ja yhteisymmärrystä tavatessaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Jerikossa eilen. Yksityiskeskustelut kestivät 90 minuuttia, jonka jälkeen neuvonantajat liittyivät mukaan. Lopuksi nautittiin perinteinen arabiateria, riisiä ja kanaa.
HERB KEINON kertoo JP:n artikkelissaan, että Abbas lupasi olla hakematta yhteyttä Hamasin johtajien kanssa. Kaikki hyvin tähän saakka, mutta www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Abbasin neuvonantajana toiminut Jibril Rajoub neuvottelee täyttä päätä Hamasin Gazan johtajien kanssa, joko Abbasin tieten tai ilman, mutta Debkafile arvioi, että kyse on tietoisesta Abbasin arvovallan ohittamisesta. Egypti, Saudi Arabia ja Venäjä ovat painostaneet Hamasin ja Fatahin välisten erimielisyyksien sopimista rauhanomaisesti.
4. OLMERT TOTESI yksityiskeskustelujen jälkeen, että hän ja Abbas päättivät laajentaa keskusteluja ”yhteisymmärryksen ja käyttökelpoisen mallin muotoilemiseksi”, jotka sallivat kehityksen johtaa Palestiinan valtion muodostamiseen. Jossain tulevaisuudessa häämöttää Bushin haavekuva itsenäisestä Palestiinan valtiosta, joka asuu turvallisena ja rauhassa Israelin rinnalla. Olmert ja Abbas lupasivat rakentaa tehokkaan palestiinalaisen turvallisuusjärjestelmän ja hallituksen instituutioita.
ABBAS VAATI Olmertia vapauttamaan lisää palestiinalaisvankeja Israelin vankiloista 250 vapautetun lisäksi, sekä sallia noin 20 Gazaan ja ulkomaille karkotettujen terroristien palaaminen Betlehemiin. He linnoittautuivat vuonna 2002 Betlehemin syntymäkirkkoon tuhoten ja raiskaten kirkon sisustaa ja varastellen arvoesineitä viikkoja kestäneen siellä oleskelunsa aikana.
HUMANITÄÄRISTÄ apua päätettiin jatkaa Gazaan, mutta tilanteesta Gazassa ei keskusteltu. Taloudellisen tilan parantamista Länsirannalla päätettiin edistää erityiskomitean voimin.
HAARETZ KERTOO, että Olmert harkitsee maanvaihtoa palestiinalaisten kanssa periaatteella, että Israelille jää Juudeasta ja Samariasta 5 % , palestiinalaisille 95 % ja loput 5 % Israel vaihtaa muualta, esim. Negevistä. Olmert näyttää kaivaneen Ehud Barakin suunnitelman vuodelta 2000, jota hän esitteli Arafatille ja Clintonille, aiheuttaen vain entistä rajumman väkivalta-aallon.
5. TÄMÄ ON PELKKÄ SIVUNÄYTELMÄ, uskoo Herb Keinon JP:n artikkelissaan Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista. Keinon siteeraa entisen maailmanpankin pääjohtajan ja kvartetin lähettilään Wolfensohnin sanoja Haaretzin haastattelussa viime kuussa: ”Tulee tilanne, jolloin Israel ja palestiinalaisten on tajuttava, että he ovat vain sivunäytelmä.” Hän jatkoi: ”Israelilaiset ja palestiinalaiset todella uskovat, että he ovat päänäytelmä Broadwaylla. Mutta he ovat vain näytelmä kylässä, kaukana – hyvin kaukana Broadwaylta.”
HERB KEINON toteaa, että vaikka Olmert puhuu naama peruslukemilla keskeisistä kysymyksistä, joista hän keskustelee Abbasin kanssa ja jotka koskevat syvästi meitä kaikkia, ne on huomioitava suuremmassa näytelmässä, jonka muodostaa myrskyävä Lähi Itä kokonaisuudessaan. Olmertin viittaus keskeisiin kysymyksiin ja samaan aikaan kvartetin ajamaan ”Tiekarttaan” aiheuttaa välittömän ristiriidan: Tiekartta edellyttää useita edeltäviä toimia palestiinalaisilta, minkä jälkeen edetään vastavuoroisesti seuraaville ”juottopaikoille”. Nyt Olmert käsittelee PA:n turvallisuuden parantamista ja joskus tulevaisuudessa häämöttävää rauhan tilaa sivuuttaen kokonaan Tiekartan edellyttämän askel askeleelta etenemisen. Keinon viittaa Sharoniin, joka toistuvasti vakuutti sekä Israelille että Yhdysvalloille, että ensin PA:n tulee varmistaa alueittensa turvallisuus, jota seuraavat toiset vaiheet ja vastuut.
