SUNNUNTAI 05.08.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat huomenna
maanantaina, luultavasti Jerikossa. Heidän säännöllisestä tapaamisestaan kahden viikon välein sovittiin Sharm el-Sheikin huippukokouksessa. He ovat tavanneet kahdesti Jerusalemissa.
PÄÄMINISTERIN KANSLIASTA kerrotaan, että kokouksessa käsitellään lopullisen sopimuksen periaatejulistusta. Olmert on selvittänyt, että hänen tarkoituksensa on keskustella asiasta yleisen termein pyrkien luomaan raamit lopullista sopimusta varten ilman yksityiskohtia.
Lisäksi tapaamisessa käsitellään turvallisuuskysymyksiä, PA:n pyrkimyksistä vahvistaa turvallisuusjoukkoja, taloudellisia toimia palestiinalaisten auttamiseksi ja PA:n hallituksen instituutioiden rakentamista. Toimenpiteillä valmistellaan loppuvuoden rauhankonferenssia.
ABBASIN NEUVONANTAJA Nabil Amr olettaa, että keskusteluissa käsitellään Jerusalemin tulevaisuutta, tulevan Palestiinan valtion rajoja, pakolaisten paluuoikeutta ja juutalaissiirtokuntien asemaa Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaiset ovat toistuvasti vaatineet näitten käsittelemistä, vaikka he eivät ole tehneet mitään heitä koskevien vaatimusten toteuttamiseksi ennen uusia sopimuksia.
PALESTIINALAISTEN PAKOLAISTEN asioita käsiteltäessä Israelin johtajat ovat toistuvasti unohtaneet tuoda esiin arabimaista paenneitten juutalaispakolaisten aseman. Heidän lukumääränsä oli suunnilleen yhtä suuri kuin alkuperäisten palestiinalaispakolaisten.
ABBASIN VAATIMUSLISTALLA on, että Israel vapauttaa lisää palestiinalaisvankeja, poistaa tarkastuspisteitä ja keskeyttää turvallisuusaidan rakentamisen.
2. ISLAMIC JIHADIN terroristit ampuivat perjantain ja lauantain aikana viisi Kassam-rakettia läntiseen Negeviin. Yksi raketti osui Cohenin taloon Sdeotin kaupungissa asukkaitten ollessa talon suojahuoneessa, vahingoittaen taloa. Raketit vahingoittivat muitakin taloja ja autoja, lisäksi kaksi ihmistä haavoittui. Cohenin poika haavoittui raketti-iskussa vuosi sitten.
Toinen raketti osui kibbutsin eläinsuojaan särkien sitä.
Jihadin edustaja kertoi ampumisen olleen kostoksi sen jäsenten surmaamisesta.
LAUANTAI-ILTANA IAF ampui ohjuksen autoon Rafahissa Gazan kaistan eteläosassa. Autossa olleista Jihadin jäsenistä sen ilmoituksen mukaan joitakin kuoli ja ainakin kuusi ihmistä haavoittui. Jihadin edustajan mukaan yksi Kassam-raketti ammuttiin vähän ennen IAF:n ohjusiskua, mutta ei ole selvää, olivatko iskussa kuolleet raketin ampuneita.
TERRORISTIT olivat miinoittaneet tyhjän talon Beit Lahiyassa Gazassa. Sotilaat poistuivat talosta vain hetkeä ennen räjähteitten laukaisemista kauko-ohjauksella.
LAUANTAIAAMUNA palestiinalaiset pyssymiehet avasivat tulen sotilaita kohti Kalkiliyassa Samariassa. Kukaan ei haavoittunut.
AIEMMIN samana päivänä pyssymiehet heittivät neljä pommia ja useita kranaatteja IDF:n sotilaita kohti Nablusissa. Edellisenä päivänä sotilaat saartoivat talon Nablusissa, jossa heidän etsimänsä terroristi piileskeli. Hän yritti pakoon talon ikkunasta, mutta sai surmansa sotilaitten laukauksista. Talosta löydettiin kivääri, käsiase ja useita pommeja, jotka tuhottiin. Toinen pyssymies pidätettiin. Kalkiliyassa sotilaat pidättivät samana yönä kaksi terroristia.
