PERJANTAI 10.08.07
1. ABBAS HYLKÄSI esityksen Jemenin toimimisesta välittäjänä Fatahin ja Hamasin välillä. Abbas luultavasti pelkää USA.n pahoittavan mielensä, jos tällaisia neuvotteluja käydään Hamasin kanssa. Tarjouksen välityksestä esitti Jemenin presidentti Ali Abdallah Saleh.
SALEH SOITTI Abbasille ja kertoi, että Hamasin Damaskoksen johtaja Khaled Mashaal oli pyytänyt Jemeniä toimimaan välittäjänä. Abbas on taas pahassa välikädessä. Monet johtavat arabimaat, niiden mukana Egypti ja Saudi Arabia, vaativat Fatahia ja Hamasia sopimaan erimielisyytensä. Saudit ovat ilmoittaneet, ettei heitä enää kiinnosta toimia välittäjinä.
JEMEN TARJOAA kansallista yhtenäishallitusta saudien sovitteleman edellisen hallituksen tapaan. Jemen esittää arabikomitean perustamista Kairon ja Mekkan sopimusten toteuttamista varten. Abbas vaatii ennakkoehtona, että Hamasin täytyy ensin luopua kaappaamastaan asemasta Gazan kaistaleella ja pyytää anteeksi väkivaltaisia toimiaan.
ABBAS VIRALLISESTI hylkäsi sovitteluyritykset Hamasin kanssa ja kieltää salaisia keskusteluja käydyn osapuolten kesken, mutta hänen läheiset avustajansa pitävät Jemenin tarjousta hyvänä ja myöntävät salaisia keskusteluja käydyn.
ABBAS ESITTI Kairon vierailunsa yhteydessä IDF:n aikoinaan valmisteleman suunnitelman toteuttamista Philadelphia-käytävän Gazan ja Siinain välillä kaivamisesta kanaaliksi, joka täytettäisiin merivedellä. Presidentti Hosni Mubarak on viime aikoina toistuvasti esittänyt huolensa aseitten ja räjähteitten salakuljetuksista Egyptiin ja sieltä pois.
2. DFLP:N JOHTAJA Nayef Hawatmeh kertoo nyt olevansa halukas muuttamaan PA:n alueelle, vaikka hän ei ole koskaan asunut siellä. Hän sanoo ensimmäisenä ehdottaneensa kahden valtion periaatetta, ja otaksuu, että hänen läsnäolonsa PA:n alueella vahvistaa Abbasin asemaa. ”Ilman meitä, kenen kanssa hän puhuisi”, hän toteaa ja lisää, että Abbas on ”todellinen rauhan mies”, ja että ”Israelin tulisi kohdella häntä anteliaammin”. Hän tapasi Hamasin Damaskoksen edustajan Khatibin keskiviikkona ja kertoi saaneensa vaikutelman, ettei Hamas aio perustaa islamilaista hallintoa Gazaan, mutta haluaa vakiinnuttaa islamilaisen kulttuurin ja tradition palestiinalaiseen yhteiskuntaan.
HAWATMEH on vastuussa 22 juutalaislapsen murhaamisesta terrori-iskussa Maalotiin 1974. Hawatmeh sanoo nyt, että ”paljon verta on vuodatettu molemmin puolin, ja että historia tuomitsee Israelin ja palestiinalaisten toimet”. Hän ei ilmaissut katuvansa tekojaan.
3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad syyttää tietokonevirheen aiheuttaneen sen, että PA maksoi 3500 Hamasin turvallisuusvirkailijalle palkan pankkiin. Virheen tultua ilmi PA kehotti pankkeja palauttamaan rahat, mutta 1000 virkailijaa oli ehtinyt nostaa palkkansa. PA ostaa
70 000 USD maksavan auton kullekin PLC:n kansanedustajalle, myös Hamasin edustajille.
ISRAELISSA VIERAILEVAN kongressin delegaation edustaja Eric Cantor (R Virginia) pitää PA:n palkanmaksua Hamasin virkailijoille iskuna kasvoihin. Cantor on ainoa juutalaisedustaja kongressin edustajainhuoneessa. Hän kertoi Fayadin vakuuttaneen heille vuorokautta aiemmin, ettei Fatah aio sovitella Hamasin terrorijärjestön kanssa, ja että he kertoivat hyvin selkein sanoin, ettei USA tue sellaista Palestiinan hallitusta, joka on liittoutunut terrorijärjestön kanssa, minkä sekä presidentti Bush että ulkoministeri Rice ovat tehneet täysin selväksi.
CANTOR ESITTI huolensa, että Bushin rauhankonferenssilta odotetaan liikaa ja sanoi toivovansa, että pidetään kiinni ”tiekartasta”. Hän myös sanoi vievänsä terveiset USA:n johdolle, ettei ole viisasta esittää liian yksityiskohtaisia neuvoja Israelille, joka parhaiten tietää, mikä on sille parasta. USA:n tarjoamasta asekaupasta arabimaille hän kertoi, ettei heillä ole tietoa sen yksityiskohdista, mutta sanoi olevan tärkeää, että Israel säilyttää laadullisen johtoaseman
4. KUN ISRAEL SOLMII virallisen rauhansopimuksen PA:n kanssa, Hamasilla ei ole muita mahdollisuuksia kuin hyväksyä se, väittää PA:n vankeinasiain ministeri Ashraf Al-Ajrami. Hän puhui tilaisuudessa, jonka olivat järjestäneet Geneve-sopimusten laatijat ja Konrad Adenauer säätiö. Hän myös lisäsi, että PA voisi olla kiinnostunut pienten asumattomien alueitten vaihtamisesta, mutta ei Liebermanin esittämässä laajuudessa. Ajramin mielestä tilanne muistuttaa sitä ennen Oslon sopimuksia, jotka palestiinalaiset hyväksyivät sitten, kun ne oli solmittu. Hän ei suosittele keskusteluja Hamasin kanssa.