HERB KEINON näkee aivan oikein, että kiirehtiessään vastuun Länsirannasta siirtämiseksi PA:n turvallisuusjoukoille – joko yksityisasioittensa pelottamana tai Iranin vaikutusvallan nousun vuoksi – Olmert tekee perustavaa laatua olevan erehdyksen pyrkiessään siirtämään vastuun PA:lle, joka ei ole siihen valmis. Vaarana on, kuten monet tarkkailijat varottavat, että Hamas yhdessä Jihadin kanssa Syyrian, Hizbullahin ja Iranin tukemina kaappaavat vallan aivan kuten Gazassa kuin kypsän hedelmän, joka putoaa puusta vähänkin puuta heiluttamalla.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF LÖYSI POMMIN lampaanraatoon kätkettynä. 10 kg:n pommi löytyi Samarian Salim arabikylästä, ja sotilaat uskovat, että se oli tarkoitus räjäyttää Elon Moreh juutalaiskylässä. Palestiinalaiset ovat ennenkin käyttäneet eläimiä pommien piilottamiseen ja kuljettamiseen. Vuonna 2003 he räjäyttivät aasin selkään lastatut pommit sen ohittaessa bussia Jerusalemin ja Gush Etzionin välisellä tiellä. Vuonna 2001 he ajoivat aasin vetämät ja pommeilla lastatut rattaat sotilaita kohti. Ajaja hyppäsi kyydistä viime hetkellä sytyttäen pommit, jotka osittain räjähtivät.
- TERRORISTIT ampuivat eilen Kassam-raketin lastentarhaan Sderotissa. Se räjähti tarhan pihalla vaurioittaen rakennusta, ilman ihmisvahinkoja.
- IDF:N SOTILAS haavoittui lievästi Nablusissa pidätysoperaation yhteydessä. Laskuvarjojääkärit pidättivät siellä Hamasin korkea-arvoisen johtajan.
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi Winograd.komitealle, että Olmert aloitti Libanonin kakkossodan kokemattomuuttaan. Hän totesi, että Israelin vastaisku Hizbullahin yllätyshyökkäykseen oli kansainvälisesti laillinen, mutta hän kritisoi sen viisautta, koska Olmertilla ei ollut tietoa Hizbullahin kapasiteetista, minkä johdosta hän ei tiennyt, mitä hyökkäys tulisi merkitsemään Israelille. Barak myös vakuutti, että hänen 11 kuukauden pääministerikautensa aikana IDF:n joukkojen vetäydyttyä Libanonista Hizbullah pysyi poissa Libanonin eteläosasta, mutta hänen seuraajiensa hallitusten aikana Hizbullah linnoitti sen uudelleen.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajan Ehud Barakin vastustajat varoittavat Barakia, että jos hän ei taistele Olmertin hallituksen 300 miljardin NIS budjetti-esitystä vastaan, he tulevat aloittamaan taistelun häntä itseään vastaan.
- LIKUDIN SISÄINEN OIKEUS ratkaisi, että Moshe Feiglinillä on oikeus kilpailla Likudin puheenjohtajuudesta. Likudin puheenjohtaja ja ykkösehdokas Binyamin Netanyahu uhkaa viedä Feiglinin Likud-jäsenyyden korkeimpaan oikeuteen. Eräs Likudin jäsen sanoi, että Feiglinin Likud-jäsenyys on sama kuin että arabikansan-edustaja Ahmed Tibi liittyisi Likudiin. Feiglin on syvästi uskonnollinen mitä monet pelkäävät ja vierastavat. Uskonnollisuus ei ole muodissa Israelissa.
