PERJANTAI 20.11.09
1. MAAILMAN MAHTIVALLAT alkavat olla valmiit sopimaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan sen hylättyä IAEA:n pääsihteerin Mohammed ElBaradein kompromissi-tarjouksen, jonka mukaan se lähettäisi 75 % alhaiseen 3-5 %:n tasoon rikastettua uraaniaan jatkojalostettavaksi Venäjälle ja Ranskaan 19.75 %:n tasoon, joka sopii ydinvoimalan polttoaineeksi.
Neuvottelutilanteen joutuessa näin umpikujaan Israel on vaatinut kovempia sanktioita, jotka kieltäisivät Iranilta kaikki ydinpolttoaineen rikastusvaiheet.
Iranin ulkoministeri Manocherh Mottaki ilmoitti keskiviikkona Iranin hylänneen ElBaradein välitysehdotuksen.
Mottakin ilmoitus on syvä pettymys erityisesti USA:n presidentti Barack Obamalle, joka on asettanut koko ulkopoliittisen ohjelmansa sen varaan, että hän pystyy rakentamaan luottamuksellisia suhteita muslimivaltioitten kanssa, missä Iranin on esimerkkitapaus.
Jos hän olisi siinä saavuttanut merkittävää edistystä, se olisi helpottanut huomattavasti suhteitten luomista toisten muslimivaltojen kanssa, jotka ovat arkailleet tarttua Obaman ojennettuun käteen epäillen hänen uskottavuuttaan.
Mottakin ilmoituksen jälkeen Obaman kerrotaan osoittavan määrättyä kärsimättömyyttä todetessaan, että ”Iran hylkäsi tarjouksen sisäisistä poliittisista syistä, tai että ehkä he ovat juuttuneet johonkin omaan retoriikkaansa”.
Obama totesi median edustajille Etelä Korean presidentti Lee Muang-bakin kanssa pitämänsä lehdistötilaisuuden yhteydessä, että ”koska he eivät pystyneet sanomaan kyllä, kansainväliset osakkaat (5+1) ovat alkaneet keskustelut seurausten merkityksestä”.
YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä + Saksa (5+1) kokoontuvat Brysselissä perjantaina keskustelemaan, mitä toimenpiteitä ne voisivat suositella Irania vastaan saadakseen sen lopettamaan uraanin rikastustoimensa. USA tiettävästi – JP:n saamiin tietoihin perustuen – vastustaa ElBaradein tekemän kompromissitarjouksen muuttamista Iranille sopivammaksi. Iran esitti mm., että se saisi ostaa ulkomailta saman määrän rikastettua uraania kuin mitä se luovuttaisi rikastettavaksi ulkomaille, ja että se lähettäisi rikastamaansa uraania Venäjälle pienissä erissä ja pitkän ajan kuluessa.
Obaman uskotaan käsitelleen Iranin kysymystä tavatessaan Kiinan presidentin Hu Jintaon ja Venäjän presidentti Medvedevin, vaikka siitä ei ole tietoja julkisuudessa. (JP)
2. www.debka.com raportoi, että IAEA:n tarkastajat Iranissa lokakuussa havaitsivat selviä merkkejä, että Iranilla on toinen atomipommin valmistamislinja Isfahanissa, joka perustuu plutoniumin käyttämisestä valmistusaineena vaihtoehtona Qomin luona rakenteilla olevan Fordon reaktorin jalostaman uraanin rinnalla. Fordon laitos on suuruudeltaan asiantuntijoitten mukaan sopiva uraanin jatkojalostamiseen esim. atomipommiin sopivaksi, mutta sen 3000 sentrifugin kapasiteetti on liian pieni ydinvoimalan polttoaineen valmistamiseksi. Laitoksen rikastuskapasiteetti riittäisi kahden atomipommin rakentamiseen vuodessa.
IAEA:n tarkastajat arvioivat havaintoihinsa perustuen, että Iran toteuttaa kiireellä näitä kahta valmistuslinjaa. Lisäksi heillä on epäilyksiä, että Iranilla voi olla muitakin rikastuslaitoksia hajautettuina laajaan maahansa, joista tarkastajat eivät tiedä mitään.