3. JASSER ARAFATIN neuvonantaja Bassam Abu Sharif syyttää Ranskan entistä presidenttiä Chiracia, että tämä salaa Arafatin varsinaisen kuolinsyyn. Sharif syyttää Israelia Arafatin myrkyttämisestä. Myrkytys esti Sharifin mukaan punaisten verisolujen tuotannon, mikä lopetti Arafatin elämän. Sairaalalääkärien mukaan kuoleman aiheutti massiivinen kouristus sisäelimien tulehtumisen seurauksena, keltatauti sekä verenkoostumus, joka tunnetaan nimellä laajalle levinnyt suonensisäinen hyytyminen (DIC).
SHARIF, joka itse joutui teloitusyrityksen uhriksi 1970-luvulla, olettaa, että Jacques Chirac pidättää Arafatin todellisen kuolinsyyn suojellakseen palestiinalaisia. 2004 asetettu tutkimuskomitea ei löytänyt selvitystä kuolinsyyhyn, mikä aiheutti kaikenlaisia huhuja.
ERÄS VAKAVASTI otettava kuolinsyy on AIDS. Arafat oli homo, joka ulkomaanmatkojensa aikana vaati nuoria poikia hotellihuoneeseensa romanialisen tiedustelujohtajan Pasepan mukaan. Pacepa loikkasi länteen ja kirjoitti Arafatista kirjan ”Red Horizon”. (Katso: Israel Valinkauhassa)
4. KAKSI PALESTIINALAISTA onnistui leikkaamaan aukon Gazan turva-aitaan, jonka kautta he pääsivät Israelin puolelle ja nousivat odottavaan henkilöautoon. IDF:n vartijat havaitsivat heidän leikkaavan turvallisuusaitaa perjantai-iltapäivänä Gazan alueen pohjoisosassa lähellä Mefalsimin kibbutsia. Vaikka miesten oletettiin etsivä työtä Israelista, heidän pidättämisekseen aloitettiin laaja jahti, jonka seurauksena useille teille asetettiin tiesulkuja ja tarkastuspisteitä. Lopulta heidät pidätettiin Irassa, ja heitä auttaneet kaksi miestä pidätettiin Bat Yamissa. Kuulusteluissa miehet kertoivat etsivänsä työtä eivätkä tunnustaneet olleensa yhteydessä terrorismiin. Turvallisuusvirkailijoita askarruttaa, miten he onnistuivat leikkaamaan aukon turva-aitaan ja pakenemaan sieltä Israelin puolelle herättämättä huomiota.
5. UUTISOTSIKOITA
- HIZBULLAH-JOHTAJA Hassan Nasrallah syyttää, että USA:n 20 miljardin USD asetoimitusten tarkoituksena arabimaihin on hukuttaa Lähi Itä sotiin. Hänen perjantainen puheensa on osa puhesarjaa, jolla hän asettaa naurunalaisiksi USA:n yritykset jäädyttää niiden tilit, jotka heikentävät Libanonin hallituksen arvovaltaa.
- YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO ilmaisee ”syvän huolestumisensa” raportista aseitten salakuljetuksista Libanoniin, mutta jätti lausunnostaan pois suoran viittauksen Syyriaan ja Iraniin. Lausunnossa ilmaistaan huoli Libanonin ja sen ulkopuolisten ryhmien aseistautumisesta uudelleen, varsinkin Hizbullahin ilmoitus, että se on saavuttanut tason, jossa se pystyy iskemään kaikkialle Israelissa. Lausunnosta jätettiin pois viittaus Hizbullahiin ja sen pääsihteeriin, jotta saatiin Qatar lausunnon tukijoihin.
- IRANIN PÄÄNEUVOTTELIJA Ali Larijani ilmoitti lauantaina antamassaan haastattelussa, että Iran voi harkita siirtää uraanin rikastamista, mutta vaatii edelleen, että Iranilla on oikeus ydinvoimaloitten rakentamiseen ja sen tekninen osaaminen on kansainvälisesti huomioitava.
- RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarkozy kieltää, että sen ja Libyan kanssa sovittu aseitten myynti liittyisi viiden bulgarialaisen ja yhden palestiinalaisen sairaanhoitajan vapauttamiseen ja pääsyyn Eurooppaan.
