Friday, September 14, 2007

PERJANTAI 14.09.07
1. TÄNÄÄN perjantaina vietetään juutalaisten uudenvuoden toista päivää. Tänä iltana alkaa sapatti, jota kutsutaan katumuksen sapatiksi.
SUNNUNTAINA vietetään Gedaljan muistopäivää muistaen juutalaisen hallinnon loppumista ensimmäisen Pyhän Temppelin tuhoamisen jälkeen 1. Tishrei kuussa (13.syyskuuta 07.) v. 722 kello 08.43 runsaat 2500 vuotta sitten.
TÄTÄ SEURAAVA VIIKKO Jom Kippuriin saakka (22.09.07) on 10 päivää kestävän katumuksen aikaa, jonka aikana juutalaiset pyrkivät entistä täydellisemmin toteuttamaan Toran määräyksiä sekä Jumalaa että kanssaihmisiä kohtaan.
VIISI PÄIVÄÄ Jom Kippurin jälkeen alkavat Lehtimajanjuhlat (Succot). Israelissa Lehtimajanjuhlat kestävät 7 päivää. Ensimmäinen päivä on sapatin kaltainen; seuraavat kuusi päivää ovat nimeltään Chol HaMoed, joitten aikana tavanomaiset päiväaskareet ovat sallittuja.
TÄMÄN JÄLKEEN välittömästi torstaina, 04.10.07 on yksipäiväinen sapatinkaltainen juhlapäivä Shmini Atzeret eli Simchat Torah, Toran antamisen ilojuhlapäivä. Edellisenä iltana alkaneet juhlallisuudet (Hakafot Shniyot) jatkuvat koko seuraavan päivän ajan, jolloin juutalaiset tanssivat ja karkeloivat kaikkialla maassa.
UUDENVUODEN PÄIVÄN rukoukset, jotka ovat pitempiä ja melodisempia, keskittyneempiä ja enemmän inspiroivia kuin tavalliset, keskittyvät Jumalan kuninkuuteen ja Hänen tuomioonsa kaikille luoduille. Perustuen 4.Mooseksen kirjan 29:1 määräykseen rukousten aikana puhalletaan sata shofarin (pasuunan) soittoa herättämään juutalaisia parantamaan teitänsä. Torstai-iltana luetaan Tashlikh-rukous mieluiten juoksevan virran varrella, johon pyydetään Jumalaa ”heittämään” aiemmin tehdyt synnit.
RUKOUSTEN JÄLKEEN kotona tarjoillaan erityisruokia, mieluiten makeita hyvän vuoden odotuksen toivossa, ja syödään hedelmiä kuten kranaattiomenia, jonka aikana luetaan erityinen Shehecheyanu siunaus sen kunniaksi, että niitä syödään ensimmäisen kerran edellisen sadonkorjuun jälkeen. (Lähde: www.israelnationalnews.com)
2. JUHLAPÄIVIEN (High Holy Days) aikana sekä Juudean ja Samarian että Gazan alueet on suljettu liikenteeltä Israelin puolelle.
MUSLIMIEN paastokuukausi ramadan alkoi 13.09.07, jonka aikana syöminen, juominen ja sukupuoliyhteys on kielletty päiväsaikaan, mutta on sallittua auringon laskun jälkeen. Paastoamisen ja itsehillinnän seurauksena muslimit ovat erityisen kiihtyneitä tänä aikana.
PALESTIINAN VASTARINTAKOMITEA (PRC) ilmoitti lähettävänsä Israelille ”kuoleman viestejä”, eli kiihdyttävänsä terrori-iskujaan Israelin puolelle ramadanin aikana.
HAMASIN JOHTO Gazassa kehotti kaikkia palestiinalaisjärjestöjä pidättymään terrori-iskuista Israelin ja Gazan välisille rajanylityspaikoille tavaroiden esteettömän kulun varmistamiseksi. Kassam-raketteja on kuitenkin ammuttu Gazasta Israelin kaiken aikaa, mutta ilman henkilövahinkoja, vaikka aineellisia vahinkoja onkin tapahtunut.
IDF:N joukot tunkeutuivat tänä aamuna panssarien ja helikopterien tukemina Gazan alueen eteläosaan. Palestiinalaisten mukaan joukot ovat joutuneet tulitaisteluun Salah al-Din joukkojen kanssa. Mahdollisista tappioista ei ole annettu tietoja. Edellisenä päivänä Israelin helikopteri ampui ohjuksen autoon Jebaliyan pakolaisleirin lähellä. Autossa oli neljä Islamic Jihadin jäsentä, joista kaksi haavoittui. He ilmeisesti ehtivät ulos autosta ennen ohjuksen iskua.
3. IDF rajoitti muslimien pääsyä Temppelivuorelle perjantain rukouskokoukseen. Vain yli 45-vuotiaat miehet ja yli 35-vuotiaat naiset päästettiin vuorelle, jos heillä oli siihen erikoislupa.
Sadoittain muslimeja tungeksi tiesuluilla ja tarkastuspisteissä pyrkien Temppelivuorelle, mutta sotilaat käännyttivät heidät takaisin.
IDF ja poliisi ovat varautuneet terrori-iskuihin juutalaisten juhlapäivien aikana, jotka sattuu yhteen muslimien paastokuukauden ramadanin kanssa.
Terroristit ampuivat perjantaiaamun kuluessa neljä kranaattia Gazasta Israelin puolelle.
4. THE WASHINGTON POST kertoo artikkelissaan, että Syyrialla on ydinaseohjelma, jota se toteuttaa Pohjois-Korean asiantuntijoitten opastuksella ja Iranin rahoittamana. Jos tiedot Saddam Husseinin ydinasemateriaalin siirtämisestä Syyriaan ennen USA:n joukkojen tuloa maahan pitävät paikkansa, ne ovat runkona Syyrian suunnitelmille omasta ydinaseesta.
USA:n ulkoministeri Rice totesi, etteivät maailman vaarallisimmat kansat saa omistaa maailman vaarallisimpia aseita ja vaati, että se täytyy estää.
Kuwaitilainen uutislehti kertoo, että Turkin tiedustelu antoi IDF:n koneille keräämiään tietoja Syyrian kohteista, joita koneet etsivät. Syyria kieltää huhut, että IDF:n koneet olisivat osuneet maaleihinsa Syyriassa.
