TIISTAI 07.08.07
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak (Labour) määräsi kahden Hebronin entisellä juutalaistorilla asuvan perheen karkottamiseksi kodeistaan tuhat poliisia ja rajapoliisia sekä 2000 sotilasta. Aamun radiouutisten mukaan perheet asuivat siellä sopimuksen mukaan, mutta Barak tulkitsi asian toisin; hän halusi näyttää, kuka maassa määrää.
ASUKKAITTEN TUEKSI taloihin oli siirtynyt pari kolme sataa nuorta aktivistia. Karkotus alkoi aamulla kuuden jälkeen ja operaatio oli ohi kahdeksaan mennessä. Taloon oli ilmeisesti muuttanut kolmaskin perhe, ainakin niin kerrotaan, joka oli linnoittautunut talon pohjakerroksen suojahuoneeseen arviolta parin sadan aktivistin kanssa. Heillä on ruokaa ja juomaa pitkääkin oleskelua varten. Suojatilaan pääsee ahtaan aukon kautta. Poliisi jätti heidät sinne ja pyrkii neuvotteluilla purkamaan syntyneen ongelman.
2. POLIISIEN RAJUT TOIMET aktivisteja vastaan ovat taas kerran herättäneet vastalauseiden aallon. Sovitun taktiikan mukaan vain naispoliisit saavat poistaa naispuoliset aktivistit, mutta Hebronissa näin ei tapahtunut. Lisäksi pois retuutetut nuoret naiset kertovat, että poliisit tarkoituksellisesti kiskoivat alas heidän alushousunsa, ehkä hämmentääkseen heitä.
POLIISIN MUKAAN 11 poliisia haavoittui lievästi ja neljää poliisia vastustanutta odottaa syyte.
KOLMETOISTA karkotusta vastustanutta pidätettiin, viisi aktivistia haavoittui.
Poliisi harkitsi aukon avaamiseksi bunkkerin seinään, mutta luopui siitä peläten poratessa syntyvien kipinöitten voivan sytyttää sisällä olevat kaasutankit.
ASUKKAAT OLIVAT yrittäneet vaikeuttaa karkotusta keräämällä talon ympärille tynnyreitä, piikkilankaa ja palavia autonrenkaita. Muutamat nuoret olivat kiivenneet läheisten talojen katoille heitellen poliisia sieltä munilla, kivillä ja kaataen öljyä katolle kiipeävien poliisien päälle. Tämä kaikki vain hidasti operaatiota, mutta lopputulos oli kaikkien tiedossa. Tarkoituksena oli osoittaa, että Hebron on juutalainen kaupunki ja juutalaisten läsnäolo siellä on väistämätön.
HEBRONIN MARKKINATORI, jolle annettiin nimeksi Shalhevet lähiö 10-kuukauden ikäisen vauvan mukaan, jonka palestiinalaiset terroristit murhasivat tarkkuuskiväärillä lasten rattaisiin vanhempien viedessä häntä puistoon muutamia vuosia sitten, oli juutalaisten oma vuoteen 1929 arabimellakkoihin saakka. Silloin arabit murhasivat ja raakalaismaisesti pahoinpitelivät kymmeniä entisiä naapureitaan Hebronissa, minkä johdosta englantilaiset sotilaat evakuoivat kaikki juutalaiset kaupungista. Arabit ottivat torialueen haltuunsa ja rakensivat omia rakennuksiaan juutalaisten talojen raunioille. LIENEEKÖ yhteyttä tai ei, mutta Euroopassa alkoi laaja taloudellinen taantuma vuonna 1929. Tapahtumat Israelissa ennakoivat usein niitä maailmalla.
EHKÄ ERÄS ajan merkki on sekin, että samaan aikaan kun vasemmistolainen hallitus karkottaa juutalaisia kodeistaan Hebronissa, 210 maahanmuuttajaa saapui maahan Yhdysvalloista.
KYMMENEN eliitin hesder yeshiva opiskelijain joukko-osaston sotilasta ja kaksi upseeria kieltäytyivät osallistumasta karkotuksiin. Heitä odottaa kurinpitotoimet.
3. OLMERT OLI PELKKÄÄ HYMYÄ ja yhteisymmärrystä tavatessaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Jerikossa eilen. Yksityiskeskustelut kestivät 90 minuuttia, jonka jälkeen neuvonantajat liittyivät mukaan. Lopuksi nautittiin perinteinen arabiateria, riisiä ja kanaa.