- SHFARAM MUISTAA kahden vuoden takaista tragediaa. Lauantai-iltapäivänä kaksi vuotta sitten sotilas Eden Natan Zada aloitti tulituksen bussissa surmaten neljä arabia ja haavoittaen kahtatoista. Paikallinen poliisi asetti hänelle käsiraudat, minkä jälkeen arabit hakkasivat avuttoman Zadan kuoliaaksi. Järjestettyyn tilaisuuteen osallistui 1000 ihmistä, mukana arabipuolueitten johtajia. Poliisi pidätti arabeja, jotka polttivat Israelin lippuja, toiset heiluttivat Palestiinan lippuja. Arabien tarkkailukomitean puheenjohtaja Shuaki Hatib vaati, ettei sotilaan surmaamiseen osallistuneita saa syyttää. Poliisi ei antanut lupaa oikeistoa edustaville ryhmille järjestää vastamielenosoitusta, jossa olisi vaadittu poliisia ja syyttäjäviranomaisia aloittamaan syytetoimet sotilaan murhaajia vastaan.
- PRESIDENTTI Shimon Peres täyttää tänään 84 vuotta.
- SAMAAN AIKAAN, kun Israel vapauttaa satoja terroristeja vankilasta, israelilaiset 25 turvallisuusvankia eivät saa lupaa osallistua omaistensa juhliin. Eräs heistä, Shlomo Dvir, ei päässyt veljensä häihin. Dvir tuomittiin 2002 väitetystä pommin asettamisesta arabikouluun Jerusalemissa, vaikka Dvir kertoi, ettei pommia olisi koskaan räjäytetty. Hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen. Kiellon Dvirin osallistumisesta veljensä häihin oli allekirjoittanut yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter viitaten epämääräisesti turvallisuusriskiin. Dvirin kanssa kaksi muuta Gush Etzionista kotoisin olevaa tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Vuonna 2002 palestiinalaiset terroristit murhasivat 450 israelilaista. Herättää ihmettelyä, miksi Israelin oikeusviranomaiset luottavat enemmän terroristeihin, joista vapautettuina 80 % uusii rikoksensa, kuin omiin kansalaisiinsa, joista kukaan ei ole vapauduttuaan uusinut tekoja, joista heidät tuomittiin.
- 8-VUOTIAS POIKA meni isänsä kanssa viiden maissa torstai-iltana uimaan Kuolleenmeren aaltoihin. Isä ei huomannut, että tuuli vei veden pinnalla kelluvan pojan ulapalle. Pojan etsimiseksi aloitettiin laajat toimet helikopterien avulla ja Jordaniaa varoitettiin etsinnöistä. Lopulta poika löydettiin 3 km:n päässä Ei Gedin rannalta. Hän kertoi rukoilleensa ja välillä ehkä nukahtaneensa, mutta hän oli vahingoittumaton. Koska oli yö, hän ei ollut saanut auringonpistosta. Pojan löytymisen kunniaksi järjestettiin juhlat tanssiaisineen.
- SIANLIHAA myyvä kauppa Delikatessen Netanyassa sytytettiin tuleen lauantaina, mikä aiheutti melkoisia vaurioita rakennuksessa.
- RANTAVARTIJOITTEN lakkoillessa hiekkarannoilla hukkui eilen viisi ihmistä.
- www.debka.com raportoi, että Egypti on huolestunut Gazan tilanteesta. Egyptin tietojen mukaan 7 beduiiniperhettä Siinailla valvoo tunnelien rakentamista rajan ali Gazaan. Ne vaativat 150 000 USD tunnelista, kolmen tunnin ajan salakuljetus on vapaa, sitten kukin maksaa erikseen. Egypti haluaa, että 28 vuotta vanha rauhansopimus Israelin kanssa on uusittava. Egypti tarvitsee 7500 erikoiskoulutettua miestä rajalle, panssaroituja miehistövaunuja (APC), tykistöä ja helikoptereita valvomaan rajaa. Egypti pelkää, että al-Qaida on saanut 30 operaattoriaan salakuljetettua Gazaan, ja että sen Kairossa Nabi Suwailin kaupunginosassa majaillut johtaja Muhammad Fayed Ihrahim on siirtynyt raja-alueelle. Egyptin antamien tietojen mukaan Abbasin nimittämät Fatah-johtajat, hänen neuvonantajansa Mohammed Dahlan ja estävän turvallisuuden johtaja Rashid Abu Shbak, tilasivat aseitten salakuljetuksia beduiineilta.
- ISRAELIN ARMAHTAMAT 178 terroristia menettävät armahduksensa, koska he ovat uhanneet aloittaa hyökkäykset uudelleen, jos Israel ei vapauta 206 vankia lisää.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020