5. www.cuttingedge.org kertoo, että Venäjä kehittelee uuden sukupolven sukellusvenettä, koodinimeltä 20120. Siihen tukee dieselmoottorin lisäksi pieni ydinreaktori, jonka ansiosta se pystyy olemaan sukelluksissa paljon perinteisiä sukellusveneitä kauemmin. Venäjän aseteollisuus esittelee lähes viikoittain uusia huippunykyaikaisia aseita. Siihen se pystyy Putinin hallituksen suosiolla ja raakaöljyn hinnan noustua ennätyskorkeuteen. Länsimaat ovat katselleet nenänvartta pitkin NL:n mahdin hajoamista ja vähätelleet Venäjän uutta tuloa. Se on kuitenkin jatkanut NL:n aikaisten suunnitelmien kehittämistä näköjään ilman taukoa. Tiedot sukellusveneestä julkisti sukellusvenekapteeni Sarovin kaupungissa Moskovasta koilliseen. (Gulfnews)
MIELENKIINTOISTA NÄHDÄ, mitä presidentti Putinin uusi pääministeri, lauantaina 66 vuotta täyttänyt Viktor Zubkov, tulee tekemään. Länsimaissa häntä pidetään tehokkaana, joka pystyi uudistamaan Venäjän lähes konkurssitilassa olleen talouden. Putinin omista suunnitelmista ei paljon tiedetä, mutta hän ei halua jäädä syrjään maan kehittämisestä. Jospa hän huudattaa itsensä Venäjän tsaariksi, koska häntä ei voida ilman perustuslain muutosta valita kolmatta kertaa peräkkäin presidentiksi?

Wednesday, September 12, 2007

KESKIVIIKKO 12.09.07
1. OLMERT PUOLUSTAA päätöstään olla lähettämättä joukkoja Gazan alueelle todeten, että hyökkäys vain vahvistaisi Hamasin asemaa Gazassa. Kassam-raketti-iskussa eilen aamuyöstä IDF:n Zikimin koulutusleiriin lähellä Gazan turva-aitaa haavoittui 69 sotilasta, yksi heistä hengenvaarallisesti, neljä vaarallisesti ja kymmenen keskinkertaisesti, loput lievemmin.
OLMERT EI koonnut turvallisuuskabinettia, jossa olisi tutkittu iskun vaikutuksia ja mahdollisia vastatoimia. Olmert katsoo, ettei hän tarvitse kenenkään ohjeita, mitä tulee tehdä. Hän tapasi kuitenkin puolustusministeri Ehud Barakin normaaleissa viikkokeskusteluissa. Seuraavan kerran asiaa puidaan juhla-ajan jälkeen sunnuntaina pidettävässä hallituksen istunnossa. Barak haluaa joukoilleen suurempaa vapautta päättää iskuista valittuihin kohteisiin kahden km:n rajan taakse.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum kuvasi torstain raketti-iskua ”Allahilta tulleeksi voitoksi”. Gazan ja Rafahin kaupungeissa Jihadin tunnuksilla varustetut nuoret jakoivat makeisia arabitavan mukaan juhlan kunniaksi. Sekä Jihad että PRC ottivat kyseenalaisen kunnian iskusta.
SOTILAITTEN VANHEMMAT tungeksivat Zikimin leiriin vaatien poikiensa ja tyttäriensä pääsemistä kotiin. He syyttivät armeijaa, että se oli toiminut edesvastuuttomasti pitämällä alokkaitten koulutusleiriä vain kilometrin päässä Gazana turva-aidasta ja alueella, jonne jatkuvasti ammutaan raketteja Gazasta, sekä majoittamalla kymmeniä sotilaita samaan vahvistamattomaan kangastelttaan tulitusalueella. (JP)
2. IDF:N VÄITETTY ylilento Syyrian alueelle alkaa saada todentuntuisia muotoa. CNN oli mielestään saanut vahvoja todisteita, että kolme IDF:n F-15i konetta suoritti niille annetun tehtävän tuhota kolonna, joka kuljetti aseita Iranista ja Syyriasta Hizbullahille. Syyrian ulkoministeri Mollaem totesi Syyriassa, että IDF:n koneet ampuivat neljä ohjusta maamaaliin, joka jätti ”suuren kuopan erämaahan aiheuttamatta vahinkoa”, kuten hän täsmensi.
USA:N VIRANOMAISET ovat Ynetin saamien tietojen mukaan tunnustaneet NY Timesille, että kohteena oli Syyrian ydinlaitokset, joihin Pohjois-Korea on Iranin ohella luultavasti toimittanut ydinmateriaalia, ”sitä vähää, mitä sillä vielä on jäljellä”. Artikkeli ei täsmennä, tuhosivatko koneet laitokset kuvien ottamisen lisäksi. Tämä selittäisi Pohjois-Korean vihaisen tuomion koneitten ylilennolle Syyriassa ja sen lupaaman horjumattoman tuen Syyrialle.
ISRAELIN SOTILASJOHTAJAT ovat suut maireassa hymyssä korvasta korvaan onnitelleet onnistunutta operaatiota, jollaista he ovatkin kaivanneet lukuisten epäonnistumisten jälkeen.
INN KERTOO artikkelissaan, että IDF tunnustaa tehneensä lennon F-15i koneilla Deir Ez-Zourin alueelle Syyrian koillisosassa lähellä Eufratjokea. Uutiset kertovat myös, että koneita ohjattiin maahan sijoitettujen joukkojen toimesta, minkä Syyria ehdottomasti kieltää. F-15i koneet on varustettu tehokkaalla tutkalla ja kartoituslaitteilla, jotka toimivat kaikissa olosuhteissa ja pystyvät paikantamaan erillisiä kohteita kuten panssarivaunuja maastossa. (Ynet, INN, JP)
3. PA:N UUTISTOIMISTO MAAN julkisti eilen dokumentin, jota se väittää Olmertin ja Abbasin laatiman periaatesopimuksen luonnokseksi. Seuraavassa suomennos siitä:
A. Israel lopettaa Länsirannan miehityksen sovitun ajan kuluessa. Vetäytyminen ja setlerien evakuointi tapahtuu vähitellen ja asteittain. Kukin vapautunut alue annetaan PA:lle, joka vastaa sen laista ja järjestyksestä. Gazaa hallitseva hallitus, joka haluaa osallistua rauhanprosessiin, antaa Israelille oikeuden käsitellä Gazaa ja Länsirantaa yhtenä poliittisena kokonaisuutena. (Ei mainintaa tieyhteydestä Gazasta Länsirannalle)
B. Muodostetaan aseistamaton Palestiinan valtio, jonka pysyvät rajat määritellään ennen 1967 vallinneiden rajojen mukaan. (tulitaukolinjoihin, sellaisia rajoja ei ole olemassa)
C. JERUSALEM tulee olemaan kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, pääkaupunki, ja ne tulevat hallitsemaan itsenäisesti omaa aluettaan, juutalaista ja arabilaista.
D. Erityisjärjestelyjä kehitetään vapaan pääsyn varmistamiseksi eri uskontojen pyhille paikoille. Erityishallinto tullaan muodostamaan, jonka tehtävänä on ylläpitää kahden kansan siteitä Jerusalemin vanhankaupungin pyhille paikoille.
E. PALESTIINA tunnustetaan Palestiinan kansan kansalliseksi kodiksi, ja Israel tunnustetaan juutalaisen kansan kansalliseksi kodiksi.
F. Oikeudenmukainen ja sovittu ratkaisu etsitään palestiinalaispakolaisten ongelmaan, jossa todetaan ja huomioidaan kärsimys, joka heille aiheutettiin, ja ymmärryksellä, että kansallisen itsemääräämisoikeuden toteuttaminen on ratkaisun pääaspekti.