Tarkastajat havaitsivat Isfahanin laitoksen alueella 30 IS-tonnia raskasta vettä kuudessa sadassa säiliössä, kukin vetoisuudeltaan 13 gallonaa. Tutkiessaan säiliöitä he tulivat siihen tulokseen, että ne oli tuotettu maahan ulkomailta, eikä Iranin raskasvesilaitoksesta Arakista. Tarkastajat eivät pystyneet arvioimaan, mistä maasta säiliöt oli tuotu maahan. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan ydinmateriaalin myyminen Iranille on kielletty.
Debkafilen laskelmien mukaan raskasvesimäärä Isfahanissa riittää – siviilikäytön ohella - tritiumin valmistamiseksi yhtä atomipommia varten plutonium-laitoksessa, joka on rakenteilla Arakissa. USA:n Hiroshimaan pudottama ydinpommi vastasi 20 kilotonnia TNT-räjähdettä.
Dabkafilen mukaan IAEA on vaatinut Iranilta selitystä löydetyistä raskasvesisäiliöistä, mihin tarkoitukseen ne ovat ja mistä ne on tuotettu maahan.
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo JP:n Herb Keinonin kirjoittaman artikkelin mukaan, että hän haluaa lopullisen sopimuksen PA:n kanssa eikä tilapäistä ratkaisua tilapäisin rajoin, mitä Israelissa on esitetty viimeksi presidentti Shimon Peresin taholta. Tilapäisratkaisuja esitettäneen vain siksi, että lopullisen ratkaisun löytäminen nykyisessä tilanteessa näyttää toivottamalta. Netanyahu toteaa, että sellaisen ratkaisun sopiminen vaatii rohkeita johtajia, jotka pystyvät tekemään rohkeita päätöksiä. Hän uskoo, että sellainen johtaja löytyy PA:n taholla nimeämättä ketään. Tilapäisratkaisua esittävät lähtevät siitä, ettei ole löydetty yhteistä pohjaa ratkaista visaisimpia kysymyksiä, kuten pakolaiset ja Jerusalem, minkä takia olisi keskityttävä sopimaan niistä asioista, joissa erot eivät ole liian suuret. Tämä antaisi palestiinalaisille tunnon, että ainakin jotain on saatu aikaan vuosikausia kestäneitten neuvottelujen jälkeen jättäen pahimmat erimielisyydet tulevaisuuden ratkaistaviksi. Netanyahu uskoo, ettei Mahmoud Abbasin viimeisin vakuutus eroamisestaan tarvitse olla lopullinen viitaten Egyptin presidentti Anwar Sadatiin, joka pystyi tekemään mahdottomia ratkaisuja ja jopa vierailemaan Israelissa ja puhumaan Knessetissä.
JP:n tiedon mukaan Nertanyahu ei kuitenkaan ole vielä valmis julistamaan moratoriumia, jolla hän keskeyttäisi kaiken muun paitsi julkisen rakentamisen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä määräajaksi, ehkä kymmenen kuukauden ajaksi. USA:n taholta viestitetään, että se voisi olla tarpeeksi keskustelujen aloittamiseksi, joskin USA haluaisi pitempää aikaa. Pääministerin kansliasta vakuutetaan, että Netanyahu on vakavissaan moratoriumin kannalla, joskaan ei ole päättänyt sen pituudesta, ehdolla, ettei siihen sisälly Jerusalemin alue eikä sillä vaikeuteta julkisen alan vaatimusten toteuttamista eikä yhteisöjen sisäistä elämää (JP)
4. TV-kanava 10 kertoi eilen uutisissaan haaretz.com mukaan nojaten BBC:n uutisiin, että Mahmoud Abbas väitti Israelin käyvän salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa. Abbasin tietojen mukaan neuvotteluja käydään ehdotuksesta Palestiinan valtioksi tilapäisin rajoin. BBC:n haastattelu välitettiin käännöstekstein arabiankielisenä.
Mahmoud Abbas syytti Israelia samassa yhteydessä, ettei se ole todella kiinnostunut rauhasta palestiinalaisten kanssa. Hän sanoi, ettei USA painosta Israelia tarpeeksi, millä hän tarkoittanee sitä, ettei Israel ole suostunut täydelliseen rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa, mihin Abbasin mukaan kuuluvat kaikki ennen 1967 sotaa Transjordanian miehitykseen kuuluneet Jerusalemin itäiset osat, joissa nyt sijaitsevat useat Jerusalemin uudet lähiöt, mm. Gilo joka on ollut uutisissa äskettäin, sekä monet muut.