- TERRORISTIEN ampuma Kassam-raketti muutti suuntaa ja räjähti lastentalossa Beit Lahiyan kylässä Gazan kaistaleella surmaten kaksi lasta, 8-vuotiaan pojan ja hänen 6-vuotiaan sisarensa, haavoittaen viittä muuta lasta.
- ISRAEL harkitsee aloittaa uudelleen katkenneet neuvottelut Hamasin kanssa Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
- HIZBULLAH ja muut terroristijärjestöt uhkaavat israelilaisia turisteja maailmalla.

Monday, August 06, 2007

MAANANTAI 06.08.07
1. OLMERT JA ABBAS pyrkivät laatimaan Jerikon keskusteluissaan raamit, joiden perusteella lopullisen tilanteen neuvotteluja jatketaan. Abbas haluaa selkeitä päätöksiä, Olmertin asialistassa on vain kehykset keskusteluja varten. Miten tämä vastakohtaisuus pystytään ratkaisemaan parin tunnin sisällä on arvoitus, joka selvinnee päivän kuluessa.
ONGELMAN syntymiseen näyttävät vaikuttaneen USA:n ulkoministeri Ricen viimeisen matkansa aikana käymät keskustelut Olmertin kanssa, joista Rice sai ehkä väärän käsityksen ja välitti tämän käsityksensä Abbasille tavatessaan hänet Ramallahissa.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad oli kertonut Israelin viranomaisille heti alussa, että hän tähtää lain ja järjestyksen palauttamiseen Juudeassa ja Samariassa, mutta havaittuaan, etteivät PA:n turvallisuusjoukot oleet valmiit tehtävää varten, hän muutti käsitystään ja haluaa antaa turvallisuusjoukoille aikaa järjestäytymiseen ja keskittyä poliittisiin kysymyksiin.
PA:N TURVALLISUUSJOUKKOJEN rooli voi osoittautua keskeiseksi, sillä kentällä liikkuu huhuja, joiden mukaan Hamas valmistautuu yhteenottoon Fatahin kanssa Länsirannalla.
OLMERT ON ensimmäinen Israelin pääministeri, joka vierailee PA:n kaupungissa vuoden 2000 intifadan alkamisen jälkeen. Keskusteluja valvovat Abbasin Force 17 ja Shin Betin miehet, jotka ovat usean päivän ajan harjoitelleet tehtävää varten. (JP)
2. YLI 300 PYSSYMIESTÄ, lähinnä Abbasin kannattajia Fatahista, ovat suostuneet Olmertin tarjoamaan armahdukseen ja luovuttaneet aseensa PA:n viranomaisille, kertoo Mohammed Daraghmer JP:n artikkelissaan. Artikkelin kirjoittaja näkee tässä nopeasti parantuvat suhteet Israelin ja PA:n maltillisen johtoryhmän välillä. Toisena osoituksena tästä on Olmertin ja Abbasin tapaaminen tänään Jerikossa, jonka hän kuitenkin asettaa vielä ehdolliseksi, että turvallisuus-miehet ovat varmistuneet johtajien turvallisuudesta.
DARAGHMER kertoo PA:n tiedotusministeri Riad Malkin valittaneen, ettei IDF ole vetänyt joukkojaan Länsirannalta hänen toivomallaan tavalla, sillä palestiinalaiset odottavat innokkaasti saavansa territorioitten täydellisen turvallisuusvalvonnan.
DARAGHMERIN tiedot näyttävät olevan ristiriidassa toisten tietojen kanssa, sillä PA:n sisäministeri Abu al-Razek al-Yihia vahvistaa Fayadin lausunnon, etteivät PAN turvallisuusjoukot ole valmiit turvallisuusvastuun ottamiseen. Debkafilen saamat tiedot kyseenalaistavat Daraghmerin optimistisen kuvan aseitten luovutuksista. Lieneekö silmänkääntötemppu?
Hän kertoo myös, että pari tusinaa Islamic Jihadin miestä halusi päästä armahdettujen joukkoon, mutta järjestön johtajat kielsivät tämän.
PA:n kansanedustaja Mona Mansour kertoo, että PA on pidättänyt yli 400 Hamasin jäsentä Gazan vallankaappauksen jälkeen. Hän ei tiennyt, ovatko he kaikki edelleen vankiloissa.