G. Molemmat osapuolet julistavat halunsa konfliktin lopettamiseksi ja toimivat kansan tuen
voimistamiseksi sopimukselle niin paljon kuin mahdollista. Molemmat osapuolet toimivat
kaikella voimallaan, yhdessä ja erikseen, kaikkea väkivallan ja terrorismin esiintymistä
vastaan, harjoitetaan sitä kumman valtion puolelta tahansa.
H. Osapuolet näkevät tämän sopimuksen merkittävänä Arabiliiton rauhanaloitteen
periaatteitten sovelluksena, ja pyytävät arabiliiton jäseniä ottamaan toiminnallisia
askeleita sen täydelliseksi toteutumiseksi. Samalla tavoin osapuolet pyytävät kvartetin
jäseniä ja kansainvälistä yhteisöä varmistamaan ja auttamaan eri tavoin tämän
sopimuksen julkistamiseksi ja toteuttamiseksi.

EDELLÄ esitettyjen periaatteitten mukaisesti ennen marraskuun kansainvälistä konferenssia
hyväksytty dokumentti täytyy esittää huippukokouksen yhteydessä ja se täytyy vahvistaa sen
jälkeen kansainvälisin sopimuksin. Välittömästi kokouksen jälkeen, samanaikaisesti
yksityiskohtia koskevien neuvottelujen kanssa, Israel aloittaa joukkojensa vetämisen ja
setlementtien evakuoimisen Länsirannan alueilta. Vetäytymisen toteuttaminen tapahtuu
samanaikaisesti neuvottelujen edistymisen kanssa.

SOPIMUSLUONNOSTA esitellyt www.israelnationalnews.com (INN) kommentoi, että kohdat A ja B eivät huomioi arabien valtavaa asemäärää, joka jo on Länsirannalla eikä Israelin vastaista väkivaltaa Gazasta Israeliin, mikä kasvoi dramaattisesti Israelin vetäydyttyä Gazasta.
Kohtien C ja D mukaan Israel suostuu luopumaan Temppelivuoresta, juutalaisten pyhimmästä paikasta maailmassa, ja antaa ”hallinnon” päättää, milloin juutalaiset saavat käydä ja rukoilla Temppelivuorella.
KOHTA F jättää avoimeksi mahdollisuuden, että arabipakolaiset voisivat muuttaa Israeliin.
YESHANEUVOSTO (Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto) sanoi kommentoidessaan luonnosta, että vain täydellisesti eksynyt hallitus voi esittää tällaista sopimusta samaan aikaan, kun tusinoittain sen sotilaita haavoittui raketista alueelta, joka luovutettiin palestiinalaisille. Neuvosto vaatii turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vastaavia virkailijoita asettamaan tärkeimmäksi tehtäväkseen tämän Olmertin kohtalonomaisen prosessin vastustamisen. Neuvosto vaatii, että kansanedustajat tukahduttavat tämän ohjelman, joka jakaa Jerusalemin ja mahdollistaa Kassam-rakettien ampumisen Kfar Sabaan ja Ben Gurionin kansainväliselle lentokentälle. (INN)
4. SHAS- JA ISRAEL BEITEINU-PUOLUEET esittivät Olmertille varoituksen, etteivät ne tule hyväksymään Palestiinan valtion perustamista ”vihreälle linjalle” ja Jerusalemin sisään. Shas-puolue esitti erillisen varoituksen, ettei se hyväksy Temppelivuoren hallinnon luovuttamista ulkopuoliselle hallitukselle. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai ilmoitti, ettei puolue halua jatkaa hallituksessa, joka ylittää nämä Shasin asettamat äärirajat neuvotteluille.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu ja Knesset-ryhmän johtaja Gideon Saar kävivät Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin luona tiistaiaamuna yrittäen selittää hänelle, että Olmertin keskustelut Abbasin kanssa vaarantavat Israelin turvallisuuden. Tämä oli heidän ensimmäinen tapaamisensa sen jälkeen, kun Netanyahu yritti turhaan vaikuttaa Yosefiin, ettei hän antaisi Shasin kansanedustajille lupaa äänestää Shimon Peresiä presidentiksi. (JP)
5. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat hälytysvalmiudessa koko tämän juhla-ajan, High Holy Days (Korkeasti pyhät päivät). Tänä iltana alkaa uusi vuosi, juutalaisen kalenterin mukaan vuosi 5768 Adamin luomisesta lähtien.
ISRAEL sulki aamusta lähtien sekä Juudean ja Samarian että Gazan yhteydet Israeliin, koska tänä aikana, jolloin ihmisiä kokoontuu samoihin paikkoihin suurin joukoin, terrori-isku on potentiaalisesti mahdollisin, ja se aiheuttaisi eniten uhreja. Poliisi valvoo myös maan autoteitä, koska liikenneonnettomuuden ovat lisääntyneet viime päivinä.
Viime yön aikana turvallisuusjoukot pidättivät 18 epäiltyä terroristia Juudeassa ja Samariassa. Yksi Kassam-raketti ammuttiin aamulla Negeviin, ei vahinkoja. (INN,Ynet)
JUHLA-AJASTA JOHTUEN lehdet ilmestyvät seuraavan kerran vasta ensi sunnuntaina, mikä estää raporttien laatimisen, koska muukin uutisointi tänä aikana on heikompaa.
6. VENÄJÄ on Daily Telegraph lehden artikkelin mukaan kokeillut uutta pommia, ”kaikkien pommien isää”, vastineena USA:n MOAB-pommille, jota kutsutaan ”kaikkien pommien äidiksi”. Venäjän isä-pommi on 4 kertaa voimakkaampi kuin MOAB, vaikka se painaa vähemmän, johtuen uudesta erittäin voimakkaasta räjähdysaineesta. Sen vaikutussäde on 300 m, ja sen tuhovaikutus perustuu yliäänen nopeudella kulkevaan räjähdysaaltoon sekä valtavaan kuumuuteen, joka polttaa kaiken tomuksi. Venäjä kertoo, ettei se aiheuta ympäristöhaittoja.

Tuesday, September 11, 2007

TIISTAI 11.09.07
1. OLMERTIN KERROTTIIN ODOTTAVAN lasten joukkomurhaa Kassam-raketeista saadakseen tarpeeksi vakuuttavan syyn aloittaa laajempi operaatio Gazassa.
EI TULLUT lasten joukkomurhaa terroristien käsissä, mutta tuli vielä hämäännyttävämpi isku: PALESTIINAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) ”sotilassiipi” Salah a-din Prikaatit ilmoitti ampuneensa kaksi Kassam-rakettia Israeliin, ja pian sen jälkeen Islamic Jihadin ”sotilassiipi” al-Quds Prikaatit” ilmoitti myös ampuneensa Kassameja Israeliin.