HERB KEINON kertoo JP:n artikkelissaan, että Abbas lupasi olla hakematta yhteyttä Hamasin johtajien kanssa. Kaikki hyvin tähän saakka, mutta www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Abbasin neuvonantajana toiminut Jibril Rajoub neuvottelee täyttä päätä Hamasin Gazan johtajien kanssa, joko Abbasin tieten tai ilman, mutta Debkafile arvioi, että kyse on tietoisesta Abbasin arvovallan ohittamisesta. Egypti, Saudi Arabia ja Venäjä ovat painostaneet Hamasin ja Fatahin välisten erimielisyyksien sopimista rauhanomaisesti.
4. OLMERT TOTESI yksityiskeskustelujen jälkeen, että hän ja Abbas päättivät laajentaa keskusteluja ”yhteisymmärryksen ja käyttökelpoisen mallin muotoilemiseksi”, jotka sallivat kehityksen johtaa Palestiinan valtion muodostamiseen. Jossain tulevaisuudessa häämöttää Bushin haavekuva itsenäisestä Palestiinan valtiosta, joka asuu turvallisena ja rauhassa Israelin rinnalla. Olmert ja Abbas lupasivat rakentaa tehokkaan palestiinalaisen turvallisuusjärjestelmän ja hallituksen instituutioita.
ABBAS VAATI Olmertia vapauttamaan lisää palestiinalaisvankeja Israelin vankiloista 250 vapautetun lisäksi, sekä sallia noin 20 Gazaan ja ulkomaille karkotettujen terroristien palaaminen Betlehemiin. He linnoittautuivat vuonna 2002 Betlehemin syntymäkirkkoon tuhoten ja raiskaten kirkon sisustaa ja varastellen arvoesineitä viikkoja kestäneen siellä oleskelunsa aikana.
HUMANITÄÄRISTÄ apua päätettiin jatkaa Gazaan, mutta tilanteesta Gazassa ei keskusteltu. Taloudellisen tilan parantamista Länsirannalla päätettiin edistää erityiskomitean voimin.
HAARETZ KERTOO, että Olmert harkitsee maanvaihtoa palestiinalaisten kanssa periaatteella, että Israelille jää Juudeasta ja Samariasta 5 % , palestiinalaisille 95 % ja loput 5 % Israel vaihtaa muualta, esim. Negevistä. Olmert näyttää kaivaneen Ehud Barakin suunnitelman vuodelta 2000, jota hän esitteli Arafatille ja Clintonille, aiheuttaen vain entistä rajumman väkivalta-aallon.
5. TÄMÄ ON PELKKÄ SIVUNÄYTELMÄ, uskoo Herb Keinon JP:n artikkelissaan Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista. Keinon siteeraa entisen maailmanpankin pääjohtajan ja kvartetin lähettilään Wolfensohnin sanoja Haaretzin haastattelussa viime kuussa: ”Tulee tilanne, jolloin Israel ja palestiinalaisten on tajuttava, että he ovat vain sivunäytelmä.” Hän jatkoi: ”Israelilaiset ja palestiinalaiset todella uskovat, että he ovat päänäytelmä Broadwaylla. Mutta he ovat vain näytelmä kylässä, kaukana – hyvin kaukana Broadwaylta.”
HERB KEINON toteaa, että vaikka Olmert puhuu naama peruslukemilla keskeisistä kysymyksistä, joista hän keskustelee Abbasin kanssa ja jotka koskevat syvästi meitä kaikkia, ne on huomioitava suuremmassa näytelmässä, jonka muodostaa myrskyävä Lähi Itä kokonaisuudessaan. Olmertin viittaus keskeisiin kysymyksiin ja samaan aikaan kvartetin ajamaan ”Tiekarttaan” aiheuttaa välittömän ristiriidan: Tiekartta edellyttää useita edeltäviä toimia palestiinalaisilta, minkä jälkeen edetään vastavuoroisesti seuraaville ”juottopaikoille”. Nyt Olmert käsittelee PA:n turvallisuuden parantamista ja joskus tulevaisuudessa häämöttävää rauhan tilaa sivuuttaen kokonaan Tiekartan edellyttämän askel askeleelta etenemisen. Keinon viittaa Sharoniin, joka toistuvasti vakuutti sekä Israelille että Yhdysvalloille, että ensin PA:n tulee varmistaa alueittensa turvallisuus, jota seuraavat toiset vaiheet ja vastuut.