SUNNUNTAINA Siinailta palasi 950 palestiinalaista rajan yli Gazaan. Heitä pakeni Siinaille arviolta 6000 ihmistä, jotka eivät ole päässeet palaamaan koteihinsa.
3. HAMAS KIDNAPPASI yliopiston professorin Palestiinan yliopistosta Gazassa kesäkuussa, kertoo Kh Abu Toameh JP:n artikkelissaan. Professori Sana al-Sayegh on yliopiston dekaani tieteitten ja taiteitten osastolla. Hän matkusteli paljon maailmassa osallistuen lukuisiin konferensseihin, ja häntä arvostettiin alansa huippuasiantuntijana, kertoo Toameh. Yliopiston presidentti tri Zaher Khail avusti kidnappaamisessa. Sana alSayegh oli uskonnoltaan kristitty.
FATAHIN VIRKAILIJAT kertovat, että al-Sayegh pakotettiin kääntymään muhamettilaisuuteen,, ja että entinen pääministeri Ismail Haniyeh toimi aktiivisesti hänen käännyttämisekseen. Hänen omaisensa osallistuivat kokoukseen Hamasin virkailijan Rafik Makkin kotona, jossa kidnapattu professori oli mukana. Siellä heille kerrottiin professorin kääntymisestä ja että hän oli naimisissa muslimimiehen kanssa. Hänen äitinsä kysyi professorilta, oliko se totta, mihin tämä vastasi myöntävästi: ”Kyllä, Allah ohjasi minut oikealle polulle.” Omaiset olettavat, että huoneessa olleet aseistetut Hamasin pyssymiehet estivät häntä puhumasta vapaasti. Heidän yrityksensä tiedustella asiaa Haniyehiltä eivät ole onnistuneet, vaan virkailijat ovat käskeneet heitä poistumaan. Yliopisto kieltää osallisuutensa asiaan, mutta vahvistaa professorin kääntymisen.
4. SYYRIA EI HALUA SOTAA, kertovat IDF:n johtavat kenraalit, mutta se pelkää Israelin hyökkäystä ja vahvistaa sen tähden joukkojaan Israelin vastaisella rajalla. He kuitenkin vakuuttavat, että Syyrian armeijan liikkeet ovat puolustuksellisia. Näin asian ilmaisi sotilastiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraali Yossi Baidatz hallituksen istunnossa sunnuntaina. Olmert käsitteli asiaa viime tiistaina, jolloin hän sanoi: ”Uskon koko sydämestäni, ettei tämä kesä ja syksy ole liian kuuma. Ei ole mitään syytä muodostaa sodan alun ilmapiiriä. Naapurimme tietävät aivan hyvin, että me mieluummin istumme keskustellen rauhasta kuin pyrkien osoittamaan, että me olemme vahvempia.”
BAIDATZ VAKUUTTAA, että Syyria haluaa rauhankeskusteluja omilla ehdoillaan, joihin kuuluu Israelin vetäytyminen ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille.
BAIDATZIN vakuutukset joutuivat outoon valoon, kun verrataan niitä Syyrian tiedotusministeri Mohsen Bilalin lausuntoon, jossa hän vertasi Israelia ja Yhdysvaltoja käärmeeseen, joka on valmis iskemään minä hetkenä tahansa, vaikka se tietäisi kuolevansa iskunsa seurauksena.
BILAL PUHUI Persianlahden Al-Hilaj lehdelle. Haastattelussa Bilal kutsui Israelin moraalittomaksi valtioksi, jolta puuttuu arvoja, mistä osoituksena on ”edellisen presidentti Moshe Katsavin kansansa nuoren tyttären raiskaaminen”.
Bilal kritisoi Saudi Arabiaa, että se on suostunut osallistumaan Bushin esittämään alueelliseen rauhankonferenssiin marraskuussa.
KENRAALI BAIDATZ oletti katsauksessaan Hamasin ja Fatahin kannattajien ottavan yhteen Juudeassa ja Samariassa. Hän totesi, että PA:n turvallisuusjoukot joutuvat turvallisuuden toteuttamisessaan ja Hamasin vaikutuksen vähentämisessä turvautumaan IDF:n apuun. Hän myös epäili, että Hamasin ja Fatahin johtajien välistä skismaa voidaan poistaa lähiaikoina Egyptin, Saudi Arabian ja Venäjän välitysyrityksistä huolimatta.