TIISTAIAAMUNA klo 01.30 aikaan yksi Kassam-raketti osui armeijan Zikim peruskoulutus-keskuksen telttaleiriin, joka sijaitsee km:n päässä Gazan turva-aidasta. Kaksi muuta putosi asumattomalle alueelle. Leiriin osunut raketti räjähti teltassa, joka toimi ruokalana ja myös hallinnollisena keskuksena. Ynetin uutisen mukaan teltassa oli silloin joukko sotilaita, mutta suurin osa nukkui teltoissaan. Red Dawn-hälytysmerkki soi ennen raketin iskeytymistä telttaan, mutta se antaa vain muutaman sekunnin aikaa suojautua, eikä ilmeisesti kukaan sotilaista ehtinyt tai osannut tehdä mitään. Tiedot kertovat toisen raketin osumisesta leiriin.
KAIKKIAAN 67 asevelvollisuuttaan juuri päättävää sotilasta hoidettiin sairaalassa, kaksi (4) heistä vaikeasti haavoittuneina, yhdeksän keskinkertaisesti, kolmekymmentä lievemmin ja loput saamansa shokin vuoksi. Paniikki oli leirissä täydellinen, koska unestaan heränneet eivät aluksi tienneet, mikä heihin iski.
TAPAUS herättää tuskallisen kysymyksen: Miksi IDF sijoitti alokkaitten koulutusleirinsä näin lähelle Beit Hanoun kylää, josta jatkuvasti ammutaan raketteja Israeliin, ja miksi telttoja ei oltu suojattu, kuten oli ollut tarkoitus ja aiemmin päätetty? Tämä ei ollut ensimmäinen Kassam-raketti leiriin, vaikka uhreilta vältyttiin aikaisemmin.
PALESTIINALAISET Gazassa aloittivat voitonjuhlansa moskeijoissa heti aamulla saatuaan tiedon onnistuneesta terrori-iskusta IDF:n armeijan sotilaita vastaan. Terroristit lupasivat kertoa lisää yksityiskohtia hyökkäyksestä myöhemmin päivällä.
TERRORISTIT jatkoivat rakettiensa ampumista tiistaiaamuna. Sderotin lähellä sijaitseva kibbutsi, jonka nimeä ei kerrottu, ilmoittaa raketin räjähtämisestä sen alueella.
2. OLMERTIN KERROTAAN kutsuneen kokoon ns. turvallisuuskabinettinsa, jossa ovat mukana maan turvallisuudesta vastaavat sotilas- ja siviilijohtajat, käsittelemään tilannetta. Miten se tulee vastaamaan terroristien avoimeen haasteeseen, on vielä avoin kysymys.
OLMERT ON HALUTON aloittamaan suurta operaatiota, koska hänellä on meneillään muita asioita, jotka hänen mielestään ovat tärkeämpiä.
OLMERTIN JA ABBASIN eilinen tapaaminen Jerusalemissa, johon otti osaa myös muita vaikutusvaltaisia virkailijoita kuten PA:n pääministeri Salaam Fayad, johti yhteiseen julkilausumaan, jossa vakuutettiin molempien osapuolten halua toimia marraskuussa pidettävän rauhankonferenssin onnistumiseksi ja kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. Näiden toteuttamiseksi päätettiin asettaa useita toimikuntia, jotka käsittelevät kysymyksiä kuten talouskysymykset, vesivarat ja ympäristöasiat. Prosessin edistämiseksi päätettiin nimittää neuvotteluryhmät. Israelin ryhmän osanottajat tulevat pääministerin kansliasta sekä puolustus- ja ulkoministeriöistä, ja sitä johtanee Olmertin kansliapäällikkö Yoram Turbowicz.
ABBAS MUISTI muistuttaa Olmertia tämän lupauksista tiesulkujen poistamiseksi ja vankien vapauttamiseksi, joita Olmert lupasi tukea. Olmertin lupaama sadan vangin vapauttaminen ennen muslimien torstaina alkavaa ramadania on edelleen Olmertin ohjelmassa.
ABBAS LENSI suoraan kokouksen jälkeen Riadiin tapaamaan saudikuningasta, joka pahoitti mielensä hänen välittämänsä Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen kaatumisesta, ja odottaa anteeksipyyntöä ja hyvän syyn esittämistä, miksi Hamas sai kaapattua vallan Gazassa.
3. ISRAELIN OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu, joka on ollut omituisen vaisu ja näkymätön, lausui Olmertin ja Abbasin tapaamisen jälkeen, että joka kerran, kun Olmert ja Abbas tapaavat, Olmert lupaa lisää myönnytyksiä saamatta mitään niitä vastaan. Hän lisäsi, etteivät Olmert ja Barak ole oppineet mitään menneistä virheistä. ”Joka kerran, kun Israel luovuttaa maata palestiinalaisille, se joutuu Hamasin ja Iranin käsiin.”
SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai sanoi, ettei nyt ole aika tyhjiin eleisiin eikä konferensseihin, joiden tulisi käsitellä rauhaa eikä sotaa.
LIKUDIN KANSANEDUSTAJA Gideon Saar syytti Olmertia, joka ”vapauttaa vankeja ja lupaa lisää myönnytyksiä Abbasille, eikä pysty katsomaan totuutta silmiin aloittaakseen toimet Hamasin kansaa vastaan Gazassa”. Hän vaati välitöntä sotilasoperaatiota Gazassa.
NU/NRP:n puheenjohtaja Zevulun Orlev vaati, että Abbasin syleilyn ja vankien vapauttamisen sijasta Olmertin tulee puolustaa kansalaistensa turvallisuutta ja aloittaa sotilasoperaatio Gazassa. KE Effie Eitam, NU/NRP, vaati Shas- ja Israel Beiteinu-puolueitten välitöntä eroa hallituksesta, ellei se suostu sotilasoperaatioon Gazassa.
4. IDF:N KERROTAAN odottavan kärsimättömänä, koska se saa vapaat kädet toimia Gazan alueella tekemiensä suunnitelmien mukaan rakettitulen vähentämiseksi. Tämän aamun uutiset kuitenkin kertovat haastateltujen sotilasjohtajien välttelevän suoran vastauksen antamista ja vetoavan asian monimutkaisuuteen, jota ”yksi vaikkakin tuskallinen tapaus ei saa ratkaista”. Yleinen veruke on se, ettei sotilasoperaatio, vaikka suurikin, pysty täysin lopettamaan Kassam-rakettien ampumista. Kantona tämän päätöksenteon kaskessa ei ole asian monimutkaisuus vaan Ehud Olmert, joka haluaa saada rauhantekijän sädekehän ja jopa Nobelin rauhanpalkinnon, eikä siinä muutamat Kassam-rakettien uhrit saa olla esteenä.
OLMERT HALUAA tyhjentää Juudean ja Samarian juutalaisista, luovuttaakseen alueet ja Itä Jerusalemin sekä Temppelivuoren PA:n täyteen hallintaan.
IDF TULITTI aamulla tykistöllään Beit Lahiyan aluetta, josta raketteja oli ammuttu Israeliin. Palestiinalainen nainen ja hänen tyttärensä haavoittuivat iskussa.
TERRORISTIT ampuivat raketteja Israelin puolelle pian tykistötulen jälkeen, ilman vahinkoja.
VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon kertoi vierailevalle Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerille, että Israel on saanut kyllikseen Kassam-raketeista ja aikoo ehdottaa veden ja sähkön katkaisemista Gazasta.
VIIMEISET TIEDOT kertovat, ettei Olmertin turvallisuuskabinetti anna lupaa aloittaa IDF:n operaatiota Gazassa. Syyksi ilmoitetaan jännittynyt tilanne pohjoisella Syyrian rajalla.
IDF ilmoittaa, että Zikim-leirissä haavoittuneista sotilaista neljä on vaikeasti haavoittunut ja yksi heistä on kriittisessä kunnossa.
5. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONSYYTTÄJÄ Eran Shendar kertoi eilen, että oikeuskansleri Mazuzin tulee määrätä rikostutkimukset kahdesta Olmertin teollisuus-, kauppa- ja työministerin aikaisesta rikoksesta Sharonin hallituksen aikana.
- SYYRIAN Turkissa vieraileva ulkoministeri Moallem kertoi, että Syyrian ilmatilassa olleet koneet ampuivat 4 ohjusta kertomatta, mihin ne ammuttiin. Turkin ulkoministeri Ali Babacan sanoi, että jos koneet loukkasivat Turkin ilmatilaa, sitä ei voida hyväksyä ja odottaa Israelin selitystä. Arabimedia on ollut aivan hiljaa Syyrian lentovälikohtauksesta ilmeisesti odottaen lisätietoja.
- PUOLUSTUSMINISTERIÖ kieltäytyy jakamasta kaasunaamareita kansalaisille ilmoittaen syyksi, ettei se halua antaa aihetta sotahysteriaan. Jos hyökkäys tulee Syyriasta tai Libanonista, se tulee yllättäen eikä siinä ole aikaa jakaa kymmeniä tuhansia naamareita.
- SHAS-PUOLUEEN ministerit kieltäytyvät ottamasta vastaan Saksassa valmistettuja autoja, joita heille tarjotaan perinteisten Volvojen sijaan.
- ISRAELIA UHKAA juomaveden puute, jos se kokee vielä yhden vähäsateisen talven edellisen lisäksi. Se tarkoittaa vedenkäytön säännöstelyä.
- HAMAS AIKOO nimittää uusia tuomareita Gazaan niiden tilalle, jotka eivät suostu toimimaan yhteistyössä Hamasin kanssa.
- ISRAELIN VÄKILUKU on uuden vuoden 5768 alussa 7 116 000 asukasta. Niistä juutalaisia on 75.8 % (5 393 400); arabeja 19.9 % (1 423 300) ja muita 4,4 % (309 900). Näissä ”muissa” on mukana entisen NL:n alueelta muuttaneet, joita ei lasketa juutalaisiksi. Juutalaisten lukumäärä kasvoi 2.6 %; muslimien määrä kasvoi 2.9 % (vuonna 2000 se oli 3.8 %). Miesten km. elinikä on 78.5 vuotta, naisten vastaava 82.2 %. Vauvakuolleisuus oli juutalaisten kesken 2.9 tuhatta synnytystä kohti, arabeilla 6.7 tuhatta synnytystä kohti. Avioliittoja solmittiin 41 029, joista 31 286 juutalaisten ja 8 280 muslimien kesken. Avioliittoja särkyi juutalaisten kesken 9 767 (89 %) ja muslimien 1 136 (10 %). Väestöntiheys on 310 henkeä /neliökm. (JP, Shelly Paz)
- IDF:N SOTILAAT piirittävät taloa Jeninissa, jossa piileskelee Islamic Jihadin etsitty terroristi. Sotilaat ovat suorittamassa rutiinioperaatiota kaupungissa.
- SHASIN JA ISRAEL BEITEINUN ministerit aikovat äänestää Olmertin esittämää vankien vapauttamista vastaan. ”Nyt on palestiinalaisten aika tehdä myönnytyksiä, ei Israelin,” sanoi Avigdor Lieberman.

Monday, September 10, 2007

MAANANTAI 10.09.07
1. ISRAELIN UUSNATSIT (neonatsit) saattavat menettää Israelin kansalaisuutensa ja heidät voidaan karkottaa maasta, kuten jotkut kansanedustajat ja ministerit vaativat natsisolun paljastuessa Petah Tikvassa. Tämä voi myös nopeuttaa sisäministeri Sheetritin vaatimuksia ja suunnitelmia asettaa tiukempia rajoituksia ulkomailla juutalaisuuteen kääntyneitten ja muitten mahdollisuuksiin muuttaa Israeliin paluu-oikeuden perusteella.
EPÄILLYT yhdeksän pidätettyä entisen NL:n alueelta olivat eilen oikeudessa vastaamassa heitä vastaan esitettyihin syytteisiin. He kaikki vakuuttivat syyttömyyttään.
OIKEUSTALON ulkopuolella solun johtajana pidetyn Ali Boanitovin äiti väitti journalisteille, ettei hänen poikansa ollut tehnyt mitään pahaa, vaan tarkoitus on vainota Venäjältä muuttaneita siirtolaisia. Kahdeksan solun jäsentä muutti vanhempiensa mukana Israeliin lapsina.
HALLITUKSEN JÄSENET katsoivat eilen videoita, joissa näytettiin kasvonsa peittäneitten solun jäsenten hakkaavan ja potkivat avuttomia ihmisiä, esitellen aseitaan ja tehden ”heil Hitler” tervehdyksiä.
2. PELKO SODASTA SYYRIAN KANSSA on hälventynyt, vaikka Syyrian kerrotaan suorittavan osittaista reserviensä liikekannallepanoa, kertovat puolustusviranomaiset. Varotoimena Israelin joukot Syyrian rajan läheisyydessä ovat kuitenkin jatkuvassa hälytystilassa. Suurempana vaarana viranomaiset pitävät sitä, että Syyria aloittaa terroritoimet Israelia vastaan Golanin alueella, tai aktivoiden terrorisoluja Gazassa, Länsirannalla tai ulkomailla iskemään juutalaisiin kohteisiin.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid Moallem matkustaa Turkkiin keskustellakseen asiasta ja esittääkseen siellä todisteita israelilaisten koneitten ylilennosta Syyriassa. Israelilaiset koneet harjoittelevat usein Turkin ilmatilassa turkkilaisten koneitten kanssa, mutta Turkin keski- ja eteläosassa kaukana Syyrian rajasta. Moallem halunnee keskustella turkkilaisten kanssa näistä asioista. Turkkilaiset painottavat, ettei Syyrian ulkoministerin matka Turkkiin johdu äskeisestä välikohtauksesta, vaan se oli sovittu jo aiemmin.
TURKIN VIRANOMAISET odottavat osapuolten välttävän kiistan kärjistämistä aikana, jolloin alue elää muutenkin kriittisiä vaiheita. Israelilaiset olettavat Turkin vaativan suurempaa sananvaltaa Lähi Idän ongelmien selvittelyssä. Moallem haluaa vaatia YK:n turvallisuusneuvoston käsittelevän väitettyä Israelin ylilentoa Syyriassa. Turkin presidentti Tayyip Erdokan ei vahvista tietoja, että koneet olisivat lähteneet turkkilaiselta lentokentältä.
