Posts

Showing posts from November 15, 2009
PERJANTAI 20.11.09
1. MAAILMAN MAHTIVALLAT alkavat olla valmiit sopimaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan sen hylättyä IAEA:n pääsihteerin Mohammed ElBaradein kompromissi-tarjouksen, jonka mukaan se lähettäisi 75 % alhaiseen 3-5 %:n tasoon rikastettua uraaniaan jatkojalostettavaksi Venäjälle ja Ranskaan 19.75 %:n tasoon, joka sopii ydinvoimalan polttoaineeksi.
Neuvottelutilanteen joutuessa näin umpikujaan Israel on vaatinut kovempia sanktioita, jotka kieltäisivät Iranilta kaikki ydinpolttoaineen rikastusvaiheet.
Iranin ulkoministeri Manocherh Mottaki ilmoitti keskiviikkona Iranin hylänneen ElBaradein välitysehdotuksen.
Mottakin ilmoitus on syvä pettymys erityisesti USA:n presidentti Barack Obamalle, joka on asettanut koko ulkopoliittisen ohjelmansa sen varaan, että hän pystyy rakentamaan luottamuksellisia suhteita muslimivaltioitten kanssa, missä Iranin on esimerkkitapaus.
Jos hän olisi siinä saavuttanut merkittävää edistystä, se olisi helpottanut huomattavasti suhteitte…
TORSTAI 19.11.09
1. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner osoitti harvinaista kypsyyttä kosketellessaan Israelin rakentamista Jerusalemin lähiöissä, jotka sijaitsevat ns. vihreän linjan itäpuolella, eli alueella, jonka Transjordania miehitti 1948 itsenäisyyssodan aikana ja jotka Israel vapautti 1967 puolustussodan, ns. ”kuuden päivän sodan” aikana.
Kouchner ilmoitti selkeästi, että hän vastustaa Gilon lähiöön suunnitellun 900 asunnon rakentamista, koska hän katsoo Gilon sijaitsevan ”kiistellyllä” eli Länsirannan alueella, mutta hän ilmoitti yhtä selkeästi, ettei sen tule olla esteenä rauhan-keskusteluille. Gilo kuuluu Jerusalemin alueeseen, jonka Israel liitti Israeliin, ja joka sijaitsee pääkaupungin kuntarajan sisäpuolella, siellä asuu 40 000 ihmistä.
Kouchner kertoi median edustajille keskusteltuaan Israelin johtajien kanssa, että hän ymmärtää, ettei Netanyahun myönteinen päätös rakennusluvalle ollut poliittinen, vaan käytännöllinen, sillä Jerusalem tarvitsee lisää asuntoj…
KESKIVIIKKO 18.11.09
1. SAEB EREKAT väittää, ettei hän koskaan esittänytkään, että PA:n tulisi julistaa Palestiinan valtio perustetuksi yksipuolisesti. Kuten tavallista, ”syy on Israelin, jonka edustajat aina vääntävät minun sanojani miten haluavat”.
Sen sijaan Erekat väittää esittäneensä, että turvallisuusneuvoston tulee vahvistaa rajat ennen 1967 sotaa tulevan valtion rajoiksi. Mitään vahvistettuja rajoja ei ollut olemassa, YK:n Palestiinan jakosuunnitelmassa määriteltiin rajalinjat huomattavasti lännemmäksi kuin ne linjat, joissa Israelin ja Transjordanian joukot olivat 1949, ja jotka määriteltiin aselepo- sopimuksessa, mutta niitä ei ole missään vahvistettu rajalinjoiksi. Se on ns. vihreälinja.
Jos Erekat tarkoittaa lausunnollaan rajoista jotain konkreettista, ainoa raja olisi YK:n jakosuunnitelmassa mainittu raja, jota ei koskaan toteutettu arabien hylättyä suunnitelman.