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN POLIISI löysi 500 kg räjähteitä haudattuna Siinain niemimaan keskiosassa. Kapteeni Muhammad Badr kertoi saaneensa vinkin beduiineilta. Räjähteet oli pakattu 10 muovisäkkiin, ne löytyivät Gifgafa kylän läheltä 80 km etelään El-Arishista.
- JUUTALSIET MAAHANMUUTTAJAT saavat pian henkilökorttinsa jo Ben Gurionin lentokentällä saavuttuaan maahan, kertoo ministeri Yaacov Edri.
- PRESIDENTTI Shimon Peres tekee ensimmäisen ulkomaanmatkansa Roomaan kertoo Maariv-lehti artikkelissaan. Peresin erikoissuhteet Rooman kirkon kanssa tunnetaan vuosien varrelta, ja Yitzhak Rabin kertoo eräässä elämäkertakirjassaan, että Peres kävi jesuiittakoulua Ranskassa nuorukaisena. Jos vierailu tapahtuu syyskuussa, kuten oletetaan, hän tavannee Roomassa presidentti Giorgio Napolitanon ja pääministeri Romano Prodin sekä Vatikaanissa paavin Benedict XVI. Samaan aikaan on Roomassa kansainvälinen konferenssi, johon ottavat osaa Egyptin presidentti Hosni Mubarak sekä arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa. He luultavasti tulevat tapaamaan toisensa Roomassa.
- IDF:N KAPTEENI haavoittui tulitaisteluissa Nablusissa aamulla. Kolme palestiinalaista pidätettiin ja muutamia lisää Ramallahissa ja Hebronissa.
- OLMERT EI AIO antaa uusia myönnytyksiä Jerikon keskusteluissa.
- AIEMPI PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz syyttää seuraajaansa Ehud Barakia, että tämä muistuttaa Bibiä (Netanyahua) sosiaalisilta mielipiteiltään.
- EITAN HABER kertoo, että Labourin ja Kadiman muodostama blokki on luja ja se tulisi saamaan vaaleissa 48 kansanedustajaa. Tarkkailijat olettavat, että jos Olmert joutuu jättämään paikkansa, Kadima jää tuuliajolle ja voi hajota, koska sillä ei ole puolueorganisaatiota eikä ideologiaa. ”Kadima on vain joukko opportunistisia pyrkyreitä, jotka olettivat Sharonin vanavedessä saavuttavansa aseman, mihin he eivät olisi pystyneet muuta kautta”, he toteavat.
- ISRAELISSA HARKITAAN ydinvoimalan rakentamista sähkön tuottamiseksi. Samaan aikaan jotkut asiantuntijat varoittavat, että Dimonan ydintutkimuslaitos on aikapommi, joka voi räjähtää jossain vaiheessa, koska se alkaa olla yli-ikäinen.
- TERRORISTIT ampuivat aamulla Kassam-raketin Gazasta Sderotin lähelle, se ei aiheuttanut vahinkoa.
- POLIISIN PIEKSEMÄ Gush Katifin evakuointia vastustanut poika sai poliisilta
oikeuden päätöksellä 25 000 shekeliä. Lukuisia muita syytteitä poliisin väkivaltaa
vastaan on vireillä evakuointien ajalta.

Sunday, August 05, 2007

SUNNUNTAI 05.08.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat huomenna
maanantaina, luultavasti Jerikossa. Heidän säännöllisestä tapaamisestaan kahden viikon välein sovittiin Sharm el-Sheikin huippukokouksessa. He ovat tavanneet kahdesti Jerusalemissa.
PÄÄMINISTERIN KANSLIASTA kerrotaan, että kokouksessa käsitellään lopullisen sopimuksen periaatejulistusta. Olmert on selvittänyt, että hänen tarkoituksensa on keskustella asiasta yleisen termein pyrkien luomaan raamit lopullista sopimusta varten ilman yksityiskohtia.