ISRAELIN HALLITUS ja ulkoministeriön virkailijat eivät kommentoi asiaa. Median edustajia kiellettiin kuitenkin esittämästä kysymyksiä ministereiltä ennen hallituksen istuntoa. Sekä Olmert että puolustusministeri Barak selittävät, ettei kaikkia IDF:n toimia julkisteta.
3. OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään. IDF:n asettamien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen, mitä Abbas vaatii, on noussut heidän keskustelujensa asialistan kiireisimmäksi kysymykseksi. Olmert lupasi El-Arishin ”huippukokouksessa” niiden poistamista, mutta Israelin turvallisuusviranomaiset vastustavat viitaten siihen, että PA:n turvallisuusjoukkojen tulee ensin osoittaa kykenevänsä ottamaan alueen turvallisuusvastuun.
OLMERT LUPAILI päästää sata Israelissa pidätettyä ja eri rikoksista tuomittua palestiinalaista vankia ”hyväntahdon eleenä” ja ”Abbasin aseman tukemiseksi”, kuten termi kuuluu, ennen muslimien 12.09. alkavaa paastokuukautta ramadania, mutta näyttää luopuneen siitä.
VIRANOMAISET sanovat, että Olmert ja Abbas keskustelevat humanitäärisistä ja taloudellisista kysymyksistä politiikan ohessa, ja että ”vakaata edistystä” on tapahtunut.
USA:N ulkoministeri Rice saapuu Israeliin loppukuusta, ja hän vaatii jotain konkreettisia tuloksia, onhan koko tämänkertainen ”rauhanprosessi” hänen painostuksensa tulosta.
4. SHIN BETIN, Israelin turvallisuuspalvelun, johtaja Yuval Diskin varoitti eilen hallituksen istunnossa, ettei terrorismi tai sen suunnittelu ole suinkaan vähenemässä, vaan päinvastoin. Hän kertoi, että Hamas pyrkii siirtämään terroritoimintaansa Gazasta Länsirannalle salakuljettamalla sinne räjähdysaineita. Viime viikolla IDF paljasti Nablusissa Hamasin tehokkaan pommitehtaan, jossa oli valmiita pommeja, joita ei oltu tavattu aikaisemmin.
TURVALLISUUSVIRANOMAISTEN mukaan terrorijärjestöt Länsirannalla, Hamas, Fatah, Islamic Jihad, PFLP ja muut järjestöt, suunnittelevat yhteisiä suuren luokan terrori-iskuja Israeliin.
OSOITUKSENA terrorin jatkumisesta on eilen sunnuntaina Nablusissa pidätetty palestiinalainen nuorukainen, jolta löydettiin kolme putkipommia. Hänen tarkoituksenaan oli suorittaa terrori-isku Tel Avivissa. Hänet luovutettiin turvallisuusviranomaisten kuulusteltavaksi.
Salakuljetus Siinailta on selvästi noussut Hamasin kaapattua vallan Gazasta, Diskin kertoi.
SUNNUNTAINA terroristit ampuivat Kassam-raketin Gazasta Israeliin. Se putosi Shaar HaNegevin aluetoimiston alueelle, mutta ei aiheuttanut vahinkoja. Neljä kranaattia ammuttiin Gazasta Kerem Shalomin rajaterminaalin lähelle, nekään eivät aiheuttaneet vahinkoja.
SUFA-RAJANYLITYSTERMINAALI suljetaan, koska se on osoittautunut liian vaaralliseksi.
PALESTIINALAISET kivittivät israelilaisia autoilijoita Hebronin pohjoispuolella.
5. IDF ON SELVÄSTI AKTIVOINUT pyrkimyksiään parantaa eri aselajiensa aseistusta ja toimintakykyä Libanonin kakkossodan kokemusten innoittamana. Huonosti päättynyt sota järjestäytymättömänä pidettyä terrorijärjestöä vastaan ilmaisi useita puutteita, joita armeijan tulee viipymättä korjata paitsi aseistuksen myös joukkojen kouluttamisen ja johtamisen suhteen.
HUOLTO erillisille joukko-osastoille osoittautui vaikeaksi joittenkin osastojen kärsiessä sekä veden että ruuan puutetta. IDF on löytänyt USA:sta laskuvarjoja, joita voidaan ohjata GPS:n avulla (Global Positioning System). IDF kokeilee tällaisten varjojen käyttökelpoisuutta.
MIEHITTÄMÄTTÖMÄT pienkoneet (UAV) ovat myös kehittelyn alaisina. Niitä suunnitellaan käytettäviksi haavoittuneitten evakuoimiseksi sekä huoltotehtäviin erillisjoukoille.
MAAJOUKKOJEN aseistusta modernisoidaan ja jokaiselle yksikölle luovutetaan panssarintorjunta-aseita. Niiden kantomatka on 1000 m. Erikoisyksiköitten panssarintorjunta-aseet yltävät neljän km:n päähän. Hizbullah käytti tällaisia aseita menestyksellisesti sekä panssareita että sotilasjoukkoja vastaan. Tarkka- ja sala-ampujien käyttämistä joukkojen mukana lisätään. Tarkka-ampuja osuu maaliinsa 300 metrin päästä, sala-ampuja 800 metrin päästä.
MAAJOUKKOJEN reservejä harjoitetaan kolme kertaa kahden vuoden aikana yhdessä panssari- insinööri- ja tiedustelujoukkojen sekä ilmavoimien kanssa.
MERKAVA-VAUNUT saanevat vuoden loppuun mennessä torjuntajärjestelmän, joka tunnistaa vaunua kohti ammutut ohjukset ja tuhoaa ne torjuntaohjuksella.
6. ARKEOLOGIT kertoivat sunnuntaina, että he ovat paljastaneet Jerusalemissa ennen tuntemattoman viemäritunnelin, joka oli kaivettu Siiloan lammikolta pohjoiseen Temppelivuorelle johtavan päätien alle. Arkeologit arvelevat, että Jerusalemin asukkaita piiloutui sinne paetessaan roomalaisten sotilaitten päätöntä murhaamista vallatessaan Jerusalemin v. 70.
VIEMÄRITUNNELI on km. 3 metrin korkuinen, sen seinät on osittain verhottu valtavilla yli metrin syvyisillä kivilohkareilla (ashlar), ja sen lattia on päällystetty raskailla kivilaatoilla. Tunnelista löydettiin ruukunpalasia ja osittain säilyneitä ruukkuja sekä toisen Temppelin aikaisia rahoja.
Viemäritunneli rakennettiin ajoittain sattuvien tulvien ohjaamiseksi Kidronin laaksoon ja järveen, josta oli yhteys Kuolleeseenmereen, arvioivat arkeologit.
Tunnelista on avattu lähes 100 m, mutta sen arvioidaan olleen kilometrin mittainen.
