TORSTAI 09.08.07

1. EI MITÄÄN HÄTÄÄ POHJOISRINTAMALLA, vakuutti pääministeri Ehud Olmert eilen turvallisuuskabinetin erikoisistunnon jälkeen, vaikka tiedustelutietojen mukaan Syyria on valmistautunut iskemään ohjuksillaan Israeliin heti sopivan tilaisuuden tullen. Olmert vakuutteli, että sota voi syttyä väärien laskelmien johdosta, jos toisen osapuolen toimet arvioidaan väärin.

TURVALLISUUSKABINETIN ISTUNTO, johon osallistuivat Olmertin lisäksi Livni, Barak, Yishai, Dichter, Mofaz, Ben Eiliezer, Eitan, Lieberman ja Friedman, pidettiin lukittujen ovien takana ja osanottajia kehotettiin poistamaan patterit kännyköistään vuotojen estämiseksi.

OLMERT NÄYTTÄÄ toistavan virheen, jonka Golda Meir teki ennen Jom Kippur-sotaa 1973. Hän ei uskonut tiedustelun antamia tietoja, että Egypti iskee Israeliin Suezin kanavan yli, vaan päästi suurimman osan kanavan rannalle rakennetun hiekkalinnoituksen miehistön kotiin juutalaisten suurimman juhlan viettoon, eikä myöskään muihin merkkeihin, kuten NL:n neuvoantajien joukko- evakuoinnista Syyriaan, tai Syyrian joukkojen siirtämistä Israelin rajalle. Hän uskoi enemmän omaan intuitioonsa, minkä seurauksena Israel oli lähempänä tuhoutumista kuin koskaan ennen.

2. SYYRIA ON valmistautunut huolella sotaan. Se hankkii maailman ehkä pisimmälle kehitettyjä ilmatorjuntapatteristoja Venäjältä, tutkaohjattuja maalta merelle ohjuksia kuten C-802, jolla Hizbullah rampautti Israelin ohjusveneen Libanonin kakkossodassa, panssarintorjunta-ohjuksia, joilla Hizbullah tuhosi tai vaurioitti nelisenkymmentä Israelin hienointa panssarivaunua Merkavaa. Syyria on järjestänyt armeijansa kokoonpanoa ja sijoituksia ja kehittänyt uusia joukko-osastoja, joita koulutetaan Hizbullahin Libanonissa käyttämän taktiikan mukaisesti. Syyrialla on raketinheittimiä, jotka pystyvät ampumaan kymmeniä raketteja samanaikaisesti.

SYYRIAN USKOTAAN valmistautuvan yllätysiskuun Israelin kaupunkeja vastaan Katjusha-raketein, joilla se yltää Tel Aviviin, tai Scud-C raketeilla, sekä lyhyemmän kantomatkan raketein, joilla se pystyy terrorisoimaan Israelin pohjoisosan kaupunkeja.

3. ISRAELIN TORJUNTAOHJUKSET, joista Arrow on pisimmälle kehitetty, pystyy torjumaan Scud-C raketteja, mutta lyhyen ja keskimatkan ohjuksia varten suunniteltu torjuntaohjus on vasta kehitteillä.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmoittaa, että Israelin tulee valmistautua Juudean ja Samarian sisäosien juutalaisten asukkaitten karkotuksiin, mutta vasta sitten, kun Kassam- ja muitten lyhyen kantomatkan torjuntaan suunniteltu järjestelmä, kuten Iron Dome, on valmis. Barak lähtee arvioinnissaan siitä, että juutalaisten karkotukset Juudeasta ja Samariasta ovat väistämättömiä, kysymys on vain ajankohdasta. Iron Dome-järjestelmä (Teräskupu), joka perustuu tutkavalvontaan ja vastaohjuksen laukaisemiseen automaattisesti lähestyvää rakettia kohti, on suunnitelmien mukaan toimintavalmis 18 kuukauden sisällä. Miten se pystyy seuraamaan kehitystä, mitä tapahtuu Kassam-rakettien suunnittelussa, on arvoitus.

Yllä oleva kuva osoittaa raketin vaikutusalueet 25 km:n kantomatkalla. Rasteilla merkitylle alueelle Samarian ja Välimeren välissä on keskittynyt Israelin väestön valtaosa.
KARTTA osoittanee tilanteen mahdottomuuden, jos Juudean ja Samarian alueet luovutetaan palestiinalaisille, jotka voisivat kehittää maastaan ääri-islamin tukikohdan. Kartan oikeassa alakulmassa on mittakaava kilometreissä ja (yllä oleva) maileissa.