Lisäksi tapaamisessa käsitellään turvallisuuskysymyksiä, PA:n pyrkimyksistä vahvistaa turvallisuusjoukkoja, taloudellisia toimia palestiinalaisten auttamiseksi ja PA:n hallituksen instituutioiden rakentamista. Toimenpiteillä valmistellaan loppuvuoden rauhankonferenssia.
ABBASIN NEUVONANTAJA Nabil Amr olettaa, että keskusteluissa käsitellään Jerusalemin tulevaisuutta, tulevan Palestiinan valtion rajoja, pakolaisten paluuoikeutta ja juutalaissiirtokuntien asemaa Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaiset ovat toistuvasti vaatineet näitten käsittelemistä, vaikka he eivät ole tehneet mitään heitä koskevien vaatimusten toteuttamiseksi ennen uusia sopimuksia.
PALESTIINALAISTEN PAKOLAISTEN asioita käsiteltäessä Israelin johtajat ovat toistuvasti unohtaneet tuoda esiin arabimaista paenneitten juutalaispakolaisten aseman. Heidän lukumääränsä oli suunnilleen yhtä suuri kuin alkuperäisten palestiinalaispakolaisten.
ABBASIN VAATIMUSLISTALLA on, että Israel vapauttaa lisää palestiinalaisvankeja, poistaa tarkastuspisteitä ja keskeyttää turvallisuusaidan rakentamisen.
2. ISLAMIC JIHADIN terroristit ampuivat perjantain ja lauantain aikana viisi Kassam-rakettia läntiseen Negeviin. Yksi raketti osui Cohenin taloon Sdeotin kaupungissa asukkaitten ollessa talon suojahuoneessa, vahingoittaen taloa. Raketit vahingoittivat muitakin taloja ja autoja, lisäksi kaksi ihmistä haavoittui. Cohenin poika haavoittui raketti-iskussa vuosi sitten.
Toinen raketti osui kibbutsin eläinsuojaan särkien sitä.
Jihadin edustaja kertoi ampumisen olleen kostoksi sen jäsenten surmaamisesta.
LAUANTAI-ILTANA IAF ampui ohjuksen autoon Rafahissa Gazan kaistan eteläosassa. Autossa olleista Jihadin jäsenistä sen ilmoituksen mukaan joitakin kuoli ja ainakin kuusi ihmistä haavoittui. Jihadin edustajan mukaan yksi Kassam-raketti ammuttiin vähän ennen IAF:n ohjusiskua, mutta ei ole selvää, olivatko iskussa kuolleet raketin ampuneita.
TERRORISTIT olivat miinoittaneet tyhjän talon Beit Lahiyassa Gazassa. Sotilaat poistuivat talosta vain hetkeä ennen räjähteitten laukaisemista kauko-ohjauksella.
LAUANTAIAAMUNA palestiinalaiset pyssymiehet avasivat tulen sotilaita kohti Kalkiliyassa Samariassa. Kukaan ei haavoittunut.
AIEMMIN samana päivänä pyssymiehet heittivät neljä pommia ja useita kranaatteja IDF:n sotilaita kohti Nablusissa. Edellisenä päivänä sotilaat saartoivat talon Nablusissa, jossa heidän etsimänsä terroristi piileskeli. Hän yritti pakoon talon ikkunasta, mutta sai surmansa sotilaitten laukauksista. Talosta löydettiin kivääri, käsiase ja useita pommeja, jotka tuhottiin. Toinen pyssymies pidätettiin. Kalkiliyassa sotilaat pidättivät samana yönä kaksi terroristia.
3. JASSER ARAFATIN neuvonantaja Bassam Abu Sharif syyttää Ranskan entistä presidenttiä Chiracia, että tämä salaa Arafatin varsinaisen kuolinsyyn. Sharif syyttää Israelia Arafatin myrkyttämisestä. Myrkytys esti Sharifin mukaan punaisten verisolujen tuotannon, mikä lopetti Arafatin elämän. Sairaalalääkärien mukaan kuoleman aiheutti massiivinen kouristus sisäelimien tulehtumisen seurauksena, keltatauti sekä verenkoostumus, joka tunnetaan nimellä laajalle levinnyt suonensisäinen hyytyminen (DIC).