”Mitä me haluamme on säilyttää kahden valtion ratkaisu. Yhden valtion periaate ei ole optio”, hän selvi…
TIISTAI 17.11.09
1. SALAINEN aseitten ja elintarpeitten kuljetus Siinailta Gazan kaistalle on palautunut cast lead operaatiota edeltävälle tasolle, kertoo JP Yaakov Katzin artikkelin mukaan. Salakuljetus taantui operaation johdosta, sillä IDF tuhosi arviolta 300 salakuljetustunnelia. Niitä arvioidaan olevan edelleen kaikkiaan tuhat, joista 300-500 on nyt toiminnassa.
Israelin turvallisuusmiehet arvioivat, että Egypti pystyisi estämään salakuljetuksen päivässä, jos se niin haluaisi. He kertovat, että tarvikkeita tunnelin suuaukon lähelle tuovat rekka-autot ajavat muutaman metrin päähän Egyptin rajavartioista, joiden täytynee olla tietoisia liikenteestä, ellei Egypti palkkaa vartijoikseen kuuroja ja sokeita.
Viranomainen tunnustaa, että salakuljetus on Egyptille myös taloudellinen kysymys, sillä salakuljetukseen osallistuvat Siinain asukkaat saavat palkkioita osallistumisestaan siihen. Toiseksi se on kovin poliittinen kysymys. Jos Mubarak määräisi salakuljetuksen lopetettavaksi k…
MAANANTAI 16.11.09
1. PALESTIINAN VALTION perustaminen on noussut keskustelujen ykkösaiheeksi. Siitä puhui pääministeri Benyamin Netanyahu eilen Saban Forumin tilaisuudessa. Hän varoitti PA:n johtoa, että jos se turvautuu yksipuolisiin toimiin tässä asiassa Israel tekee samoin. Koska palestiinalaisten elämä Juudeassa ja Samariassa sekä myös Gazassa on riippuu suuresti yhteistoiminnasta Israelin kanssa, näitten yhteistoimintamuotojen katkaiseminen vahingoittaisi nimenomaan Palestiinan kansaa, mutta vähemmän Israelia.
Palestiinalaisten johtajat jatkavat uhmamielisiä uhkauksiaan valtion perustamiseksi YK:n avulla. Erekat sanoo Venäjän tukevan aloitetta ja samoin useat muut turvallisuusneuvoston jäsenmaat, mutta ei USA. (JP)
2. Israelin puolustusviranomaiset kuittaavat uhkaukset sanoilla: ”Antaa heidän yrittää”. He perustavat lausuntonsa tosiasialle, että vaikka merkittävää edistystä on tapahtunut PA:n turvallisuusjärjestelyissä lähinnä USA:n kenraalin Keith Daytonin koulutta…
SUNNUNTAI 15.11.09
1. PA HARKITSEE itsenäisen Palestiinan valtion perustamista 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, kertoo PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat Al-Ayyam lehden haastattelussa eilen. Hän lisää, että, monet maat ovat luvanneet tukea tällaista yksipuolista esitystä, jonka PA tulisi tekemään YK:n turvallisuusneuvostolle. Saadakseen vahvistuksen hankkeelle se kuitenkin edellyttäisi YK:n yleiskokouksen päätöstä 2/3 osan enemmistöllä, arvioi Israelin lakiasiain asiantuntija Ruth Lapidor ja lisää, että valtion perustaminen ei kuulu YK:n yleiskokouksen eikä sen turvallisuusneuvoston toimenkuvaan: Kansa itse julistautuu itsenäiseksi. Lapidor muistuttaa, että Palestiinan Kansallinen Neuvosto (PNC) julisti jo vuonna 1988 Palestiinan valtion perustetuksi, eikä uutta julistusta tarvita. Sitä kannattivat monet Afrikan, Lähi Idän ja jotkut Euroopan maat, mutta USA useimmat Euroopan maat eivät kannattaneet. Tänään sunnuntaina on kulunut 21 vuotta PNC:n julistuksesta.
Fox News …