4. UUTISOTSIKOITA

- USA:n apulaisulkoministeri Nicholas Burns siirtää matkaansa Israeliin teknisistä syistä, jotka voinevat olla poliittisia.

- VALTIONSYYTTÄJÄ Eran Shendar antoi poliisille luvan kuulustella pääministeri Olmertia Leumi pankin myynnin yhteydessä ilmenneitten epäselvyyksien johdosta. Poliisi on tähän saakka kuulustellut muita asiaan liittyviä henkilöitä.

- JERUSALEMIN piirisyyttäjän toimisto ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo nostaa syytteen Islamjärjestön pohjoisen osan johtajaa sheikki Raed Salahia vastaan kiihotuksesta ja rasismista epäiltynä. Yksi syytökseen johtavista tilanteista tapahtui helmikuussa. Silloin arabit osoittivat mieltään Temppelivuorelle johtavan rampin perustustöitä vastaan Jerusalemin Wadi Joz lähiössä. Salah kehotti puheessaan jokaista muslimia ja arabia auttamaan Palestiinan kansaa aloittamaan kolmannen intifadan. Hänet pidätettiin ja vapauduttuaan kehotettiin pysymään poissa Jerusalemista eikä osallistua yli 8 henkeä suurempaan tilaisuuteen. Häntä on aiemmin syytetty poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta.

- HAMAS LYHENTÄÄ Gazan alueella vangittujen rikollisten rangaistusta, jos he aloittavat Koraanin opiskelun vankilassa.

- MAHMOUD ABBASIN Fatahiin kuuluvat virkamiehet ovat maksaneet Israelin PA:n kassaan siirtämistä varoista Hamasin turvallisuusmiesten palkkoja Gazassa. Pääministeri Salaam Fayad väittää, että kysymys oli tietokonevirheestä, mutta Fatahin virkailijat tunnustavat, että palkkoja maksettiin ”hyväntahdon eleenä” Fatahin ja Abbasin taholta. Palestiinan lakiasäätävän neuvoston Hamas-jäsenet ovat myös saaneet palkkansa Fayadin kassasta. Turvallisuusvirkailijat saavat 2800 – 3500 NIS kuukaudessa. Loput virkailijat saavat palkkansa Haniyehin hallitukselta.

- NUORET MIEHET sytyttivät autoja tuleen Tiberiaassa tiistaiyönä. Kaikkiaan viisi autoa paloi Rimonim Galei Hakinneret hotellin paikoitusalueella. Silminnäkijät kertoivat nähneensä nuorukaisten heittävän ilotulitusraketteja autoihin.

- SAUDI ARABIA houkuttelee lisää turisteja alueelleen, mutta samaan aikaan se on antanut kireitä kieltoja, ettei raamattuja, ristejä, Davidin tähtiä tai muita vastaavia ei-islamuskontoa osoittavia merkkejä suvaita maassa.

- POLIISI ANTOI käskyn neljän uuden juutalaiskojun tuhoamisesta Hebronin torilla.

- CHABAD-rabbi Danny Cohen sai käskyn viedä pois Hebroniin pystyttämänsä siirrettävän parakkitoimiston. Hän kuuluu Chabad Lubavitch Worldwide Jewish Outrage järjestöön.

- HAARETZIN suorittaman gallupin mukaan 30 % kansasta tukee sotilaitten kieltäytymistä karkottaa juutalaisia kodeistaan.

- PUOLET ulkoministeri Livnin henkilökunnasta eroaa, niiden mukana toimisto-päällikkö, medianeuvonantaja ja avustaja. He sanovat saaneensa tarpeekseen.

- IDF myöntää 142 kunniamerkkiä Libanonin sota II:ssa kunnostautuneille sotilaille.

Mukana on majuri Roi Klein, joka heittäytyi kranaatin päälle suojellakseen

miehiään tuhoutuen itse räjähdyksessä.

- ISRAEL SALLI arabien ja YK:n rakentaa sadoille eekkereille Juutalaisen kansallisrahaston (JNF) omistamalle maalle pääosin Itä Jerusalemin alueella. Uutisen mukaan Jerusalemin kaupunki tuhosi laittomasti rakennettuja taloja

koskevia asiapapereita Olmertin käskystä. (WND)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020