5. KIINA ON PAHIN KANTO KASKESSA Irania vastaan suunniteltujen uusien ja kovempien pakotteiden asettamiseksi, ovat USA:n viranomaiset turhautuneina tunnustaneet. Tämän ilmaisi Washingtonissa apulaisulkoministeri Nicholas Burns ja sitä toistaa Israelissa vieraileva USA:n talousministeriön alisihteeri terrorismia ja taloudellista tiedustelua koskevissa asioissa Stuart Levey, joka sanoo, että Kiina on kaikkein haluttomin YK:n turvallisuusneuvoston jäsen Iranin vastaisten pakotteiden asettamisessa. Levey toimii YK:n ulkopuolella, mutta hänen toimensa ovat samansuuntaisia kuin YK:n. Hän pyrkii havainnoimaan, miten maat toteuttavat YK:n asettamia Iranin vastaisia pakotteita.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mark Regev totesi ennen Leveyn ja Livnin tapaamista, että diplomatian tulee olla vakuuttava ja puhua yhdellä suulla ollakseen tehokas. ”Iranin tulee ymmärtää, ettei bisnes voi jatkua kuten ennenkin kun se samaan aikaan toteuttaa ohjelmaansa ydinaseitten valmistamiseksi”.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat ampuivat 22-vuotiaan palestiinalaismiehen, joka oli asettamassa pommia Gazan turvallisuusaidan viereen. Toinen mies haavoittui. Palestiinalaisten mukaan mies oli aseeton.
- NETANYAHU on huolissaan Likudin puheenjohtajaehdokkaan Moshe Feiglinin suosiosta. Hän syyttää Kadimaa, että se tukee Feigliniä salaisesti heikentääkseen hänen asemaansa. Kadiman kannatus on gallupien mukaan 7 kansanedustajaa, nyt 29. Likud noussee niiden mukaan johtavaan asemaan. Feiglinin tuki puheenjohtajakilvassa on ennusteiden mukaan 40 %.
- EGYPTI KIELTÄYTYY lähettämästä neuvottelijoita Gazaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, ennen kuin Hamas palaa ruotuun, eli luopuu vallasta Gazassa.
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ennustaa, että rauhanneuvottelut PA:n kanssa kestävät 3 – 5 vuotta, eikä Israelin tule vetäytyä alueilta ennen sitä. Hän myös sanoo kieltäytyvänsä poistamasta tiesulkuja Juudeassa ja Samariassa, koska ”Olmertin ja Abbasin keskustelut eivät johda rauhaan.”
- TYÖOIKEUS estänee rantavartijoitten lakon alkamisen lauantaina 17.00. Hukkumisonnettomuudet rannoilla lisääntyivät edellisen lakon aikana.
- ISRAEL JA INTIA suunnittelevat miehittämättömän helikopterin rakentamista yhteisvoimin. Maitten välinen sotilaallinen yhteistyö kasvaa kaiken aikaa. Israel neuvottelee Intian ilmavalvonnan uudistamisesta 1.5 miljardin USD arvosta.
- USA:N JA ISRAELIN välinen 30 miljardin USD tukisopimus on lähellä allekirjoitusta. USA:n hallitus on vaatinut Olmertin hallitukselta selvitystä varojen käyttämisestä ja miksi se haluaa maksujen aikaistamista.
- HALLITUKSEN ESITYS 2008 budjetiksi, jota talousministeri Bar-On kehuu sosiaaliseksi, estää sairaalavuoteiden lisäämisen ennen vuotta 2010.
- IAF:N HELIKOPTERI ampui ohjuksia Gazan autiolla Dahaniyehin lentokentällä havaitsemaansa kolmen hengen rakettimiehistöön ja sanoo osuneensa, vaikka palestiinalaislähteet kieltävät sen.
- TERRORISTIT AMPUIVAT eilen raketteja ja kranaatteja pitkin päivää Gazasta Israeliin. Yksi putosi lähelle Ariel Sharonin Sycamore farmia ja kanatarhaa. Toinen raketti putosi lähelle Sderotia ja kolmas asumattomalle alueelle. Kibbutsi Nir Amin kännykkäantennitorni kärsi vaurioita raketti-iskusta. Yksi nainen haavoittui.
- KAKSI NUORTA palestiinalaista pääsi Gazan turvallisuusaidan läpi Israelin puolelle torstai-iltana, mutta heidät saatiin pian kiinni.
- IDF VALMISTAUTUU Hamasin lupaamaa laivaston rakentamista varten. Vaikka sillä ei vielä ole aluksia, se on asentanut tykistöä ja ohjuksia rannikolle. Merivoimat sanovat, että sen tulee operaatioissaan huomioida tämä uusi uhka, jossa voidaan käyttää myös pommeilla lastattuja kalastusaluksia.
- VENÄJÄ SOPI Syyrian kanssa NL:n aikaisten laivastoasemien kunnostamisesta ja käyttämisestä Välimeren laivastonsa tarpeita varten. Tämä selittänee sen halun toimittaa Syyrialle huippunykyaikaisia it-ohjuksia. Venäjän laivaston läsnäolo Syyrian rannikolla vaikeuttaa Israelin alusten liikkeitä rannikon edustalla.
- ISRAELIN JA JORDANIAN viranomaiset ovat huolissaan Eilatin korallikasvuston tuhoutumisesta sukeltajien määrän kasvaessa. He ovat suunnitelleet lisätä rannikolle keinotekoisia riuttoja, joissa merielävät voisivat viihtyä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019