SHARIF, joka itse joutui teloitusyrityksen uhriksi 1970-luvulla, olettaa, että Jacques Chirac pidättää Arafatin todellisen kuolinsyyn suojellakseen palestiinalaisia. 2004 asetettu tutkimuskomitea ei löytänyt selvitystä kuolinsyyhyn, mikä aiheutti kaikenlaisia huhuja.
ERÄS VAKAVASTI otettava kuolinsyy on AIDS. Arafat oli homo, joka ulkomaanmatkojensa aikana vaati nuoria poikia hotellihuoneeseensa romanialisen tiedustelujohtajan Pasepan mukaan. Pacepa loikkasi länteen ja kirjoitti Arafatista kirjan ”Red Horizon”. (Katso: Israel Valinkauhassa)
4. KAKSI PALESTIINALAISTA onnistui leikkaamaan aukon Gazan turva-aitaan, jonka kautta he pääsivät Israelin puolelle ja nousivat odottavaan henkilöautoon. IDF:n vartijat havaitsivat heidän leikkaavan turvallisuusaitaa perjantai-iltapäivänä Gazan alueen pohjoisosassa lähellä Mefalsimin kibbutsia. Vaikka miesten oletettiin etsivä työtä Israelista, heidän pidättämisekseen aloitettiin laaja jahti, jonka seurauksena useille teille asetettiin tiesulkuja ja tarkastuspisteitä. Lopulta heidät pidätettiin Irassa, ja heitä auttaneet kaksi miestä pidätettiin Bat Yamissa. Kuulusteluissa miehet kertoivat etsivänsä työtä eivätkä tunnustaneet olleensa yhteydessä terrorismiin. Turvallisuusvirkailijoita askarruttaa, miten he onnistuivat leikkaamaan aukon turva-aitaan ja pakenemaan sieltä Israelin puolelle herättämättä huomiota.
5. UUTISOTSIKOITA
- HIZBULLAH-JOHTAJA Hassan Nasrallah syyttää, että USA:n 20 miljardin USD asetoimitusten tarkoituksena arabimaihin on hukuttaa Lähi Itä sotiin. Hänen perjantainen puheensa on osa puhesarjaa, jolla hän asettaa naurunalaisiksi USA:n yritykset jäädyttää niiden tilit, jotka heikentävät Libanonin hallituksen arvovaltaa.
- YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO ilmaisee ”syvän huolestumisensa” raportista aseitten salakuljetuksista Libanoniin, mutta jätti lausunnostaan pois suoran viittauksen Syyriaan ja Iraniin. Lausunnossa ilmaistaan huoli Libanonin ja sen ulkopuolisten ryhmien aseistautumisesta uudelleen, varsinkin Hizbullahin ilmoitus, että se on saavuttanut tason, jossa se pystyy iskemään kaikkialle Israelissa. Lausunnosta jätettiin pois viittaus Hizbullahiin ja sen pääsihteeriin, jotta saatiin Qatar lausunnon tukijoihin.
- IRANIN PÄÄNEUVOTTELIJA Ali Larijani ilmoitti lauantaina antamassaan haastattelussa, että Iran voi harkita siirtää uraanin rikastamista, mutta vaatii edelleen, että Iranilla on oikeus ydinvoimaloitten rakentamiseen ja sen tekninen osaaminen on kansainvälisesti huomioitava.
- RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarkozy kieltää, että sen ja Libyan kanssa sovittu aseitten myynti liittyisi viiden bulgarialaisen ja yhden palestiinalaisen sairaanhoitajan vapauttamiseen ja pääsyyn Eurooppaan.
- SHFARAM MUISTAA kahden vuoden takaista tragediaa. Lauantai-iltapäivänä kaksi vuotta sitten sotilas Eden Natan Zada aloitti tulituksen bussissa surmaten neljä arabia ja haavoittaen kahtatoista. Paikallinen poliisi asetti hänelle käsiraudat, minkä jälkeen arabit hakkasivat avuttoman Zadan kuoliaaksi. Järjestettyyn tilaisuuteen osallistui 1000 ihmistä, mukana arabipuolueitten johtajia. Poliisi pidätti arabeja, jotka polttivat Israelin lippuja, toiset heiluttivat Palestiinan lippuja. Arabien tarkkailukomitean puheenjohtaja Shuaki Hatib vaati, ettei sotilaan surmaamiseen osallistuneita saa syyttää. Poliisi ei antanut lupaa oikeistoa edustaville ryhmille järjestää vastamielenosoitusta, jossa olisi vaadittu poliisia ja syyttäjäviranomaisia aloittamaan syytetoimet sotilaan murhaajia vastaan.