JUUTALAINEN HISTORIOITSIJA Josephus Flavius kertoo historianteoksessaan War on the Jews, että lukemattomat ihmiset piiloutuivat tunneliin roomalaisten polttaessa lähes koko kaupungin. Jerusalemissa arvioidaan silloin olleen kymmeniä tuhansia ihmisiä. Jerusalemin hylätessä Tituksen antautumistarjouksen hän kaivautti vallihaudan kaupungin muurien ulkopuolelle ja toisen muurin sen taakse. Jokainen niistä tuhansista, joka yritti sen kautta pakoon, naulittiin ristille, kunnes kaupungin lähistöltä ei enää löydetty puita ristejä varten.
VIEMÄRITUNNELI on ainutlaatuinen koko sen aikaisessa Lähi Idässä, arkeologit kertovat.
7. UUTISOTSIKOITA
- FATAHIN turvallisuusjoukot pieksivät palestiinalaisia opiskelijoita ja journalisteja Hebronin yliopistolla sunnuntaina hajottaakseen Hamasiin kuuluvien opiskelijoitten järjestämän lehdistötilaisuuden. 22 opiskelijaa ja journalistia haavoittui. Lehdistötilaisuus oli järjestetty opiskelijoitten vastustaessa heille myönnettävien lainojen lopettamista. Tämä on toinen PA:n turvallisuusjoukkojen hyökkäys yliopistoon Länsirannalla. Edellisessä iskussa yksi opiskelija sai surmansa An-Najah yliopistossa Nablusissa.
- NETANYAHU katsoo, ettei nyt ole aika yhteishallitukselle Kadiman ja Labourin kanssa, jota Knessetin puhemies Dalia Yitzik suositteli. Hän kertoi, että Likudin ohjelmassa on vain yksi päämäärä: päästä takaisin valtaan.
- IDF:N Gazasta kaappaama Hamasin sotilasjohtaja al-Qadi oli osallisena Gilad Shalitin kaappaamisessa. Hamas kielsi Punaisen Ristin vierailun Shalitin luona.
- ISRAELIN KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON johtaja Ilan Mitzrahi eroaa tehtävistään valittaen, että nykyisen poliittisen ilmapiirin vallitessa neuvosto ei voi toimia. Myös hänen varamiehensä aikoo erota.
- ISRAELIN KESÄAIKA loppuu lauantain vastaisena yönä.

Sunday, September 09, 2007

SUNNUNTAI 09.09.07.
1. KENEN HÄVITTÄJÄT olivat Syyrian yllä torstain vastaisena yönä ja kuinka monta niitä lopulta oli, on edelleen arvailujen varassa. Israelin johto ei anna mitään lausuntoa, Olmert tokaisi erään journalistin kysymykseen koneista, ettei hän tiedä, mistä tämä puhui.
TURKKI SANOO löytäneensä kaksi F-151 hävittäjän varapolttoainesäiliötä alueeltaan Syyrian rajan lähellä, mutta ei reagoi muuten tilanteeseen. Ehkä selvityspyyntö Israelin hallitukselle tehdään myöhemmin, tai sitten asian annetaan kuolla itsestään.
DEBKAFILE arvioi, että koneet olivat testaamassa Venäjän toimittamia huippunykyaikaisia Pantsyr (Panzir, kuori, kranaatti)-S1 ilmatorjuntapattereita, joita Syyria tilasi 10 ja joista joitakin lienee käyttökunnossa. Syyria saa niitä 50 lisää, joista 36 jää Syyriaan, loput menee Iraniin. Venäjä kielsi 06.09. myyneensä Pantsyr-S1 it-aseita Syyrialle.
PANTSYR-S1 on varustettu tehokkaalla tutkalla, jonka tehoalue ulottuu 30 km:in ja patteriston toiminta 18-20 km:n säteellä 10 km:n korkeudelle. Sen 30 mm:n it-kanuunat ja 12 ohjusta toimivat myös patteriston ollessa liikkeellä. Se pystyy ampumaan kahta kohdetta samanaikaisesti ja 12 kohdetta minuutissa.
DEBKAFILE arvioi, että USA:n ja Israelin intressinä on saada tietoja Pantsyrin todellisesta tehosta ja sen immuuniksi kuvatun tutkan jumiuttamisesta. Koska koneet pääsivät ehjinä alueelta, ne ilmeisesti pystyivät välttämään torjuntapatteriston vastatoimet. Tieto on tärkeä, jos USA lopulta toteuttaa uhkauksensa iskeä Iranin ydinlaitoksiin.
2. VIIKONVAIHTEEN AIKANA Gazassa haavoittui INN:n tietojen mukaan 70 ihmistä. Hamas kielsi julkiset kokoontumiset moskeijoitten rukouskokousten ulkopuolella, mutta Fatahin johtajat ovat aloittaneet järjestelmällisen Hamasin tekemien päätösten vastustamisen.
PLO ja sen alaiset järjestöt sanoivat aloittavansa sunnuntaina yleislakon Gazan ja Länsirannan alueilla Hamasin vastustamiseksi ja sen kaappaaman vallan nujertamiseksi. Sekä Hamas että Fatah lupaavat, että 12. tai 13. syyskuuta – riippuen kuun kierrosta – alkava ramadan, muslimien paastokuukausi, jolloin ei saa syödä, juoda eikä harjoittaa sukupuoliyhteyttä päiväsaikaan, tulee olemaan kuuma.
HAMASIN EDUSTAJA lupaa, että kaikenlainen epäjärjestys tullaan tukahduttamaan ”teräsnyrkillä”.
MAHMOUD ABBAS ennustaa Ramallahissa, että Hamas on kaivanut omin käsin oman hautansa. Hän piti erityisen tuomittavana sitä, että Hamasin toimenpidejoukot hyökkäävät ”viattomien ihmisten ja hartautta harjoittavien kimppuun”. Hän tuomitsi myös journalistien pieksemisen: ”Kuinka he voivat puhua demokratiasta piestessään ja pidättäessään journalisteja?” Abbas kyselee viattomana, ikään kuin asia olisi hänelle outo.
MOHAMMED DAHLAN antoi Lontoossa haastattelun kuwaitilaiselle lehdelle, jossa hän sanoo Hamasin ”alentuneen moraaliseen, poliittiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen korruptioon”. Hän myös kertoi, että lukemattomat ihmiset, liikemiehet, opiskelijat ja akateemikot muuttavat Gazasta ulkomaille suuremmin luvuin kuin koskaan vuoden 1948 jälkeen.
PERJANTAINA Fatahin kannattajat kokoontuivat ulkoilmassa pidettävään rukouskokoukseen, jonka Hamasin toimenpidejoukot hajottivat puukartuin ja kiväärein aseistettuina. Hamas valittaa, että Fatah pidättää Hamasin jäseniä Länsirannalla pitäen heitä vankiloissa ilman oikeuden päätöksiä. (JP, Kh A Toameh)
3. POLIISI SANOO hajottaneensa neonatsien muodostaman solun Petah Tikvassa, joka muodostui entisen NL:n alueelta tulleista nuorista. Poliisi pitää vielä asian tiukasti valvonnan alaisena antamatta kaikkia yksityiskohtia, mutta sanoo aloittaneensa solun seuraamisen vuosi sitten. Poliisi kertoo, että asia on monimutkainen ja arkaluontoinen, mutta sanoo solun käyttäytymisen perustuneen natsien ideologialle. Kaikki solun jäsenet yhtä lukuun ottamatta ovat Israelin kansalaisia ja tulivat maahan paluuoikeuden perusteella. He asuivat maan keskiosissa ja ovat uskonnoltaan kristittyjä.