HERB KEINON näkee aivan oikein, että kiirehtiessään vastuun Länsirannasta siirtämiseksi PA:n turvallisuusjoukoille – joko yksityisasioittensa pelottamana tai Iranin vaikutusvallan nousun vuoksi – Olmert tekee perustavaa laatua olevan erehdyksen pyrkiessään siirtämään vastuun PA:lle, joka ei ole siihen valmis. Vaarana on, kuten monet tarkkailijat varottavat, että Hamas yhdessä Jihadin kanssa Syyrian, Hizbullahin ja Iranin tukemina kaappaavat vallan aivan kuten Gazassa kuin kypsän hedelmän, joka putoaa puusta vähänkin puuta heiluttamalla.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF LÖYSI POMMIN lampaanraatoon kätkettynä. 10 kg:n pommi löytyi Samarian Salim arabikylästä, ja sotilaat uskovat, että se oli tarkoitus räjäyttää Elon Moreh juutalaiskylässä. Palestiinalaiset ovat ennenkin käyttäneet eläimiä pommien piilottamiseen ja kuljettamiseen. Vuonna 2003 he räjäyttivät aasin selkään lastatut pommit sen ohittaessa bussia Jerusalemin ja Gush Etzionin välisellä tiellä. Vuonna 2001 he ajoivat aasin vetämät ja pommeilla lastatut rattaat sotilaita kohti. Ajaja hyppäsi kyydistä viime hetkellä sytyttäen pommit, jotka osittain räjähtivät.
- TERRORISTIT ampuivat eilen Kassam-raketin lastentarhaan Sderotissa. Se räjähti tarhan pihalla vaurioittaen rakennusta, ilman ihmisvahinkoja.
- IDF:N SOTILAS haavoittui lievästi Nablusissa pidätysoperaation yhteydessä. Laskuvarjojääkärit pidättivät siellä Hamasin korkea-arvoisen johtajan.
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi Winograd.komitealle, että Olmert aloitti Libanonin kakkossodan kokemattomuuttaan. Hän totesi, että Israelin vastaisku Hizbullahin yllätyshyökkäykseen oli kansainvälisesti laillinen, mutta hän kritisoi sen viisautta, koska Olmertilla ei ollut tietoa Hizbullahin kapasiteetista, minkä johdosta hän ei tiennyt, mitä hyökkäys tulisi merkitsemään Israelille. Barak myös vakuutti, että hänen 11 kuukauden pääministerikautensa aikana IDF:n joukkojen vetäydyttyä Libanonista Hizbullah pysyi poissa Libanonin eteläosasta, mutta hänen seuraajiensa hallitusten aikana Hizbullah linnoitti sen uudelleen.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajan Ehud Barakin vastustajat varoittavat Barakia, että jos hän ei taistele Olmertin hallituksen 300 miljardin NIS budjetti-esitystä vastaan, he tulevat aloittamaan taistelun häntä itseään vastaan.
- LIKUDIN SISÄINEN OIKEUS ratkaisi, että Moshe Feiglinillä on oikeus kilpailla Likudin puheenjohtajuudesta. Likudin puheenjohtaja ja ykkösehdokas Binyamin Netanyahu uhkaa viedä Feiglinin Likud-jäsenyyden korkeimpaan oikeuteen. Eräs Likudin jäsen sanoi, että Feiglinin Likud-jäsenyys on sama kuin että arabikansan-edustaja Ahmed Tibi liittyisi Likudiin. Feiglin on syvästi uskonnollinen mitä monet pelkäävät ja vierastavat. Uskonnollisuus ei ole muodissa Israelissa.
- TERRORISTIEN ampuma Kassam-raketti muutti suuntaa ja räjähti lastentalossa Beit Lahiyan kylässä Gazan kaistaleella surmaten kaksi lasta, 8-vuotiaan pojan ja hänen 6-vuotiaan sisarensa, haavoittaen viittä muuta lasta.
- ISRAEL harkitsee aloittaa uudelleen katkenneet neuvottelut Hamasin kanssa Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
- HIZBULLAH ja muut terroristijärjestöt uhkaavat israelilaisia turisteja maailmalla.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020