Abbas toisti BBC:n haastattelussa päätöksensä erota, mutta ei hylännyt mahdollisuutta siirtää tammikuun 24. päiväksi määrättyjen vaalien siirtämistä.
Hamasin edustaja Fawzi Barhoum kuittasi Abbasin väitteen salaisista neuvotteluista Hamasin ja Israelin välillä vääriksi lisäten, ettei Hamas neuvottele vihollisen kanssa. Hän syytti Abbasia, että tämä panee oman poliittisen tulevaisuutensa Hamasin harteille.
Viime aikaiset uutiset ovat kertoneet, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut ovat viimeistelyä myöten valmiit, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näin vakuutetaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Goldstonen Israelia mustaava raportti ei estänyt NATO:n sotilasneuvoston puheenjohtajan amiraali Giampaolo Di Paolan matkustamista Israeliin tällä viikolla tutkiakseen IDF:n omaksumaa taktiikkaa ja menetelmiä, joita NATO voisi hyödyntää omissa operaatioissaan Afganistanissa, jossa sen joukot taistelevat samankaltaisissa olosuhteissa, joissa IDF sotii. Paola saapui Israeliin torstaina kaksipäiväiselle vierailulle, jonka aikana hänen isäntänään toimii IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi. Tämä on Paolan kolmas matka Israeliin neljässä vuodessa. Johtajat keskustelevat tavoista, joilla IDF:n ja NATOn sotilaallista yhteistoimintaa voitaisiin kohentaa. Israelin merivoimien alukset toimivat Välimerellä Naton alusten kanssa pyrkien estämään aseitten salakuljettamisen. Yhteistoiminta alkoi 11. syyskuuta 2001 New Yorkin pommitusten jälkeen. Paolan kerrotaan olleen erityisen kiinnostunut IDF:n räjähdelaboratoriosta, jossa kootaan tietoja ja sirpaleita tienvarsipommeista ja muista räjähdepanoksista (Improvised Explosive Devices, IED) tarkoituksella oppia tuntemaan niiden kokoaminen ja toiminta, millä helpotetaan niiden purkamista. Paola on myös kiinnostunut tavoista, millä IDF kerää tiedustelutietoja siviiliasutuksen keskellä, koska saman tapaiset ongelmat ovat NATO:n joukkojen harmina Afganistanissa kuin Israelissa Hamasin ja Hizbullahin valvomilla alueilla. (JP)
- Shimshon (Kfir) pataljoonan asevelvollisten mielenosoitukset pataljoonan osallistumisesta juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen Juudeassa ja Samariassa jatkuvat. Netanyahu varoitti, että ne tuhoavat Israelin. Todellisuudessa maan jakaantumiseen vaikuttaa paljon enemmän jatkuva pienten parakkikylien tuhoaminen, joita kutsutaan laittomiksi, sillä ne levittävät pahaa verta ja katkeruutta kansan pariin. Asiasta olisi käytävä syvälliset keskustelut, joissa sovitaan yhteisestä linjasta, miten niihin tulee suhtautua. (JP)
- Jerusalemin Maale Zeitim lähiön juutalaisasukkaat valittavat, että paikalliset arabit kivittävät heitä päivittäin. Poliisi, joka suhtautuu hyvin kylmäkiskoisesti juutalaisten valituksiin Itä Jerusalemissa, ei sano nähneensä sen lisääntyneen oleellisesti. Jerusalemin poliisi välttää partiointia Itä Jerusalemissa. (JP)
- Jerusalemin kaupunki julkisti suunnitelman 5000:n asunnon rakentamiseksi pääkaupungin arabiasukkaille. JP:n artikkeli valittaa, ettei siinä ilmoitettu, koska ne aiotaan rakentaa. (JP)
- Entinen kansaedustaja Effie Eitam matkustelee USA:ssa puhujakiertueella, jonka aikana hän saa vastaansa sekä suosionosoituksia että mielenosoituksia. Puhujakierroksen järjestäjät toteavat, että on samantekevää, kuka Israelista tulee puhumaan ja puhukoon mistä tahansa, vastaanotto on aina sama. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021