- PRESIDENTTI Shimon Peres täyttää tänään 84 vuotta.
- SAMAAN AIKAAN, kun Israel vapauttaa satoja terroristeja vankilasta, israelilaiset 25 turvallisuusvankia eivät saa lupaa osallistua omaistensa juhliin. Eräs heistä, Shlomo Dvir, ei päässyt veljensä häihin. Dvir tuomittiin 2002 väitetystä pommin asettamisesta arabikouluun Jerusalemissa, vaikka Dvir kertoi, ettei pommia olisi koskaan räjäytetty. Hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen. Kiellon Dvirin osallistumisesta veljensä häihin oli allekirjoittanut yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter viitaten epämääräisesti turvallisuusriskiin. Dvirin kanssa kaksi muuta Gush Etzionista kotoisin olevaa tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Vuonna 2002 palestiinalaiset terroristit murhasivat 450 israelilaista. Herättää ihmettelyä, miksi Israelin oikeusviranomaiset luottavat enemmän terroristeihin, joista vapautettuina 80 % uusii rikoksensa, kuin omiin kansalaisiinsa, joista kukaan ei ole vapauduttuaan uusinut tekoja, joista heidät tuomittiin.
- 8-VUOTIAS POIKA meni isänsä kanssa viiden maissa torstai-iltana uimaan Kuolleenmeren aaltoihin. Isä ei huomannut, että tuuli vei veden pinnalla kelluvan pojan ulapalle. Pojan etsimiseksi aloitettiin laajat toimet helikopterien avulla ja Jordaniaa varoitettiin etsinnöistä. Lopulta poika löydettiin 3 km:n päässä Ei Gedin rannalta. Hän kertoi rukoilleensa ja välillä ehkä nukahtaneensa, mutta hän oli vahingoittumaton. Koska oli yö, hän ei ollut saanut auringonpistosta. Pojan löytymisen kunniaksi järjestettiin juhlat tanssiaisineen.
- SIANLIHAA myyvä kauppa Delikatessen Netanyassa sytytettiin tuleen lauantaina, mikä aiheutti melkoisia vaurioita rakennuksessa.
- RANTAVARTIJOITTEN lakkoillessa hiekkarannoilla hukkui eilen viisi ihmistä.
- www.debka.com raportoi, että Egypti on huolestunut Gazan tilanteesta. Egyptin tietojen mukaan 7 beduiiniperhettä Siinailla valvoo tunnelien rakentamista rajan ali Gazaan. Ne vaativat 150 000 USD tunnelista, kolmen tunnin ajan salakuljetus on vapaa, sitten kukin maksaa erikseen. Egypti haluaa, että 28 vuotta vanha rauhansopimus Israelin kanssa on uusittava. Egypti tarvitsee 7500 erikoiskoulutettua miestä rajalle, panssaroituja miehistövaunuja (APC), tykistöä ja helikoptereita valvomaan rajaa. Egypti pelkää, että al-Qaida on saanut 30 operaattoriaan salakuljetettua Gazaan, ja että sen Kairossa Nabi Suwailin kaupunginosassa majaillut johtaja Muhammad Fayed Ihrahim on siirtynyt raja-alueelle. Egyptin antamien tietojen mukaan Abbasin nimittämät Fatah-johtajat, hänen neuvonantajansa Mohammed Dahlan ja estävän turvallisuuden johtaja Rashid Abu Shbak, tilasivat aseitten salakuljetuksia beduiineilta.
- ISRAELIN ARMAHTAMAT 178 terroristia menettävät armahduksensa, koska he ovat uhanneet aloittaa hyökkäykset uudelleen, jos Israel ei vapauta 206 vankia lisää.