POLIISIN PIDÄTTÄMÄT solun yhdeksän jäsentä toimivat kaduilla Hitler-nuorten tapaan ja solmivat yhteyksiä ulkomaisiin neonatsi-järjestöihin. Solun johtajana pidetty19-vuotias Eli Boanitov Petah Tikvasta osoitti käyttäytymisellään kultinomaisia piirteitä. Hän hyväksyi solun jäseniksi pyrkijät ja antoi ohjeita ”hyökätä julmalla ja brutaalilla tavalla asukkaita ja viattomia ihmisiä vastaan, jotka kuuluvat eri ryhmiin kuten aasialaiset, huumeiden käyttäjät, homot, punkit ja kipaa-pitävät juutalaiset”.
RYHMÄ PALJASTUI 2006 hakaristien ja muiden grafiittien ilmestyttyä synagogiin Petah Tikvassa. Poliisi pidätti ilmiantojen perusteella ”Eli-natsi” Boanitovin ja Ilya Bondarenkon, jotka aluksi kielsivät kaikki syytökset, mutta joitten asunnoista löydettiin natsimateriaalia, luonnoksia hakaristeistä, natsiaiheisia web-sivuja ja neonatsi elokuvia, joista yksi saksankielinen kuvasi neonatseja Etelä-Amerikassa.
4. IDF KIELTÄÄ JA SHIN BEIT kieltäytyy kommentoimasta Hamasin antamia tietoja, että IDF:n sotilaat olivat Hamasin toimenpidejoukkojen univormuihin pukeutuneina ajaneet valkoisella Subaru-henkilöautolla 2 km:n päähän turva-aidasta Rafahin alueelle, josta he olivat pidättäneet Mohawah al-Qadi´n tämän työskennellessä pellollaan tai ajaessa autollaan perheensä kanssa. Al-Qadi kuuluu Hamasin aseelliseen siipeen ja on sen toimenpide-joukkojen komentaja. Pidätys tapahtui lauantaina alueella, jota Hamasin joukot valvovat.
HAMASIN Izza-dine al-Kassam Prikaatien antaman lausunnon mukaan ”sionistien erikoisjoukot Hamasin toimenpide-joukoiksi pukeutuneina ajoivat Subarullaan George-kadulle Rafahin itäosassa ja jatkoivat kohti Sufa-rajanylityspaikkaa”. Al-Qadi ja hänen kanssaan pidätetty apulaisensa Sager Abd al-Al toimi toimenpidejoukkojen suhdetoimintajohtajana. Hamas kertoo ensin epäilleensä, että al-Qadin kaappasivat Fatahin joukot, mutta huomatessaan helikopterien seuraavan Subarua he arvasivat IDF:n tehneen kaappauksen. Erään version mukaan Subaru ajoi Dahaniyan autiolle lentokentälle, jossa sotilaat siirtyivät vankeineen paikalle ajaneeseen helikopteriin.
LAUANTAIAAMUNA sotilaat ampuivat 19-vuotiaan palestiinalaisen nuorukaisen, joka palestiinalaisten mukaan oli metsällä lähellä Karni-terminaalia Gazassa. IDF:n mukaan epäilyttävän tuntuinen ryhmä palestiinalaisia lähestyi aitaa. Sotilaat sanovat ampuneensa varoituslaukauksia ilmaan, mutta kieltävät tähdänneensä nuorukaiseen.
Lauantaiyönä palestiinalaiset heittivät kaksi pommia sotilaita kohti Jeninistä etelään Kabatiassa ja Mutalet a-Shahibassa. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
PALESTIINALAISET kivittivät israelilaisia autoilijoita ja heittivät palopommeja heitä kohti. Ihmisvaurioista ei ole raportoitu. Nablusissa sotilaat pidättivät epäillyn kuulusteluja varten.
5. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah puhui tilaisuudessa, jota vietettiin ”Al-Aksa on vaarassa” teeman syntymisen 12-vuotisjuhlassa Umm el-Fahmissa perjantaina. Hän kertoi, että Aksa moskeija on kohdannut useita miehityksiä, mutta säilynyt niistä huolimatta. Hän lupasi, että Israel ja sen miehitys tulee loppumaan, mutta Jerusalem ja Aksa moskeija tulevat säilymään ikuisesti. Tilaisuuteen osallistui poliisin arvion mukaan
10 000 ihmistä, palestiinalaisen laskutavan mukaan 60 000.
- HADASSAN, Amerikan naisten sionistijärjestön, sponsoroima konferenssi YK:n tiloissa, jossa käsiteltiin ilmaston lämpenemistä, oli keskittynyt tällä kertaa saamaan Lähi Idän valtiot yhdessä suunnittelemaan Lähi Idän juomavesiongelmaa. Konferenssin osanottajat vakuuttivat, että tämän luonnontuotteen, jota ei voi keinotekoisesti korvata, yhteydessä ei tunneta rajoja. Koska vesi on jaettava yhteisesti, sitä koskevat suunnitelmat ja päätökset tulee tehdä yhdessä. Eräs kiireinen asia on Kuolleenmeren kuoleminen, mikä tulee tapahtumaan muutamassa vuosikymmenessä ilman radikaaleja toimia, joista kanaalin johtaminen Punaiseltamereltä on yksi.
- USA ON LÄHELLÄ rahoituksen lopettamista YK:n ihmisoikeuksien neuvostolle sen Israelia tuomitsevien epäoikeudenmukaisten päätösten vuoksi. Neuvostoa hallitsevat Aasian ja Afrikan maat, joitten edustajat eivät usein edes tiedä, mitä asiat koskevat ja mitä päättävät.
- KASSAM-RAKETTI ja neljä kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin tänä aamuna. Kaikkiaan 15 kranaattia ammuttiin viikonvaihteen aikana Gazasta Israeliin, mutta vahingoista ei ole raportoitu.
- PALMACHIM merivedenpuhdistuslaitos aloitti toimintansa viime viikolla. Se tuottaa 40 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa. Ashkelonin puhdistuslaitos tuottaa 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, ja lienee maailman suurin. Lisäksi merivettä puhdistetaan Eilatissa. Haderan puhdistuslaitos on rakenteilla.
- ISRAEL PUHDISTAA 60 % käyttämästään jätevedestä uudelleen käyttöä, lähinnä maatalouden kastelutarpeita, varten.
- ISRAELIN KEHITTÄMÄ pisara-kastelumenetelmä on meriveden puhdistus-laitosten ohella kehittynyt vientiartikkeliksi. Sen tuotot ovat vuodessa 850 miljoonaa USD ja sen odotetaan ylittävän miljardin USD:n rajan 2007.